Frog napisał(a):Niedługo debiut na NC spółki EGB Investments. Branża ta sama. Zamierzają w ciągu kilku lat przejść na GPW. Będzie konkurencja dla Pragma Ink.
No to
skomentuję spółkę EGB Investments. Z tego, co widzę
zajmują się głównie windykacją.
Są dużo bliżej łańcucha pokarmowego niż taki Kredyt Inkaso czy Fast Finance, którzy zajmują się tylko egzekucją długów. EGB Investments natomiast ma w swojej ofercie takie usługi, jak: poszukiwania teleadresowe, windykacja telefoniczna i terenowa czy monitoring płatności.
Branża ta sama, ale wg mnie mniej rentowny biznes. Krótko to omówmy.
Klimat na rynku mamy taki, że
banki nie chcą windykować. Bo to szkodzi wizerunkowi, jest kłopotliwe itp. Ale
banki nie są głupie i
do windykacji zgłaszają tylko kredyty z najniższym saldem czyli te najbardziej kłopotliwe. Są to wierzytelności w stylu niespłacane raty za pralkę czy lcd (w egzekucji takich długów specjalizuje się Fast Finance). Monitoring i windykacja są kłopotliwe, bo telefon czy wyjazd trzeba wykonać, a
saldo do ściągnięcia jest niskie.
Egzekucja wg mnie jest bardziej rentowna. Kupuje się 1 zł długu za 0,20 - 0,30 zł i zakłada sprawę w sądzie. Z 1 zł długu odzyskuje się 1 zł - 1,5 zł. Problem tylko w tym, że zrobić to jak najniższym kosztem i odzyskać jak największą część długu.
W koszta trzeba wliczyć koszty postępowania i egzekucji komorniczej, które są w tym przypadku najwyższe.
Perspektywy obu części branży są całkowicie inne.
Windykacja ma się teraz dobrze, bo sporo jest niespłacanych i niewypowiedzianych wierzytelności. Rzecz w tym, że sprzedaż kredytów siadła i banki mocno zaostrzyły kryteria. Myślę, że
w czasie roku może dwóch rynek windykacji osłabnie.
Perspektywy wierzytelności do egzekucji trzeba rozpatrywać w tych samych ramach tylko przesuniętych o rok - 2 lata w przód. A więc
sytuacja wierzytelności do egzekucji jest teraz taka, jaka była na rynku windykacji rok - 2 lata temu. Bierze się to właśnie z przeterminowania wierzytelności. Czego się nie zwindykowało teraz, trafi do egzekucji za rok.
Ogólna sytuacja w branży jest teraz wyśmienita. Wierzytelności jest tyle, że firmy windykacyjne ich nie obrabiają i ich ceny wciąż są niskie. Rośnie też konkurencja i wzrasta jakość kredytów. W średnim terminie bądźmy spokojnie i
rozkoszujmy się rosnącymi zyskami, ale
w długim terminie będzie osłabienie.