Temat:
PKNORLEN
Gdzie można znaleźć dane dotyczące wolumenu sprzedaży paliw przez PKN? Najbardziej zależy mi na ON. Czy nie uważacie, że ceny ON odjechały w kosmos i są zupełnie nieadekwatne do ceny ropy? Ceny w hurcie spadają, na stacjach nie. Wiem, że latem były niedobory ON w UE i to był powód do przeskoczenia ceny benzyny przez ON
|
|
Temat:
MABION
Jak dla mnie to zabrakło wykresu obrazującego przyrost ilości akcji Moim zdaniem o istotności tej prezentacji świadczy informacja zamieszczona na pierwszej stronie: Cytat:Dane i informacje zawarte w niniejszej prezentacji stanowią wyłącznie ocenę zdarzeń i aktualizacje zdarzeń dotyczących Spółki i jej otoczenia rynkowego. Nie stanowią oficjalnych informacji i prognoz.
|
|
Temat:
PZU
Z pewnością to przez obniżkę stóp procentowych. Żeby była jakaś dywidenda, nawet zaliczkowa w obecnej sytuacji finansowej potrzebna jest zgoda KNF
|
|
Cześć! Wojtku, czy mogł byś przyjrzeć się Ekoexport? Coś się zaczyna n plus dziać ale nie widać nic na obrotach
|
|
Według jakich kryteriów podejmujesz decyzje dotyczące kupna/sprzedaży?
|
|
Zazwyczaj do biura idzie sie tylko raz i na tym koniec zniżek. Wszystkie biura oferują również przeniesienia aktywów. Jeśli dobrze pamiętam to w DM WBK taka usługa kosztuje 50 zł. Z tym obrotem to tż musisz się zastanowić. Dla mnie 20 tys. zł to duża kwota, tym bardziej jak stawiasz pierwsze kroki. Proponuje sprawdzić oferte BOS. Dwa lata temu gdy zakładałem moje rachunki mieli ciekawą ofertę, jednak nie wybrałem gdyż nie oferowali pewnych akcji w IPO. Prowizje za przelew na własny rachunek w innym banku są dla mnie są pewną barierą i ułatwiają oszczędzać
|
|
Temat:
LESS
Leszczor napisał(a):Drzymałowa zeszła poniżej 10 % udziałów, ale najważniejsze, że są chętni do odbioru, bo plusy na kursie mają się dobrze i nawet na maxy dzienne w piątek się kurs wybił Spójrz na kurs Polimexu-Mostostalu: ktoś sypie, a ktoś zbiera. Nawet obecność ARP w akcionarniacie nie wpłyneła na notowania w dłuższym czasie pozytywnie.
|
|
Większość banków oferuje darmowe rachunki dla studentów.
Mam w mbanku ale nie wiem czy lepszy bo nie znam oferty ING :P
|
|
Ja korzystam z Notowań Mobilnnych Statica. Darmowy dostęp umożliwia mi mój bank. Mam rownież program przez który mogę składać zlecenia i je modyfikować. Są też darmowe programy np: biznesradar lub wcześniej wspomionana aplikacja wirtualnej polski. Nie korzystam z aplikacji GPW bo długo uruchamia się i pobiera znaczne ilości transferu. Jej zaletą jest brak reklam, dostęp do notowań wszystki instrumentów w obrocie na GPW i komunikaty giełdowe na bierząco. Często korzystam ze strony stooq.pl w przeglądarce. Przydała by się "odchudzona" wersja stockwatch na urządzenia mobilne bo obecna wersja zawiera dużo grafiki przez co szybko kończy mi się transfer.  Strona również ładuje się dużo wolniej od np. stooq. Ogólnie to nie polecam aplikacji na telefon bo uzależniają, a decyzje podjęte przy ich pomocy nie zawsze są trafne.
|
|
Cześć! Wojtku czy widzisz szanse na dalszą podbitkę na pszenicy (W.F na stooq)? Na RSI został wybity szczyt podejścia z końcówki września, a kurs naruszył opór wynikający z dolnego cienia na początku sierpnia. Na obrotach nic się nie dzieje.
|
|
Temat:
EKOEXPORT
Kiedyś też pisalio 5 zł i mniej. Jak to wyszło sam wiesz.
|
|
W AT badasz przyszłoś na podstawie własnej wiedzy i domysłó, a raporty są tylko potwierdzeniem Twoich teori lub nie. AT zakłada, że wszystkie informacje są zapisane na wykresie. Chcąc nie chcą korzystasz również z działania "grubasów" którzy wchodzą z większymi kwotami przez co zaznaczzaja swoją obecność na wykresie oraz mogą poświęcić więcej środków na "zbadanie przyszłości".
|
|
Wojtku, co myślisz na temat kontraktu na olej sojowy(BO.F)? Ja zauważyłem wzrost wolumenu oraz pozytywną dywegerencję na RSI dziennym. Fundamentalnie na plus to krótkotrwała susza w Brazylii oraz deszcze w USA utrudniające zbiory, na minus wzrost powierzchni upraw oraz wysokie plony w USA. Z nadprodukcją również może nie być problemu ze względu na rosnące potrzeby pokarmowe w Chinach: Cytat: Amerykańskie Stowarzyszenie Przemysłu Spożywczego szacuje, że w przeciągu najbliższych 4-5 lat (w perspektywie 2018 roku), Chiny staną się największym importerem żywności na świecie (szacunki mówią o obrotach na poziomie 480 mld RMB – 79mld USD). Chińskie Biuro Statystyczne zdaje się potwierdzać te dane informując o ponad 15% wzroście importu żywności na przestrzeni ostatnich 5 lat. www.gochina.gov.pl/Aktualnosci...
|
|
Mimo nadejścia ciężkich czasów są perełki wyglądające zachęcająco http://stooq.pl/q/?s=sds.usW skrócie: nowy szczyt na RSI jednak bez jakiś znacznych obrotów. Wojtku, czy mógł byś spojrzeć na kawę (KC.F)? W ubiegłym tygodniu został wybity nowy szczyt, tylko zastanawia mnie brak większych obrotów
|
|
Ja również proszę o analize BNP Paribas.
|
|
Temat:
AMICA
Mam rozumieć, że Amica również nie zgłosiła chęci zakupu?
|
|
Dziękuję
|
|
Cześć. Wojtku, czy mógłbyś przyjrzeć się CDR? Zauważyłem tam oRGR jednak wykres dzienny i tygodniowy daje mi sprzeczne "sygnały"
|
|
Wojtku, czy w ramach "kąciku życzeń" mógł byś przeanalizować Marvipol oraz Orange?
Pozdrawiam
|
|
W ubiegłym roku nie było sensu kombinować na słabych spółkach gdy były takie co rosną po 100% i więcej w krótkim czasie. O tym, że skończył się czas wzrostu na fundamentalnych perełkach pisał Wojtek w Portfelu pasywnego inwestora. Teraz widzę szanse w grze pod odbicie na słabych papierach, pozycje typu short na przewartościowanych i słabych spółkach, szukanie okazji na NC i i WIG 250, wezwania i dobre dywidendówki.
|
|
Dziękuję
|
|
Czy dostrzegasz oznaki odwrócenia trendu na pszenicy? Fundamentalnie to w Europie zaczyna brakować pszenicy jakościowej - jest poszukiwana w Polsce przez odbiorców z Francji - nie mogą wywiązać się z podpisanych kontraktów, bankructwo Argentyny (możliwe problemy z dostawami, również dotyczy Soji). W Australii jest susza i zbiory będą niższe niż szacowane. www.topagrar.pl/articles/aktua...www.portalspozywczy.pl/zboza/w...
|
|
Cześć. Bardzo konkretna i wartościowa kronika. Mam do Ciebie Wojtku dwa pytania: - czy korzystasz z formacji świecowych? - co to jest średni SMA30t? To samo co SMA30? Dziękuję za dostęp do wiedzy i pozdrawiam
|
|
Temat:
MABION
Tak nie można analizować spółki takiej jak Mabion.
|
|
Temat:
QUERCUS
Buczek może w ten sposób korzystnie upchnąć swoje akcje, gdyż drobni nie będą sprzedawać.
|
|
Temat:
MABION
Przypominam kolegom, że toczy się tutaj gra pod CD20.
|
|
2 pytania do znawców tematu: - czy CD Projekt osiąga wyższe marże sprzedając W2 przez gog.com niż podczas sprzedaży przez tradycyjne kanały? - zysk ze sprzedaży pozostałych tytułów rekompensuje koszty utrzymania gog.com?
|
|
Temat:
MABION
Dodam, że po godzinie 16:00 (kurs 59,00 zł)doszło do 83 transakcji kupna, obrót do zamknięcia wyniósł 219 757,00 zł. Największa transakcja sprzedaży po godzinie 16 z wyłączeniem fixingu odbyła się o 16:07:20, zostało sprzedane PKC 270 akcji. Źródło: www.biznesradar.pl/transakcje/...Zakończenie budzące różne domysły.
|
|
|
|
Masz rację bugmenot. Słabo się wczytałem, lecz zakładałem, że pkt. a, b, i c nie zachodzą razem.
|
|
Jak przewidujecie przyszłość Polski gdyby podatki obniżono do poziomu podobnego jak w rajach podatkowych?
|
|
Jeśli partnerzy pozbywają się akcji to: a) potrzebują kasy b) nie widzą sensu posiadania akcji c) liczą, że przyszłość Emitenta (jeśli użyłem złego określenia to proszę mnie poprawić) może nie być tak kolorowa jak obecnie
|
|
Kurs rozpoczął wzrosty tuż po opublikowaniu wyników. W 3 dni ponad 20%. Nikt tu nikogo nie zmusza do kupna/sprzedaży akcji. Każdy tu jest po to aby zarobić.Hurraoptymizm na obecną chwile nie jest zalecany.
|
|
Ja bym chciał podziękować anty_teresie. Ze względu na szczątkową wiedzę nie udzielam się na forum które jest moją codzienną lekturą.
Jeśli chodzi o kurs to z czasem pewnie wzrośnie ale nie będzie to już tyle zysku jak rósł z 10 zł do obecnych poziomów. Sensem funkcjonowania na giełdzie jest poszukiwanie takich spółek jaką było eko w 2009 roku - tanią i rozwojową. Ahoj
|
|