Temat:
PBG
W dzisiejszym wydaniu internetowym "Parkietu" optymistyczna wypowiedź Prezesa PBG: www.parkiet.com/artykul/7,1080...Cytat:Jerzy Wiśniewski, prezes i główny akcjonariusz PBG (ma akcje uprawniające do 41,42 proc. głosów na walnych zgromadzeniach akcjonariuszy), może zacząć kupować akcje firmy. – Kurs PBG jest na tyle niski, że bardzo poważnie rozważam zwiększenie zaangażowania w kapitale spółki – mówi „Parkietowi" szef budowlanej grupy. – Aktualna cena jest bardzo atrakcyjna, a biorąc pod uwagę perspektywy rozwoju i szanse, jakie daje nam rynek, uważam, że warto zainwestować w te akcje – dodaje. Nie chce jednak zdradzić, czy podjął już jakieś decyzje. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
|
|
Temat:
PEKAES
Wprowadzenie e-myta paradoksalnie ma też zalety dla średnich firm takich jak PEKAES. Opłaty z tytułu e-myta są zróżnicowane w zależności od poziomy norm emisji spalin (EURO), czyli promują nowsze pojazdy, spełniające bardziej restrykcyjne normy takie jak np. EURO-5. I w tym miejscu PEKAES może mieć przewagę nad małymi firmami, które zwykle dysponują starszym taborem. Myślę w tym miejscu o tym, że omijanie płatnych dróg na dłuższą metę, ani nie będzie efektywne.
|
|
Temat:
PEKAES
Według mnie to głównym problemem PEKAES jest przerost zatrudnienia i rozdęte koszty. Tak jak wcześniej pisały inne osoby: m.in. koszty Zarządu. Sam pracuję w branży TSL i wiem, że znaczny procent obrotów średniej wielkości firm spedycyjnych generują duże kontrakty, z dużymi podmiotami. Tacy klienci nie mają wystarczających zasobów do tego aby zarządzać grupą wielu małych małych dostawców usług transportowych i stad wybierają firmy takie jak PEKAES, więc nie zgadzam się z lukach, który napisał: "...średniej wielkości firma jest w stanie obsłużyć tak samo dobrze i pewnie z 20-30% taniej. Wszyscy piszą o dużych klientach, mityczni duzi i nieliczący się z kosztami klienci to jest dla dziecka na dobranoc dobra opowieść..." Tak na marginesie to wg mnie PEKAES jest średniej wielkości firmą w branży TSL, duże to m.in.: Kuhne&Nagel, RABEN, etc.
|
|
Temat:
PEKAES
Nie zgadzam się z tezą lukch: "Niby jest restrukturyzacja, ale jakoś nie działa. Ten rynek jest w Polsce wysoce konkurencyjny i bardzo rozdrobniony, nie ma w nim miejsca na takie kolosy, a raczej na średnie i małe spółki. A propo małą konkurencyjną do PEKAESu spółkę z kilkoma dobrej klasy zestawami można by od zera na nogi postawić za ... wspomniane już koszty zarządu ... to daje do myślenia." Jeśli myślimy o dużych klientach dla których ważna jest jakość usług, to małe podmioty często nie są w stanie jej zapewnić. Druga sprawa to fakt, że duże podmioty organizują elektroniczne przetargi na świadczenie usług, w których do obsłużenia jest duży wolumen ładunków. W takich sytuacja tylko duże podmioty mogą przystąpić do przetargu. Ich doświadczenie, technologia i procedury mogą zapewnić wymaganą jakość obsługi powtarzalność procesu w trakcie trwania kontraktu. Aktualna wycena akcji PEKAES jest poniżej wartości likwidacyjnej - wg mnie to atrakcyjna cena.
|
|
Temat:
PEKAES
W kasie pozostało około 90 mln gotówki (stan na wg danych na 31-03-2011 po uwzględnieniu wypłaty dywidendy). Kapitalizacja 198 mln zł... Według mnie ta firma jest warta więcej niż 108 mln zł... Teraz pozostaje tylko czekać na pierwsze zyski z core business'u i kurs pójdzie do góry.
|
|
Temat:
SNIEZKA
Dzisiaj obserwujemy duży spadek na akacjach ŚNIEŻKI (-8,5%). Zastanawia mnie czy powodem jest raportowany w ostatnim sprawdzaniu spadek zysku o 40%  Jeśli tak to jest to niezłe opóźnienie - reakcja po miesiącu od raportu. Byłbym wdzięczny Załodze Stochwatch'a, za omówienie ostatniego sprawozdania.
|
|
Temat:
VRG
Obserwuję spółkę od ponad roku i pamiętam już podobne kursy. Według mnie potencjał spadków nie jest duży, ale dopóki wyniki nie zaczną się poprawiać nie spodziewałbym się też znacznych wzrostów.
|
|
Temat:
PEKAES
Sam pracuję w firmie z branży TSL, mniej więcej o połowę mniejszej pod względem przychodów od PEKAES. Strategia, którą jakiś czas temu ogłosił PEKAES zakłada m.in. rezygnację z zatrudniania własnych kierowców na rzecz korzystania z podwykonawców. W firmie w której pracuję zostało to zrealizowane już około 2 lata wcześniej i muszę przyznać, że przyniosło korzyści kosztowe. Drugim pozytywnym elementem strategi są planowane znaczne nakłady na rozwój firmowego IT, szczególnie w tej branży to ma znaczenie i powinno przełożyć się na poprawę procesów firmy. To czego nie jestem pewien to czy dobrym pomysłem w ramach strategii jest znaczny nacisk na rozwój segmentu przewozu ładunków drobnicowych? W tym segmencie jest silna konkurencja m.in. ze strony Raben czy Kuhne&Nagel, itp. Potencjał rynku transportu drogowego jest duży, a Polskie firmy o ile dobrze pamiętam wykonują najwięcej pracy przewozowej z całej UE. Podsumowując jeśli tylko strategia będzie konsekwentnie wdrażana to myślę, że PEKAES z czasem powinien poprawiać wyniki.
|
|