PARTNER SERWISU
lgugztro

Czy można zwiększyć szanse szybszego nabycia obligacji korporacyjnych?

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 14 marca 2011 19:08:12
Przepraszam z góry za banalne pytanie początkującego, ale gubię się trochę w gąszczu informacji. Chodzi o małą płynność obligacji, chcę zwiększyć szanse szybszego nabycia jakichkolwiek spośród zdefiniowanych obligacji. Powiedzmy, że chcę zainwestować w obligacje, mając na swoim rachunku 5500 zł. Składam zlecenie kupna nieco poniżej najlepszej oferty sprzedaży (żeby nie przepłacać) na 5 sztuk po 1000 zł obligacji korporacyjnych firmy X. Czy system przyjmie drugie a nawet trzecie zlecenie na kupno obligacji firm Y i Z (na te same kwoty 5000 zł), skoro nie mam pokrycia na całe 15000 zł? Jeśli tak, to co się stanie, gdy nastąpi pierwszy zakup? Czy kolejne zlecenia zostaną niezrealizowane/usunięte automatycznie, czy nastąpi operacja zakupu, a ja będę musiał koniecznie dokonać dopłaty na rachunek XTB (czy to ma znaczenie, w jakiej firmie mam rachunek?), aby pokryć powstałe zadłużenie?

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 14 marca 2011 19:13:16
Tak jak pisałem na privie to jest właściwy dział dla tego typu pytań. Jednak jesteś nowy to nie ma problemu :) Odpowiemy, ale ja na razie nie mam czasu.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 14 marca 2011 20:33:45
magnumator napisał(a):
Powiedzmy, że chcę zainwestować w obligacje, mając na swoim rachunku 5500 zł. Składam zlecenie kupna nieco poniżej najlepszej oferty sprzedaży (żeby nie przepłacać) na 5 sztuk po 1000 zł obligacji korporacyjnych firmy X. Czy system przyjmie drugie a nawet trzecie zlecenie na kupno obligacji firm Y i Z (na te same kwoty 5000 zł), skoro nie mam pokrycia na całe 15000 zł? Jeśli tak, to co się stanie, gdy nastąpi pierwszy zakup? Czy kolejne zlecenia zostaną niezrealizowane/usunięte automatycznie, czy nastąpi operacja zakupu, a ja będę musiał koniecznie dokonać dopłaty na rachunek XTB (czy to ma znaczenie, w jakiej firmie mam rachunek?), aby pokryć powstałe zadłużenie?

Zazwyczaj jest tak, że trzeba mieć pełne pokrycie środków na zlecenia, które się składa. Więc odpowiedź na Twoje pytanie w 99 proc. przypadków musiałaby być: "nie, system nie przyjmie drugiego i trzeciego zlecenia". To o co pytasz nazywa się odroczonym terminem płatności. Jest to np. w BM Aliora. Tylko jest taki minus, że nie da się akurat tego zastosować dla papierów z rynku Catalyst (przynajmniej na razie). Działa to tam tak, że jeśli masz już na rachunku jakieś papiery wartościowe to stają się one zabezpieczeniem dla nowych zleceń, które składasz. Np. załóżmy, że masz obligacje skarbowe warte 10 tys. zł. Możesz złożyć zlecenie na zakup np. akcji PKN Orlen za następne 10 tys. zł i dostajesz 3 dni robocze na faktyczną zapłatę (czyli dostarczenie środków na rachunek). Trzy dni robocze wynikają z tego, że tyle trwa rozliczenie na rynku akcji. Na rynku obligacji są to 2 dni robocze.
Edytowany: 15 marca 2011 00:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,333 sek.

vptgssqk
reqijucw
gxiqfumb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cxyapflh
fjwtcdga
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat