PARTNER SERWISU
cckzhfvp
1 2

Portfel StaregoLisa

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 19 lutego 2025 15:55:50
Jedna trzecia Polaków twierdzi, że pierwsi ludzie żyli w tym samym czasie co dinozaury. Raczej nie są to przebiegli naukowcy, którzy mają na myśli ptaki (i tylko dokonali skrótu myślowego) gdyż w tym samym czasie 42 procent naszych krajanów w tę całą ewolucję w ogóle tak bardzo średnio wierzy (tylko 58 % Polaków zgadza się z twierdzeniem, że człowiek jako gatunek powstał w wyniku ewolucji).
Jeśli uważasz:
- że wirusy są produkowane w rządowych laboratoriach aby kontrolować naszą wolność (jak 50% Polaków),
- że istnieje lek na raka, który jest ukrywany przed opinią publiczną z powodów komercyjnych (jak 45 % naszych rodaków) albo
- że lasery działają przez koncentrację fal dźwiękowych (bez obawy, jesteś w tej sytuacji w większości - z tym twierdzeniem zgadza się 51% mieszkańców naszego kraju)
myślę, że giełda niekoniecznie jest najlepszym miejscem dla Ciebie. Możesz tu sobie zrobić krzywdę. Bardzo proszę abyś nie czytał dalej - zamknij ten wątek i więcej tu nie wracaj. Dziękuję.

kliknij, aby powiększyć

Źródło: europa.eu/eurobarometer/survey...

A teraz, dla tych, którzy zostali:
Nic, o czym tu piszę i będę pisał nie jest i nie będzie rekomendacją. Kupując akcje czy inne papiery wartościowe ponosisz ryzyko. Sam je podejmujesz, sam jesteś za swoje potencjalne straty odpowiedzialny. Myśl samodzielnie, bądź krytyczny.

W niniejszej kronice - począwszy od dnia dzisiejszego - mam zamiar budować realny portfel inwestycyjny (oparty na prawdziwych transakcjach). Tak bym go budował gdybym na start miał 10 tys. zł. i musiał zaczynać wszystko od nowa. Oczywiście nie reprezentuje to całości mojego realnego portfela, ale przecież nie ma sensu przechwalać się po ile ktoś coś w przeszłości kupił - takich asów działających na danych historycznych widziałem wielu. Teksty w stylu "Po co było siedzieć na X i tracić czas jak można było kupić Y?" mnie nie ruszają. No więc ja z tych, co lubią czasem stracić trochę czasu i nie skaczą z okazji na okazję zbyt często. W długiej perspektywie jak dotąd efekty były skandalicznie dobre i pozwoliły na wielokrotne pomnożenie kapitału. Zobaczymy jak to pomnażanie pójdzie od dnia dzisiejszego w stronę przyszłości. Czas, start.

Dziś o godz. 12:48 (i 56 sekund) złożyłem realne zlecenie zakupu 146 akcji XTB w cenie 67,94 zł. Zlecenie zrealizowało się w trzech transzach (109, 6 i 31 akcji) o godzinie 13:56.

kliknij, aby powiększyć

Wydałem 9 948,01 zł. (w tym 9 919,24 zł. na akcje i 28,77 zł. na prowizję). Gdybym budował ten portfel w XTB (gdzie oczywiście też mam konto) prowizji by nie było, ale jeśli możemy sobie utrudnić walkę o lepszą stopę zwrotu to czemu nie? Z 10 tysięcy złotych zostało mi 51,99 zł. gotówki. Jak już na tych akcjach stracę wszystkie zainwestowane środki wciąż będę miał 51,99 zł. na fryzjera i z głodu będę umierał ładny.
Chociaż - na logikę - zanim stracę wszystko na swojej drodze do zera cena akcji XTB powinna osiągnąć 46,99 zł., co pozwoliłoby mi kupić jeszcze jeden walor tej spółki (minimalna prowizja to 5 zł.). Może jednak nie pójdę do fryzjera.

Generalnie w spektrum moich zainteresowań są akcje, kontrakty (w tym kontrakty CFD), opcje, certyfikaty, kryptowaluty, ETFy, obligacje, a i to nie wszystko. W kronice chyba skupię się na akcjach, które i tak są podstawą portfela. Zobaczymy czy i jak się rozwinie ten wątek, nie twierdzę, że na pewno zawsze i wszędzie będę miał wystarczająco dużo zacięcia i wytrwałości, aby się dzielić swoimi przemyśleniami, ale kto wie.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 lutego 2025 16:53:07
No i po co siedzisz na tym XTB jak można było kupić KER i mieć przynajmniej perspektywę na ładną fryzurę? ;)
Wytrwałości w prowadzeniu kroniki życzę

StaryLis
54
Wysłane: 19 lutego 2025 19:02:25
krewa napisał(a):
No i po co siedzisz na tym XTB jak można było kupić KER i mieć przynajmniej perspektywę na ładną fryzurę? ;)

To brzmi jak interesujący pomysł na alternatywną kronikę giełdową, w której dysponując wskazaną kwotą zrobilibyśmy zawody "Kto pierwszy wyzeruje konto grając tylko na akcjach?".
Oczywiście trzeba by zrobić dodatkowe obwarowania typu zakaz sprzedaży zakupionych akcji np. przez rok, bo inaczej dzięki spreadom i prowizjom daytraderzy zostawiliby długoterminowych inwestorów daleko w tyle. Kernel daje jednak szanse nawet pasywnemu inwestorowi na zasmakowanie w przyszłości takiego prawdziwego zera i za ten edukacyjny walor niewątpliwie należy go cenić.
Edytowany: 19 lutego 2025 19:03

StaryLis
54
Wysłane: 10 marca 2025 11:20:29
W ramach rozbudowy niniejszego portfela właśnie dokonałem kolejnego zakupu akcji XTB. Oczywiście wiem, co to dywersyfikacja, jeszcze przyjdzie na nią czas (nie ma jej potrzeby przy takich cenach XTB). Wydałem 10 031,73 zł. (w tym 10 002,72 zł. na akcje i 29,01 zł. na prowizję).

kliknij, aby powiększyć

Na zakup przeznaczyłem nowe 10 tys. zł., zabrałem też 31,73 zł. fryzjerowi, na którego miałem przeznaczone 51,99 zł. ostatnim razem. W portfelu pozostało 20,26 zł. gotówki. Uznałem, że warto fryzjerowi obniżyć stawkę, bo nie okazywał mi żadnej wdzięczności za to, że wcześniej korzystałem z jego usług. Jeśli będzie się nadal upierał przy swoim czysto merkantylnym podejściu będę zmuszony zastosować embargo na korzystanie z jego usług i jego zakład upadnie.

Z perspektywy tworzonego tu portfela mam nadzieję, że tak atrakcyjne ceny XTB jak obecne utrzymają się jak najdłużej. Jeśli spadną - tym lepiej, choć trudno mi pokładać szczególnie dużo nadziei na realizację takiego scenariusza. Perspektywa skupu własnego, dywidendy, nowych produktów (opcje i krypto) i rynków działalności są tuż za rogiem. Mam zamiar co miesiąc dokupować regularnie i zwiększać zaangażowanie. W mojej opinii kurs kiedyś wystrzeli (a im później tym bardziej), obecny zdecydowanie nie oddaje wartości spółki. Za dzień, za rok, za chwilę...

W mojej opinii głównym powodem dla którego kurs XTB jest tak nisko jest swoista przepychanka inwestorów indywidualnych z głównym właścicielem. Niski kurs trochę mu wiąże ręce w kwestii ewentualnego ABB. Z tym, że takie przepychanki nie wpływają na fundamenty spółki, a wręcz stwarzają inwestycyjną okazję.

StaryLis
54
Wysłane: 11 marca 2025 11:46:12
Pomyślałem, że może warto by było się odrobinę uwiarygodnić i pokazać, że rzeczywiście bliżej mi do giełdowego lisa niż bajkopisarza. Jeśli ktoś pomyślał, że jestem kolesiem, który kupuje i sprzedaje wciąż ten sam pakiet akcji za 10 tys. zł. za chwilę wystawię na sprzedaż w cenie 777 zł. swój główny pakiet akcji XTB. Siedem to w wielu kulturach świata szczęśliwa liczba. Proszę, aby nikt tego nie zgarnął jednym zleceniem zakupu :)

Różni youtuberzy też pokazują i się nie wstydzą.

Pełen arkusz zleceń (chociaż nie w czasie rzeczywistym) jest dostępny na stronach interii: biznes.interia.pl/gieldy/notow... (tam należy kliknąć: "POBIERZ PEŁNĄ LISTĘ ZLECEŃ SPRZEDAŻY").

StaryLis
54
Wysłane: 14 marca 2025 14:22:45
Dorzuciłem do portfela kolejne 10 tys. zł., które oczywiście przeznaczyłem na kolejny pakiet XTB. Tym razem na zakupy wydałem 10011,95 zł., z czego 9983 zł. poszło na akcje, a 28,95 zł. na prowizje.

kliknij, aby powiększyć

Po dokonaniu zakupu zmusiłem się też do wymyślenia, co by można było na naszym parkiecie obecnie kupić jako urozmaicenie XTB. Jak już wymyśliłem, dorzuciłem do portfela kolejne 5 tys. zł. i złożyłem zlecenie zakupu. Zlecenie na razie czeka na realizację, napiszę jak wejdzie (może zdecyduję się wziąć z prawej).

StaryLis
54
Wysłane: 14 marca 2025 15:32:20
Zlecenie urozmaicające portfel weszło. Kupiłem Asseco Poland wydając na to 4951,12 zł (w tym 4936,80 zł na akcje i 14,32 zł. na prowizje).

kliknij, aby powiększyć

Spółka jest ewidentnie na radarach zagranicy. Jest taka niepisana zasada, że co jest przejmowane przez Constellation Software - rośnie. Mają track record i renomę lepsze niż Warren Buffet. Oczywiście poprawia się przy okazji efektywność kupowanego biznesu itp., ale jego cena rośnie jeszcze bardziej.

Wiem, że Asseco już sporo urosło, ale na tle spółek amerykańskich wciąż jest niedrogie, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę perspektywy poprawy biznesu. Pod to gra tu Ameryka, podłączam się. Dodatkowo kursowi powinien służyć fakt, że za rok Asseco powinno wrócić do WIG20 (przynajmniej na dzień dzisiejszy wszystko na to wskazuje). Do klubu WIG20 nie należy wchodzić przy niskiej wycenie, nie wypada.
Edytowany: 14 marca 2025 15:33

StaryLis
54
Wysłane: 17 marca 2025 11:19:36
Po raz kolejny dorzuciłem do portfela 10 tys. zł.. Po raz kolejny kupiłem za to pakiet XTB. Na zakupy wydałem równo 10000,00 zł., z czego 9971,08 zł. poszło na akcje, a 28,92 zł. na prowizje.

kliknij, aby powiększyć

StaryLis
54
Wysłane: 17 marca 2025 17:22:42
Dorzuciłem do portfela 5 tys. zł. Kupiłem Asseco Poland wydając na to 4927,95 zł (w tym 4913,70 zł na akcje i 14,25 zł. na prowizje).

kliknij, aby powiększyć

StaryLis
54
Wysłane: 18 marca 2025 15:23:19
Dorzuciłem do portfela 10 tys. zł. i - jak łatwo się domyślić - nie trzymałem w nim tej gotówki zbyt długo. Kupiłem XTB. Wydałem 10002,98 zł., z czego 9974,06 zł. poszło na akcje, a 28,92 zł. na prowizje.

kliknij, aby powiększyć

Wygląda na to, że znalazł się sponsor promocyjnej ceny XTB, z którego życzliwości korzystam kupując te akcje. Wg danych Ortex (które nie są szczególnie rzetelne, ale nie są też całkowicie wyssane z palucha) ktoś raczył pożyczyć 1,87 miliona akcji XTB by zagrać nimi na krótko. Ciekaw jestem od jakiej ceny sprzedawał. Wycelował dobrze, wybrał spółkę z dużym "akcjonariatem obywatelskim", który jest znany z tego, że nie jest szczególnie stabilny emocjonalnie. Ostatnie paniczne ruchy na kursie mogły być więc inspirowane. Mleko się rozlało, krzywdy zostały zrobione, mniej doświadczeni inwestorzy indywidualni przeszli szybki kurs radzenia sobie ze strachem. Za jakiś czas przyjdzie szortom wycierać podłogę. Wątpię by chcieli tu zostać na długo, chociaż kto ich tam wie :)

kliknij, aby powiększyć

Źródło: GPW_Trader2022 na x.com

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 00:39:06
Tu jest bardziej aktualna tabela z Ortex z dnia 16.03 (wcześniejsza była o 11 dni starsza):

kliknij, aby powiększyć

Źródło: GPW_Trader2022 na x.com

Wydaje się, że short już się zaczął skracać ze swojej krótkiej pozycji :) Wg danych z tabeli odkupił ok. 70 tys. akcji. Pozostaje mu ich do odkupienia jeszcze tylko 1,8 miliona :) Mam nadzieję, że nasi indywidualni inwestorzy jeszcze się postarają, żeby ta pożyczka zaczęła go parzyć. Niestety brakuje nam informacji jaką ma średnią cenę sprzedaży naszych walorów, ale są spore szanse, że na razie jest jeszcze na plusie.

Szkoda, że dane liczbowe z Ortex nie są jakoś bardzo godne zaufania i szczególnie dokładne, ale dobrze, że są. Jeśli będziemy ostrożni w wyciąganiu wniosków i ograniczymy się do ogólnych twierdzeń, że ktoś tu grał na krótko i że chyba zaczyna już odkupywać akcje raczej nie będziemy mijać się z prawdą.
Edytowany: 19 marca 2025 00:40

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 09:50:45
Kolejne 10 tys. zł. wzbogaciło portfel i szybko zostało zamienione na walory XTB. Wydałem 9994,02 zł. w tym 9965,12 zł. na akcje i 28,90 zł. na prowizje.

kliknij, aby powiększyć

Właśnie zaktualizowałem swoje zlecenie sprzedaży za 777 zł. Tego codziennie robić mi się nie chce, ale aby to zlecenie było spójne z tym, co tu piszę raz na jakiś czas wypada je aktualizować. A więc aktualnie jest aktualne. Widzę, że jakiś czytelnik zechciał dołożyć na tym poziomie swój pakiet dwunastu akcji, chyba powinienem podziękować? Domyślam się, że to wyraz solidarności i wspólnoty poglądów w kwestii przyszłości XTB? Nie było moim zamysłem organizowanie akcji typu "sprzedajemy perełkę za 777 zł.", ale też mi kolega / koleżanka obok mnie w arkuszu w żaden sposób nie przeszkadza.

Podgląd pełnego arkusza zleceń (opóźnionego o 15 minut) w formie wygodniejszej niż na interii (bo nie trzeba nic ściągać) podaje strona:
gragieldowa.pl/spolka_arkusz_z...

Edytowany: 19 marca 2025 09:52

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 10:21:39
Byłbym wdzięczny za podpowiedź, czy w Waszej opinii posty, które wkleję poniżej to naganianie? Moderator na wątku XTB bezlitośnie takie rzeczy usuwa. Mam wrażenie, że musiałbym dodać jakieś twierdzenia o zniesieniach Fibonacciego i oRGR aby tekst został uznany za merytoryczny. Czy ja jestem z innej planety, że swoje decyzje inwestycyjne podejmuję bardziej na podstawie logiki zbliżonej do poniższej niż na podstawie "kresek"? Czy chcecie, abym tego typu przemyślenia tu dodawał czy lepiej sobie odpuścić?

Na wątku XTB wklejałem to jako jeden dłuższy post, który był wycinany w całości. Poniżej dzielę go na części, aby w razie usunięcia przez moderatora przynajmniej rozumieć, co konkretnie go tak uwiera:

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 10:22:07
Nie wiem, czy ktoś z Was próbował ostatnio wynająć mieszkanie (jako właściciel), ale to ewidentnie nie to, co kiedyś. Piszę z własnego doświadczenia - dwa lata temu mogłem niemal robić konkurs komu by tu wynająć, a chętni atakowali telefonami już w pierwszą godzinę od wystawienia ogłoszenia. Dziś najemcy są już wybredni, patrzą na cenę i nie rzucają się na wszystko tylko dlatego, że zostało wystawione. Nawet abstrahując od tego, że przy wynajmie jest sporo więcej roboty niż przy siedzeniu na akcjach XTB (bo wynajmujący się co jakiś czas zmieniają, a wtedy znowu zaczynamy wszystko niemal od nowa), zakup kolejnej nieruchomości pod wynajem cechuje się obecnie gorszą rentownością niż zwykłe, długoterminowe ciągnięcie dywidendy z XTB. Myślę, że rodzimy kapitał będzie się przesiadał na giełdę.
Pytanie: Czy wzrost wartości akcji w długim terminie w przypadku tak rozwojowej spółki jak XTB nie jest o wiele bardziej oczywisty niż wzrost wartości nieruchomości, które przy obecnych nadmuchanych cenach raczej celują w utrzymanie wartości pieniądza w czasie niż w jego mnożenie (a i to się nie musi udać).

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 10:24:24
Myślę, że XTB ma szansę być jednym z większych wygranych nieuchronnego trendu odwracania się od rynku nieruchomości polskich inwestorów. Niektórzy z nich potrzebują więcej czasu aby dojrzeć do tej decyzji, a inni mniej. W życiu często bywa tak, że ci dojrzewający szybciej wygrywają najwięcej.

Na opisanym wyżej trendzie powinna korzystać cała polska giełda, ale XTB należy do ulubieńców inwestorów indywidualnych, powinno więc na nim skorzystać bardziej niż przeciętna polska spółka, szczególnie, że wielu ze świeżo skonwertowanych z nieruchomości inwestorów będzie miało swoje konta maklerskie właśnie tutaj. Cóż bardziej naturalnego (i bardziej zgodnego ze sztuką) niż zakup spółki, której działalność się zna z własnego doświadczenia?

Do moderatora:
1) Wniosek, że wielu ze świeżo skonwertowanych z nieruchomości inwestorów będzie miało swoje konta maklerskie w XTB wysnułem na podstawie statystyk Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych, zgodnie z którymi w lutym b.r. na XTB przypadło 79,38 procent przyrostu liczby rachunków maklerskich w Polsce (różnicy między liczbą kont otwartych a kont zamkniętych).
2) Informacja, że XTB należy do ulubieńców inwestorów indywidualnych jest cytatem z kanału gazety Parkiet na Youtube. We wpisie przypiętym pod filmem www.youtube.com/watch?v=rD5XVo... autorzy jeszcze mocniej napisali, że XTB to "Ulubieniec inwestorów indywidualnych" (a nie "jeden z ulubieńców").
3) Zdanie "Cóż bardziej naturalnego (i bardziej zgodnego ze sztuką) niż zakup spółki, której działalność się zna z własnego doświadczenia?" jest parafrazą twierdzeń Warrena Buffetta: "Nigdy nie inwestuj w biznes, którego nie rozumiesz" i "Jeśli nie wiesz nic o diamentach, poznaj jubilera".

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 10:25:03
Czy zakup akcji XTB dla majętnych osób, które dotąd kupowały mieszkania pod wynajem nie jest ciekawszą opcją niż zakup kolejnego mieszkania? Jasne, że jeszcze nie każda z tych osób wie, że nieruchomościowa sielanka ma się ku końcowi - wystarczy, że mają najemców długoterminowych i jeszcze nikogo nowego na ich miejsce w nowym otoczeniu rynkowym nie szukali. Powoli, stopniowo, nieubłaganie będzie to docierać do wszystkich. Oczywiście, niektórzy z tych inwestorów, nawet jeśli dojrzeją do inwestowania na giełdzie, nie od razu dojrzeją do długoterminowego inwestowania np. w XTB. Pozwólmy im najpierw popełnić kilka grzechów młodości typu łapanie górek i dołków na jakichś bankrutach na podstawie wpisów na bankierze. Czy mniej żądna przygód część nieruchomościowych inwestorów nie mogłaby jednak dość szybko dojść do wniosku, że kupno właśnie XTB to biznes nie aż tak bardzo odbiegający od kupna nieruchomości w ich "najlepszych" czasach? Stale rosnąca dywidenda ma dar przekonywania:)

StaryLis
54
Wysłane: 19 marca 2025 10:26:41
Zmiany na rynku mieszkaniowym dzieją się tu i teraz i nie jest to coś, co trwa tydzień. Kierunek tych zmian jest wytyczony. Jeśli koniec wojny / zawieszenie broni na Ukrainie sprawi, że choć część Ukraińców z naszego kraju wróci "do siebie", dla rynku najmu w Polsce może to być niemal katastrofa. Pod tym względem posiadanie akcji na giełdzie powinno już teraz być dla bardziej długoterminowo myślących właścicieli nieruchomości bardzo pożądaną dywersyfikacją portfela. I to nie akcji amerykańskich, bo to nie one mogą na ewentualnym ukraińsko-rosyjskim układzie najwięcej zyskać. Czy inwestorowi stawiającemu dotąd wyłącznie na nieruchomości nie przydałaby się druga noga? Zakończenie działań wojennych na Ukrainie prawdopodobnie wpłynie negatywnie na nogę związaną z wynajmem, za to mogłoby wpłynąć bardzo pozytywnie na nogę związaną z akcjami (jeśli inwestor sam wcześniej zadbałby o to, by nie być inwalidą).

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 19 marca 2025 11:51:17
Moderacja szczególną uwagę przywiązuję do wpisów publikowanych na wątkach spółek i nie dopuszcza treści nie merytorycznych, tj. nie dotyczących spółki lub jej akcji; nakłaniających pośrednio lub wprost do kupna bądź sprzedaży akcji; zawierających cenę docelową lub przewidywany kierunek kursu, nie poparty argumentacją techniczną bądź fundamentalną; powtarzających wcześniejsze informacje bądź opinie i wielu innych, wymienionych w regulaminie forum. Te zasady obowiązują od początku istnienia serwisu. Twój wpis został usunięty z powodu nakłaniania do kupna akcji.

We własnej kronice giełdowej, jak widzisz, masz znacznie większą swobodę.

kas01
0
Wpisów: 1
Wysłane: 19 marca 2025 15:06:16
Bardzo cenie Twoje wpisy odnośnie XTB (u mnie od 4 lat jest to największa pozycja w portfelu - teraz 23%) i też nie rozumiem tej zawziętości moderatora w kasowaniu Twoich postów. Skłoniło mnie to nawet do napisania w niedziele przed południem (wtedy gdy te posty były kasowane) swojego pierwszego posta wyrażającego dezaprobatę dla takiego zachowania (później tez przez moderatora usuniętego) mimo, ze jestem na tym forum od jego powstania. Wole po prostu czytać.
Także pozdrawiam i pisz dalej. Może być tutaj.

husk1
5
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 30
Wysłane: 19 marca 2025 16:33:46
Moim zdaniem co za dużo to nie zdrowo i dobrze, że wątki spółek są czyszczone z postów noszących znamiona naganiania. Kółka wzajemniej adoracji są niebezpieczne: confirmation bias, itp.

Jednocześnie sam mam XTB w portfelu, obserwuję tę kronikę i chętnie czytam opinie autora.

Pozdro!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,440 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat