PARTNER SERWISU
catyzmxv
1 2

Uśredniamy w dół!!

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 5 sierpnia 2009 07:40:57
Z grubsza zgadzam sie z nocnymgraczem, nie zgadzam z WD i nie zgadzam z Szulerem.

To nie tyle zalezy od samej spolki czy papieru co od naszej, nazwijmy to, relacji informacyjnej wzgledem tegoz. Np. dla kol. nocnegogracza usrednianie Lotosu mialo sens bo byl w stanie ocenic wycene 0zl za absurd i rozpoznac na wykresie formacje strzepanego leszcza. Ja nie mialem zielonego pojecia ile Lotos jest wart - gdybym mial wtedy akcje Lotosu, dla mnie szalenstwem byloby dokupowanie na spadkach.

Chyba wszyscy mamy w portfelach kilka podstawowych papierow ktorym poswiecamy najwiecej uwagi i reszte, ktora dywersyfikuje portfel. Ja np. mam teraz spolki ktore mysle ze rozumiem lepiej niz rynek (uwaga, naganianie): AUX i TLS. I w zasadzie gdyby ceny obu spadly jutro do zera, bardzo bym sie ucieszyl: bede mogl dokupic a sprzedawac zadnej z nich nie ma sensu - dywidendy mi wystarcza. Ale mam tez w portfelu akcje ktore wygladaja tanio ale kto je tam wie (Polnord, BBICAPNFI, Qumak i kilka innych) - gdy te sie obsuna nie bede usrednial w dol.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 5 sierpnia 2009 16:54:19
Nie uśredniamy ani w górę, ani w dół, tylko w bok - czyli po osi czasu, a nie ceny.

Coś czuję w kościach, że może tylko Anty-teresa ewentualnie by mnie poparł... ale nic to - tak właśnie być powinno.
Pozdrawiam.

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 5 sierpnia 2009 17:47:17
buldi napisał(a):
plynacyzrynkiem napisał(a):
niech pomysle...
przekonac mnie (akurat w tym temacie) nikt nie przekona, a przekonywac innych... mi sie nie oplaca. w koncu na kims trzeba zarabiac toothy10

To ty bogaty chłopak jesteś.Anxious

kiedy mnie wlasnie nie stac na usrednianie jak innych :)

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 5 sierpnia 2009 18:11:58
Snake napisał(a):
Nie uśredniamy ani w górę, ani w dół, tylko w bok - czyli po osi czasu, a nie ceny.

Coś czuję w kościach, że może tylko Anty-teresa ewentualnie by mnie poparł... ale nic to - tak właśnie być powinno.
Pozdrawiam.

Do DCA nie trzeba az tak bardzo przekonywac chyba... Ale czy nie jest to strategia, ktora ma raczej zastosowanie wylacznie do inwestycji dlugoterminowych?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 5 sierpnia 2009 20:49:20
To jasne, że im dłuższy termin, tym strategia wydajniejsza,
ale przy zarządzaniu wielkością pozycji (co powinno się robić zawsze) i umiejętnym łączeniu tego z rozłożonym w czasie kupnem, sprawdza się też w krótkim terminie (nawet przy "inwestycjach" dwutygodniowych)

bardzo przydatne, gdy ktoś lubi spokojnie zbierać w trakcie konsolidacji - np. ja ;)

ps. nie mówiłem przecież o DT, to chyba oczywiste ;)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 sierpnia 2009 21:46:17
Snake napisał(a):

Pozdrawiam.

Hehe occasion5
Prawie... Ja tam troszkę czasem jadę żółwiami i po wzroście o 2atr kupuję. Generalnie jednak zgoda. W uśrednianiu najważniejsze jednak jest to czy jest ono świadome i zaplanowane przed otworzeniem pozycji. Na temat uśredniania odsyłam do bloga Dapiego oraz na blogi bossy gdzie chyba Kathay popełnił parę wpisów na ten temat.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 6 sierpnia 2009 08:55:42
Uśrednianie jest bez sensu gdy:
- wynika z tego co robi z nami rynek a nie z tego że mamy taką właśnie strategię
- z naszego przekonania, że spółka jest dobra czy też lepsza, nasze przekonania nic nie znaczą na rynku i są tacy co wiedzą lepiej co się dzieje

Uśrednianie w dół to najczęściej próba poprawienia sobie psychiki poprzez zmniejszenie ceny zakupu i najczęściej doprowadza do oczekiwania do wyjścia na zero a nie do zarabiania. Giełda jest od zarabiania a nie od wychodzenia na zero. Wyjść na zero można też w hamaku na działce - i jakie to jest przyjemniejsze.

Spółki na polskiej giełdzie to najczęściej "shity" gospodarcze {uogólniam} które tylko dlatego na giełdzie są ponieważ potrzebują od nas inwestorów kasy. Po nic więcej...reszta to PR. Dobre firmy działają w realnej gospodarce bez tego typu wspomagania w sposób perfekcyjny. Dlatego też to MY wybieramy kolejny "shit" na którym chcemy zarobić a nie ON nam mówi że musimy go z jakiegoś powodu zakupić. Szanujmy się...

Jeżeli coś chcemy kupić to mamy do tego realne powody. Dlaczego więc nie kupujemy za pieniądze które mamy na tą pozycję akurat przeznaczone tylko kombinujemy. Albo wiemy co robimy albo nie...
Oczywiście powodem może być budowa jakiejś pozycji na mniej płynnej spółce...Tylko wtedy trzeba się zastanowić w jaki sposób z tego "shitu" wyjdziemy...jezeli mamy trudności z wejściem...

Podstawą inwestycji moim zdaniem jest to że robimy to co MY chcemy zrobić a nie to co rynek nam każe...tak powstawały fortuny w relanej gospodarce
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,473 sek.

fajtooqp
xkpdsbdx
edmdzfxd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkpommgq
wpfbqmlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat