PARTNER SERWISU
ikwdonrn
Denim29

Denim29

Ostatnie 10 wpisów
Dzięki za analizę to czekamy jeszcze na branżowe, mam pytanie do wspomnianego jeszcze portfela. Cztery Fazy Rynku (bo nie ukrywam że jestem tym zainteresowany w przyszłości) - czy tam głównie dominują spółki z GPW czy właśnie zagraniczne? Ja jestem zainteresowany w przyszłości jak na razie tylko GPW.

Witam, proszę a analizę WIG-ów oraz indeksów giełdowych na GPW tak jak były robione w Vol 2
(chodzi o W stocks 2016 - portfel pasywnego inwestora vol. 2 ), sądzę że analiza tylko spółek zagranicznych nie jest tak popularna jak analiza głównych indeksów i mam nadzieję że ich tu nie zabraknie?

Ale czy ja dobrze rozumiem że te akcje będą w cenie 1 zł?

Napisali tu o cenie nominalnej czy emisyjnej? Nie podali ceny za warranty i nie napisali jasno o jaką cenę chodzi.

"Został przygotowany wniosek na Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy wyznaczone na 5 kwietnia
2013 roku o podwyższeniu kapitału zakładowego oraz emisję 15 mln warrantów subskrypcyjnych
zamiennych na akcje w cenie 1,00 zł. Zostały podjęte negocjacje w celu pozyskania inwestora
strategicznego dla objęcia przez niego 10-20% akcji obecnie należących do głównego
akcjonariusza. Środki pozyskane ze sprzedaży akcji zasilą Spółkę w postaci kapitału, co będzie
istotne dla oddłużenia Spółki"

Bo w sprawozdaniu za 2012r. piszą o niewykupionej seri B i C a pogłoski dotyczą serii D.

Ktoś wie czemu to tak spada? Przez Cypr (akcjonariat) czy pogłoski o braku wykupu obligacji? (niepotrzebne skreślićPray )

Komunikat o zmianach w akcjonariacie był juz kilka dni temu, a stan akcjonariatu nie zmieniony:

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Myślałem że u was działa jakiś automat i nie trzeba się martwić że dane są nie atualne ale widzę że się myliłem?

Czeskiego filmu ciąg dalszy, stety/niestety - zależy czy ktoś lubi długie czeskie seriale:

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Zarząd PSW Capital S.A. z siedzibą w Warszawie, jak informował w raporcie 58/2012 zamówił w niezależnej Kancelarii Prawnej analizę formalno-prawną, obejmującą kwestię wypłaty dywidendy za rok 2011, w wyniku opóźnienia w rejestracji akcji serii Ł przez sąd. W wyniku opinii prawnej akcjonariusze muszą ponownie podjąć uchwałę w sprawie jej wypłaty.
Obecnie Zarząd PSW Capital S.A po zapoznaniu się z otrzymaną opinią formalno-prawną informuje, że podczas najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia dotyczącego podziału zysku netto za rok obrotowy 2012 r., będzie rekomendował wypłatę dywidendy z zysku za 2011 r. łącznie z wypłaceniem dywidendy z zysku za 2012 r. Planowana data najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia to pierwsza połowa 2013 roku.
Zarząd PSW Capital S.A., mając na uwadze zagwarantowanie bezpieczeństwa interesów swoich Akcjonariuszy informuje, że wszyscy Akcjonariusze Spółki PSW Capital S.A. będą mieli wpływ na ustalenie wysokości i terminów wypłaty dywidendy z zysku za 2011 i 2012 rok, podczas najbliższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.
Podstawa Prawna: §4 ust. 2 pkt 11 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect.

Jak zwykle w każdym komunikacie zarząd ma na uwadze zagwarantowanie bezpieczeństwa interesów swoich Akcjonariuszy (chyba mają siebie na myśli bo nic innego do głowy mi nie przychodzipuke_l )

Poniżej link do zakładki akcjonariat na StockWatch.pl:

www.stockwatch.pl/gpw/bumech,a...

To może niech ktoś ze StockWatch.pl się wypowie czy te TFI są czy nie ma ich obecnie w akcjonariacie ponad progiem 5% bo powyższy link ich nie pokazuje.

grum napisał(a):

(5)W akcjonariacie Bumechu w ostatnich miesiącach z pakietem ponad 5 proc. akcji ujawniły się m.in. BDM TFI oraz Aviva TFI.

Mam pytanie do tego punktu bo w akcjonariacie na Stocwach-u nie widzę tych obu TFI? Nie uzupełniono czy weszły na chwilę powyżej 5% a potem zeszły? Oczywiście prześledzę komunikaty na kilka miesięcy wstecz ale może jest jakaś inna zagwozdka z tymi udziałami?
Pozdrawiam

Ile może być warty to się okaże, jak na razie spora emisja akcji (mimo zapewnień w sprawozdaniach że spółka nie planuje emisji akcji), a tym czasem mamy emisja akcji i to bez PP i spore rozwodnienie, nie sądzę że są to dobre informacje pod wzrosty w ogóle nie za bardzo rozumiem dlaczego kurs stoi w okolicach 2,5 PLN skoro ta druga emisja po 2,3 PLN jest publiczna (nie warranty) i każdy może się na nią zapisać.

Tak, masz rację ale jednak zamiana papierów dłużnych na papiery udziałowe to jednak mimo wszystko pozytywna informacja no i zmniejsza się zadłużenie bez wypływu cashu. Myślisz że Templeton będzie chciał to wpuścić w rynek i zejść poniżej 10%?

Cyrk to jeszcze może być, przecież muszą chyba zwołać NWZA i podjąć ponowne uchwały o dywidendzie i dniu dywidendy i jej wypłacie, tak? Więc jeżeli tak a na 30 dni przed tym terminem muszą ogłosić projekty uchwał, więc czasu zostaje dosłownie na styk. Mógłby mnie ktoś mądrzejszy w tym względzie uświadomić co będzie jak nie wyrobią się z tymi terminami przed końcem roku? Dywidenda może być wypłacana w kolejnym roku? Czy można któreś terminy przekroczyć?

Pytanie jest takie czy prezes będzie chciał np. grzecznie drukować akcje po ok. 30 gr z PP czy np. po 5 groszy bez prawa poboru i tym sposobem pozbyć się (poprzez rozwodnienie) pana M. i tego ujawnionego porozumienia drobnych akcjonariuszy

Super, właśnie chodziło mi o wyjaśnienie w kontekście tej spółki. Czyli była to najprawdopodobniej optymalizacja podatkowa przed dywidendą (bo dziwna zbieżność dat dywideny i sprzedaży (aportu?) sporego pakietu akcji przez jednego z akcjonariuszy do spółki cypryjskiej). Ale jeszcze pytanie dodatkowe, czy taki manewr ze spółką cypryjską daje takiemu akcjonariuszowi jakąś możliwość sprzedaży akcji bez konieczności podawania informacji o sprzedaży akcji przez osobę zarządzającą, związana z firmą itp.

Mam jeszcze pytanie, po co akcjonariusze tacy jak członkowie rady nadzorczej czy wręcz prezesi zakładają spółki na Cyprze itp. rajach podatkowych (jeszcze) i wnoszą tam w postaci umowy wkładu na podwyższenie kapitału zakładowego swoje akcje rodzimych polskich spółek? Podobny przypadek był na Gancie ostatnio i tłumaczenie było że chodzi o "rodzinną optymalizację podatkową" - brzmi trochę tajemniczo ale może obsada StockWatch wie jaki mechanizm się tam kryje i czemu służy? (zakładam że nie takim celom jak na Petrolinwescie - czyli kolejne emisje i sypanie akcji w rynek). Bardzo proszę o wyjaśnienia jeżeli to możliwe bo tutaj też była taka sytuacja. Poczytam też forum Ganta może tam są jakieś wyjaśnienia też.

Super, dzięki bardzo bo czekamy.

Też uważam że przydałoby się opisać ostatnie sprawozdanie tej firmy. Przeceniona nieźle a wcale fundamentalnie nie jest tak tragicznie, czy się mylimy?

Widzę że wskaźniki wróciły do normalnych poziomów, co się wydarzyło?

A są bardzo potrzebne:) liczę na omówienie tu raportu rocznego a może któryś kwartalny na koniec roku też by się dało? Będę oczekiwał w nadziei:) Pozdrawiam.

Dzięki za wytłumaczenie, wszystko jasne. I nie możecie tego w żaden sposób skorygować tak aby automat nie dał się oszukiwać? Rozumiem że jednorazowa korekta takich zabiegów księgowych nie chodzi w grę aby wycena była realna i zgodna z "domniemaną" prawdą?

Mam pytanie do kogoś z załogi StockWatch, bo widzę że są przeliczone wyceny i wartości wskaźników PSW Capital, natomiast wskaźniki ROA i ROE na poziomie 78% i 89% są na pewno prawidłowe? Poza tym pewnie jako wynik wycen mamy potencjał wzrostu na poziomie 667%. Wszystko fajnie ale prośba o zweryfikowanie czy na pewno jest ok i co jest przyczyną aż takiego skoku wskaźników rentowności wycen itp itd. Raport za I półrocze aż tak zadziałał?

Super, dzięki, no to jutro mamy chyba ładne otwarciehello1

Mam pytanie do Tomasza Nawrockiego i opisu sprawozdania za 2011r. szczególnie do zdania:

"Jeśli chodzi o zmiany w zakresie bilansu to odnotować można, że kw/kw suma bilansowa właściwie nie uległa zmianie, a jedyne wyraźniejsze zmiany zaszły w obszarze pasywów – 10 proc. spadek kapitałów własnych przy jednoczesnym 14 proc. wzroście zobowiązań (głównie długoterminowych oprocentowanych)."

Co mogło być przyczyną takiego spadku kapitałów własnych jeżeli firma zanotowała zysk netto a nie strate w całym 2011r? Wiem że to pytanie trochę po "nie w czasie" ale bardzo mnie to nurtuje jakiego typu zdarzenia mogą wywołać spadek kapitałów własnych? Z góry dziękuję za odpowiedź bo opisy sprawozdań są b.dobre i bardzo przekrojowe.

mdtrader a dasz radę odpowiedzieć na wczorajsze późnowieczorne Twoje tajemnicze sformułowania i moje pytania?

mdtrader napisał(a):
Czytajac komiunikaty typu" Kolejna spolka XYZ zlozyla wniosek o upadlosc DSS z powodu dlugu wobec podmiotu XYZ w wysokosci X zl" daleko nikt nie zajdzie.

Gra tu sie zacznie za kilka dni,ale nie z powodu powyzszych komunikatow. Popatrzcie co sie stalo w ostatnim czasie w spolce, kto ma jakie pakiety,co spolka posiada, komu jest winna pieniadze od kogo dostala kredyty.

mdtrader mógłbyś objaśnić co masz na myśli pisząc to co powyżej? Co się stało w ostatnim czasie w spółce? Poza wyjściem ING i wcześniejszym wejciem Calatravy nic się nie zmieniło ostatnio, ale o tym wszyscy wiedzą. To samo kredyt ciągle z tego samego banku. Spółka winna kasę to jest prawie wszystkim:) a że posiada cenne aktywa też wszyscy wedzą i nie przeszkadza to wszystko najpierw kursowi mocno spadać, potem odbić się do lini trendu spadkowego a teraz spowrotem spadać? Co masz na myśli obajnij troszkę, negatywnie/pozytyenie odczytywać Twoją tajemniczą wypowiedź?:))

WatchDog napisał(a):

Natomiast zaawansowanym przypominam o możliwości zapisu dodatkowego. Wystarczy 1 akcja teraz żeby potem spróbować podjąć trochę nowych akcji po taniości od spóźnialskich.

Po taniości czyli 0,7 zł za akcję? Myślę że cały schemat tej emisji (ustalone ceny itp.) jest zrobione pod instytucjonalnych którzy zapiszą się na take ilości że stopy alokacji zapisów będą minimalne a taki indywidualny ludek kapitał musi zamrozić i nie wiele z tego dostanie. Może lepszym wyjściem byłoby kupienie tych PP w ostatnim dniu po ten przysłowiowy 1 grosz?

Myślę że chwilowo wybiją ten opór by uruchomić zlecenia kup powyżej tamtej lokalnej górki i tego oporu (kreski którą narysowałeś) a dopiero potem większa korekta w okolice 7zł.

le rom nie za bardzo zrozumiałem te wyjaśnienia dotyczące odkupu obligacji. Rzeczywiście obroty dziś kosmiczne, przy takim FF duże prawdopodobieństwo że niebawem obajwi się jakiś gracz w akcjonariacie, teraz pytanie czy finansowy, czy branżowy, wtedy mamy pewny odpał na kilkadziesiąt %. Spójrzcie też na podstawowe wskaźniki AT, spółka była totalnie wyprzedana, przestrzeń do wzrostów jest OGROMNA. RSI w polowie strefy neutralnej a MACD cały czas po ujemnej stronie, już nawet to sygnalizuje że wyjazd może być długoterminowy, zobaczymy jakie będą wyniki za 2011r. i jakieś nowe infa (p.o. prezes wspominała o dużych kontaktach z dużymi firmami aby się nie rozdrabniać).

Moim zdaniem tak, jest kilka zagrożeń raczej ale nie takich które spowodowałyby totalne wyłożenie się firmy i które usprawiedliwiałby aż taką przecenę, poptrzcie zresztą sami na wskaźniki. Te krótkoterminowe lub może średnioterminowe zagrożenia to oczywiście długi, autostrada - termin i rozliczenie na jako takiej rentowności (ceny asfaltu, odszkodowanie z Covec), kiepska komunikacja zarządu a może tak naprawdę brak prawdziwego menagera - prezesa który weźmie to za łep i poukłada od nowa firmę. Myślę że to wszystko jest w cenach. Jak firma wyjdzie z kłopotów a nie wątpliwie pomagą jej w tym wysoka rentowność na podstawowej działalności operacyjnej, spłaci więcej długów, znajdzie dobrego prezesa, może jakiegoś inwestora branżowego lub finansowego, to kto wie? Kiedy to kupować jak nie teraz przy takich wskaźnikach? Sorki ja się nie zastanawiałem, nikogo nie zachęcam i moje słowa nie są rekomendacja:) ale moim zdanie to zakup na lata w dołku bessy przy maksimum negatywnych informacji przy jednocześnie wcale niezłych wynikach operacyjnych i nie najgorszeych widokach na przyszłość. Dwa przejęcia zrealizowane w tamtym roku też dadzą wzrost przychodów chyba na niezłej rentowności. A poszukiwanie pierwiastków ziem rzadkich - może to na razie SF ale kto wie czy to nie będzie strzał w dziesiątkę? Też się zastanawiam. Mimo wszystko suma tych czynników sprawiła że uważam że jest to fundamentalnie dobra spółka na zakup w dołku bessy na lata. Przynajmniej na razie inne nie znalazłem:)

WatchDog można prosić o wyjaśnienie wczorajszych (z 25.01.2012r.) ruchów spółki na obligacjach. Sama emisja obligacji serii G oraz związane z tym zabezpieczenie jest w pełni zrozumiałe i raczej nie wymaga wyjasnień ale chodzi o drugi komunikat, cytuję za komunikatem ze spółki:

"Spółka kupiła od Idea Premium SFIO 1 (jedną) Obligację imienną serii A wyemitowaną przez spółkę Surowce Skalne Wschód Sp. z o.o. w Warszawie o wartości nominalnej 54.283.500 zł ("Obligacja"). Spółka kupiła Obligację za cenę 38.606.234,30 zł"

oraz dalej:

"Zapłata ceny nastąpiła poprzez kompensatę wierzytelności Spółki z wierzytelnością zbywcy przysługującą względem Spółki. Obligacja została wydana Spółce w dniu 25 stycznia 2012 r. Termin wykupu obligacji ustanowiony został na dzień 11 kwietnia 2014 r. Obligacja jest oprocentowana według zmiennej stopy procentowej wynoszącej WIBOR 3M, powiększonej o marżę w wysokości 8 p.p."

Co to wszystki znaczy? Termin wykupu obligacji ustanowiony został na dzień 11 kwietnia 2014 r. Obligacja jest oprocentowana według zmiennej stopy procentowej wynoszącej WIBOR 3M, powiększonej o marżę w wysokości 8 p.p.??? Spółka wykupiła dużo taniej wyemitowaną wcześniej obligację imienną a teraz co obligacja ta my spowrotem odkupiona? I jest oprocentowana wg. jakiejś tam stopy procentowej? Co to jakiś obligacyjny revers??? Proszę o objaśnienie wyjadaczy giełdowych:))
Czy może po prostu jest to zwykłe przedwczesne wykupienie obligacji przed czasem a ta informacja o terminie wykupu i stopie procentowej to taka dodatkowa informacja opisująca wykupioną obligację i nic poza tym?

Tak tylko że można powiedzieć że ta sprawa jest aż tak bardzo polityczna że niepowodzenie DSS w kwestii autostrady to będzie również wtopa GDDKiA oraz już chyba mega POrażka obecnego rządu, wszyscy wiemy jak postrzegana jest kwestia budowy autostrad i Euro 2012 w Polsce. Jak DSS będzie grał umiejętnie to może na tym dużo ugrać, jak polegnie to wszyscy razem polegną.

Jak to na czym? Wysokie marże które realizuje (no zobaczymy jak to będzie po IV kw.) i bardzo duża dynamika wzrostu przychodów. Co prawda mocno zadłużeni i na niezłych lewarach jadą i jest jeszcze co układać w tej firmie ale jeżeli udałoby się pozyskać dobrego prezesa ze znajmością branży i z dobrym zapleczem finansowym (może jakiś inwestor branżowy) - to kto wie, może inwestycja na lata.

A co myślicie o DSS - spółka co prawda mocno zadłużona ale na maksa wykorzystująca pożyczone pieniądze i generująca dobry zysk. Nie wiem kiedy jak nie teraz pakować się długoterminowo? I jeszcze jedno ja nie kupuję tego na kilka miesięcy, ale na lata, bo tak przecenionej spółki z takim potencjałem to ja nie widziałem. Niech wyjasnią się sprawy autostrady i jakiegoś porządnego inwestora oraz skutecznego menagera który sprawnie poprowadzi tą firmę.

Super że opisałeś ten schemat, przynajmniej jakiś ślad zostanie po tym na forum bo kto będzie o tym pamiętał i wiedział że tak się działo np. za pół roku czy rok? A akcje łyknąć łatwo na podstawie tylko wskaźników.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 6 listopada 2022 22:28:38
Liczba wpisów: 40
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,287 sek.

shrldjds
dylvvzet
unmmgyqw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
angoyfiv
duouecjy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat