0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
9 listopada 2011 21:06:02
mathu napisał(a):Ile musiałbym wyłożyć gotówki na depozyt dla strategii o podobnym poziomie skomplikowania jak u Buldiego? Jest to dla mnie chwilowo całkowita abstrakcja.
Również: jaką książkę do opcji moglibyście polecić? Może być po angielsku. Johna Hulla "kontrakty terminiowe i opcje" dostaniesz już u nas w tłumaczeniu. Napisane w podręcznikowy sposób. Polecam. Po dzisiejszej sesji depozyt za te strategię wynosi 2981zł. Wczęśniej był wyższy i sięgał nawet do 11000zł. Odświeżyłeś wątek, to pokaże jak to na dziś wygląda, bo strategia wciąż pracuje:  kliknij, aby powiększyćPowiem Ci jeszcze - niech no jeszcze trochę spadnie, tak do 2200 to da się ją fajnie rozwinąć. Ale na razie
Edytowany: 9 listopada 2011 21:07
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 listopada 2011 21:28:34
Jaki jest zysk przy rozliczeniu? Na aktualnym poziomie 4755,80 zł? To jest arkusz z BOŚ, tak? Książka strasznie droga, 65 funtów za nową edycję :( The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 21:40:17
Knigę widziałem "gdzieś" ostatnio w okolicach 8 dych. Na dzisiaj, gdyby opcje wygasły było by 4755,80 - starta z zamknietych pozycji - prowizje, ale zgodnie z wykresem z poprzedniej strony jesteśmy prawie w strategicznym dołku. Nie mam zamiaru tak tego pozostawić do wygaśnięcia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
9 listopada 2011 21:42:42
Mathu, Tutaj codziennie publikowany jest nowy arkusz depozytów KDPW wyliczanych zgodnie z MPKR. Możesz wpisać pozycje i zobaczyć, ile wyniesie depozyt. Biuro zazwyczaj samo pobierze około 110% wyliczonej wartości depozytu. Gdy spadnie poniżej 100% zaczną się dopominać o uzupełnienie. Jeżeli w arkuszu zmienisz kurs, pokaże Ci przybliżoną wielkość depozytu dla tego kursu. Nie będzie całkiem dokładna, bo zmieniają się też inne parametry, ale powinna być bardzo zbliżona. Biura prawdopodobnie w niedługim czasie (dwa lata?) przejdą na SPAN, ale chwilowo wszystkie, które znam niestety nadal stosują MPKR. Z kolei tutaj są arkusze do kalkulacji i symulacji wartości opcji. Na stronie jest też dział edukacja, ale nie oglądałem zamieszczonych tam dokumentów. W sieci jest oczywiście wiele innych stron wyjaśniających podstawy (np. tu, czy tu). Warto też zobaczyć, co będzie się z opcjami działo, przy zmianach sytuacji na rynku. Popularne modele są w zupełności wystarczające do ogólnej oceny sytuacji. Nie nadają się do handlowania, jeżeli próbuje się wychwytywać drobne niedoskonałości rynku, ale Ty tego raczej robił nie będziesz. Do prostej oceny wystarczy nawet zwykły Excel. Można wykorzystać arkusze GPW, arkusz BOŚ albo napisać coś samemu. Black-Scholes jest dosyć prosty, ale jeżeli komuś się nie chce, można ,,pożyczyć'' gotowe funkcje z sieci, na przykład z arkuszy GPW.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2011 13:34:48
Czas popełnić błąd. Błąd będzie polegał na kierunkowym zmodyfikowaniu strategi w taki sposób by obstawić zakończenie korekty spadkowej i jednocześnie otworzyć się na możliwość kontynuacji wzrostów. Dlatego w poniedziałek otwieram wedle zasady pierwszych pozycji na sesji następujący zestaw opcji: 4 x long call 2300 8 x short put 2200 6 x long put 2100 4 x long call 2500 3 x short call 2200Trochę to zawiłe, ale w uproszczeniu tak próbowałem dobrać ten zestaw by zminimalizować spadek obecnego poziomu wykresu (być może uda się go nawet podnieść) i jednocześnie zmienić jego przewidywany kierunek. Poniższy wykres powinien ułatwić zrozumienie tych zawiłości.  kliknij, aby powiększyćDopuszczam jednak przed sesją wstrzymanie wwystawionych zleceń na wypadek gdybyśmy mieli się otworzyć zbyt dużą w moim rozumieniu luką wzrostową. W takim wypadku dam znać przed 8,30.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2011 21:34:09
buldi napisał(a):Powiem Ci jeszcze - niech no jeszcze trochę spadnie, tak do 2200 to da się ją fajnie rozwinąć. Ale na razie  buldi napisał(a):Błąd będzie polegał na kierunkowym zmodyfikowaniu strategi w taki sposób by obstawić zakończenie korekty spadkowej i jednocześnie otworzyć się na możliwość kontynuacji wzrostów. Widzę, że już nawet Ty się ,,zbyczyłeś'' :) Cóż, może to i racja. Ja gdybym planował robić taki ruch, chyba bym się z nim jeszcze kilka dni wstrzymał. Pocieszałbym się, że dla tego układu theta jest ujemna. Chociaż to słaba pociecha, jeżeli faktycznie miałby w końcu nastąpić powrót do wzrostów.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2011 22:06:17
No cóż, po tym co widziałem w usiech na piątkowej sesji musiałbym się siekierą odrąbać od rzeczywistości - sądząc że kolejnym ruchem zaliczymy 2200. Uśki już prawie całkowicie odrobili spadki, więc i dla mnie ten fakt musi zostać odnotowany niezależnie od moich niedźwiedzich usposobień. Za parę sesji ten sam układ otwartych pozycji mnógłby przynieść zgubne rezultaty, a theta w tym ruchu też nie rozwala strategi , bo nie istotne jest ile pozycji krótkich się otworzy w stosunku do długich tylko ich stosunek wartości - a ten wciąż ma dla mnie korzystny układ. Wapkil - mam prośbę. Nigdy nie pisz że jestem bykiem. Co najwyżej czasami bywam swingpseudobykiem - czego i tak się wstydzę.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2011 22:42:54
Ja w Stanach widzę, że wciąż odbijają się pomiędzy 1200 i 1300, ale za to którędy stamtąd wyjdą nie dam sobie niczego uciąć.
Chyba niejasno napisałem o thecie. Chodziło mi po prostu o to, że skoro nowa pozycja, którą planujesz w otworzyć w poniedziałek ma ujemną thetę, można pocieszać się tym, że zarabiasz za samo oczekiwanie z jej otwarciem.
Najmocniej przepraszam za nazwanie Cię bykiem. Może jako swingpseudobyk okażesz się bykiem trojańskim ;)
|
|
Wysłane:
14 listopada 2011 21:05:49
Tak się pechowo złożyło, że nie miałem dzisiaj rano możliwości odwołania zleceń, zatem zgodnie z założeniami zostały one zrealizowane. Luka z jaką mieliśmy doczynienia spowodowała, że zostały one pootwierane po mocno niekorzystnych cenach przez co znacznie obniżyłem wykres zwrotu. Nic to, do wygaśnięcia seri mamy jeszcze miesiąc, w którym przyjdzie mi udawadniać dla odmiany, że strategie opcyjne przy swoich zaletach potrafią również wybaczać błędy. Pozycje zostały otwarte po średnich cenach: 4 x long call 2300 po 109,30 8 x short put 2200 po 30,48 6 x long put 2100 po 14,25 4 x long call 2500 po 26,33 3 x short call 2200 po 164,10Tabela zawiera uśrednione ceny z wcześniejszymi pozycjami  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 14 listopada 2011 21:06
|
|
Wysłane:
15 listopada 2011 22:34:55
W ramach konsekwentnego obstawiania końca korekty na jutro PKC 8 x long call 2500 Nie wiele to obniży wykres, natomiast da możliwość rozbudowy na wypadek faktycznego odbicia. O kontynuacji spadków wolę na razie nie myśleć. Póki mam margines błędu nie martwi mnie to specjalnie, choć fortuna kołem się toczy i nie jest powiedziane, że niedługo przyjdzie mi się ratować desperackimi ruchami. To taki mały mankament kierunkowego ustawienia.
|
|
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 17:46:52
buldi napisał(a):W ramach konsekwentnego obstawiania końca korekty na jutro PKC 8 x long call 2500
Nie wiele to obniży wykres, natomiast da możliwość rozbudowy na wypadek faktycznego odbicia. Chyba nie tak znów niewiele - 92 punkty (jeśli udało Ci się kupić po dzisiejszych minimalnych cenach) to chyba około połowa zysku, który miałeś w najniższym punkcie wykresu. EDIT: chodzi mi oczywiście o najniższy punkt w okolicy 2300, czyli w obszarze, w którym po prawej stronie spadającego lewego ramienia są jeszcze zyski Ja też się dzisiaj poddałem. Nadal mam nadzieję, że kurs, przynajmniej chwilowo, spadnie, ale na wszelki wypadek poświęciłem istotną część zysku, żeby podnieść sobie cały wykres powyżej zera. Skończy się pewnie tak, że zamiast spadać będzie rosło i będę próbował prognozować maksimum i sprzedawać odpowiednie calle. Blisko rozliczenia znacznie bardziej lubię kupować...
Edytowany: 16 listopada 2011 18:02
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 18:30:09
Zlecenia nie wpadły po najniższym kursie, ale i tak nieźle to wyszło. Zrealizowały się po 13,50 dając średnią z wcześniejszymi pozycjami 17,78Tak wyglądamy na dzisiaj:  kliknij, aby powiększyćDo szczęścia potrzebuje teraz trochę wzrostów, by te dzisiejsze obniżenie wykresu z nawiązką odrobić przy sprzedaży callów. Wapkil - miałeś wcześniej rozstawione długie puty a dzisiaj otwarłeś short put podnosząc wykres?
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 19:26:57
buldi napisał(a):Wapkil - miałeś wcześniej rozstawione długie puty a dzisiaj otwarłeś short put podnosząc wykres? Dokładnie odwrotnie :) Dziś zamykałem krótkie calle. Poświęciłem część zysku (czyli jak to nazywasz obniżyłem wykres), ale sumaryczna liczba pozycji short i long call jest teraz u mnie zerowa (a putów dodatnia) i całość wykresu mam powyżej zera. Jeżeli dobrze widzę na Twoim ostatnim wykresie, mamy podobne, choć przeciwne, założenia odnośnie kierunkowości. Ja mam niewielki płaski zysk do nieskończoności i rosnący na wypadek spadków. Ty masz niewielką płaską stratę w przypadku spadków do zera i rosnący zysk w przypadku wzrostów. Niezależnie od tego, w którą stronę rynek wybije któremuś z nas powinno się udać. Innymi słowy, nie powinno być żadnego wybicia i rynek powinien przez najbliższy miesiąc zostawić WIG20 w okolicy 2300 ;)
Edytowany: 16 listopada 2011 19:32
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 20:03:42
A to sie troche machnąłem w wizualizacji Twojej strategi, bo sądziłem że podniosłeś tym ruchem wykres Kod:Ja też się dzisiaj poddałem. Nadal mam nadzieję, że kurs, przynajmniej chwilowo, spadnie, ale na wszelki wypadek poświęciłem istotną część zysku, żeby podnieść sobie cały wykres powyżej zera. .... a Ty podniosłeś pewien przedział obniżając inny, ale to świetnie że całością jesteś już powyżej zera czego Ci gratuluję. Ja bym osobiście wolał (w przypadku wątkowej strategi), by teraz indeks poszedł w górę, bo już samo zamknięcie 12 pozycji long call 2500 z zyskiem mogło by mi podnieść wykres. Możliwości podniesienia wykresu przy kontynuacji wzrostów było by zresztą więcej.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 20:21:25
Dziękuję za gratulacje, ale na prawdę nie ma czego.
Nie bez powodu napisałem, że się dziś poddałem. Na spadki zbyt długo już czekam, powodów do wzrostów nie widzę, a obstawiać, że zostaniemy tu gdzie dziś się boję.
Postanowiłem skorzystać ze względnie niskich dziś cen call i de-facto zrealizować część zysku. Gdyby ktoś z czytających miał wątpliwości, podobnie można oczywiście postąpić zawsze, gdy aktualny zysk (u Buldiego P/L) jest większy niż zero. Jeżeli jest mniejszy zresztą również, choć wtedy to częściowa realizacja straty.
Poczekam, co będzie dalej, wciąż licząc, że jednak doczekam się spadków. W międzyczasie będę patrzył, jak w przypadku braku ruchu theta zajada się moimi pieniędzmi...
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 21:38:42
Coś mi się zdaje, że jednak to Ty sie pierwszy doczekasz spadków. Masakra w usiech wygląda coraz poważniej na końcówce sesji.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 21:50:47
Cóż, zobaczymy, co będzie dalej. Być może kierunek wybrałem dobry, ale jeżeli tak, to timing dzisiaj miałem tragiczny...
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 22:08:56
Ja dla odmiany timing miałem dzisiaj dobry, za to jutro lepiej mi będzie z chałupy nie wychodzić.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 22:22:41
W timingu chodziło mi bardziej o samo ,,dziś'', niż o to, w której części dziś. Ja też moje calle w porównaniu do dzisiejszych cen kupiłem całkiem dobrze. Tylko co z tego, jeżeli miałoby istotnie spadać. Szczególnie że wcześniej przez ponad miesiąc cierpliwie oczekiwałem tych spadków.
Z drugiej strony, nie wróżyłbym zbyt wiele na podstawie pojedynczej sesji. Zapewne bardziej opłacałoby mi się kupowanie calli jutro, niż dziś, ale nadal nie ma żadnej pewności, czy lepiej bym zrobił wcale ich teraz nie kupując.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2011 22:32:18
wapkil napisał(a): .......Z drugiej strony, nie wróżyłbym zbyt wiele na podstawie pojedynczej sesji..... I tu właśnie warto pochylić czoła przed strategiami opcyjnymi które ze swej natury reagują mniej żywiołowo od rynku.
Edytowany: 16 listopada 2011 22:49
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.