PARTNER SERWISU
awzwasuf
pmag

pmag

Ostatnie 10 wpisów
Spółka opublikowała dziś bardzo interesujący raport za kwiecień. Wynika z niego, że z inwestycji realizowanej przy ul. Saskiej, gdzie spółce udało się sprzedać wszystkie 21 lokali mieszkalnych, uzyskała 25 mln złotych brutto. Od tego będzie trzeba odliczyć koszty, naturalnie, ale i tak wynik na poziomie zarobku za inwestycję zrealizowaną w Ożarowie Mazowieckim jest bardzo prawdopodobny.

newconnect.pl/?page=1045&p...

Ciągle nie zauważasz, że oprócz zysku ze sprzedaży, któremu tak bardzo się przyglądasz, spółka osiąga przychody jeszcze z innych działalności. Jak już napisałem nie jest to specyfika JRI, ale prawie każdej spółki. Co do tego, czy działania jri są korzystne, czy nie dla akcjonariuszy to najlepiej, jakby wypowiedzieli się akcjonariusze. Wiem jednak, że gdybym był takim akcjonariuszem to wolałbym, żeby spółka, której podstawowa działalności do wynajmowanie powierzchni biurowych, nabywała kolejne nieruchomości, z których w niedalekiej przyszłości kolejne zyski, co w perspektywie musi wpłynąć pozytywnie na wartość spółki. Co do tego chyba się zgodzisz.

Teresa nie pracuję przecież w tej spółce, żebym mógł ci odpowiedzieć na pytanie o inne działania. Nie widzę jednak tego pompowania, o którym wspominasz. W raporcie widać pozycję "odsetki", więc może to jakaś działalność finansowa? Wiele firm oprócz bieżącej, wiodącej działalności wykonuje inne, z których otrzymuje dodatkowy dochód. Dlaczego akurat JRI miałoby być pod tym względem wyjątkiem?

Tak, do ciebie. Ale nie widzę sensu dalej spierać się o księgowość. Mogę tylko powtórzyć się i skierować twoje i wszystkich chętnych kroki na stron nr 8, gdzie wszystkie jest szczegółowo rozpisane. Oprócz zysku ze sprzedaży, którym w przypadku JRI najpewniej jest wynajem biur, spółka zarabiała jeszcze na innych działaniach. I to nie jest w żadnym wypadku nic szczególnego, ale bezsprzecznie wyjaśnia twoje wątpliwości z posta z 14 lutego.

teresa: Weź proszę pod uwagę, że wynajem powierzchni biurowych to podstawowa, lecz nie jedyna działalność JRI. Zysk z innych działalności jest zresztą szczegółowo wymieniony na stronie nr 8 raportu.

Doczekaliśmy się raportu. Dziś krótko: jest zysk :)

newconnect.pl/?page=1045&p...

Wiem, że nie lubimy tutaj plotek i niesprawdzonych informacji, ale pozwolę sobie taką zamieścić z nadzieją, że dzięki temu uzyskamy tutaj jej potwierdzenie (lub zaprzeczenie).

Do rzeczy: czytałem tu i tam, że JRI na dniach ma podpisać umowę przedwstępną w sprawie nieruchomości na Śląsku. Zapewne nie wszystkich, pewnie kilku, może jednej, ale sądzę, że ewentualne podpisanie takiej umowy jest istotną informacją. Chciałbym zatem poddać ją tu pod dyskusję. Czy słyszeliście coś konkretnego w tej kwestii?

EDIT: Oznaczałoby to, że umowę przedwstępną udałoby się podpisać przed wcześniej zapowiadanym terminem. www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Od kilku dni szukam jakichś nowych informacji o zakupie przez JRI (za pośrednictwem spółki celowej Ganador) tych nieruchomości na Śląsku. Bez skutku. Jedyne, co można znaleźć to informacja o powołaniu spółki celowej do zakupu. Nic ponadto. Teresa, tornc, bankrucik, obs - szukaliście może czegoś? Widzieliście coś konkretnego?

Teresa, ja patrzę w suche liczby, a te są po stronie JRI. Spółka zarabia - to jest dla mnie istotne. Ponadto rozwija swoją działalność. Dla ciebie może to być tylko ryzyko, dla mnie bardziej znak, że spółka ma na tyle stabilną sytuację w ramach obecnej działalności, że podejmuje ryzyko jej rozszerzenia. Według mnie to ciekawa spółka do gry krótkiej.

anty_teresa napisał(a):
pmag napisał(a):
@obs: GANT i JRI to tylko z pozoru podobne spółki, gdyż obydwie działają na rynku nieruchomości. Jednak GANT to deweloper, czyli na polski: firma budowlana. JRI zajmuje się nabywaniem istniejących nieruchomości na wynajem lub odsprzedaż po ewentualnym remoncie. Dopiero niedawno spółka zajmuje się tzw. redeweloperką, czyli np. dobudowywaniem dodatkowych kondygnacji. Ryzyko jest zatem nieporównywalnie mniejsze.

Gant i JRI to tylko z pozoru się różnią :)
Gant to deweloper czyli kreator i zarządca procesu inwestycyjnego mającego na celu odsprzedaż nieruchomości. Podobnym wydaje się być JRI. Różni je tylko przedmiot ostatecznej sprzedaży. W przypadku Ganta są to mieszkania, natomiast w przypadku JRI powierzchnie komercyjne.

Ryzyka się różnią, ale nie można powiedzieć, że któreś jest mniejsze. Przy Gancie będzie to popyt i cena sprzedaży, natomiast przy JRI stopa pustostanów, czynsz i yield. W jednym i drugim przypadku można się poślizgnąć. Można tak samo przecenić siłę popytu na mieszkania, jak też popytu na powierzchnie. JRI bierze na siebie jeszcze inne ryzyko, które także zabiło Ganta. Rewitalizacja nieruchomości. Gant miał taki SM DOM, a wiesz co ma JRI? Za ile to kupił ile od razu na tym zysku pokazał? Bo ze sprawozdania wynika, że pokazał... To znaczy, że uważa iż kupił taniej niż realna wartość. Czy uważa słusznie można zweryfikować tylko przez sprawozdania i przeszłe transakcje wyjścia.

Przy źle oszacowanym w czasie CF tak samo można stracić płynność i w efekcie ogłosić upadłość. Owszem, w przypadku komercji CF operacyjny jest stabilniejszy, ale to nie znaczy, że łatwiej zarządzać zapadalnością zobowiązań.

Zgoda, ale musisz też przyznać, że ryzyko jest zawsze. I również zaufanie do spółki. Ja patrząc na przeszłość JRI, wierzę w to, że wiedzą, co robią. Zresztą ma to odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych spółki, gdzie wszystko jest na zielono :)

Przy okazji - dziś pojawiło się nowe EBI spółki. Uzupełnienie komunikatu z 22 stycznia br. gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

W skrócie: "daty podawania raportów okresowych do publicznej wiadomości dotyczą zarówno raportów jednostkowych jak i raportów skonsolidowanych."

Nie widziałem, ale nie wydaje mi się, aby ich stan wpłynął negatywnie. JRI ma już doświadczenie w rewitalizacji zakupionych nieruchomości przed ich wynajmem/sprzedażą. Nie wierzę, że kupią jakąś ruderę, która potem będzie stała, straszyła i przynosiła straty. Zbyt rozsądnie jak dotychczas zarządzana jest ta spółka.

@obs: GANT i JRI to tylko z pozoru podobne spółki, gdyż obydwie działają na rynku nieruchomości. Jednak GANT to deweloper, czyli na polski: firma budowlana. JRI zajmuje się nabywaniem istniejących nieruchomości na wynajem lub odsprzedaż po ewentualnym remoncie. Dopiero niedawno spółka zajmuje się tzw. redeweloperką, czyli np. dobudowywaniem dodatkowych kondygnacji. Ryzyko jest zatem nieporównywalnie mniejsze.

Nie sądzę, żeby tak było, ale faktycznie - musimy poczekać na raport roczny. Niestety, jeszcze trochę czasu upłynie zanim się na niego doczekamy. Wcześniej firma nabędzie zapewne nieruchomości na Śląsku, co musi wpłynąć na jej notowania.

Terasa, oj, Terasa. Nie wystarczy ci, że spółka nieprzerwalnie osiąga zyski? W pierwszych III kwartałach 2013 roku zysk (nie przychód!): 1 575 857 złotych. Link do raportu ze szczegółowymi danymi -> www.newconnect.pl/?page=1045&a...

A za chwilę opublikowany zostanie raport za IV kwartał 2013 roku. I wszystko wskazuje na to, że będzie równie korzystny.

Pojawił się nowy raport ESPI spółki - informacja o transakcjach w grudniu.

„Zarząd JR INVEST S.A. (dalej: Emitent) informuje, iż w dniu 29 stycznia 2014 r. otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi od osoby zobowiązanej, Wiceprezesa Spółki zależnej, o zrealizowanych transakcjach sprzedaży w grudniu roku 2013 akcji Emitenta, które łącznie nie przekroczyły wartości 5.000 EUR."

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/rep...

PS. Admin - już rozumiem i obiecuję poprawę :)

Admin skasował WSZYSTKIE wczorajsze posty?! Oprócz mnie jeszcze kilka osób zostawiło wczoraj tu wczoraj swoje komentarze odnośnie informacji o zakupie przez JRI nieruchomości na śląsku. Wrzucam zatem ponownie link do tej informacji, tym razem nie do konkurencyjnego portalu (bo może przez to te posty szlag trafił), ale bezpośrednio do portalu informacyjnego. Mam nadzieję, że ten post przetrwa :)

www.eurobuildcee.com/?page=new...

Kod:
mod: proszę trzymać się zasad forum - do wglądu na samej górze listy wątków

Bankrucik nie zgodzę się z tobą, że działają bez składu i ładu. Musisz wziąć pod uwagę charakterystykę rynku nieruchomości. Tutaj nie da się dużo planować, bo przecież nie zrezygnujesz ze świetnej oferty tylko dlatego, że jej zakup nie był w twoich planach. Ta branża to czekanie na okazję, a ta często jest tylko przez chwilę. Jak dla mnie prowadzenie tej spółki jest bardzo rozsądne. Co jest według ciebie ich minusem? Bo według mnie nie ma się tu do czego przyczepić.

orpus: na razie wiadomo tyle, co z tych dwóch ostatnich EBI. Jedno to, jak już ktoś tu wrzucił info o podpisaniu listu intencyjnego. Drugie EBI wyszło dziś i z niego dowiadujesz się, że JRI powołało celową spółkę do przeprowadzeniu zakupu tych nieruchomości. Trzeba trzymać rękę na pulsie odnośnie tych sprzedaży. Tym bardziej, że taki zakup na pewno wpłynie na kurs akcji :)

na razie cisza, ogólne wskazówki w temacie kupna od Ganta można szukać tylko w artykułach
2 artykuły
link 1 i link 2

trzymaj czy sprzedaj w końcu? ;)

2013-12-10
08:35 DM PKO BP zaleca trzymanie PKP Cargo, cena docelowa 89 zł [PAP]

2013-12-09
09:08 UniCredit rekomenduje "kupuj" PKP Cargo z ceną docelową 95 zł [PAP]

rozprawa odroczona do 20 grudnia

Panowie, może Wy jesteście zorientowani. Ja nie siedzę aż tak w Gancie. Czy to co Gant Development SA chce sprzedać JR Invest SA to Centrum Handlowe Marino we Wrocławiu? Czy Gant ma jakieś inne nieruchomości we Wrocławiu (chodzi o komercyjne, nie mieszkania, mieszkania we Wrocławiu to ma).

Cytat:
Artykuł w gazecie wrocławskiej

"Gant Development nadal zarządza Centrum Handlowym Marino przy ul. Paprotnej. W najbliższym czasie planuje je sprzedać.
- Na razie trwa rozbudowywanie centrum. Niedługo zostanie tam otwarty m.in. sklep Media Expert - mówi prezes Krzysztof Brzeziński. - Nie zrezygnowaliśmy ze sprzedaży centrum, trwają rozmowy z potencjalnymi inwestorami - dodaje."

Cytat:
i kolejny artykuł:
"Gant cały czas próbuje pozyskać środki na spłatę długów ze sprzedaży za ponad 100 mln zł centrum handlowego Marino we Wrocławiu. Nie wiadomo jednak, kiedy może dojść do transakcji, która była zapowiadana już wiosną."

podstawowa analiza techniczna dla PKP Cargo za stockwatch

kliknij, aby powiększyć

dziwi mnie ta cisza

Panowie, czy wiecie coś więcej o zakupie od spółki zależnej Ganta przez JR Invest nieruchomości za kilkanaście milionów złotych we Wrocławiu? Ni trafiłęm na żadem komunikat GANTa w tej sprawie, a jedynie na informację od JRI na bankierze jako komunikat EBI (06.12.2013) - link

"Zarząd JR INVEST S.A. (dalej: Emitent) informuje o podpisaniu w dniu 05 grudnia 2013 roku listu intencyjnego ze spółką wchodzącą w skład Grupy Kapitałowej GANT Development S.A., podmiotem działającym w branży nieruchomości komercyjnych, z siedzibą we Wrocławiu (dalej: Sprzedający). Przedmiotem listu intencyjnego jest ustalenie warunków nabycia przez Emitenta od Sprzedającego prawa użytkowania wieczystego gruntu oraz prawa własności budynku biurowo-usługowego, położonego we Wrocławiu, o powierzchni użytkowej ponad 4,2 tys. m2 (dalej: Nieruchomość)." (...)
źródło: bankier.pl

Będę wdzięczny za dodatkowe informacje.

straszna cisza o spółce, a spółka dalej pracuje na swoje - widać po kursie
ostatnia ciekawa informacja na jaką trafiłem to:

- z końca października 2013 Deweloper z diamentem w koronie – analiza techniczna DOMDEV na stockwatch www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...
- ogólnie komunikaty (ostatni z 5tego listopada 2013): www.stockwatch.pl/gpw/domdev,k...

Czy ktoś trafił na inne informacje?

06.12.2013 przegapione?

krótko i konkretnie:
JRINVEST: Podpisanie listu intencyjnego ws. nabycia nieruchomości we Wrocławiu

Zarząd JR INVEST S.A. (dalej: Emitent) informuje o podpisaniu w dniu 05 grudnia 2013 roku listu intencyjnego ze spółką wchodzącą w skład Grupy Kapitałowej GANT Development S.A., podmiotem działającym w branży nieruchomości komercyjnych, z siedzibą we Wrocławiu (dalej: Sprzedający). Przedmiotem listu intencyjnego jest ustalenie warunków nabycia przez Emitenta od Sprzedającego prawa użytkowania wieczystego gruntu oraz prawa własności budynku biurowo-usługowego, położonego we Wrocławiu, o powierzchni użytkowej ponad 4,2 tys. m2 (dalej: Nieruchomość). Łączna cena nabycia Nieruchomości wyniesie kilkanaście milionów złotych netto.(...)

źródło: link

ładnie się prezentuje

kliknij, aby powiększyć

analiza techniczna za stockwatch
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

kliknij, aby powiększyć

analiza technicza za stockwatch

nie ma tego wątku - zakładam

JRINVEST
Przedmiotem działalności emitenta jest nabywanie atrakcyjnych nieruchomości komercyjnych lub przejmowanie podmiotów, które są właścicielami takich nieruchomości, a następnie ich sprzedaż lub wynajem. Strategia rozwoju zakłada realizację kolejnych projektów w sektorze nieruchomościowym.
www.stockwatch.pl/gpw/jrinvest...

Przychody kwartalne 1,07 mln zł, spadek o 5,6% kw/kw
Stan gotówki w kasie 0,6 mln zł, wzrost o 12,7%
Przychody z 12 miesięcy 5 mln zł, spadek o 1,4% kw/kw
Zaciągnięte kredyty 12,66 mln zł, spadek o 3,9%
Zysk netto kwartalny 0,71 mln zł, spadek o 69,4% kw/kw
Wskaźnik ogólnego zadłużenia 33% , wzrost o 7,74 pkt.
Zysk netto z 12 miesięcy 2 mln zł, spadek o 49,2% kw/kw

za www.stockwatch.pl/gpw/jrinvest...

ANALIZA DUPONTA
Dla spółki 5,69%
Dla sektora -1,73%
Dla rynku 5,73%
Zwrot z kapitału

INFORMACJE OGÓLNE
Skąd pochodzą te dane?
Na giełdzie od 12 miesięcy
Liczba akcji 3 900 000
Free float 28,82%
Kapitalizacja 15,6 mln zł
Wartość księgowa 36,72 mln zł
Zysk operacyjny 1,99 mln zł
Przychody 4,50 mln zł
Zysk netto 1,66 mln zł

Dziękuję. Już sprawdzałem i czytałem raport.

Stabilnie w spółce i rosnący kurs. Cieszy. Od pewnego czasu interesują mnie poza branżą nieruchomości tematy opcji menadżerskich (w raporcie jest nawiązanie), ale akurat to na inny wątek na forum ogólnym.

Kakarotto napisał(a):
gratuluje wszystkim co brali udział w debiucie bo 18% [to jest fakt] piechotą nie chodzi thumbright

Dziękuję ;)

Co do Deutsche Bahn, to nie zapominajmy, że ich konkurencyjność do PKP Cargo jest / będzie uzależniona od PKP PLK. Od wielu lat mam wrażenie, że wszystkie spółki pkp grają pod siebie i nie znoszą konkurencji. Zobaczymy jak to wyjdzie. Co do Cargo jestem dobrej myśli.

W sumie to dobrze wyjaśnione. Też odradzałbym dla początkujących.

Gdzie znajdę pełną informację za Q3?
Znalazłem tylko: WSTĘPNA INFORMACJA O WYNIKACH ZA III KWARTAŁ 2013 - inwestor.domdevelopment.pl/upl...

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 15 marca 2017 10:03:12
Liczba wpisów: 45
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,745 sek.

yymeksen
denmhhrd
eehpedzv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xevjtpob
aewdfnco
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat