PARTNER SERWISU
gohghqta
grum

grum

Ostatnie 10 wpisów
Yaroman napisał(a):
[....]
2.Kupiłem ETFBW20LV. 35 jednostek. Liczę na zakończenie korekty i powrót WIG 20 do wzrostów.
[...]

Nie obawiasz się, że banki (pomimo wątpliwości co do nowego podatku) będą zachowywać się słabiej niż indeks? Co tak ma popchnąć WIG 20?
Przyznam się, że przyjmujesz inne założenia niż ja, stąd moja ciekawość, może niezdrowa - za co przepraszam....

Żeby zachęcić do zwierzeń odsłoniam swoją talię: zwiększyłem udział obligacji korporacyjnych z 0% do 20% w portfelu (UNIBEP-u i BEST przede wszystkim, Cognor - bez znaczenia pakiet, z reguły poniżej nominalnej obawiając się ich rolowania), a akcyjnie siedzę w służbie zdrowia ;-), majtkach - stanikach (esotiq) i chrupkach (eurosnack).
Czyli jak na mnie portfel na przeczekanie....

1ketjoW napisał(a):
Cytat:
Bezkarność PLUS i tyle w tym temacie. Prokuratura po zmianach z definicji zawsze miała problem z udowodnieniem czegokolwiek w odniesieniu do osób z PIS i kościoła.

Nawet dziś podałem Ci informację o skazanym pośle PiS z Rybnika. Mogę napisać to samo o PO i Lewicy, ale ten poziom dyskusji do niczego nie prowadzi.

Podobnie mogę napisać, że sędzia Szmydt został zwerbowany przez białoruskie służby za czasów PO i to że uciekł to wyłączna wina obecnej koalicji rządzącej.
Twój poziom tez.

Dyskusja prowadzi. Na twoim skromnym przykładzie dowodzę, że jest to problem mentalnościowy, czyli niestety wymagający czasu (wielu pokoleń niestety)
Pozostaje tylko kwestią czy właściwe jest ją (mentalność) nazwać wschodnią mentalnością, o której się rozpisywałem, chłopską mentalnością (na zasadzie Pan może więcej) czy mentalnością mającą swoje źródła w bliższej nam historii tzw. mentalnością homosovietius.

1ketjoW napisał(a):
Nie wiadomo, dlaczego zgłoszenie nastąpiło dopiero w 2015 r., mimo że zdarzenia miały miejsce w 2009 r. Jaki chcesz po 6 latach udowodnić gwałt? Dlaczego wcześniej nic nie zgłaszała skoro rządziło PO do 2015 r. i prokuratura jak uważasz była niezależna.

Dziwisz się, że prokuratura umorzyła śledztwo. Podaj przypadki gdy po minimum 6 latach od gwałtu nastąpiło zgłoszenie gwałtu i winny został skazany. Jakie dowody biologiczne są dostępne po 6 latach - z DNA raczej to się nie uda? Serio uważasz to za wiarygodny dowód na potwierdzenie Twojej tezy.

Zdaje się, że oskarżony wydał oświadczenie, w którym stanowczo zaprzeczył oskarżeniom o gwałt. Twierdził, że jego relacje z Magdaleną były "czysto braterskie", a oskarżenia są wynikiem zemsty na jego ojcu za zwolnienie z pracy ojca Magdy.

Możemy się założyć, że prokuratura albo umorzy to postępowanie albo sąd uniewinni Kurskiego z braku dowodów.

Bezkarność PLUS i tyle w tym temacie. Prokuratura po zmianach z definicji zawsze miała problem z udowodnieniem czegokolwiek w odniesieniu do osób z PIS i kościoła.

Specjalny zespół prokuratorów zaprezentował pierwszą część raportu z audytu postępowań z lat 2016-2023, czyli okresu, gdy ministrem sprawiedliwości był Zbigniew Ziobro. To miało być rozliczenie z prokuraturą za rządów PiS. Śledczy przeanalizowali 200 z 600 spraw i wypunktowali liczne nieprawidłowości. Droga od publikacji raportu do konkretnego rozliczenia odpowiedzialnych osób i naprawy prokuratury może okazać się długa i wyboista. Oto pięć najważniejszych wniosków z raportu. [....]

Raport opisuje 200 szczególnie kontrowersyjnych spraw, co do których istniało podejrzenie nieprawidłowości i politycznego wpływu. Śledczy wskazali uchybienia w 163 na 200 przeanalizowanych postępowań. W przypadku aż 112 stwierdzono szereg poważnych zastrzeżeń, które winny skutkować zdecydowaną reakcją w sferze odpowiedzialności karnej i dyscyplinarnej.
[...]
Raport opisuje szczegółowo ok. 150 spraw oraz ogólnie pozostałe 50. W efekcie przygotowania raportu wystosowano 35 wniosków o odpowiedzialność karną lub służbową prokuratorów, którym zarzucono nieprawidłowe działanie, wszczęto 14 postępowań karnych oraz cztery postępowania służbowe.

[...] duchowny przez półtora roku gwałcił i okaleczał nastolatkę. Śledztwo w sprawie zostało umorzone przez prokuraturę w Miechowie, a ksiądz pozostał na wolności. Pokrzywdzona ponownie zawiadomiła prokuraturę o popełnieniu przestępstwa. [...]
Dzisiaj Marianna ma dziewiętnaście lat i studiuje prawo. Gdy osiągnęła pełnoletniość postanowiła ponownie powiadomić o sprawie prokuraturę w Miechowie. Wniosek do urzędu trafił w czerwcu 2020 roku.

Prokuratura Okręgowa w Toruniu wydała postanowienie o postawieniu zarzutów Zdzisławowi K., synowi Jacka Kurskiego. Śledczy oskarżają go o wielokrotne zgwałcenie Magdaleny (która w chwili zdarzeń była dzieckiem) oraz o zmuszanie jej podstępem i przemocą do innych czynności seksualnych. Do przestępstw miało dojść wiosną i latem 2009 roku.
Prokuratura dowiedziała się o sprawie w 2015 roku, po zawiadomieniu złożonym przez matkę Magdaleny. [...]
Śledztwo, wszczęte w 2015 r., było dwukrotnie umarzane (w 2017 i 2019 r.) przez prokurator Grażynę Wawryniuk, mimo że sąd nakazał jego wznowienie, uznając, iż prokuratura "wybiórczo potraktowała zeznania świadków". [...]

Po zmianie władzy w 2023 r. i audycie, który wykazał poważne nieprawidłowości, śledztwo wznowiono (prowadzi je Prokuratura Okręgowa w Toruniu). Nowe przesłuchania Magdaleny i opinia psycholożki potwierdziły, że zeznania pokrzywdzonej są wiarygodne.

Niestety powielam bo stawiasz zwietrzałe przekłamane tezy. Nikt już nie wierzy w to, że reforma sądownictwa polegająca na odebranie władzy sędziowskiej niezależności miała służyć obywatelom. Miała służyć przede wszystkim zbudowaniu systemu bezkarności ludzi PIS-u.
Pierwszym krokiem do tego ubyło uzależnienie prokuratorów. Efektem tego była niejedna sprawa gdzie albo odmawiano wszczęcia albo ją realizowano "na wieczną wieczność".
Bez zmian we wschodniej mentalności notabli i wyborców PIS-u takie kroki będą ponawiane. Wtedy nasz kraj niczym nie będzie się różnił od systemu panującego w Rosji. Zwyczajnie tobie to pasuje bo masz w tym interes. Ja mam interes w utrzymaniu systemu, który niezależnie od decyzji władz PIS (i jakiekolwiek innej partii) oczyszcza środowisko z takim person jak sędzia dobra zmiana Szmydt czy Romanowski albo Czarnecki etc.

1ketjoW napisał(a):
władza podlega kontroli. [...] Szmydt uciekł za rządów obecnej koalicji. [...].

Sędzia Szmydt to dziecko dobrej zmiany. Charakterologicznie i mentalnościowo uciekł tam, gdzie czuje się swojsko. Nie dziwi mnie poczucie wyobcowania Szmydta przy obecnym rządzie.
Jak zawsze pisałem Kacap lgnie do kacapa. Jak Szmydt lgnął do PIS-u tak PIS-lgnął do niego. Szmydt-owi mentalnościowo jest bliższy ruski syf. Czas aby inni z PIS-u wyszli z "szafy" i pokazali swoją wschodnią mentalność. Byłoby uczciwie wobec ich wyborców. W tym przypadku Szmydt i Romanowski dali pewien przykład uczciowości nie wstydząc się swego "HOMOSOVIETICUS"
Trzymam zatem kciuki - bez wstydu wychodźcie z tej "szafy"

1ketjoW napisał(a):
Zgadzam się całkowicie, że system prawny wymaga reformy w Polsce. Z tym, że środowisko prawników sędziów itp. nie chce żadnej reformy. Im większy burdel tym mają więcej pracy i tym łatwiej uzasadnić wyroki.
Prawnicy cynicy się śmieją że wyrok ma być sprawiedliwy. Sam jestem uczestnikiem sprawy,która niedługo będzie miała 10 lat, a końca nie widać.
Polska powinna iść drogą prostych rozwiązań, a nie bezkrytycznego implementowania zachodnich wzorów.

Przestań bzdury pisać. Zamach PIS na niezależność sędziowską (notabene również przy pomocy sędziego dobrej zmiany Szmydta) jest kolejnym etapem likwidacji instytucji, która mogłaby z racji swej funkcji oczyszczać system polityczny w Polsce. Oczywiście PIS uderzając w każdą niezależną władzę robił to ..... jak przystało na ludzi o wschodniej mentalności ... "wszystko dla dobra przeciętnego Kowalskiego". Budujecie tym państwo mafijne na wzór putinowskiego kacapstwa, bo mając taką mentalność - wyłącznie w takim państwie się czyjecie najlepiej.

I właśnie ta bliskość mentalności przyciągał takich jak Szmydt do PIS-u. Kacap lgnie do kacapstwa. Nie dziwi mnie przez to ucieczka Szmydta na Białoruś.

Z innej beczki.... Wiecie jak rozpoczął się rozbrat Węgier Orbana z Unią Europejską???? Wszystko zaczęło się od korupcji famili orbanowskiej i próbie wzbogacenia się na funduszach unijnych. Poziom korupcji i rozpieprzenia instytucji państwa był tak duży, że kontrolę funduszy unijnych przeprowadza tam bezpośrednio OLAF. Instytucje państwa w konfrontacji z familią orbanowska była "bezradna" w równym stopniu jak polska prokuratura wobec pisowskich notabli
No cóż swój pognał do swego. Jak tam Romanowski czuje się na Węgrzech?

krewa napisał(a):
Nie wypada stawiać w jednym rzędzie Janukowycza i Romanowskiego, to są dwie różne bajki.

Nie jest żadną nowością, że głowa państwa (często aka dyktator), zmuszona do ucieczki, zazwyczaj była przyjmowana w zaprzyjaźniony kraju. I nie zawszę na miarę piastowanego do niedawna stanowiska. Przykładem Mościcki, lekko upodlony przez Rumunów; przykładem też Janukowycz, który, pomimo mocnego wsparcia w organizacji ucieczki, przez długi czas zmuszony był mieszkać w Rostowie. Al-Asad prawdopodobnie miał lepszego skina, gdyż pozwolili mu zatrzymać się w Moskwie. Podobnie ewakuował się Marcos - zaprzyjaźniony kraj zorganizował jemu wojskowy czarter. Inny zaprzyjaźniony kraj wysłał wojskowy samolot po prezydenta Gonzalesa i zapewnił jemu azyl. Bycie prezydentem to jednak ciężki kawałek chleba ;)
Nie poszczęściło się jedynie Hussainowi i Kaddafiemu.

Oczywiście że nie wypada. Janukowicz to bandycka emanacja wschodniej mentalności.
Pozwoliłem sobie na dyskusję wokół tych 3 osób (mam nadzieje, że ich katalog będzie jak najmniejszy, dla naszego i ukraińców dobra), bo chciałem zwrócić uwagę na fakt ciągłego ich usprawiedliwiania i szkodliwości takiego podejścia dla nas i przyszłych pokoleń.

W Polsce zanikają mechanizmy samooczyszczania środowisk politycznych od tego typu person na rzecz mafijno-partyjnej lojalności i klakierskiego podejścia do wartości. Zmierzamy ku mafijnego państwa, gdzie instytucje państwa służą interesom partii a nie Kowalskiego. (wystarczy prześledzić sposób realizowania prostych śledztw prokuratorskich wobec np. Czarneckiego i jego delegacji). Rozejrzyjcie się kto w takiej rzeczywistości będzie czuł się najpewniej.... z jaką swobodą partyjni koledzy szumnymi hasłami o demokracji wybielają to co nigdy nie powinno być białe - i co najgorsze jak ta strategia znajduje podatny grunt w naszym chłopskim społeczeństwie (nawet głupawymi "dowodami", że Tusk spotkał się z Putinem naście lat temu), gdzie jest w dalszym ciągu przeświadczenie że Pan może więcej.

Wygrywa w naszym narodzie wschodnia mentalność przeszyta wrogością do zachodniego systemu demokracji (ile to już razy słyszałem o Eurokołchozie...), a przecież normalnej alternatywy nie ma.

1ketjoW napisał(a):

[....]
Podsumowując: sam fakt, że ktoś przebywa na terytorium obcego państwa i nie jest z niego wydalany, nie jest dowodem na żadne tajne układy ani specjalne zainteresowanie służb. To tylko Twoja interpretacja, która brzmi bardziej jak anegdota, powtarzana again and again. Metoda zdartej płyty.

Pozwolę sobie na "odrobinę" ironii.
Oczywiście każdy azylant w Białorusi jest zapraszany, jak sędzia dobra zmiana Szmydt, do białoruskiej telewizji.
Oczywiście każdy kto poprosi o azyl w kraju lubiącym azylantów i innych "inżynierów" - Węgry, ten azyl otrzyma i oczywiście zostanie zatrudniony w Fundacji powiązanej z rządem.
Oczywiście przebywanie Janukowicza na terytorium Rosji to żaden dowód i nie wiąże się z zainteresowaniem obcych służb

Każdy azylant - tylko warunek - musi być sędzią dobra zmiana lub człowiekiem PIS-u i musi obowiązkowo uciekać przed polskim wymiarem sprawiedliwości.

1ketjoW napisał(a):
Nie zgadzam się [....] opiera się on na nieuzasadnionych spekulacjach. Sam fakt, że przebywa on na terytorium obcego państwa, nie pozwala wnioskować ani o tym, co wiedzą lub co tolerują tamtejsze służby.

[...] Rozszerzanie ich o domniemania dotyczące Romanowskiego w kontekście „tolerowania” przez obce państwa to czysta spekulacja, która nie ma żadnego udokumentowanego uzasadnienia. [...]

Wskaż dlaczego służby węgierskie miały się interesować polskim Funduszem sprawiedliwości lub ogólnie Romanowskim? Obecność osoby na terytorium obcego państwa nie implikuje automatycznie, że węgierskie służby angażują się w sprawy kraju pochodzenia uciekiniera ściganego za przestępstwo kryminalne. Aż dziwne, że muszę to pisać kolejny raz.

Nie spekuluje. Stwierdzam fakty: który pan uciekł przed POLSKIM WYMAREM SPRAWIEDLIWOŚCI, gdzie uciekł, jak mu się wiedzie.
Sugerowanie, że obce służby NIE WIEDZĄ gdzie jest Romanowski w kontekście tego że my wiemy, a inni mogli obejrzeć sobie reportaż dziennikarski, gdzie Romanowski mieszka, co porabia (analogicznie sędzia dobra zmiana Szmydt) jest zabawne..... Zatem ja tego się nie podejmuję. Nie chce być obiektem uzasadnionych kpin.

Zakładam, że obce służby są sprawniejsze ode mnie, może nawet od Ciebie, a zwłaszcza od dziennikarzy i wiedzą co gdzie i kiedy każdy z tych delikwentów porabia. Jako że zakładam prawidłowo, że obce służby wiedzą, to brak cyt. "udokumentowania uzasadnienia tolerowania" przebywania tych delikwentów na terytorium obcych państw - śmieszy ten argument. Ironicznie zatem napiszę, że na stronach internetowych obcych służb nie znalazłem oświadczenia o tolerowaniu przebywania tych delikwentów. No ale przecież jest rzeczą oczywistą że obce służby realizują interes obcego państwa, a nie Polski

Nie wskaże powodów zainteresowania lub braku zainteresowania obcych służb polskim Funduszem Sprawiedliwości, bo to kolejna próba rozmydlenia oczywistej sprawy. - bardzo szkodliwe dla naszego Państwa.

Wydzielenie części badawczej Spółki i utworzenie Spółki J SYN2BIO S.A. nabiera rumieńców. Wartość emisyjna 1 (jednej) Akcji Emisji Podziałowej wynosi 19,14 PLN (słownie: dziewiętnaście złotych 14/100). Oczywiście informacja ważna wyłącznie dla akcjonariuszy Spółki ;-)

1ketjoW napisał(a):
Nie sugeruję tylko piszę wprost. To wszystko co piszesz w sprawie Romanowskiego na Węgrzech to Twoje imaginacje. Sprawdź czy Romanowski miał dostęp do informacji niejawnych itd.

I to jest rozmydlanie prostej sprawy. Po co mam sprawdzać czy Romanowski miał dostęp do informacji niejawnych .... sędzia dobra zmiana Szmydt - z pewnością nie miał.

Imaginacje?
Stwierdzam proste fakty: Kto uciekł, gdzie uciekł, przed kim uciekł ( przed POLSKIM WYMIAREM SPRAWIEDLIWOŚCI), fakt że jak osoba, która uciekła jest na terytorium obcego państwa to jego służby z pewnością o tym wiedzą i odnośnie każdego z tych panów: sędziego dobra zmiana Szmydt-a, Romanowskiego czy Janukowicza - tolerują ich pobyt w swoim państwie co jest równoznaczne z tym, że co najmniej ich pobyt nie jest sprzeczny z racją stanu danego obcego państwa albo realizuję jego - obcego państwa politykę (interes). Oczywista oczywistość....

Dostrzegam różnicę w ocenie takiego stanu faktycznego między osobami wspierającym PIS, środowiskiem PIS a innymi osobami poza tym środowiskiem i udaje mi się te różnice powiązać ze źródłem problemu. Prosta implikacja.

1ketjoW napisał(a):
Proszę czytaj ze zrozumieniem. Nie ma żadnych informacji, że Romanowski na Węgrzech jest pod opieką służb. To Twój wymysł.

Sugerujesz że węgierskie służby (to co ja nazywam obce służby) nie mają wiedzy, że Romanowski przebywa na terytorium Węgier i jest zatrudniony przez Fundację powiązaną z władzami węgierskimi.... Przecież tolerowanie tej sytuacji przez obce służby to też forma wsparcia dla Romanowskiego i śmiem twierdzić, że Romanowskiemu taki stan rzeczy nie przeszkadza. Taki stan rzeczy nie przeszkadza również sędziemu dobra zmiana Szmydt czy Janukowiczowi.
Jedni mniej drudzy więcej opływają w luksusach i ich dobrze układający się los z pewnością ma być przykładem do naśladowania dla innych. Każde służby przecież tak postępowały i będą postępować.

Wstyd, że nie dostrzegasz albo udajesz że nie dostrzegasz tak elementarnej - definiującej tą sprawę kwestii. Niestety kolejny rząd polski (a jestem pewien że PIS dojdzie do władzy) na tym wstydzie nie będzie budował Państwa, będzie budował swoja władze w kontrze do tych wszystkich instytucji, które w jakikolwiek sposób mogłyby oczyszczać to środowisko z takich Szmydt- Romanowskich elementów. Wraz z powrotem PIS i mentalności wschodniej powróci złota myśl Cyrankiewicza: "Każdemu, kto podniesie rękę na władzę, władza tę rękę odrąbie". Homosovieticus będzie górą.

1ketjoW napisał(a):
Ja nikogo nie usprawiedliwiam. Wskazuje, że mylisz się w swoim sposobie rozumowania. Do tego próbujesz grać na emocjach.
To, że Romanowski uciekł na Węgry nie znaczy, że współpracuje z obcym wywiadem. To Twoje przypuszczenie niczym nie poparte i bardzo mało prawdopodobne z uwagi na to, że Węgry są zarówno w NATO jaki i UE. Zdaje się, że wiesz w tej sprawie więcej niż polskie służby, co jest absurdem.

Proszę czytaj ze zrozumieniem. Romanowski, Szmydt i Janukowicz wraz z przekroczeniem granicy są pod opieką obcych służb. Pozwolę sobie dodać (na zasadzie a contrario), że wraz ze zmianą władzy na Węgrzech - Romanowski straci pracę w fundacji powiązanej z władzą węgierską i dostanie kopa od tych służb oby był w zasięgu właściwości miejscowej POLSKIEGO WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI. Podkreślam POLSKIEGO! Nie widzę powodu mieszać w tym wszystkim tezami o NATO, UE etc., bo to rozmydlanie prostej sprawy. A w kwestii rozmydlania, usprawiedliwiania etc. wielokrotnie już pisałem. Ach ta mentalność. Naprawdę trzeba pokoleń aby to zmienić......

1ketjoW napisał(a):
Udowodnij że Romanowski współpracuje z węgierskimi wywiadem gdy Węgry są w NATO i UE. Co Węgrzy mieliby na tym zyskać skoro Ty o tym wiesz i jest to dlatego wiedza powszechna. To pokazuje jak to Twoje twierdzenie jest oderwane od realiów i tworzy nieistniejący byt.

Romanowski uciekł z uwagi na sprawę karną i za jego ucieczkę odpowiada nieudolność polskiego wymiaru sprawiedliwości. Przecież on został zaaresztowany i musiał zostać zwolniony ponieważ miał ważny immunitet. To kolejny dowód na to jak przeznaczasz na siłę fakty pod swoją tezę.

I to jest dowód na tą wschodnią mentalność, która jest w mojej opinii zagrożeniem dla Polski.
Z jednej strony podaje się argument o nieudolności polskiego wymiaru sprawiedliwości, a z drugiej podkreśla że przecież to zemsta polityczna - co jedno drugi wyklucza. Podkreślić należy tutaj określenie POLSKI WYMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI. Panowie z PIS-u uciekli przed POLSKIM WYMIAREM SPRAWIEDLIWOŚCI.
Mam udowodnić, że panowie z PISU są pod opieką obcych służb specjalnych. Osłabiające żądanie, ale silne w rozmydlaniu sprawy. Nie zakładam, że dla tych obcych służb specjalnych fakt przebywania tych osób na ich terytorium jest obcy. Każdy z nich, w szczególności Janukowicz, świetnie się urządzili. Nie martw się krzywda się im nie stanie wręcz będą opływać w luksusy tak aby zachęcić innych do ucieczki pod kuratele obcych służb specjalnych.

Jeszcze raz podkreślam clue tego co chciałem napisać:
Dziwi mnie ta mentalność, gdzie swój swego usprawiedliwia, broni do upadłego - pozbawiając całego środowiska możliwości samooczyszczenia. W ten sposób buduje się państwa quasi-mafijne pokroju Rosji. To nazywam wschodnią mentalności, mentalnością która przede wszystkim boi się zachodnich wartości i zachodniego systemu demokracji - bo sam fakt istnienia takiej alternatywy jest dla takich wschodnich systemów egzystencjalnym zagrożeniem.

Zatem chłopcy z PIS-u ... ponownie zacytuje mojego dziadka naukowca: "srajcie na zachód, a gówno ze wschodu przyleci!"

Według mnie trzeba pokoleń aby zetrzeć homosovieticus z umysłów polaków.

007 napisał(a):
Niestety, ale doczekaliśmy takich czasów, że ani Romanowski, ani Kuczmierowski nie mieli najmniejszych szans na sprawiedliwy proces w Polsce. Świadczy o tym chociażby to w jaki sposób traktowano podejrzanych w sprawie Funduszu Sprawiedliwości i RARS. Porównywanie Romanowskiego do Szmyta i Janukowycza ma niewiele sensu.

Ministerstwo Sprawiedliwości jako zorganizowana grupa przestępcza brzmi jak cytat z filmów Monty Pythona. Romanowski powinien mieć sprawę o przekroczenie uprawnień, a zrobiono z tego jeden wielki cyrk. A że uczestnicy cyrku są tak sprawni jak te postaci z Monty Pythona to i Romanowskiemu udało się uciec.

I to jest wpis usprawiedliwiający naszą grupę zdrajców. Takim podejściem budujemy państwo słabe oparte na wątpliwych wartościach, gdzie podkreśla się byle pretekst pomijając istotę sprawy: ONI UCIEKLI POD OPIEKĘ OBCYCH SŁUŻB. W ten sposób powielamy błędy Ukrainy z Janukowiczem, gdzie multum klakierów go usprawiedliwiało - również pod pretekstem nieuczciwości sądów. Powielamy błędy I RP gdzie nasze mendy szukały schronienia na różnych obcych dworach - niejednokrotnie używając przy tym szumnych tez o obronie demokracji szlacheckiej.

Dziwi mnie ta mentalność, gdzie swój swego usprawiedliwia, broni do upadłego - pozbawiając całego środowiska możliwości samooczyszczenia. W ten sposób buduje się państwa quasi-mafijne pokroju Rosji. To nazywam wschodnią mentalności, mentalnością która przede wszystkim boi się zachodnich wartości i zachodniego systemu demokracji - bo sam fakt istnienia takiej alternatywy jest dla takich wschodnich systemów egzystencjalnym zagrożeniem.

Zatem chłopcy z PIS-u ... ponownie zacytuje mojego dziadka naukowca: "srajcie na zachód, a gówno ze wschodu przyleci!"

Ostatnio Wiktor Janukowycz się "ożywił" udzielając wywiad. Dla niewtajemniczonych Wiktor uciekł do sąsiedniego kraju (Rosji) i tam jest pod opieką obcych służb. Analogicznie jak z Romanowskim, który też zwiał, czy też Szmidtem, który też zwiał i jest pod opieką obcych służb - czekam zatem na "ożywczy" wywiad któregoś z nich.

Oczywiście zaraz pojawią się wpisy relatywizujące i usprawiedliwiające to co zrobił Romanowski, sędzia Szmydt dobra zmiana, czy Janukowicz w stosunku do ukraińskiego narodu.

W ramach usprawiedliwiania tego co obrzydliwe proszę o przypomnienie że naście lat temu Tusk spotkał się z Putinem oczywiście nie wspominając, że naście dni temu Trampek też spotkał się z Putinem, a każdy z nich spotkał się (niestety) z przedstawicielem kraju z którym utrzymujemy stosunki dyplomatyczne (również w czasach dobrej zmiany, czasach gdzie tak dobrze czuli się sędzia Szmydt czy Romanowski)

Reasumując powyższe uważam, że usprawiedliwianie Romanowskich, Szmidtów czy Janukowiczów to budowa klimatu dla padalców, którzy w przyszłości zdradzą nasz kraj.

No cóż.... Zdrajcy I RP powoływali się na wolność szlachecką.
Romanowski jest opieką obcych służb, analogicznie jak sędzia Szmydt. Jest symptomatyczne i przerażające że środowisko PIS to bagatelizuje, trywializuje i nadaje temu "głębię" walki o demokrację. Obrzydliwe. Przecież żaden z nich tego nie kryje... poprosili o azyl i są pod opieką obcych służb.

Ciekaw jestem ilu "śpiochów" jest jeszcze w tym środowisku.... Kejto... Podejrzewasz kogoś???

Czy ostatnie decyzje Pana Prezydenta nie są efektem "pożytecznego idioty", agenta wpływu? Obawiam się o to, bo facet jest zwyczajnie zielony jak szczypiorek. Nie chcę powielać wypowiedzi ludzi, którzy go poznali cyt. "niezbyt lotny osiłek (007 - zarzucasz mi kłamstwo, wpisz sobie hasło w google: "niezbyt lotny osiłek" dodaj Mentzen.... przecież nawet ci parafrazując Mentzena.... niezbyt lotni to przecież potrafią ;-).

A to może z innej beczki.

Nie martwi cię relatywizowanie przez PIS faktu ucieczek pod opiekę obcych służb pana Romańskiego i sędziego Szmydt-a ? Zwłaszcza ucieczkę pod opiekę obcych służb Romańskiego? Zważywszy na naszą historię upadku I RP, taka ucieczka pod opiekę obcych służb powinna być jednoznacznie przez środowisko PIS ocenione, a tutaj mamy do czynienia z ..... wręcz z obroną.

Toż to może świadczy o wartościach jakimi kieruje się środowisko PIS-u!!!!
Uważasz że takie podejście może ułatwić działania szpiegowskie Rosji w Polsce?
Czy takie usprawiedliwianie ucieczki Romanowskiego pod opiekę obcych służb może mieć jakieś podłoże w mentalności tego środowiska??

1ketjoW napisał(a):
[...] chodzi o sytuację prawną [...] zbadaj kontekst. Wtedy można samemu wyrobić sobie zdanie.

Zgadza się, że chodzi o sytuację prawną. Tak jak Sędzia Szmydt (ten co lgnął do PIS a PIS lgnął do niego, ten od afery hajterskiej, gdzie szkalowano niezależnych sędziów), tak Romanowski uciekł pod opiekę obcych służb. Ich sytuacja prawna jest taka sama.

Cały czas oczekuje jasnej odpowiedzi czy z racji podjętych ostatnio przez Pana Prezydenta decyzji nie obawiasz się, że kolejny "znakomitość" środowiska PIS-u będzie miał taką samą sytuację prawną
???

Z wypowiedzi pana Mentzena (a Pana Prezydenta zna lepiej, bo ja go nie znam) jasno wynika że Pan Prezydent to "niezbyt lotny osiłek" (muszę posiłkować się wypowiedziami osób, które go znają). Przecież taką osobę można łatwo manipulować, zrobić z niego tzw. "pożytecznego idiotę"?

Ostatnie pytanie....

A v-ce minister PIS Romanowski - to kwestia stricto kryminalna czy też pożyteczny idiota? Trochę zastanawiam się nad jego kierunkiem ucieczki czy aby to nie kolejny tego przykład z PIS-u. Może to kwestia mentalności, takie rusofilstwo??? Jak przecież pisałem swój lgnie do swego. Jak Szmydt lgnął do PIS kolegów, tak PIS-koledzy lgnęli do niego, teraz Szmydt lgnie to towarzyszy w Białurusi albo Rosji.... Symtomatyczne to co PIS rozpieprzył jest de facto na rękę Rosji, bo oddala nas od normalnej części Europy w kierunku ruskiego miru. To cały czas skłania mnie do zastanowienia się nad kwestią kto tu jest decydentem, pożytecznym idiotą czy idiotą.

Pozwolę zacytować sobie mojego dziadka naukowca, który odkrył, że ziemia jest okrągła, a zrobił to w początku lat 50tych.
Cyt. dziadka: "Srają na zachód a gówno ze wschodu leci". Jak widzisz odkrycie jest interdyscyplinarne, dotyczy wielu nauk: geografii, nauk społecznych, politycznych etc.

Do kogo lgnie zatem Romanowski? Czy to analogiczna sprawa? Kierunek ucieczki dużo mówi (w kwestii mentalności, przekonań, ba wartości, albo czegoś jeszcze)

grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

[...] generalizujesz. [....] ferujesz wyroki bez wyroku sądowego, co narusza zasadę domniemania niewinności [...] Proamerykańskość wyklucza prorosyjskość. .

O jakim upraszczaniu pisze? Zasada domniemania niewinności w takiej sytuacji? Przecież facet - sędzia Szmydt - tygodniami występował w białoruskiej TV w towarzystwie opiekunów!!!

Czy ta proamerykańskość objawia się również tym że prezydent wetuje ustawę finansującą starlinki dla armii ukraińskiej? Stawiam tezę że w otoczeniu prezydenta jest kolejny "Sędzia Szmydt" który z łatwością manipuluje prezydentem, bo jak pozwolę sobie zacytować Sławomira Menzten Nawrocki to "niezbyt lotny osiłek".
Jak widzisz staram sobie to poukładać w oparciu o opinię ludzi którzy mieli styczność z Panem Prezydentem.
Chyba 1ketjoW stawiasz tezę, że to tylko "pożyteczny idiota"?
Chciałbym tylko wiedzieć czy podejrzewasz, że w otoczeniu prezydenta jest kolejny "Sędzia Szmydt" czy to kwestia kolejnego pożytecznego idioty??
[/quote]

W dalszym ciągu pomimo swojej rzetelności nie odpowiedziałeś na pytania.
Czy ta proamerykańskość objawia się również tym że prezydent wetuje ustawę finansującą starlinki dla armii ukraińskiej? Stawiam tezę że w otoczeniu prezydenta jest kolejny "Sędzia Szmydt" który z łatwością manipuluje prezydentem, bo jak pozwolę sobie zacytować Sławomira Menzten Nawrocki to "niezbyt lotny osiłek".
Jak widzisz staram sobie to poukładać w oparciu o opinię ludzi którzy mieli styczność z Panem Prezydentem.
Chciałbym tylko wiedzieć czy podejrzewasz, że w otoczeniu prezydenta jest kolejny "Sędzia Szmydt" czy to kwestia kolejnego pożytecznego idioty??

1ketjoW napisał(a):

[...] generalizujesz. [....] ferujesz wyroki bez wyroku sądowego, co narusza zasadę domniemania niewinności [...] Proamerykańskość wyklucza prorosyjskość. . [/quote]

O jakim upraszczaniu pisze? Zasada domniemania niewinności w takiej sytuacji? Przecież facet - sędzia Szmydt - tygodniami występował w białoruskiej TV w towarzystwie opiekunów!!!

1ketjoW napisał(a):
Przeczytaj spokojnie mój wpis.
Brniesz w prorosyjskość.

Melduje że mieszkam w Polsce. W odróżnieniu od tych co uciekli na Białoruś pod opiekę KGB....

Typowe dla ciebie. Odwracasz kota ogonem. Nawet w tak czytelnych sytuacjach.
Co ma konstytucja RP do np agentów wpływu, "pożytecznych idiotów", którzy bądź sterują albo są sterowany przez Rosję???
Wyrażam swoje obawy o środowisko PIS-u. bo co prawda jest one odległe ode mnie, ale ma wpływ na sprawy w Polsce
Sędzia Szmydt aktywnie uczestniczył w rozwalaniu trzeciej władzy w Polsce niszcząc niezależne sądownictwo grupą hejterska przy ministerstwie?

Manipulował czy był tylko pożytecznym idiotą?

Dlaczego ten kierunek zmian, który poczynił PIS był na rękę Rosji?
Gdyby było inaczej to Rosja by torpedowała za pomocą swojej agentury albo pożytecznych idiotów poczynania grupy hejterskiej.... To jest przecież logiczne.

Dlaczego zatem PIS kontynuuje ten kierunek. Może to dowód, że agentura albo "pożyteczni idioci" to nie tylko sędzia Szmydt, a stopień wpływu agentury na PIS jest tak duży że wpływa na decyzję tego środowiska?

1ketjoW napisał(a):

Natomiast jeżeli uważasz, że wpływ był i że służby rosyjskie sprokurowały aferę hejterską, aby PiS stracił władzę, to również nie ma na to dowodów.

Przeinaczasz zwyczajowo sprawę. Twierdzę że PIS to "pożyteczny idiota" (Moderatorze: określenie powszecznie znane, czesto wiązane z: J. Stalin, cyt. "fizyczna walka z Zachodem nie jest celowa, Zachód sam się unicestwi, wystarczy mu podsuwać odpowiednie środki") w grze rosjan.

Nazwijmy to polskimi rękoma rozwalili władzę sądowniczą. Pierwszy krok do destabilizacji kraju. Z drugiej strony jeżeli ktoś ucieka na Białoruś pod opiekę ich służb specjalnych (oczywiście nie mam dowodów że jest pod opieką ich służb specjalnych, z pewnością sędzia lubi ruski mir i białoruską pogodę) to z pewnością jego rola wykracza poza określenie "użyteczny idiota". W tej sprawie Sędzia Szmydt albo w towarzystwie śmietanki PISowskiej czuł się jak u siebie w domu (swój lgnie do swoich) albo traktował ich jak marionetki. Cel swój z pewnością zrealizował.

Ciekawi mnie jak duży wpływ mają rosjanie na kreowanie polityki przez PIS? Co im ułatwia ten wpływ? To kwestia mentalności? głupoty? naiwności???

grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Kilka faktów, ponieważ z nimi najtrudniej dyskutować:

Sędzia Tomasz Szmydt został powołany na stanowisko sędziego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie przez prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2012 roku. Brak powiązania z politykami PIS co sugerujesz.

Sędziowie Cichocki i Szmydt byli w grupie sędziów skupionej wokół Piebiaka, zastępcy Ziobry. Dziś opowiadają, jak szukali haków m.in. na prezesa Iustitii prof. Markiewicza. Opisują rolę "małej Emi" i swoje relacje z Piebiakiem. I przepraszają.
"Ja na współpracy z »dobrą zmianą« straciłem najwięcej. Tak rodzinę, jak pozycję zawodową" - mówi OKO.press i Onetowi sędzia Tomasz Szmydt, były mąż Emilii Szmydt ("małej Emi"), kiedyś internetowej hejterki, a potem sygnalistki, która pomogła ujawnić całą tzw. aferę hejterską.

"Od czterech lat próbuję sobie poskładać życie. Uważam jednak, że jeśli byłem choćby świadkiem niszczenia sędziów - a byłem, niestety - to dłużej milczeć nie mogę" - mówi sędzia Arkadiusz Cichocki. Obaj w 2018 roku byli na pierwszej linii frontu "reform sądowniczych" PiS, gdzie kluczowa role odgrywał ówczesny wiceminister sprawiedliwości Łukasz Piebiak, nazywany "Hersztem".

Dziesiątki artykułów i nawet wywiadów Sędziego Szmydta - znalazłem na powiązania sędziego Tomasz Szmydt z PISEM. Tego sędziego co do kacapów na wschód spierdolił. Kacap do kacapa lgnie. Taka wschodnia mentalność.....

1ketjoW uważasz że sędzia Szmydt (ten który spierdolił na Białoruś) miał wpływ na PIS grupę sędziowską i wpływał na ich poczynania czy to oni mieli wpływ na niego. A może jedno i drugie.
Ciekawi mnie to w kontekście kto jakie interesy reprezentował....
Przecież możliwe jest to że PIS realizował zamiary i cele ruskich???

Przecież nic tutaj nie jest przypadkowe. Kacap zawsze lgnął do kacapa....

1ketjoW napisał(a):

Sędzia Tomasz Szmydt został powołany na stanowisko sędziego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie przez prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2012 roku. Brak powiązania z politykami PIS co sugerujesz.

Sędziowie Cichocki i Szmydt byli w grupie sędziów skupionej wokół Piebiaka, zastępcy Ziobry. Dziś opowiadają, jak szukali haków m.in. na prezesa Iustitii prof. Markiewicza. Opisują rolę "małej Emi" i swoje relacje z Piebiakiem. I przepraszają.
"Ja na współpracy z »dobrą zmianą« straciłem najwięcej. Tak rodzinę, jak pozycję zawodową" - mówi OKO.press i Onetowi sędzia Tomasz Szmydt, były mąż Emilii Szmydt ("małej Emi"), kiedyś internetowej hejterki, a potem sygnalistki, która pomogła ujawnić całą tzw. aferę hejterską.

"Od czterech lat próbuję sobie poskładać życie. Uważam jednak, że jeśli byłem choćby świadkiem niszczenia sędziów - a byłem, niestety - to dłużej milczeć nie mogę" - mówi sędzia Arkadiusz Cichocki. Obaj w 2018 roku byli na pierwszej linii frontu "reform sądowniczych" PiS, gdzie kluczowa role odgrywał ówczesny wiceminister sprawiedliwości Łukasz Piebiak, nazywany "Hersztem".

Dziesiątki artykułów i nawet wywiadów Sędziego Szmydta - znalazłem na powiązania sędziego Tomasz Szmydt z PISEM. Tego sędziego co do kacapów na wschód spierdolił. Kacap do kacapa lgnie. Taka wschodnia mentalność.....

1ketjoW napisał(a):
Cytat:
Jest coś jak doświadczenie życiowe. I ty z racji wieku je masz. Twoja poza to zwyczajne zakłamanie. Sorki za szczerość.

Właśnie z uwagi na doświadczenie życiowe wolę fakty od niczym nie potwierdzonych spekulacji wpisujących się w jakąś tezę, która akurat odpowiada moim poglądom politycznym, jak jest w Twoim przypadku. Sorki za szczerość. Angel

Przecież ty to permanentnie robisz - zaprzeczając nie mając dowodów na to.
Faktem jest że ludzie PIS lub osoby towarzysko powiązane z PISEM (jak zwał tak zwał) jak już spierdalają to do swoich ... na wschód. Kacap to kacapa lgnie.

1ketjoW napisał(a):
grum napisał(a):
[quote=1ketjoW] Postawienie zarzutów nie świadczy o winie, jak wiesz. Rozumiem, że wiesz, że Emilia Szmydt dokonywała wpisów w mediach społecznościowych w czasie, gdy była formalnie rozwiedziona z Tomaszem Szmydtem. Brak dowodów na regularne kontakty towarzyskie po rozwodzie.
[quote]

Przecież tzw. żona sędziego Szmydta nie poznała "śmietanki" sędziów "dobrej zmiany" po swoim rozwodzie. Formalnie rozwiedziona? Brak dowodów na kontakty towarzyskie???

Aż tak jesteś ślepy czy tylko udajesz???

Swój ciągnie do swego. Kacap zawsze będzie ciągnął do kacapa. Czy to kierunek węgierski czy białoruski - to symptomatyczne dla TEGO środowiska.

Nie chodzi o zaślepienie, ale o realne dowody na tezy jakie stawiasz. To że znam złodzieja nie znaczy, że sam jestem złodziejem (kiedyś złodziej w restauracji powiedział mi czym się zajmuje - obcy gość).

Jest coś jak doświadczenie życiowe. I ty z racji wieku je masz. Twoja poza to zwyczajne zakłamanie. Sorki za szczerość.

[quote=1ketjoW] Postawienie zarzutów nie świadczy o winie, jak wiesz. Rozumiem, że wiesz, że Emilia Szmydt dokonywała wpisów w mediach społecznościowych w czasie, gdy była formalnie rozwiedziona z Tomaszem Szmydtem. Brak dowodów na regularne kontakty towarzyskie po rozwodzie.
[quote]

Przecież tzw. żona sędziego Szmydta nie poznała "śmietanki" sędziów "dobrej zmiany" po swoim rozwodzie. Formalnie rozwiedziona? Brak dowodów na kontakty towarzyskie???

Aż tak jesteś ślepy czy tylko udajesz???

Swój ciągnie do swego. Kacap zawsze będzie ciągnął do kacapa. Czy to kierunek węgierski czy białoruski - to symptomatyczne dla TEGO środowiska.

1ketjoW napisał(a):

Doskonale wiesz że chodzi o układ towarzyski, wystarczy wpisać: .... Afera hejterska. Była żona sędziego Szmydta ma usłyszeć zarzuty

1ketjoW napisał(a):

Co do Romanowskiego, to ubiegał się on o azyl w związku z zarzutami stawianymi mu przez Prokuraturę Krajową dotyczącymi Funduszu Sprawiedliwości. Prokuratura zarzucała mu m.in. udział w zorganizowanej grupie przestępczej oraz manipulowanie konkursami na środki z tego funduszu . Romanowski i politycy PiS uważają, że śledztwo jest "zemstą polityczną przy użyciu prokuratury". Dodajmy, że był w tej sprawie zatrzymany i został zwolniony ponieważ "profesjonaliści" z wymiaru sprawiedliwości nie wiedzieli że ma immunitet. Prawa nie zezwala na zatrzymanie dwa razy tej samej osoby pod tymi samymi zarzutami (w polskim prawie obowiązuje zasada ne bis in idem). Węgry przyznały azyl polityczny Romanowskiemu.

Wygodne podejście. Wystarczy uznać, że jest to zemsta polityczna. Symptomatyczne że wybrał kierunek rusko-węgierski (równie obrzydliwy jak rusko-białoruski Szmydta), a nie np. jakiekolwiek demokratycznego kraju w Europie zachodniej - Symptomatyczne.

1ketjoW napisał(a):

Co do Węgier moim zdaniem chodzi o zasadę. Ich zdaniem zastosowana przez UE procedura narusza fundamentalne zasady podejmowania decyzji zapisane w traktatach UE i dlatego musi zostać uchylona. „Doszło do naruszenia zasady równości państw członkowskich oraz zasady demokratycznego funkcjonowania UE, ponieważ państwo członkowskie zostało pozbawione, bezpodstawnie i bez podstawy prawnej, prawa głosu” – uznały Węgry w pozwie, cytowanym przez portal Euronews.

Oczywiście zasady. Tak przez przypadek walcząc dla zasad ruskim pomagają. Mnie to już od dawna nie dziwi.

Węgry wniosły pozew do Trybunału Sprawiedliwości UE w związku z decyzją o wykorzystaniu zamrożonych aktywów Rosji do finansowania pomocy wojskowej dla Ukrainy, podjętą w sposób, który - w ocenie węgierskiego rządu - omija Budapeszt - powiadomił w środę portal Portfolio.

Swój gna do swego.

Symptomatyczne jest to, że sędzia Tomasz Szmydt powiazany z jak to pisze prasa "grupą hejterską" sędziów PISowskiej zmiany - ucieka na ... Białoruś
Były wiceminister sprawiedliwości PIS ucieka na ... Węgry

Swój gna do swego....

1ketjoW napisał(a):
Cytat:
Otwierasz tym puszkę pandory. Niemniej szkoda czasu na wymienianie tychże nadużyć. Wystarczy poczytać...
Pozwolę sobie dodać w tym temacie - jedną kwestię.
PIS budował albo zbudował państwo, które poprzez uzależnienie prokuratury od polityków oraz walkę z tymi niezależnymi sędziami, którzy nie chcieli pójść w ślady środowiska prokuratorskiego (walkę bynajmniej nie dla dobra obywateliShame on you ) stworzyło system, w którym nawet elementarna i prosta sprawa fałszerstw delegacji służbowych przez 3 lata nie była przez prokuraturę rozwiązana.
Nawet najmniej wtajemniczeni wiedzą o jaką sprawę chodzi.
PIS budował system albo zbudował - gdzie swój mógł się czuć bezkarny i wedle opinii wielu Ci swoi czuli się bezkarni. Takie jest odczucie wielu obywateli.

Postępowania prokuratorskie w sprawie oszustw trwają średnio kilka lat. [...].

Masz rację - bo przecież to prawie 300 sfałszowanych delegacji służbowych. Zrozumiałe. Dodajmy do tego jeszcze 2 świadków w sprawie. Ogrom pracy....

007 napisał(a):
Grum, [...] nawet, że po 8 latach ich rządów, nie jesteś w stanie przytoczyć tu żadnego sensownego przykładu na ich nadużycia. [...]

Otwierasz tym puszkę pandory. Niemniej szkoda czasu na wymienianie tychże nadużyć. Wystarczy poczytać...
Pozwolę sobie dodać w tym temacie - jedną kwestię.
PIS budował albo zbudował państwo, które poprzez uzależnienie prokuratury od polityków oraz walkę z tymi niezależnymi sędziami, którzy nie chcieli pójść w ślady środowiska prokuratorskiego (walkę bynajmniej nie dla dobra obywateliShame on you ) stworzyło system, w którym nawet elementarna i prosta sprawa fałszerstw delegacji służbowych przez 3 lata nie była przez prokuraturę rozwiązana.
Nawet najmniej wtajemniczeni wiedzą o jaką sprawę chodzi.
PIS budował system albo zbudował - gdzie swój mógł się czuć bezkarny i wedle opinii wielu Ci swoi czuli się bezkarni. Takie jest odczucie wielu obywateli.

1ketjoW napisał(a):
Zakładając, że fundacje którym Obajtek użyczył dworku dostały dotacji na 1,3 mln zł. Przy użyczeniu na 30 lat to wychodzi czynsz 43,3 tys zł rocznie. Miesięcznie jakieś 3,6 tys. zł z państwowych pieniędzy. Obawiam się, że 007 nie pisał o analogicznych dotacjach finansowanych przez państwo. Pomijam fakt w jakim stanie będzie ten dworek po 30 latach i czy Obajtek będzie tyle żył, aby z tego skorzystać.

Cytat:
Poland estimates EUR 144.2 bln as cost of support scheme for 17.9 GW of offshore capacity

biznes.pap.pl/wiadomosci/gospo...

To nie ta skala.

Masz racje nie ta skala, bo przecież Obajtek tak bogaty nie jest.....

1ketjoW napisał(a):
Mam nadzieję, że Onet do dobre źródło pamiętając publikacje na temat prezydenta K. Nawrockiego. To masz pełne dane dotyczące dworku i oświadczenia Obajtka w tej sprawie:

Cytat:
Działania podjęte przez Fundację „Kresy RP” kontynuuje obecnie Fundacja Integracji Przez Sport HANDICAP Zakopane. Umowa z Fundacją została podpisana w kwietniu ubiegłego roku. Przejęła ona wszystkie zobowiązania zaciągnięte przez poprzedników. Wydłużony został czas użyczenia nieruchomości do 30 lat. Nie zmieniły się natomiast cele, które mają być realizowane w przyszłości.

wiadomosci.onet.pl/kraj/tasmy-...

Publikacja z 2021 r.

Nie mam obiekcji to tego że ktoś korzysta z funduszy. Mam zastrzeżenia wyłącznie do wpisów cyt. "Głównie chodzi o to, żeby ciemny lud swoimi podatkami sfinansował inwestycje znajomym królika."
Odrobinę uczciwości, której 007 zabrakło. Reasumując, jeżeli 007 ma racje (czego nie dowiódł) to znajomi królika są zarówno po lewej jak i prawej stronie....

007 napisał(a):
decimus napisał(a):

Ale chodzi o stawianie czy dotacje do stawiania?

Głównie chodzi o to, żeby ciemny lud swoimi podatkami sfinansował inwestycje znajomym królika. [....]

Cytat:
Po objęciu władzy przez nowy polski rząd (...) kraj zdecydował o porzuceniu projektów z udziałem przedsiębiorstw państwowych (w sektorze energetyki jądrowej - PAP) (...) i dlatego wycofaliśmy stamtąd naszą działalność – powiedział Whang, cytowany przez Yonhap.

Rząd zaś ogłasza konsultacje publiczne nowego Programu Polskiej Energetyki Jądrowej i przesuwa po raz kolejny budowę elektrowni atomowej.

Piszesz o dotacjach na dworek Obajtka???
cyt. "Ujawniamy. Aż 1,15 mln zł przyznało ministerstwo kultury na remont dworku Daniela Obajtka. To nie wszystko: dwie dotacje (łącznie 410 tys. zł) przyznała na ten cel Fundacja KGHM. I kolejne dwa granty nieznanej wysokości - Fundacja PKO BP" oko.press/dwor-obajtka-dotacje...

krawędź napisał(a):
Pragmatyczne Chiny

globenergia.pl/chiny-podwajaja...

Natomiast UE lewactwo wymysliło przepis na podstawie którego mozna postawić 5000ha paneli i 2 mln wiatraków i nie trzeba nawet je podłaczac a i tak społeczeństwo bedzie musiało płacic za nieodebrany prąd - bo pradu w słoneczne dni jest za dużo.... Robi się precedens że z kazdym wiatrakiem czy panelem który sami sobie fundujemy podnosiy sobie cene pradu - za 2 lata rzadow lewactwa w Polsce w słoneczny i wietrzny dzien bedziemy produkowac 35000MWh energi a będziemy zuzywac 15000, natomiast za te dodatkowe 20000 MWh i tak bedziemy musieli zapłacic np Kulczykowej

lewactwo to stan umysłu

Szczytem każdego lewactwa są wszelkie ograniczenia w zakładaniu biznesu. Co cię tak boli, że Polak farmę wiatrową otworzy???

Przypominają mi się czasy komuny gdzie państwo zabraniało inicjatywy gospodarczej pomimo tego, że samo nie mogło zapewnić podstawowych potrzeb społecznych. Jednak homosowietcus siędzi w wielu, a w tobie krawędź wręcz się przelewa. Dupy za komuny nie było czym wytrzeć a prywatnemu zabraniali stworzyć biznes.

krawędź napisał(a):
zysk 1,6 mld EBIDTA - 9,2mld
Można powiedziec Obajtek wróć...

Weź chłopie na wstrzymanie, bo inwestorów straszysz. Wielokrotnie było na tym forum omawiany okres "rozkwitu spółki" i efekty jakie to przyniosło inwestorom, tym którzy kupili akcje spółki w dniu namaszczenia geniusza z technikum rolniczego, a sprzedali w dniu jego odwołania.... realnie MINUS 46%.

max121 napisał(a):
A tak ogólnie to spółkę opluwają teraz na forach jak nigdy wcześniej i wróżą 4 zł. Przeważnie w takich momentach następuje zmiana trendu. Nie twierdzę że jeszcze nie spadnie I to nie jest rekomendacja.

Żaden wpis na jakimkolwiek forum nie ma znaczącego wpływu na kurs. Gdyby tak było jak uprzejmie nam tutaj wykładasz, sam osobiście zacząłbym pluć na niejedną ze "swoich" spółek aby zmienić jak to składnie piszesz by nastąpił ten moment zmiany trendu.

Spółki nie znam, ale zważywszy na obroty nie jest to kwestia tych plujących albo mających zamiar plucia.

Nowe systemy robotyczne w dzierżawie:
Szpital Kliniczny Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji z Warmińsko-Mazurskim Centrum Onkologii w Olsztynie -
Wartość: 2 752 620,88 PLN

kolejne przetargi:
Szpital Wojewódzki w Bielsku-Białej - Dostawa i montaż systemu robotycznego dla Centralnego Bloku Operacyjnego Szpitala Wojewódzkiego w Bielsku-Białej - otwarcie ofert: 04.09.2025 .r

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Św. Rafała w Czerwonej Górze - Zakup systemu robotycznego wraz z niezbędnym wyposażeniem do wykonywania zabiegów robotycznych - otwarcie ofert: 26.08.2025 r.

Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy - Zakup aparatury i sprzętu medycznego na realizację zadania inwestycyjnego - CZĘŚĆ NR 23 - System chirurgii robotycznej - otwarcie ofert: 29.08.2025 r.

1ketjoW napisał(a):
Wiesz co to jest przygotowanie do rządzenia gdy wiesz, że możesz odblokować środki z KPO? I ja mam nie iść tą drogą. Gdyby byli przygotowani na przejęcie władzy nie byłoby problemu. A tak zawsze wymówka się znajdzie i tak w koło Macieju.

Poszukaj wypowiedzi o rewizji wydatków z 2024 r. np. Pani Pełczyńskiej-Nałęcz.

W 2024 r. nie było opóźnień a dziś są. To "wiarygodne" tłumaczenie.

KPO ma sztywno wpisane terminy. Żaden geniusz z prawej czy lewej nie zagnie praw fizyki. Przecież to nie kwestia przygotowania. Pewnych typów inwestycji a za nimi idąc - ich możliwych harmonogramów nie przeskoczysz. Ale przecież pianę można ....

1ketjoW napisał(a):
Cytat:
Twój wpis aż wali od ignorancji. Elementarnych rzeczy nie wiesz.... nawet takich rzeczy gdzie znaleźć info o konkursach i kryteriach???
Na marginesie... czysta moja złośliwość .... kryteria wyboru na te "jachty" zostały określone za czasów PIS-u. Wystarczy sobie odszukać uchwałę KM.

Jacy ludzie aprobowali projekty do finansowania z KPO? Jeżeli Twoim zdaniem kryteria są decydujące, to po co powstawały komisje, które rekomendują projekty do dofinansowania. Ostateczna decyzja o przyznaniu środków jest podejmowana przez instytucje zarządzające programem (np. ministerstwa lub instytucje odpowiedzialne za wdrażanie KPO).

Pomijam również fakt, że obecny rząd miał być rządem profesjonalistów i miał naprawić to, co — jak twierdził — zostało źle zrobione przez PiS. Efekt tych „napraw” właśnie widzimy. Umywanie rąk.

Pozyskanie środków z KPO miało być sukcesem obecnej władzy, a wygląda na to, że ten sukces może się przerodzić w spektakularną porażkę. Właściwie to już porażka.

ketjow powolutku. Kryteria szczerze pisząc w tym działaniu były drugorzędne, bo było więcej kasy niż wnioskowano. Po drugie - nie idź tą drogą.... upraszczasz. Wystarczyło zatem spełnić kryteria dostępu (lub formalne -- jak zwał tak zwał).....
Wiele działań w ramach KPO będzie miało jeszcze gorsze efekty np. inwestycje w światłowody - właściwie leżą i kwiczą. Dlaczego - brak czasu na taką inwestycję, a brak czasu na tego typu inwestycje .... wiesz skąd wynika za krótki horyzont inwestycyjny? Podziękować należy PIS-owi.

Jedyne działanie które wdrożą i to wykorzystując całą pulę to ..... ochrona zdrowie - brak budowlanki, max to remont, inwestycje w ST i informatyka. Dlaczego?? brak czasu.

krawędź napisał(a):

Żadnych informacji w przestrzeni publicznej o zbieraniu wniosków,
Dostali znajomi królika
były kupowane spółki przed całym programem - już były znane kryteria dla znajomych królika

Twój wpis aż wali od ignorancji. Elementarnych rzeczy nie wiesz.... nawet takich rzeczy gdzie znaleźć info o konkursach i kryteriach???
Na marginesie... czysta moja złośliwość .... kryteria wyboru na te "jachty" zostały określone za czasów PIS-u. Wystarczy sobie odszukać uchwałę KM.

althanowy napisał(a):
Popieram Premiera (żeby była jasność, to użytkownika @Premier02 salute) - takie konto może się przydać. Jako że milionerem nie jestem, to możliwość użytkowania konta, na którym mogę inwestować bez belki do kwoty 100.000 zł będzie korzyścią.

Obsługa będzie w miarę prosta - wpłacam około 70-80 tys. i liczę, że będzie rosło. Jak urośnie do około 99.000 to sprzedaję aktywa wartości około 20.000 i przenoszę na normalne konto. Wtedy nie płacę żadnych haraczy od kapitału na OKI, nie mam belki, minus to limit kwoty inwestycji - do 100.000 zł.

Na normalnym koncie maklerskim mam pozostałe np. 300.000 i tam inwestuję tak jak dotychczas z belką i brakiem opłaty za aktywa.

Fajnie jest nie płacić podatki, a jeszcze fajniej jest wtedy, gdy te podatki płacą inni. Powielamy błędy pierwszej RP.

1ketjoW napisał(a):
To może publikacja rozwieje wątpliwości:

Cytat:
Znana sieć polskich sklepów rozwija swoje placówki i chce otworzyć kolejną w warszawskim Wilanowie. Pomysł nie podoba się jednak części mieszkańców tej dzielnicy. Jeden z lokalnych radnych złożył w ich imieniu skargę do Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego i wojewody - inwestycja ma być niezgodna z obowiązującym planem miejscowym osiedla Zawady.

www.raportwarszawski.pl/artyku...

No tak. Mamy niezgodność z planem zagospodarowania. Co ma piernik do wiatraka?
Plan zagospodarowania to pierwsza rzecz jaką powinien przejrzeć każdy inwestor, a tym bardziej potencjalny klient mieszkania. Tym bardziej nie rozumiem. Spółka powinna szanować przepisy prawa.

1ketjoW napisał(a):
[...] Zwyczajny śmiech jak to "słoiki" uważają się za lepsze, ponieważ mieszkają na Wilanowie w blokowisku.

No właśnie. Nie uważają się za lepszych, dlatego filmik totalnie przestrzelony. Niczym się nie różnią od innych, tylko płacą wyższe podatki i może mają więcej kredytu na głowie. Dlatego też uważam że filmik raczej będzie leczył innych kompleksy. Niech leczy.

1ketjoW napisał(a):
Tak tworzona jest darmowa reklama:. Niezłe jaja z tym Dino na Wilanowie w Warszawie. "Elita" nie chce sklepu. Pałac królewski Sobieskiego jest gdzie indziej.

www.facebook.com/1000638402581...

Totalny brak uniwersalności w tej reklamie. Właściwie jest niezrozumiała, zwłaszcza dla tych co w Wilanowie byli. Może kogoś kompleksy wyleczy ;-)

Na spółce ostatnio regularne ożywienie. Raczej skorelowane z nadchodzącą dywidendą, chyba, że czegoś nie widzę....

Kolejne zamówienie w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności: Komponent D „Efektywność, dostępność i jakość systemu ochrony zdrowia” Inwestycja D1.1.1 „Rozwój i modernizacja infrastruktury centrów opieki wysokospecjalistycznej i innych podmiotów leczniczych”

Trochę musieliśmy poczekać na jego "pierwsze efekty", bo przecież 23 kwietnia 2025 r. zakończyła się Procedura Ponownej Oceny przedsięwzięć złożonych w naborze w ramach inwestycji D1.1.1.
Do objęcia wsparciem rekomendowanych jest 106 przedsięwzięć o najwyższej uzyskanej punktacji dla danego poziomu. .

Jest uzgodnienie i przyjęcie planu podziału Synektik-a. Rzeczowa ocena planu jest niestety poza zasięgiem moich umiejętności, ale fakt, że plan powstał jest dowodem tego że kardioznacznik jako produkt na rynku medycznym "dojrzewa".

krawędź napisał(a):
Whistle Whistle Whistle Nawet się okazuje że tyrowicz została przydzielona przez tuska wręcz z premedytacją do RPP, aby pielęgnowac wojne Polsko-Polską....

cytat
"Profesor Joanna Tyrowicz jest ekonomistą, wybitną specjalistką od rynku pracy. Przez lata pracowała w Narodowym Banku Polski. Opracowywała tam bardzo szczegółowe i precyzyjne raporty.

Joanna Tyrowicz została wyrzucona z Narodowego Banku Polskiego przez Adama Glapińskiego. Padały wtedy oskarżenia o to, że szef NBP chciałby widzieć dane nieco wygodniejsze polityczne.

Joanna Tyrowicz będzie w Radzie Polityki Pieniężnej wymagającym przeciwnikiem dla Adama Glapińskiego. Senat ma ją wybrać na sierpniowym lub najpóźniej wrześniowym posiedzeniu."

Jednak onanizujesz się własnymi wpisami

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
[quote=grum][quote=krawędź]

Przytocz jej opinię gdzie pluła na Glapińskiego....
Przytocz jej prognozy

Na marginesie powinieneś przeprosić wszystkich, którzy niestety mieli możność przeczytania twoich wpisów, bo obrażasz ich inteligencję.

Zaprzeczasz oczywistym faktom ze tyrowicz brylowala w mediach i obrazała Glapinskiego jakoby był niekompetentny ??? Z czasem była tak niewiarygodna ze z mediow znikneła - jeżeli ktoś sie interesuje gospodarka i to sledził to wie ze to co napisałem jest rzecza oczywista

Przytocz KŁAMCO jak Tyrowicz obrażała Glapińskiego
Jak o czymś piszesz to przytocz źródło, zacytuj.
Twoje wpisy wyglądają jak próba onanizowania się własnymi mało przemyślanymi wpisami. Proszę daruj sobie to....

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
Tyrowicz na ostatnim posiedzeniu RPP zaproponowała podwyzke stóp o 250pkt.... - bardzo ciekawa osobowość...
Oczywiście poplecznikow nie znalazła

Chłopie gdybyś miał ułamek jej wiedzy to twoje wypowiedzi by ludzie w ramki nad łóżkiem wieszali. Ja również bym powiesił ;-)

Nie zaprzeczam że Tyrowicz może mieć jakąś wielką wiedzę z jakiejś dziedziny, ale na pewno nie jest to polityka pienięzna - tyle razy się osmieszyła ze swoimi pognozami inflacji, ze z guru Tuskowych mediow gdzie wręcz pluła na Glapinskiego zwyczajnie upadła i juz przestała byc medialną osobowościa....

Przytocz jej opinię gdzie pluła na Glapińskiego....
Przytocz jej prognozy

Na marginesie powinieneś przeprosić wszystkich, którzy niestety mieli możność przeczytania twoich wpisów, bo obrażasz ich inteligencję.

krawędź napisał(a):
Tyrowicz na ostatnim posiedzeniu RPP zaproponowała podwyzke stóp o 250pkt.... - bardzo ciekawa osobowość...
Oczywiście poplecznikow nie znalazła

Chłopie gdybyś miał ułamek jej wiedzy to twoje wypowiedzi by ludzie w ramki nad łóżkiem wieszali. Ja również bym powiesił ;-)

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
...

kurcze też wziąłem ekwiwalent za urlop......

".

Jak nie lubisz szefa to zgłoś to do prokuratury Bodnara to szef dostanie zarzuty że kradł i bedzie miał też dołożone za to ze niedopełnił obowiazków, przekroczył uprawnienia i działał w zorganizowanej grupie przesępczej...

chłopie ironii nie łapiesz....

krawędź napisał(a):
...ach a niedziela....

W 2024 gdy juz rządził TUSK KAŻDY zarząd w przedsiębiorstwach SP notowanych na giełdzie nie dostał absolutorium za rok 2023. Wtedy ci nowi lepsi inteligentniejsi nie wiedzieli nawet dlaczego tak robią ale przyświecała im wizja własnego guru Tuska - PIS to złodzieje. Rozpoczęło się poszukiwanie pretekstu na taką decyzję , "przyciskanie" szanazowanie prcowników wynajęte firmy audytorskie tysiace kontroli paralizując działalnośc tychże przedsiębiorstw. Jeszcze w 2024 roku było info ze Jagiełło kradł - tak , tak ten który byłe prezesem przed PISem który wprowadził BLICK - miał miec zarzut że zdefraudował pieniądze bo wypłacił zarzadowi ekwiwalent za urlop zamiast te osoby wysłac na urlop... Jednak to szybko ucichło ... za duży absurd nawet dla wyborców Tuska ???.
W 2025 został tylko Obajtek jakoby największy złodziej.... Właśnie znaleźli powód aby znieśc mu immunitet... Po wydaniu dziesiątek mln pln, po zapaści inwestycyjnej PKN, po stratach niewykorzystanych szans okazało się że głownym powodem wystąpienie o zabranie immunitetu jest nie sprzedawanie na stacjach jednego nakładu pisma 'NIE" binky . Do tego są równie powazne zarzuty ale pomniejsze - stał się posiadaczem nowych zębów płatne z karty firmowej - co w koszty wrzuca prawie kazdy przedsiebiorca mający kontakt z klientem no i podpisanie umowy z firmą detektywistyczną bo ... prezes firmy nie może tego robić angryfire
Ja się czuję jakbym był w kosmosie absurdu... Chcialbym też zobaczyć koszty działań nowych zarządów aby udowodnic że wstrzymanie absolutorium było zasadne. Też mnie zdumiewa działalnośc prasy gdzie w 2024 było setki artykułów jakie będą zarzuty jakie mld ukradli a jest 2025 rok i cisza ...

kurcze też wziąłem ekwiwalent za urlop......

"zapaść inwestycyjna PKN"?? Widać to po kursie ;-) Potrafisz rozbawić, bo nikogo tymi bzdetami nie przekonasz.

krawędź: Jest coś takiego jak antykoncepcja i posiadanie potomka wiąże się z decyzja a nie tylko z kochaniem. 2000 -2004 rok wyż demograficzny (700tys) ma 20, 20 kilka lat a liczba urodzeń około 330tys ...

grum:
Czyli widzisz związek funkcyjny między częstotliwością zakładania gumki a partią, która w danej chwili jest u władzy.... Mam inne doświadczenia w tym zakresie.

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
[quote=krawędź]e/quote]

No to już się chłopie dosłownie pogubiłeś, zwłaszcza używając słowa "rzeczowa merytoryczna debata".
Na podstawie twoich wywodów doszliśmy do wniosku, że problemem spadku zatrudnienia w Polsce jest .... demografia. Nawet wyraziłem swoją skruchę, że mam tylko jedno dziecko. Oczywiście Ci co drzewa nie posadzili, domu nie zbudowali dziecka nie spłodzili.... wypisz wymaluj : Kaczy.... nie są winni. Nie chcę nikogo urazić.
Tylko co ma ten przybysz na pontonie z tą kwestią??
Gdyby nie było pierwotnego problemu .... demografia (np. czytaj: o tym wypisz wymaluj) nie trzeba by wydawać wiz pracowniczych.
Jeszcze raz przepraszam, że ja tylko z jednym dzieckiem wyskoczyłem.
Na marginesie o tzw. kwestii demografii (albo bólu głowy w sypialni - jak zwał tak zwał) najczęściej rozprawiają księża i kawalerowie. Może zrobimy jakąś ciekawą analizę w tym zakresie? krawędź - co ty na to??

Ja już znalazłem jedną ciekawą wypowiedz: Kaczyński o demografii w Polsce: Jeżeli młode kobiety piją tyle samo, co ich rówieśnicy, to dzieci nie będzie....

[...]
Demografie zatrzymało po pierwsze w 1997-2001 rządy KLD UW UD PO KO [...]c

Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie się kochają niezależnie od tego jaki partia jest u władzy, ale każdy ma swoje doświadczenia....

Przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw1 w maju 2025 r. wyniosło 6433,3 tys. i było o 0,8% mniejsze niż przed rokiem (wobec spadku o 0,8% w kwietniu br. oraz o 0,5% w maju ub. roku) - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...

W końcu maja br. w urzędach pracy zarejestrowanych było 782,8 tys. bezrobotnych, tj. o 2,5% mniej niż w kwietniu br. oraz o 0,8% więcej niż w maju ub. roku.
Stopa bezrobocia rejestrowanego wyniosła 5,0%, tj. obniżyła się o 0,2 p.proc. w skali miesiąca, natomiast w skali roku nie uległa zmianie. - źródło: ssgk.stat.gov.pl/Rynek_pracy.h...

Źle odczytujesz dane. Gdyby to było tąpniecie w gospodarce niezwiązane z demografią to stopa bezrobocia przede wszystkim by wzrosła albo by była dodatnio skorelowana.

krawędź napisał(a):
emigrant
1 ukrainiec uciekający przed wojna ktory pracuje, kulturowo podobny do kultury polskiej
2 Somalijczyk podrzucony przez Niemcy - nie pracuje i domaga sie pelnego socjalu - czyli mieszkania , pełnego utrzymania i "kieszonkowego" do tego odmienna kultura gdzie kobieta nie jest na równi z meżczyzna
powod przybycia
1 wiza pracownicza - ma adres zamieszkania, dokumenty, nie moze ubiegac sie o socjal
2 przybysz na pontonie - moze dostac azyl i konieczność utrzymania do końca zycia. Nie ma dokumentów, nawet nie mozna zweryfikowac jego wieku
Moze czas zrozumiec te pewne niuanse.
"Straszenie emigrantami" czy tez "rasizm" to tez jest słowo klucz ktory ma zamknąc rzeczową merytoryczną debatę. Jezeli nawpuszczamy przysłowiowych "Somalijczyków" Polska już nie bedzie taka jak obecnie - pytanie czy tego chcemy

No to już się chłopie dosłownie pogubiłeś, zwłaszcza używając słowa "rzeczowa merytoryczna debata".
Na podstawie twoich wywodów doszliśmy do wniosku, że problemem spadku zatrudnienia w Polsce jest .... demografia. Nawet wyraziłem swoją skruchę, że mam tylko jedno dziecko. Oczywiście Ci co drzewa nie posadzili, domu nie zbudowali dziecka nie spłodzili.... wypisz wymaluj : Kaczy.... nie są winni. Nie chcę nikogo urazić.
Tylko co ma ten przybysz na pontonie z tą kwestią??
Gdyby nie było pierwotnego problemu .... demografia (np. czytaj: o tym wypisz wymaluj) nie trzeba by wydawać wiz pracowniczych.
Jeszcze raz przepraszam, że ja tylko z jednym dzieckiem wyskoczyłem.
Na marginesie o tzw. kwestii demografii (albo bólu głowy w sypialni - jak zwał tak zwał) najczęściej rozprawiają księża i kawalerowie. Może zrobimy jakąś ciekawą analizę w tym zakresie? krawędź - co ty na to??

Ja już znalazłem jedną ciekawą wypowiedz: Kaczyński o demografii w Polsce: Jeżeli młode kobiety piją tyle samo, co ich rówieśnicy, to dzieci nie będzie....
o i jeszcze jedną: Kaczyński ogłosił: W Warszawie rodzi się najmniej dzieci.

szarlej81 napisał(a):
Możecie się nabierać na to, która partia bardziej Murzynem czy "Ciapatym" będzie straszyć a fakt jest taki, że każdy rząd z jednej strony będzie szedł głośno a antyimigrancką retorykę a z drugiej strony po cichu wizy pracownicze będzie wydawał, bo demografia jest jaka jest. Po przegranych przez Tuska wyborach w 2027 też tak będzie. A jedyny wymierny efekt tej nagonki będzie taki, że co najwyżej częściej ktoś jakiś uczestników festiwalu folkowego z Senegalu pogoni, czy też osoby ciemnoskóre mieszkające od 20 lat w Polsce na ulicy zwyzywa.

Na co realnie moim zdaniem można liczyć to zwiększenie nad tym wszystkim kontroli. Weryfikacja kto właściwie wjeżdża, weryfikacja czy dany delikwent faktycznie zamierza podjąć w Polsce naukę lub pracę oraz być może weryfikacja wniosków firm czy faktycznie nie mogą one znaleźć pracowników czy też chodzi o maksymalizację zysku poprzez tanią siłę roboczą. Plus kategoryczny zakaz zatrudniania migrantów na śmieciówkach. Tego za PIS brakowało. Jak jest teraz - nie wiem.

Można by też pomyśleć, chociaż głośno o tym nikt nie mówi o priorytecie lub chociażby parytecie kobiet. Bo tendencja, że większość pracowników to jednak mężczyźni może być z czasem pewnym problemem.

Zgadzam się. Niestety do tej "demografii" tylko jedną cegiełkę dorzuciłem, dlatego z pokorą się wypowiadam w tym temacie. Temat pozostawiam tym co się znają na tym najlepiej....

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
W 2025 przypuszczam ze będzie mniej wiz ze wzgledu na tapniecie w zatrudnieniu w i kwartale 2025 r - już ubyło około 300tys miejsc pracy od 2023 roku...

Jak porównujesz dane to staraj się robić to w jakiś uporządkowany sposób kwartał do kwartału, r/r etc. i z przywołaniem źródła.

Np.
" [...] Zatrudnienie w Polsce, w świetle BAEL, nie rośnie już od ponad trzech lat. Liczba pracujących po raz pierwszy w historii przebiła 17,3 mln w III kwartale 2021 r. Powyżej tego progu była potem jeszcze trzy razy, ostatnio pod koniec 2023 r. Później rozpoczął się spadek zatrudnienia, który zbiegł się w czasie z pogorszeniem koniunktury w polskiej gospodarce, szczególnie w przemyśle
W rzeczywistości zniżkę liczby pracujących można było niemal w całości wytłumaczyć kurczeniem się populacji osób w tzw. produkcyjnym. W żadnym kraju UE ludność nie starzeje się tak szybko jak nad Wisłą. Liczba osób w wieku od 20 do 64 lat w IV kwartale 2024 r. była o 3,6 proc. mniejsza niż trzy lata wcześniej. Mimo to liczba pracujących z tej grupy wieku w tym okresie zmalała tylko o 0,6 proc. – a liczba pracujących ogółem o 0,3 proc. W rezultacie spadkowi zatrudnienia nie towarzyszył wzrost stopy bezrobocia, która w świetle BAEL od trzech lat oscyluje wokół 2,9 proc.".
źródło:

www.money.pl/gospodarka/zatrud...

"Liczba pracujących w Polsce w I kwartale 2025 r. zmniejszyła się najbardziej od 2010 r., pomijając okres pandemii Covid-19 -" - prosze cytat z tego samego źrodła. Oczyiscie za tym idzie wzrost gospodarczy i większa konsumpcja.... według szefa GUS...

No i będzie się zmniejszać. cyt. "W rzeczywistości zniżkę liczby pracujących można było niemal w całości wytłumaczyć kurczeniem się populacji osób w tzw. produkcyjnym. ".
I co Tusk winien? Facet ma 64 lata i jak wchodzi do sypialni to go łeb boli. Ja bym raczej winił tych znacznie młodszych...... albo bym winił tych nazwijmy to podstarzałych kawalerów, co domu nie postawili, drzewa nie posadzili i dziecka nie spłodzili (czytaj, wymaluj Kaczy.....)

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):

Przymiotniki to domena głupców. Jak coś analizujesz po prostu daruj je sobie, bo co najwyżej znajdziesz w ten sposób rozmówców, którzy będa ci wyłącznie przyklaskiwać. A to jest słabe....
Syntetycznie, zwięźle i z przywołaniem źródła. np.:

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli, rząd PiS w latach 2018-2022 wydał 6,5 mln wiz. To więcej niż Hiszpania czy Niemcy w tym samym okresie. Z danych Izby wynika ponadto, że ponad 366 tys. wiz trafiło do obywateli krajów muzułmańskich i afrykańskich, a MSZ w tamtym czasie nie kontrolowało, kto wjeżdża do naszego kraju na podstawie wydanych dokumentów.

[...]. - i tutaj powinieneś zobaczyć skalę HIPOKRYZJI [...]

No właśnie widzę. Przecież to rząd PIS-u na strachu przed migrantami budował swoją kampanię wyborczą. Żaden inny rząd wcześniej tego nie robił.

krawędź napisał(a):
W 2025 przypuszczam ze będzie mniej wiz ze wzgledu na tapniecie w zatrudnieniu w i kwartale 2025 r - już ubyło około 300tys miejsc pracy od 2023 roku...

Jak porównujesz dane to staraj się robić to w jakiś uporządkowany sposób kwartał do kwartału, r/r etc. i z przywołaniem źródła.

Np.
" [...] Zatrudnienie w Polsce, w świetle BAEL, nie rośnie już od ponad trzech lat. Liczba pracujących po raz pierwszy w historii przebiła 17,3 mln w III kwartale 2021 r. Powyżej tego progu była potem jeszcze trzy razy, ostatnio pod koniec 2023 r. Później rozpoczął się spadek zatrudnienia, który zbiegł się w czasie z pogorszeniem koniunktury w polskiej gospodarce, szczególnie w przemyśle
W rzeczywistości zniżkę liczby pracujących można było niemal w całości wytłumaczyć kurczeniem się populacji osób w tzw. produkcyjnym. W żadnym kraju UE ludność nie starzeje się tak szybko jak nad Wisłą. Liczba osób w wieku od 20 do 64 lat w IV kwartale 2024 r. była o 3,6 proc. mniejsza niż trzy lata wcześniej. Mimo to liczba pracujących z tej grupy wieku w tym okresie zmalała tylko o 0,6 proc. – a liczba pracujących ogółem o 0,3 proc. W rezultacie spadkowi zatrudnienia nie towarzyszył wzrost stopy bezrobocia, która w świetle BAEL od trzech lat oscyluje wokół 2,9 proc.".
źródło:

www.money.pl/gospodarka/zatrud...

krawędź napisał(a):
PO dawce propagandy od Tuska sprawdziłem jak to wygląda z tymi wizami aby dowiedzieć się czegoś coraz bardziej nieistotnego wobec działan premiera nienawiści, chcialem dociec PRAWDY o tych setkach tysiecy muzułmanów który odsyłają nam Niemcy
Wizy 2022 rok
Ukraina 138790
Białoruś 121059
turcja 11020
Indie 9798
Gruzja 8413
Wizy I pólrocze 2023
Ukraina 62998
Białoruś 62252
turcja 5435
indie 3404
Nepal 3345
Wizy 2024
Kolumbia 37000
filipiny 37000
indie 33000
nepal 31500
uzbekistan 26000
,
W 2024 r. wydano 322,9 tys. zezwoleń na pracę cudzoziemców - podał resort rodziny, pracy i polityki społecznej.
W 2023 r. liczba ta wynosiła 320,6 tys. wobec 365,5 tys. w 2022 roku.
W 2022 i 2023 wizy dla obywateli Ukrainy i Bilorusi stanowiły około 2/3 wiz ogółem. Można dobitniej to napisać że poza Ukraincami i Białorusinami Polska w 2022 roku przyjela 100tys pracowników, w 2023 tez około 100tys pracowników a w 2024 około 300 tys pracownków. ... bardzo interesujące jest to że nigdzie nie moge znaleźć następnych nacji gdzie zostały przydzielone wizy w 2024 roku... - kolejna cenzura ?

Przymiotniki to domena głupców. Jak coś analizujesz po prostu daruj je sobie, bo co najwyżej znajdziesz w ten sposób rozmówców, którzy będa ci wyłącznie przyklaskiwać. A to jest słabe....
Syntetycznie, zwięźle i z przywołaniem źródła. np.:

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli, rząd PiS w latach 2018-2022 wydał 6,5 mln wiz. To więcej niż Hiszpania czy Niemcy w tym samym okresie. Z danych Izby wynika ponadto, że ponad 366 tys. wiz trafiło do obywateli krajów muzułmańskich i afrykańskich, a MSZ w tamtym czasie nie kontrolowało, kto wjeżdża do naszego kraju na podstawie wydanych dokumentów.

krawędź napisał(a):
grum napisał(a):
krawędź napisał(a):
Hołownia nabiera osobowości, przestaje byc pacynka Tuska. Kosiniak Kamysz cały czas jest pacynką, nawet we własnym resorcie jest pacynką. Trzecia droga miała 15% w wyborach, a KO czyli zlepek 275698 partii 30% - ja tutaj nie widze takiej dysproporcji aby w/w osoby były popychadłami Tuska

Kierując się brakiem logiki w twoim myśleniu można przyjąć, że otoczenie Kaczyńskiego to jego.... bezmyślne pacynki?

Nie wiem o jakiej logice mówisz - pewnie nie znasz znaczenia tego słowa. Hołownia to lider niezależnej parii które weszła do rzadu ako koalicant aby realizować swoje postulaty a nie byc popychadłem Tuska , ktory nakazuje ? rozkazuje ? co ma Hołownia robić, łacznie z łamaniem prawa i do czynów za które można trafić pod Trybunał Stanu. Tutaj jednak Hołownia ma jednak instynkt samozachowawczy - jest w czymś lepszy od Kamysza..

Zatem od innej strony... wymień pacynki Kaczyńskiego czyli takim, którym cyt. nakazuje i rozkazuje. Uporządkuj to jakoś np. alfabetycznie.
Albo jeszcze inaczej ... podaj przykłady niezależnego myślenia w PISie - takiego na przekór prezeska....

krawędź napisał(a):
Hołownia nabiera osobowości, przestaje byc pacynka Tuska. Kosiniak Kamysz cały czas jest pacynką, nawet we własnym resorcie jest pacynką. Trzecia droga miała 15% w wyborach, a KO czyli zlepek 275698 partii 30% - ja tutaj nie widze takiej dysproporcji aby w/w osoby były popychadłami Tuska

Kierując się brakiem logiki w twoim myśleniu można przyjąć, że otoczenie Kaczyńskiego to jego.... bezmyślne pacynki?

W "najnowszych komunikatach Spółek" komunikat z 30.06.2025 r. opatrzony jest błędnym komunikatem: WZ - podjęte uchwały: wypłata dywidendy 0,5 zł/akcja, powołanie członków RN - komunikat spółki ATC CARGO (atccargo) - komunikat EBI

wysokość dywidendy wynosi 2 zł.

Komisja Europejska ogłosiła nowe zasady wykluczające chińskich producentów sprzętu medycznego z unijnych zamówień publicznych o wartości przekraczającej 5 mln euro. Decyzja, ma być odpowiedzią na trudności, z jakimi borykają się europejskie firmy w dostępie do chińskiego rynku.

Nowe przepisy przewidują wyjątki jedynie w przypadkach, gdy na terenie Unii Europejskiej brak alternatywnych dostawców. Jak podkreślono w komunikacie Komisji, środki te mają charakter "proporcjonalnej odpowiedzi" na bariery nakładane przez Chiny. Przy tym KE zaznacza, że nowe przepisy nie powinny zakłócić dostępu europejskiego systemu ochrony zdrowia do kluczowych urządzeń medycznych.

serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowi...

Powoli pojawiają się ogłoszenia o zamówieniach w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności: Komponent D „Efektywność, dostępność i jakość systemu ochrony zdrowia” oraz Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA):

1) Projekt „Rozwój infrastruktury diagnostyki i leczenia onkologicznego Szpitala Wojewódzkiego im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży”, w tym zakup systemu robotycznego,
2) SZPITAL UNIWERSYTECKI W KRAKOWIE - zakup systemu robotycznego (Szacunkowa wartość bez VAT: 9 300 000,00 PLN)
3) Szpital Wojewódzki im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Łomży - zakup Robotyczny system chirurgiczny (Szacunkowa wartość bez VAT: 16 249 152,10 PLN)

oraz z innych źródeł finansowania:

3) Regionalny Szpital Specjalistyczny im. dr Władysława Biegańskiego - Dzierżawa z opcją wykupu zaawansowanego systemu robotycznego do przeprowadzania zabiegów chirurgii małoinwazyjne
3) Szpital Specjalistyczny Ducha Świętego w Sandomierzu - Dzierżawa robotycznego systemu chirurgicznego z wyposażeniem wraz z bieżącym świadczeniem usług serwisowych oraz sukcesywną dostawą narzędzi i akcesoriów jednorazowych do zabiegów chirurgicznych

Tomasz Krukowski, analityk Santander BM, zaktualizował rekomendację dla akcji dystrybutora robotów chirurgicznych.... (Puls Biznesu). Może ktoś wie coś więcej??

tarchorafal napisał(a):
Ale ile zarobia na utrzymaniu sorzetu a ile na samym robocie?

Te kwestie były poruszane we wcześniejszych wpisach na tym wątku - oczywiście w kontekście przychodów spółki, w tym przychodów powtarzalnych. Spółka regularnie chwali się wielkości tych przychodów, w tym również ich przyrostami w ujęciu kwartał do kwartału.

"Giełdowy producent radiofarmaceutyków i dostawca zaawansowanych rozwiązań dla medycyny w I półroczu 2024 roku finansowego (październik 2024 – marzec 2025) osiągnął z działalności kontynuowanej rekordowe 80,9 mln zł EBITDA oraz 55,2 mln zł zysku netto. Przychody Grupy wyniosły blisko 328 mln zł, z czego już blisko połowę stanowiły przychody o charakterze powtarzalnym.
Segment dostaw sprzętu medycznego i rozwiązań IT oraz świadczenia usług serwisowych i pomiarowych w I półroczu 2024 r. fin. osiągnął 304,3 mln PLN przychodów. Powtarzalne przychody segmentu wzrosły rdr. o 64%, do 145,5 mln PLN. EBITDA segmentu wzrosła rdr. o 8%, do 82,8 mln PLN, a rentowność EBITDA zwiększyła się 4,4 pkt proc., do 27,2%.
Przychody segmentu radiofarmaceutyków wzrosły rdr. o 5%, do 23,6 mln PLN (z wyłączeniem transakcji wewnątrzgrupowych). W minionym półroczu Grupa zwiększyła sprzedaż radiofarmaceutyków podstawowych o 9%, do rekordowych 12,6 mln PLN, przy 16% wzroście sprzedaży radiofarmaceutyków specjalnych (do 4,8 mln PLN). Segment zakończył pierwszą część roku z 7,7 mln PLN EBITDA. [...]"

źródło:
www.money.pl/gielda/grupa-syne...

tarchorafal napisał(a):
Jak wtrące 3 grosze ale raczej w trybie zapytania.
Generalnie zgadxzam się ze na razie konkuremcji nie będzie bo trzreba zdobyć zaufanie specjalistów itd..

Ale opowiedzcie czy gdy po kpo boom troche minie to czy dochód powtarzalny ze sprzedazy bedzie podobny do tego teraz. Albo inaczej, czy prognozowany dochod powtarzalny ze sprzedazy uzasadnia tą wycenę teraz? Czy może rynek przeszacowuje ze firma bedzie sprzedawa jeszcze więcej robotow mko braku kpo?
Na razie nie bierzmy pod uwage kardioznacznika bo zawsze moze sie projekt wykrzaczyc; przecież nie jest keszcze gotowy.

Dotychczas KPO w "wynikach spółki" jeszcze nie zaistniało. Ma to związek z czasową obsuwą programu. Według mnie dochód powtarzalny po implementacji KPO będzie wzrastał z prostej przyczyny: finansowania kolejnych nowych procedur medycznych w onkologii co jest trendem zarówno zagranicą jak i w Polsce ( czyli zwiększenia finansowania NFZ poza tymi kilkunastoma procedurami, które są finansowane dotychczas) oraz zwiększeniem stopnia wykorzystania już zakupionych robotów. Na marginesie powyższego zakupy publiczne - przetargi, zwłaszcza dla szpitali, właściwie są dedykowane określonym producentom - wystarczy przyjrzeć się specyfikacjom i ich zapisom w zakresie funkcjonalności robota. Odnośnie "zakupów powtarzalnych" do da VIndi - właściwie mogą one być realizowane z wolnej ręki (jeden dostawca)

Na tą "okoliczność" wypadałoby wkleić wykres notowań Intuitive Surgical, Inc. - producenta da Vinci. Właściwie zero reakcji na temat rewelacji na mzdrowie.pl
Widocznie tam inwestorzy nie czytają tego periodyka i przespali, że 2 lata temu powstał M1000.

sasky napisał(a):
Tak, to trigger do dzisiejszej przeceny. Na stronie głównej SW jest news

www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...

Tylko pytanie co ma piernik do wiatraka? Przecież to nie jest substytut....
Mam świadomość, że prędzej czy później konkurencja zapuka do tych drzwi - tylko nie tym produktem. Na marginesie przetargi publiczne w zakresie robotyki - cena to max 60% wagi. Stawiam, że ta dostawa do szpitala będzie szpitalem powiatowym : laparoskop plus laser. Na to wskazuje zakres wykonywanych przez robota procedur: od "dupy" - urologia do płuc - torakochirurgia.

Prawdopodobny powód dzisiejszego zjazdu:

www.mzdrowie.pl/w-biznesie/pie...

cyt.: "MP1000 to robot kolumnowy, podobnie jak systemy da Vinci. Wydaje mi się, że właśnie ten rodzaj robotów będzie nadal dominował na rynku. [...] inżynierowie Edge Medical trzymali się układu sterowania za pomocą ruchu nadgarstków, wykorzystali również podobne pedały do nóg jak w systemie da Vinci. [...]"

Na siłę przyrównanie do Vinci - ten sam kształt i podobne pedały....

Transakcja nabycia akcji przez insajdera - Prezesa Spółki, wolumen 188.700 szt. po 18 zł. Wróżyć z tego powodu nie będę. Poczekam.

1ketjoW napisał(a):
ale ma trochę więcej głosów:

Cytat:
Strony Porozumienia posiadają łącznie 1 991 946 akcji Spółki, stanowiących 30,04% kapitału zakładowego, uprawniających do 3 741 946 i stanowiących 38,85% ogólnej liczby głosów w Spółce.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Zapewne będą chcieli kupić akcje z rynku. Zobaczymy ile i po ile.

Kolejne porozumienie między akcjonariuszami...
strony Porozumienia: Marcin Karczewski; Wiktor Bąk oraz WORLDWIDE SUPPLY CHAIN HOLDINGS PTE. LTD.
Strony Porozumienia posiadają łącznie 2 491 987 akcji Spółki, stanowiących 37,58% kapitału zakładowego, uprawniających do 4 241 987 głosów i stanowiących 44,04% ogólnej liczby głosów w Spółce. Należy jednak podkreślić, że Porozumienie nie ma na celu i nie stanowi porozumienia do zgodnego głosowania na walnym zgromadzeniu Spółki ani prowadzenia wspólnej polityki wobec Spółki. Jednocześnie Spółka informuje, iż niezależnie od Porozumienia, nadal pozostaje w mocy porozumienie zawarte wyłącznie pomiędzy Marcinem Karczewskim oraz Wiktorem Bąkiem, o którym Spółka informowała raportem bieżącym ESPI nr 07-2025 z dnia 28 marca 2025 roku.

Dywidenda uchwalona. 5,85%. Większość zysku w kapitał zapasowy, co zrozumiałe - budowa kolejnego zakładu. Cały czas łudzę się, że pojawi się jakieś unijne wsparcie dla tej inwestycji.

grum napisał(a):
Panika w szpitalach. Umowy na pieniądze z KPO wciąż niepodpisane ....

"[...] DOI odpowiada za podział ponad 17 mld zł, jakie w KPO zapisano na zdrowie. [...] Jako najbardziej jaskrawy przykład podaje konkurs na rozwój opieki długoterminowej, w którym szpitale mogły uzyskać do 20 mln zł. Miał być rozstrzygnięty do końca 2024 r., ministerstwo podało wyniki 28 lutego."

źródło: www.bankier.pl/wiadomosc/Panik...

Mamy sprawozdanie skonsolidowane za I półrocze, czyli do 31.03.2025 r. Nawiązanie do powyższego nieprzypadkowe. Impuls KPO w sprawozdaniu... według mnie - przed nami.
Spółka aż prosi się o głębszą analizę.

1ketjoW napisał(a):
Chyba chodzi o poniższy komunikat i Rogowiec. Moim zdaniem to zła wiadomość w kontekście przyszłych przetargów.

Cytat:
Zarząd Mo-BRUK S.A. ( Emitent , Spółka ) informuje, że w dniu 25 marca 2025 r. Krajowa Izba Odwoławcza w sprawie o sygn. akt KIO 807/25 (zamówienie na usługę odzysku lub unieszkodliwienia odpadów niebezpiecznych zdeponowanych w m. Rogowiec na dz. ewid. 1060/2 i 1060/10. Wewnętrzny identyfikator: OPPIV.272.36.2024) orzekła:
1. oddaliła odwołanie,
2. kosztami postępowania obciążyła Emitenta
i:
2.1. zaliczyła w poczet kosztów postępowania odwoławczego kwotę 15000 zł 00 gr (słownie: piętnaście tysięcy złotych zero groszy) uiszczoną przez Emitenta tytułem wpisu od odwołania.
Na orzeczenie - w terminie 14 dni od dnia jego doręczenia - przysługuje skarga za pośrednictwem Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej do Sądu Okręgowego w Warszawie Sądu Zamówień Publicznych.
Zarząd Emitenta postanowi o wniesieniu skargi po zapoznaniu się z uzasadnieniem wyroku.

Nad spółką wisi kwestia zaległych opłat. Spore ryzyko i dlatego patrzę z boku na to co się dzieje.

Z dużym prawdopodobieństwem czeka nas korekta w wysokości zaległych opłat i odsetek za lata 2016 do 13.03.2019 r. w ciężar kapitałów własnych, bo jakiś wcześniej utworzonych rezerw nie znalazłem..... Skoryguj mnie jeśli się mylę, bo Spółkę słabo znam....

Poza tym jak tu teraz spojrzeć na dotychczasową dochodowość core biznesu.....

Zarząd Mo-BRUK S.A. ( Emitent , Spółka ) informuje, że w dniu 10 czerwca 2025 r. na rozprawie Sąd Okręgowy w Warszawie XXIII Wydział Gospodarczy Odwoławczy i Zamówień Publicznych oddalił skargę Mo-BRUK S.A. o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 5/2025. Spółka skieruje wniosek o uzasadnienie wyroku celem zapoznania się z argumentacją sądu, ustalenia dalszych działań procesowych i ewentualnego wykorzystania wykładni Sądu w działalności Spółki.

Powyższy komunikat brzmi de facto nieciekawie. Sprawa ma już niezłe wąsy bo sięga 2016 roku ... do 19 marca 2019 r. (jak dobrze zrozumiałem). W przypadku przegranej Spółki czeka nas niezła korekta, chyba że zostały utworzone rezerwy na to...

mihumor napisał(a):
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie konsumpcji poprzez bardzie sprawiedliwą dystrybucję dochodu. [...]

Żeby zwiększyć jednym trzeba zabrać innym. Kto będzie tą "sprawiedliwość" wprowadzał?

1ketjoW napisał(a):
Spółka zgodnie z publikacją po zwolnieniach w latach 2025-2026 będzie miał około 1500 maszynistów.
Stanowiska administracyjne 2.475 osób po zwolnieniach. Wszystkich pracowników 7.138 po zwolnieniach - udział administracji wzrośnie do 34,7%.

Może rozkład wieku osób na stanowiskach administracyjnych jest trochę inny?

Dix22 napisał(a):
Dix22 napisał(a):

A teraz najlepsze - obniżono bardzo mocno koszty i przypuszczam, że nadal będą to robić - piszą o "dostosowywaniu do rynku" więc sądzę, że przed nami kolejne zwolnienia i dalsze obniżanie kosztów.

Tak jak pisałem. Spółka ogłosiła dalsze zwolnienia grupowe. To są znakomite informacje. [...]

Nie mogę doczekać się jakiego przymiotnika użyjesz w sytuacji, gdyby Spółka odzyskała rentowność puke_l

Gdyby się jednak okazało, że Spółka ogłosi kolejne zwolnienia grupowe to wyręczę ciebie pisząc "najznakomitsze informacje"
Na marginesie, Spółka się zwija i kolejny tego typu komunikat jest prawdopodobny

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 4/2023, 15/2023 oraz 16/2025, Zarząd Pure Biologics Spółka Akcyjna z siedzibą we Wrocławiu ["Spółka"] informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał od Agencji Badań Medycznych ["ABM"] odpowiedź na pismo Spółki z dnia 14 maja 2025 r. w sprawie nieskutecznego rozwiązania umów o dofinansowanie projektów: [i] Projektu pn. Phase 1 study of first-in-class bispecific ROR1xCD16 molecule in Patients with B-Cell Lymphoid Malignancies / Badanie kliniczne 1 fazy, pierwszej w swojej klasie bispecyficznej cząsteczki ROR1xCD16 u pacjentów z nowotworami limfoidalnymi z komórek B oraz [ii] Projektu pn. A phase 1 study to investigate the safety, tolerability and efficacy of bispecific compound in subjects with advanced solid tumors / Badanie kliniczne 1 fazy mające na celu zbadanie bezpieczeństwa, tolerancji i skuteczności bispecyficznego związku u pacjentów z zaawansowanymi guzami litymi.

Przyczyną rozwiązania wskazaną pierwotnie przez ABM było zbycie praw autorskich i majątkowych do projektów będących przedmiotem umów. Zgodnie z treścią raportu bieżącego nr 16/2025 Spółka wskazała w odpowiedzi, iż przyczyny rozwiązania nie są zgodne ze stanem faktycznym, gdyż Spółka nadal posiada prawa autorskie i majątkowe do wskazanych projektów. Mimo to ABM podtrzymuje, iż rozwiązanie umów ze skutkiem natychmiastowym pozostaje skuteczne, a jako przyczynę wskazuje brak kontynuacji realizacji projektów oraz zagrożenie utratą płynności, czego Spółka nie kwestionuje.

I tyle w tym temacie.

RomanR napisał(a):
M Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje czegoś co niesie za sobą "jakies" ryzyko utraty kapitału.

Wszyscy to robią, zwłaszcza Ci co inwestują na giełdzie, kupują kupon lotto....

007 napisał(a):
frostpanda napisał(a):
Nieróbstwo obecnego rządu, gdzie Duda blokował wszystko albo zdecydowaną większość

W bieżącym roku Duda podpisał 49 ustaw, a w ubiegłym 115. Razem daje to 164 ustawy podpisane przy 6 niepodpisanych.

Manipulacja. Wspomnij ile było jasnych deklaracji, że jeżeli ustawa zostanie złożona to spotka je weto. Nadto ustawa ustawie nierówna. Te, które zasadniczo miały naprawić zastany stan - jasno Duda deklarował że zawetuje. Kontynuacja przez nowego prezydenta działań Dudy będzie skutkować brakiem realizacji kolejnych kamieni milowych. Zapłacimy za to wszyscy - inwestorzy, zwykli obywatele.

Zablokowanie kamieni milowych, zwłaszcza w obszarze sądownictwa równoznaczne jest ze wstrzymaniem funduszu. Będzie to pierwszy cios (veto) nowego prezydenta. Kosztem inwestorów i zwykłych obywateli.

No cóż w życiu nie ma darmowych obiadów. Teraz trzeba wziąć pod uwagę destrukcyjną rolę nowego prezydenta w ewentualnych reformach i ich braku na nasze portfele inwestycyjne.
1ketjoW - gratulacje. Na marginesie rachunek zapłacisz również ty. Teraz trzeba rozsądnie podejść do własnego portfela, zwłaszcza tego w dłuższym terminie.

1ketjoW napisał(a):
Mnie bardziej zastanawia brak niezależnej weryfikacji osób jakie głosują poza miejscem zamieszkania.

Przecież komisja dokonuje weryfikacji. Może to zrobić każdy z członków .... niezależnie.

addison napisał(a):
oups. potrzebne są twoje pieniądze inwestorze. PILNIE!!!

www.bankier.pl/wiadomosc/Pure-...

cyt: Spółka wskazała, że z uwagi na rozwiązanie umowy, identyfikuje ryzyko utraty płynności i będzie rekomendowała walnemu emisję akcji.

Mam nadzieję, że NCBR grosza już nie dołoży do tej spółki.

Spółka nie spełni warunków formalnych przy jakichkolwiek zaległościach publiczno-prawnych. Merytorycznych - prostej analizie finansowej, w tym zabezpieczeń realizacji projektu. Bądź spokojny.

Coś nam się w Ambra zacięło.... albo mamy sufit dla Spółki

sasky napisał(a):
Grudniowe rozprawy odwołane
"Przyczyną jest wyłączenie się sędziego NSA z orzekania w tych sprawach z powodu zajścia okoliczności po jego stronie, które mogłyby wpływać na jego bezstronność. W takiej sytuacji zgodnie z odpowiednimi regulacjami konieczne będzie wylosowanie nowych składów sędziowskich, które orzekać będą w ww. sprawach. Sprawa o sygn. III OSK 1931/24 planowana jest do rozpoznania w pierwszej połowie marca 2025 r."
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Wyroki o których Emitent informował w raporcie bieżącym 3/2025 z dnia 13 marca 2025 r. zostaną ogłoszone:
- w sprawie o sygn. akt III OSK 2216/22 (opłata podwyższona za 2015 rok) - 1 lipca 2025 godz. 13.50 - w sprawie o sygn. akt III OSK 1931/24 (opłata podwyższona za 2017 rok) - 1 lipca 2025 godz. 14.10
w przedmiocie wymierzenia opłat podwyższonych za rok 2015 - w wysokości 5.821.806,00 PLN
w przedmiocie ustalenia opłat podwyższonych za rok 2017 - 19.044.933,00 PLN

Istotne na tle uzyskiwanych dochodów przez Spółkę. Wpisane do kalendarza. Do cierpliwych świat należy

1ketjoW napisał(a):

Cytat:
1ketjoW - znowu brak konsekwencji... prawo do interpretacji ma każdy... sam przecież w równym stopniu z niego korzystasz a sobie nie zarzucasz tego co mi zarzucasz. Odrobinę konsekwencji, może trochę więcej logiki - proszę.

Napisałem, że wyraźnie nadinterpretujesz wypowiedź Winnickiego, co jest manipulacją, a nie interpretacją. Winnicki (nie weryfikowałem) mówił o burzliwej młodości. Skąd Twój wniosek, że miał na myśli Nawrockiego w wieku 40 lat? Pytanie jak się domyślam pozostanie bez odpowiedzi jak wiele poprzednich. Logiczny podstaw do Twojego wniosku czy interpretacji nie ma. Mam nadzieję, że to rozumiesz.

Widzisz kolego w tej chwili gdybamy czy Nawrocki w końcu dojrzał. Więc kolejny raz pytam - może wiesz.....

Nasz Biznesmen Karol Nawrocki opłacił już DPS w którym mieszka pan Jerzy???
Czy w dalszym ciągu (pomimo upływu ponad 6 miesięcy) nie może znaleźć numeru rachunku bankowego do DPS???? co sugerowałoby że poza burzliwą młodość nie udało się Nawrockiemu wyjść......

1ketjoW - bądź no człowiek i pomóż Nawrockiemu.....zapłaci facet to może wejdzie w końcu w wiek dojrzały.
Dojrzałość, mój drogi 1ketjoW to .... również między innymi to poczucie odpowiedzialności.
Gdybyś mógł zdefiniować pojęcie DOJRZAŁOŚCI ? znaleźlibyśmy wspólną mianownik do oceny Nawrockiego, czy już jest dojrzały, jak bardzo i ile mu do tej dojrzałości brakuje....

1ketjoW napisał(a):
grum napisał(a):
- Nie ma żadnej wątpliwości, że Karol Nawrocki jest postacią z trudnym dzieciństwem i burzliwą młodością i nie też żadnych wątpliwości, że jego zaplecze polityczne, że sztab, który wokół niego jest, nie potrafił tej historii opowiedzieć w czasie kampanii wyborczej - powiedział Robert Winnicki w Radiu Plus.

[....]
Poza tym celów nadinterpretujesz wypowiedź aby powiązać kwestię mieszkania komunalnego z młodością, przypisując sobie prawo do jedynie właściwej interpretacji słów Winnickiego. Widać to wyraźnie gdy zdamy sobie sprawę, że twierdzisz, że młodość trwa do 40 roku życia.

1ketjoW - znowu brak konsekwencji... prawo do interpretacji ma każdy... sam przecież w równym stopniu z niego korzystasz a sobie nie zarzucasz tego co mi zarzucasz. Odrobinę konsekwencji, może trochę więcej logiki - proszę.

Robert Winnicki zwyczajnie odkleił się od faktów. Nawrocki przytulał mieszkanie komunalne będąc dorosłym człowiekiem, wprowadzał w błąd notariusza (do czego się przyznał) będąc dorosłym człowiekiem, można by rzecz dojrzałym (gdyby nie fakt co robił co jest dowodem na jego niedojrzalość). Jakoś trudno mi to nazwać burzliwą młodością.....
Ale każdy ma swój system wartości. Dla mnie wałek jest wałkiem, a nie burzliwą młodości.

Nasz Biznesmen Karol Nawrocki opłacił już DPS w którym mieszka pan Jerzy??? Czy w dalszym ciągu (pomimo upływu ponad 6 miesięcy) nie może znaleźć numeru rachunku bankowego do DPS???? co sugerowałoby że poza burzliwą młodość nie udało się Nawrockiemu wyjść......
1ketjoW - bądź no człowiek i pomóż Nawrockiemu.....zapłaci facet to może wejdzie w końcu w wiek dojrzały

- Nie ma żadnej wątpliwości, że Karol Nawrocki jest postacią z trudnym dzieciństwem i burzliwą młodością i nie też żadnych wątpliwości, że jego zaplecze polityczne, że sztab, który wokół niego jest, nie potrafił tej historii opowiedzieć w czasie kampanii wyborczej - powiedział Robert Winnicki w Radiu Plus.

Mamy nowy przekaz dnia.
Tylko wałki Nawrockiego i przytulanie mieszkań komunalnych to raczej było już w okolicach jego 40 urodzin.... Długie miał te trudne dzieciństwo

Informacje
Stopień: Krasomówca
Ostatnia wizyta: 6 września 2025 20:23:03
Liczba wpisów: 916
[0,21% wszystkich postów / 0,15 postów dziennie]
Punkty respektu: 101

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,128 sek.

mdwbeooh
snchhpxg
iuaqliqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xugxkmkh
benvwtlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat