PARTNER SERWISU
uxdvzpmo
pivovarit

pivovarit

Ostatnie 10 wpisów
Prezes nie ucieka tylko zaspokaja istotny i niezaspokojony popyt.

Przypominam, że to nabycie po 2pln.

Tutaj UE5 w akcji jak coś: https://youtu.be/gi_RW2ofkFY

No nie ma gier idealnych, ale są też takie, które w dniu premiery umożliwiają normalną rozgrywkę ludziom, którzy przepłacili na preorderach.

Cytat:
czytałeś releases notes patcha 1.3 ?

Czytałem. Natomiast nie jestem pewien czy czytałeś moją wiadomość, bo pisałem o zawartości DLC a nie całego patcha.

Cytat:
Dla tych, którzy nie są w temacie: ludzie spędzają godzinę dziennie na daily. Dodatkowo godzinę-dwie tygodniowo na planowaniu sprintu, godzinę-dwie tygodniowo na refinmentach, godzinę na demo pokazując mikro-przyrost, kilka godzin na przygotowaniu tego demo i godzinę w piątek na retrospektywie. Korzyści z tego nie ma żadnej, bo oni nie dostarczają tego mikroprzyrostu po tygodniu, tylko po 2 miesiącach jako zbiorczy patch. W międzyczasie ten przyrost się "zepsuje" w wyniku innych prac i trzeba będzie do niego wracać.

Dla tych, którzy nie są w temacie: użytkownik wyżej pokazał bardzo wypaczoną wersję metodyk zwinnych i bez znajomości wewnętrznej sytuacji firmy, nie powinno się wydawać takich osądów, bo to jak autodiagnoza raka mózgu po kilku minutach googlania.

Cytat:
Nikt jeszcze patch'a nie ma zainstalowanego, a już wszyscy twierdzą, że będzie to strzał w stopę.

No niestety zawartość patcha... nie powala. Nie trzeba instalować, żeby zauważyć, że kurtka, auto i alternatywny wygląd Silverhanda, to trochę mało jak na szumnie zapowiadane DLC.

Cytat:
2021-07-21 17:06:38
Transakcje osób pełniących obowiązki zarządcze

Obawiam się, że kurs może w najbliższym czasie nie dobić do poziomów z rekomendacji BOŚ.

micmak napisał(a):
4q to był fenomen. W statystyce jak coś mocno odstaje od średniej to się to pomija. Jest to błąd gruby.

No to wypada pominąć cały 2020.

Cytat:
Trwa stabilizacja wyników, super zysk netto i to po odpisach na zapasy.

Jaka stabilizacja skoro wyniki są dwa razy niższe k/k? binky Jeśli to jest stabilizacja, to kurs CDR od grudnia to konsolidacja.

Zarobki we Włoszech są często lekko niższe od naszych zarobków w dużych miastach. Zarobki w USA są kilka razy wyższe w przypadku starszych specjalistów.

Dobra, pierwszy.

Kto mi powie skąd pochodzą akcje, którymi właśnie zarząd sie obkupił za bezcen? zrealizowali ekwiwalenty opcji?

Nie zmienia to faktu, że ta formacja nie spełnia podstawowych założeń flagi.

O wzrostach pogadamy jak przebije zdecydowanie linię opadających szczytów

Do pełnego obrazka warto dodać, że w Australii coś poszło nie tak ze szczepieniami i poziom wyszczepienia jest kilkukrotnie niższy niż chociażby u nas.

www.bbc.com/news/world-austral...

micmak napisał(a):
Zwykle/najczęściej flaga trwa do kilku tygodni, ale nie zawsze. Na LPP potrafiły być dziwne spadki po kilka kwartałów po czym był duży ruch na północ. Zatem dłużej niż owe kilka tygodni.

Zatem jak nazwać takie formacje? Think

Nie każdy układ jest nazwaną formacją. Dla pewności trzeba zawołać krewę, ale ja tu nie widzę żadnej formacji sugerującej odwrócenie trendu spadkowego

Cytat:
Przy ocenie poprawności flagi należy pamiętać że:
- formacja powinna wystąpić po prawie pionowym ruchu cen (bez większych korekt)
- wolumen powinien bardzo wyraźnie maleć podczas kształtowania się formacji
- wybicie powinno nastąpić w czasie krótszym niż 4 tygodnie od początku formacji – formacje dłuższe niż 3 tygodnie są już podejrzane (...) podczas wybicia w górę wolumen obrotów powinien wyraźnie wzrosnąć.

Także nijak to tutaj nie pasuje.

Styl komunikacji drastycznie się zmienił, więc pewnie wyniki za Q2 będą gorsze od Q1.

Co prawda nie mam akcji Mercatora, ale jakbym miał to bym się zapisywał w dokładnie taki sam sposób. Dlatego właśnie mówi się, że skupy nie są opłacalne dla mikroakcjonariuszy

Ciekawe czy Kostowskiego rozpiera duma czy go po prostu skręca w środku :)

10ego jedna jaskółka się pojawiła

Chyba bezpiecznie można założyć, że ktoś się skraca

To wszystko pochodzi z nieoficjalnych kont, więc patrzyłbym przez palce na tę interpretację pojawienia się strony CP77 w sklepie PS, ale niewątpliwie jest to dobry znak.

Nie, to nie jest plotka, bo poszło ESPI, że przekroczył 10% kupując ~360k akcji

To był brat prezesa a nie prezes.

Nie dostrzegłeś, że poprzednio cytowany sugerował, że wycena jest za wysoka i im szybciej dotkniemy dołka, tym lepiej dla całego gamedevu.

Ktoś tu szybciej pisze niż przetwarza informacje.

I co w związku z tym?

Tyle, że inwestowanie na polskim rynku przez Exante to nie jest ani tania ani bezpieczna opcja ze względu na ich lokalizację.

Do polskiej giełdy lepiej skorzystać z oferty jednego z biur maklerskich. Osobiście korzystam z ING i mBank. Ale to tylko lekka dygresja, bo temat jest o giełdzie amerykańskiej.

1ketjoW napisał(a):
[quote]Krytykowanie programu z jakiego się korzysta w ramach prawa odbiera jednak prawo do jego krytyki - właśnie dlatego że bierzesz z niego kasę. Skoro z niego korzystasz to akceptujesz jego warunki.

Ciekawe... a mogę krytykować telefon, z którego korzystam na codzień czy to też już jest brak spójności? a rząd mogę krytykować skoro nie wyprowadziłem się z kraju?

1ketjoW napisał(a):
pivovarit napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Najdziwniejsze jest jednak to, że nawet przeciwnicy polityczni, którzy krytykują ten program biorą z niego kasę. Jak to oceniacie? Dla mnie to niespójne podejście.

Niespójne byłoby jakby człowiek nie płacił podatków a wyciągał łapy po kasę.

Niespójne jest krytykowanie czegoś a później korzystanie z tego. To tak jak byś pił piwo i głosił, że jest szkodliwe dla zdrowia z butelką w ręku. Jakoś bym Cie nie uwierzył, że mówisz prawdę.

Ile rodzin nie płaci podatków i wyciąga łapy po kasę? Znasz kogoś takiego lub masz jakieś dane na poparcie tego twierdzenia? Ja nie znam. W rodzinach jakie znam ludzie pracują i płacą podatki.

Odnosiłem się do troszkę innej sytuacji. Jak ktoś nie ma kasy, ale pobiera świadczenie, to to jest ok.

Ale jeśli z mojej kieszeni sponsorowane jest 500+, to mam prawo korzystać z programów, za które zapłaciłem wbrew swojej woli. Nie widzę w tym braku spójności.

Mnie najbardziej interesuje wejście w nowy "synergiczny" biznes. Obstawiałbym produkcję nitrylu albo pieluch dla akcjonariuszy

1ketjoW napisał(a):
Najdziwniejsze jest jednak to, że nawet przeciwnicy polityczni, którzy krytykują ten program biorą z niego kasę. Jak to oceniacie? Dla mnie to niespójne podejście.

Niespójne byłoby jakby człowiek nie płacił podatków a wyciągał łapy po kasę.

frostpanda napisał(a):
Janek, jak ja Tobie dziękuję za to. Normalnie żyłem z zamkniętymi oczami, teraz mi je otworzyłeś.

Teraz serio, same ochy i achy jaki ten rząd jest dobry, bez niego wszyscy bylibyśmy daleko za murzynami, gdzie i tak jesteśmy, przez rozbiory. Jak już się tak Janek odnosisz, to wróć też do tego czasu, kiedy to znikliśmy na 100 lat z mapy światowej, później WWII, po WWII pod dyktaturą ZSRR i komuna.

Ludzie zamiast patrzeć na całokształt tego wszystkiego, z przeszłości wyciągać wnioski i się nauczyć na nich to nie. Lepiej ciągle wydzierać wszystko, jak było źle, jak było niedobrze i do tego ciągle, w kółko wracać. Tak jak to robi rząd PISowski w TVPIS. Serio tak ślepy jesteś, że nie widzisz tych prostych manipulacji ze strony obecnej partii? Nie mówię, że poprzednie partie rządzące też nie korzystały z tego dobrodziejstw, ale nie w takim stopniu! My jesteśmy źli, oni byli gorsi - i tak w kółko, chyba nie tak to powinno wyglądać? Oraz żeby nie było +500 było dobrym pomysłem i jest, lecz nie w obecnej formie, gdzie każdy je dostaje... A teraz mają jeszcze być mieszkania bez wkładu własnego. Jak to zachwieje całym rynkiem, to dopiero zobaczymy.

W każdym razie nie martw się, ich bessa nie dotknie, tylko Ciebie, mnie, Kakarotto. Gdyby mogli to Ciebie by pierwszego sprzedali. Ale trzeba wrócić do tematu.

Napływ pustej gotówki niestety robi swoje, gdzieś je trzeba ulokować, a nie na lokacie 1% w banku, tylko giełda, nieruchomości. Dlatego jest taki bum na hipoteki teraz? Ludzie staraj się chronić swoje pieniądze przez inflacją.

Prośba do moderatora, może niech ten Pan w końcu odpocznie od forum? To nie jest dyskusja, tylko on zawsze uparcie stoi przy swoim, swoich racjach, nie ma zamiaru z nich rezygnować, no i szerzy je po całym forum w różnych wątkach. Peło i inne partie bee, PIS super hiper, tak można w skrócie podsumować.

Użytkowników można ignorować :) polecam ten styl życia

Cytat:
Użyję gamingowego terminu to może komunikat będzie lepiej zrozumiały dla pewnej grupy czytelników.

Kolejne fale niczym DLC dla Mercatora? Robi się grubo :)

Użyję więc bankierowego terminu: wydaje mi się, że wisisz na haku i próbujesz to racjonalizować.

Widzę to trochę inaczej. Weźmy na tapetę studio gamedevowe, które jakoś sobie radzi od kilku lat i trzyma cap na poziomie 100mln. Pewnego dnia ktoś robi zdjęcie Putinowi jak gra w średniej jakości tytuł tego studia, który w normalnych warunkach rynkowych sprzedawał się w dziesiątkach tysięcy sztuk. Gra staje się memiczna i grają w nią setki tysięcy osób na całym świecie. Niestety po miesiącu kończy się eldorado, bo teraz memiczny jest film z kotem w roli głównej.

Studio ma kupę gotówki a większościowy już planuje emeryturę, ale co dalej? czy można liczyć, że następny tytuł powtórzy ten sukces?

Oczywiście, popyt na rękawiczki będzie zwiększony jeszcze długo, ale to nie znaczy, że marże utrzymają się na absurdalnych poziomach a przecież Mercator nie ma problemu ze zbytem rękawic a pracują na pełnych obrotach. Problem jest z wyciśnięciem odpowiedniej ilości gotówki z każdej sztuki.

Cytat:
Oni wykorzystali tylko szanse którą dostali, 7 razy drożej wyceniany CDP swoją szansę zepsuł.

Zajrzyj proszę na wykres CDR i zobacz co tam się dzieje od grudnia. Po drodze możesz zajrzeć do rejestru sprzedaży krótkiej.

Cytat:
A co z Mabionem?

Ale gdzie Rzym a gdzie Krym? Doge coin przecież też rośnie!

Cytat:
Kiedy bedzie mozna oszacowac potwarzalność wynikow? Za trzy lata czy za piec?

Jak marże wrócą do normalnych poziomów, co już się zaczęło i widać w wynikach.

A po Mabiona też przyjdą jak się spekulantom znudzi.

Ultimate Hunting to już zupełnie inna liga, więc dobrze widzieć, że spółka idzie w sensownym kierunku

anty_teresa napisał(a):
Czy to praca tworzy kapitał, czy kapitał pozwala pomnażać kapitał? Opodatkowanie spadków jest formą wyrównywania szans, co do idei słuszną. Problem w tym, że w obecnym globalnym świecie można kapitał przenieść do innej rezydencji podatkowej. I tak jak w tym Nowym Ładzie - najbogatsi znajdą rozwiązanie, bo one są dla nich dostępne, a zapłacą średniacy...

No tak, zgadzam się, że ta idea brzmi szczytnie, ale dlaczego wszelkie wyrównywanie sprowadza się przeważnie do ucierania nosa tym, którzy już na swoje zapracowali? Patrzę tutaj nie na jednostki, ale na rodziny - chciałbym, żeby moje dzieci miały lepszy start niż ja.

Poza tym chyba nie chciałbym żyć w świecie, gdzie wszelkie nierówności próbuje się równać na wszystkie możliwe sposoby, bo żeby coś takiego mogło działać potrzeba albo dobrowolnej zgody całego społeczeństwa... albo zasieków na granicach.

yanek z hor napisał(a):

Już sam Twój wpis jest typowo hejterski z wymyslanymi tezami. W każdej siedzibie firmy możesz odliczyc zmywarke, kuchenke, czajnik expres do kawy.. i to nie jest wiedza tajemna, tylko normalna praktyka stosowana przez biura ksiegowe

No to dobrze wiedzieć. Przyda się w sam raz na Nowy Ład :) dzięki!

Izabelin napisał(a):
Zresztą patologie polskiego systemu podatkowego nie kończą się na tym. Na przykład w dziedzinie opodatkowania spadków jesteśmy rajem podatkowym (wspaniałe "osiągniecie" PIS). Innymi słowy potomkowie miliarderów i milionerów nie płacą podatków od spadków tj. czegoś co dostali przez łut szczęścia

I co w tym złego? to jest jakieś kuriozum, że łapy próbuje się kłaść na majątkach rodzinnych.

Tak, wiem, że gospodarka bardziej by zyskała jakby ten majątek nacjonalizować a na spadkobierców nakładać chomąto.

Swoją drogą, kogo bardziej zaboli utrata 20% majątku? Kulczyka czy Julkę z małego miasta, która dostała mieszkanie po babci? zakładam, że to rozpatruje się w charakterze zapewniania sprawiedliwości, bo dochody do budżetu byłyby z tego marne. Pomijam kwestię, że w praktyce zapewne Kulczyki zapłaciliby znacznie mniej procentowo niż Julka.

Utnapisztim napisał(a):
jqn napisał(a):
Mam na myśli podejście spółki do jakości produkcji, to jakie będą jej oceny, czy równie wysokie jak na Rover Mechanic Simulator czy nie. Pokazuje to w pewnym stopniu potencjał dewelopera.

Na tę chwilę noty 69% (20 pozywnych, 9 negatywnych) - jeśli potencjał dewelopera miał być mierzony jakością i notami to jeśli nie jest to wg ciebie klapa to na pewno zawód, nieprawdaż?

Patrzyłbym przez palce na negatywne opinie wystawiane po godzinie grania. Komuś myszka nie działa i od razu leci negatyw. Oceniać będzie można dopiero za kilka dni

Wystarczy założyć pesymistyczny przypadek i dokupić odpowiednią ilość, ale to nie liczenie jest tutaj problemem a przewidywanie przyszłości.

Dokładnie, dlatego dla mnie jedyną wadą takiego skupu jest biurokracja.

Kakarotto napisał(a):
Jedyny argument jaki znajduje na tą chwilę żeby opodatkowanie wzrastało etapowo to to, że osoby z coraz większym kapitałem osiągają olbrzymią przewagę konkurencyjna dla osób które chciałby wejść na ścieżkę kapitalizmu. Mali nie są w stanie konkurować ekonomicznie z dużymi, stąd docisk podatkowy dla dużych ma w tej szczególnej sytuacji sens.

I tu się zgadzam, ale ta reforma co najwyżej utrudni proces bogacenia się klasie średniej. Większej kasy ze spółek nie wyciąga się przecież w taki sposób. A prezesi w spółkach państwowych zaraz dostaną odpowiednie korekty swojego wynagrodzenia.

anty_teresa napisał(a):
Co z tym zrobić? Ktoś musi ponieść koszt, więc kto?

Na pewno nie dobrze zarabiający lekarze działający na JDG.

anty_teresa napisał(a):
Ale ja nie widzę powodu dlaczego pracownik, który zarabia 20 tys. zł i przedsiębiorca, który zarabia tyle samo mają płacić różne składki.

A ja widzę, bo jedna i druga grupa dostaje w zamian zupełnie inny zestaw świadczeń/gwarancji/regulacji.

Reforma zaboli specjalistę zarabiającego od 20k w górę, ale nie dotknie magnatów utrzymujących się tylko z zysków kapitałowych. Ciekawe jak sobie to Morawiecki racjonalizuje.

Cytat:
tylko 4% więcej by było

_tylko 4% więcej_, ale teraz jakby chcieć otrzymać taką samą wypłatę, to trzebaby wrzucić 40% kapitału więcej.

Odpisu się nie odwraca, ale można zrobić przeszacowanie wartości aktywów, prawda?

Nie wiem, pytam się kogoś, kto się lepiej zna. binky

Cytat:
Druga ważna sprawa - jak zaczynasz działalność i masz same koszty to nie płacisz podatku i nie płacisz zdrowotnego

A co to za herezje? :) teraz zdrowotną się płaci na małym zusie i nikt nie wspominał o planach wycofania tego.

A płacisz teraz więcej niż wymagane minimum? :)

Osobiście bym zaczął od optymalizacji wydatków własnych, ale całkowicie rozumiem dlaczego wybrano sposób łatwiejszy, który dodatkowo może utrzeć nosa ludziom, którzy i tak by nie zagłosowali.

5000 mniej w kieszeni co miesiąc zaboli i trzeba będzie pomyśleć o spółce z o.o, żeby chociaż trochę z tego odratować.

Poproszę jeszcze o estymację ile do budżetu wrzuca Pan Janusz Biznesu i Pani z Warzywniaka.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale to byłby dobry znak.

Zgodnie z aktualizacją strategii będzie to H2 2021.

źródło: https://youtu.be/IIAiGI-v6Y8?t=1114

Dzieje się dokładnie to samo, co praktycznie na całym gamdevie teraz. Drastyczny spadek sentymentu, co jest naturalnym elementem rynku. Jeśli uważasz, że cena jest niska bez uzasadnienia, to pozostaje brać.

To się jeszcze okaże, ale siła trendu niestety robi swoje.

Marble Bar Asset Management LLP pojawił się w Rejestrze Krótkiej Sprzedaży z pozycją 0,55%

Wskazówka czy nie to się okaże. Podobna sytuacja była ostatnio podczas debiutu Answear. Całe forum panikowało, że nie będzie redukcji, bo nie poszło po cenie maksymalnej Boo hoo!

To dobitnie pokazuje fakt, że konferencje odbywają się za zamkniętymi drzwiami i skończyło się masowanie drobnych king

Kolejne przełożenie terminu ogłoszenia strategii zaczyna się robić komiczne.

Daniel Paćkowski napisał(a):
Spółka miała w ciągu 2-3 tyg. zaprezentować kolejny element strategii (czyli mniej więcej teraz). Nie zrobi tego teraz, bo nie jest gotowa. Nie podano, kiedy to nastąpi

źródło: link (relacja z konferencji MRC)

Niedźwiadki, na szczęście, nie mają wpływu na dywidendę, więc akcje mam zakopane w ogródku.

denzelwaszyngton napisał(a):
krewa napisał(a):
denzelwaszyngton napisał(a):

o jakim trendzie spadkowym piszesz?
Kilkanaście ostatnich stron na tym forum to usilnie staranie się przekonać wszystkich, że tutaj jest trend spadkowy

Bo tutaj jest trend spadkowy. Kurs akcji opuścił obszar kanału którym poruszał się przez ostatnie 10 lat. Cena jest znacznie poniżej 200-dniowej średniej, która jest skierowana w dół. Układ opadających szczytów, zejście poniżej poziomu dopuszczalnej korekty - tutaj obowiązuje trend spadkowy.

czy wyjście z jednego kanału oznacza zmianę trendu na przeciwny? Co na to wachlarze tempa i oporu?
zniesienie fibo narysowałeś w górę, to oznacza, że dotyczy fali wzrostowej. popraw mnie proszę jeśli się mylę.

To jakie są te argumenty za trendem wzrostowym? i ile ich jest w porównaniu do argumentów za trendem spadkowym?

Chyba podzieliłeś docelowe poziomy przez 10 :)

Krew się leje a opór został rozjechany na ładnym wolumenie, więc póki co zapowiada się obiecująco.

Przez tradycyjne AT masz na myśli, przykładowo, kanały cenowe?

Wsparcie zostało wczoraj rozbite na podwyższonym wolumenie. Wygląda na to, że materializuje się scenariusz pogłębienia korekty.

Ktoś to już zrobił na górze tej strony:

Cytat:
Utrata strefy 443-453 otworzy drogę w kierunku 300 zł z przystankiem w okolicy 375 zł - w tym przedziale (300-443) kurs poruszał się dość szybko i nie było okazji do zbudowania istotnej pozycji, a co za tym idzie, nie będzie komu bronić notowań.

Negatywny sygnał płynie z układu SMA100 względem SMA200 - ten krzyż śmierci może dodać otuchy stronie podażowej w przypadku zejście poniżej 443 zł.

Cytat:
Niebawem info, które może rozgrzać kurs - nowa strategia rozwoju grupy Mercator Whistle

Słyszę to już codziennie od kilku miesięcy, ale faktycznie powinni zaraz przedstawić informacje o nowej działalności/potencjalnych akwizycjach

Do tej pory były tylko odpisy, więc chyba niedługo pora zrobić kolejną aktualizację.

Nie, problemy z zarządzaniem dynamicznie rozwijającymi się firmami to klasyk gatunku. Poza tym, wierzę, że się ogarną po tym kuble zimnej wody po "jakoś to będzie".

enthusiast napisał(a):
Wiadomo, że w IT różnica między przeciętnym a dobrym inżynierem/developerem jest ogromna. Ta zależność jeszcze bardziej jest widoczna na poziomie zespołu, tym bardziej im większy jest zespół.

Jak ktokolwiek miał styczność z IT, to wie, że nieudolny management potrafi ręce połamać nawet geniuszom.

Nie wiem, czy w CDR są geniusze, ale nieudolny management na pewno.

W sensie do wyników szacunkowych i aktualizacji grupy? czy do wyników i dywidendy?

Szacunki za Q1 są na pewno wyższe niż oczekiwania(przynajmniej moje):
- najwyższe przychody w historii (+5mln)
- zyski operacyjne trzymają poziom pomimo tego, że w Q1 nie wydano nic istotnego (backcatalog robi robotę)

Jeśli chodzi o aktualizację grupy, to zgodnie ze wcześniejszymi zapowiedziami schodzą poniżej 49% z większości spółek i odsprzedają te udziały kluczowemu personelowi w tych spółkach.

Dywidenda w wysokości 2zł(yield 6.3% patrząc po kursie zamknięcia tygodnia) jest bardzo miłym zaskoczeniem i wysoką wartością jak na spółkę growth.

Biorąc pod uwagę całokształt biznesu i sytuację rynkową, jest to mój top pick z gamedevu obecnie.

Jak sprzedają akcje spółki zależnej i schodzą poniżej 50%, to formalnie tracą nad nią kontrolę. Wyników takiej spółki się nie konsoliduje, lecz wycenia metodą praw własności.

Czyli w sprawozdaniu wygląda to tak jakby im te akcje spadły z nieba i stąd księgowane to jest jako zysk.

Będzie wyglądało tak, że zapiszą się wszyscy i redukcja będzie na takim poziomie, że każdy zarobi +/- tyle co na dywidendzie.

PawelSob napisał(a):
Odpowiedz jest prosta. Zarząd robi wszystko co może, żeby kurs spadał. Niejasne komunikaty, brak strategii, albo owiana wielką tajemnicą, komunikaty o przewidywanym spadku cen rękawic i wciąż rosnących cenach surowca. Cel... wiadomo. Zdjęcie spółki z giełdy jak najniższym kosztem.

Może jestem leszczem, ale jaka formacja na wykresie zwiastuje zdjęcie spółki z giełdy?

Ale o ile dobrze pamiętam, to zarząd podczas webinarów akurat robił, co mógł, żeby inwestorów uspokoić.

Cytat:
Dzięki dużym zamówieniom rosną też wolumeny, które będziemy mieć dostępne. Dzięki zwiększonym wolumenom marża na dystrybucji wartościowo też powinna wzrosnąć."

To jest cytat z października 2020.

Sądzimy, że od początku mówiono, że budżet razem z marketingiem to ok $300mln.

Polecam się cofnąć o rok i poczytać to forum. Od początku kręcił się temat, że MRC to value trap.

Na to wygląda. Aczkolwiek nie do końca rozumiem dlaczego nagle uaktywniła się taka podaż, ale może szacunkowe wyniki za Q1 odpowiedzą na to pytanie.

michal-j napisał(a):
imp-p napisał(a):

Widzę że wszyscy zapomnieli o mobilnym wiedźminie. ...
Dla przykładu podobna gra Pokemon GO.

Porównywanie Monster Slayer do PokemonGo przypomina mi budowanie oczekiwań względem Gwinta bazując na danych o Hearth Strone.

Twórca nowego gatunku zgarnia ogromną premię za innowacyjność, numer dwa do lidera dzieli przepaść.

PokemonGo nie był pierwszy ;)

style napisał(a):
z tymi przewidywaniami rynku (tj. analityków) to jest jak z baśniami z mchu i paproci. Wszystko jest już w cenie. Skoro spadek marż jest już w cenie i koniec pandemii też to rozumiem, że i budowa nowej fabryki i plany rozszerzenia działalności spółki w sektorze (najprawdopodobnie) biotech lub proces M&A także już jest w cenie....eh wszyscy mają szklane kule i znają przyszłość...salute

prawda jest taka, że mertacor ma problem nie z dyskontowaniem przyszłości ale z sentymentem rynku a raczej samych analityków do samej spółki która jest na siłę uważana przez nich za tzw. spółkę cowidową. Zawsze można widzieć szklankę na połowy pustą lub pełną. To samo jest ze spółkami giełdowymi. Jeden widzi doskonałe fundamenty, ogromne perspektywy rynku pocowidowego i związanego z tym zapotrzebowania na rękawiczki przez najbliższe laka i związany z tym szanse na zarobek, nie wspominając już o planowanej strategii zagospodarowania wypracowanych zysków. Drugi z kolei ciągle będzie biadolił o spadku marż, ryzykach i powrocie do cen sprzed pandemii.

Kwestia sentymentu do spółki tyle i aż tyle.

Nawet sam Prezes mówi, że rok 2020 był odklejony od rzeczywistości rynkowej.

15:44 www.polsatnews.pl/wideo-progra...

https://www.pzu.com.ua

Ale czy to sytuacja na Ukrainie przekłada się na dzisiejsze spadki... to nie jestem przekonany.

Cytat:
Nowe informacje od spółki uzyskane na maila w związku z moim wcześniejszym zapytaniem z adnotacją, żeby były to informacje jawne dla pozostałych akcjonariuszy

NewConnect jednak potrafi zaskakiwać każdego dnia :)

Ale każdy z tych funduszy może przecież pożyczyć więcej w każdym momencie, więc nie ma co się tym sugerować.

Na podstawie tego wykresu możesz głównie spodziewać się zwiększonej podaży w okolicach 400 jak już tam dobijemy. Tak samo jak ostatnio, kiedy spodek się stłukł.

Powiem tak, jeśli po tych wszystkich obietnicach odegrają powtórkę z Anthema, to chyba na zawsze pożegnają się z łatką "gamers first". Teraz być może jest to do odratowania.

To nie jest takie oczywiste. Jeśli przejdziemy w stan permanentnej pandemii, to marże też się uspokoją pod napływem konkurencji, która zwęszy interes.

Skup nie jest problemem, ale styl komunikacji pasuje raczej do krzaka z NC niż spółki z WIG20.

Jestem przekonany, że zarząd sam teraz załamuje ręce jak na to patrzy.

W rejestrze masz przecież datę obliczenia pozycji i nie trzeba gdybać.

W tym wypadku byłaby to historia Feniksa wstającego z popiołów tak jak w przypadku No Man's Sky.

Polecam obejrzeć całe, bo opisuje bardzo podobną historię (tylko znacznie mniejszego studia)

hal80 napisał(a):
Czy Wiedzmin 3 na nowe konsole waszym zdaniem będzie kosztował tyle ile obecnie kosztuje dostępna wersja czy będzie droższa? Obecnie cena gry na PS to 39,80

Będzie zapewne kosztował tyle samo. Dla obecnych właścicieli to ma być darmowy upgrade

topfacet napisał(a):
Zmiana pracy - szczególnie w game devie nie jest niczym nowym

5 lat to i tak dużo

Trochę komedia z tymi ruchami Marshalla. Rzucałem się tak na początku mojej przygody z giełdą.

kliknij, aby powiększyć

Czy padło tam w ogóle słowo "scrum"? Bo ja wyłapałem tylko, że mowa o metodykach zwinnych.

Swoją drogą, ja pytałem o konkretne wymagania Sony, które firma musi spełnić, żeby CP77 wrócił do sklepu, ale się nie dopchałem.

_olo_ napisał(a):
Na stronie nowo zakupionego studia przez firmę jest oferta pracy, która odsyła do strony z ogłoszeniami firmowanymi przez CD w jednym z 4 ogłoszeń dot. pracy w Vancouver znajduje się taka informacja:
Cytat:
they are currently exclusively working with CD PROJEKT RED on Cyberpunk 2077

dla mnie to ten zakup nie jest zwiększeniem "mocy" produkcyjnych wbrew temu co mówią członkowie zarządu skoro firma i tak już pracowała nad CP2077. A może się mylę?

Tu chodzi ewidentnie o zdobycie zespołu, który ma doświadczenie w implementacji rozwiązań sieciowych pod kątem gier multiplayer(potwierdzone na czacie). W Polsce nie mamy dużo ludzi, którzy się tym zajmują.

vladinho napisał(a):
(...) przypominam, że 2 dni przed premierą prezes sprzedawał akcje!

Źródło?

Czyli OML nigdy nie posiadali praw do Ghostrunnera i w całej tej machinie byli tylko wyrobnikami i teraz zostają bez tytułu, który był ich złotym strzałem?

No to jutro może być niewesoło, ale w sumie nie znamy wielu szczegółów, więc wstrzymam się z oceną, bo nie znam sytuacji.

Rufusinski napisał(a):
misiekstok napisał(a):
Jest ubrany to robi pod siebie jakieś tezy, jakieś bajki o raporcie 19 kwietnia tak jakby to był dzień, w którym CD projekt wystrzeli na 400. Mam nadzieję, że moderator posprząta te bzdury.

Pokaz mi prosze chociaz jeden post w ktorym napisalem, ze po raporcie wystrzeli na ponad 400? Jedyne co moze zapewnic powrot na te poziom w relatywnie krotkim czasie to doskonala sprzedaz platnych dodatkow nabijajaca rowniez sprzedaz podstawki. Zobaczymy tez jak rynek zareaguje na oficjalne info o Wiedzminie RTX.

Oficjalne info o odświeżonym wiedźminie już było...

Cytat:
Developed to take advantage of the most powerful gaming hardware, the next-gen edition of the game will feature a range of visual and technical improvements — including ray tracing and faster loading times — across the base game, both expansions, and all extra content.

The next generation edition of The Witcher 3: Wild Hunt will release as a standalone purchase for PC, Xbox Series X and PlayStation 5, as well as a free update for everyone who already owns the game on PC, Xbox One and PlayStation 4.

thewitcher.com/en/news/32792/t...

Sam to wytłumaczyłem pięć postów powyżej swojego. Jest to "wada" skupu, ale nawet jak redukcja wypchnie mniejszego, to i tak jest beneficjentem umorzenia, więc nie widzę problemu.

A tutaj kurs poleciał 15% z tego powodu. Czyżby sama drobnica siedziała na papierze?

Realnym "problemem" jest fakt, że jeśli komuś jest potrzebny dodatni cashflow, to będzie musiał nabiegać się trochę więcej niż w przypadku dywidendy.

hukers napisał(a):
orzech napisał(a):
a mógłby kolega uściślić co ma na myśli mówiąc o pozornie fajnym infie - byłbym wdzięcznyThink

Tak jak pisalem wczoraj i jak widzisz powyżej - problemem nie jest cena skupu tylko sam kup. Jestem pewien, że gdyby tą samą kwotę oglosili w formie dywidendy to kurs byłby teraz gdzie indziej. Nawymyslali, nacudowali i teraz pozostaja dziwaczne komunikaty jak to zwiększają cene na prośby indywidualnych (chociaż prosta kalkulacja wskazuje że najwiecej na skupie właśnie drobni są stratni vs dywidenda).

Jeśli problemem jest to, że wybrano skup zamiast dywidendy, to chyba jednak bardzo źle świadczy o akcjonariacie Mercatora.

Do dywidendy w sumie też się można przyczepić, że większość kasy zgarnia większościowy Boo hoo!

Takie tam przecieki z Epic Store:

Cytat:
Redzi najwyraźniej szykują cyberpunkową kontrofensywę. Ktoś złapał skriny z Epica, zawierające placeholdery pod dziewięć darmowych dodatków i prawdopodobnie trzy duże rozszerzenia. Zakładamy, że oficjalnie info zostanie podane po tym wielkim patchu, co miał niby się pojawić do końca marca.

www.facebook.com/grynieznane/p...

Bo wyższa cena skupu, to mniej skupionych akcji i większa redukcja, która powoduje, że chętni z małymi pakietami mogą się w ogóle się nie załapać (jeśli chcieliby wziąć udział).

Przypominam, że PCF nie wydają swoich gier i warto wziąć to pod uwagę podczas oceniania kapitalizacji

sahar napisał(a):
Tak się zastanawiam, czy poza kreskami, formacjami, RSI i innymi wskaźnikami analizy technicznej,
bierzecie pod uwage Analize fundamentalna.

Rozumiem, że zysk po Q1 w wysokości 1mln, lub 1mld, nie będzie miał wpływu, bo wszystko rysują kreski :-)...

Czy na tej spółce, jakakolwiek analiza technizna się sprawdziła?Not talking

Było kilka stron gadania o tym. Analiza fundamentalna to nie tylko "niskie C/Z", ale również całej sytuacji biznesowej. I tu jawnie wychodzi, że ten poziom marż nie może się utrzymać długo.

Zysk po Q1 będzie miał znaczenie jeśli będzie bardzo odbiegał od Q4.

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 8 lipca 2024 15:10:49
Liczba wpisów: 317
[0,07% wszystkich postów / 0,16 postów dziennie]
Punkty respektu: 70

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,765 sek.

cuwoqjxi
rooqdylh
pusbwnhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gjrthoiy
lfxpsovj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat