PARTNER SERWISU
cckzhfvp
1 2 3

OPTOPOL [OPL_OFF]

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 grudnia 2009 11:32:23 przy kursie: 19,80 zł
gratuluję wszystkim akcjonariuszom thumbright

sam chciałem kupić, ale w końcu nie kupiłem. angry3

ciekawi mnie jedna rzecz, jeśli canon chce wycofać spółkę z gpw,
to wezwanie po 20zł jest przymusowe tak?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 grudnia 2009 11:36:20 przy kursie: 19,80 zł
Vox napisał(a):
gratuluję wszystkim akcjonariuszom thumbright

sam chciałem kupić, ale w końcu nie kupiłem. angry3

ciekawi mnie jedna rzecz, jeśli canon chce wycofać spółkę z gpw,
to wezwanie po 20zł jest przymusowe tak?

Nie, jak zbierze 90% to może wtedy ogłosić przymusowe

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 grudnia 2009 11:49:33 przy kursie: 19,80 zł
w sumie taki przymus jest niefajny,

przykładowo - kupiłem 9% akcji dobrze prosperującej spółki,
i traktuję ją jako inwestycję długoterminową.

ktoś zebrał 91% i ogłasza przymusowe wezwanie.
i zabiera mi moje akcje, po cenie jaką sam ustali.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 grudnia 2009 11:53:01 przy kursie: 19,80 zł
Vox napisał(a):

nie cena jest wtedy scisle okreslona.

Vox
Vox
297
Wysłane: 22 grudnia 2009 11:59:42 przy kursie: 19,80 zł
Cytat:

średnia cena ważona obrotem za 6 miesięcy?

taka cena też może być niekorzystna (np. bessa)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 grudnia 2009 12:30:48 przy kursie: 19,80 zł
Vox napisał(a):
Cytat:

średnia cena ważona obrotem za 6 miesięcy?

taka cena też może być niekorzystna (np. bessa)

Nie niższa niż:
-średnia ważona z 3 miesięcy
-średnia ważona z 6 miesięcy
-cena po jakiej nabywał papiery przez ostatni rok wzywający.

Jeśli cena jest niekorzystna to w pierwszym wezwaniu nie trzeba na nie odpowiadać...

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 22 grudnia 2009 12:32:01 przy kursie: 19,80 zł
Vox napisał(a):

Tych warunkow jest troche wiecej, trzba zerknac do ustawy ale o ile pamietam cena nie moze byc nizsza niz srednia z ostatnich 3 i 6 miesiecy ani nizsza niz cena ostatniego wezwania jesli przekroczenie 90% nastapilo w ten sposob a przymusowy wykup mozna przeprowadzic w ciagu 3 miesiecy od przekazania informacji o przekroczeniu 90% (udzialowcy mniejszosciowi maja takze prawo w tym czasie zwrocic sie do glownego akcjonariusza z zadaniem wykupu akcji - ma on na to 30 dni)
Edytowany: 22 grudnia 2009 12:34

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 grudnia 2009 12:46:31 przy kursie: 19,80 zł
Cytat:
Art. 82.
1. Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami
od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi
stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, osiągnął lub
przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie
trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od
pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji
(przymusowy wykup).
2. Cenę przymusowego wykupu, z zastrzeżeniem ust. 2a, ustala się zgodnie z art.
79 ust. 1–3.

Cytat:

1. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 72–74:
1) w przypadku gdy którekolwiek z akcji spółki są przedmiotem obrotu na rynku
regulowanym, nie może być niższa od:
a) średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie
wezwania, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami na
rynku głównym, albo
b) średniej ceny rynkowej z krótszego okresu – jeżeli obrót akcjami spółki
był dokonywany na rynku głównym przez okres krótszy niż określony
w lit. a;
2) w przypadku gdy nie jest możliwe ustalenie ceny zgodnie z pkt 1 albo w
przypadku spółki, w stosunku do której otwarte zostało postępowanie układowe
lub upadłościowe – nie może być niższa od ich wartości godziwej.
2. Cena akcji proponowana w wezwaniach, o których mowa w art. 72–74, nie może
być również niższa od:

1) najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot
obowiązany do jego ogłoszenia, podmioty od niego zależne lub wobec niego
dominujące, lub podmioty będące stronami zawartego z nim porozumienia,
o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłaciły w okresie 12 miesięcy
przed ogłoszeniem wezwania, albo
2) najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot obowiązany do ogłoszenia
wezwania lub podmioty, o których mowa w pkt 1, wydały w zamian
za akcje będące przedmiotem wezwania, w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem
wezwania.
©Kancelaria Sejmu s. 56/56
2009-11-23
3. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 74, nie może być
również niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami
na rynku regulowanym poprzedzających ogłoszenie wezwania.

ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych
Edytowany: 22 grudnia 2009 12:51

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 22 grudnia 2009 12:55:08 przy kursie: 19,80 zł
anty_teresa napisał(a):
Już zaproponowali... :) 20 zetongów nowych polskich... Stranszna szkoda tej spółki... HTL, Dębica, a teraz Optopol... :(

Jednak się skusili, czyli wiedzą więcej, niż widać z zewnątrz (pewnie jakieś due dilligence zrobili). Szkoda, szkoda. Co się jakaś ciekawa spółka pojawi, to znika. A jazda na KGHM, TPS i tym podobnych molochach mnie nie bawi :(

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 3 marca 2010 07:03:32
wave Cześć. W sumie to mnie też szkoda Optopola. Spółka o ciekawym profilu działalności, specjalistyczna i innowacyjna o dużych ambicjach. Takie przegląd sprawozdania robię chyba na pożegnanie z giełdą. „Bo małe jest piękne ale duży może więcej”. [ www.stockwatch.pl/gpw/optopol,... ]

Co najciekawsze liczby nie są jeszcze tak bardzo pozytywne. Przychody ze sprzedaży nieznacznie spadły w porównaniu do 4q2008 i pogorszyła się mocno ich rentowność. Spółka cały czas wozi się ze skutkami starego problemu z wadami technicznymi niektórych produktów. Jak widać w takiej branży ciężko odbudować zaufanie klientów ale to stopniowo następuje. Na rentowność zadziałały głównie koszty ogólnego zarządu i pozostałe koszt rodzajowe. Tak jakby zarządzający na chwilę stracili je z oczu i spuścili ze smyczy. Widać mieli ważniejsze sprawy na głowie  W porównaniu do 3q2009 przychody istotnie za to wzrosły ale 4 kwartał już od 3 lat był dla spółki pod tym kątem najlepszy.

Cash flow netto od wielu kwartałów był zbliżony do 0 – to, co udało się wypracować na działalności operacyjnej było inwestowane. Taka zdrowa tendencja utrzymuje się od ponad roku. Zmienna sytuacja była tylko w przepływach finansowych. Te wynikały głównie z konieczności dokonywania rozliczeń instrumentów finansowych.

Z samego sprawozdania finansowego ciężko ocenić możliwości innowacyjne firmy. Spółka wprowadza na rynek coraz to nowe produkty, zdobywa międzynarodowe certyfikaty i ma prawo sprzedawać je już prawie na terenie całego świata. Czyli ma dostęp do wielkiego rynku. Do tego Canon na pewno zauważył jakieś możliwości osiągnięcia korzyści skali lub synergii i wykorzystania produktów w całej działalności grupy. Ale tego się niestety nigdy nie dowiemy. Silenced

Póki co należy jeszcze poczekać na raport roczny i opinię biegłego. Spółka sama wskazuje, że wynik może jeszcze ulec zmianie (o ile to kogoś jeszcze interesuje ale chyba tylko z powodów sentymentalnych). Taka zmiana może nastąpić głównie ze względu na przyjęcie innych standardów wyceny aktywów, które zostały przeszacowane o 11 mln PLN w dół.

Mieliśmy już trochę spółek o ogólnym określeniu "innowacyjne" ale nie wszystkim tak dobrze poszło. Pozostaje nadzieja, że takich spółek na warszawskim parkiecie będzie się pojawiać coraz więcej. love4

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 maja 2010 10:20:28
W raporcie rocznym zmieniono podane wcześniej wyniki.

Wartość księgowa - spadek z 69,4 mln do 68,3 mln zł
Zysk operacyjny - wzrost z -13,4 mln do -7,4 mln zł
Zysk brutto - spadek z -14,2 mln do -20,6 mln zł
Zysk netto kwartalny - spadek z -12,2 mln do -17,5 mln zł
Zysk netto roczny - spadek z -14,1 mln do -19,4 mln zł

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 18 maja 2010 01:40:52
Omówienie sprawozdania finansowego Optopol za 1 kwartał 2010 roku

W porównaniu do danych za 1q2009 widać spadek przychodów. Nastąpiła zmiana struktury sprzedaży na mniej korzystną dla spółki, ponieważ teraz sprzedaje produkty tańsze i mniej zaawansowane technicznie. Regionalna struktura sprzedaży Optopolu uzasadnia także spadek wartości przychodów z tytułu mniej korzystnego dla niej kursu walutowego (ponad połowa przychodów generowana jest poza Polską). Do tego doszedł w analizowanym kwartale jeszcze jeden czynnik, który może najbardziej niepokoić, czyli spadek cen oferowanych przez spółkę produktów i wolumenu sprzedaży.

Ten ostatni wraz ze zmianą struktury sprzedaży są w mojej ocenie najbardziej niepokojące. Niestety nie wiemy, czy jest to wpływ ogólnego kryzysu, więc czy ograniczeniu uległ po prostu rynek, czy też coś negatywnego dzieje się z produktami Optopolu. Nie znam niestety porównania produktów do bezpośredniej konkurencji, jak wyglądają one cenowo i technologicznie. Na pewno jest to sygnał ostrzegawczy, który powinien spowodować zrewidowanie oferty, cen lub całego miksu.

Na rentowność przychodów wpływ miały w tym kwartale już zasady wprowadzane przez nowego właściciela. Między innymi Optopol musiał uwzględnić stosowane przez grupę zasady wyceniania aktywów, przez co w rachunku wyników znalazł się odpis o wartości prawie 1 mln PLN. Całość wypracowanego zysku brutto na sprzedaży przejadły koszty ogólnego zarządu. W rezultacie Optopol wykazał stratę na działalności operacyjnej podczas gdy rok wcześniej był w tym miejscu zysk.

Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne na tym samym poziomie, co strata netto. Zmiana stanu kapitału obrotowego nie miała więc wpływu na stan gotówki. Szkoda, bo to właśnie tutaj spółka ma największe możliwości manipulacji wartością pozycji bilansowych. W działalności finansowej widać niewielkie ruchy na kredytach. Optopol trochę ich spłaca ale te wartości mają dużo mniejsze znaczenie niż cash flow operacyjny.

Stan środków pieniężnych na koniec kwartału pozostaje wysoki i wystarczy na sfinansowanie bieżącej działalności jeszcze przez kilka kwartałów. Można więc powiedzieć, że finansowanie na krótki czas jest zapewnione. Jednak poprawa w zakresie przepływów operacyjnych jest konieczna.

Spadła w porównaniu do końca 2009 roku wartość księgowa spółki. Zmniejszeniu nie uległa jednak wartość firmy. Pozytywnie odebrać należy za to spadek wartości zobowiązań i to zarówno krótkich jak i długich. Wpływ na to miało przede wszystkim częściowe rozliczenie negatywnej wyceny instrumentów finansowych. To rozliczenie właśnie znajdziemy w pozycji kosztów finansowych.

Tu link do naszych wskaźników: www.stockwatch.pl/gpw/optopol,... Niestety są czerwone ze względu na ujemne wyniki finansowe.

Oczywiście wszystko to, co piszę już nie ma znaczenia dla czytelników ani inwestorów. Pozostaje mi tylko życzyć spółce powodzenia na nowej drodze życia. A nam więcej na warszawskiej giełdzie spółek innowacyjnych i z takim potencjałem.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 18 maja 2010 06:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,582 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat