Temat:
XTPL
Zauważyliscie , ze od paru tygodniu codziennie stoi ktoś na ukryciaku, pierwsze zauważylem po 130 pln, później 133, 137 od 2-3 dni 140 jakby to zsumować to już piekny pakiet zjedzony przez niego
|
|
Temat:
GAMEOPS
49 pozycja na wishliscie przegoniony HF2 nie mówiac o takim Invicible (82 pozycja) starwarda wycenionego na ok 140 mln
|
|
Temat:
BLOOBER
Masz racje umknął mi ten pik po splicie. No to oby do ATH a później debiut Layers of fear, zapowiedz SH2 i na jesień/ zimę debiut SH2 miejmy nadzieje :) a w miedzyczasie przenosiny na główny
|
|
Temat:
BLOOBER
a kiedy był wyższ na moje mamy już ATH
|
|
Temat:
XTPL
Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej. Wyglada jakby jakiś fund chciał pozbierać akcje a to wymaga cierpliwości i czasu, mimo to co jakiś czas powinno być przejście na pięterko wyżej. A warto pamietać ze obligi niemieckie brały drogo akcje i to lata temu , dla mnie zawsze to było takie potwierdzenie że spółka to nie krzak skoro niemiecki kapitał tyle tutaj zainwestował. Troche to trwało ale chyba jesteśmy na ostatniej prostej :)
|
|
Temat:
XTPL
Nie chce tutaj naganiać ale od zeszłego tygodnia jak obserwowałem kurs to wygladało na mocne zbieranie, dzisiaj zapowiada sie jeden z najwiekszych wolumenów od roku i to przy spadającym rynku na gigantycznym wzroscie. Czyżby "chinczyk" czuł że technologia ma przyszłość i ktoś z zagranicy doszedł do wniosku by kupic troche akcji ? W sumie dzisiejsze info o sprzedaży do Instytutu nie stanowi jakiegoś przełomu a wyglada jakby przelało miarkę.
|
|
Temat:
XTPL
Powiem szczerze że nie sądziłem by kolejną umowę w tym roku podpisali a tutaj buch i kolejna mimo że 22 grudnia już jest... Spółka wg mnie bardzo bardzo mocno przyspieszyła od q3 co może świadczyć , że ich technologia rzeczywiscie ma przyszłość jasną i klarowną a wtedy jako akcjonariusze zarobimy krocie. I tego na Święta nam życzę :) infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
|
|
Temat:
JSW
Krewa zgadzam sie w pełni , ze obecna cena nie dyskontuje wypłaty np 20 pln dywidendy :)
|
|
Temat:
JSW
Krewa a obligacje nie obciązają zadłużenia SP ? mysle ze obligi i tak sprzedadza komuś a dodatkowa kasa nie obciazona długiem bedzie bardzo potrzebna
|
|
Temat:
JSW
Odnośnie zabrania zysków przez SP i dywidende: Skoro nie przeszła propozycja Sasina i zysków nadzwyczajnych to już nie bedzie przecież mozliwości zmiany prawa w stecz. W tym roku zadnego nowego podatku juz nie wprowadza a jakby wprowadzili w przyszłym roku to juz nie obejmie zysków z 2022. Na moje wiec opcja dywidendy i skasowania w formie cashu przez SP prawie 70 % (dywidenda plus podatek belki od dywidendy) bedzie najlepszą opcja a wtedy rzeczywiscie moze ona wynieść bardzo dużo bo kasa rzadowi bedzie potrzebna w roku wyborczym bardzo
|
|
Temat:
JSW
bernie napisał(a):Dzisiaj chyba "rozstrzygną konkurs" na vice do spraw "rozwoju" tak więc jak będzie tak jak ptaszki cwierkaja to "miliardy zysku" też już można brać w cudzysłowów A dlaczego?
|
|
Temat:
JSW
a później nagle w kilka sesji urośnie np 40% jak już nieraz było. Ta spółka jest dziwnie grana. Ciekawe czy bedzie dywidenda.
|
|
z jednej strony tak ,a z drugiej obroty dzisiaj bardzo duże jak na tą spółke widać że cześć raczek oddaje z zyskiem a zysk jest solidny bo ponad 100% w bardzo krótkim okresie czasu a mimo to odbiór jest. Kreski jak skończymy koło 112-115 pln bedę prowzrostowe
|
|
Dzisiejsza umowa a w niej informacja , że to najwiekszy na świecie producent elektroniki użytkowej i Większość produktów Partnera ma interfejs użytkownika zbudowany wokół wielodotykowych ekranów OLED, a sam Partner jest jednym z największych odbiorców podzespołów na świecie. To wg mnie Apple infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
|
|
Temat:
Incuvo
Wojtek1 - nie rozumiem twojej odpowiedzi w żadnym punkcie do tego co ja napisałem :D
|
|
Temat:
Incuvo
A na moje jest tak: Prezesi sie pokłocili miedzy spólkami , w zwiazku z tym jeden z głównych co miał po nad 5% zaczął sypać przed premierą, Incuvo na tyle im sie nie układa ze postanowili sprzedać spółka "kumpla" a komunikat o zwrocie na tyle lakoniczny by ten "kumpel" troche taniej sprzedał niż jakby podali dokładny komunikat o ilości sprzedaży. Ale wyglada na to że pakiet 5% juz poszedł w rynek.
|
|
Temat:
JSW
Jest podobno reko Bossy z dzisiaj cena docelowa 100 PLN i zysk w tym roku JSW 7 Miliardów
|
|
kunoj napisał(a):No co ty opowiadasz? Na połowę grudnia, kiedy zaraportowali sprzedaż 1,5 mln było około 26 tys komentarzy, oczywiście bierzemy ze wszystkich źródeł. Daje to około 58 kopii/recenzję 1,5mln kopii zaraportowali 14 grudnia , a wtedy było dokładnie 19850 komentarzy ( mam screena ze steam'a) . Wychodzi więc około 75 na 1 opinie . Od początku roku spokojnie poszło 220k kopii.
|
|
Temat:
ARCTIC
|
|
Temat:
ARCTIC
Tak Arctic nawet dostał dofinansowanie na produkcje innowacyjnego biodegradowalnego papieru. Patrząc na zmienione prawo w UE zakaz stosowania plastiku oraz styropianu np do dań na wynos plus zakaz słomek plastikowych (tutaj też Arctic robił specjalne testy) to idealnie wpisuje sie polityka Arctica w te decyzje. Dzisiejszy wynik Rottentosa którego w 50% Arctic jest właścicielem mozę martwic na krótką mete ponieważ to co osłabia Rottentosa dużo bardziej pozytywnie wpływa na wynik Arctica wiec trzeba poczekać do wyników Arctic za 4 kwartał bo czuję kolejną pozytywną niespodziankę i znowu obniżenie C/Z
|
|
Temat:
ARCTIC
Nie wiem czy tylko ja zauważyłem, że od kilku tygodni papier spokojnie codziennie praktycznie zbierany, dzisiaj mamy wieloletnie ATH powyżej poziomu, przy którym z AT wychodzi dalszy wzrost. Ale popatrzmy: 1. pozycja gotówkowa ponad 200 mln 2. Zyski za q3 kolosalne 3. kolejne kwartały powinny być nawet lepsze patrząc na parytet USD do EURO oraz skończenie elektrowni wodnej (darmowa energia) i ceny celulozy na świecie. 4. od 1 stycznia zmiana prawa w UE i powrót do głównie papieru w wielu dziedzinach życia. 5. Arctic już dawno miał programy inwestujące w nowe technologie papieru użytecznego o specjalnych właściwościach (np słomki papierowe do picia, ekologiczny papier do pakowania produktów spożywszych itp. itd.) 6. Arctic po udanej restrukturyzacji - cześć kredytów spłacona, i pozbycie nie rentownych części przedsiębiorstwa. 7.Koszty kredytowania obecnie najniższe w historii 8. zapowiedz dywidendy za 2020 i powrót do jej wypłaty co roku
|
|
mogę wiedzieć w jakim banku ? w PEKAO SA na razie ani akcji ani kasy
|
|
jaki bank?
|
|
W pekao sa też nie ma. a jak macie już rozliczenie to kasa już wróciła na rachunek ?
|
|
ktoś wie kiedy kasa może wrócić na rachunek ?
|
|
Temat:
FARM51
Bardzo prosze o AT obecne spółki. Dziekuje
|
|
Temat:
MOLECURE
Też proszę o AT jak to teraz wygląda. kurs jakby sie na chwilę ustabilizował w przedziale 50-53 ale obroty dalej niezłe i pewnie nastąpi jakieś wybicie
|
|
Temat:
MERCATOR
widać jak kurs reaguje na każdą jedną informacje o szczepionce - wiec po prostu doszli do wniosku , że czas sie skeszować i tyle. Swoją drogą chciałbym żeby mi tak biznes "upadał" :D
|
|
Temat:
MERCATOR
w poniedziałek pojawiła sie informacja ,że szczepionka Moderna ma 94,5 proc. skuteczności - dokładnie o 13:05. Tydzień wcześniej był pfizer 90 proc skuteczności
|
|
Temat:
MERCATOR
orzech napisał(a):Dokładnie to ułamek, ale nie zastanawia Was że sprzedali jednocześnie? Przecież to na bank nie jest przypadek i sprawa musiała być dogadana z szefem... Ma ktoś jakąś wizje dlaczego tak a nie inaczej? zakończenie skupu? a może czyszczenie przedpola do skupu? Jeśli by tak miało być to Sprzedali najwięcej w poniedziałek 16-ego listopada po kolejnej informacji o szczepionce - to jest powód . Widocznie sami wystraszyli sie wiekszych spadków.
|
|
Temat:
MERCATOR
O czym tutaj rozmawiacie ? jest oczywistą oczywistością, że "normalni" ludzie na zakupach na ogół nie ubierają rękawiczek. Jednak proszę iść gdziekolwiek gdzie jest styczność z człowiekiem/jedzeniem to wszyscy już mają i będą mieli teraz baaardzo długo: gastronomia, fryzjerzy , kosmetyczki, personel sklepowy itp. na zachodzie i w USA rękawiczki są też u zwykłych ludzi znacznie częsciej spotykane, wiem bo mam rodzinę w Austrii i znajomych w USA. W Austrii jest problem z dostępnością, 2 tyg. temu kuzynka przeszła "pół Wiednia " i nie było w żadnej aptece ani sklepie. Popyt jest olbrzymi i będzie a w tym roku moce produkcyjne nic nie wzrosną już
|
|
Temat:
MERCATOR
Kurs był po 350 jak wiekszość spodziewała się , że w q3 merc zarobi około 150 mln, ciekawe czy kurs bedzie po 700 jak merc zarobi w q3 300 mln :)
|
|
Temat:
MERCATOR
Antyteresa jak postrzegasz zysk w q3 po dzisiejszej konferencji na której w/g słów prezesa marże na dystrybucji w q3 nie będą niższe a marże na produkcji wzrosły...
|
|
Temat:
MERCATOR
TOP GLOVE zwiekszył zysk prawie 4 krotnie q3 do q4 (marzec, kwiecień, maj do czerwca , lipca i sierpnia) 350 mln do 1350 mln.... dodatkowo w raporcie informacja , że zamówienia mają na...620 dni do przodu... W.g tego wynikało by , że merc z samej produkcji da ponad 200 zysku za q3...aż sie wierzyć nie chce
|
|
Temat:
MERCATOR
|
|
Temat:
MERCATOR
tutaj jeszcze bardzo ciekawy artykuł datowany na 4 września: www.channelnewsasia.com/news/w...a w nim: "As a result, customers must now wait nearly 600 days for their orders to be filled, compared with a normal delivery time of 30 to 40 days, said chief executive, Lim Wee Chai." Klienci muszą czekać na dostawę zamówień prawie 600 dni , w przeciwieństwie do standardowych 30-40 dni. Jak się to wszystko złoży do kupy to Panowie nie chcę naganiać ale może się okazać , że obecna cena to bardzo duża promocja...
|
|
Temat:
MERCATOR
www.newsroom.co.nz/ebos-acts-t...Nowa Zelandia rezygnuje z TOP GLOVE, świetne info dla Mercatora Moderator:Proszę dodawać krótki cytat Cytat:Ebos, which is listed on the New Zealand and Australian stock exchanges, responded by stopping all imports of a brand of glove made by Top Glove and supplied to New Zealand by Australian glove and protective equipment company Ansell
|
|
Temat:
HARPER
Spółdzielnia i mityczny boss, a może po prostu spółka po wielu latach zaczęła normalnie zarabiać a obsługa zadłużenia przez stopy procentowe bardzo spadła i w związku z tym jest po prostu mocno nie dowartościowana i idzie do góry bo jest 5-10x tańsza niż konkurencja? a nie szukanie mitycznej spółdzielni
|
|
promo całego EA a obecnie jesteśmy na 43 TOP Global najwyżej od wielu tygodni..
|
|
Temat:
HARPER
Też proszę Antyteresę o pobieżną analizę raportu, dla mnie wynika z niego , że 2 kwartał będzie znacznie znacznie lepszy i łączny zysk za 2020 może przekraczać obecną kapitalizację spółki i to po 6 PLN już a to by znaczyło olbrzymie pole do wzrostów.
|
|
|
|
i jeszcze jedno Top Glove miał w zeszły roku zyski a my mielismy straty, dopiero przestawiali fabrykę na produkcję rękawiczek roboczych premium czyli nitrylowych obecnie to 80% produkcji i już bez coronawirusa byłby zysk. A dzieki niemu będzie gigantyczny i ja się może nie znam ale we WSZYSTKICH opracowaniach zagranicznych mówią , że popyt będzie przewyższał podaż minimum przez 2 lata. Ktoś na Mercu brzydko gra ale docelowo ta gra osiągnie swój cel a akcje osiągną wartość godziwą
|
|
Chung Twoje tezy są bardzo nacechowane: 1. Czyli skup akcji własnych z rynku jest beee ( co z tego , że nie wiemy ceny, nie wiemy zakresu czasowego ale jest bee) , może dywidenda też jest bee, bo przecież jak spółka wypłaci dywidendę z całego zysku to co spółka może być warta jak nie ma gotówki w kasie? Taki playway powinien spaść na 100 PLN bo wypłaci cały zysk z 2019 roku w tym roku 2. bierzesz najniższy kurs Mercatora z ostatnich miesięcy i mówisz , ze urosło 330% , to czysta manipulacja, tak samo jak ja bym napisał ,że spółka jak zaczęła stawiać fabryki w Tajlandii była wyceniona na 20 PLN a teraz urosła dopiero 100%. 3. Patrząc na spółki zagraniczne trzeba brać ich wycenę nie do tego ile ewentualnie urosły ale ile zarabiają i jaką mają C/Z najwięksi znawcy giełdy tak wyceniają spółki (dlatego mamy taką wartość tauronu albo jsw w porównaniu do WK). W porównaniu z nimi Mercator jest obecnie około 10x tańszy (wycena C/Z po 1 kwartale jest 1 do 20 , a spółki z sektora mają wyceny 40-80x C/Z z całego roku )
4. Chwytasz się jednego stwierdzenia , które prezes powiedział , że nie powinno być problemów z programem motywacyjnym aby osiągnąc zysk w tym programie (39 mln) a ja Ci mówię , że prezes sobie tak powiedział , bo ma świadomość , że zarobią 2-3x tyle w tym roku.
P.S. Przypomnę ten post za 2 miesiące , może już będziemy mieli nie zaudytowane przychody za 2 kwartał
|
|
bankrucik, fajny art. wynika z niego , że obecnie na świecie wyceny firm produkujących rękawiczki to wachają się miedzy 40 do 80x zysk netto a Mercator jakby do końca roku nie zarobił nawet złotówki jest wyceniany na 20x zysk netto
a do końca roku zrobi co najmniej 3x tyle więc jego wycena będzie 5x zysk netto lub 6x zysk netto
gdzie więc podążamy wiadomo a to , że prezes schładza atmosferkę (nie wiadomo po co ) to już jego sprawa. Rynek w końcu dojrzy do normalnej wyceny Mercatora
|
|
Zgadzam się w pełni z tym co pisze scarry. Pierwsza gra i już graficznie majstersztyk, optymalizacyjnie też nic do zarzucenia, bardzo umiejętne dopisywanie zawartości, tryb coop to już perełka na torcie. Jeśli tak podeszli do tematu na pc (czekamy na tryb SM do COOP w/g mnie może znacznie podgrzać sprzedaż) to nie mam większych obaw o port na konsole, jeśli będzie poprawny to nie potrzebujemy przez kolejne 2 lata żadnej nowej gry bo same konsole będą w stanie w/g mnie generować piękny cash.
|
|
16pln za paczkę bezpośrednio dla Ministerstwa , a w lutym od pośrednika można było kupić za 10pln ... To o ile wzrosła marża- łatwo policzyć
( Ministerstwo ma najniższe ceny, przyłbice kupują np. za 6 pln )
|
|
Antyteresa: Liczysz przychód w 2 kwartale creepy 21 ( czyli jakieś 20 mln zysku ? ) a później do końca roku tylko 5 mln zysku ? mimo , że mają mieć premierę na konsolach w 4 kw i nintendo jeszcze w tym kwartale ?
|
|
|
|
jutro ma być jakaś konferencja ? Antyteresa odnosnie Twojej analizy: 1. spółka podała , że na Chiny zmienjszyła obroty i to znacznie, czyli Chiny od niej nie kupowały towaru, wiec wyższe marże w lutym raczej nie dotyczą mercatora. 2. Spółka na swojej produkcji zwiększyła marże z 6 procent do 14 w całym 1 kwartale czyli wynika a ceny w w Polsce rekawiczek zaczęły szaleć dopiero koniec marca poczatek kwietnia, czyli raczej wypracowany zysk jest z marca (a styczeń i luty był taki sobie) 3. Wiekszość analityków na świecie prognozuje , że koniunktura na swiecie utrzyma się minimum 2 lata na rękawiczki (patrz ostatnie rekomendacje giganta Top Gloves)
|
|