PARTNER SERWISU
wgipbcox

Wstępny wybór

jacenty
0
Wpisów: 27
Wysłane: 31 sierpnia 2008 01:04:54
Witam

zakładam kolejny wątek - laicki bo laicki, ale może komuś się przyda (mi napewno evil4 )
otóż moje pytanie brzmi - jakie jest wasze wstępne kryterium wyboru spółek spośród tych ponad 300, które są na naszym parkiecie ? Macie swoje ulubione spółki, czy może wybierać spółki tylko te które zaczynają się na danę literę evil4 podzielcie się, nie bądźcie świnie ;)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 sierpnia 2008 17:27:13
Na granie: tylko AF. Oscylatory, sygnały, formacje.

Na długo: najpierw branża (sektor). To dłuuga i trudna decyzja, w jaki biznes wsadzić swoje pieniądze. Wtedy wybór konkretnej spółki jest już dużo prostszy.

Jest też trzecia droga: wybierać spółki jak uważasz, a potem poddawać je testowi. Pracuję teraz nad scenariuszem takiego testu, sita które odrzucałoby wątpliwe spółki pozostawiając tylko te najlepsze. Najpierw to opiszę, a potem zrobimy z tego narządko w serwisie.

A jak inni? Czy tylko WatchDog leci jak mu się patyk rzuci? angel4

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 31 sierpnia 2008 17:46:02
Uwagę na konkretną spółkę przeważnie zwraca duży wzrost/spadek kursu - staram się wtedy analizować dlaczego tak się stało a nie inaczej. Ważną rolę spełniają wszelkiego rodzaju fora w których użytkownicy dzielą się opiniami na temat konkretnej spółki.

Jeśli gram krótkoterminowo, patrzę przede wszystkim na wykres i obroty, fundamenty schodzą na dalszy plan. Wykres pokazuje w jakim trendzie znajduje się obecnie spółka a obroty czy inwestorzy przychylnie patrzą na przyszłość. Nie doszukuję się skomplikowanych formacji, ponieważ tak wiele wydarzeń może je zaburzyć. Wykorzystując analizę techniczną każdy widzi to co chce zobaczyć.

Długoterminowo oczywiście zaczynam od fundamentów, nie tylko spółki ale i całego sektora. Odpowiadam sobie także na pytanie czy w przyszłości spółce będzie łatwiej generować zyski i zdobywać klientów czy raczej odwrotnie. Analiza techniczna pozwala mi natomiast wyznaczyć poziom wejścia w dany walor. Lubię wyszukiwać spółki solidnie przecenione, ponieważ stopy zwrotu są w tym przypadku zdecydowanie wyższe.

Trzeciej metody nie znam i przyznam szczerze, że z niecierpliwością czekam na publikację Twojego pomysłu :albino:
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 1 września 2008 00:02:34
Ja koncentruje sie szczególnie na dwóch grupach spółek
1 spółki które najwiecej wzrosły w danym tygodniu
2 spółki które najmocniej spadły w danym tygodniu

oczywiscie mam na mysli spółki na których obroty na sesji są zblizone przynajmniej do 1 mln

Wiem ,ze ten pierwszy wariant moze wydawac sie idioyczny ale wieżcie mi ,ze tak czesto nie jest.

a i bym zapomniał straty tne już przy 3 %

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 1 września 2008 00:33:24
Ja najpierw patrzę na wykres.I jak w źrenicy oka,widzisz całą prawdę o spółce.tak kupuje krótkoterminowo,short-term(S)
No,na dłuższy termin Średnioteminowo,middle-term(M) i długoterminowo,long-term(L) potrzebna już jest wiedza o finansach spółki,tu przysługa świadczona darmo za WatchDoga jest nieoceniona...angel4
No i w wyborze ma też znaczenie w jakim jesteśmy cyklu,i na jakim jego etapie.Schyłek bessy czy raczej pełnia?!
"Fortuna favet fortibus"

jacenty
0
Wpisów: 27
Wysłane: 1 września 2008 12:02:48
szooler napisał(a):

No i w wyborze ma też znaczenie w jakim jesteśmy cyklu,i na jakim jego etapie.Schyłek bessy czy raczej pełnia?!

No właśnie - a co mamy? schyłek czy pełnię d'oh!

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 6 września 2008 22:18:10
No to ja zamieszam, bo powiem, że nie patrzę na spółki, które już wykonały duży ruch. W górę - znaczy, że się spóźniłem. W dół - znaczy, że coś niedobrego się dzieje. Taki ze mnie dziwak, że obserwuję spółki w konsolidacji, szykujące się do wybicia i każdego dnia staram się oceniać sytuację. Często patrzę na volumen, staram się ocenić, czy być może jest to powolna akumulacja, patrzę na (niewielkie zazwyczaj wtedy, ale jednak) wahania kursu.

I prawdę mówiąc konsola to jedyna "formacja" ;) której ufam. Często wtedy zdarzają się fałszywe sygnały kupna - prawda, ale jestem coraz cierpliwszy i mogę trochę poczekać. Nie muszę zrywać się z kupnem na każdy gwizdek.

Podstawą dla mnie są sygnały tygodniowe - tu robię wstępną selekcję. Fundamenty? Praktycznie interesuje mnie tylko jedno: czy w przyszłym miesiącu spółka nie zbankrutuje.

Od wyboru konkretnej spółki, interesują mnie bardziej jednak inne zagadnienia: dywersyfikacja, zarządzanie pozycją... tego typu "pokemony".

400 spółek to niedużo. Szybkie przejrzenie wszystkich wykresów zajmuje wtedy jakąś godzinkę, tym bardziej, jeśli się to robi systematycznie, to większość z nich i tak już siedzi w głowie.

Chciałem kiedyś zaczynać preselekcję od analizy fundamentalnej, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy. Uważam, że należałoby zacząć właśnie od "branżówki", od AF - z analizy technicznej nigdy nie wyczytasz, że masz się spodziewać 1000% zysku. AF chyba daje taką szansę. No ale co zrobić? Tylko to, co się umie.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 6 września 2008 22:45:38
jacenty napisał(a):
szooler napisał(a):

Spółek w stałym trendzie wzrostowym praktycznie nie ma. Można znaleźć takie, które się jeszcze (?) nie zawaliły - ale i tu obroty mizerne. Obserwowane mocne okresowe odbicia, to właśnie tylko odbicia - nawet jeśli nie zauważone wcześniej na danej spółce, to charakterystyczne dla innych i mieszczące się wciąż w trendzie spadkowym. Technicznych sygnałów długoterminowych (np. miesięcznych) jak na lekarstwo, większość i tak fałszywych. Trzeba pamiętać, że jesteśmy po ogromnych wzrostach, w maksymalnej skali indeksy zrobiły hiperbolę i teraz "po prostu" z niej sobie spadają.

Ja nie staram się przewidywać przyszłości. Oceniam chwilę bieżącą. A na teraz właśnie jestem po prostu bardzo ostrożny.

szooler
0
Wysłane: 7 września 2008 00:11:48
jacenty napisał(a):
szooler napisał(a):

Według mnie...pełnia przed nami :(
"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wysłane: 7 września 2008 00:45:26
Snake napisał(a):
Praktycznie interesuje mnie tylko jedno: czy w przyszłym miesiącu spółka nie zbankrutuje.
Ciekawe podejście...

- z analizy technicznej nigdy nie wyczytasz, że masz się spodziewać 1000% zysku. AF chyba daje taką szansę. No ale co zrobić? Tylko to, co się umie.

AF zawodzi,zwł.teraz gdy giełda w koniunkturalnym dole.Bo realna gospodarka jeszcze tego nie pokazuje...Wystarczy spojrzeć na zachowanie sztandarowych spólek z wig20,bessa nie oszczędza nikogo....
Podobno giełda wyprzedza zdarzenia w realnej ekonomii o pół roku.tak jest przynajmniej w Ameryce...
wg. mnie AT-najlepsza na zakupy zwłaszcza krótkie(S)i (M)
Na (L)-tu przewagę mają fundamentaliści.
Dużo w giełdzie jest z loterii,to znaczy obstawianie na podstawie przesłanek,na zasadzie,padły takie liczby,to prawdopodobieństwo ich powtórzenie jest małe...wyciąga się wnioski z przeszłych faktów,i jak to się będzie miało do przyszłości.historia nie musi się powtarzać.choć czasem lubi....
To wszystko przypomina budowanie domków.z kart.
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Wysłane: 7 września 2008 02:15:49
hej, nie trać nadziei :)
AT też opiera się na przeszłości....
I nie tyle prawdopodobieństwo, co statystyka jest naszym sprzymierzeńcem. Regresja, trendy, rozkład normalny.
AF powie Ci bardzo dużo. Jaka szansa, że spółka co ma C/Z powyżej 20 pójdzie w górę (i jak daleko), jeśli nie spodziewasz się żadnych zmian w wynikach? A jaka szansa, że pójdzie w górę taka co ma C/Z koło 3?
Oczywiście trendy rynku są silniejsze od wszystkiego. AF nie pomoże grać na wybiciach, ale pozwala porównać spółki, i jeśli z wykresu wybrałeś ich np. 10, a chcesz wejść w 4 - to masz dodatkowy materiał do decyzji.

szooler
0
Wysłane: 9 września 2008 00:37:51
To,że ktoś dobrze wygląda,nie oznacza od razu,że jest dobry.I dlatego ,Watchdog,będziesz mi potrzebny.....thumbleft Do oceny fundamentów spółki p.t. GRAAL.A zwłaszcza ostatniego raportu
ps. teraz zacznę zakładać wątki dopiero jak kupię.jest czas na przemyślenia,obserwację i spokojną akumulację:toothy10:
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Wysłane: 9 września 2008 07:10:01
Poczytaj cyferki: www.stockwatch.pl/gpw/graal.as...

A ja powęszę i szczeknę co tam w raporcie piszczy - ale wątek założę, żeby porządek był.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,280 sek.

edezzdlp
eftshegb
vnjfczlg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mhzwradd
gnkywpsg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat