0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 71
Wysłane:
3 października 2011 21:12:28
Cytat:Jak widać ,,PKC'' wychodzą Ci całkiem korzystnie. Na przykład sumaryczny wynik dzisiaj miałeś chyba lepszy niż należałoby oczekiwać, ale czy nie opłaca Ci się trochę zaczekać na przykład ze sprzedażą jednego z PUTów? Strasznie kuszące i sam cierpię na tą chorobę. Ale jeśli inwestor nie rozkłada strategii w niewielkim odstępie czasu - jak np. dziś buldi spread niedźwiedzia, od razu na otwarciu - to dokłada sobie faktycznie nadprogramowe ryzyko. Nawet biorąc przykład z dziś - powiedzmy, ze buldi kupił najpierw puta 1900 i czeka sobie, by korzystnie sprzedać put 1800. Faktycznie bardzo trudno było dziś sprzedać drożej, niż on rzeczywiście uczynił. Gdyby czekał na lepszą cenę, to dostałby 20 punktów gorszą. A wtedy cały profil strategii bierze w łeb. 2 warianty: a) w ogóle nie sprzedałby put 1800, ale jego wykres by się obniżył b) sprzedałby by po powiedzmy 50 (czyli taniej), pogarszając parametry spreadu. I to chyba na tyle, że gra nie byłaby warta świeczki. W związku z tym gdy otwieramy strategię, najlepiej zrobić to od razu. Naturalnie fajnie polować na lepsze ceny, ale to się opłaca w przypadku wybitnie jednokierunkowych sesji. W przeciwnym przypadku nakładasz na siebie dodatkowe ryzyko, a przecież szukamy jego minimalizacji.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
3 października 2011 21:31:02
Tak dla równowagi poprzednie PKC wypadło dla odmiany fatalnie. Nie liczę na to że zatrzymamy się na tym poziomie, natomiast ten zestaw opcji w okolicach 2100 powinien dać najkorzystniejszy układ otwarcia. To taki sam zestaw jak ten "niedorobiony" motyl od którego zacząłem z tym że mamy poziom o 200 pkt niższy. To na co liczę to, że otworzymy się w okolicach właśnie 2100, tak więc pewne ryzyko w założeniach ponoszę. Co do dalszych ruchów, to zależeć one będą od rozwoju sytuacji, ale podniesienie wykresu daje jednocześnie szanse na dłuższą obronę kolejnymi posunięciami. Marcin słusznie zauważył, że otwieranie pozycji na raty po za możliwościami podnosi ryzyko, dlatego ja wolę otwierać układ opcji jednorazowo.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
3 października 2011 22:03:04
MarcinR napisał(a):(...) W związku z tym gdy otwieramy strategię, najlepiej zrobić to od razu. Naturalnie fajnie polować na lepsze ceny, ale to się opłaca w przypadku wybitnie jednokierunkowych sesji. W przeciwnym przypadku nakładasz na siebie dodatkowe ryzyko, a przecież szukamy jego minimalizacji. Nie zawsze celem jest tylko minimalizacja ryzyka. Szczególnie w przypadku strategii o potencjalnie możliwej dowolnie wysokiej stracie ;) Na przykład zapowiedziany ruch sam z siebie zwiększa zarówno ryzyko, jak i potencjalny zysk. Można dyskutować, jak ryzyko wyceniać, ale tutaj jego zwiększenie nie ulega raczej wątpliwości. Co więcej, niesprzedanie jednego PUTa w pewnym stopniu to ryzyko zmniejsza. Nigdy nie ma gwarancji, że uda się przewidzieć zachowanie rynku, ale budując strategię, trzeba coś zakładać. Chyba, że uda się uzyskać arbitraż. buldi napisał(a):To taki sam zestaw jak ten "niedorobiony" motyl od którego zacząłem z tym że mamy poziom o 200 pkt niższy. Faktycznie, tylko że ostatecznie od niego nie zacząłeś. Wydaje mi się, że zrealizowałeś wtedy, choć w dłuższym okresie, coś podobnego do tego, o czym ja piszę teraz :) buldi napisał(a):Marcin słusznie zauważył, że otwieranie pozycji na raty po za możliwościami podnosi ryzyko, dlatego ja wolę otwierać układ opcji jednorazowo. Nadal wydaje mi się, że można dyskutować, czy niesprzedanie opcji zwiększa ryzyko. Jeśli na przykład patrzeć na szerokość obszaru, w którym strategia przynosi zysk, ryzyko na pewno byłoby mniejsze. Choć jeśli policzyć ,,obszar zysku'' (ważony lub nie prawdopodobieństwem) również on będzie mniejszy. Na pewno natomiast zwiększa się ryzyko nieotwarcia pozycji po ,,cenie PKC'', choć nie wiem, czy warto zakładać, że uzyskana cena będzie zazwyczaj gorsza. Gdyby ten rynek był bardziej płynny, a ceny transakcyjne sensowne, miałbym mniej wątpliwości. W praktyce mi chyba bardziej ostatnio opłaca się zyskiwać na dużych wahaniach. Ale to pewnie kwestia dotychczasowego szczęścia. Z drugiej strony, jednorazowe otwieranie całości wiele upraszcza, więc może faktycznie warto.
|
|
|
|
Wysłane:
3 października 2011 22:22:19
MarcinR napisał(a):Nawet biorąc przykład z dziś - powiedzmy, ze buldi kupił najpierw puta 1900 i czeka sobie, by korzystnie sprzedać put 1800. Faktycznie bardzo trudno było dziś sprzedać drożej, niż on rzeczywiście uczynił. Gdyby czekał na lepszą cenę, to dostałby 20 punktów gorszą. Z drugiej strony, gdyby sprzedał put 1800 i czekał z zakupem put 1900, mógłby na tym zarobić. Choć w tym konkretnym przypadku, ja też bym raczej czekania nie zaryzykował. Kurs znacząco spadł, a z tego co widzę, w okolicy otwarcia różnica cen pomiędzy 1800 i 1900 zachowywała się, jakbyśmy byli około 100 pkt. wyżej. Szybko się się ta różnica skorygowała, ale początkowo wyglądała tak dziwnie, więc warto było skorzystać. To zresztą kolejny przykład, dlaczego mam wątpliwości, czy przy takim zachowaniu rynku warto stosować ,,PKC''. W tym wypadku się opłacało, ale mogło być przecież dokładnie odwrotnie.
|
|
Wysłane:
3 października 2011 22:38:50
O 8.30 dzieją się faktycznie czasem dziwne rzeczy. Na indeksie mamy tylko tko, kontrakt "lata" sobie w próżni, to i inwestorzy robią interesujące ruchy. Dzisiaj szczególne natężenie było właśnie na putach 1900 i 1800, a każdy widząc tko rzędu 2110 ścigał się, by tylko złapać "taniego puta". I w ten oto sposób ktoś kupił od buldiego X1800 za te 68 pkt. Jak na opcję "300 pkt. stąd" dosyć drogo. Ale przy sporych lukach takie zachowanie to norma. Kto o niej wie, może swoje strategie rozkładać korzystniej.
|
|
Wysłane:
3 października 2011 22:52:07
Wapkil - tylko z lenistwa otwieram PKC. Równie dobrze mógłbym przyjąć założenie że otwieram po średnim dziennym kursie, tyle że liczenia by więcej było.  Czy naprawdę sądzisz że wykres by sie znacząco różnił? Po za tym niewiadomo w którą stronę. wapkil napisał(a): Faktycznie, tylko że ostatecznie od niego nie zacząłeś. Wydaje mi się, że zrealizowałeś wtedy, choć w dłuższym okresie, coś podobnego do tego, o czym ja piszę teraz :)
Zwróć uwagę na dwie drobne różnice. 1. Wtedy (poziom 2300) strategia wg pierwotnych założeń wpadała na minus w okolicach ok 2000pkt, obecnie (poziom 2150) ok 1640 tak więc ryzyko było niewspółmierne do obecnej sytuacji po rozbudowie. 2. Wtedy - przed sesją, kiedy zmieniłem zlecenie - było wiadomo że otworzymy sie sporą luką w dół i tak się stało. Przypomnę że optymalny poziom otwarcia wynosił 2300. Obecnie prawdopodobnie też otworzymy się luką, ale poziom prawdopodobnie będzie bardziej zbliżony do optymalnego 2100. Jeżeli tak się nie stanie - co jest zawsze możliwe - i tak wg punktu 1. mam większy margines błędu, a w opcjach to co jest dla mnie najfajniejsze, to że gdy sie strategię prowadzi w dosyć bezpieczny sposób - drobniejsze niedociągnięcia bywają wybaczone.
|
|
Wysłane:
3 października 2011 23:20:38
MarcinR napisał(a):I w ten oto sposób ktoś kupił od buldiego X1800 za te 68 pkt. Jak na opcję "300 pkt. stąd" dosyć drogo. Ale przy sporych lukach takie zachowanie to norma. Kto o niej wie, może swoje strategie rozkładać korzystniej. Nad cenami można się zastanawiać, choć mi ponad 54% też wydaje się raczej drogie, ale jeszcze dziwniejsze są tych cen różnice. W tym przykładzie różnica pomiędzy X1800 i X1900 wynosiła około 5.7%. Nagle na otwarciu ludzie bardzo chcieli kupować X1800, a nie X1900, ale po kilku minutach im przeszło. Tak, wiem, płynność...
|
|
Wysłane:
3 października 2011 23:27:05
buldi napisał(a):Wapkil - tylko z lenistwa otwieram PKC. Równie dobrze mógłbym przyjąć założenie że otwieram po średnim dziennym kursie, tyle że liczenia by więcej było.  Czy naprawdę sądzisz że wykres by sie znacząco różnił? Po za tym niewiadomo w którą stronę. Średnia (arytmetyczna) przy takich zmianach to raczej nie byłby dobry pomysł. Czy gdyby wykorzystać lepszy sposób wyceniania byłoby lepiej? Nie wiem, właśnie się ,,głośno'' nad tym zastanawiam :) Możliwe, że faktycznie te błędy w dłuższym okresie się niwelują i całość wychodzi w porządku. buldi napisał(a):Obecnie prawdopodobnie też otworzymy się luką, ale poziom prawdopodobnie będzie bardziej zbliżony do optymalnego 2100. Dlaczego zakładasz, że ,,optymalny'' poziom to 2100? Przyjmując, że w kontekście całej strategii i tak chcesz wykorzystać właśnie te strike'i, zgodnie z logiką, na tym poziomie powinieneś dostać najniższą premię - jest dokładnie w środku, więc akceptujesz najniższe ryzyko.
|
|
Wysłane:
3 października 2011 23:35:36
Spójrz na to tak: do jednej opcji long przypisujesz dwie opcje short - w jedną i drugą stronę (put i call) a teraz przelicz różnicę w punktach dla bardziej oddalonych strików. W którym wypadku wykres najbardziej pójdzie w górę? (przypomnę - że taki jest cel tego ruchu)
Edytowany: 3 października 2011 23:44
|
|
Wysłane:
3 października 2011 23:57:22
Długi dzień za mną i może to dlatego, ale chyba nie rozumiem wyjaśnienia.
Chcesz powiedzieć, że za transakcję, o której rozmawiamy (1 x long call 2100, 1 x long put 2100, 2 x short call 2200, 2 x short put 2000) powinieneś otrzymać wyższą premię, jeśli kurs w momencie sprzedaży wyniesie 2100 pkt, niż gdy wyniesie na przykład 2000 pkt.? A gdyby wynosił na przykład 1500 pkt. powinno być jeszcze mniej?
|
|
|
|
Wysłane:
4 października 2011 00:07:07
Dokładnie tak. edit: pod warunkiem że nie sprzedajesz opcji ITM, bo wtedy ryzyko rośnie szybciej niż ustawa przewiduje.
Edytowany: 4 października 2011 00:26
|
|
Wysłane:
4 października 2011 00:27:39
Pomijając już sensowność wyceny opcji w takim wypadku, popatrz na prosty przykład.
Powiedzmy, że sprzedajesz strategię podobną jak powyższa. Kurs wynosi 2100, środek strategii znajduje się w 2100, a straty pojawiają się, załóżmy, poniżej 1700 i powyżej 2500.
Kurs przesuwa się w 1500 (zmienia się tylko kurs - czas, zmienność itp. pozostają stałe). Zgodnie z tym co piszesz, za strategię trzeba teraz zapłacić mniej, odkupujesz więc ją. Zamykasz strategię, płacąc mniej niż początkowo uzyskałeś premii. Tak więc zarabiasz. Na strategii, która od dawna przynosi straty.
To chyba jednak byłoby trochę zbyt piękne...
|
|
Wysłane:
4 października 2011 00:38:14
Teraz z kolei ja trochę odczułem trudy minionego dnia. Spróbuję w czasie snu rozłozyć temat na atomy i jutro odpowiem.
|
|
Wysłane:
4 października 2011 08:21:25
Wapkil - jeżeli kurs przesunął by się na 1500 nie było by juz tak pięknie, bo dobierał byś zestaw opcji w chwili gdy strategia znalazła by sie sporo poniżej zera, więc prawdopodobnie podciągnąłbyś ją nieco, ale wykres i tak tkwiłby pod kreską. Ten obecny ruch zostanie wykonany z dodatniego poziomu w okolicach osi wykresu.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 269
Wysłane:
4 października 2011 08:43:24
Buldi porzuciłeś nieco kontrakciory na rzecz opcji i brakuje Twojego spojrzenia na FW
|
|
Wysłane:
4 października 2011 09:52:04
Opcje to mniejsze zło. Zlecenia zostały zrealizowane po średnich pierwszych cenach: 1 x long call 2100 za 167,60pkt 1 x long put 2100 za 149,50pkt co daję średnia posiadanych pozycji 144,27pkt 2 x short call 2200 po 120,85pkt 2 x short put 2000 po 110pkt co daje średnią posiadanych pozycji 104pkt kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćWykres poszedł w górę, ale zakres przebywania na plusie sie nieco zawęził i zawiera się obecnie w przedziale ok 1680 - 2500pkt.
Edytowany: 4 października 2011 09:55
|
|
Wysłane:
6 października 2011 08:23:04
Wystawiam na dzisiaj kolejne zlecenia PKC
1 x long call 2300 1 x long put 2300 2 x short call 2400 2 x short put 2200
|
|
Wysłane:
6 października 2011 19:34:01
Zlecenia zostały zrealizowane po średnich pierwszych cenach: 1 x long call 2300 za 105,90pkt co daję średnia posiadanych pozycji 107,93pkt 1 x long put 2300 za 227,50pkt co daję średnia posiadanych pozycji 186,20pkt 2 x short call 2400 po 67,58pkt co daję średnia posiadanych pozycji 69,67pkt 2 x short put 2200 po 169,85pkt co daje średnią posiadanych pozycji 157,44pkt kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćAle mi RGR wyszedł.
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:21:17
Buldi, na wrzesień starałeś się budować strategię tak, by premie zapłacone i otrzymane jako tako się kompensowały. Teraz widzę, że bardziej bazujesz na premiach otrzymanych. Nie obawiasz się trochę, że gdyby zmienność wzrosła to depozyty mogłyby cię zacząć męczyć? Teraz zmienność implikowaną mamy w granicach 30-40%, gdyby wzrosła do 50% depozyt spuchnie. Faktycznie ciekawy wykres ci wyszedł.  Teraz prawdopodobnie będziesz czekać na wzmocnienie aż indeks przesunie się w kierunku któregoś ramienia? Wyciaganie za uszy w tym punkcie w którym teraz jesteśmy chyba nie ma większego sensu. Muszę podkreślić, że bardzo mi się podobał kształt strategii startowej, być może sam wypróbuję ten sposób na nowej serii. Temat się rozwija i podkreśla naczelne motto - elastyczność opcji jest nieskończona. Brawo
|
|
Wysłane:
7 października 2011 09:36:40
Rzeczywiście w tym kształcie depozyt rośnie i raczej na razie nie zdecyduję się na kolejne podciąganie właśnie z tego powodu. Przydało by sie teraz trochę "pokonsolidować" i uspokoić zmienność, gdyż wtedy opcje by staniały i mógłbym zabezpieczyć w miare tanio opadające końce strategi. Jeżeli natomiast będziemy nadal sie dynamicznie poruszać przyjdzie mi bronić strategi obniżając wykres. Na ten ruch (przeważanie short) zdecydowałem się właśnie z uwagi na to, że zmienność napędziła ceny opcji.
|
|