14 Dołączył: 2010-07-21 Wpisów: 364
Wysłane:
21 lipca 2010 13:05:00
Witam, ostatnio zainteresowałem się daytradingiem, przeczytałem jedną książkę oraz czytam "inwestor jednosesyjny" nadal jeszcze mało wiem ale chcę już zdobywać doświadczenie jako gracz - kiedyś trzeba zacząć. Na początek chciałem zacząć w ing securities 2500-3000zł, grając na spółkach, których aukcję wynoszą 0,50-0,90zł. Przy wahaniu akcji o 1-2gr po sprzedaży wg mojego rozumowania można zyskać nawet do 70zł, gdy odliczę prowizję, a założę konto dla studenta, więc zawsze można coś na plus wyjść. Wiem, że na razie wyobrażam sobie to wszystko łanie i kolorowo ale liczę się ze stratami również, jednak na czymś trzeba doświadczenie zdobyć.
Chciałem się zapytać bardziej doświadczonych osób o:
- Jakie mi spółki polecicie do grania, max 5( cena akcji do 90gr ), na razie myślę nad Beefsan'em oraz Kolastyną.
- Założeniem inwestora jedno sesyjnego oczywiście zamknąć wszystkie pozycje pod koniec dnia, czyli gdy cena, za którą chce sprzedać akcje jest nadal za wysoka, sprzedaję je jeszcze niżej ze stratą? A co jak w ogóle nikt akcji nie kupi?
Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi:)
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
21 lipca 2010 13:15:40
1. Daytrading nie polega na grze na akcjach groszowych, tylko na akcjach o wysokiej płynności i niskim spreadzie. Kompletnie rozminąłeś się z tematem. Gra na wahanie kursu na groszówkach to loteria a nie daytrading. 2. Do gry DT używa się gotówki co najmniej pięciocyfrowej, inaczej zarobisz grosze. 3. Jeśli myślisz że DT czeka aż ktoś kupi jego akcje i pytasz co nalezy zrobić jeśli nikt ich nie kupi to The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 13:20:45
mathu napisał(a):2. Do gry DT używa się gotówki co najmniej pięciocyfrowej, inaczej zarobisz grosze. 3. Jeśli myślisz że DT czeka aż ktoś kupi jego akcje i pytasz co nalezy zrobić jeśli nikt ich nie kupi to @2 Grosze? jaka kwota dla Ciebie jest groszowa? @3 Dopiero się uczę dlatego wolę zapytać niż nie wiedzieć :)
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 lipca 2010 13:22:07
przede wszystkim daytrading należy uprawiać na spółkach o dużej płynności, wtedy nie ryzykujesz zostać na koniec sesji z akcjami w portfelu. duża płynność najczęściej cechuje się niskim spreadem. z gotówką, którą dysponujesz dałoby się zagrać na kontraktach, lecz bez doświadczenia kategorycznie odradzam.
Edytowany: 21 lipca 2010 13:26
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 13:32:22
Cytat:@2 Grosze? jaka kwota dla Ciebie jest groszowa? DT to ciągłe zarabianie i tracenie po kilka dziesiątych procent, więc jeśli na koniec dnia wyjdziesz z zyskiem 1% to jesteś dobry. Ale jako początkujący tyle nie zarobisz. 1% dla kwoty 3000 zł to 30 zł. Czy warto poświęcać cały dzień dla takiej kasy? Jeśli wyobrażasz sobie że zrobisz jedną zyskowną transakcję w ciągu dnia a potem się zwiniesz (złoty traf) to zapomnij. Cytat:@3
Dopiero się uczę dlatego wolę zapytać niż nie wiedzieć :) No to nie zaczynaj od DT bo to najwyższa szkoła jazdy. Bez dostępu do Amibrokera z notowaniami live i co najmniej pięcioma ofertami w arkuszu nawet nie zaczynaj. Na kontraktach tym bardziej nie zaczynaj, bo przy 3000 zł stracisz wymagany depozyt w kilka dni. Generalnie jako początkujący masz szansę do końca roku zarobić 10% od zainwestowanej kwoty, czyli 300 zł. Ja bym to wydał na porządną lustrzankę. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 21 lipca 2010 13:33
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 13:51:57
mathu napisał(a):Cytat:@2 Grosze? jaka kwota dla Ciebie jest groszowa? DT to ciągłe zarabianie i tracenie po kilka dziesiątych procent, więc jeśli na koniec dnia wyjdziesz z zyskiem 1% to jesteś dobry. Ale jako początkujący tyle nie zarobisz. 1% dla kwoty 3000 zł to 30 zł. Czy warto poświęcać cały dzień dla takiej kasy? Jeśli wyobrażasz sobie że zrobisz jedną zyskowną transakcję w ciągu dnia a potem się zwiniesz (złoty traf) to zapomnij. Cytat:@3
Dopiero się uczę dlatego wolę zapytać niż nie wiedzieć :) No to nie zaczynaj od DT bo to najwyższa szkoła jazdy. Bez dostępu do Amibrokera z notowaniami live i co najmniej pięcioma ofertami w arkuszu nawet nie zaczynaj. Na kontraktach tym bardziej nie zaczynaj, bo przy 3000 zł stracisz wymagany depozyt w kilka dni. Generalnie jako początkujący masz szansę do końca roku zarobić 10% od zainwestowanej kwoty, czyli 300 zł. Ja bym to wydał na porządną lustrzankę. Mnie lustrzanka nie interesuje, zresztą na przyjemności mam odłożona kasę jak i na giełdę. Dzięki za info :)
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 lipca 2010 13:53:30
na czym chcesz oprzeć DT? na AT? weź sobie wykres np. 1-minutowy dowolnej spółki na której chcesz grać, zobacz, czy Twoje wskaźniki generują sygnały K/S, oblicz ile transakcji na podstawie sygnałów wykonałbyś w ciągu sesji i jaka byłaby zyskowność, odlicz od tego prowizję... tylko nie oszukuj sam siebie ;) tzn bierz pod uwagę tylko wyraźne sygnały, co do których miałbyś pewność.
edit: jeżeli nie potrafisz wyłączyć emocji - to DT nie jest dla Ciebie.
Edytowany: 21 lipca 2010 13:55
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 687
Wysłane:
21 lipca 2010 14:15:32
Przy 3000zł teoretycznie można próbować grać na spreadach na niektórych mniej płynnych spółkach bo z racji niewielkiej kwoty łatwiej będzie sprzedać/kupić małą ilośc papiera. Jak ktoś w wakacje się nudzi i zamiast zarobić realnie trochę kasy pracując zadowoli się 300zł za miesiąc pracy, czemu nie. Pytanie czy ma sens - nauczyć grać na giełdzie tak się nie nauczysz (no może za wyjątkiem tego, że prowizje to jednak problem i że spadające akcje sprzedaje się na początku trudniej niż Ci się wydaje). Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 21 lipca 2010 14:15
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 14:15:43
Głownie na AT, bynajmniej tak wszyscy radzą bo AF jest do długoterminowych. Dopiero się zaczynam w to bawić, mam zamiar dokończyć książkę, poobserwować giełdę i poczytać. Tylko teraz mam mały mątlik w głowie bo już nie wiem czy warto grać na DT czy nie, może zabrać się za pozycyjne granie?
EDIT:
@iktorn: To jak mam się nauczyć grać na giełdzie, co polecisz? Aktualnie siedzę w pracy(zamówienia, przyjmowanie towaru, itp ), więc jednocześnie też zarabiam :)
Edytowany: 21 lipca 2010 14:19
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
21 lipca 2010 14:22:38
Dodam swoje 3 grosze :) Wiesz dlaczego wiekszosc poczatkujacych inwestorow traci nawet w najwiekszej hossie ?? Myslac o milionach zmieniaja czesto pozycje zamykajac stratne a otwierajac czesto na spolkach rosnacych w poblizu szczytow :)
Jezeli masz gotowke okolo 3 tys naucz sie cierpliwosci i analizy fundamentalnej obliczylem ile bys mial dzisiaj inwestujac jak ja rok temu na dzien dzisiejszy i wyszlo ze okolo 12 tysiecy wiec mysle ze stopa zwrotu dosc ciekawa a dodam ze przez ponad rok zrobilem 3 kupna i 3 sprzedazy i 2 kupna ponad rok temu i trzymam do dzisiaj.
Majac 3 tysiace na day tradingu jedyne co zyskasz to nauke na wlasnej skorze a na pewno nie zarobisz dojdziesz do tego samego wniosku co my wszyscy tyle ze za rok lub dwa tracac tym samym cenne 2 lata. Niestety wiem ze to do ciebie nie przemawia i bedziesz musial sam tego doswiadczyc.
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 14:34:56
Taurus80 napisał(a):Dodam swoje 3 grosze :) Wiesz dlaczego wiekszosc poczatkujacych inwestorow traci nawet w najwiekszej hossie ?? Myslac o milionach zmieniaja czesto pozycje zamykajac stratne a otwierajac czesto na spolkach rosnacych w poblizu szczytow :)
Jezeli masz gotowke okolo 3 tys naucz sie cierpliwosci i analizy fundamentalnej obliczylem ile bys mial dzisiaj inwestujac jak ja rok temu na dzien dzisiejszy i wyszlo ze okolo 12 tysiecy wiec mysle ze stopa zwrotu dosc ciekawa a dodam ze przez ponad rok zrobilem 3 kupna i 3 sprzedazy i 2 kupna ponad rok temu i trzymam do dzisiaj.
Majac 3 tysiace na day tradingu jedyne co zyskasz to nauke na wlasnej skorze a na pewno nie zarobisz dojdziesz do tego samego wniosku co my wszyscy tyle ze za rok lub dwa tracac tym samym cenne 2 lata. Niestety wiem ze to do ciebie nie przemawia i bedziesz musial sam tego doswiadczyc. Wielkie dzięki :), jestem człowiek, który woli mniej zarabiać, a częściej. Jednak czytając Twój post nasuwa się pytanie czy nie "dorosnąć" i myśleć podobnym tokiem. Mając 3000zł to więcej niż w 2-4 spółki nie ma chyba sensu inwestować? Ok biorę się za AF i AT, bo bez tego ani rusz.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
21 lipca 2010 14:41:30
Niestety ale tak to juz jest :) moim zdaniem majac 3 kola powinienes max dywersyfikowac do 2 spolek inaczej staje sie to malo oplacalne. Uczac sie fundamentow oszczedzisz mnostwo czasu pozniej na DT musisz non stop przed kompem sleczec a inwestujac fundamentalnie poswiecasz tylko pare dni na wyszukanie spolki do inwestycji i jedyne co to wystarczy raz dziennie sprawdzic ESPI :) Jednak wiem ze dla mnie to jest tylko ale dla wielu sa to rzeczy niemozliwe do spelnienia z racji posiadanych robali w tylku :) niektorzy poprostu niewytrzymaja nie dokonujac przynajmniej 1 transakcji dziennie :)
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 14:43:46
Chodzi o to, że w DT zyskasz 0,5% 0,5% 0,5% a potem stracisz 2%. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 14:47:16
Myślę, że pierw zainwestuję te 3000zł na spokojnie :), a za miesiąc, dwa jak się dorobię kolejnych 3 kół to zacznę grać pozycyjnie. Po mału i może coś z tego będzie. Myślę, że zostanę na forum dłużej, bo tak przeglądam i widzę, że warto się wymieniać wiedzą ( moja jeszcze jest zerowa ale może kiedyś.. ). Z góry wielkie dzięki
Edytowany: 21 lipca 2010 14:48
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
21 lipca 2010 15:04:01
Spin napisał(a):Myślę, że pierw zainwestuję te 3000zł na spokojnie :), a za miesiąc, dwa jak się dorobię kolejnych 3 kół to zacznę grać pozycyjnie. Po mału i może coś z tego będzie. Myślę, że zostanę na forum dłużej, bo tak przeglądam i widzę, że warto się wymieniać wiedzą ( moja jeszcze jest zerowa ale może kiedyś.. ). Z góry wielkie dzięki To w takim razie namawiam do założenia swojego wątku w specjalnym dziale forum, gdzie można na bieżąco przedstawić swoje transakcje www.stockwatch.pl/forum/defaul...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 70
Wysłane:
21 lipca 2010 15:13:22
Nie wazne czy jestes graczem krotko czy dlugoterminowym zawsze warto stworzyc sobie chociazby zarys jakiegos systemu inwestycyjnego i sprawdzic jak funkcjonuje on w aktalnej rzeczywistosci rynkowej. Tak jak przedmowcy wspominali jesli chcesz sie bawic w DT to musisz grac na stosunkowo plynnych akcjach. Wtedy nie bedziesz mial wiekszego problemy z ich zbywaniem. W DT jedna z zasad mowi, zeby zawsze przed koncem sesji zbyc wszystkie akcje. Z doswiadczenia wiem, ze osoby lamiace ta zasade bardzo szybko dostaja sroga lekcje od rynku i bardzo szybko traca wszystkie swoje pieniedzy badz znaczna ich czesc.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 126
Wysłane:
21 lipca 2010 16:29:39
Spin napisał(a):Myślę, że pierw zainwestuję te 3000zł na spokojnie :), a za miesiąc, dwa jak się dorobię kolejnych 3 kół Stary nie gniewaj się ale jeżeli zamierzasz w ciągu miesiąca-dwóch mieć 100% zwrotu to albo jesteś wyjątkowym marzycielem albo masz dostęp do takich informacji o których inni mogą tylko pomarzyć.
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 17:06:53
nowy1960 napisał(a):Spin napisał(a):Myślę, że pierw zainwestuję te 3000zł na spokojnie :), a za miesiąc, dwa jak się dorobię kolejnych 3 kół Stary nie gniewaj się ale jeżeli zamierzasz w ciągu miesiąca-dwóch mieć 100% zwrotu to albo jesteś wyjątkowym marzycielem albo masz dostęp do takich informacji o których inni mogą tylko pomarzyć. Hehe :) chodziło mi o zarobek z pracy, nie na giełdzie. Wiem, że to niemożliwe.. a szkoda
Edytowany: 21 lipca 2010 17:07
|
|
Wysłane:
21 lipca 2010 17:32:38
Jest możliwe, ale to loteria. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.