PARTNER SERWISU
ghhokvtf
finansowy_laik

finansowy_laik

Ostatnie 10 wpisów
Rozumiem ze chcesz pokazaz ile zaoszczedzisz w takim wariancie z OKI, w takim wypadku trzeba to z czyms porownac, jak rozumiem ze zwyklym kontem opodatkowanym, nie IKE , IKZE itd

Wiec aby to mialo sens to "sprzedaje" akcje, aby uruchomic takze naliczenie podatku od zyskow do porownania.

Ale nawet jesli zalozysz ze akcje trzymasz do konca swiata, to Twoja kwote 1184 nalezy porownac z podatkiem za dywidendy ktory na zwyklym koncie bedzie podbany od razu, a nie z pelna kwota dywident.

Zwykle konto: bylo 200 000, jest 231 600, ale podatek od dywident zabierany od razu to 2200 i mamy finalnie 229 400.
OKI - było 200 000, jest 231 600 minus 0.9% [1184] , zostaje nadal wiecej bo 230 400

Takze zysk w stosunku do zwyklego konta to /- 1k tutaj lepiej.

Jesli nawet nie chcesz porownywac do konta zwyklego, to dlaczego zysk przed odjeciem "0.9%" pokazujesz jako 11 600 , a nie 31 600 [wraz ze wzrostem akcji], przeciez miales 200 masz 231 k. ..

A nie powinno się liczyć tak, że na zwykłym koncie podatek zapłaciłbyś od diwidendy [w momencie wypłaty] oraz od wzrostu wartości [w momencie sprzedaży akcji] ???

Czyli jesli wyszlo Ci 11 604 z diw to zapacisz podatek /- 2200
Oraz sprzedajac akcje i generujac zysk = 20 000 to podatek 3800

Razem 6000 k i to mozesz porownac z oplata za srodki w OKI.

Tak czy inaczej lepiej zapłacić te niecałę 2k niż 6k.

Zapisuję się także.

Wybieram Creepy Jar - gram pod Starrupture w Q3/Q4. 2025, na dziś MC 175 mln , cash 72 /- , EV /- 100. Więcej będzie można powiedzieć w styczniu [?] po obecywanym od xx czasu trailerze z gry, ale nie będę czekał.

Dzięki, ja akurat wszytko mam na IKE/IKZE, więc tego zbytnio nie śledziłem do tej pory, ale powoli się przymierzam do wykorzystywania i zwykłego konta,
Warto wiedzieć.
A interpretacja - fakt co urzędnik / prawnik / doradca podatkowy to inny pkt widzenia.

Nawet w przypadku kontroli tej szczegółowej, czy gdzieś jest wprost napisane, że tak nie można robić?
Bo jeśli nie, to po co się tym martwić...

Z bombami 114 w 21 [w tym ekstrasy kowidowe - spalanie], w 23 powiedzmy nawet niech obiży się do 80. Także z tym "cały wynik" to bym nie przesadzał.

W teorii [bo na razie to teoria choć materializująca się :)] jeśli zwiększą potencjał do 25r z 170 na 500 tys ton to będzie miało znaczenie ? Niech wzrośnie x 2,5 a nie 3 [chociaż efekt skali / logistyka powinien to zapewnić nawet z niższymi marżami] ~ 200mln ?

Odnośnie śmiesznie niskeij ceny, fakt Gorlice były na fajniej cenie +/- 9,7 [75/7,7 tys ton] , ale jednocześnie przy rozszerzeniu umowy w Gorlicach w 20220605 podawali:

"Mo-Bruk poinformował w komunikacie, że dotychczas w ramach 12 lokalizacji zakontraktował 12,6 tys. ton nielegalnie składowanych odpadów za 80,8 mln zł," ,

Wiec tu wychodzi ~6,4, nie wiem tylko czy to z Gorlicami te 12,6 tys ton , czy nie. Raczej nie bo majac Gorlice po 10 to resza bybyła mega tanio.

Nowe kontrakty jakie komunikuja to z reguły te powiązane z bombami ekologicznymi, pewnym wyjątkiem była umowa z Orlenem jakiś czas temu.

Cena jaka jest każdy widzi, ale jak dla mnie nie skupiałbym się tu na tych 2,5 mln zysku netto [czy relanie 1,5 bo cos ta firma sprzedala z sr tr.], oni raczej płacą za "pozwolenie zintegrowane, wydane 16 maja 2023 r" , bardziej niż za przeszłe wyniki.

Co do wypełnienia to chyba byliby samobojcami "kupując" 220tys ton ekstra rocznie i jednocześnie rozbudowując swoje zakłady.

Zestalanie i stabilizacja tu kupuja 140 tys ton , reszta 80 tys - w tym niebezpieczne.

Z prezentacji rozbudowa Niecwi i Skarbimierza o 110 tys to koszt 30, mln, więc ta cena może jednak być nie aż taka wysoka.

Pewnie rozruch / zapełnienie trochę zajmie, a z drugiej strony wiele osób martwiło się o wyniki w 2024 w kontekście rozbudowy i przestoju obecnie posiadanych zakładów może to jest odpowiedź i tam przekierują część tego, czego nie są w stanie przetworzyć, aby nie zalegało na placu :) ?

Odnośnie ATC to może nie kumam, ale:

w Q1 przychody fakt 1mld i ZN Jedn Dom 107 , [i liczylbym +/- tak EBIDTA 185 - 30 [ich śr Amortyzacja od 12q z przepływów op] = 155 EBIT - jakies koszty fin i podatek to sie do tych 107 ZN JD schodzi.

w Q2 deklaruja EBIDTA 60-70, wiec +/- przy ich sredniej amortyzacji 30, wychodzi EBIT 30-40, wiec ZN JD blizej 25/30 ?

W wywiadach prezes jawnie mówił, ze q2 moze byc najsłabszy, od Q3 w teorii deklarował poprawę.

Te 250 szt kupujemy i mają być nowej generacji, te 300 szt za "Twarde" mamy dostać z ich "zapasów pustynnych", starsze modele, ciekawe w jakim stanie.

Odnośnie nowych kanałów, ale raczej jako ciekawostka, to Galaktus jest prawie gotowy planszówką.

finansowy_laik napisał(a):
Odbiegnę od tematu konsol i pozwolę sobie wrócić jeszcze do ost. wywiadów, moją uwagę zwróciło info o tych 3 developerach "przejętych" z FWG. W moim odczuciu to b. fajne info, ukazujące kontynuację strategii personalnej, czyli nie ilość a jakość.
Dobry timing pod kątem nowej gry. A doceniam tym bardziej w obecnych czasach, gdzie ciężko o dev'a z doświadczeniem, a tu mają "gotowy mini zespół" zapewne zgranych ze sobą i ogarniętych ludzi, którzy umiejo w gry, z potencjalnie niskim czasem potrzebnym do wejścia w temat.

W kontekście Waszych dyskusji zacytuję sam siebie z marca.Whistle Dodatko, z prospektu [99 str pkt 15.1 Pracownicy] stan osobowy na koniec kolejnych lat:
17 -> 10
18 -> 18
19 -> 20
20 -> 26
Na date prospektu 17.03.2021 -> 30.

Jeśli tu nie rozwoju to nie wiem, w rok i 3 m-ce 50% "rozrost organizacji". Pod Chimerę planują 30 os + 5 do GH, czyli brakuje im 5 os.

I link do wywiadu w którym mówią o planach rozwoju.:

Fajnie, że split przychodów PL/UE się powoli balansuje w stronę UE.

Pytanko: czy taki duży wzrost zapasów +115, może wynikać, z tego że już odpalili nową część hali w Pruszkowie / lub tym drugim miejcu?
Zastanawiam się, bo gdyby to było zatowarowanie to dlaczego zobowiązania wzrosły krótkoterminowe +102, a nie dlugoterminowe? Bo rotacja zapasów? A z drugiej strony coś sprzedadzą, coś dokupią?

Nie jest tak, źle , ja stawiałem [jeśli już bo spodziewałem się skupu] 40 gr / ~ 5% i raczej nie używałbym "wszyscy" :)

Zobacz, że Toya od kilku lat wypłacała div co 2 lata, przeplatając ją skupem akcji [il. akcji 78,3 mln / 2018.Q1 vs 75 mln / 2018.Q2].

W tamtym roku te 60 mln / 80gr na akcję, to złożył się zysk 2019 + częściowo kasa niewykorzystana na skup właśnie + ciśnienie po stronie RB i jednego z udziałowców, wychodzących ze spółki.

Odbiegnę od tematu konsol i pozwolę sobie wrócić jeszcze do ost. wywiadów, moją uwagę zwróciło info o tych 3 developerach "przejętych" z FWG. W moim odczuciu to b. fajne info, ukazujące kontynuację strategii personalnej, czyli nie ilość a jakość.
Dobry timing pod kątem nowej gry. A doceniam tym bardziej w obecnych czasach, gdzie ciężko o dev'a z doświadczeniem, a tu mają "gotowy mini zespół" zapewne zgranych ze sobą i ogarniętych ludzi, którzy umiejo w gry, z potencjalnie niskim czasem potrzebnym do wejścia w temat.

Tu od 13.00 min też jest trochę o nich. Zwróciłem uwagę, bo logo mi się już kojarzy z CREEPY.
Mataboo

".. Unseen Silence to niezależny deweloper gier wideo, stworzony przez ambitny zespół. Firma korzysta z doświadczenia dużych polskich zespołów takich jak MATABOO, Movie Games oraz Pixel Crow. ...'

Lista gier się potwierdza.

PiotrZ9 napisał(a):
Podczas prezentacji na innovation day GPW 10 grudnia mówili że port robi zewnętrzna firma, padła nawet nazwa ale nie mogę odszukać.

Ta firma to Mataboo, za wiele info na ich stronie to nie ma swoją droga.

https://mataboo.com/index.html

Jak dla mnie, to jest obojętne który przelicznik ktoś sobie weźmie, bo czy bierzemy [dla przykładowego 1,5 mln] 75 na podstawie tylko kom ze steam, czy też bierzemy ~60, ale z ogólnej liczby to i w tak długim czasie to nie ma znaczenia pod kątem ilości kopii. Wyjdzie na to samo. Moze miało na początku, obecnie nie ma się o co spierac.

Jeśli się mylę, to proszę dla laika o krótkie objaśnienie dlaczego, nie wiem mozę są badania / statsy, że ludzie z poza steam komentuja na steam mniej bardziej chętnie :) ?

Potwierdzam, na IKE w BOŚ kurs 3,6253, gdzie kurs średni NBP z 2020.12.18 byl 3,6322.

Po obejrzeniu omówienia mam wrażenie, że 0% na akacje i ETF'y bedzie na XTB jeszcze długo utrzymane. Nie traktują tego jako promocji tylko stałą ofertę.

Musza mieć na to jakiś plan [czyli jakąś satysfakcjonująca konwesje "akcyjnych" na CFD] skoro w Q3 mieli +3mln, teraz w Q4 -4 mln, a trzeba chyba zakładać, że akcyjnych bedzie duuużo więcej wkrótce.

Przy okazji, czy ktos może coś więcej powiedzić co oni rozumieją pod pojeciem "kampania brandingowa" ? Czym się różni od kampania mającej na celu struikte pozyskanie klienta?
Pytam bo rozróżniali te koszty, a skoro wydali tyle w totalu na marketing w Q4 z czego całe 0 PLN na Ambasadora Jose [te koszty były w Q1 i Q3 2020], czyli duża część własnie na ten typ kampanii.

Obserwuję Was / wątek CRJ / od prawie roku, więc pokuszę się i ja o swój typ: 18/19k

Super było, aby poszło na 30+k, ale typuję mniej przez porównanie z The Forest/Raft, gdzie liczba followersów jest x3 / x2, a piki wahały się od 25-42k

Dla mnie ważniejsze by było widzieć średnio koło 4/5k nadal w 1/2 marca,

Premier02 napisał(a):
Rif napisał(a):
@Premier02

Zakłada się, że pomiędzy 2,5 a 3 złote będzie.

Nie orientuję się. To "pobożne życzenie" czy ono jednak ma podstawy do zaistnienia? Mam symboliczną ilość akcji to nawet nie sprawdzam wyników.

Można z grubsza określić: jeśli za Q4 to 80M, to w 2020 w sumie sie uzbiera 440M, trzeba odjąc z NZ [espi 18/2020] 78M, mamy 360M. Tu ważne, czy zdecyduja sie wypłacić w postaci DIV 50%, czy 75% reszty, mam wrażenie że wola jest 75%, więc 270M / il akcji 117M, wychodzi ~ 2,3 PLN na sztuke.

Jak przyjmiesz 50% to odpowiedni mniej.

Sporo założeń, ale raczej pomiędzy 2-2,5 niż 2,5-3 był obstawiał.

Cześć,

pozwolę sobie wrócić do 1go postu "dividendowego" z początku 04.2020.

Wyliczenia dla Autogaz - może się mylę - ale ilość akcji z 126 zrobiła się 312 nagłe i to jest powód stopy zwrotu na poziomie 60% śr-rocznie, w sumie cena się aż tak nie zmienia.
Jeśli mam rację to pewnie jakiś błąd fomuły, jak nie to sorki.

Ale ja nie o tym chciałem: zastanawiam się jak wyliczony jest "zysk na sell". Skąd się bierze te 13k?

PS
nie wiem, czy uda mi sie poprawnie wrzucić skrina :)

kliknij, aby powiększyć

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 5 września 2025 16:10:48
Liczba wpisów: 22
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,326 sek.

kxijsvox
icvhagzt
ajqtxblr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
isolcnvn
uvsplpru
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat