PARTNER SERWISU
tnlkkszn
Trammp

Trammp

Ostatnie 10 wpisów
Zapomniałem dodać jeszcze o dzikich tworach jak trójkąt rozszerzający się czy klin rozszerzający się co moim zdaniem jest totalną głupotą i te formacje nie istnieją. Zwężające się owszem, ale rozszerzające po prostu jak już nie wiemy co się dzieje to dajemy. Zamiast pomyśleć nad typowymi rozwiązaniami.

Ja to na przykład uważam, że teoria fal zupełnie nie sprawdza się na forexie przez wszystkie kontrakty na indeksy czy waluty. Może ktoś tam posiada jakąś teorię, system który działa, ale EWT nigdy mi się tam nie sprawdzało, dla mnie te rynki to takie wieczne zygzaki. Rynki które trwają w wiecznej korekcie.
Tak samo jak ktoś gra na kontraktach na indeksy, które notowane są 24h. moim zdaniem tutaj też się nie da zastosować EWT. Czy poszczególne spółki giełdowe, które chwilę są, a za 10 lat może już jej nie być, czy zostanie wchłonięta w inny biznes.

Uważam, że teoria fal sprawdza się na dużych indeksach które po pierwsze mogą pochwalić się ogromną historią i kapitalizacja, zrzeszając bardzo dużo spółek na przykład SP500. Czy np. analiza całościowego indeksu we frankfurcie i poprzez to gra na daxie, coś co naprawdę pokazuje emocje z zaangażowaniem ogromnego kapitału. Rynki azjatyckie jak Nikkei, HSI i reszta. Z wykluczeniem szumów, a tymi szumami moim zdaniem są kontrakty na indeksy notowane 24h.

Wystarczy porównać wykres rynku kasowego SP500 z kontraktami na SP500. Kontrakty to jeden wielki szum, gdzie trzeba naginać wiele zasad, a taki rynek kasowy jednak zachowuje się zupełnie inaczej.

I zgadzam się z tym, że dopiero jak dany impuls się kończy my go dostrzegamy poprawnie. To jest ciężka teoria, w której trzeba zakładać wiele możliwości.

Dlatego w moim przypadku ja trzymam się jednego rynku, czasem dwóch, a ten drugi to już jest zbyt dużo. I analizuje wszystko od podszewki, przewidując wiele alternatyw, które mogą się wydarzyć, co daje mi potem łatwość w manewrowaniu.

Ja z EWT jestem od 2009 roku, mimo że mamy 2015 to i tak to jest bardzo mało i lata zdobywania doświadczenia jeszcze przedemną.

A co się nauczyłem, to nie naginać teorii to po pierwsze, trzymać sie sztywno zasad, rozpatrywać wiele wariantów i określać swoje punkty wejścia i wyjścia, podpierać się także innymi analizami i teoriami jak np. Fibonacci, który fajnie się sprawdza, zwykła prosta AT też czasami sporo potrafi dodać.

Widziałem, że wiele ludzi w TFE nie trzyma sie symetrii np. w falach korekcyjnych, co moim zdaniem bardzo dużo daje. Czasmai widzę mikroskopijne fale 2-gie, a wielkie fale 4te i wszystko razem wygląda jak wielki kaszalot, a nie ładna fala.
Tak samo jest spora rzesza osób, które pozwalają falom drugim zejść poniżej 78,6% fibbo.
Dla mnie nawet jak 2jka dotrze do 78,6% to już jest ogromny sygnał ostrzegawczy.
Kolejna kwestia, że ludzie nie idą z trendem, a szukają ciągle zakończeń.
Nie zwracają uwagi na pęd rynku i jego siłe, nie szukają rdzenia fal.
Nie ogarniają tego, że w początkowych fazach długich trendów fale po prostu się dzielą na wiele sekwencji fal pierwszych i drugich. Rysują dzikie, krzywe, trójkąty i nie mają jeszcze raz żadnych alternatyw i rozpisanych strategii.

Np. warto sobie prześledzić blog danericselliottwaves.blogspot.... dla mnie chłopak od 2009 roku ciągle szuka topa. Ile to ja już się na obserwowałem tam sprzeczności, głupich wyliczeń i ciągłej negacji.

Dlatego tak jak Szutnik napisał, łatwo z tego wszystkiego popaść w bagno. Bardzo łatwo, tym łatwiej im bardziej mamy klapki na oczach.

Bardzo fajnie, że co raz więcej osób się TFE interesuje, dlatego sam postanowiłem się zarejestrować i parę słów napisać :)

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 22 kwietnia 2015 20:14:45
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

vkquatsf
svzfppbf
hsybhzoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rqivvrch
llmziovf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat