PARTNER SERWISU
vdimlprq

Inwestowanie fundamentalne a stop loss ?

manoa
0
Wpisów: 24
Wysłane: 4 lipca 2011 15:36:43
Witam,
Co sądzicie na temat stopów przy jakiś krytycznych poziomach przy inwestowaniu fundamentalnym ?
Może bardziej rozwine swoją myśl :)
Przy inwestowaniu technicznym kupuje spółke z zamiarem trzymania około miesiąca, i ustawiam stopy po przekroczeniu których akcje się sprzedają, a chciałbym kupić dwie spółki fundamentalnie czyli w moim rozumieniu z zamiarem zatrzymania ich na pare-parenaście lat... taka jakby lokata, tylko pytanie czy przy strategi kupna na lata i dokupywaniu co miesiąc akcji spólki czy mam sprzedać ją jeżeli zaczynają się spadki czy inwestycje tego typu trzyma się na zasadzie niech się dzieje co chce ?

Pozdrawiam

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 4 lipca 2011 22:41:25
u mnie decyzja o wyjściu ze stratą ze spółek, w które pakuje się na podstawie AF, byłaby na podstawie danych ze sprawozdań. słaby zarząd, brak wywiązywania się z obietnic, działanie na niekorzyść drobnych akcjonariuszy, nietrafione decyzje, pogarszające się koniunktura w branży, czy spadające wskaźniki fundamentalne podczas rozwoju branży.

z punktu widzenia AF im cenna niższa tym lepiej, bo można więcej akcji kupić. ten system się dobrze sprawdza o ile ma się jakieś pojęcie o spółce i jej perspektywach.

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 5 lipca 2011 13:22:35
Ja nie stosuję stop lossów, kiedy jestem pewien fundamentów spółki. Poza tym w horyzoncie kilkunastu lat musiałyby być bardzo nisko. Myślę, że przy inwestowaniu w takim okresie, stop lossy mijają się z celem.

A na długi okres to i tak dywidendy się bardziej liczą niż kurs Whistle

manoa
0
Wpisów: 24
Wysłane: 5 lipca 2011 19:35:52
Wyraziłem się mało precyzyjnie i postaram się dokładniej opisać moje pytanie.
Wybieram spółkę którą chce potraktować jako lokatę na pare lat.
Ale zawsze jak akcje idą w górę czy w dól to jest to ruch z korektami chodzi mi o to że kurs skacze o kilka procent i wiadomo że na takie wachania dzienne stopa ustawić nie moge, ale czy ktoś z was robił kiedyś porównanie w perspektywie paru lat co jest bardziej opłacalne ?

- Kupno i trzymanie że tak powiem bez oglądania kursów przez lata, kryzys nie kryzys akcje mam

- Czy bardziej ustawienie stopów ale na te ruchy czy poziomy wsparcia na podstawie wykresów kilkuletnich, że jak już przebija pewne ekstrema to sprzedaje i kupuje na dołku.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

genoniusz
0
Wpisów: 14
Wysłane: 5 lipca 2011 20:30:05
Moim zdaniem wszystko zależy właśnie od horyzontu inwestycyjnego - piszesz stop lossy na liniach wsparcia kilkuletnich wykresów - fajnie, ale te kilka to ile? Dłużej / krócej niż przypuszczalny czas trwania inwestycji? Tu nie ma prostych odpowiedzi :)

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 6 lipca 2011 11:29:19
lepszym pomysłem niż stoplose wg mnie jest uśrednianie w dół jeżeli trend jest spadkowy. zamiast robić zakup za całą gotówkę to podzielić ją na kilka części i uśredniać do dołu, wtedy łatwiej jest o niższą średnią niż podczas jednego zakupu.

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 17 sierpnia 2011 22:37:37
manoa napisał(a):
Wyraziłem się mało precyzyjnie i postaram się dokładniej opisać moje pytanie.
Wybieram spółkę którą chce potraktować jako lokatę na pare lat.
Ale zawsze jak akcje idą w górę czy w dól to jest to ruch z korektami chodzi mi o to że kurs skacze o kilka procent i wiadomo że na takie wachania dzienne stopa ustawić nie moge, ale czy ktoś z was robił kiedyś porównanie w perspektywie paru lat co jest bardziej opłacalne ?

- Kupno i trzymanie że tak powiem bez oglądania kursów przez lata, kryzys nie kryzys akcje mam

- Czy bardziej ustawienie stopów ale na te ruchy czy poziomy wsparcia na podstawie wykresów kilkuletnich, że jak już przebija pewne ekstrema to sprzedaje i kupuje na dołku.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam

Krótko: moim zdaniem bezużyteczny. Po prostu sprzedajesz jak wszyscy gadają o lukratywnych zyskach na GPW, a kupujesz gdy wszyscy widzą tam ponurego żniwiarza. Ja postanowiłem kupić akcje, kiedy mój ojciec, który kompletnie nie zna się na giełdzie, spytał się mnie czy mam zamiar kupić akcje, bo akcje straciły po 20%. Hehe stary poczciwy staruszek, ledwo kojarzy co to giełda, ale wie kiedy należy kupować, a kiedy sprzedawać :)

A dla większego bezpieczeństwa dobrze swoje analizy aktualizować, kiedy pojawia się nowy raport roczny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,204 sek.

hxqciokh
mkccbyop
aospgdwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qlaxtdbh
peenkkak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat