PARTNER SERWISU
qlgyhqrp
kubanvip

kubanvip

Ostatnie 10 wpisów

kliknij, aby powiększyć

Bez zmian.

Założenia które sobie ustaliłem ponad rok temu mają obowiązywać do końca 2013 roku, co skłania mnie do myślenia co dalej. Chcę wrócić do wybierania akcji pojedynczych spółek, tyle że tym razem nie na podstawie spekulacji a analizy. Udało mi się znaleźć pozycję, która w przystępny sposób wprowadza w temat:

kliknij, aby powiększyć

Podoba mi się, że autor wyznaje te same wartości: unikanie zszarganych nerwów i marnotrawienia czasu na obserwację akcji.

Na chwilę obecną plan mam taki, by od nowego roku połowa części akcyjnej portfela pozostała w ETFie, druga połowa natomiast zostanie zainwestowana w wybrane spółki.

Pozdrawiam
Kuba

kliknij, aby powiększyć

Ostatnie dni przywróciły poziom, który ETF notował pod koniec maja.

kliknij, aby powiększyć

W drugim tygodniu maja postawiłem pozbyć się funduszy obligacji, gdy rentowności 10 latków zbliżyły się do równych 3%.

Jeśli chodzi o wig20, to trochę odrobił w stosunku do poprzedniego miesiąca, ale zaczęła mnie martwić już nie tak atrakcyjna cena do zysku. Przydałyby się jaskółki ożywienia, inaczej dalej w bok, a zyski jedynie z dywidend.

kliknij, aby powiększyć

Trochę się zagapiłem z obligacjami, miałem redukować.

Zastanawia mnie co to będzie z naszym rynkiem. DAX jest blisko historycznych maksimów, a S&P500 już się przebił. My natomiast ciągle w miejscu. Nie chce rosnąć, to niech chociaż spadnie.

Tak, na początku stycznia zmieniłem na money ceny odniesienia.

Czemu szczególnie PZU tak spada to ciężko mi odpowiedzieć bez szczegółowej analizy jego portfela, ale ma to pewnie związek z zachowaniem rentowności obligacji, np dla odniesienia wykres 10 latków.

Wcześniej rentowności mocno spadały (skutkowało to wzrostem wyceny obligacji) ponieważ oczekiwano serii obniżek stóp procentowych. Nie wiadomo czy będą dalsze obniżki - po kilku ostatnich komentarzach Marka Belki można wyczuć coraz większą ostrożność jeśli chodzi o kolejne obniżki.

kliknij, aby powiększyć

Dalej spadki. Na razie nie robię zmian, czekam aż C/Z Wig20 spadnie poniżej 10, wtedy planuję zakupy.

kliknij, aby powiększyć

Stagnacji ciąg dalszy.

Ciekawi mnie dlaczego stooq podaje taki duży spadek C/Z dla w20 wczoraj: stooq.pl/q/?s=wig20_pe&c=1...

Poziom poniżej 10 skłania mnie do rozważania kolejnych zakupów.

Rozważam również wywalenie funduszy obligacji na rzecz lokaty + rachunku oszczędnościowego (w celu utrzymania płynności).

Pozdrawiam
Kuba

Cześć

W moim programie proces wygląda tak:
Ładujesz zestaw tickerów które strategia będzie chciała kupować lub tylko podejmować decyzje w odniesieniu do ich poziomów (np. PMI).

Po określeniu przedziału czasowego w jakim będzie symulowana strategia i innych opcji co określony interwał czasu ewaluowana jest strategia (zdefiniowana w języku Python, a właściwie IronPython - implementacja Pythona dla platformy .NET).

Z mojej strony udostępniam następujące funkcje do zarządzania portfelem:
lista funkcji

Reszta to już konkretna strategia w postaci skryptu.

Jeżeli będziesz miał pytania na temat konkretnej symulacji napisz na priv.

Przytoczę jeszcze cze mój soft nie obsługuje:

- symulacji instrumentów oferujących dźwignię (można załadować ich dane, ale będą traktowane jakby tej dźwigni nie było)
- krótkiej sprzedaży
- transakcji opcyjnych
- kredytu maklerskiego
Program również niespecjalnie nadaje się do porównywania jak radzi sobie strategia na różnych instrumentach. Czyli np. masz strategię gry na akcjach spółki i chcesz ją przetestować dla wszystkich spółek GPW lub NASDAQ. Takie testowanie będzie niepraktyczne, bo będziesz uruchamiał każdą symulację ręcznie. Pisałem raczej program z myślą o strategiach które dokonują zmian ekspozycji na zbiorze walorów. Ostatnio testowałem nim tak uproszczoną strategię Grahama.

W styczniu dopisałem możliwość eksportu wyników symulacji do Excela.

Pozdrawiam
Kuba

Dzięki za komentarze.

@Nataniel "Ja także zrozumiałem, żeby dobrze inwestować trzeba siedzieć długo lub konsekwetnie nad spółkami, które się kupuje a to jest trudne."

W tym sensie, że trzymać długoterminowo ?
W styczniu wykonałem symulację prostej strategii Grahama dla lat 2008 - 2012 na spółkach z naszej giełdy. Opracowane wyniki powinny być w lutym tutaj: http://www.akcjegrahama.pl/
Póki co napiszę, że wyraźnie wyszło, że im częściej dokonujemy zmian w portfelu, tym mniejsze są zyski. Ciekawe jest to, że nawet wtedy, gdy nie były uwzględniane prowizje.

Co do rynków zagranicznych. Staram się inwestować teraz w to, co rozumiem. W ETFW20, mimo że to syntetyk, podoba mi się że wiem jak fundamentalnie stoi Wig20. Wiem czy kupuję coś co jest jeszcze rentowne czy nie. W funduszach zagranicznych akcji nie potrafiłbym określić poziomów redukcji/zwiększenia zaangażowania, dlatego tego unikam. Gdy znów uderzy korekta przeanalizuję atrakcyjność ETFów na inne rynki.

@Dersu132 "Co do giełdy też masz rację. Giełda wymaga zaangażowania. Do tego stres. Od dwóch lat próbuję, uczę się i ciągle płacę frycowe. Może po latach to mi się opłaci, taką mam jeszcze durną nadzieję."

Na skołatane nerwy polecam lekturę "Inteligentnego inwestora" Benjamina Grahama. Dzięki niemu uspokoiłem się i nie walczę z rynkiem.
Piszesz "od dwóch lat", więc zacząłeś grać w trudniejszych czasach. Ja zacząłem w 2006, gdy na byle czym się zarabiało. To może Ci ładnie zaprocentować, bo wejdziesz w następną hossę z realnymi oczekiwaniami.

Pozdrawiam
Kuba

kliknij, aby powiększyć

W styczniu lekko zredukowałem fundusze obligacji by dokupić ETFów. Pozostała część gotówki została wrzucona w płynne lokaty (na zrzucie jako gotówka).

Dokonałem też pewnych korekt w odwzorowaniu na money.pl. Wszystko co kupiłem w 2012 roku wprowadziłem ponownie tak jakby było kupione po cenach z początku 2013 roku. Chciałem, by przedstawiony był zysk/strata w stosunku do początku roku, a nie historyczny.
Dla celów referencyjnych: w 2012 roku portfel zyskał 16 %.

Pozdrawiam
Kuba

Znalazłem http://www.parkiet.com/temat/83.html
Niestety te dane nie uwzględniają splitów/dywidend/praw poboru, co nie poddaje się automatycznym analizom.

Witam

Czy wiecie może gdzie można znaleźć (najlepiej w postaci plików CSV, chociaż pliki baz jakichkolwiek programów do analizy strategii będą dobre) pliki notowań spółek już nie granych na GPW ?

Poszukuję również plików z wskaźnikami (C/Z i C/W) wcześniej, niż 2008 rok (chodzi mi o takie które udostępnia stooq.pl, ale oni mają od końcówki 2007).

Pozdrawiam
Kuba

Hehe a mi właśnie 2 rzeczy w nim zaczęły przeszkadzać.

Pierwsza kwestia to nierówna procentowa ekspozycja na akcje wchodzące w skład Wig20.
Spółki o większej kapitalizacji mają większy wpływ na wyniki.

Bardziej jednak, w kontekście obniżek stóp i spodziewanego ożywienia, brakuje mi znaczącej ekspozycji na takie sektory jak chemia, typowa produkcja i coś z budownictwa komercyjnego.
Jeszcze będę myślał co z tym zrobić.

Na pewno zredukuję bezpieczne aktywa do 25-30%. Przez chwilę kuszące wydawało się pozbycie się ich, ale przypomniałem sobie, że ich cel to nie przede wszystkim zysk, ale możliwość przyszłego równoważenia pozycji w akcjach jeśliby mocno spadły.

ucofb napisał(a):
Stopa zwrotu osiągnięta przez portfel w 2012 r. to 43,8%. Wynik uważam za przyzwoity.

Skład:
Fasing - 100%

W najbliższym czasie niewykluczone zmiany, ale na szczegóły za wcześnie.

Szczęśliwego 2013 r. :)

Mieszkam niedaleko Fasing i od dziecka mijam ich siedzibę. Odkąd pamiętam wygląda tak, jakby zaraz miała się zawalić lub że rdza zaraz wszystko zje.

A jednak spółka robi swoje. Wcześniej gdy przesiadywałem na forum parkietu ludzie również się nią interesowali. Wychodzi na to, że nie ma sensu oceniać po wyglądzie z zewnątrz.

Pozdrawiam i życzę również udanego 2013
Kuba

Kiedyś na Forexie tego próbowałem. Chyba łatwiej coś takiego zrobić na zakładach sportowych.
Tak czy inaczej udanej zabawy ;)

Grudzień ładnie zamknął rok Dancing

kliknij, aby powiększyć

Trzeba będzie coś zrobić z tymi funduszami obligacji. Nie chciałbym mieć 100% w akcjach, ale z drugiej strony utrzymywanie obligacji przy takich rentownościach ma coraz mniej sensu. Będę rozważał lokaty lub fundusze mocno zaangażowane w obligacje korporacyjne.

Idealna byłaby teraz stabilna korekta na akcjach. Z nich z kolei chodzi mi po głowie ekspozycja na mWig40 i lub budownictwo, ale na razie to tylko głośne myślenie.

Z innej beczki, czytałem przez święta "Wolny wybór" Miltona Friedmana. Polecam każdemu, kogo interesuje makroekonomia.

Pozdrawiam
Kuba

Ukończyłem pisanie pierwszej wersji.
Oprogramowanie jest dostępne jako open source na licencji GPLv3.

Poniżej krótka prezentacja:

Centrum informacji
github.com/nabuk/IstLight#read...

Instrukcja
Jeszcze w trakcie pisania, choć najważniejsza moim zdaniem część, czyli opis dostępnych funkcji z poziomu skryptu strategii, jest już zrobiona: github.com/nabuk/IstLight/wiki...:-Base-functions

Download
github.com/nabuk/IstLight/down...
sekcja "Download Packages"

Pozdrawiam
Kuba

Witam

Zrobiłem :)
Poniżej krótka prezentacja symulacji prostej strategii:

Oprogramowanie jest dostępne jako open source na licencji GPLv3.
Z zapowiedzianych we wcześniejszym poście obsługiwanych funkcjonalności 2 odłożyłem do następnej wersji:
- możliwość konwersji danych rentowności obligacji na syntetyczny poziom cen (tak aby można było symulować inwestowania w obligacje jako proces ciągły)
- import/export danych z/do CSV (póki co bezpośredni import z yahoo i stooq; swoją drogą zauważyłem, że stooq daje kilkudniowego bana gdy się dosyć intensywnie korzysta z ich danych)

Centrum informacji
github.com/nabuk/IstLight#read...

Instrukcja
Jeszcze w trakcie pisania, choć najważniejsza moim zdaniem część, czyli opis dostępnych funkcji z poziomu skryptu strategii, jest już zrobiona: github.com/nabuk/IstLight/wiki...:-Base-functions

Download
github.com/nabuk/IstLight/down...
sekcja "Download Packages"

Pozdrawiam
Kuba

W grudniu nie będę już nic zmieniał.
Z rozpoczęciem nowego roku na pewno robię wpłatę na IKE maklerskie, co zwiększy ekspozycję na akcje.
W listopadzie NBP skorygowało prognozy inflacyjne w dół (link), co mówi mi, że jeszcze nie pora obawiać się pozycji w obligacjach.

Listopad okazał się mocno zyskowny:

kliknij, aby powiększyć

Zauważacie też te powtarzające się zakupy z koszyka wig20 na drugich fixingach ? Na 10 latkach już prawie ściana.

Dziękuję za miłe słowa :) Prawda jest taka, że zdecydowałem się na same zarządzanie ekspozycją na rynki zamiast wyboru konkretnych aktywów ponieważ nie miał bym czasu ich śledzić. Nie posiadam także wystarczających umiejętności by odpowiednio oszacować ryzyko. Zdziwiło mnie jednak, że właśnie taki styl zaczął mi odpowiadać. Śpię spokojnie, a ogólny ruch boczny mi nie przeszkadza, bo papiery w portfelu mają dobrą rentowność.

@ucofb
Przeczytałem artykuły, dzięki. Od siebie mogę powiedzieć, że widzę w swoim otoczeniu sygnały skrajnego pesymizmu. Znajomy który nigdy się nie interesował inwestycjami nagle zainwestował w złoto. W innym przypadku chodziło o kupno mieszkania jako lokatę pieniędzy w tej "niepewnej przyszłości". Tak więc zgodzę się, że warto rozważyć wyższe zaangażowanie w ETF :) Poczekam jednak do nowego roku, bo wtedy będę miał możliwość zrobienia nowej wpłaty na maklerskie IKE.

Pozdrawiam
Kuba

kliknij, aby powiększyć

W październiku zadyszka na akcjach, za to obligacje ładnie poszły w górę.
Minęło pół roku od rozpoczęcia inwestycji.

Witam

Kilka miesięcy temu rozpocząłem pisanie oprogramowania do testowania strategii inwestycyjnych.
Założyłem temat o tym w dziale "Strategie inwestycyjne" by podyskutować o pomysłach na kierunek rozwoju. Jako że projekt powoli zaczyna nabierać kształtów, pozwolę sobie założyć temat również tutaj.

Aktualny stan prac i mozliwości, jakie będzie oferowało oprogramowanie:
(z wątku www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...)

kubanvip napisał(a):
Zakończyłem etap pisania logiki biznesowej.

Utworzyłem projekt w serwisie hostującym open source:
https://github.com/nabuk/IstLight

Jeszcze wersji w formie programu dla użytkownika nie ma (są jedynie biblioteki).

Co będzie obsługiwane:
- import/export danych z/do CSV
- możliwość konwersji danych rentowności obligacji na syntetyczny poziom cen (tak aby można było symulować inwestowania w obligacje jako proces ciągły)
- symulacja strategii inwestycyjnej napisanej w języku Python

Możliwości konfiguracji symulacji:
- roczna stopa inflacji
- roczna stopa procentowa
- symulacja prowizji: procentowa / stała na jednostkę / stała na transakcję
- wybór które wartości z wykresu będą użyte do cen transakcji (Open/Close/High/Low/Open-Close middle/High-Low middle)
- opóźnienia dla transakcji
- automatyczne zamknięcie wszystkich otwartych pozycji na koniec symulacji
- początkowa wartość portfela
- ustawianie zakresu dat symulacji lub wartość wspólna zakresów wszystkich załadowanych tickerów

Raportowanie wyników:
- temat szeroki. Generalnie będzie opcja pisania własnych wskaźników. Od siebie dam rentowność i wariancję, ale nie będzie problemu by ktoś sobie mógł dopisać np. współczynnik Sharpe’a.

Czego nie będzie można zasymulować (przynajmniej do pierwszej wersji):
- gry na instrumentach oferujących dźwignię (można załadować ich dane, ale będą traktowane jakby tej dźwigni nie było)
- krótkiej sprzedaży
- transakcji opcyjnych
- kredytu maklerskiego

Projekt jest typu open source. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany jego rozwojem proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Kuba

Zakończyłem etap pisania logiki biznesowej.

Utworzyłem projekt w serwisie hostującym open source:
https://github.com/nabuk/IstLight

Jeszcze wersji w formie programu dla użytkownika nie ma (są jedynie biblioteki).

Co będzie obsługiwane:
- import/export danych z/do CSV
- symulacja strategii inwestycyjnej napisanej w języku Python

Możliwości konfiguracji symulacji:
- roczna stopa inflacji
- roczna stopa procentowa
- symulacja prowizji: procentowa / stała na jednostkę / stała na transakcję
- wybór które wartości z wykresu będą użyte do cen transakcji (Open/Close/High/Low/Open-Close middle/High-Low middle)
- opóźnienia dla transakcji
- automatyczne zamknięcie wszystkich otwartych pozycji na koniec symulacji
- początkowa wartość portfela
- ustawianie zakresu dat symulacji lub wartość wspólna zakresów wszystkich załadowanych tickerów

Raportowanie wyników:
- temat szeroki. Generalnie będzie opcja pisania własnych wskaźników. Od siebie dam rentowność i wariancję, ale nie będzie problemu by ktoś sobie mógł dopisać np. współczynnik Sharpe’a.

Czego nie będzie można zasymulować (przynajmniej do pierwszej wersji):
- gry na instrumentach oferujących dźwignię (można załadować ich dane, ale będą traktowane jakby tej dźwigni nie było)
- krótkiej sprzedaży
- transakcji opcyjnych
- kredytu maklerskiego

Projekt jest typu open source. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany jego rozwojem proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Kuba

Wrzesień mocniej zazielenił wszystkie aktywa w portfelu:

kliknij, aby powiększyć

Widziałem, chyba wczoraj, wywiad z prof. Belką, w którym wspomniał o planach stopniowej redukcji stóp procentowych.

Dziękuję za rady by wywalić IDEĘ obligacji. Obecnie w skali 2 miesięcy ma ponad 6 % stratę :)

Pozdrawiam
Kuba

Dobrze rozumiesz. Jak pisałem w pierwszym poście to będzie open source.

Dzięki za linka. Poczytam dokładne opisy funkcji.
Widzę że udostępniają użytkownikowi języki skryptowe JScript i VBScript.
Domyślam się że korzystasz z któregoś z dostępnych programów ?

Przyjrzałem się dziś AmiBroker i MetaStock. Po pobieżnej analizie poradników i filmów instruktażowych widzę, że podchodzę do sprawy z innego punktu i staram się osiągnąć inne cele.

Z tego co zaobserwowałem wymieniony soft skupia się na budowaniu / testowaniu strategii dla automatycznych systemów. Wyzwalaczami transakcji są wskaźniki liczone bezpośrednio z walorów na których dokonywane są transakcje.

Mi z kolei zależy na daniu użytkownikowi narzędzia do symulacji strategii zarządzania portfelem inwestycyjnym.
Przykładowo użytkownika interesuje: fundusz naśladujący Wig20, obligacje, fundusze nieruchomości, fundusze złota. W podejmowaniu decyzji chce brać pod uwagę niektóre wskaźniki marko.
Wszystkie te dane ładuje do mojego programu i poprzez kolejne symulacje szuka najbardziej optymalnej strategii zmian ekspozycji.

@DarkestLie
Jestem świadom że nie pobiję mnogości funkcjonalności profesjonalnych programów.
Co do danych to opcja wczytywania z plików + ściągania z wybranych serwisów (obecnie napisałem wczytywanie bezpośrednio ze Stooq, ale można dopisywać wtyczki pobierające z jakichkolwiek źródeł).

Program na początku tworzyłem tylko dla siebie. Później pomyślałem, że trochę go dopracuję i będę miał w portfolio. Dobrze by było, gdyby więcej osób mogło z tego skorzystać. Po to założyłem ten temat.

Dzięki, przyda się :)
Co do pytania to już kiedyś się nad tym zastanawiałem, nawet myślałem czy nie zmienić studiów informatycznych na ekonomiczne. Teraz nie traktuje tego w kategorii jedno lub drugie.

Witam wszystkich

Czy testowaliście kiedyś strategie inwestycyjne za pomocą oprogramowania ?
Czy jakieś w prosty sposób to umożliwia ?

Przykładowo wyznaczam sobie proste zasady:
1. Jeżeli C/Z Wig20 spadła poniżej 10, kupuję akcje wchodzące w skład indeksu.
2. Jeżeli C/Z Wig20 wzrosła powyżej 20, sprzedaję wszystkie akcje.
Szukam odpowiedzi: jak na tym bym wyszedł w ciągu ostatnich 10 lat.

Zwykle takie rzeczy sprawdzałem pisząc krótkie skrypty, ale pomyślałem, że fajnie było by napisać w miarę elastyczne oprogramowanie, które po zasileniu danymi mogło by symulować dowolną strategię.

Wstępnie zrobiłem coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

Po lewej stronie są zaimportowane dane.
Na dole jest symulowana strategia. W tym konkretnym przypadku mówię: kup akcje KGHM gdy ich c/wk spadnie poniżej 0.8; sprzedaj gdy wzrośnie powyżej 2.
(Strategia to po prostu skrypt Python'a. W praktyce można dowolnie skomplikowane warunki sprawdzać, zakładać stop lossy, wyliczać w locie wskaźniki itd.)

Klikam strzałkę by rozpocząć symulację i otrzymuję wyniki analizy (prawy górny panel).

Jak oceniacie przydatność takiego oprogramowania ?
Chciałbym program dopracować i wystawić jako open source.
Jeżeli interesowało by Was przetestowanie pewnych strategii, to o co chcielibyście taki symulator zapytać i w jakiej formie uzyskać odpowiedź ?

Pozdrawiam
Kuba

mrk napisał(a):
a propos ETFów. Jak wygląda tutaj sprawa dywidend?

To zależy już od konkretnych. Jak mnie pamięć nie myli to z rodzimego rynku etfy Lyxora powiązane z indeksami zagranicznymi dywidendy "reinwestują", natomiast ten dla wig20 dywidendy wypłaca.

Przed zakupem etfów polecam poczytać więcej o samym produkcie, bo u nas oferowane są syntetyki - warto mieć świadomość w co faktycznie inwestujesz.

W sierpniu portfel zyskiwał przez kumulowane dywidendy na etfie i wzrosty funduszy obligacji:

kliknij, aby powiększyć

Będę utrzymywał obecny stosunek ekspozycji akcje/obligacje.
Ponoć powraca strach przed kryzysem. Zobaczymy jak odbije się na portfelu oraz czy będą cięcia stóp procentowych.

Pozdrawiam
Kuba

slavo77 napisał(a):
jak zacznie się sypać polski PKB... to fundusze obligacji skarbowych będą lecieć... nie ma teraz pewnych aktywów... w tej chwili wydają się ok.... ale co będzie za rok?

Jeżeli zacznie się sypać to zgadzam się, że żadne aktywa nie pomogą. Musiałbym siedzieć na krótkich pozycjach co nie odpowiada mi zgodnie z inwestowaniem w wartość. Ewentualnie można wystawiać CALLe, ale na to czuję się za cienki :)

Z drugiej strony jak inflacja zacznie spadać, RPP opuści stopy, to będziemy mieli ładny wystrzał.

Podoba mi się jednak to, że przy obecnych wycenach (+ poziomie dywidend) i stopach procentowych nie muszę liczyć na wzrosty by portfel przyjemnie zyskiwał, wystarczy spokojny boczniak.

Fundusze już zaksięgowane, wszystko ładnie się zieleni więc zrobię przedwczesne podsumowanie lipca:

kliknij, aby powiększyć

Zgodnie z zapowiedzią zwiększyła się ekspozycja na akcje do 60%.

Wykonałem małe analizy i zdecydowałem się cześć przeznaczoną na fundusze zainwestować po połowie w UniKoronę Obligacji oraz PZU Polonez.

Wstawię wyniki analiz, może komuś też się przyda:

kliknij, aby powiększyć

Okres - badany przedział czasowy od ostatniej daty notowań do początku 2004 roku (wybrałem ten rok, gdyż wcześniej fundusze miały hossę, niektóre na nią się nie załapały ponieważ działalność rozpoczęły później, więc nie chciałem by wcześniejsze lata zaciemniły porównanie)
Okres płaski - najdłuższy okres, przez jaki fundusz nie osiągał zysków
Spadek - największy procentowy spadek, jaki zaliczył fundusz (wartości oznaczone kolorem szarym to jednodniowe wyskoki, prawdopodobnie błędy w danych z Stooq)
Zwrot roczny - uśredniona roczna stopa zwrotu
Odchylenie standardowe - dwunastomiesięczne odchylenie standardowe. Będzie trochę inne, niż te podawane przez fundusze, ponieważ dotyczy okresu od 2004 roku, a nie całkowitego czasu prosperowania funduszu.

UniKoronę wybrałem, gdyż jest to fundusz z najlepszym wynikiem oferowany przez mój bank (z sensownym odchyleniem standardowym).
PZU Polonez z kolei nie był faworytem, ale zainteresowały mnie na tyle jego ostatnie wzrosty, że zacząłem szukać, czy nie zmienili się zarządzający i faktycznie tak było:
www.gazetadobryznak.pl/index.p...
Zmieniła się także polityka zarządzania. Okres zmian jest za krótki na analizę, ale bycie liderem w kategorii najlepszego ostatniego roku spowodowało, że postanowiłem dać nowym zarządzającym szansę :]

Pozdrawiam
Kuba

@GRAF78
Masz na myśli zwiększenie procentowego udziału akcji w portfelu, czy wybór konkretnych spółek ?

Jeżeli wybór konkretnych to tego chciałbym póki co unikać z racji braku czasu na szczegółowe analizy i śledzenie wydarzeń, jak i też inwestycji czasu w poznanie metod wycen. Dlatego wybrałem kompromis w postaci ETFa na Wig20.

Jeżeli zwiększenie procentowego udziału akcji, to ciągle się waham. Obecnie jest to 60 % (chciałbym się trzymać rad Grahama, czyli górny limit mam na poziomie 75 %). Czy jest to dobry wybór, nie wiem, w mojej ocenie po prostu adekwatny do obecnej sytuacji makro jak i wycen. Swoją drogą jestem w trakcie pisania oprogramowania, które powinno trochę rozwiać wątpliwości. W skrócie chodzi o przetestowanie strategii zarządzania ekspozycją na akcje w odniesieniu do wybranych wskaźników. Może uda się wyciągnąć jakieś wnioski z testów defensywnej strategii Benjamina Grahama. Jak będzie po wszystkim, z pewnością podzielę się tutaj analizami.

Pozdrawiam
Kuba

Właśnie ostatecznie za dużo wczoraj nie myślałem :), puściłem zlecenie wykupu całości, tym bardziej że mogę bez prowizji zmienić fundusz.

@krishic
Dzięki za ostrzeżenie, na pewno się temu przyjrzę. Wstrzymanie wykupu jednostek innego funduszu towarzystwa jest niepokojące.

Muszę dokopać się do przyczyn, bo o ile sam rozumiem sposób działania TFI, to papiery są zdeponowane u kogoś innego (w przypadku IDEI kojarzę że jest to ING).
Niewielki procent portfela funduszu stanowią płynne lokaty, które są wykorzystywane przy umorzeniach, więc może nagłe wykupy jednostek je wykończyły co przełożyło się na utratę płynności.

W czerwcu portfel wyszedł na +

kliknij, aby powiększyć

Nie chciałem zwiększać zaangażowania w akcje dopóki obligacje nie wyjdą mi na +. Stan został osiągnięty więc w tym miesiącu powinien zmienić się układ sił.

Póki co nie można mówić o zyskach, ale podejście defensywne mi odpowiada. Giełda mnie nie absorbuje. Jednocześnie utrzymuję ekspozycję na rynek.

Pozdrawiam
Kuba

Dzięki za informacje. Na stronie funduszy IDEA jest tylko struktura aktywów bez rozbicia na poszczególne inwestycje.

Nie wiem jak z PBG, ale IDM jest zaangażowany w DSS i z tej strony obawiam się ryzyka :/

Przyszedł czas podsumowania jak portfel radził sobie w maju. Najlepiej wyrazi to poniższy zrzut:

kliknij, aby powiększyć

Paradoksalnie bardziej rozczarowuje mnie spadek funduszu obligacji. Liczyłem na stabilny marsz w górę, choć pewne znaczenie mogło mieć podniesienie stóp procentowych.

Jeżeli chodzi o akcje to jestem spokojny. Wyceny są bardzo apetyczne. Ostatnia wypłata została przeznaczona na zwiększenie zaangażowania w ETFy.

Rozważam zwiększenie zaangażowania w akcjach do poziomu 60%.

Pozdrawiam
Kuba

AlicjaS napisał(a):
Niestety podany przykład w książce jest optymalnie rozliczony.

Straty za poszczególne lata rozliczasz oddzielnie. Masz więc do rozliczenia 2 x po 5k straty.

I w żadnym roku nie możesz rozliczyć sobie więcej niż 50% straty za dany rok.
Czyli masz do rozliczenia max 2 x po 2.5 k (jeżeli pozwala na to dochód wykazany w PIT8C)

Ciągle wydaje mi się że mam rację :)

Sposób przedstawiony w książce przyjmuje niejawnie założenie (i tu jest istota mojego niezrozumienia - nigdzie nie spotkałem się z takim wymogiem), że straty muszą być rozliczane chronologicznie do swoich maksimów. Nie wiem czy zrozumiale się wyrażam, ale porównanie tabeli w książce z moim przykładem powinno dać obraz tego, co mam na myśli.

Rozbiję mój przykład na odpisy strat z konkretnych lat:
Cytat:

ROK 2005 ZYSK/STRATA -5000 PODATEK 0
ROK 2006 ZYSK/STRATA -5000 PODATEK 0
ROK 2007 ZYSK/STRATA +4000 PODATEK 0 (odliczamy 40% straty z roku 2005 + 40% straty z roku 2006)
ROK 2008 ZYSK/STRATA +2000 PODATEK 0 (odliczamy 20% straty z roku 2005 + 20% straty z roku 2006)
ROK 2009 ZYSK/STRATA +4000 PODATEK 0 (odliczamy 40% straty z roku 2005 + 40% straty z roku 2006)
ROK 2010 ZYSK/STRATA +2000 PODATEK 380 (wszystkie straty zostały rozliczone, płacimy pełny podatek)

Reasumując, nie widzę w moim przykładzie łamania zasad rozliczania strat z lat ubiegłych.

Widziałem podobne tematy, ale nie znalazłem w nich połączenia tego czego bym potrzebował, czyli:
- dziennego porównania wyceny portfela z benchmarkiem oraz stopy zwrotu w określonym przedziale czasowym
- uwzględnienia wpłat i wypłat
- analiza poniesionego ryzyka

Program powinien nie tylko radzić sobie z akcjami, ale i funduszami (generalnie wystarczy opcja analizy plików CSV z wycenami wybranego aktywa).

Próbowałem PowerTradera, jednak przywiesza mi się po updacie.

Możecie coś polecić ?

Pozdrawiam
Kuba

Chyba w FAQ Bossy wyczytałem, że wypłaty można robić do wysokości wpłat. Jeśli uzyskasz więcej informacji w tym temacie chętnie je przeczytam.

Pozdrawiam

orestes84 napisał(a):
Sam jestem ciekaw rezultatów:), ja osobiście starałbym się zagrać defensywnie na giełdzie, mam tutaj na myśli branże farmaceutyków i spożywczą i może częściowo energetykę. Jednak ostatnio też zastanawiałem się nad obligacjami, szczególnie w kontekście przykręcenia kredytowej śruby przez banki. Taka sytuacja paradoksalnie sprzyja rynkowi obligacji korporacyjnych.

Moją uwagę skupiła chemia, choć jestem świadom niepowtarzalności wyników z 2011. Jest też perspektywa gazu łupkowego, ale to melodia dalekiej przyszłości :)

W obligacje obawiam się samemu inwestować szczególnie po czytaniu przebojów innych użytkowników z emitentami.

Pierwsze podsumowanie jak radził sobie portfel poniżej, kolejne postaram się robić na początku każdego miesiąca.

ETFW20L: -0,24%
IDEA Obligacji: +0,45%

Pozostała gotówka została przeznaczona na TFI by zgodnie z założeniem utrzymywać stosunek 50 : 50.

Witam

Czytam książkę i na stronie 47 zdziwił mnie sposób tłumaczenia jak odliczać stratę z lat ubiegłych w PIT38. Otóż tabela w książce mówi tak (trzecia od góry):

Cytat:
ROK 2007 ZYSK/STRATA +4000 PODATEK 0 (komentarz: odliczenie straty 2500 zł z 2005 roku + 1500 zł z 2006)
ROK 2008 ZYSK/STRATA +2000 PODATEK 0 (komentarz: odliczenie 2000 zł z 2005 roku)
ROK 2009 ZYSK/STRATA +4000 PODATEK 190 (komentarz: odliczenie 500 zł z 2005 roku + 2500 zł z 2006 roku)
ROK 2010 ZYSK/STRATA +2000 PODATEK 190 (komentarz: pozostało 1000 zł straty z 2006 roku)

Czy nie jest tak, że odlicza się po prostu do 50% straty z lat ubiegłych ?
Nie ma obowiązku chronologicznego odliczania strat, a 50% w praktyce odnosi się do sumy strat z 5 lat ubiegłych, a nie poszczególnych lat.

Ma to znaczenie takie, że w opisanym w książce przypadku płacimy wg mnie niepotrzebnie 190 zł podatku w roku 2009. Nie tylko pieniądze nie pracują przez rok, ale i oddajemy coś co może nie odliczymy sobie w przyszłości, a jeszcze trzeba pamiętać o inflacji.

W powyższym przykładzie prawidłowe rozliczanie strat rozumiem w taki sposób:
Cytat:
ROK 2007 ZYSK/STRATA +4000 PODATEK 0 (4 tys z 10 tys straty to mniej niż 50%)
ROK 2008 ZYSK/STRATA +2000 PODATEK 0 (2 tys to też mniej niż 50% z 10 tys, a odliczyć jeszcze możemy 6 tys)
ROK 2009 ZYSK/STRATA +4000 PODATEK 0 (4 tys to mniej niż 50% z 10 tys, możemy odliczyć 4 tys i to robimy, nie płacimy podatku)
ROK 2010 ZYSK/STRATA +2000 PODATEK 380 (wszystkie straty zostały rozliczone, płacimy pełny podatek)

Czy mam rację ?

Pozdrawiam
Kuba

Witam wszystkich

Po przeczytaniu książki Benjamina Grahama "Inteligentny inwestor" doszedłem do 2 wniosków.
Pierwszy jest taki, że mimo iż znajomość z giełdą rozpocząłem 6 lat temu, do tej pory moje inwestycje nie różniły się od zakładów sportowych. Było zabawnie, portfel pomnożyłem, ale widzę w tym więcej szczęścia niż nosa.

Drugi jest taki, że wyjdę lepiej na rozwoju kariery zawodowej, niż nauce analizy fundamentalnej. Roczny stosunek możliwych do odłożenia z wypłat pieniędzy przewyższa najśmielsze oczekiwania stopy zwrotu z inwestycji giełdowych. Póki ta tendencja nie zmieni się, wydaje się o wiele bardziej logicznym rozwój zawodowy.

Nie rozpisując się za mocno na wstępie oto obecna struktura portfela:
49,6% ETFW20L (kupione średnio po 224,55)
42,9% TFI Idea Obligacji (po 269,98)
7,5% gotówka

Ponieważ TFI zyski reinwestuje, a Lyxor ze swojego produktu wypłaca dywidendę, to ETFy zostały kupione na rachunek IKE.

TFI obligacji wybrałem po przeglądzie średniej stopy zwrotu z ostatnich 10 lat. Miałem dylemat czy brać UniKoronę czy Ideę, po czym przejrzałem prospekty i zobaczyłem, że Idea umarza jednostki wg zasady HIFO (pierwsze są sprzedawane te, które zostały kupione najdrożej. Jeżeli kogoś zastanawia jakie to ma znaczenie, to chodzi o mniejszy podatek przy umarzaniu części jednostek) więc ostatecznie na nią padł wybór.
Przed kupnem jeszcze napisałem sobie mały programik analizujący dane historyczne, by być świadomym ryzyka na jakie się piszę, i tu podzielę się z Wami wynikami:
- największy procentowy spadek - 4,2%
- najdłuższy płaski okres - 739 dni (ile trzeba było najdłużej czekać, aż fundusz już nigdy nie spadł poniżej ceny zakupu z dowolnego dnia)

Cele do końca 2013 roku
- Zrównoważona stopa zwrotu przewyższająca oprocentowanie lokat (nie ustawiam sobie dolnych lub górnych zakładanych stóp zwrotu). Po szybkim przegooglowaniu widzę obecnie najlepsze lokaty w okolicy 7% więc niech celem będzie pobicie średniej stopy referencyjnej + 2,5%
- Reagowanie na sytuację rynkową poprzez zmianę stosunku posiadanych obligacji/akcji (maksymalnie 75% portfela w obligacjach lub akcjach, minimalnie 25%).
- Nauka wytrwałości w dążeniu do założonych celów bez niepotrzebnego ryzyka

Obecnie zamierzam utrzymywać stosunek 50:50, chyba że średnia ważona C/WK wig20 spadnie poniżej 1, wtedy zwiększę zaangażowanie w akcje. Poziomów przy których redukowałbym procentowy udział akcji póki co nie rozważałem.

Na razie tyle. Fajerwerków portfel nie będzie miał, ale nie o to w nim chodzi.
Może ktoś ma podobne podejście, zachęcam do wymiany poglądów. Jak ktoś chce mi uświadomić jak bardzo się mylę, również zachęcam :)

Pozdrawiam
Kuba

Wall street
Pewnie większość widziała, ale klasyka nie można pominąć.

Kiss the sky
Wczoraj miałem okazję zobaczyć ciekawy film. Szczery, ciekawy, nie robiący z widza idioty.
W skrócie o kryzysie wieku średniego i poszukiwaniu własnego raju.

kliknij, aby powiększyć

Filmweb

Pozdrawiam
Kuba

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 16 września 2020 13:16:29
Liczba wpisów: 50
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,475 sek.

uqijasjr
zyqcdadg
xulduinf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jwjvkgyx
vkfaazjn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat