PARTNER SERWISU
yweacvhe

Bazy danych

pawelkuznicki
0
Wpisów: 1
Wysłane: 20 października 2008 18:15:40
Witam,

Niedawno zaczalem interesowac sie rynkiem akcji, szczegolnie podjaralem sie po przeczytaniu ksiazki O'Neila nt. metody CAN SLIM. Znalazlem kilka spolek, "potencjalnie ciekawych" :) z perspektywy analizy CAN SLIM, ale musze sie jeszcze bardziej w nie zaglebic, zeby moc sie bardziej przekonac.

Moglibyscie polecic jakis serwis czy jakies bazy danych, gdzie moglbym znalezc takie wskaznicki jak np. EPS przez ostatnie kilka kwartalow i ostatnie kilka lat. Moglbym to pewnie sam wyliczyc recznie, ale jezeli jest to gdzies dostepne to bym sobie chetnie skorzystal.

Dzieki wielkie!

Pozdrawiam

ps. Super serwis WatchDog!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 października 2008 18:30:29
Cześć Paweł!
zostań z nami i... chroń swoje pieniądze.
Najmądrzejsze co w życiu usłyszałem na temat inwestowania brzmiało "Unikaj dużych strat."

o CANSLIMie ględziliśmy trochę tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/Defaul...

Moje zdanie jest takie, że metoda zacna, jednak bardzo trudna w egzekucji. Kilka miękkich kryteriów uniemożliwia selekcję maszynową. Ale można zrobić preselekcję i pracujemy właśnie nad screenerem, który da się troszkę customizować. A mówiąc po polsku, zaprogramujemy taki przeszukiwacz, który wyłoni Ci spółki wg zadanych kryteriów.
Cały StockWatch jest bazą danych, do której dopisujemy takie i owakie interfejsy.
Jeszcze niewiele widać, a pomału coraz więcej. Nie da się tego przyspieszyć ani przeskoczyć, ani też wziąć nic gotowego.
Już teraz serwis jest nowatorski i jedyny w polskim internecie jeśli chodzi o ratingi, nanoszenie komunikatów na wykres oraz zweryfikowane dane finansowe. mam nadzieję, że już do czegoś się przydaje, a będzie lepiej.

rekin
0
Wpisów: 16
Wysłane: 20 października 2008 20:00:56
jak już jesteśmy przy systemach "zautomatyzowanych" co myślisz o magicznej formule Joela Greenblatta??

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 października 2008 20:25:54
Klasyka inwestowania w wartość.
Ale nie wchodząc w szczegóły, żadna taka formuła nie wygra z ujemnym trendem.
Tak można wybierać spółki, jeśli się ma przekonanie do akcji... Warunek to rynek byka i przynajmniej średni horyzont czasowy inwestycji.

Greenblatt nie zrobił nic innego, jak odlewarowanie wskaźnika C/Z. Jeśli jest zainteresowanie to mogę dalej podrążyć temat.

Czy to się sprawdza? proszę sobie otworzyć linka:
www.fool.com/investing/general...
Edytowany: 20 października 2008 20:26

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 21 października 2008 20:03:34
WatchDog napisał(a):

Najmądrzejsze co w życiu usłyszałem na temat inwestowania brzmiało "Unikaj dużych strat."

Fakt, to chyba najlepsza maksyma jaka slyszalem na temat inwestowania.
Szkoda, ze jej nie stosowalem rok temu.

tweedy
0
Wpisów: 16
Wysłane: 22 października 2008 11:59:20
WatchDog napisał(a):

Greenblatt nie zrobił nic innego, jak odlewarowanie wskaźnika C/Z. Jeśli jest zainteresowanie to mogę dalej podrążyć temat.

Czy to się sprawdza? proszę sobie otworzyć linka:
www.fool.com/investing/general...

no nie do końca (o ile dobrze pamiętam :) )

ale, w związku z tym, że to mój pierwszy post, wpierw powitanie hello2

z tego co wiem, to Greenblatt wpierw wybiera spółki, które mają wysoką rentowność i dopiero spośród nich wybiera te tanie, na podstawie C/Z - przy czym on te wskaźniki lekko modyfikował, żeby zminimalizować ryzyko korzystania z "podrasowanych" danych

jeśli chodzi o podlinkowany artykuł - z tego co zrozumiałem to oni sprawdzili jego wyyniki z ostatnich 6 miesięcy, a to w przypadku inwestowania w wartość, jest dość krótki okres. Sam Greenblatt powtarza w swoich publikacjach, że jego sposób inwestowania w krótkim terminie może nie przynosić dobrych wyników (tym bardziej jeśli weźmiemy pod uwagę to co się przez ostatnie 6 miesięcy działo na rynku).

chętnie bym sprawdził ten test za 5 lat - tylko pewnie już o tym nie będę pamiętał :)
Edytowany: 22 października 2008 12:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,237 sek.

mclggqlf
cgjhcrzu
seusvqbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nsvtcmdx
nyjuaijp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat