Witam
Może to trochę głupie pytanie, ale w sumie ponoć takich nie ma
Dostałem pit8c za 2020 i teraz mam zagwózdkę:
Handlowałem sporo w ciągu roku, efekty okazały się jak widzę po picie pozytywne
Jednak zastanawiam się nad pewną kwestią:
1. Rozumiem, że od dywidendy z polskich spółek broker czy DM odciąga podatek belki w dniu wypłaty jej na moje konto (twierdzę, że tak) ?
2. Mam pozycję
Przychód i pozycję
koszt uzyskania przychodu moim zyskiem (bądź stratą) będzie różnica między przychodem a kosztem - to wiadomo do tej pory rozumiem)
Zakładam, że w ciągu roku wpłaciłem na konto dla uproszczenia 100pln. Na koniec roku mam na koncie 150pln. Więc z prostych działań wynika, że zysk to 50pln. Teraz na ten zysk składają się również dywidendy, różnice w cenie zakupu, sprzedaży akcji itp i od tego mam podatek belki z pita?? Czy jak??
(jako pytanie nr 2)3. Jest 2021r mam sporą pulę w akcjach - zakładam, że większość środków będę inwestował w rozwój firmy, połowę wolnych na rodzinę, hobby a resztę na ikze. Jeśli w 2021 nie zakupię ani jednej akcji, nie dostanę grosza dywidendy, ale za to sprzedam połowę akcji - czyi za przykładowe 75pln to w picie będzie widniało:
przychód 75pln, koszt u_p 0 pln, zysk 75pln?? i od 75pln podatek belki??
Czy dobrze to rozumiem??
4. Idąc dalej tym tropem to wychodzi na to, że pieniądze, które z prowadzenia działalności zostają mi po odliczeniu podatków inwestuję w giełdę będą prędzej czy później obarczone podatkiem od zysków - dla przykładu punkt 3ci?? Czy coś pokręciłem.
5 Biorę jeszcze pod uwagę, że jest tak iż kolumna
"koszt uzyskania przychodu" zawiera jedynie informacje o akcjach, które kupiłem w danym roku i wygenerowały mi ostatecznie
"przychód", tylko co wtedy jeśli były zakupione rok wcześniej - jest brana pod uwagę ich cena zakupu (musiałaby nie być ujmowana wcześniej w pitach za lata poprzednie)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam