PARTNER SERWISU
ewhlibkc

Pomoc dla żółtodzioba :)

erdewu
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 września 2025 16:44:17
Cześć wszystkim,

jestem totalnym żółtodziobem w temacie inwestowania i chciałbym poprosić o pomoc w ułożeniu prostego planu inwestycyjnego.

Moje założenia są takie:

- chcę odkładać 500 zł miesięcznie przez wiele lat (np. 30),
- zależy mi, żeby było to w miarę bezpieczne – nie chcę codziennie patrzeć na wykresy i stresować się rynkiem,
- chciałbym, żeby pieniądze same sobie pracowały w tle, a ja po prostu co miesiąc dorzucam stałą kwotę,
- myślałem o takim miksie: obligacje skarbowe, ETF-y (MSCI World, S&P 500), trochę złota i może odrobina bitcoina,
- słyszałem o czymś takim jak podatek Belki i prowizje maklerskie – chciałbym ich uniknąć albo chociaż zminimalizować, ale szczerze mówiąc nie wiem, jak to działa.

Moje pytania:

Gdzie najlepiej otworzyć konto/konta, żeby móc inwestować w takie rzeczy?
Jak uniknąć podatku Belki (czy np. IKE/IKZE naprawdę się opłaca)?
Jak najprościej zorganizować taki plan – żeby po prostu co miesiąc wpłacać 500 zł i nie kombinować?
Czy istnieje coś takiego, że mogę też odkładać pieniądze krótkoterminowo (np. przez rok lub dwa), a potem je wypłacić na wakacje albo inny cel?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i prosty język – naprawdę startuję od zera i chcę zrobić to mądrze od początku.

Pozdrawiam!
Edytowany: 6 września 2025 16:44

Young Investor
5
Wpisów: 30
Wysłane: 6 września 2025 20:29:25
Cześć,

Opis bardzo dokładny i precyzyjny, jednak moim zdaniem to, czego nie napisałeś, a co jest najważniejsze, to Twój cel.
Od tego tak naprawdę wszystko zależy- poziom ryzyka, struktura portfela.
Co do brokera, ja osobiście polecam XTB, obecnie nie ma tam prowizji od zakupu akcji i ETF-ów do bardzo dużej kwoty.
Konta IKE/IKZE bardzo się opłacają, natomiast wszystko zależy od Twojego podejścia. Tak jak na początku wspomniałeś o horyzoncie 30 lat, to wtedy IKE/IKZE jest super wyborem.
Natomiast jak potem wspomniałeś o wypłacie na wakacje, to tutaj już sprawa się komplikuje. Ponadto jak założysz, że będziesz wypłacał co rok-dwa na wakacje to tak naprawdę nie zarobisz zbyt wiele i po każdej wypłacie będziesz wracał na inwestycyjny start. A co najważniejsze, nigdy nie poznasz największej magii inwestowania długoterminowego- procentu składanego.

Pozdrawiam

erdewu
0
Wpisów: 2
Wysłane: 7 września 2025 12:49:12
Witaj, bardzo dziękuję Ci za obszerną odpowiedź. Co do Twojego pytania cele mam dwa, pierwszy to po 30 latach mieć na koncie sporą sumę żeby nie musieć się martwić emeryturą i żyć ze spokojną głową do końca żywota (zaznaczam że mam 34 lata i wiem że to dość optymistyczne spojrzenie, ale mam cichą nadzieję że te 70 lat uda mi się przeżyć :))
Drugi cel to wspomniane wakacje średnio co dwa lata, tu chodzi mi bardziej o odrębne odkładanie 100/150zł miesięcznie, tylko nie wiem w co uderzyć na tak krótką metę.
Nie mówię też że sztywno chce się trzymać 30 lat, może to być 25/20. Jestem świadomy że jeżeli będę wybierał systematycznie pieniądze ze swoich inwestycji to procent składany będzie wracał na start, dlatego chcę stworzyć odrębne odkładanie na wakacje, a wspomniane ETFy/akcje, złoto nie ruszać i tylko dokładać co miesiąc. Wiedzę czerpałem głównie z yt i z lekką pomocą chataGPT, jednak wiem że nikt tak dobrze nie doradzi jak człowiek.
Wnioskuję po Twojej odpowiedzi że mój plan jest dobry i utwierdziłeś mnie w nim za co Ci dziękuję bo tego szukałem pisząc tutaj ten post.

Podsumowując posiadając 500 a może nawet uda mi się przeznaczyć na to 700zł:
- 50% - IKE/IKZE
- 30% - XTB i ETFy/akcje
- 20% - wakacje

I jeszcze pytanie jedno odnośnie złota, czy bardziej polecasz kupowanie przez strony typu goldsaver (wiem że teraz jest popularna i mocno reklamowana) czy lepiej online? Czy może obie są Twoim zdaniem bezpieczne formy to wtedy wybiorę sztabki bo jednak wolę jak coś jest namacalnego niż elektronicznego.
Edytowany: 7 września 2025 12:56

artur77
11
Wpisów: 69
Wysłane: 7 września 2025 18:32:11
Wsrod aktywow do rozwazenia ponadto obligacje korporacyjne. Odnosnie doboru aktywow poza tym sie nie wypowiadam.

Czesc inwestowana na rynku kapitalowym (akcje, ETF, obligacje korporacyjne, ewentualnie obligacje skarbowe, ewentualnie ETC) - sugeruje rozwazenie IKZE. Przewaga w postaci odliczenia w podatku PIT, gdzie panstwo de facto kredytuje czesc inwestycji poprzez odliczenie w podatku za rok wplaty. Szczegolnie korzystne w razie przekraczania progu podatkowego.

Kwota inwestycji nie uzasadnia jednoczesnie IKE i IKZE, poniewaz roczny limit jednego z nich w tym przypadku wystarczy na calosc. IKE zamiast IKZE tylko w braku dochodow wystarczajacych do odliczenia w PIT wplaty na IKZE.

Poza IKZE (biorac pod uwage deklarowane zainteresowanie tymi aktywami): zloto fizyczne czy bitcoin, chyba ze inwestycja bedzie miala miejsce w postaci zakupu ETC na zloto czy bitcoin. Wtedy mozna w ramach IKZE (zaleznie oczywiscie od dostawcy IKZE, ktory moze tego nie oferowac).

Poza IKZE rowniez ewentualnie obligacje skarbowe, jesli zamiast hurtowych kupowane bylyby obligacje detaliczne na rachunek rejestrowy. Jednak ze wzgledu na mozliwosc zakupu w tym przypadku obligacji skarbowych dalej w ramach limitu IKZE czy IKE, korzystniej moze byc w tym przypadku kupowac obligacje skarbowe hurtowe w ramach IKZE czy IKE (a wiec na gieldzie) a nie obligacje detaliczne na rachunku rejestrowym.

Generalnie problemem bedzie duzy udzial prowizji w wartosci inwestycji ze wzgledu na relatywnie niska kwote inwestowana co miesiac - kryterium wyboru dostawcy IKZE powinna byc wiec wedlug mnie glownie minimalna prowizja od transakcji (u niektorych dostawcow 3 zl zamiast u wielu 5 zl).

Dlaczego nie XTB? XTB jest swietnym biurem, jesli inwestor kupuje wylacznie akcje na GPW.

Jakie minusy XTB w tym przypadku:

- brak oferty na IKZE, a jak wskazalem wyzej w tym przypadku zakladam, ze moze to byc podstawowy rachunek do inwestycji

- prowizja od przewalutowania 0,5%, co oznacza, ze jakikolwiek zakup w walucie obcej (akcje, ETF itd.) jest, mimo braku prowizji w XTB, drozszy w XTB niz w wiekszosci domow maklerskich, ktore zazwyczaj oferuja dosc korzystne kursy rozliczenia transakcji - aby tego uniknac trzeba byloby podstawic w XTB do transakcji wlasna walute obca, ale z kolei koszt jej zakupu w kantorze internetowym itd. obala oplacalnosc tego rozwiazania - w konsekwencji podstawienie wlasnej waluty obcej jest praktycznie sensowne tylko w razie reinwestycji w aktywo finansowe notowane w walucie obcej zaraz po wyjsciu z innej inwestycji w walucie obcej (gdzie mamy walute obca pochodzaca ze sprzedazy) lub w razie osiagania dochodow w walucie obcej - poza tym podstawic waluty obcej nie da sie nigdy na rachunku IKZE czy IKE ze wzgledu na to, ze rachunki pieniezne do IKZE/IKE moga byc prowadzone tylko w pln

- brak oferty w XTB na obligacje skarbowe i obligacje korporacyjne, ktore moglyby byc czescia portfela

Poza IKZE rowniez kwota inwestowana na okresy dwuletnie (na wakacje). Trudno powiedziec jak i gdzie moglaby ona byc inwestowana, bo czasokres inwestycji jest bardzo krotki. Niezbyt m.zd. pasuje on do rynku akcyjnego. Prawdopodobnie do rozwazenia krotkoterminowe obligacje skarbowe lub korporacyjne na jakims rachunku niebedacym IKE/IKZE. Ewentualnie otwarcie do tego rachunku IKE i zamykanie go co dwa lata i placenie wtedy z odroczeniem podatku Belki.
Edytowany: 7 września 2025 18:36

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,210 sek.

vlhsftvq
vlhkqhmx
vctldmlz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lzrqnskb
tvjkvyyp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat