Temat:
PLAYWAY
Już top2 global
|
|
Temat:
STARWARD
anty_teresa napisał(a):Creepy Jar miał ofertę w cenie 65 zł, a to dawało wycenę na poziomie 44 mln zł. Na debiucie kapitalizacja wyniosła już 67 mln zł. Przy niższej wartości z przedziału kapitalizacja Starwarda wyniesie 80 mln zł, a to w sumie trochę podobne spółki. Obydwie mają w składzie uznane osoby z rynku.
Owszem wycena przed upublicznieniem jest w przypadku Starwarda wyższa o 78 proc. Ale spółka będzie to w stanie wytłumaczyć. Ja widzę co najmniej parę argumentów:
1. Premia na debiucie - w CRJ było 55 proc., a to więcej niż te uznawane za rynkowe 20 proc. Inaczej mówiąc CRJ wyemitował akcje za tanio. Nie może dziwić, że zarząd chciałby to dyskonto zmniejszyć.
2. Oczekiwania sprzedażowe. Tych nie widzę wprost w Sterwardzie, ale można je sobie wyobrazić patrząc choćby na budżety. Green Hell miał budżet na poziomie 3,4 mln zł, natomiast gra od Starwarda circa 2 razy większy. Można się spodziewać dwa razy większej sprzedaży? Matematyka mówi, że tak.
3. Takie spółki jak Cherrypick Games wyceniały się w ostatniej rundzie finansowania na 75 mln zł, a debiut pokazał wycenę 103 mln zł. Creative Forge był wyceniony na debiucie na 85 mln zł., a to też spółka, której produkt miał wysoki budżet - ponad 7 mln zł, a gra od Starwarda ma potencjalnie znacznie szersze grono odbiorców, przede wszystkim konsolowych.
4. W Creepy i w Starwardzie są uznane osoby, z doświadczeniem i sukcesami, ale takich osób jak patrzę na prezentację tych spółek jest w Starwardzie więcej, a i projekty przy których pracowano miały większe sukcesy.
5. Wycena 80 mln zł uwzględnia niewyemitowane jeszcze akcje z programu motywacyjnego. Programu dla nowych pracowników. Bez tego jest 70 mln zł.
Oczywiście rozumiem, że niektórzy mogą źle patrzeć na fakt, że w ciągu roku wycena akcji wzrosła o 100 proc. Spółka wycenia się też wyżej niż większość gamingu wchodzącego na rynek, ale patrząc na to jak rynek wycenia obecnie ten gaming nie można mówić tutaj o "kosmosie"
ależ to się zestarzało... a takich wpisów na początku wątku jest mnóstwo...
|
|
Temat:
STARWARD
topfacet napisał(a):Taki tu się bankier bis zrobił, że aż musiałem odobserwować wątek :) ogarnijcie się i piszcie merytorycznie, bo tego narzekania nie daje się już czytać.
A WD już dawno nie jest obecny operacyjnie na SW, nawet nie wiem czy tu jeszcze zagląda.
Zwalanie na innych swoich własnych porażek inwestycyjnych nic nie da i prowadzi tylko do jeszcze większej frustracji. Sęk w tym, że Starward to firma założona przez założycieli tego portalu i wielu ludzi mogło im zaufać, biorąc pod uwagę, że to ludzie z otoczenia 11bit... zatem daruj sobie gadki o tym, że ktos tu wylewa gorzkie żale i sam jest sobie winien, skoro ewidentne było tu nadużycie i naganianie na nic niewartą grę przez lata dosłownie jak naganiacze na bankierze, tylko w o wiele bardziej wysublimowany sposób... nieładnie to pachnie i od dawna nieładnie pachniało, szczególnie cenzura i usuwanie wpisów ludzi, którzy od lat na wątku tej spółki ostrzegali że to wydmucha o gigantycznej kapitalizacji...
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
STARWARD
waszi napisał(a):A gdzie jest Watchdog? Może jakiś komentarz z jego strony? brakuje tu też niejakiego bodajże Elemisa, który chyba był tu rzecznikiem Starwarda po ile brali akcje Watchdog i spółka? juz doczytałem - nominalna 13 groszy...
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
STARWARD
No to startujemy - póki co peak to zawrotne 39
|
|
Temat:
STARWARD
To co? Typujemy peak dzisiejszy?
Ja daję przedział 300-500.
|
|
ja obstawiam, że skończy jak Winter Survival Prologue, gra to tylko pretekst, ta spółka to wehikuł pewnych ludzi
|
|
Temat:
HUBTECH
|
|
Temat:
SUNEX
i wykresy ... bombki strzelił
|
|
Temat:
SUNEX
zamknęło się na 16,20, czyli Teresa mówisz, że od poniedziałku pionowo w dół?
|
|
Temat:
STARWARD
W okolicach debiutu Starward, czyli w okolicach szczytu hossy gamedev, gdy też tak jak teraz były tylko zapowiedzi i screen z hełmem, akcje chodziły nawet po 160 zł... czyli kapitalizacja wynosiła nawet ok. 300 mln zł...  pięknie ktoś wykorzystał sytuację na rozgrzanym rynku gamedev... pikanterii dodaje fakt, że to spółka powiązana z osobami z tego portalu/forum...
|
|
Temat:
STARWARD
30 mln?... spółki, które już coś wydały i to z całkiem niezłym efektem i mają w planach po kilka tytułów, jak np. LMG czy BKD są wyceniane na ok. 15 mln zł... zatem taki startup jak Starward z jedną zapowiedzią spekulacyjnie powinien być wyceniany na maks. 5-10 mln i kosztować maks. 3-5 zł za akcję...
|
|
Temat:
STARWARD
ej no miejcie w końcu honor, zamiast usuwać prawdę, ta spółka jeszcze nic nie wydała, a dalej ma kapitalizację ponad 100 mln zł... Moderator:Ej, miej odrobinę szacunku dla pozostałych użytkowników forum i przestań posługiwać się bankierowszczyzną. Mogłeś swoją opinię ubrać w inne słowa, uzasadnić - a nie musiałbym ingerować.
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
NOCTILUCA SA (4/2022) Zawarcie Umowy z INURU GmbH 15:38 26/04/2022 Profil: NOCTILUCA Raport bieżący 4/2022 Postawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Zarząd spółki Noctiluca S.A. ("Spółka", "Emitent"), informuje, że w nawiązaniu do informacji zawartych w Dokumencie Informacyjnym Emitenta dotyczących współpracy z europejskim partnerem, w dniu 26 kwietnia 2022 roku Emitent podpisał umowę ramową na dostawę związków OLED z Inuru GmbH (Inuru GmbH, Johann-Hittorf-Str. 8, 12489 Berlin, zarejestrowaną w Handelregister pod numerem HRB-173892-B-1), firmą zajmującą się produkcją ultracienkich paneli OLED dedykowanych do zastosowań na rynku opakowań, reklamy i druku (etykiety i opakowania elektroniczne). Przedmiotem umowy jest określenie ramowych warunków produkcji na zlecenie i dostarczania przez Spółkę Noctiluca związków chemicznych (ang. high performance materials) do wyświetlaczy OLED. Umowa określa zasady przekazywania przez Spółkę związków do Inuru, zasady ofertowania (oddzielne ofertowanie dla każdego ze związków) oraz ramowe warunki płatności. Niniejszym, Noctiluca staje się dostawcą pierwszego wyboru dla Inuru, i zgodnie z ustalonymi w umowie procedurami będzie realizowała dostawy wraz z napływającymi zamówieniami. Inuru to globalny pionier w zakresie drukowanych paneli OLED, który rewolucjonizuje przemysł inteligentnych rozwiązań poligraficznych, szczególnie etykiet i opakowań. Współpraca ta jest ważnym krokiem do dalszego pogłębiania relacji pomiędzy tymi dwoma podmiotami działającymi w obszarze OLEDów, w tym istotnym krokiem przybliżającym Emitenta do pierwszego na Świecie komercyjnego wdrożenia zielonego emitera najnowszej generacji. W opinii Zarządu Emitenta, realizacja umowy będzie miała pozytywny wpływ na dalszy rozwój Spółki i na wyniki finansowe Noctiluca S.A. w bieżącym roku obrotowym. Więcej na: biznes.pap.pl/pl/reports/espi/...kom espi zdz Depesza pochodzi z pełnej wersji serwisu biznes.pap.pl
|
|
Temat:
Incuvo
|
|
Temat:
Incuvo
1ketjoW napisał(a):Kozerski sprzedawał akcje głównie w transakcji pakietowej co wynika z zawiadomienia (1 kwietnia 2022 r.) Raczej obstawiam, że potrzebuje kasy na inwestycje i że sprzedaż akcji przez niego jest elementem całej transakcji. Może potrzebuje też środków, aby dofinansować spółkę Spectral games.
przecież zdecydowaną większość zostawił sobie pod progiem, a ktoś od dnia premiery GH VR cały czas zasypyał popyt przy dużych obrotach... można było mieć nadzieję, że po wyjściu Babieno nie będzie podaży, ale niestety powtórzyła się sytuacja z CRJ, kiedy Blite/Babieno zasypywał popyt po premierze coop w GH... więc pewien niesmak niestety jest...
|
|
Temat:
Incuvo
Zapewne chodzi o pana Kozerskiego, który od paru sesji prawdopodobnie wyraża swoje niezadowolenie i niezbyt ładnie pozbywa się swoich akcji Incuvo...
|
|
Temat:
Incuvo
Ja tutaj widzę raczej dziwne z punktu widzenia biznesowego zachowanie Render Cube - zamiast skorzystać z usług studia, które pokazało, że potrafi to robić, czyli Incuvo, będą eksperymentować na własną rękę...
|
|
Temat:
Incuvo
napisali przecież, że było im nie po drodze ze Spectral, poza tym nie znamy przecież umowy na port Medieval Dynasty na VR zawartej między Spectral, a - uwaga - Toplitz a nie Render Cube... Tak więc umowa najprawdopodobniej była niesatysfakcjonująca (być może również dlatego, że do podziału zysków oprócz Render jest również Topitz - właściciel IP Medieval) i być może wchodził w grę jakiś szantażyk ze strony Render, że zerwą umowę albo zabiorą pracowników, jeśli nie oddadzą udziałów... takie moje domysły...
|
|
Temat:
Incuvo
sprzedaż udziałów w Spectral Games przez Incuvo była planowana od dawna: www.stockwatch.pl/komunikaty-s..."Data sporządzenia: 2021-06-01 Skrócona nazwa emitenta INCUVO S.A. Temat Informacja o sprzedaży akcji spółki zależnej Spectral Games S.A. Podstawa prawna Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Treść raportu: Zarza d spo łki Incuvo S.A. z siedziba w Katowicach ("Emitent") informuje, z e w dniu 28 maja 2021 r. Emitent zawarł umowy sprzedaży 415000 akcji swojej spółki zależnej Spectral Games S.A. z siedziba w Katowicach ("Spectral Games") w wyniku której zmniejszył się procent udziału Emitenta w kapitale zakładowym i glosach Spectral Games do 36.4% w kapitale zakładowym. Na chwilę obecną Emitent posiada 3320000 akcji Spectral Games. Cena sprzedaży akcji Spectral Games została ustalona na 352.750,00 zł (słownie: trzysta pięćdziesiąt dwa tysiące siedemset pięćdziesiąt złotych). Zarząd Emitenta nie wyklucza w przyszłości dalszych transakcji na akcjach Spectral Games w wyniku których udział Emitenta w kapitale zakładowym i głosach Spectral Games ulegnie zmniejszeniu. W ocenie Zarządu Emitenta informacja o zawarciu umowy sprzedaży akcji Spectral Games ma charakter informacji poufnej z uwagi na fakt, iż będzie ona miała istotny wpływ na przychody finansowe Emitenta i jego grupy kapitałowej a także, iż może mieć wpływ na strukturę grupy kapitałowej Emitenta." sprzedając ten pakiet Render zarobią ponad 360 tys. zł
|
|
Temat:
Incuvo
świeży filmik z wywiadem z devem Incuvo z dzisiaj, a z niego wynika m.in.: wersję coop już mają, bo ją testują, będzie można np. grać w piłkę kokosem z innymi graczami... wersja na Steama ma być o wiele bardziej rozbudowana i ma o wiele lepiej wyglądać www.youtube.com/watch?v=7QmLDj...
|
|
BIOMAXIMA SA (5/2022) Podpisanie znaczącej umowy na dostawę testów do diagnostyki SARS-Cov-2 12:26 05/01/2022 Profil: BIOMAXIMA Raport bieżący 5/2022 Postawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Zarząd BioMaxima S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka podpisała z jednostką finansów publicznych umowę mającą za przedmiot dostawę testów do diagnostyki SARS-Cov-2 o łącznej wartości 94,8 mln złotych (dziewięćdziesiąt cztery miliony osiemset tysięcy złotych). Począwszy od bieżącego tygodnia, dostawy wynikające z tej umowy będą realizowane transzami. Umowa będzie miała bardzo istotny wpływ na przychody i wynik finansowy Spółki w I półroczu 2022 r. Więcej na: biznes.pap.pl/pl/reports/espi/...kom espi zdz Depesza pochodzi z pełnej wersji serwisu biznes.pap.pl
|
|
Temat:
Hilander
Jest lock-up na 68,18% akcji, cena emisyjna 9 zł, a ktoś wywala na ponad -20%
|
|
Temat:
STARWARD
@Antyteresa "Ja nie chcę dyskutować, czy kupno akcji SI teraz to dobra czy zła inwestycja, albo sprzedaż to dobra lub zła decyzja." Jakoś w odniesieniu do innych spółek takich dylematów nie masz...
|
|
Temat:
NOOBZ
|
|
Temat:
STARWARD
kojo napisał(a):Cytat:a ja myślę, że będą przedłużać w nieskończoność, bo nie wydanie jakiejś tam gierki tu od początku chodziło nie rozumiem co masz na myśli. Możesz rozwinąć? chodziło tylko o podpięcie się pod trend i wykorzystanie bańki gamedev, przecież w Polsce mało kto czytał Lema a co dopiero na świecie, tu nie ma żadnej marki, pokazano parę slajdów i zrobiono PR oparty na inwestorach - weteranach z czasów 11bit... i tyle...
|
|
Temat:
STARWARD
FilipBonn napisał(a):Ciekawe czy gra okazała się za krótka czy za słaba pewnie i to i to i więcej... myślę, że przestraszyli się ostatniej czarnej serii w polskim gamedevie oraz tego, że bańka gamedevova pękła, dlatego zagrali na przeczekanie, a ja myślę, że będą przedłużać w nieskończoność, bo nie wydanie jakiejś tam gierki tu od początku chodziło...
|
|
zniknął popyt ale podaż też zniknęła
|
|
Temat:
HUUUGE
olekj32 napisał(a):Fenris napisał(a): Tak sobie myślę, że taki debiut może wynikać po części z braku dostępności, bo nie każdy DM oferuje akcje, co na pewno się przekłada na mniejsze zainteresowanie wśród indywidualnych (nie każdy będzie zakładał specjalnie konto w innym DM).
Myślę, że to może być bardzo istotna przyczyna słabego debiutu. Nawet nie fakt, że nie można składać zleceń przez urządzenia mobilne (sam robię to od wielkiego dzwonu) ale to, że część "detalicznych" domów maklerskich (Pekao, ING, Santander, Alior z tych większych) nie pozwala w ogóle na zakup akcji. jakoś podaży to nie przeszkadza... nawet sprzedaż po cenie poniżej emisyjnej...
|
|
Temat:
HUUUGE
toa napisał(a):Nie wiadomo czemu wyleciało sporo wpisów. to specyfika tego forum
|
|
Temat:
HUUUGE
zarówno w emaklerze w systemie jak i w Statice, nie ma Huuge w ogóle w aplikacji mobilnej, nawet notowań nie ma
|
|
Temat:
HUUUGE
u mnie Mbank normalnie pokazuje notowania Huuge tak samo Boś
|
|
Temat:
HUUUGE
toa napisał(a):Już jutro debiut. Jakie macie typy na otwarcie i na maksymalny kurs jutro?
Ja od siebie dodam, że stawiam na około +80% maks i otwarcie powyżej 60% w górę.
Mój portfel Vidis, PKN, Wittchen, Huuuge, CCC zaskakująca podaż, prawda?
|
|
ci od pozwów mają rację, wiele wskazuje na to, że zarząd CDR kłamał, nie rozumiem tej obrony zarządu
|
|
Temat:
STARWARD
@Elemis 8 lat studiowałeś na magisterskich?
|
|
Temat:
ONEMORE
Christof_martin napisał(a):piekny debiut GR ale:
1. przychody dzielone pomiedzy 4 podmioty 2. wycena o okolicy 1 mld PLN. 3. co dalej - roadmap ? pomiędzy 5 podmiotów... 3 producentów i 2 wydawców...
|
|
Temat:
DUALITY
"Spokojny" debiut jak na to, co działo się w tym roku... od czerwca sprzedali ponad 70 tys. swojej gry, plany są ciekawe... kolejna premiera też nieźle się zapowiadająca już 15 października... a kapitalizacja ok. 30 mln czyli 7 razy niższa od Starward... z muzyczką i plakatem...
|
|
Temat:
ONEMORE
|
|
Temat:
ONEMORE
kojo napisał(a):I "raptem" prawie taka, jak CRJ przecież hype na Ghostrunnera i to jeszcze przed premierą jest nieporównywalnie większy niż na Green Hell...
|
|
Temat:
ONEMORE
Kapitalizacja jest obecnie raptem 2 razy większa od Starwarda z jedną graficzką i muzyczką... a zapowiada się hit porównywalny do TWOM i Frostpunk razem wziętych...
|
|
Temat:
ONEMORE
W top global Steam wczoraj w nocy Ghostrunner dotarł na 4 miejsce... obecnie jest na 9 miejscu, 3 miejsca przed Cyberpunkiem... na Starwardzie gwarno... a tu cisza...
|
|
Temat:
STARWARD
GRAF78 napisał(a):Nie miałem i nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać - bo to nie drobni forumowicze wynoszą spółki na miliardowe kapitalizacje. tylko że różnimy się fundamentalnie - ja nie mam i wyśmiewam kapitalizację spółki, której gra według mnie wygląda jak kolejny Kursk, a to, że póki co niczego nie dokonała, a ma kapitalizację jakby sprzedała już z milion sztuk gry jest prawdą obiektywną. Wielu tu natomiast posiada te akcje i wypisuje groteskowe superlatywy. Rozumiem, że tylko ci drudzy mają prawo tu pisać, hm? Moderator:Usunięto treść niezgodną z regulaminem. Prawo do pisania na wątkach spółek mają wszyscy, a negatywne opinie, ale uzasadnione merytorycznie traktujemy za szczególne dobro portalu
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Bez urazy, ale o braku potencjału Polyslash pisze ktoś, kto jeszcze niedawno widział potencjał w Jujubee i jego Covid Outbreak...
|
|
Temat:
STARWARD
@Scarry taki Carrion to dla ciebie gra AA+? Albo children of Morta?
We. The Revolution przecież dobrze się sprzedała, przetarła szlak dla Polyslash i spowodowała że stali się rozpoznawalni. Mech też widać póki co wysoką jakość, tak samo ciekawie wygląda Primitive,który może być mieszanką city buildera i survivala na miarę Green Hell... nie mówiąc już o rozpoznawalnej marce Drug Dealera, którą będą robić... dlatego według mnie 30 baniek za takie osiągnięcia, portfolio i plany to jest żart w porównaniu z "dziurą w ziemi" Starwarda wycenianą 6 razy drożej...
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
STARWARD
@Scarry napisałeś wyraźnie, że gry Polyslasha ODSTAJĄ JAKOŚCIOWO od np. Occupy Mars (gdzie na filmach z gameplaya np. kamienie ładowane na łazik "przenikają" przez ściany...) czy od gry Starwarda, o której nic nie wiadomo oprócz plakatu... a teraz odwracasz kota ogonem...
|
|
Temat:
STARWARD
Czego jak czego ale żeby zarzucać Polyslashowi kiepską jakośc gier to ja się nie spodziewałem  I że np. ten crap Occupy Mars od Pyramid to takie wyżyny jakości? Nie mówiąc już rzekomej wysokiej jakości gry Starwarda... oceniałeś po plakacie? :)))) Niezły ubaw tu naprawdę.
|
|
Temat:
STARWARD
Trzymam kciuki za Starward, niech rośnie pomimo już obecnej kapitalizacji 180 mln, bo skoro tak, to Polyslash z już odniesionym sukcesem i kolejnymi grami w drodze powinien chodzić po 100 zł.
|
|
@Filip a kapitalizację, portfolio i osiągnięcia sobie porównałeś, czy tak sobie piszesz żeby pisać?
|
|
To fakt, też mnie dziwi brak wątku na bankierze...
|
|
Pierwszą to dopiero za rok-dwa wyda Starward, a ma kapitalizację 180 mln...
|
|
"premiera pierwszej gry"
Żadnej pierwszej. Kolejnej.
|
|
Kapitalizacja 30-35 milionów w porównaniu do 180 mln Starwarda z jednym plakatem...  A mają już sukcesy, debiut niebawem i współpraca z Movie odnośnie drug dealera...
|
|
Temat:
STARWARD
To po co wprowadzali do obrotu? Powinni wprowadzić dopiero po wygaśnięciu tylko groteskowych "lock-upów".
I tak jak kolega powyżej napisał - na debiuty zabronić PKC tylko zlecenia wystawiane za pomocą żywej gotówki. I po kłopocie.
|
|
Temat:
STARWARD
@jwk
Dokładnie tak. Pisałem o tym wyżej - jakoś Pyramid po chyba 3 dniach widłowy puścił przy +300% z całą masą zleceń PKC i z historią spółki równie "bogatą" jak Starward...
@sasky może konkretnie o to dopytajcie, bo to tylko potwierdza, że decyduje "widzimisię" oraz stanowi nierówne traktowanie emitentów.
|
|
Temat:
STARWARD
Nie ma żadnych zasad, wszystko uznaniowo zależy od jednej osoby, totalna wolna amerykanka. Przecież Pyramid puścili przy +300% i kurs doszedł nawet do +400% tego samego dnia. Kolejny przykład z głównego - np. Workservice puścili w ciągu jednej sesji przy +70% parę dni temu...
|
|
Temat:
PYRAMID
Scarry napisał(a):że co? Przecież CRJ nie odniosło sukcesu od początku.... tylko po roku od premiery po dodaniu komponentu społecznego do gry. CRJ to dobry przykład, tak jak Paradox, że lata pracy nad już wydanym tytułem zwracaja sie w sukcesie po pewnym czasie.
btw: pełny Occupy Mars będzie miał coopa na start. skąd takie info? na czacie podczas launchu Prologu pisali, że multi być może będzie w pełnej wersji
|
|
Temat:
PYRAMID
|
|
Temat:
PYRAMID
|
|
Temat:
PYRAMID
|
|
Temat:
PYRAMID
|
|
Temat:
STARWARD
aircanada15 napisał(a):kholat: wszyscy zainteresowani od dawna wiedzą na motywach której książki Lema oparta jest produkcja... please. to ciekawe, bo nawet Puls Biznesu w dzisiejszym artykule się tylko domyśla... "(...) Spółka pracuje nad grą fabularną na bazie książki Stanisława Lema, prawdopodobnie „Niezwyciężonym” (...)" www.pb.pl/wielka-wiara-w-starw...
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
Temat:
PYRAMID
Skoro Starwarda póki co rynek wycenia na prawie 500 mln zł z jedną tajemniczą grą, o której prawie nic nie wiadomo, to w takim razie Pyramid z premierą Occupy Mars Prologue jeszcze w sierpniu, dużą WL paru gier, nie tylko Occupy, ale też paru innych i kilkunastoma grami w kolejce jest obecnie 3-4-krotnie niedowartościowana, a pamiętajmy, że stoi za nimi Playway, czyli stary wyjadacz i jego zasięgi.
|
|
Temat:
STARWARD
anty_teresa napisał(a):kholat napisał(a):Ja stawiam na drugi Ovid Works... Wysokie otwarcie na fali innych debiutów... a potem zimny prysznic, bo to totalna wydmucha z jedną zapowiadaną grą, o której nic nie wiadomo i bez mocnego akcjonariatu (w dodatku akcjonariat mocno rozdrobniony) Totalna wydmucha? Ciekawa opinia. W gamedevie liczą się ludzie. Mamy na GPW mały Techland czyli Creepy Jar, natomiast Starward jest zbudowany na CD Projekcie - z niego pochodzi Marek Markuszewski - był tam producentem. Dyrektorem artystycznym jest Ostrycharz z Techlandu, ale dyrektorem technicznym Betke, który pisał silnik do Wieśka (pewnie z tego okresu znają się z Markuszewskim), Co IMO ważne od gameplay'a mają Antkiewicza z... CD Projektu (tam też pełnił rolę gameplay desinger). Oczywiście jak to w gamingu mamy wysokie ryzyko, że projekt nie chwyci, ale to ryzyko jest z pewnością mniejsze jeśli mamy do czynienia z takimi ludźmi, niż z początkującymi, jak jest w większości oferowanych spółek. Cóż z tego, że ktoś tam kiedyś tam gdzieś tam pracował... To jest jak jak z kupowaniem "dziury w ziemi", to z racjonalnością wiele wspólnego nie ma
|
|
A widziałeś grafikę na zwiastunach na Steamie? Widziałeś jak tnie animacje? Widziałeś twarz tego gościa przy biurku? Przecież to jak grafika sprzed 20 lat... a zwiastun zalatuje Kurskiem...
|
|
Metamorphosis może być odebrana jako podróba Grounded. Może gdyby wyszła przed Grounded byłaby jakaś szansa na lepszą sprzedaż...
|
|
Czym innym jest faktyczny udział w spółce, a czym innym spekulacyjnie ustalana cena tego udziału.
A dopasowywanie sobie współczynników C/Z, C/WK np. x10 czy x20 czy x30 i na tej podstawie stwierdzanie czy spółka jest droga czy tania jest przecież zwykłą spekulacją.
|
|
Przecież to, że kurs wzrósł z kilkudziesięciu złotych na 1300 to czysta spekulacja... nikt oprócz ludzi związanych bezpośrednio ze spółką złamanego grosza ze sprzedaży hitowej gry nie zobaczy, nawet w postaci dywidendy, bo zostanie ona przecież odcięta od kursu akcji... tutaj (jak wszędzie) liczy się jedynie pompowanie kursu pod wirtualną "wartość" akcji... Dlatego wszystko co na giełdzie to jedna wielka spekuła nawet te twoje kreski to czysta spekuła, w dodatku jest to taka bardziej samosprawdzająca się przepowiednia
|
|
Nie doceniasz wielkości kapitału spekuły albo masz jej błędne pojęcie.
|
|
Temat:
ZPUE
krewa napisał(a):pandorinium napisał(a):Ale po co się dzielić skoro za cudzy hajs można sobie spełniać marzenia? A skąd spółka ma "cudzy" hajs? Jeżeli nie myli mnie pamięć, która potrafi jeszcze sięgać ubiegłego wieku, to ZPUE nie posiłkował się kasą z rynku. Czyli co - majątek spółki to prywatny majątek prezesa? A akcjonariusze to posiadacze jedynie papieru toaletowego, tak?
|
|
Jak to ominęły wzrosty? Piątkowego komunikatu o zejściu poniżej 15% nie widziałeś? www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Teraz to pewnie dopiero zaczynają sypać. A mają pakiet wart obecnie ponad 100 mln zł
|
|
"Kiedy to zrobili skoro od samego początku widniał komunikat że oferta wyprzedana?"
dokładnie tak, od 10:00 już widniało że "zakończona"
miałem otwarte też w drugiej karcie i wypełniłem formularz i dostałem kod weryfikacyjny najszybciej jak mogłem... a i tak w momencie przechodzenia do płatności strona już się nie załadowała, a jak odświeżyłem drugą kartę było już że sto-kilkanaście osób zainwestowało i już zakończone...
więc @aircanada15 może znasz te parę osób... właśnie tych znajomków...
|
|
te emisje to ściema dla znajomków, człowiek z ulicy nie jest w stanie tak szybko wypełnić formularza wpisać otrzymany kod i dokonać płatności
|
|
Temat:
ONEMORE
|
|
Proszę bardzo tutaj:
"Wysłane: 26 maja 2020 12:20:20 przy kursie: 740,00 zł Zgłoś do moderatora Cytuj Próbowałem wyznaczyć poziome docelowe lub zidentyfikować strefy, w których występuje kumulacja zniesień - czyli potencjalne obszary realizacji zysku. Kreski zagęściły się dopiero w strefie 914-919 zł, ale to są zniesienia, skuteczności których nigdy nie badałem - 361,8% to jedno z najmniejszych a ja nigdy nie zapuszczałem się w strefy powyżej 261,8%"
Podałeś nagle takie zasięgi i to za darmo, dla wszystkich przeglądających, w dniu, w którym CRJ liznął 800...
|
|
@krewa nie manipuluj - zaczęliście nagle widzieć spółkę w różowych kolorach przy cenie prawie 800 zł... a następnie wzrosty wyhamowały i kurs się obsunął...
|
|
|
|
Wsparcia to na razie pękają na kursie
|
|
Skąd pewność, że Chimera będzie sukcesem? A może zrobią crapa typu Scum jak Devolver Digital po doskonałym Talosie?
|
|
i to wszystko sponsorowane przez Ciebie :)))))
|
|
Skoro portowanie to taka błahostka, to po co większość firm nawet z większym zespołem od CRJ podpisuje umowy na portowanie z firmami zewnętrznymi i dlaczego na Switcha też sobie sami nie portują, hm?
|
|
Temat:
JUJUBEE
|
|
jakie to ma znaczenie, skoro na switcha port robią już 1,5 roku, na portowanie na PS nawet jeszcze nie mają umowy, więc pewnie też to potrwa ze 2 lata...
|
|
"25 maja 2020 19:37:39 przez chris_martin to bardzo dobra wiadomość - oznacz iz premiera na Switcha bedzie z trybem co-op - dopracowana bajka....."
@chris_martin To co z tą rzekomą kosmiczną rekomendację, hm? To był taki twój fake news, tak?
|
|
To co się tu odstawia to niezły cyrk, posty nie pomyśli antyteresy usuwane i bezczelny antyteresa piszący jakieś androny nieustannie obraża innych użytkowników... Moderator: Usuwane są posty sprzeczne z regulaminem forum, na lekturę którego wygospodarowałem Tobie 48h. Żaden merytoryczny wpis nie został usunięty, trolling proszę uprawiać w miejscach do tego wyznaczonych
|
|
@Scarry
Przestań go bronić, ktoś tu zapytał czy plotka o rekomendacji z bankiera jest prawdziwa, a on ją w odpowiedzi na pytanie potwierdził!
|
|
@lelo-pakero Dzięki za znalezienie tej wypowiedzi, bo już myślałem że mi się przewidziało i zrobiłem z siebie głupka. No to jak tam @chris_martin? Czekamy na Twoje stanowisko w tej sprawie...  Z profilu wynika, że jesteś tu od 2013... więc chyba nie uskuteczniałbyś fake newsów, prawda?
|
|
|
|
@trudno100
Przecież obecnie 11bit ma prawie 1,1 mld kapitalizacji, a następna produkcja wyjdzie pewnie dopiero 2022/23, więc o czym ty piszesz?
|
|
Leszekmr napisał(a):Cytując „ Kapitalizacja spółki to w tej chwili ok 360 mln zł. Dla mnie oznacza to, że w dającym się przewidzieć horyzoncie czasowym rynek oczekuje 30-36 mln zł powtarzalnego zysku netto.”. Czyli jak dobrze rozumiem, w przypadku Playway wycenianego na prawie 3 mld zł, rynek oczekuje 300 mln powtarzalnego zysku netto? dokładnie, ale pewnie zaraz sprostuje że Playway z jakichś względów to co innego a tak w ogóle tylko żartował
|
|
Dzień dobry, ja chciałbym zapytać o tę tajemniczą rekomendację dla CRJ, parę osób tu chyba z miesiąc temu pisało, że została wydana przez jakieś biuro specjalizujące się w gamingu i że jest kosmiczna... Ktoś coś? Czy to był fake news?
|
|
no właśnie nie tylko "ludzie" tratują się sprzedając akcje, ale też patrząc na to, kto z jaką ilością był na walnym, to Venture sprzedało co najmniej 31483 akcji w ostatnim czasie... czekamy na komunikat... i ciekawe czy dalej nie sprzedawali/nie sprzedają...  bo skądś te obroty i te spadki się biorą...
|
|
@maksym dzięki, tym bardziej, że gamevizz ma często awarię
|
|
Temat:
PLAYWAY
Dokładnie, ich gry coraz mniej obchodzą, więcej mogą zarobić na pump i dump swoich wydmuch...
|
|