Tak patrzę i analizuję swoje tegoroczne inwestycje i myślę że chyba nieźle ten swój portfel ułożyłem. To znaczy chyba jest zbyt agresywny bo w zasadzie nie ma w nim albo inaczej jest w nim za mało pozycji defensywnych. W zasadzie poza
PKO Parasolowy FIO Subfundusz Papierów Dłużnych USD reszta inwestycji to akcje a i pozostałe fundusze które posiadam również w akcje w głównej mierze inwestują. Zastanawiam się teraz czy trochę tego nie zmienić ale...
W zasadzie jak na razie portfel radzi sobie generalnie nieźle i nawet ostatnie mocne spadki zbytnio mu nie zaszkodziły. Jedynie nie wiem czy dobrą opcją jest duża pozycja na sektor bankowy i czy tutaj jej nie zmniejszyć.
Łącznie banki zajmują u mnie w portfelu 30.2% ale z drugiej strony w tym roku właśnie to banki powinny pokazać dużo lepsze wyniki więc taki udział procentowy wydaje się być dobrą opcją.
Cieszy mnie chyba a przynajmniej jak na razie tak się wydaje trafne wejście w
Skarbiec FIO Subfundusz Skarbiec Spółek Wzrostowych który to ostatnio pokazywał historycznie coraz większe minusy aczkolwiek po analizach doszedłem do wniosku że to są takie przejściowe "zawirowania" i w zasadzie teraz po 15 dniach inwestycji pokazują mi + 10.82% i jest to najlepszy wynik w moim portfelu :)
Która z inwestycji tegorocznych jest dla mnie zaskoczeniem ?
Może zaskoczeniem nie jest ale też nie spodziewałem się aż takiej korekty to inwestycja w
Ambrę.Ambra cały czas w ładnym trendzie wzrostowym plus szykująca się dywidenda. Generalnie spółki opisywać nie będę. Jest ona według mojej wiedzy dobrą spółką aczkolwiek wynik - 6.39% jak na razie daje tej spółce status najgorszej z moich inwestycji. Myślę że z czasem się to zmieni ale póki co wyników procentowych portfela się nie oszuka :)
Patrząc na całokształt pozycji zainwestowanych:
AKCJE - 0.98%FUNDUSZE +5.25%No cóż...na razie fundusze są "lepsze" od mnie ale że ogólnie obie te pozycje pracują na mój zysk wiec nie narzekam :)