PARTNER SERWISU
rnbrfwpg

Pomoc dla żółtodzioba :)

erdewu
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 września 2025 16:44:17
Cześć wszystkim,

jestem totalnym żółtodziobem w temacie inwestowania i chciałbym poprosić o pomoc w ułożeniu prostego planu inwestycyjnego.

Moje założenia są takie:

- chcę odkładać 500 zł miesięcznie przez wiele lat (np. 30),
- zależy mi, żeby było to w miarę bezpieczne – nie chcę codziennie patrzeć na wykresy i stresować się rynkiem,
- chciałbym, żeby pieniądze same sobie pracowały w tle, a ja po prostu co miesiąc dorzucam stałą kwotę,
- myślałem o takim miksie: obligacje skarbowe, ETF-y (MSCI World, S&P 500), trochę złota i może odrobina bitcoina,
- słyszałem o czymś takim jak podatek Belki i prowizje maklerskie – chciałbym ich uniknąć albo chociaż zminimalizować, ale szczerze mówiąc nie wiem, jak to działa.

Moje pytania:

Gdzie najlepiej otworzyć konto/konta, żeby móc inwestować w takie rzeczy?
Jak uniknąć podatku Belki (czy np. IKE/IKZE naprawdę się opłaca)?
Jak najprościej zorganizować taki plan – żeby po prostu co miesiąc wpłacać 500 zł i nie kombinować?
Czy istnieje coś takiego, że mogę też odkładać pieniądze krótkoterminowo (np. przez rok lub dwa), a potem je wypłacić na wakacje albo inny cel?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i prosty język – naprawdę startuję od zera i chcę zrobić to mądrze od początku.

Pozdrawiam!
Edytowany: 6 września 2025 16:44

Young Investor
5
Wpisów: 30
Wysłane: 6 września 2025 20:29:25
Cześć,

Opis bardzo dokładny i precyzyjny, jednak moim zdaniem to, czego nie napisałeś, a co jest najważniejsze, to Twój cel.
Od tego tak naprawdę wszystko zależy- poziom ryzyka, struktura portfela.
Co do brokera, ja osobiście polecam XTB, obecnie nie ma tam prowizji od zakupu akcji i ETF-ów do bardzo dużej kwoty.
Konta IKE/IKZE bardzo się opłacają, natomiast wszystko zależy od Twojego podejścia. Tak jak na początku wspomniałeś o horyzoncie 30 lat, to wtedy IKE/IKZE jest super wyborem.
Natomiast jak potem wspomniałeś o wypłacie na wakacje, to tutaj już sprawa się komplikuje. Ponadto jak założysz, że będziesz wypłacał co rok-dwa na wakacje to tak naprawdę nie zarobisz zbyt wiele i po każdej wypłacie będziesz wracał na inwestycyjny start. A co najważniejsze, nigdy nie poznasz największej magii inwestowania długoterminowego- procentu składanego.

Pozdrawiam

erdewu
0
Wpisów: 2
Wysłane: 7 września 2025 12:49:12
Witaj, bardzo dziękuję Ci za obszerną odpowiedź. Co do Twojego pytania cele mam dwa, pierwszy to po 30 latach mieć na koncie sporą sumę żeby nie musieć się martwić emeryturą i żyć ze spokojną głową do końca żywota (zaznaczam że mam 34 lata i wiem że to dość optymistyczne spojrzenie, ale mam cichą nadzieję że te 70 lat uda mi się przeżyć :))
Drugi cel to wspomniane wakacje średnio co dwa lata, tu chodzi mi bardziej o odrębne odkładanie 100/150zł miesięcznie, tylko nie wiem w co uderzyć na tak krótką metę.
Nie mówię też że sztywno chce się trzymać 30 lat, może to być 25/20. Jestem świadomy że jeżeli będę wybierał systematycznie pieniądze ze swoich inwestycji to procent składany będzie wracał na start, dlatego chcę stworzyć odrębne odkładanie na wakacje, a wspomniane ETFy/akcje, złoto nie ruszać i tylko dokładać co miesiąc. Wiedzę czerpałem głównie z yt i z lekką pomocą chataGPT, jednak wiem że nikt tak dobrze nie doradzi jak człowiek.
Wnioskuję po Twojej odpowiedzi że mój plan jest dobry i utwierdziłeś mnie w nim za co Ci dziękuję bo tego szukałem pisząc tutaj ten post.

Podsumowując posiadając 500 a może nawet uda mi się przeznaczyć na to 700zł:
- 50% - IKE/IKZE
- 30% - XTB i ETFy/akcje
- 20% - wakacje

I jeszcze pytanie jedno odnośnie złota, czy bardziej polecasz kupowanie przez strony typu goldsaver (wiem że teraz jest popularna i mocno reklamowana) czy lepiej online? Czy może obie są Twoim zdaniem bezpieczne formy to wtedy wybiorę sztabki bo jednak wolę jak coś jest namacalnego niż elektronicznego.
Edytowany: 7 września 2025 12:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek artur77, Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,228 sek.

xwgdjomq
mzlqtael
exgovtox
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qidiepuh
ryydsnmr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat