PARTNER SERWISU
cckzhfvp
filemonczyk

filemonczyk

Ostatnie 10 wpisów
Czy tegoroczne dywindendy od gazprom'u wplynely u was na konta? Mam konto w dif i ciagle nic, wyplata byla 30.07

Pilkahalowa napisał(a):
I to jest kolejny argument za tym aby ten rynek w jakiś sposób ucywilizować, co uniemżliwi robienie nierejestrowanych transakcji albo wogóle go zdelegalizować aby uniknąć w przyszłości wielkiej tragedii wielu nieświadomych ryzyka ludzi.
Kto wie, może kolejny kryzys nie będzie z winy Chin, jakiś zadłużonych państw czy banków we Włoszech ale właśnie z powodu upadku jakiejś kryptowaluty ? Wówczas nastąpi efekt domina, panika i ucieczka po trupach. Wiele osób może stracić majątki a to może pogrążyć gospodarki wielu krajów i wiele giełd.
Nie do końca rozumiem dlaczego takie ryzyko jest tolerowane przez tak wiele krajów na świecie.

kapitalizacja krypto jest zbyt mala aby miec taki efekt

nic sie nie zmini bo spoleczenstwo jest po prostu brutalnie mowiac glupie. Nie tylko polskie, kazde inne. Wiekszosc ludzi nie potrafi samodzelnie dazyc do informacji i poddawacich jakiejkolwiek krytyce. Moim zdaniem wynika to glownie z lenistwa.

W kolejnych, badz jeszcze pozniejszych wyborach wygra opcja B, zatoczymy kolejne kołeczko i nastapi medialne oburzenie na miedzy innymi nastepujace tematy: "prezydent nie jest bezpartyjny", "suwerennosc sadow", "usuwanie niewygodnych dziennikarzy z telewizji publicznej". Przy okazji wyjdzie pare afer poprzednikow, ktorymi beda brandzlowac sie nowo wybrani, a zus w tym czasie skoczy do 1500 ;)

Szukam brokera ktory daje ekspozycje na rynki zagraniczne, problemem jest fakt ze nie mam duzego kapitalu, znalazlem oferty ale dla 40k +. Cchce zainwestowac w spolki z rosji, indii, moze afryka. Czy jest to mozliwe przy kapitale +/- 20k? nie chce lewarowac

Poszukuje danych , dax intraday, nie eod. Szukajac w necie trafiam albo w dane eod, albo intraday na 3 miesiace wstecz (max). Potrzebowal bym jednak szerszej probki. Czy znacie takie serwisy dostepniajace notowania daxa? Finalnie chce testowac intraday strategie w amibrokerze

bankrucik czy w procesie inwestycyjnym stosujesz AT czy tylko patrzysz fundamentalnie?

polecam rowniez zapoznac sie z tematyka fizyki budowli i ocieplen, wiele domkow ciagle buduja ludzie, ktorzy nie zwracaja na ten aspekt uwagi, szczegolnie problematyczne moze byc poddasze uzytkowe i polączenie garażu z czescia mieszkalna ( o ile istnieja).

Jezeli dostałeś na papierze, że warunki przez te 10 lat będą niezmienne to idz i walcz swoje.

mrk napisał(a):
Tylko czy ta dyrektywa zmienia coś z perspektywy 99% społeczeństwa, czyli tych którzy w jednym banku mają mniej niż równowartość 100 tys. EURO? W ich przypadku czy z dyrektywą czy bez mają gwarancję z BFG (czyli koniec końców od Skarbu Państwa :)).
Tak na prawdę to najbardziej może dotknąć to przedsiębiorstwa, bo to one zwykle mają na rachunku więcej niż 100 tys. EURO

wg mnie BFG to jest chyba troche jak fundusz gwarancyjny amber gold, na kontach X, a w bfg 0,1X.

a dwa, ze ta dyrektywa zmienia duzo, bo tutaj chodzi o but w drzwiach, ktore do tej pory byly zamkniete.

tratata napisał(a):
Goldman Sachs sprzedaje złoto...
www.pb.pl/4423242,94593,goldma...

GS radzi sprzedawac.

tomus12300 napisał(a):
W 2015 r bardzo wyrównali wyniki. Dynamika przychodów i zysków w porównaniu z rokiem poprzednim jest imponująca ale już porównując kwartał do kwartału nie ma szału. Może stąd kurs przed ogłoszeniem raportu wynosił 10.00 i dziś też 10.00 a w trakcie sesji było można kupić nawet po 9,50(o ile mnie pamięć nie myli, nie chce mi się sprawdzać teraz rano;)). pzdr koledzy

wg mnie to wynika z atmosfery rynku i nastawienia bessowego.

kilka mcy temu po pozytywnych wynikach kurs rosl 9% , jesli dobrze pamietam. Teraz po prostu nie ma chetnych do tanca, ale to nie znaczy ze dj slaba muzyke gra :P

portfelu masz male spolki, czy w zwiazku z trwajacymi spadkami zaczynasz przygladac sie uwazniej wig'owi20??

ja bym doradzil, nie porownywac sie np do WIGu lub czegokolwiek innego, bo przez to powstaje presja na wynik, mimo ze tutaj to porownanie wyglada korzystnie.

zwiekszasz pozycje w pgs czy trzymasz co jestßß

troll alert

pis czy po to iluzja wyboru.

kilometrowki vs osmiorniczki

500zl na dziecko vs 3x15

Za jak wielkiego idiote trzeba miec wyborce zeby kusic kogos postulatem 500zl na dziecko....

ten leniwy portfel powinien byc bardziej leniwy

PGS to moja pierwsze akcje i jedyne na ta chwile akcje, kupilem wysoko ale bylo warto , leci jak rakieta :)

Ann napisał(a):
filemonczyk napisał(a):
Ann napisał(a):
Generalnie nie lubię dyskutować na temat polityki...Niemniej jednak, wiele osób na tym forum czekało i chciało, by znalazł się ktoś, kto zajmie się gospodarką, a nie rozdawnictwem. Wielu czekało na kogoś, kto będzie myślał o przyszłości kraju, a nie jedynie o przetrwaniu na dobrze płatnych stołkach. Jest człowiek, który chce ukrócić przywileje emerytalne, krus i dorzucanie do kopalni z naszych kieszeni, aaa i nie boi się o tym mówić...
Petru wywodzi się " z kapitału zagranicznego " ? Nie wiem na jakiej podstawie takie zdanie.

Jezusie przenajswietszy, caly myk polega na tym ze Petru zbiera elektorat sprzeciwu, albo jego czesc i nic sie nie dzieje w ogolnym podziale. On ma tak gadac, byc w kontrze i na gadaniu sie skonczy.
PO bis z wielkim znakiem ostrzegawczym.

Kolejna wskazowka to wywiady z nim przeprowadzane w mediach, moim skromnym zdaniem - dla debili, czyli tvn tvp polsat, ilosc tych wywiadow i forma - to tez duzo mowi.

Ta jego nowoczesnapl poswstala 2-3 dni po wyborach w ktorych Kukiz zgarnal 20%. Od razu w sondazacch TVN dostala 15% , czyli wszystko jasne.

Jak mnie to boli, ze ludzie sa tak naiwni.

Ok. Zdawałam sobie sprawę, że jeśli wejdę "w politykę", to zostanę oblana błotem i ogólnym "hejtem". Przyjmuję krytykę. Jeśli nie interesuje Was nic nowego, polecam PO i ich nie spełnione obietnice lub Pis z ich zamachami, samolotami, krzyżem i Macierewiczem. Może być też PSL z ich krusem, gdzie rolnik ma dotacje z unii, kupę kasy zarabia, a płaci na emeryturę jakieś grosze ( ale ok, my wszyscy się na nich składamy ). Dołóżmy do górników i wszystkich, którzy protestują, bo mają silne związki zawodowe...

demokracja nie polega na tym ze idziesz na wybory i glosujesz na pis , po , psl lub sld - Kraśko sie mylil.

Ogolnie zachecam Ciebie do wyłaczenia telewizji lub omijania programow politycznych - zdaje sobie sprawe ze brzmi to troche kontrrewolucyjnie lub jakkolwiek inaczej ale naprawde, telewizja kłamie.

Czy korwin jest najlepszy to nie wiem, ale jakby zniesiono zus i podatek dochodowy to bym sie zastanowil nad powrotem do kraju.

Ann napisał(a):
Generalnie nie lubię dyskutować na temat polityki...Niemniej jednak, wiele osób na tym forum czekało i chciało, by znalazł się ktoś, kto zajmie się gospodarką, a nie rozdawnictwem. Wielu czekało na kogoś, kto będzie myślał o przyszłości kraju, a nie jedynie o przetrwaniu na dobrze płatnych stołkach. Jest człowiek, który chce ukrócić przywileje emerytalne, krus i dorzucanie do kopalni z naszych kieszeni, aaa i nie boi się o tym mówić...
Petru wywodzi się " z kapitału zagranicznego " ? Nie wiem na jakiej podstawie takie zdanie.

Jezusie przenajswietszy, caly myk polega na tym ze Petru zbiera elektorat sprzeciwu, albo jego czesc i nic sie nie dzieje w ogolnym podziale. On ma tak gadac, byc w kontrze i na gadaniu sie skonczy.
PO bis z wielkim znakiem ostrzegawczym.

Kolejna wskazowka to wywiady z nim przeprowadzane w mediach, moim skromnym zdaniem - dla debili, czyli tvn tvp polsat, ilosc tych wywiadow i forma - to tez duzo mowi.

Ta jego nowoczesnapl poswstala 2-3 dni po wyborach w ktorych Kukiz zgarnal 20%. Od razu w sondazacch TVN dostala 15% , czyli wszystko jasne.

Jak mnie to boli, ze ludzie sa tak naiwni.

upadek volkswagena i kolejny kryzys ? :D chetnie bo w koncu bede meic troche pieniedzy zeby kupic kghm po 25zl. A tak na serio to nie sadze zeby to sie stalo w mysl zasady too big to fall + to jest koncern skladajacy sie z wielu marek wiec maja chyba czym sie ratowac.

zaczynam prace i zycie w DE, w najblizszych miesiacach bede skupiony na sprawach zawodowych, jednak mysle ze w okolicach konca roku bede juz wystarczajaco obeznany zeby cos napisac, moze jakis mini tutorial.

Bushido napisał(a):
Dzisiaj banki odpaliły po informacji że ustawy o frankowiczach raczej w tej kadencji sejmu nie uchwalą.Tak patrząc realnie i bez euforii to raczej to zła informacja bo jeśli PIS dojdzie do władzy to ustawa będzie ale obciążająca banki powyżej 50 % kosztów przewalutowania tak jak proponowało SLD.Zobaczymy co jutro będzie.

dziwi mnie ze juz nikt nie mowi o totalnym braku sensu w calej tej idei pomocy frankowiczom, a debata zeszla na aspekty techniczne....

jest jakis wyrazny powod rajdu na miraculum? Umowa z rubicon partners?

wiem ze jest to zy dzial, jednak wydal mi sie najmniej niepoprawny, a wlasciwego znalezc nie moglem.

Chcialbym zapytac czy znajduja sie tutaj inwestorzy aktywni na rynku niemieckim, chodzi mi o akcje jak i przede wszystkim obligacje. Jakie sa glowne roznice w rynku dlugu, czy skala niewyplacalonosci jest rownie duza jak na catlyst?

marvipol na medal 04/15 wykupione

a ze taki temat wpadl to dorzuce swoje trzy grosze, mam nadzieje ze autor watku mi wybaczy:

o sobie: Pan, 24lata inzynier , na 3 tygodnie przed wyjazdem do DE na semestr studiow, pozniej planuje tam zostac. Wolalbym zyc w Polsce, troche boje sie,ze za granica bede czul sie obco, zostawiam wlasciwie cale swoje dotychczasowe zycie. Z moich kolegow i kolezanek statystycznie patrzac na 10 osob ok 3 sa zdecydowane na wyjazd, 2-3 myśla o tym, pozostale 4-5 w ogole nie mysli (o czymkolwiek zwiazanym z przyszloscia - idealny material na pracownika 1900brutto)

Czy jezeli wpuscicie lisa do kur (wychowalem sie na wsi :) ) to pretensje bedziecie mieli do lisa, ze kury pozabijał? Tak postrzegam obecnych politykow.Dlatego pretensje mam do tych, ktorzy ich tam wpuscili. Wybory wygrywa partia , ktorej przewodzi czlowiek, ktory kilka lat wczesniej spiewal koledy u Manna. Zenada. Czesto wraz z moimi rowiesnikami, ktorzy interesuja sie polityka (niestety nie wszyscy sie interesuja), dochodzimy do wniosku, ze zeby cos w tym kraju sie zmienilo , starsze pokolenie musi po prostu umrzec smiercia naturalna.

Mam ogromny zal, do starszych pokolen, o to, ze daja soba w tak beznadziejny i prostacki sposob manipulowac, przez co sytuacja w kraju wyglada jak wyglada. Kraj bez perspektyw, podobno w wiekszych miastach W-wa , 3miasto, Krk, Wroclaw jest inaczej - nie wiem, nie byłem w Szczecinie jest gruuubo przecietnie.

Nie chce do 30stki mieszkac z rodzicami, pozniej brac kredyt na mieszkanie, tez z wkladem od rodzicow i liczyc przez nastepne 30 lat kazdy grosz, sprawdzajac w gazetkach gdzie sa promocje na tansze masło aka Biedronka vs Netto wars.

Rok temu zlamalem reke, pozwolilo mi to zaobcowac ze służba zdrowia - równiez dziekuje, tutaj prym wiodą lapowki w postaci czekoladek lub innych wyrobow domowych dla pielegniarek w zamian za uprzywilejowana obsluge - podziekuje. Chirurg podczas wizyty kazal mi sobie samemu zdjac bandaz, popatrzyl na reke z odleglosci 3m , "Ruszać i normalnie uzywać to wszystko" , pomijajac fakt ze mozna poczuc sie jak trędowaty to w efekcie takich profesjonalnych pratyk kosci nie zrosly sie dokladnie i nie mam pelnej sprawnosci w dloni. Oczywiscie kazdy przeprowadzany sondaz prywatna sluzba czy publiczna, wiadomo jak sie konczy. Od tego kraju, a bardziej aparatu panstwa jedyne co dostalem to pare mandatow za picie piwa w parku, i od razu chce zaznaczyc problem tutaj lezy w tym, ze ja nie chce zeby mi dawano, ja chce zeby mi nie zabierano i dano mozliwosc wyboru.

Podsumowując: nie jest to kraj za ktory moglbym oddac zycie.

tj. w temacie szukam brokera ktory oferuje mozliwosc handlu na tym instrumencie.

Z gory dziekuje.

troche offtopowo i z innej bajki :
Jaki kierunek studiujesz?

W kodzie masz podpietą kropke. Sam gram na FX, a raczej przegrywam, ale zagadka tej kropki wydaje się łatwiejsza niż rynek ;)

// Poprawiam kropkę. Łukasz Konopko

Troche tu politycznie, polecm ciekawa stronke http://polskiepiekielko.pl/

a co sadzicie nt. DM Raiffeisen Bank Polska ?? 0,19% i brak oplat za przelew, zakladajac ze nie tykamy akcji, wydaje sie dobra oferta, czy moze cos przeoczylem?

edit: lub Centralny Dom Maklerski Pekao S.A. , gdzie prowizja wynosi 0,1%. Co prawda jest prowizja 1zl za przelew ale dla obligacji nie ma to wiekszgo znaczenia?

Nie chce zakladac nowego tematu a moje pytanie posrednio zwiazane jest z tematem.

Istnieje jakikolwiek program do analizy wykresów/skladania zlecen udostepniany darmowo przez brokerow?

Mam rachunek GPW w xtb, uzywalem go do kupna Obligacji, a do tego platforma Sidoma wystarczala, jednak chcialbym sprobowac inwestowania w akcje. Jako ze uzywam price action, wystarcza mi podstawowe funkcje.

Idealnym rozwiazaniem byloby cos na wzor MT4.
Nie ma innej alternatywy niz metastock i amibroker?
(ISPAG jest zbyt prymitywny, plus problemy z apletem javy dzialaja skutecznie na nerwy)

nie slyszalem nigdy o czyms takim, osobiscie wydaje mi sie to bez sensu. Mozesz poszukac brokera ktory taka pare oferuje, jednak spread bedzie pewnie wysoki, ja mam konto w TMS i nie widze takiej pary.

zapisy sa do 3ciego, tzn jutro jeszcze spokojnie mozna isc do biura?

Chodzilo mi o to czy w przypadku blednej inwestycji, tracony jest caly kapital czy czesc udaje sie odzyskac. Czytalem, ze nawet w przypadku zabezpieczonych obligacji bywa roznie i chcialbym sie dowiedziec jak sprawa wyglada w praktyce.

Prosilbym o wypowiedzenie sie w tym temacie osoby,ktore nabyly kupony spółek, ktore w/w kuponow nie wykupily.

Czy obligacje byly zabezpieczone, czy tez nie , czy udalo odzyskac sie czesc kapitalu, czy szczesliwego zakonczenia nie bylo?

sprawa pewnie prosta ale to moj 1 pit od zyskow kapitalowych wiec dla mnie jest to "czarna magia"

na dzien rozliczenia pitu na rachunku mialem zysk, ktory w pozniejszych dniach zostal zamieniony w strate, w picie ktory dostalem od maklera mam wykazany zyk, tyle ze pieniadze nigdy nie zostaly wybrane z rachunku co wiecej , zamiast zysku jest strata, jak nalezy postapic w tej sytaucji aby nie placic podatku ?

ta premia podlega 19% podatkowi?

czy nadzwyczaj niski kurs obligacji marvipolu spowodowany jest brakiem zaufania i niepewnoscia branzy deweloperskiej??

tj w temacie , szukam dobrej ksiazki nt analizy raportow spółek, pod katem catalyst(chociaz nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

jako poczatakujacy chcialbym sie zapytac tych osob, ktore dluzej inwestuja na rynku catalyst, oraz ogolnie na rynkach finansowych - jakie jest wasze podejscie do zabezpieczenia hipoteka, oraz ogolnie do zabezpieczenia obligacji??

Jezeli w/w zabezpieczenie gwarantuje w pratkyce tylko czesciowy zwrot kapitalu, to czy nie jest to zabezpieczenie tak samo zbedne jak inne?? Czy nie lepiej skupic sie tylko na analizie raportow i wyszukiwaniu duzych spolek rentownych/o dobrym ratingu - najlepiej zeby ich obligacje byly niezabezpieczone - wtedy wieksza szansa na nabycie kuponu po nizszej cenie.

Czy taki ped za zabezpieczeniem hipoteka nie wynika z "profilu psychologicznego" przecietnej osoby inwestujacej na catalyst, czyli osoby bojacej sie ryzyka, ktora majac swiadomosc złudnego(jak wnioskuje z wypowiedzi m.in w tym temacie) zabezpieczenia aby moc "spac spokojnie" ??

Czy odnotowano przypadek niewykupienia emisji obligacji zabezpieczonych hipoteka,a pieniadze inwestorow zostalyby uratowane przez owe zabezpieczenie??

Czy ogolnie zabezpieczenie obligacji nie jest czyms zbednym,dajacym to poczucie niepotrzebnego bezpieczenstwa, jezeli w sytuacji gdy dana spolka ma problemy, istnieje mozliwosc odsprzedania kuponow po cenie np 95,52(jak bylo w przypadku RELIGI-wierzac uzytkownikowi yayurek) i mysle ze podobnie bylo w przyadku anti, fojud itp.

Za jakiekolwiek odpowiedzi bede wdzieczny, pozdrawiam.

Gdzie mozna uzyskac informacje o ratingu firm notowanych na catalyst?

Czy link do tabelki wygasł? jesli tak (mam problemy z pobraniem), czy moglby ktos zrobic reupload?
z gory dziekuje.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 16 lutego 2022 10:33:16
Liczba wpisów: 44
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,445 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat