PARTNER SERWISU
cckzhfvp

SW a działalność charytatywna

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 19 maja 2010 10:15:25
Drodzy forumowicze
tak się zastanawiam czy istnieje jakakolwiek możliwość byśmy się zorganizowali, zebrali jakąś kwotę z której zrobilibyśmy portfel inwestycyjny, zarządzany przez osoby przez nas wybrane, a zyski przeznaczali na cele charytatywne, np. na pomoc tym dotkniętym skutkami powodzi. Pomoc Państwa jak to bywa w takich sytuacjach zazwyczaj będzie pomocą doraźną i zapewne za 6 miesięcy ludzie ci dalej będą mieć problemy bo wielu z nich potraci zdolność zarobkowania (zniszczone maszyny, warsztaty, stodoły, zapasy, dzieci potracą książki do nauki, komputery itp.itd.) Daleki jestem od polityki rozdawnictwa ot tak bo ktoś biedny, ale jeśli ktoś na skutek żywiołu utracił często dorobek życia a znając realia procedur odszkodowawczych (zakładając, że w ogóle ofiary były ubezpieczone) to kwoty te z całą pewnością nie pokryją rzeczywistych strat u wszystkich. Z resztą nie chodzi tu tylko o tę konkretną powódź.
Nie oszukujmy się, ludzie grający na giełdzie do biedaków nie należą, stać nas na taką inicjatywę. Pojedynczo nie bylibyśmy w stanie zbyt wiele zdziałać, ale jeśli uda nam się zorganizować większą grupą, to mamy szansę na stworzenie coś dobrego.

Jestem ciekaw Waszych opinii.
Pozdrawiam
Arek

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 maja 2010 10:23:59
Popieram temat na odcinku wspólnego prowadzenia portfela i zarządzania nim, kolegialnego decydowania o zleceniach itd. Przydałby się prawnik, żeby ubrać to w formę bezpieczną dla przedsięwzięcia oraz dla każdego z uczestników. Portfel można by na bieżąco publikować na stronie głównej, i np. wyznaczyć sobie cel, na który będą przekazane zyski.
Natomiast ich dystrybucją musi się zająć zewnętrzna organizacja, np. fundacja p. Błaszczyk, Ochojskiej czy innej osoby, która robi to zawodowo i do której mamy zaufanie. Na rozdzielaniu pomocy też trzeba się znać.

Ze swej strony, jeśli temat ruszy - a zrobienie go porządnie to nie jest bułka z masłem, tylko gigantyczne zadanie - jako wkład SW oferuję roczny abonament dla każdej osoby, która zrzuci się na kapitał podstawowy.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 19 maja 2010 10:34:44
Ja popieram tego typu inicjatywy.
Tym bardziej, że wielu z nas może dotyczyć osobiście, to co się wydarzyło.
Sam się tu zwróciłem o pomoc dla siostrzeńca mojej znajomej i wiem - choć nie imiennie, że można na StocWatcherów liczyć.
Solidarnie chętnie się w to włączę, bo w końcu nie żyjemy tylko po to by pomnażać swoje zyski.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 maja 2010 10:48:47
pomysł genialny, cel szlachetny - deklaruję swój udział.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 maja 2010 11:13:36
ferit napisał(a):
Drodzy forumowicze
tak się zastanawiam czy istnieje jakakolwiek możliwość byśmy się zorganizowali, zebrali jakąś kwotę z której zrobilibyśmy portfel inwestycyjny, zarządzany przez osoby przez nas wybrane, a zyski przeznaczali na cele charytatywne, np. na pomoc tym dotkniętym skutkami powodzi. Pomoc Państwa jak to bywa w takich sytuacjach zazwyczaj będzie pomocą doraźną i zapewne za 6 miesięcy ludzie ci dalej będą mieć problemy bo wielu z nich potraci zdolność zarobkowania (zniszczone maszyny, warsztaty, stodoły, zapasy, dzieci potracą książki do nauki, komputery itp.itd.) Daleki jestem od polityki rozdawnictwa ot tak bo ktoś biedny, ale jeśli ktoś na skutek żywiołu utracił często dorobek życia a znając realia procedur odszkodowawczych (zakładając, że w ogóle ofiary były ubezpieczone) to kwoty te z całą pewnością nie pokryją rzeczywistych strat u wszystkich. Z resztą nie chodzi tu tylko o tę konkretną powódź.
Nie oszukujmy się, ludzie grający na giełdzie do biedaków nie należą, stać nas na taką inicjatywę. Pojedynczo nie bylibyśmy w stanie zbyt wiele zdziałać, ale jeśli uda nam się zorganizować większą grupą, to mamy szansę na stworzenie coś dobrego.

Jestem ciekaw Waszych opinii.
Pozdrawiam
Arek

Pomysł jest ciekawy i szlachetny, ale niestety ma kilka wad.

Po pierwsze, aby móc naprawdę pomóc, należałoby zebrać kwotę kilku milionów. Skoro bowiem na cele charytatywne mamy przeznaczać tylko zyski, to nawet zakładając zysk 10% w skali roku, uzbieralibyśmy kwotę po opłaceniu podatku wystarczającą na kupno co najwyżej umeblowanej kawalerki. Kropla w morzu. Zebranie natomiast nawet 1 miliona wydaje mi się niemożliwe. Przynajmniej przy założeniu że ludzie obracają takimi kwotami jak ja.

Druga kwestia to zarządzanie portfelem. Jakoś tego nie widzę. Na każdym poziomie (spółek, indeksów) ludzie mają różne opinie. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że wszyscy zgodnie zdecydują się na zakup konkretnego waloru (bo jak sądzę nie myślicie o spekulacjach na kontraktach Anxious .

Trzecia kwestia - co w przypadku strat? Nie dość, że nikomu nie pomożemy, to jeszcze będziemy mieli mniej pieniędzy aby móc pomóc w tradycyjny sposób. Nikt, nawet najlepszy inwestor/trader nie zagwarantuje przecież zysków.

Życzę powodzenia, ale ja będę pomagał w tradycyjny sposób - stosownie do możliwości finansowych.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 maja 2010 11:22:08
@Frog,
pomoc nie zawsze musi wyglądać jak napiwek "Nowych Ruskich". nawet 1 000 zł może okazać się ratunkiem dla kogoś. nie musimy zbawić świata, nie uda się. ale nieść drobną chociaż pomoc, sprawdzając przy okazji skuteczność zarządzania finansami większym gronem, to zawsze lepsze od bezczynności. zebranie nawet 10 tys (100 użytkowników x 100 zł) może okazać się iskierką (dziadek Lenin się kłania) która zapoczątkuje niezły dym ;)

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 19 maja 2010 11:53:21
Panie i Panowie,

do tematu należy podejść ze spokojem, nikt tu nie chce żadnej charytatywnej krucjaty prowadzić.
Pytania jakie w tej chwili mnie nurtują to czy SW jako społeczność inwestorów/spekulantów giełdowych jest w stanie zebrać odpowiednią ilość chętnych i jak prawnie to rozwiązać, czy są osoby posiadające odpowiednią wiedzę i doświadczenie do ewentualnego zarządzania portfelem (to bardziej retoryczne pytanie bo wiem, że pisują na tym forum osoby bardzo kompetentne), chcące się w takie przedsięwzięcie zaangażować. Ze swojej strony mogę obiecać, że postaram się ze znajomymi prawnikami zbadać tę kwestię. Wszyscy trzeźwo myślący wiedzą, że od pomysłu do realizacji droga bywa wyboista. Kwestie wysokości wpłat, sposobu zarządzania i rozdziału są dalszymi problemami - najpierw musi być chęć, możliwość zawsze można znaleźć.

framed
0
Wpisów: 131
Wysłane: 19 maja 2010 14:16:10
Popieram pomysł i deklaruje składkę na ten cel.Na jedną z wymienionych przez WD fundacji poszedł już mój pitowy 1%.

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 27 czerwca 2010 21:59:18
Skoro mamy wolność słowa - ja deklaruję, że NIE pomogę w tej akcji.

Chcesz zrobić coś dobrego albo komuś pomóc? Akcji jest pełno. Jeśli lubisz akcje charytatywne - przejedź się choćby do najbliższego szpitala posiedzieć troszkę z dzieciakami i podnieść je na duchu (oczywiście uzgadniając z administracją), skocz na spotkanie AA i dowiedz się, jak możesz pomóc czy pojedź do Domu Dziecka.

Ja wybrałem opcję Dom Dziecka oraz coroczne akcje CZD (Centrum Zdrowia Dziecka). Jeśli ktoś z Was ma obawy przed pierwszą wizytą w domu dziecka - ja jeżdżę regularnie do Chełmna (choć mam ~170km). Mogę dać znać, kiedy będę i umówić się na trasie lub na miejscu. Wierzcie mi - kto raz pojedzie... będzie wracał.

Sam mam wielu znajomych, którzy zostali poszkodowani przez powódź. Nie organizuję żadnych akcji zbierania pieniędzy itp. Czy to znaczy, że jestem obojętny? Osobiście stawiam na czynny udział, nie na rzucanie haseł. W trakcie powodzi zebraliśmy ze znajomymi kilka tysięcy złotówek, zorganizowaliśmy busa, zakupy rzeczy pierwszej potrzeby i woziliśmy.

Żeby nie było - wszystko jest kwestią sposobu spojrzenia na świat. Jak mówi stare przysłowie - jeden lubi jak jest trawka zielona, drugi jak mu stopy śmierdzą.

Pozdrawiam,
Michał

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat