Temat:
11BIT
|
|
Temat:
STARWARD
baks napisał(a): Jeśli zgadza się umorzyć 150 tyś akcji - wartych teoretycznie 1,5-2mln- to z jakiego powodu to robi? Raczej nie charytatywnie. Kto poważny tak się zachowuje?
Vox napisał(a): myślę że ciężko było przegłosować kogoś kto był największym akcjonariuszem. Musiało się to jakoś inaczej potoczyć. A może sie mylę? Ciekawa sprawa
Te akcje były wcześniej pod lock-upem (z jakąś karą umowną w przypadku złamania), a więc do wyboru była sprzedaż 380tys po cenie z maja(?) 2024, lub 150tys za 0zł + 160tys za cenę obecną. Jeśli przewiduje się spadek o kolejne 50% to mogła być całkiem korzystna umowa.
|
|
Temat:
STARWARD
Ech, to pisanie po nocy w piątek - powinienem podregulować jasność przekazu.
Jeśli według Ciebie ze strony 21 wynika odpis z wyceną na 9.99, to nie jest to zbyt uważne czytanie raportu.
1,167mln ze strony 21 to przychód z aktualizacji wyceny w raportowanym okresie od 1.01.2023 (69.80) do 30.09.2023 (79.80, strona 30 raportu).
|
|
Temat:
STARWARD
topfacet napisał(a):Vox napisał(a):11BIT dokonal odpisu na akcjach STA.
pakiet wyceniaja na 9.99 PLN/akcje w najnowszym raporcie kwartalnym opublikowanym dziś. Gdzie w raporcie masz taką wycenę? Pewnie (autokorekta - nie pewnie, bo potwierdzone przez autora) chodziło o stronę 21, "Wycena instrumentów finansowych (Starward Industries S.A.) 1167864, co przy 116787 akcjach daje 9.99. Trochę kompromitujące, bo sekcja to "Przychody finansowe", a raport jest na 30.09...
|
|
Temat:
STARWARD
Oprócz dobrych wiadomości, warto może wspomnieć, że spółka chce pożyczyć do 2mln zł od zarządu na okres do 30 czerwca. Zakładam, że wynika to z obaw czy wpływy przez pierwsze pół roku pokryją bieżące koszty - a może ma ktoś inną interpretację?
(wg projektu uchwały na NWZA 5.10)
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a): Mnie zastanawia jedno. Jeżeli Niezwyciężony jakoś chwyci to gdzie pójdą dalej. Czy robimy DLC - co nawet nie było by głupie jak na małe studio. Czy robimy kolejne gry na podstawie Lema. Co do DLC nie czytałem Lema więc to tylko taki strzał.
Przedłużenie do 2028 licencji na prawa do "Niezwyciężonego" sugeruje, że DLC... choć przy tym typie rozgrywki może też być "The Invincible 2"
|
|
Temat:
Scanway
Nikaja napisał(a): A możesz rozwinąć co jest z nimi nie całkiem?
Kiedyś mieliśmy z nimi współpracować i pytaliśmy wśród naszych kontaktów z firm, które współpracowały lub zlecały im coś wcześniej. Od jednej osoby usłyszeliśmy historię problemów z projektem, od dwóch innych - bez szczegółów, ale wyraźnie odradzali (osoby były z różnych firm, więc w sumie chodziło o przynajmniej 3 różne projekty). No ale @indyan ma inne wrażenia, więc może w ostatnim czasie się zmieniło na lepsze.
|
|
Temat:
Scanway
Tylko Creotech ma w branży bardzo dobrą opinię. Scanway jakby... nie całkiem. Ale Prezesa mają złotoustego, który potrafi prezentować wspaniałe wizje.
Oczywiście nie oznacza to, że nie da się na ich akcjach zarobić.
|
|
Temat:
VOTUM
Drizzt napisał(a): Nie myślałeś o aplikowaniu do KNF? Oni tam wierzą, że banki są zagrożone płynnościowo, bo nie mają (już nawet nie pamiętam ilu), ale chyba 100 mld dla Frankowiczów i analizują, czy rozłożenie tych kosztów w czasie nie spowoduje kryzysu w kraju. Mógłbyś ich przekonać, że wystarczy, że wyłożą od ręki 70-80 mld i po roku zapomnimy o sprawie oszczędzając 20-30 mld. Dałbyś im znać, że przeanalizowałeś bilanse banków i znalazłeś sposób skąd wziąć te pieniądze. Strasznie nie ogarnięci są w tym KNF, że nie znaleźli tego co Ty, także definitywnie muszą Cię poznać, to uratuje sytuacje i nikt już nie będzie panikował ;)
Może to nie jest taki zły pomysł, skoro KNFowi z pomnożenia 340tys. aktywnych umów CHF przez 230tys. średniej wartości kredytu wyszło 100mld A na poważnie, to aktywne kredyty walutowe to obecnie poniżej 70mld, już zawiązane rezerwy - zdaje się prawie 30mld, więc mam wrażenie, że "wyliczenia kosztów" przez KNF wyglądały tak "weźmy 1 z dużą liczbą zer, tak żeby robiło wrażenie"
|
|
tgolik napisał(a):Ciekawa sprawa - akcjonariusze przegłosowali program motywacyjny ale nie zezwolili na emisję papierów koniecznych do realizacji PM.
Przy czym takie przedstawienie sytuacji sugeruje istnienie jakiegoś drugiego dna, podczas gdy w przypadku obu uchwał głosów za/przeciw było tyle samo (66,04% vs 66,09%), tylko uchwalenie PM wymagało zwykłej większości, a emisja warrantów - większości 4/5
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Potwierdziłem, że 11BS na bieżąco wymienia większość środków z USD na PLN oraz nie stosuje obecnie żadnych zabezpieczeń kursowych. Czy na pewno? Bo w raporcie jest Cytat:Według stanu na 30 czerwca 2022 roku struktura walutowa posiadanych przez Spółkę środków pieniężnych w banku i kasie prezentowała się następująco: • 4 841 420 PLN, • 5 366 088 USD (równowartość 24 053 491 PLN), • 573 695 EUR (równowartość 2 685 238 PLN), • 280 CNY (równowartość 187 PLN). Według stanu na 31 grudnia 2021 roku struktura walutowa posiadanych przez Spółkę środków pieniężnych w banku i kasie prezentowała się następująco: • 13 266 773 PLN, • 2 353 897 USD (równowartość 9 556 820 PLN), • 853 209 EUR (równowartość 3 924 250 PLN), • 1 073 CN Y (równowartość 686 PLN)
|
|
Temat:
11BIT
W wywiadzie dla PB prezes dziś potwierdza te domysły - było ryzyko anulowania P8 i ten milestone miał pokazać, czy da się projekt naprawić, ale już wiedzą, że " Z projektem „P8” jest dużo lepiej niż wiosną — w niektórych miejscach jest duży progres". www.pb.pl/11-bit-studios-duza-...
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Ja co do kwietnia nie mam pewności. Nie wykluczam, że obydwa mogą być w maju na początku i końcu. A jednak kwiecień (na szczęście tu nie trzeba czekać zbyt długo na wyjaśnienie "beep" ;) ) 11 bit studios S.A. będzie wydawcą gry „South of the Circle”, której producentem jest, nagrodzone wieloma międzynarodowymi nagrodami, w tym BAFTA, brytyjskie studio State of Play. www.youtube.com/watch?v=Qk5VoK...
|
|
Dlaczego pytanie czy starczy gotówki do końca 3 kwartału? Czy ja coś źle rozumiem, że gotówka 2,5mln, ale koszty w poprzednim kwartale 1,4mln, a teraz będą większe, bo w zespole 5 dodatkowych osób, oraz: moton capture, dialogi, kampania reklamowa?
|
|
Slavvvos napisał(a):W jakiej instytucji mogę otworzyć IKZE z możliwością inwestowania w akcje. Mam konto w nntfi24 ale tam tylko fundusze oraz makler w ING. Ktoś podpowie? Tekst sprzed roku, więc trzeba sprawdzić, czy lista jest aktualna (i może doszło coś nowego): www.najlepszekonto.pl/rachunki...
|
|
CSharpBeginner napisał(a): w ostatecznym rozrachunku sprawi, że będę stratny o dodatkowe 2 prowizje jakie wydałem na sprzedaż i ponowny zakup zgadza się? Dodatkowo - jeśli sprzedasz wszystko w przyszłym roku i zostawisz giełdę - to stracisz rozliczając tylko połowę, a jak papier będzie rósł i nie sprzedasz go przez 5 lat - to w ogóle nie wykorzystasz odliczenia straty.
No ale na poważnie - można chyba przyjąć, że taka "optymalizacja" ma sens tylko do wysokości rocznych zysków (czyli by sprowadzić zysk do 0, ale nie poniżej).
to oczywiście uproszczenia przy założeniu, że nie ma żadnych innych transakcji
|
|
1ketjoW napisał(a):Wydaj mi się, że po pierwsze jeżeli będziesz się musiał rozliczać z dochodów/strat w różnych jurysdykcjach podatkowych i dochody i straty się nie nettują z tego powodu. Pierwsze słyszę... Możesz odnieść się do konkretnych przepisów? 1ketjoW napisał(a): Jeżeli US w Polsce pobrał Ci podatek z konta to czynny żal nic nie da bo oni wiedzą że nie złożyłeś deklaracji w terminie. Sugeruję kontakt telefoniczny z właściwym US. Dowiedź się co powinieneś zrobić, aby wyczyścić sprawę tj. w sprawie złożenia deklaracji po terminie. Podatek na 100% pobrali Ci z odsetkami karnymi, więc z deklaracji wyjdzie Ci co innego niż kwota pobrana z konta w banku przez US.
Wątpię by tak było - raczej poszła automatyczne deklaracja przez e-pit, a wtedy jest złożona w terminie, no i można ją korygować. Jeśli wychodził z niej wyższy podatek do zapłaty niż w rzeczywistości to o tyle lepiej, że nie ma ryzyka kar za spóźnienie. Natomiast trzeba się liczyć z tym, że korekta znacząco zmniejszająca należny podatek będzie się wiązała z wezwaniem do złożenia wyjaśnień. Złożoną deklarację można sprawdzić na www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-...
|
|
igen napisał(a): A co do gadżetami i związanymi z tym opłatami licencyjnymi (koszulki, kubki, podkładki pod myszkę) ? Nie sprzedawały się ? To też jest jakaś pozycja w przychodach CDR za 4Q2020r.
A dlaczego opłaty licencyjne miałyby być rozliczane akurat w 4Q jak preordery?
|
|
sokol100 napisał(a): Czy podstawą do obliczenia podatku jest: (7000 x 3,50) - prowizja - ((1000x1,50) + (2500x1,75) + (3500x1,40) + prowizje)
Przy czym tak można liczyć dla siebie, do obliczenia podatku lepiej jednak stosować schemat "podatkowy" Czyli: przychód= cena sprzedaży * liczba koszt= wartość zakupu sprzedanych akcji (FIFO) + prowizja od sprzedaży+prowizja od zakupu (*) + inne koszty(**) dochód=przychód - koszt (a podstawa do podatku to dopiero po uwzględnieniu strat z poprzednich lat i zaokrągleniu) (*) przy czym chodzi o prowizję od zakupu tych akcji, które są rozliczane - co w przypadku sprzedaży części i realizacji zlecenia w kilku transakcjach może być nietrywialne (**) także niezwiązane z konkretną transakcją, ale to już w ogóle złożony temat
|
|
Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś rozlicza jako koszty opłatę za przechowywanie papierów wartościowych, a jeśli tak - to w jaki sposób? Ja trafiłem tylko na taką interpretację: Pismo z dnia 14 sierpnia 2012 r. Izba Skarbowa w Poznaniu ILPB1/415-525/12-2/AP INTERPRETACJA INDYWIDUALNA. I choć początkowo ucieszył mnie fragment "organ podatkowy potwierdza prawidłowość stanowiska Wnioskodawcy w zakresie zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu z tytułu odpłatnego zbycia papierów wartościowych opłaty miesięcznej za przechowywanie papierów wartościowych"to zaraz potem doczytałem, że "ww. opłata miesięczna będzie stanowić koszt uzyskania przychodu w danym roku podatkowym tylko i wyłącznie w wysokości proporcjonalnie przypadającej na zbyte papiery wartościowe"i tym samym - rozliczanie byłoby na tyle skomplikowane, że się nie opłaca. A może ktoś trafił na inną interpretację lub praktyczne rozwiązanie?
|
|
Jak dla mnie jest. Przy czym początkowo też miałem tam pod spółki dywidendowe, ale okazuje się, że dużo więcej zyskujesz na długoterminowych perłach. Bo zakładając powiedzmy 10% dywidendy zyskujesz te niecałe 2% ceny, a jak spółka rośnie dwukrotnie - to zysk jest dużo większy. No i rachunek przyrasta dużo szybciej niż wynikałoby to z limitów wpłat. A długoterminowe dlatego, że - przynajmniej w moim DM - prowizje są mniej korzystne na IKE.
|
|
Odpowiedź niezbyt rychła, ale... Biological Manifold napisał(a):Można rozliczyć 100% straty z lat ubiegłych do 5 lat wstecz, ale maksymalnie 50% w jednym roku. Nie jest jednak nigdzie wprost napisane, czy każdy rok stratny liczymy osobno, czy też należy te straty sumować. Ależ jest - art. 9 pkt 3 mówi: " obniżyć dochód [...] w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że kwota obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50% wysokości tej straty". Trzeba tylko "patrzyć w drugą stronę", bo ten punkt jest napisany nie z punktu roku rozliczenia, ale roku poniesienia straty. Czyli - mając X straty w roku 2012 możemy rozliczyć nie więcej niż X/2 rocznie w latach 2013-2017. Biological Manifold napisał(a): Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, które lata stratne należy rozliczać najpierw, tj. czy stosować np. kolejkę FIFO? -Interpretacja "logiczna": Każdy rok liczymy osobno i sami sobie wybieramy z którego roku (opłaca nam się FIFO), więc w 2017r. rozliczyliśmy 5k z 2012r. a w 2020 mamy: 40k - 10k (z 2018) - 5k (z 2015) = 25k i od tego 19% podatku. Ta ostatnia interpretacja, choć logiczna zmusza nas jednak do pamiętania tego co się działo nie 5 lat do tyłu, ale aż 10 lat do tyłu, a może w granicznych sytuacjach nawet więcej - całą naszą historię na gpw, bo kolejne lata o siebie zahaczają i musimy wiedzieć kiedy, ile i z którego roku rozliczaliśmy.
Skoro nie jest napisane, więc dokładnie tak - wybieramy sobie lata. I - teoretycznie (bardzo) być może rzeczywiście trzeba by pamiętać 10 lat wstecz, ale w praktyce musiałby to być bardzo specyficzny splot lat ze stratami i zyskami. Najczęściej działa zwykłe FIFO, a dwa dobre lata powinny wyczyścić licznik.
|
|
Cytat:Tak to sobie właśnie wyobrażam... Ale jak ktoś pracuje w BM czy innym KDPW, niech mnie wyprowadzi z błędu. W sumie to wystarczy dokument, który podlinkowałeś, chociaż wykropkowałeś istotny fragment, bo było w 1.1.4 "(...) łańcuch transakcyjny. Obejmuje on cały cykl przetwarzania transakcji – od zawarcia, przez rozliczenie, aż do rozrachunku, który kończy realizację transakcji" No i jest cały 1.1.5 pt. Rozrachunek, a tam m.in. że celem jest "zapewnienie, by transfer papierów wartościowych nastąpił tylko i wyłącznie pod warunkiem przeprowadzenia transferu środków pieniężnych i vice versa" Cytat:problem powstałby tylko gdyby wszyscy na raz zażądali świadectw depozytowych No ale właśnie o to chodzi - co będzie, jeśli A i C (skoro wg. Ciebie są właścicielami akcji[1]) zażadają wydania świadectw depozytowych (a nie jest to przecież sytuacja abstrakcyjna, bo zwykle świadectwa potrzebne są wszystkim w tym samym momencie)? Cytat:Co ciekawe De giro nie dopuszcza do kolapsu funkcji kwantowej: I w takim przypadku zacząłbym się zastanawiać, co - tak naprawdę - się u nich kupuje. [1] powinienem dopisać - akcji STA - żeby zachować choć pozory pisania na temat
|
|
Cytat:Głosuje ten kto ma świadectwo depozytowe na WZA. Wtedy w tym momencie następuje "sprawdzam" prawa własności. Taka kwantowa teoria akcji, w której własność jest nieustalona/rozmyta do momentu wystawienia świadectwa depozytowego? Ciekawe. Cytat:Posiadanie i własność to dwie różne rzeczy W sumie "oczywista oczywistość", ale wciąż piszesz o stronie B, a wcześniej starałem zwrócić Ci uwagę na fakt, że jest tu najmniej interesująca - bo istotą problemu są A i C. O ile zrozumiałem poprzedni wywód, uważasz że właścicielem jest wciąż A, a B (a co za tym idzie C) są tylko posiadaczami? I w konsekwencji - na przykład po realizacji zlecenia kupna 100 akcji na GPW może się okazać, że 50 kupiłeś jako właściciel, a drugie 50 - jako posiadacz bez prawa głosu na WZA, bo akurat po drugiej stronie był ktoś grający na krótko?
|
|
Vox napisał(a): No przecież tak jest przy każdej pożyczce. Na przykład banki dokonują kreacji pieniądza,
Ja mam nadzieję, że tylko żartujesz podrzucając ten /abstrakcyjny/ przykład Vox napisał(a): Tak długo jak zarówno A jak i C wierzą że są właścicielami akcji, patrząc na swoje wirtualne rachunki maklerskie wszystko gra i buczy...
.. i obaj głosują na WZA?
|
|
disclaimer: nie wiem, ani nie udało mi się znaleźć tego w regulaminach, więc chętnie usłyszałbym kotrektę kogoś, kto się zna, ale... vilnouve napisał(a): przy krótkiej sprzedaży pożyczasz akcje od biura maklerskiego, nie od właściciela , prawo własności nadal przynależy do dotychczasowego właściciela, lock-upy nie są złamane
to raczej tak nie działa - piszesz o najmniej ciekawej części (o której zresztą jest najwięcej informacji), czyli - nazwijmy to - stronie B, czyli tej, która za pośrednictwem DM pożycza istniejące akcje i je normalną transakcją sprzedaje. Tyle, że jest jeszcze strona A (czyli ten, który ma akcje do pożyczenia) i strona C (która kupuje akcje od B na giełdzie). I jeśli byłoby tak jak piszesz, czyli prawo własności jest nadal u A - to co według Ciebie nabył C? Kupił akcje ale ich nie ma, czy może nastąpił cud zwielokrotnienia i akcje mają zarówno A i C?
|
|
1ketjoW napisał(a): Pytania dotyczące lock-up-ów są zasadne. Chodzi o to aby się dowiedzieć, czy faktycznie są lock-up-y czy nie.
Tylko że tak samo było z serią G (uchwała o wprowadzeniu do obrotu była 7.08.2020 a lock-upy jeszcze przez 6 miesięcy). A jakoś wtedy nikt o to burzy nie robił. vilnouve napisał(a): pożyczający akcje nie naraża się zarzut złamania lockupu
Nie jestem pewien - przy krótkiej sprzedaży, jak ją rozumiem, jest przeniesienie akcji na rzecz osoby trzeciej, czego umowa lock-up nie dopuszcza. bankrucik napisał(a): czy sankcją jest objęta tylko sprzedaż akcji czy każda inna forma zbycia np darowizna?
ba - nawet rozmowy lub negocjacje dotyczące przeniesienia praw w okresie blokady były zabronione (tzn. wymagały zgody DM) I jeszcze jeden szczegół, bo w odpowiedzi Elemisa nie padło - stroną umowy lock-up oprócz spółki i akcjonariuszy jest DM (Navigator) i to on (a nie spółka) nadzoruje wykonanie umowy.
|
|
Rif napisał(a): Luty 2022, jeśli dobrze widzę, a wcale gwarancji nie ma, że gra do tego czasu zadebiutuje, prawda?
To zaleźy, czy macie na myśli te same osoby - zarząd (400k akcji serii A) luty 2022, developerzy (390k serii B + do 200k serii F) 6/12M po premierze
|
|
W kwestii metodologicznej, to znaczenie ma nie tyle czy komentują bardziej czy mniej chętnie, ale czy udział steam w sprzedaży tytułu się zmienia.
|
|
rybeusz napisał(a): to one mogą byc prawdziwą bombą z opóźnionym zapłonem W zapowiedzianych na jutro ujawnieniach jest punkt "offences CD PROJECT RED (meaning violation of copyright)". O takie chodzi?
|
|
marter napisał(a): Nie jestem co prawda prawnikiem, więc mogę się mylić, ale w USA są jeszcze ADRy. Co prawda chyba "unsponsored", więc powinno być to problemem depozytariusza, a nie spółki, ale jeśli CDR ma jakieś aktywa w Stanach, to nie będzie mógł pozwu zignorować.
Ech i pomieszałem sprawę o przestępstwo (i wtedy miałyby znaczenie czy spółka sama oferowała papiery w USA) ze sprawą cywilną o odszkodowanie - w takiej wystarczy, że poszkodowany jest obywatel USA i da się w USA zająć zasądzoną sumę.
|
|
d2fan napisał(a): Odnośnie pozwów, to może jakiś prawnik niech się wypowie. Mi się wydaje, że polską spółkę notowaną na warszawskiej giełdzie można pozwać jedynie w Polsce.
Nie jestem co prawda prawnikiem, więc mogę się mylić, ale w USA są jeszcze ADRy. Co prawda chyba "unsponsored", więc powinno być to problemem depozytariusza, a nie spółki, ale jeśli CDR ma jakieś aktywa w Stanach, to nie będzie mógł pozwu zignorować.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a): Na razie należy się żółta kartka dla Zarządu co pokazał rynek.
W sumie to należała się już za PM, bo jak widać opowieści o planach (by nie powiedzieć - bajki) to jedno, ale gdy miało to mieć odzwierciedlenie w kasie, to już wyglądało to dużo gorzej marter napisał(a): Stąd uważam, że propozycja programu jest przy założeniu dużo wolniejszego rozwoju firmy niż oficjalnie ogłaszany.
Z drugiej strony - a co jeśli odsiejemy jeszcze trochę oficjalnego optymizmu z konferencji i się jeszcze okaże, że ten PM był jednak ambitny?
|
|
Temat:
11BIT
pandorinium napisał(a):Bo uważają, że P8 lepiej zrobić na unreal. Silnik rozwijają pod kolejne projekty. Tak rozumiem. Dodatkowo jesienią była mowa o tym, że P8 ma być ukierunkowany przede wszystkim na konsole a czas portowania FP pokazuje, że na własnym silniku może to nie być łatwe. Choć oczywiście otwarrta będzie kwestia kolejnych projektów
|
|
Temat:
11BIT
andy_dufresne napisał(a):@marter Przyznam, że zdziwiłem się, kiedy przeczytałem, że program zakłada wydanie aż 10 gier, bo sądziłem, że mniej. Jednak, jak napisałem w poście, nie utożsamiam cyfr z PM z prognozami, a faktyczne wyniki będą z dużym prawdopodobieństwem wyższe. Pytanie jest takie, czego powinniśmy oczekiwać od komunikatów zarządu i programu motywacyjnego. Jeśli chodzi o to pierwsze, to oczekiwałbym spójności - a tej nie widzę i jak dla mnie - sprzeczne komunikaty obniżają wiarygodność. Co do programu motywacyjnego: to nie jest startup, w którym pracownicy zarabiają poniżej rynku, licząc na to, że odbiją sobie na sukcesie produktu. Tu mamy normalne płace i premie od zysku, więc jak dla mnie program motywacyjny powinien wynagradzać za coś "ekstra". Tymczasem, jak na szybko posumowałem lata 2016-2019 (czyli 2 lata "ogonów" TWOM, 2 lata FP i ML, 1 rok CoM) to samo powtórzenie tych wyników daje 55% proponowanego programu na kolejne 4 lata i już uprawniałoby do premii. A wracając do wiarygodności komunikatów: gdyby przyjąć, że zarząd wierzy w swoje obietnice 3 gier własnych i 7 z wydawnictwa do 2024 (powiedzmy P8 w 2021, P9 w 2023 i P10 w 2024, wydawnictwo 2020-0, 2021-1, potem po 2) oraz temu, że P8 ma być 2 razy większy od FP, podobnie gry z wydawnictwa względem ML/CoM - to by oznaczało spodziewane przychody przynajmniej na poziomie 600mln do 2023 i 950mln do 2024. Stąd uważam, że propozycja programu jest przy założeniu dużo wolniejszego rozwoju firmy niż oficjalnie ogłaszany.
|
|
Temat:
11BIT
andy_dufresne napisał(a): 4. Dziwię się tym, którzy się dziwią, że spółka prowadzi bardzo konserwatywną politykę i komunikację. Było dużo czasu, żeby się do tego przyzwyczaić ;)
Kłopot w tym, że komunikacja co do planów to jedno , a program zakłada jakby co innego. I ta komunikacja wcale taka konserwatywna nie jest, bo według niej masz: andy_dufresne napisał(a): podczas gdy program pasuje bardziej do  kliknij, aby powiększyćprzy czym, jak przypomniał @Utnapisztim, motywuje się za wykonanie nieco więcej niż połowy z tego.
|
|
Temat:
11BIT
andy_dufresne napisał(a):Na szybko wrzuciłem takie cyfry do tabeli:
[...]
W takim ujęciu wychodzi, że na lata 2021-2023 zakładają 300M przychodu vs. 200M przychodu w latach 2018-2020. Jeżeli takie wyniki miałby pociągnąć sam P8, gry z wydawnictwa i stare portfolio, to nie wydaje mi się to takie zachowawcze, jak na pierwszy rzut oka. Chyba jednak jest, biorąc pod uwagę, że według zapowiedzi kolejna gra ma być 2 razy większa od FP i podobnie mówią o grach z wydawnictwa (względem ML/CoM)
|
|
Temat:
11BIT
Czyli do 2023 jeden tytuł własny i niewiele więcej niż 3 już zapowiedziane z wydawnictwa?
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a):Ciekaw jestem co napiszą w programie motywacyjnym bo cdr zrobił na mnie wrażenie. No to już wiadomo: W latach 2020-23 przychody ze sprzedaży 357mln / zysk brutto 156mln lub do 2024 534mln/239mln Trudno porównywać do CDR https://stooq.pl/n/?f=1350374
|
|
Cytat: "Inną kwestią pozostaje wskaźnik śmiertelności. Wskazówką mogą być wycieczkowce poddane kwarantannie np: Diamond Princessa tam śmiertelność wśród zakażonych pasażerów była nie powyżej 1%. Większość turystów była grubo powyżej 60 lat."
Narazie ilu się wyleczyło? A Ty już podajesz statystyki o 1% śmiertelności. To tak jakby na początku bitwy liczyć ilu zmarło po bitwie.
W sumie to ani jedno, ani drugie nie jest prawdą - z 712 zarażonych: 619 wyleczonych, 11 zmarło, 82 chorych - więc to nie jest początek, ale i nie poniżej 1% www.worldometers.info/coronavi...PS. Tak wiem, miało być o dnie.
|
|
Temat:
11BIT
Rif napisał(a):Temat dywidendy był na ostatnich konferencjach albo czacie którymś poruszany i Prezes już tak mocno jej nie negował. Oczywiście nie dotyczyło to bieżącego roku, ale bliżej nieokreślonej przyszłości. Chciałbym zauważyć jednak, że na spotkaniu była mowa o planach wypłaty dywidendy "w dłuższym terminie", natomiast na tym samym spotkaniu kwestia równolegle pracujących 3 zespołów wypuszczających nową grę co roku była nazywana planem "średnioterminowym"
|
|
krishic napisał(a):W schemacie dot. lock-up'ów (w dokumencie ofertowym i aneksie nr 2) nie ma uwzględnionej serii B (390 tys szt.) W dokumencie ofertowym seria ta wymieniona jest na str. 30 w ogólnych warunkach dot. lock-up'ów. Pytanie czy na tę serię jest lock-up (i w jakiej części)? W wywiadzie dla SW nie ma co prawda konkretnie o serii B, ale jest "objęcie ograniczeniami obrotu łącznie 99,58 proc. wszystkich akcji wyemitowanych przed ofertą publiczną." www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
|
|
Temat:
11BIT
t0m4s napisał(a):mrJackoson Ty tak na serio? kunoj napisał(a):Dobry Boże, co jeden to lepszy.Że co, ma się sprzedać Frosta w całym cyklu życia gry[...]Człowieku, czy ty sam siebie czytasz? Na pewno dobrze przeczytaliście @mrJackson? Bo ja rozumiem jego wpis tak, że do uzasadnienia wyceny P8 musi zrobić sprzedaż 4x większą niż FP
|
|
Temat:
11BIT
Rif napisał(a): Odnośnie planów, to nic wielkiego, że celują z P9 na 2022. Ustalili, że zespół robi grę przez trzy lata. P9 jest w fazie prototypowania, a może już i dalej. Jeśli robi to zespół od TWOM i uruchomil twiiter TWOM, to sprawa wydaje się prosta, a 2022 wcale nie jest nierealne.
W kuluarach wyglądało to nieco mniej optymistycznie - obecnie nad P9 pracuje kilkanaście osób z zespołu TWOM i nie jest to dalej niż prototypowanie. Co więcej po pytaniu o 3 lata na P9 odpowiedź była, że przy tak dużym budżecie to na grę potrzeba 3-4 lat (co odebrałem, że raczej 4 niż 3 i na dodatek - nie jestem pewien, czy stoper już powinien być włączony)
|
|
Temat:
11BIT
chris_martin napisał(a):Jutro będę na spotkaniu inwestorskim Zadam pytania o premiery wydawnictwa na 2020-2021 Progres prac nad P8 Z dzisiejszego spotkania: wydawnictwo ma 2 umowy podpisane, trzecią negocjują, budżet bliżej górnej granicy widełek (która jest ustawiona na 5-5.5mln). Na pytanie o termin jakiejś premiery - starają się, by pierwsza z tych 3 jeszcze w 2020 (ale nie powiem, by było to powiedziane z pełnym przekonaniem). P8 - tak jak napisał pandorinium.
|
|