A po co takie pytanie na publicznym forum?
Czy nie czytacie dokumentów, które podpisujecie np. klauzul poufności?
|
|
Może prokuratura bardziej przyłoży się do badania jego spraw, jak sprzedaż akcji tonącej spółki przez facebooka.
|
|
|
|
GEO Mieszkanie i Dom emitowała obligacje serii F w 2012 z terminem wykupu 915, kwartalnym kuponem i WIBOR3M + 5.25%. Do tej pory wszystkie kupony były wypłacane o czasie. Teraz spółka planuje przedterminowy wykup: albo z czerwcowym kuponem, albo wcześniej na podstawie umów z obligatariuszami. Jakie jest sytuacje innych serii ja nie wiem.
|
|
W komentarzach na facebooki pojawia się Maciej Wiszowaty. Pisze na przykład tak: Cytat:Nom zaufalem twojej akcji biznesowej i słowom zw skup akcji trwa więc na bieżącą chwilę wtopilem już 20 tys kupując przez rachunek maklerski... Super ja pierdole...
|
|
ODR1114 zostały wykupione.
|
|
Hygienika przedterminowo wykupuje swoje obligacje.
|
|
anty_teresa napisał(a):Jeśli jest trend to większe jest p-stwo jego kontynuacji niż odwrócenia. Tak mówi przynajmniej statystyka. Możesz to dokładniej uzasadnić? O jaką statystykę chodzi?
|
|
W listopadzie jest promocja obligacji skarbowych. Emitowane są papiery oprocentowane na 13%! Takie oprocentowanie dotyczy ostatniego z 13 miesięcy. Wcześniej jest 1% przez 5 miesięcy i 3% przez kolejne 7 miesięcy. Widać Ministerstwo Finansów, podobnie do banków, bawi się w żonglerkę liczbami - pokazuje dużo, płaci mało.
|
|
Wymyśliłem sposób na inwestycję w fundusze inwestycyjne. Mamy grupę funduszy, które inwestują w podobne aktywa i chcemy wybrać najbardziej opłacalny w danej chwili. Jeśli aktywa są podobne, to w dłuższej perspektywie wyniki powinny być podobne np. fundusze inwestujące w polskie duże spółki muszą zmieniać się podobnie do WIG20. Pomysł polega na tym, by kupić fundusz, który ostatnio radzi sobie GORZEJ od pozostałych. Za jakiś czas wyniki będzie miał takie, jak inne fundusze z grupy, a my będziemy wtedy kilka procent do przodu.
Co o tym myślicie? Czy ktoś słyszał o podobnej strategii? Jakie daje rezultaty?
|
|
Sytuacja, w której OFE nie inwestują w obligacje skarbowe to istne kuriozum. Nie słyszałem jeszcze o państwowym systemie emerytalnym, który zmuszałby obywateli do tak zmiennych inwestycji. Wcześniej zapowiadali wprowadzenie podziału OFE na bardziej ryzykowne i bardziej stabilne i powolne przenoszenie kapitału do części stabilnej tuż przed przejściem na emeryturę. Teraz zwiększają wahania kapitału. Można się założyć, że w czasie następnych 10 lat znajdzie się jeden rok, gdy takie OFE bez obligacji skarbowych będą miały stopę zwrotu -5%. Wtedy wspaniałomyślni politycy powiedzą, że pieniądze obywateli są źle inwestowane i zlikwidują OFE. Będzie to tuż po większej stracie, więc na dołku.
|
|
Czy możecie zrobić stronę, na której będą informacje o wszystkich dotychczasowych defaultach i strona będzie update'owana na bieżąco? Nie musi tam być dużo informacji. Wystarczy 1-2 zdania o każdym przypadku plus parę linków. Nowym osobom na pewno się to przyda.
|
|
Trzecia (1214) seria Hygieniki dzisiaj debiutuje na Catalyst. Nominał to 100 zł. Na razie transakcji brak. Dwie poprzednie serie mają kursy 101.5 (0713) i 102.5 (1115).
|
|
obs napisał(a):Cytat:Wino i czekoladki - śmiechu warte. Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. To było bardzo miłe. I przemyślane. Ciekawe, czy szefowie Fojuda, Anti, Religi i innych tego typu też mieli takie przemyślenia. Z góry wiedzą, kiedy będą mieli bardzo trudną sytuację. Powinni pół roku wcześniej wysłać każdemu obligatariuszowi skrzynkę napitków i kosz słodyczy. Dwa miesiące później, gdy tylko obligatariuszom skończą się w domu zapasy słodkości, powinni wyemitować obligacje na procent niższy niż poprzednie. Wszystkie łasuchy pożyczą im pieniądze po raz kolejny, prezesi wypłacą sobie premie, może nawet firmom uda się przetrwać. I ten sam numer można powtarzać w nieskończoność.
|
|
Wino i czekoladki - śmiechu warte. Ciekawe, czy ktoś im odesłał rzodkiewkę z własnego ogródka i flaszkę samogonu np. z okazji imienin prezesa.
|
|
I co to zmieni w porównaniu z doniesieniem złożonym przez jedną osobę? Prokuratura musi sprawę rozpatrzyć doniesienie niezależnie od tego, jak duży komitet obywatelski się pod nim podpisał.
|
|
Pytanie ode mnie:
Jakie są plany Gant w kwestii połączenia z Geo Mieszkanie i Dom? Czy jakieś negocjacje są prowadzone?
|
|
Złóż kolejną reklamację, ale tak, by wymusić na nich podanie podstawy prawnej. Jak podadzą numerki artykułów, to sam je znajdziesz i pokażesz im, co jest nie tak.
Ja już kilka razy reklamacje składałem w bankach. Za każdym razem, gdy straszyłem KNF to sprawa szybko była rozwiązywana po mojej myśli. Na stronie KNF jest formularz do składania skarg na instytucje finansowe. Sprawdź, czy biura maklerskie podlegają pod nadzór KNF i atakuj.
|
|
Czy ktoś z Was wie, jak wygląda płacenie podatku Belki w przypadku nierezydentów? Jak to wygląda w przypadku sprzedaży obligacji na Catalyście?
|
|
Ja mam w Aliorze i jak dotąd nie było żadnych problemów.
W przypadku zakupu na rynku pierwotnym papierów, które potem trafią na Catalyst, niekoniecznie będzie tak, że nasze zlecenie sprzedaży znacząco zmieni cenę. Zlecenie np. na 1/3 minimalnego zapisu raczej nie będzie zmieniało ceny. Jeśli od razu będziesz chciał sprzedać wszystko, to oczywiście Twoje zlecenie może wyraźnie zmienić cenę.
|
|
Może dla tych, którzy inwestują mało zróbcie kalkulator płatny np. 2 zł za 24 h i bez dostępu do analiz. Sądzę, że zadowoli to zarówno Was, jak i małych inwestorów. To także szansa na włączenie nowych osób. Mało kto zapłaci 60 zł za dostęp do serwisu o rynku instrumentów, których nie rozumie. Jeśli za parę złotych sprawdzi sobie rentowności, to po jakimś czasie może wrócić po abonament.
|
|
Kamil Gemra napisał(a):Odezwę się po dane do KDPW i spróbujemy stworzyć taki raport. Proponuję podsumowanie także obligacji nienontowanych na Catalyst. Z góry dzięki za raport.
|
|
Czy możemy w najbliższym czasie liczyć na raport spłacalności obligacji? Rok temu przedstawiliście tego typu raport.
|
|
Proponuję, by wrzucać tu albo w innych wątkach także informacje o obligacjach, które nie trafiły na Catalyst, a emitent miał problemy z zapłaceniem kuponu lub wykupieniem papierów.
|
|
Dzięki za dodanie nowych obligacji do kalkulatora! Sugestia na przyszłość - może dodajcie opcję podatku 0%, by można było sobie policzyć, jak sprawa wygląda przy kupowaniu z IKE.
|
|
Kiedyś pokazywaliście schemat blokowy działania kalkulatora, który wyglądał na dość skomplikowany. Ja nadal nie rozumiem, co mogło tak komplikować obliczenia. Czy możesz Marcinie napisać, co stwarza duże problemy? Obawiam się, że sam czegoś nie rozumiem, lub nie uwzględniam, bo dla mnie policzenie rentowności jest dość proste.
|
|
Dwa lata do wykupu z kuponem płatnym co kwartał i YTM = 7.5%. Ci, którzy narzekają na limit 50k euro mogą teraz kupić ile chcą. Czas na decyzję jest do końca przyszłego tygodnia.
|
|
|
|
Część spółek, które wyemitowały obligacje, publikuje całkiem sporo raportów bieżących. Chciałbym mieć o nich informację na bieżąco, bez sprawdzania na stronach GPW, czy wyszukiwania ich spośród wszystkich spółek notowanych na GPW w newsletterze. Czy znacie odpowiednie narzędzie?
|
|
Kupon za WLO0613 wypłacony terminowo.
|
|
Moje sugestie: MER0614, WLO0613, MSA1013, MIR0513, ROD0813, MKD0713.
|
|
Wiem, że po paru latach te 2 pln od obligacji to będzie stosunkowo mało. Kupiłem te obligacje z planem trzymania ich przez przynajmniej 3 lata, ale bardziej prawdopodobne wydaje się 4-4.5. Jeszcze jest możliwość, że chętnego na kupno tych obligacji będę szukał przez biuro maklerskie albo inne instytucje. Wtedy pewnie opłaty i różnice kursowe dadzą 1-1.5 pln na sztuce. Oczywiście jeśli inflacja nagle skoczy, to będę wyraźnie na plusie w porównaniu choćby z lokatami.
|
|
Ja miałem wcześniej konto Inteligo w PKO, więc przez neta wszystko poszło. Wcale nie trzeba iść do oddziału, ale jak ktoś chce mieć potwierdzenie na piśmie, to trzeba się wybrać.
Mam nadzieję, że jeśli za parę lat będę chciał je sprzedać, to znajdę chętnego. Nie pomyślałem o tym wcześniej - czy tu też jest podwójne opodatkowanie tak samo jak przy korporacyjnych?
|
|
Nie podałeś co już wiesz i czego chciałbyś się dowiedzieć, więc ciężko liczyć na dobrą odpowiedź. Ja ostatnio wszedłem do księgarni, przejrzałem parę książek o sprawozdaniach finansowych i kupiłem tę, która była napisana odpowiednim dla mnie językiem. Polecam.
|
|
W artykule Catalyst w pigułce cz. 2 podany jest wzór na YTM: YTM = [(1 + IRR) ^ (1/M) – 1] * M Z bardzo dobrym przybliżeniem można to zapisać jako (M - ile razy w ciągu roku wypłacany jest kupon): YTM ~= IRR - (M - 1) * IRR ^ 2 / (2 * M) To przybliżenie trochę gorzej działa przy dużych wartościach IRR (rzędu 20%), ale z reguły jest wystarczająco dokładne i można je stosować na kalkulatorach, które nie mają funkcji potęgowania.
|
|