PARTNER SERWISU
vakxhccj
Gortal

Gortal

Ostatnie 10 wpisów
nevada napisał(a):
Najfajniej byłoby pewnie wykorzystac spadki i uśrednić kursy w dół, tyle, że popełniłam kardynalny błąd i całą wolną gotówkę wrzuciłam od razu.

Kardynalny błąd to uśrednianie w dół. Nigdy nie ma tak tanio, żeby nie mogło być jeszcze taniej

Ja się niestety poważnie skróciłem. Powinienem wcześniej ale niczego się nie nauczyłem choć wydawało mi się że tak... Znów podszedłem do moich ulubionych spółek sentymentalnie... Tymczasem one potraktowały mnie jak psa... Niestety miałem przyjemność mieć połowę portfela w KOPX i PGNIG...

Tę decyzję musisz podjąć sam. Tu Ci nikt o tym nie napisze.

Jeśli już będziesz ją podejmował, nie słuchaj tekstów typu "pakuję się pod korek bo jest okazja".

Ponadto rozważ ryzyko związane płynnością poszczególnych papierów. Na niepłynnych papierach możesz dostać cios, którego nie złapie stop loss.

Może kurs reaguje tak na umacniającego się dolara. Wszak rozliczenia z Rosją są chyba w USD...

Owszem w pamięci zostanie na pewno do końca życia... Zwłaszcza jak ktoś ma niedługo zapłacić dużą fakturę w dolarach, jeszcze nie kupił, a ryzyko kalkulowane było na USD/PLN=2,95... Czy ktoś się spodziewał takiej aprecjacji USD w ciągu tygodnia???

Pray Pray Pray Just do it!!!Pray Pray Pray

Zrób to Ameryko, zrób to:love4
...
...
... Run Forrest!!! Run!!! Pray

Uwierzyłem w to wybicie, a tu powrót do rzeczywistości. Myślałem, że to 21,80 utrzyma a tu już testy 20,50 się zaczynają.

Czy ktoś z techników mógłby wrzucić jakieś poziomy fibo? Może nawet licząc od dołka 2008... Wydaje mi się, że 50% to będzie jakieś 18.70 ale nie czuję się pewnie w tej dziedzinie.

Cudów nie ma. Jeśli obsuwa nastąpi, kopek poleci wraz z W20 jak zawsze, czyli głębiej niż indeks. Tylko coś tej obsuwy nie widać, a tylko słychać ;-)

Spokojnie. Wydaje mi się, że uklepuje co ma do uklepania. Kopek ma to do siebie, że jak już ruszy, to ciężko złapać Shhh

Jak napisał tak jest... wpływu żadnego...
Po cichu liczyłem choć na 2% up...angry3

Trakcja od sierpnia przyprawia inwestorów o co najmniej o nerwowe drżenie powiek. Niektórzy zmuszeni byli sięgnąć po "stoperan" a niektórym nie pomogło.

Może wreszcie nadeszła pora na odbicie tego chimerycznego papieru.
Niebezpiecznie szedł w kierunku wykończenia trójkąta zniżkującego ale jakoś się z niego wygrzebał i buja się w okolicach 3.80-3.90.
Od dawna nie było żadnego info aż wreszcie:

TRAKCJA POLSKA SA znformacja o zawarciu znaczących umów

10.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 47/2009

Zarząd spółki Trakcja Polska S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 10 listopada 2009 r. Spółka, zawarła, z Zakładami Usług Energetycznych i Komunikacyjnych Grupa ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie ("Wykonawca"):
1. Umowę na Dostawę Nr 01 - 02 - 03 - 00007/3 o wartości netto: 15.398.192,43 zł
2. Umowę Podwykonawczą Nr 01 - 02 - 03 - 00007/1 o wartości netto: 21.257.339,02 zł
3. Umowę Współpracy 01 - 02 - 03 - 00007/2 ("Umowa") o wartości netto: 21.425.100,18 zł
Łączna wartość Umowy, Umowy Podwykonawczej Nr 01 - 02 - 03 - 00007/1 oraz Umowy na Dostawę Nr 01-02-03-00007/3 netto: 58.080.631,63 zł

Wartość wyżej wskazanych umów przekracza 10% kapitałów własnych Trakcji Polskiej S.A. w związku z tym stanowią znaczącą umowę w rozumieniu § 2 ust. 1 pkt. 44 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r.

źródło: http://www.gpwinfostrefa.pl

Czy ktoś z Techników widzi jakiekolwiek pozytywy oprócz potencjalnego potrójnego dna?

Oby betonowe - popełniłem błąd nie sprzedając tej szmaty
I niech uderzy po raz 3-ci i ostatni.

... jak to nie myślenie życzeniowe, to co nim jest ;-)

A pakietówki znów po 11 i 12,50. Czy ktoś wie na czym to polega?

Coś się u nas ładnego zadziało. Infa żadnego nie znalazłem

IMO nie wiarygodne. Już mieliśmy sporo przypadków wyciągania za uszy, i nic dobrego to nie przyniosło

Thx thumbright

Ja widzę: MIDAS 10,40 12 500 260

Przybliż jeśli możesz, co tu takiego ciekawego

Jesteśmy na posterunku aczkolwiek trochę skróceni

Ja tam na razie wolę się skrócić. Wywaliłem 30% portfela wczoraj i dziś. Zostawię sobie pewnie kilka ulubionych, np Kopex czy Famur a resztę oddam w dobre ręce

Przyrzekłem sobie, że już nigdy TEX'a nie tknę, bo mam do niego pecha i zawsze jak wejdę to leci na pysk.
Niestety złamałem się i wszedłem. Wczoraj jeszcze wytrzymałem, choć powinienem był puścić. Dziś już miałem dosć i znowu udupiłem angry3 angry3 angry3

Ale kurtka ciekawie było. Uśredniłem trochę Polimexu Pgnig i Polsatu... Zobaczymy, czy wyjdzie mi to na zdrowie, bo trochę już i tak potłuczony jestem od początku września Pray

krewa napisał(a):
AndrzejSAT napisał(a):
Zastanawiam się nad Waszą głupotą...

darmowych programów w stylu Banan TV lub kanał z kinem mongolskim końca XIX wieku. a Brytyjczycy (głupi, niczym my na tym forum) płacą abonament, by obejrzeć ligę mistrzów lub ligę angielską...

hello1 hello1 hello1
Andrzeju, sprawdź lepiej zawartość tych darmowych pakietów. Ja na przykład chętnie bym zapłacił za wykasowanie z mojego pakietu programów typu Banan TV a w darmowym pakiecie NIGDY nie będzie atrakcyjnych dla średnio zamożnego widza kanałów filmowych bądź sportowych.

Duzi łykają jak należy, chyba to przełomowy moment

Podobał się początek, a jak się podoba koniec?

Oby nie było tak jak w Monnari....... błeeeee, już nie kraczę ... Kopnijcie mnie w zadpuke_l

Zarząd Sygnity Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie,
informuje o zawarciu znaczącej umowy

Zarząd Sygnity S.A. z siedzibą w Warszawie ("Sygnity") informuje, iż w dniu dzisiejszym powziął wiadomość o zawarciu w dniu 4 sierpnia 2009 roku Ramowej Umowy pomiędzy Komisją Europejską a konsorcjum utworzonym przez firmy Sygnity S.A., European Dynamics S.A. z siedzibą w Grecji (Lider Konsorcjum), Ibermatica S.A. z siedzibą w Hiszpanii oraz Novabase Consulting - Consultoria, Desenvolvimento E Operacao De Sistemas De Informacao S.A. z siedzibą w Portugalii ("Umowa", "Konsorcjum").

Przedmiotem Umowy jest rozwój, analiza i wsparcie systemów informatycznych jednostek Komisji Europejskiej. Umowa zawarta została na okres dwóch lat, z możliwością przedłużenia na dwa kolejne okresy roczne. Poszczególne projekty, w ramach zawartej Umowy, będą prowadzone na podstawie zleceń składanych przez Komisję Europejską.

Szacowany całkowity budżet Komisji Europejskiej przeznaczony na realizację prac wynikających z Umowy wynosi 74.910.084 Euro, co stanowi równowartość w złotych polskich 307.393.529,69 wg średniego kursu ogłoszonego przez NBP, obowiązującego w dniu zawarcia Umowy. Szacowany udział Sygnity w pracach w okresie czterech lat wynosi ponad 11 mln Euro, co stanowi równowartość w złotych polskich ponad 45 mln wg średniego kursu, ogłoszonego przez NBP, obowiązującego w dniu zawarcia Umowy.

Sygnity będzie odpowiedzialna za realizację zadań m.in. z zakresu jakości, audytu, bezpieczeństwa i analizy potrzeb ("Quality, Audit, Security, Requirements Analysis, Specific Studies and Enterprise Architecture").

link:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Ja raczej sprzedam szybko. Pojechałam z 1 do 1.30, i teraz odkupiłem ale kisić nie zamierzam bo i kupić się nie spodziewałem

O nie nie :-) Jak ja się na tę łajzę tak zaparłem, że dopóki nie wygeneruje mi zysku, to będzie w budzie siedziała Shame on you

A zresztą żadna to ilość na umówione transakcje. Zielony inwestor nie powinien kupować dużo, a od października, choć dużo mnie giełda nauczyła wolę mieć w miarę zrównoważony portfel ok 10 spółek niż 3 zapakowane na maksa. Zwyczajnie się boję

Joker napisał(a):
Gortal napisał(a):
Skorzystałem z promocji na 1.13
No jak już się chwalisz to na przyszłość powiedz nam wcześniej że na danym poziomie jest promocja. A nie 10% wyżej.. Też chcemy skorzystać laughing4

Jakbym wiedział to bym wziął pod korek, a tak to tylko dziobnąłem ;-) ale z drugiej strony jak papier startuje i jedzie koło 15% na plusie a potem poddaje się zbiorowej panice wchodząc na minus to można sądzić, że wróci w okolice początkowych poziomów.

Mam to g... od października. Jako zielony inwestor kupiłem za 8.60 wraz z kilkoma innymi spółkami.
Wszystkie te spółki jako równie zielony inwestor sprzedałem w okolicach lutego z 30% stratą oprócz tej jednej, którą postanowiłem sobie zostawić aż odbije.
Wszystkie poodbijały po 300 k....a % a ta łajza nie może dotrzeć do poziomu po jakim się ubrałem.

Skorzystałem z promocji na 1.13

Ale można było pograć. Wywaliło mnie na stopie wczoraj i w sumie nerwa złapałem bo zamknęło się wyżej, ale dzisiaj dziękowałem za te stopa, i puściłem resztę zostawiając mały pakiecik.
Potem jeszcze trochę udało się odkupić, ale ostrożnie. Wydaje mi się że dziś to była wyjątkowa panika i raj dla DayTraderów ale z drugiej strony do poważnej korekty zapewne coraz bliżej, stąd takie nerwowe zachowania.

P.s. Jarbas pewnie uciął swoje king

Ja dziś puściłem przed zwałą, i żałuję, że nie odkupiłem

Tak jak napisali 3-5 lat. Moim zdaniem ze wskazaniem na 5

Jarbas napisał(a):
powariowali... :) dobrze że kilka akcji zostawiłem ;)

Jarbas, powinieneś się chyba Midas nazywać. Na moje oko czego się dotkniesz zamienia się w złoto.
Proponuję wprowadzić nową taktykę inwestycji obok AT i AF - JT - Jarbas Trading king

Jestem tu również. Cierpliwie, aczkolwiek już z obawą od 3.91

EDIT - coś nie dospałem, od 1.91 nie 3.91 d'oh!

carringtontomas napisał(a):
teraz pozostaje dojść do 21,0 by pod koniec dnia ustalić kurs na poziomie 20,8.
Wtedy jest szansa na dalsze wzrosty i galop do 23-25pln we wrześniu

Się zrobiło się ;-) Czekamy na ciąg dalszy

Versace napisał(a):
widzę że coraz więcej Pesymistów na tym forum, żeby nie powiedzieć Naganiaczy na spadki.

Kurs obronił główne wsparcie zamykając się powyżej 15pln. Zarząd wyciągnął wszystkie brudy. Więc gorzej być nie może. (chyba Pray )

Może - po ogłoszeniu wyników, jeśli będą gorsze niż ta prognoza.
Poniedziałek może być ciekawy ale chyba nie będę uczestniczył

SlawekW napisał(a):
@ Gortal

Ja nie balowalem, ale zmulony od pracy chyba jestem... Nie kumam tej historii. Tzn. moze bym zrozumial, jakbys powiedzial na jakim poziomie ten stop byl.

Nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się sprawdzać, ale był to stop limit z aktywacją od ok 15.90 do 15.60, poniżej ostatnich wsparć, I tak lazło od dołu i się po limicie puściło.

Jak tu się nie zdenerwować... Ledwo co mnie na stopie wywaliło to skoczyło w górę...
Giełda w czystej formie Eh?

plynacyzrynkiem napisał(a):
najlepsza pozycja na wakacjach to brak pozycji
nie da sie mentalnie oderwac i mentalnie nie odrywac naraz
dla mnie dramat, ze pod koniec wrzesnia - co by sie nie dzialo - musze wyzerowac portfel, wlasnie ze wzgledu na urlop
az sie nie chce jechac LOL

Zredukowałem portfel, ale pechowo, bo o MCI na ten przykład... po 5.30

Frog napisał(a):

Nie lepiej kupić 1000 sztuk po 20 PLN i sprzedać za 4 lata po 80 PLN?

Jak można zamrozić kasę na kilka lat to of korz
A jak lada moment pluje się zakup chałupy, to nie da rady

A ja miałem inną przygodę. Zaglądam raz dziennie bo sobie odpoczywam na urlopie. Postawiłem na walorze stopa... no i dziadostwo otworzyło się z taką luką, że stopa mogłem sobie w d... wsadzić. A że wczoraj zabalowałem potężnie to mi się jeszcze dwoiło i troiło. Stwierdziłem, że kasuje tego stopa bo spółka powoli odrabiała. Skasowałem ale cały czas o tym myślałem...

Sprawdzam notowania ok 16 patrzę, a nie mam ani grama Sygnity w portfelu....

Co się okazało, że w tym dwojeniu i trojeniu wykasowałem stopa z innego waloru :-|

Z jednej strony dobrze się stało, bo się sprzedało w okolicach dzisiejszego szczytu...
Z drugiej strony mam potężny dylemat, bo nie wiem, czy wziąć z powrotem czy nie...

DRAMAT

Wybaczcie, ale coś mi tu nie gra. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje wysoce wyspecjalizowanego sprzętu pod niepewne zlecenie. Sprzęt specjalistyczny WYKONUJE się POD umowę, a nie pod wróżenie z fusów. Nie sądzę, żeby zarząd Kopex podjął tak ryzykowną decyzję bez zabezpieczenia się

A ja żałuję, że się nie skróciłem przy 18.00....... ach pazerność. Teraz głupio wywalić... ech.... bez sensu

gromryszard napisał(a):
kto to dziś wytrzyma??

Jak widzisz, spore kosze stoją na kupnie, spokojnie

A to co za melanż na otwarciu????

Edit: oj postraszyli postraszyli

około 18,50 rozszarpują podaż. Ponad 80k już mamy i moim zdaniem zbieranie trwa

jrubczewski napisał(a):
jakies sprawdzanie stop-losow? siedze od dawna na tej spolce, takie perspektywy, kontrakty, wskazniki, wszystko ok, ale coraz mniej rozumiem czemu nie che isc w gore

Spokojnie. Ja w ten sposób w okolicach lutego uwaliłem jak skończony idiota kasę na Polaquie. Tyle że wtedy nie miałem prawie żadnego doświadczenia i odebrałem jedną z lepszych lekcji. Polaqua spadała i spadała, potem parę fajnych inf o dużych kontraktach, a ktoś dołował systematycznie z dnia na dzień razem chyba ok 15%. Wreszcie złamał tych których mógł, w tym mnie po wywałce skupił papier, który ostro skoczył. A ja byłem tak posrany, że bałem się odkupić...

Zdarzyło mi się jeszcze kilka razy coś zrobić niecierpliwie, i zawsze były plecy a potem wzrost i niechęć do kupna. Na Kopeksie również. Teraz już tak nie robię i wreszcie zaczyna to przynosić efekty.

P.s. Z tą Polaquą to było tak jak teraz z Dudą (tylko w trochę innych okolicznościach) Uwalali odbierając małe pakieciki od "leszczy" a dziś co mamy? A ja nie oddałem i poczekam.

WatchDog napisał(a):
... Tu nie jest mierzalnia siurków occasion5

Słaby nie jest headbang

Czyżby Kopex z Famurem współpracował przy swojej umowie? Wzrosły prawie równocześnie - branża pokrewna?

No to jakbym opylił, to dokupić bym nie zdążył king Jedzie po swojemu, jak kombajn węglowy hello1
Sypanie też jest, ale i popyt odpowiedni

Ale czarują... Shame on you Oby wreszcie upragnione wybicie

Dokupiłem póki czas

edit: ale to nie ja jestem tym funduszem ;-)

edit2: i po co kupiłem?

No i co??? Zanegowali, nie zanegowali? Obrót konkretniejszy, a i wzrost jak na ostatnią kiszonkę niemały...

Pytam, bo nie wiem nic o tym przejęciu. Nie wiem, czy dla inwestorów wiązało się ono z obawą, czy nadzieją. Wg mnie również dobrze, że decyzja obarczona dużym ryzykiem jest odkładana. Jak zareaguje rynek, przekonamy się jutro.

Dobrze? Niedobrze?

To już trochę chamówa. Straciłem na Krośnie ryzykując układ z wierzycielami. Ogłoszono upadłość likwidacyjną publikując bardzo optymistyczne plotki pod podbitkę kursu. Opyliłem nie czekając na dematerializację, bo myślałem że spadną do megaśmiecia. A tu już są o wiele drożej niż miałem....

Super będzie jak w Krośnie się poprawi, ale czy nie można było tego zrobić bez takich jaj???

Czasem rzucam okiem, ale najtrafniejszych wyborów to nie mieli. Oby tym razem pokazali ucieszone mordy w przyszłym tygodniu ;-)

edit: pokażą :-)))

Ciekawy jestem powodów wywalenia

I ****.............................. why???

Ładnie jedzie, dokupiłem ciut więcej

Też mam jakiś mizerny pakiecik

No cóż, a ja mam nadzieję, że nie, bo trzymam średnią 18.18 ;-)

Firma droga nie jest, ale jak patrzę na arkusz, to zdecydowanie więcej z prawej strony na razie

18.50 czy 17.50 mi też nie robi, ale 15 robi ;-)
Anyway akumuluję

Mam nadzieję, że to rzeczywiście Gartley jest. Jeśli tak, to kupmy co nieco i wytoczmy się z niego... jeśli nie to na razie dupa zbita

Podbijam temat po dzisiejszym fixie.
Wszedłem jak powyżej z nadzieją na to, co dziś się wydarzyło... ładny pakiet nabyty w końcówce.
Pachnie mi to jakimś ciekawym info po południu

Czaję się na to od dłuższego czasu... może i nadszedł moment

I nie kupił... Podnieci podnieci i zostawi ;-)

Chyba, że rozebrał pomału, nie obserwowałem tego zlecenia

DDN napisał(a):
... Nie wklejaj proszę tych przydługich inf bo to naprawdę nic nie wnosi.

POPIERAM

Ew, link albo krótki opis + kwota, o ile jest przynajmniej 10x większa niż ta ostatnia ;-)

Gwarantowane to są prowizje

A ja wskoczyłem niedawno po 3,82. Zobaczymy, co się będzie działo...

Jarbas napisał(a):
Przesiedli się z pronoxa i techmexu niezadowoleni ;)

Coś mi się zdaje, że i Techmex się niedługo doczeka

To jak, pozwalamy zyskom rosnąć, czy bierzemy w ciemno to co jest?

No cóż, Najczcigodniejszy jest właśnie od tego :-))) I chwała mu za to. Teraz pozostaje reakcja rynku

Wg mnie wyniki są w porządku, a raport pokazuje aktywne działania zarządu w celu ograniczenia nierentownej działalności, ale lepiej będzie jak ktoś kompetentny zajrzy

Nie wiem, ale odkupiłem na wszelki

.............................. Byleby podpuchy nie było

Mój przyjaciel stop loss zadziałał w porę...
Teraz obserwuję z boku, szkoda. Nie sądziłem, że dziś tak poleci

Nie dramatyzowałbym. Fakt jest niespokojnie, ale to co spadnie jest zaraz zbierane. I przeważnie pod koniec dnia podciągane w górę.
Przed wynikami sprzedawać nie ma sensu... Wg mnie po ogłoszeniu wyników nic wielkiego się ni stanie bo są uwzględnione w cenie. Odpali jeśli będą dobre, ale pewnie nie będą i się trochę pokisi na obecnych poziomach. Pójdzie dobre info to i kurs pójdzie w górę...

A jak sprzedamy, to na pewno pójdzie w górę, he he

Kuźwa co to było???
Wywaliło mnie i odkupić nie zdążyłem jak wróciło z 6.30 na 6.60...

Pierwszy zakup 7,10, dziś dokupiłem po 6,75, Poprzednia przygoda wywaliła mnie na stopie, i potem nie upilnowałem papieru ale widzę, że znów są okazje do zakupu. Teraz to już potrzymam i mam nadzieję, że nie będę się musiał zbytnio pocić

A to widzieliście?

s1.zapodaj.net/56466040.png.ht...

kliknij, aby powiększyć

To tak apropo's zagrożenia kolapsem

Wicie może co to za panika? Nie znalazłem żadnego info...

Zagapił się :-/

Obroty się zrobiły niemałe ale chyba jeszcze trochę RSI się musi schłodzić (historycznie nigdy nie rosło sensownie przy takich poziomach), żeby doszło do jakichś większych wzrostów. I MACD słabo zaczął wyglądać. Poobserwuję z boku...

Wysiadłem w czwartek na 13.15 bo trochę drogo kupiłem, teraz poczekam, bo coś się nie kwapi do przełamania 13,8 - Wygląda to na zbyt silny opór obecnie i coś wysoki górny cień. IMO przy zeszłotygodniowym entuzjazmie powinien pęknąć a tymczasem stoi nie naruszony...

Morfeusz, piszesz czasem na mystocku pod tym nickiem?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 20 listopada 2023 14:49:05
Liczba wpisów: 100
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,515 sek.

breqdipy
gnymiwxm
ogcjivee
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lovxmgbq
yokqwkcg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat