PARTNER SERWISU
awzwasuf

Zakup Obligacji skarbowych na portfel IKZE

grabson
26
Wpisów: 316
Wysłane: 19 grudnia 2022 20:40:47
Witam
Chciałbym przy nowym limicie wpłat na IKZE uzupełnić portfel o inwestycję w obligacje skarbowe.
Mam IKZE w mbank a u nich z tego co kojarzę nie zakupię obligacji (chodzi mi głównie o 10latki)

Jak można później dokonać transferu obligacji zakupionych w innym miejscu tak aby były dopisane do rachunku?

Dzięki za odpowiedź.

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 20 grudnia 2022 07:27:14
Moim zdaniem nie można.
Chyba że kupić na giełdzie.
Ale to jest raczej pytanie do mbanku.
No bo pewnie gdyby to było zwykłe konto a nie IKZE to by się dało zrobić.

grabson
26
Wysłane: 20 grudnia 2022 10:12:46
Witam
Dowiedziałem się u źródła, że można tego dokonać jedynie w ramach IKE.
Powodem tego ma być brak posiadania przez PKO w ofercie IKZE.
Będę więcej wiedział po wizycie w oddziale BMPKO jednak na wstępie dowiedziałem się, że kupując w ich BM muszę założyć konto IKE ze wskazaniem, że mam już gdzie indziej rachunek IKE i że zakupione obligacje będą przetransferowane do innego BM i podpięte pod moje IKE.
Podpisywana jest umowa transferu i z tym idę do mojego oddziału prowadzącego IKE.
Na razie tyle wiem.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 20 grudnia 2022 14:17:00
Z tego co wiem:
1.Można mieć tylko jedno IKE i jedno IKZE, więc manewr z przenoszeniem obligacji chyba się nie uda.
2.Nie ma IKZE na których można by mieć obligacje skarbowe detaliczne (te skarbowe co można kupować na GPW to zupełnie inna bajka).
3.IKE na których można kupować obligacje skarbowe detaliczne ma tylko PKO BP. Trzeba by założyć IKE u nich i niezwłocznie przenieść środki z IKE które masz obecnie i to (posiadane obecnie) IKE zlikwidować wave

grabson
26
Wysłane: 22 grudnia 2022 10:40:39
Yaroman napisał(a):
Z tego co wiem:
3.IKE na których można kupować obligacje skarbowe detaliczne ma tylko PKO BP. Trzeba by założyć IKE u nich i niezwłocznie przenieść środki z IKE które masz obecnie i to (posiadane obecnie) IKE zlikwidować wave

Jest dokładnie tak jak piszesz.
Teraz mam dylemat co lepsze:
1.Zamknąć dotychczasowe IKE transferem środków do nowootwartego IKE w PKO za środki z transferu i nowy limit 2023 zakupić obligacje (zyskuję na podatku belki, którego nie zapłacę od oprocentowania obligacji, jednak słono zapłacę za prowadzenie konta IKE w PKO - 80pln + 0,1 % wartości nominalnej obligacji zapisanych na koncie SUPER IKE w ostatnim dniu roku kalendarzowego, nie więcej niż 200,00 zł)

2. Pozostawić dotychczasowe IKE na którym mam same akcje pod dywidendy, a zakupić obligacje osobno (stracę na podatku belki od zysku z oprocentowania obligacji, nie ponosząc innych kosztów bo utrzymanie IKE mam za free)

W pierwszym roku wychodzi mi, że dla kapitału obligacji = 50000 zapłacę 50pln+80pln=130pln opłat
Podatku belki za pierwszy rok wychodzi mi natomiast 712,5pln

Później podatku będzie coraz więcej - zakładam, że oprocentowanie podążając za inflacją wzrośnie, więc może pomimo opłat ma to sens??

Co sądzicie?

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 23 grudnia 2022 07:00:39
Rozumiem Cię doskonale, bo miałem ten sam dylemat rok temu. Pozostałem w już posiadanym koncie IKE (w BOSiu) bo chciałem uniknąć zamieszania związanego z przesunięciami środków a obligacje skarbowe kupiłem „opodatkowane” na standardowych warunkach w PKO BP blah5 Teraz żałuję, że nie przeniosłem konta do IKE. Ale kto mógł przewidzieć skalę bessy w tym roku? Teraz na IKE mam walory o niewielkim zysku za 2023r. (gdzie i tak bym zapłacił jedynie symboliczną „Belkę”) a przy wykupie obligacji skasują mnie na duża kasęblackeye .
Ale „było - minęło” obecny rok uważam za zamknięty a kolejny , zakładam, będzie lepszy dla akcji i obligacji korporacyjnych, więc skarbówek już nie kupuję i pozostaję przy koncie IKE które mam wave
Przy okazji wspomnę, że kupując rok temu skarbówki w BM PKO BP wspomniałem pracownikom o swoich dylematach i planie przeniesienia IKE, ale, pomimo, że mam dość „zasobne” konto IKE, totalnie nie byli zainteresowani pozyskaniem nowego klienta.
Kiedyś kupowałem skarbówki także w oddziałach „zwykłych” PKOBP, ale skala niekompetencji pracowników mnie przerażała, więc obecnie bywam jedynie w Biurach Maklerskich tego banku gdzie pracownicy wykazują dobry poziom profesjonalizmu.

grabson
26
Wysłane: 23 grudnia 2022 09:54:49
Ja zdecydowałem się na przeniesienie IKE do PKO.
W skali 10letniej wychodzi kosmiczna różnica na samym podatku belki.
Z kosztów prowadzenia to 60pln rocznie + 0.1% wartości aktywów w obligacjach skarbowych
Z kosztów przeniesienia to notariusz - za potwierdzenie podpisu 26pln oraz polecony do mbank pewnie z 10 pln.
Całość zajmie jakieś 14 dni.
Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,590 sek.

yymeksen
denmhhrd
eehpedzv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xevjtpob
aewdfnco
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat