PARTNER SERWISU
pfemszsq

Kontrakty - czy zadziała takie zlecenie?

badmotorfinger
0
Wpisów: 15
Wysłane: 28 września 2011 23:35:13
Panowie mam do was techniczne pytanie:
jest możliwość takiego składanie zleceń, że np. kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss - czyli liczę na jakiś określony zysk oraz zabezpieczam się na wszelki wypadek?
Mam konto w CDM PKO i niestety kroczących stopów nie mają.
A jeszcze jedno - gdzieś czytałem, że można najpierw złożyć zlecenie STOP, a po tym kupić kontrakt. Dziwne. Prawda to?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 29 września 2011 13:43:58
badmotorfinger napisał(a):
kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss

jest to realne, o ile Twój DM oferuje zlecenia One Cancels Other. po realizacji zlecenia głównego pozostają dwa podrzędne - TP i SL. jak zadziała któreś z nich, to system automatycznie anuluje pozostałe zlecenie.

edit: ustawiając to jako trzy zlecenia główne, ryzykujesz najpierw stracić po uruchomionym SL a potem nabyć S-kę. lub zgarnąć zysk z TP a potem nabyć S-kę w dołku.
Edytowany: 29 września 2011 13:52

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 29 września 2011 20:31:14
ING i Boś mają tego typu zlecenia w swojej ofercie

badmotorfinger
0
Wysłane: 29 września 2011 22:02:48
krewa napisał(a):
badmotorfinger napisał(a):
kupuję kontrakt, ustawiam zlecenie sprzedaży z limitem i jednocześnie zlecenie stop loss

jest to realne, o ile Twój DM oferuje zlecenia One Cancels Other. po realizacji zlecenia głównego pozostają dwa podrzędne - TP i SL. jak zadziała któreś z nich, to system automatycznie anuluje pozostałe zlecenie.
.

Ok. Dzięki. Zapytam o to w DM, bo na koncie nie widzę nic podobnego
Cytat:
edit: ustawiając to jako trzy zlecenia główne, ryzykujesz najpierw stracić po uruchomionym SL a potem nabyć S-kę(1). lub zgarnąć zysk z TP a potem nabyć S-kę w dołku.(2)

A to dziwne - (1) - jasne, ale z (2) wynika, że mogę otworzyć pozycję STOP LOSSem albo LIMITEM, co wcześniej nawet nie przyszłoby mi do głowy - traktowałem ten typ zleceń jako zamykające istniejące pozycje. Hmm...muszę jeszcze raz poczytać o zleceniach.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 29 września 2011 22:14:40
@badmotorfinger
Na moje oko masz problemy z ... elementarzem blackeye. Powyższe odpowiedzi to trochę wyższa sztuka jazdy wave
Innymi słowy to tak jakby uczniowi uczącemu się tabliczki mnożenia tłumaczyć zasady rozwiązywania całek blackeye
Edytowany: 29 września 2011 22:23

badmotorfinger
0
Wysłane: 30 września 2011 18:20:47
@addi
troche przesadzasz z tą wyższą szkołą jazdy. Ja dobrze zrozumiałem odpowiedź jaką dał mi krewa, tylko moje zdziwienie wynika z tego, że zlecenie SL może mi otworzyć pozycję - bo musisz przyznać, że jego nazwa jakoś jednoznacznie wskazuje i powiedziałbym zakłada posiadanie już pozycji. Bo to że Stop Limitem mogę otworzyć to wiedziałem

del-20130531
0
Wysłane: 30 września 2011 20:47:42
SL w żadnym przypadku nie otwiera pozycji.

Cytat:

Cytat:
moje zdziwienie wynika z tego, że zlecenie SL może mi otworzyć pozycję

oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S). Tak więc nie ma tu mowy, by SL otworzył nową pozycję (w tym przypadku nową pozycję otwiera odrębne zlecenie)
Edytowany: 30 września 2011 20:49

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 30 września 2011 21:01:27
Misza,
masz rację, zapędziłem się.

S PKC LimAkt jest możliwe tylko przy posiadanej pozycji.

badmotorfinger
0
Wysłane: 3 października 2011 00:09:03
misza napisał(a):
SL w żadnym przypadku nie otwiera pozycji.

Cytat:

Cytat:
moje zdziwienie wynika z tego, że zlecenie SL może mi otworzyć pozycję

oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S). Tak więc nie ma tu mowy, by SL otworzył nową pozycję (w tym przypadku nową pozycję otwiera odrębne zlecenie)

Chciałbym, żeby to było jasne, więc podsumuję:

jeśli otwieram pozycję(K lub S) i wystawiam zlecenie zabezpieczające SLoss i jednocześnie zlecenie zamknięcia pozyzcji z limitem (TP S lub K) to są możliwe do realizacji scenariusze:
1. Cena osiąga zaplanowany limit zamknięcia - ralizuję zysk, a zlecenie SL nie zadziała, bo nie mam wtedy pozycji.
2. Cena osiąga limit SLoss i pozycja zostaje zamknięta ze stratą, a wcześniej złożone zlecenie TP jest nadal aktywne i grozi otwarciem niezaplanowanej pozycji.
Zgadza się?

To chciałbym was jeszcze zapytać czy wobec tego zlecenie STOP LIMIT również nie otoworzy pozycji, jeśli użyję go do zabezpieczenia? Wydaje mi się, że wobec tego co napisaliście - nie. Jeśli dobrze rozumiem, to SLOSS tym się różni od SLIMIT, że imlikuje automatycznie zamknięcie PKC. Tak przynajmniej mam to skonstruowane na koncie w DM.

Hmm... jak TUTAJ czytam, jest przykład kupna akcji zleceniem STOP LIMIT, więc mogłoby wynikać z tego, że można otworzyć nim pozycję na kontraktach...?

Właśnie przeczytałem w opisie zleceń SLOSS i znowu straciłem pewność:
Cytat:
Zastosowanie dyspozycji realizacji "po każdej cenie" może spowodować z kolei zbyt duży tzw. poślizg cenowy, a więc w przypadku zlecenia sprzedaży, zbyt wysoką stratę w sytuacji, gdy kurs papieru spadnie niespodziewanie silnie, zaś w przypadku zlecenia kupna - nabycie papieru po cenie zbyt wysokiej w stosunku do oczekiwań, co może oznaczać mniejszy zysk z transakcji.

Wg mnie możnaby z tego cytatu wyciągnąć wniosek, że Sloss jednak otworzy pozycję, a conajmniej można w ten sposób kupić akcje.

Chyba będę to musiał po prostu przetestować w realu...

"misza" napisał(a):
oznacza to, że wystawiasz dwa zlecenia: stop loss dla zabezpieczenia L oraz drugie zlecenie sprzedaży z limitem (czyli otwarcia S)

Tutaj się nieprecyzyjnie wyraziłeś - powiedziałbym "czyli zamknięcia długiej" - sprzedając kupiony kontrakt przecież zamykam pozycję.

Do tych niejasności dopisuję pytanie: czy zlecenie TP może mieć postać SLIMIT? Ech...

del-20130531
0
Wysłane: 3 października 2011 20:59:04
już wiem, tobie chodzi o typ zleceń, o których wcześniej napisał krewa
Tu masz opis:
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Odnosząc się do scenariuszy, które przedstawiłeś to opis pierwszej sytuacji masz w linku, natomiast niemożliwy jest przebieg sytuacji nr 2 (prawie)

Cytat:
Cena osiąga limit SLoss i pozycja zostaje zamknięta ze stratą, a wcześniej złożone zlecenie TP jest nadal aktywne i grozi otwarciem niezaplanowanej pozycji.

Przykład na realizację wersji z w/w cytatu:
Otwierasz L (1 sztuka) po 2300 i teraz chcesz to zabezpieczyć - wystawiasz zlecenie sprzedaży z ceną 2280. Ale chciałbyś także zainkasować ewentualny zysk, jeśli by się taki pojawił - wystawiasz kolejne nowe zlecenie sprzedaży np po 2320.
- kurs idzie w dół i realizuje tobie stratę 20pkt na poziomie 2280 (zamknąłeś L brane po 2300), ale w systemie wisi jeszcze drugie odrębne zlecenie sprzedaży, które wystawiłeś po 2320 (celem zainkasowania zysku), kurs rośnie dochodząc do 2320 i masz realizację (otwarcie S po 2320)

Chcę tobie przypomnieć, iż do niedawna nie było takich bajerów jak stop kroczący, zlecenia typu OCO IF OCO, OTO itd. (a o to przecież pytasz). Takie rzeczy dostępne były (są) na platformach forexowych typu np MT4, gdzie wypisując zlecenie można wpisać poziom realizacji, SL oraz TP i zatwierdzić to wszystko jednym kliknięciem myszki

badmotorfinger
0
Wysłane: 4 października 2011 22:31:54
Cytat:
już wiem, tobie chodzi o typ zleceń, o których wcześniej napisał krewa

OCO IF OCO, OTO itd. (a o to przecież pytasz).

Dzięki za odpowiedź, ale mi nie idzie o takie zlecenia, tylko o równorzędne - w moim DM nie ma takich fikusnych zleceń jak OCO itd. Jak pisałem wcześniej, byłem już pewien, że to jest poprawny scenariusz:
Cytat:
1. Cena osiąga zaplanowany limit zamknięcia - ralizuję zysk, a zlecenie SL nie zadziała, bo nie mam wtedy pozycji.

ale pojawiły się jednak duże wątpliwości, które wydaje mi się dość precyzyjnie opisałem, co do działania ogólnie rzecz biorąc zleceń STOP w przypadku zleceń równorzędnych.
Gdybym miał dostęp do OCO, to bym o nie nie pytał,bo ich działanie wydaje się być banalne.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 października 2011 23:17:10
coś mi się wydaję, że w prostszych systemach SL możesz ustawić wyłącznie jako zlecenie podrzędne. system nie przyjmie go jako zlecenia głównego.
mam na myśli, że przy kursie 2200 system nie przyjmie zlecenia S PKC LimAkt 2100 jeżeli nie masz otwartej długiej pozycji.

del-20130531
0
Wysłane: 5 października 2011 21:31:37
niestety, nie mając nowych zleceń typu np. OCO nie osiągniesz poniższej sytuacji:
Cytat:
.
W zleceniach OCO SL jest ściśle powiązany z TP oraz ceną otwarcia pozycji- w przypadku realizacji któregokolwiek zlecenia (SL bądź TP), niezrealizowane traci swą ważność automatycznie i zostaje usunięte.

Cytat:
ale pojawiły się jednak duże wątpliwości, które wydaje mi się dość precyzyjnie opisałem, co do działania ogólnie rzecz biorąc zleceń STOP w przypadku zleceń równorzędnych.

Zlecenia SL mają swoje specyfikę i tak jak napisał Krewa mogą być wystawiane do już otwartej pozycji.
Jeśli twój DM nie wprowadził u siebie nowego typu zleceń (np OCO) to jedyną opcją, którą posiadasz na ten moment jest wystawienie dwóch odrębnych zleceń (przykład z L po 2300 opisany wyżej). Przy takiej zmienności jaką dzisiaj mamy i postępując wg podanego przykładu to pewnie i tak zostaniesz z jakąś otwartą pozycją

I na koniec jeszcze wyjaśnienie pewnej nieścisłości:
zlecenia SL i TP w przypadku OCO są zleceniami podrzędnymi, gdyż zależne są od siebie i dotyczą ceny głównej, natomiast zlecenia równorzędne (o które pytasz)to zlecenia niezależne względem siebie przyjęte przez Warset czyli realizacja jednego z nich nie powoduje anulaty drugiego
Edytowany: 5 października 2011 21:34

badmotorfinger
0
Wysłane: 9 października 2011 19:46:56
krewa napisał(a):
coś mi się wydaję, że w prostszych systemach SL możesz ustawić wyłącznie jako zlecenie podrzędne. system nie przyjmie go jako zlecenia głównego.
mam na myśli, że przy kursie 2200 system nie przyjmie zlecenia S PKC LimAkt 2100 jeżeli nie masz otwartej długiej pozycji.

Okazuje się, że coś co wydaje się być oczywiste wcale takie nie jest, a ja jestem dociekliwy do bólu czasami, he he.
W piątek to sprawdzałem i najprawdopodobniej się mylisz - wystawiałem w bezpiecznej odległości od kursu zlecania SLOSS i SLIMIT na K i na L oczywiście nie mając otwartej żadnej pozycji w tym czasie. System je przyjmował, więc prawdopodobnie otworzyłyby one pozycje. Czekam jeszcze na odpowiedź z DM, ale wygląda na to, że taka gra o jakiej pisałem zleceniami równorzędnymi może w najgorszym przypadku skończyc się dużą stratą. Zresztą, jak będę teraz otwierał pozycję, to wystawię odpowiednie zlecenie SL i wtedy okaże się na 100%.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,618 sek.

wpgozipa
ceeyiusv
wqgviwei
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnelsecb
reozhhdw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat