Temat:
DEBICA
Wyniki dobre ale miałem nadzieje na lepsze. Jeśli dobrze doczytałem raport to wygląda na to,że nie mieli w tym okresie kosztów związanych z przestojami na linii produkcyjnej, czyli produkcja szła pełną parą - a mimo to uważam, że w tym okresie mogliby sprzedać znacznie więcej opon - gdyby dali rade wyprodukować ich więcej.
|
Temat:
DEBICA
Witam To mój pierwszy wpis na forum i jako, że na giełdzie jestem od niedawna a w realu prowadzę serwis opon to napiszę parę słów w wątku tej mało popularnej spółki. 28.02 wyniki za IVQ i uważam, że będą bardzo dobre. Brakowało opon na rynku i większość producentów wysprzedał swoje magazyny, a ceny opon z bieżącej produkcji ze względu na problemy z dostępnością, podnieśli o kilkadziesiąt procent, co we wcześniejszych latach nie miało miejsca. Kto próbował kupić zimówki pod koniec listopada albo w grudniu, ten wie o czym piszę. Deficyt opon na rynku był spowodowany kilkoma czynnikami: - sezon zimowy 2009r. był umiarkowany w stosunku do 2010r. i niektórzy klienci przełożyli zakup zimówek - ze względu na kryzys światowy producenci zmniejszyli produkcję - wprowadzono Niemczech obowiązek używania zimówek i możliwe, że wzrosła sprzedaż nowych samochodów - ale tego nie weryfikowałem Nie znam tylko mechanizmu przelicznika walut przy rozliczaniu się Dębicy z innymi podmiotami grupy Goodyear więc jeśli ktoś mógłby mi odpisać czy ten okres był dla Dębicy korzystny pod tym względem - byłbym wdzięczny.
|