Capital One Advisers napisał(a):OFERTA PRYWATNA - SCENARIUSZ IDEALNY
Jak to widzą inwestorzy?
Wszelkie sugestie mile widziane.
Cena - powinna być niższa niż wycena podobnych spółek już notowanych na rynku.
Prognozy spółek - odrobinę mniej fantazji we wklepywaniu przyszłych przychodów i zysków; więcej realizmu
Memorandum - mniej oklepanych powtarzalnych schematów jego konstrukcji (korzystanie z CTRL+C oraz CTRL+V powinno być zakazane); tylko podstawowe, najważniejsze dla inwestora informacje. Głównie takie informacje o spółce i rynku, których sam inwestor nie znajdzie korzystając z Google. Ilość akcji już istniejących, cena po jakiej były obejmowane, ilość akcji emitowanych, bilans przed i po emisji, rachunek zysków i strat historyczny i prognozowany, kwestia lock'upów itp.
Przydział akcji- tu nie mam osobiście nic przeciwko zasadzie, że decyduje zarząd spółki. Kilka razy mnie to skrzywdziło, ale mogę z tym żyć.
Podejście- Inwestorzy wydają o wiele większe pieniądze w związku z inwestycją (na zakup akcji), niż sam emitent (na Wasze usługi). Weźcie to pod uwagę i traktujcie nas jak klientów (zakupy u Was powinny się nam opłacać - nie zgadzajcie się na niebotyczne ceny za akcje proponowane przez niektóre spółki).
To takie pierwsze, subiektywnie najważniejsze uwagi.
Pzdr.