misza napisał(a):SL w żadnym przypadku nie otwiera pozycji.
Cytat:kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss
Cytat:moje zdziwienie wynika z tego, że zlecenie SL może mi otworzyć pozycję
oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S). Tak więc nie ma tu mowy, by SL otworzył nową pozycję (w tym przypadku nową pozycję otwiera odrębne zlecenie)
Chciałbym, żeby to było jasne, więc podsumuję:
jeśli otwieram pozycję(K lub S) i wystawiam zlecenie zabezpieczające SLoss i jednocześnie zlecenie zamknięcia pozyzcji z limitem (TP S lub K) to są możliwe do realizacji scenariusze:
1. Cena osiąga zaplanowany limit zamknięcia - ralizuję zysk, a zlecenie SL nie zadziała, bo nie mam wtedy pozycji.
2. Cena osiąga limit SLoss i pozycja zostaje zamknięta ze stratą, a wcześniej złożone zlecenie TP jest nadal aktywne i grozi otwarciem niezaplanowanej pozycji.
Zgadza się?
To chciałbym was jeszcze zapytać czy wobec tego zlecenie STOP LIMIT również nie otoworzy pozycji, jeśli użyję go do zabezpieczenia? Wydaje mi się, że wobec tego co napisaliście - nie. Jeśli dobrze rozumiem, to SLOSS tym się różni od SLIMIT, że imlikuje automatycznie zamknięcie PKC. Tak przynajmniej mam to skonstruowane na koncie w DM.
Hmm... jak
TUTAJ czytam, jest przykład kupna akcji zleceniem STOP LIMIT, więc mogłoby wynikać z tego, że można otworzyć nim pozycję na kontraktach...?
Właśnie przeczytałem w opisie zleceń SLOSS i znowu straciłem pewność:
Cytat:Zastosowanie dyspozycji realizacji "po każdej cenie" może spowodować z kolei zbyt duży tzw. poślizg cenowy, a więc w przypadku zlecenia sprzedaży, zbyt wysoką stratę w sytuacji, gdy kurs papieru spadnie niespodziewanie silnie, zaś w przypadku zlecenia kupna - nabycie papieru po cenie zbyt wysokiej w stosunku do oczekiwań, co może oznaczać mniejszy zysk z transakcji.
Wg mnie
możnaby z tego cytatu wyciągnąć wniosek, że Sloss jednak otworzy pozycję, a conajmniej można w ten sposób kupić akcje.
Chyba będę to musiał po prostu przetestować w realu...
"misza" napisał(a):oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S)
Tutaj się nieprecyzyjnie wyraziłeś - powiedziałbym "czyli zamknięcia długiej" - sprzedając kupiony kontrakt przecież zamykam pozycję.
Do tych niejasności dopisuję pytanie: czy zlecenie TP może mieć postać SLIMIT? Ech...