PARTNER SERWISU
alyztaky

Uwaga, będzie killer od laika

Canneled
0
Wpisów: 5
Wysłane: 9 listopada 2011 00:36:37
Witam Wszystkich
Od razu uprzedzam. Nie wiedziałem w jaki dział to wkleić, więc wybrałem wg. mnie najbardziej odpowiedni.
Od niedawna zacząłem interesować się giełdą, przeczytałem Komara i kilka innych publikacji. Jednak proszę o wytłumaczenie mi jednej absolutnie podstawowej rzeczy:

Kiedy spółka emituje nowe akcje to co się dzieje?
Tzn.
1. Przecież jeżeli spółka emituje dodatkowe akcje to zakłada że pozyska z ich dodruku kapitał.
2. Akcjonariusze dostają przecież dodrukowane akcje jako PDA za śmieszne kwoty w porównaniu do ceny akcji sprzed emisji.
3. W wyniku emisji cena akcji na rynku obniża się proporcjonalnie do ilości nowych akcji.
4. Stan jest taki że akcjonariusze wykupują przyslugujące im akcje i de facto mają np. 100 akcji za 1zł (uśredniając); a przed emisją mieli 50 akcji za 2zł
5. Więc jeżeli akcjonariusze nie tracą nic na tym zdarzeniu, a akcje jednak są drukowane to gdzie jest zawarty zysk przedsiębiorstwa?

Oczywiście totalnie upraszczam to wnioskowanie. W którym punkcie się mylę?
Wiem że może się to Wam wydać śmieszne, ale naprawdę zastanawia mnie to od jakiegoś czasu a tak banalnej sprawy Komar nie porusza.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 listopada 2011 01:09:39
W 4.

Akcjonariusze uśredniają wychodząc dokładnie na 0 (nic nie zarabiają i nic nie tracą na emisji), ale żeby uśrednić wykupując PDA, musieli dołozyć trochę kapitału, którego wcześniej nie trzymali w akcjach.

Przykładowo ktoś miał 100 akcji kupionych po 1 zł. Spółka emituje akcje na zasadzie 2 PP = 1 akcja do wykupu za 50 gr. Akcjonariusz ma 100PP, czyli może wykupić 50 akcji za 50 gr. Więc dokłada 25 zł do inwestycji i teraz ma 150 akcji za 125 zł, czyli ze średnią około 83 gr. Na 83 gr spada też kurs po odcięciu PP (bo 2xPP + 50 gr musi się równać cenie akcji). Więc akcjonariusz nic nie zarobił, ale te 25 zł trafiło do spółki.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 9 listopada 2011 01:15

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 listopada 2011 10:34:09
Canneled napisał(a):
Kiedy spółka emituje nowe akcje to co się dzieje?

Dobre pytanie, które powinno być punktem wyjścia do zdobywania przez Ciebie wiedzy i doświadczenia, bo sprawa - jak sam podświadomie czujesz, nie jest prosta i oczywista.
Zobacz taki tekst z brodą, która jednak wcale nie posiwiała
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Cytat:
1. Przecież jeżeli spółka emituje dodatkowe akcje to zakłada że pozyska z ich dodruku kapitał.
2. Akcjonariusze dostają przecież dodrukowane akcje jako PDA za śmieszne kwoty w porównaniu do ceny akcji sprzed emisji.
3. W wyniku emisji cena akcji na rynku obniża się proporcjonalnie do ilości nowych akcji.
4. Stan jest taki że akcjonariusze wykupują przyslugujące im akcje i de facto mają np. 100 akcji za 1zł (uśredniając); a przed emisją mieli 50 akcji za 2zł
5. Więc jeżeli akcjonariusze nie tracą nic na tym zdarzeniu, a akcje jednak są drukowane to gdzie jest zawarty zysk przedsiębiorstwa?
Oczywiście totalnie upraszczam to wnioskowanie. W którym punkcie się mylę?

1. Niekoniecznie. Emituje akcje gdy musi, a nie kiedy coś zakłada. Pojęcia mogą być mylące: emisja to podniesienie kapitału zakładowego w księgach, ale prawdziwy kapitał wpływa wtedy, gdy akcje są obejmowane za gotówkę. A mogą być za aport lub za inne akcje - to różnica. No ale przyjmuję dalej, że mówisz o emisji z PP na rynek. Zobacz nieudane emisje MCI, ENAPa, czy półudane GASTELZUR i na tych przykładach poszerz swoją perspektywę odnośnie podniesienia kapitału.

2. To jest emocjonalne sformułowanie. Żadne kwoty nie są śmieszne, wszystko zależy od ceny emisyjnej. Prawo poboru dba tylko o proporcję i ochronę interesów mniejszościowych, ale to od ceny zależy, czy emisja tworzy wartość dla akcjonariuszy czy ją burzy.

3. Kurs obniża się w wyniku mechanicznego odcięcia teoretycznej wartości prawa poboru. W tym momencie nie są to te same akcje, bo najczęściej liczbę akcji już traktujemy jako zwiększoną.

4. To nieprawda. Przed emisją 50 akcji za 2 zł, po emisji 100 akcji po 1 zł - niech będzie - ale po drodze trzeba było sięgnąć do portfela i objąć te dodatkowe 50 akcji po cenie emisyjnej. Nie jest ona śmieszna.

5. Akcjonariusze zyskują lub tracą w zależności od ceny emisyjnej, w długim terminie skorzystają lub nie na tym, czy firma zarobi inwestując pozyskany kapitał. Zysk przedsiębiorstwa nie jest bezpośrednio związany z emisją.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,102 sek.

bjvvwbib
cbjokqrt
ltkngpea
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 694,79 zł +383,47% 96 694,79 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
moekuqsb
oxzukeqd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat