PARTNER SERWISU
ghhokvtf
Westock

Westock

Ostatnie 10 wpisów
Nie wiem czy nadal aktualne...

Ciężko jednoznacznie wybrać tą "najlepszą" firmę, ale na pewno co bym zrobił to poumawiał się na konsultacje w kilku wybranych, które tego typu usługi oferują. Z pewnością BlackRock i HSBC również mogą to Tobie zaoferować, ale utrudnieniem może być bariera wejścia w takie zarządzanie portfelem (często tworzenie osobnego portfela i zarządzanie nim dla klienta indywidualnego jest ograniczone dla odpowiedniego rodzaju zamożnych kientów i nie wszędzie, nie zawsze można z takich usług skorzystać). Jeśli masz spory kapitał, to zastanawiałbym się na pewno nad globalnymi graczami jak wyżej wymienieni (możliwość alokacji kapitału prawie wszędzie na świecie) i innymi podobnymi firmami i porównałbym ich wyniki na przestrzeni lat - przede wszystkim jak zarządzali kapitałem w czasach kryzysu. Trzeba jednak uważać na formę kalkulacji i prezentacji wyników. Niektóre firmy korzystają ze standardów GIPS (Global Investment Performance Standards) w prezentacji swoich wyników, więc dobrze by było dowiedzieć się jakie i czy w ogóle firmy stosują jakieś stnadardy, by móc później porównać te wyniki poszczególnych firm.

Dobrze jest też dowiedzieć się kto byłby zarządzającym portfelem (czasami jest to jeden Portfolio Manager, czasem kilku), poczytać o nim o wykształceniu, doświadczeniu, wynikach itp.

Na pewno stworzenie indywidualnego portfela niesie ze sobą sporo korzyści (jak i wad np. koszty) w porównaniu do inwestowania w fundy, ale o tym na piszę ewentualnie później, bo akurat czas mi się kończy na rozpisywanie wave

Tak się zacząłem zastanawiać czy faktycznie czeka na wielkie "bum"? Rozumiem, że możemy jeszcze zjechać na sankach i obić sobie tyłek o kolejne odbicia, ale czy decydenci tego świata dopuszczą do powtórki z 2009? Hmmm... chyba nie chcieliby(-śmy) tego.

Mianowicie w tamtym okresie tysiące ludzi straciło dachy nad głową a inwestorzy oszczędności życia na bombkach typu fund Madoffa. Rozpoczęło się wielkie rozprawianie jak zrobić by nie stracić starych dobrych, jak i potencjalnych dawców kapitału (czy to inwestorów indywidualnych, czy instytucjonalnych). Dużo ludzi na pewno bezpowrotnie uciekło z rynku kapitałowego po tamtych wydarzeniach i teraz wielkie korporacje inwestycyjne jak i banki musiały przywrócić dawne zaufanie i pewność "ulicy". Zaczęły powstawać kolejne akty, ustawy by bardziej kontrolować instytucje na rynku finansowym, by zapobiec działaniu Madoffo-podobnym itp. Rozrost czy też powstawanie departamentów typu Compliance, które kontrolują regulacyjne aspekty w branży.

Krach zgodnie z licznymi badaniami/publikacjami spowodowany był brakiem płynności na rynku. Na pewno sporo ludzi nauczyło się z tamtych wydarzeń i większość instytucji trzyma rezerwy gotówki w piwnicy na czarną godzinę (jak i okazje zakupowe). Każdy z dużych graczy patrzy na korekty z jednej strony z nadzieją, że ruszą na wyprzedaże ale raczej nikt nie chciałby takiego tąpnięcia jak wtedy bo później to już kiepsko będzie z popytem na usługi rynku kapitałowego.

Wiem, że wtedy kryzys dotknął przedsiębiorstw, teraz dotyczy państw. Nie przewidzimy przyszłości, ale myślę że "Super-grupa" (rządzących) będzie chciała jak najbardziej zminimalizować potencjalną kraksę na rynkach. No ale jak widać nie przewidzimy wszystkiego i kreatywna księgowość znów może zniweczyć trud i chęci wyleczenia systemu po 2009 roku.

onochi napisał(a):
Banki i firmy ubezpieczeniowe muszą ujawnić straty i lecimy.

Taka troche powtórka z rozrywki. W latach 2008-2009 kreatywność w ujawnianiu swojej ekspozycji na rynek subprime, a teraz greckich obligacji.

Wtedy zaczął się dynamiczny zjazd po info jak umoczony jest HSBC, czego nikt się nie spodziewał. Ciekawe czy czekają nas teraz podobne wiadomościThink

No właśnie w innym wątku podpowiadałem, że chyba DMPKO ma kroczącego procentowego SL, a pewnie pomyliłem z ING.

Scarry, a mozesz przybliżyc po krótce właściwości konta w ING? Tzn. jakie funkcjonalności + opłaty za korzystanie w konta itp.

Możesz na prv, żeby nie robić OT.
Dzieki.

@krishic

Dzięki stary... To mnie pocieszyłeś :) Dlaczego dwa wcześniej nie poszła taka informacja, to może zdążyłbym nie likwidować konta.

Jeśli któs miałby jeszcze chęć do wyrażenia opinii nt. tego czy warto wchodzić kapitałem w bank mocno zaangażowany w greckie papiery jak BNP, to chętnie poczytam. Bo z jednej strony jestem ciekaw czy gdyby Grecja oficjalnie ogłosiła bankructwo, to czy taki BNP Paribas by się zatrząsł w posadach? Z drugiej strony chyba jest "too big too fail" tylko z powodu takiej Grecji. No chyba, że los Grecji jakimś nagłym ruchem domina podzieliłby inny kraj za jakiś czas itd.

Temat rzeka, wiem...

Temat może nie inwestycyjny, ale w związku z tematem Grecji i problemów sektora bankowego prośba Panowie o Wasze opinie.salute

Część wolnej gotówki trzymałem dotychczas na jakimś koncie oszczędnościowym, bo nie dość że była dostępna od ręki, to samo konto dawało zadowalające oprocentowanie (ok. 5% - zawsze chociaż przebiło inflację).

Do tej pory było to konto w Polbanku, ale w związku z greckim właścicielem (EFG Eurobank Ergasias) i wiszącymi nad nami niemieckimi decyzjami 7 września stwierdziłem, że wycofam środki. Wiem, że w ostatnim czasie większościowym udziałowcem Polbanku stał się niemiecki Raiffeisen Bank, ale jakoś wolałem uciec. Dodatkowym argumentem był brak ewentualnej pomocy ze strony Bankowego Funduszu Gwarancyjnego - gwarantem depozytów do tej pory był grecki odpowiednik naszego BFG.

Zastanawiam się teraz który bank ponownie wybrać na ulokowanie wolnej gotówki. Tam gdzie mam konto główne prywatne oraz inny bank gdzie mam maklerskie, nie oferują konkurencyjnych kont oszczędnościowych - w ogóle nie wygrywają z inflacją w tej chwili.

Top 3 z dzisiaj wg rankingu na jednym z portali finansowych jeśli chodzi o konta oszczędnościowe są (podane efektywne oprocentowanie konta):

- BNP Paribas - 5,97%
- Deutsche Bank - 5,83%
- Getin Noble Bank - 5,66%

Rozumiem, że jednym z wyznaczników (chyba głównym) promocji wysokości oprocentowania w bankach jest potrzeba pozyskania kapitału (no bo jaki inny powód?). Pytanie, czy po to by wzmocnić akcję kredytową, czy polepszyć płynność, czy (etc.)...

Nie będę w tej chwili analizował szczegółów (każdy może poczytać we własnym zakresie), ale najlepiej w zestawieniu wypada BNP Paribas nie tylko biorąc pod uwagę najwyższe oprocentowanie.
Ale... BNP Paribas z tego co czytałem jest nieźle zaangażowany w Helladzie (Ile banki zapłacą za Grecję?):

Cytat:
Według Barclays Capital europejskie banki są wśród największych wierzycieli Grecji, bo to głównie one kupowały na potęgę emitowane przez ten kraj obligacje. BNP Paribas ma w portfelu greckie papiery za 5 mld euro...

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy spokojnie wchodzić sobie w usługi tego, czy innego banku mającego ekspozycje na greckie papiery? Czy słusznie zrobiłem "burzę mózgu" aby udowodnić sobie, by wybrać jednak jakiś relatywnie gorszy produkt w innym banku ale mieć spokojną głowę i nie mieć zmartwień za jakiś czas?

Scarry napisał(a):

Tutaj bardzo ciekawy artykuł: Czy Chiny są gotowe na pęknięcie bańki?

To ja zachęcam do obejrzenia tego 15-minutowego dokumentu o tamtejszym rynku nieruchomości.

Ciary po plecach przechodzą...

Cytat:
Producent i dystrybutor gier komputerowych City Interactive zarejestrował spółkę zależną w Rumunii, City Interactive Studio S.R.L., podała firma w komunikacie. Rumuńska spółka zajmie się produkcją gier wideo.

City Interactive zarejestrowało spółkę produkcyjną w Rumunii

Juz tak niektóre spółki dołowały i WIG20 zaczął się nieźle obsuwać, a tu nagle relatywny spokój. Może jeszcze solidne wzrosty na koniec zobaczymy :)

Załóżmy, że Ben powie "nie". Ale tak to ładnie ułoży, takich argumentów użyje, że rynek uwierzy, że ma w zanadrzu inny plan pomocowy(?). I w tym momencie rynek ani w tą ani w tą, a może w górę? No bo ostatnio przecież żadna (lub kiepska, ale dobrze ubrana wiadomość) to dobra wiadomość i rynki tup-tup do góry.

I co? I kolejne oczekiwanie, tym razem na 7 września do jakiegokolwiek impulsu (kupa funduszy pewnie zapakowana w Europie, więc mają z czego zjechać).

Czy na pewno piątek będzie decydyjący? Hmm...

Scarry napisał(a):
więc wtedy mamy overkill dla sektora bankowego Francji, Włoch i Niemiec.

...i jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby do tego decydenci doprowadzili. A może potrzeba właśnie takiego wstrząsu?Think

Frog napisał(a):
Ale o czym jeszcze nie piszą gazety, co złego jeszcze nie jest w cenach? Think

No właśnie wszyscy teraz patrzą na piątek co przyniesie Ben i część (większość?) pewnie nie może się doczekać QE3 chociażby dlatego, że nie zdążyli załapać się na poprzednie dwie darmowe "hossy" od FED-u. Ale na ile to QE3 byłoby zdrowe? Pewnie nie bardzo, jedynie dałoby znów możliwość zarobienia rynkowi na przyszłoroczne wakacje a po zakończeniu ilościówki znów wyczekiwanie co zrobią w USA...

W czasie poprzedniego kryzysu upadały przedsiębiorstwa, teraz "upadają" państwa - póki co w mediach najwięcej mówiono o krajach PIIGS, kolana drżały o Hiszpanię, Włochy. Ale czy czasem jakiś trup nie wypadnie z szafy w najmniej spodziewanym momencie, o czym np. było mówione jakiś czas temu ale opinia publiczna została uspokojona i zapomnieliśmy o temacie (wybacznie nie mam przykładu, ale tak sobie rozmyślam "na brudno")?

Czy gdzieś czegoś w dywagacjach nie pomijamy, czy jest coś na co jeszcze musielibysmy spojrzeć krytycznym okiem?

Czytałem gdzieś w necie opinię jakiegoś zagranicznego analityka(?), że tak naprawdę świat drży o to by nie zawalił sie system bankowy, więc siano pewnie będzie pompowane tak czy siak by zminimalizować w średnim terminie bankructwo danego kraju, aby pospłacało większość swoich zobowiazań, a gdy już to zrobi i banki odetchną z ulgą, wtedy nieważne już czy padną kolejne państwa...

(Wybaczcie za post po poście, ale nie widzę możliwości edycji wcześniejszego.)

Mitia napisał(a):
Nieco mniej mnie interesujący, ale też nabierający tempa certyfikat to
PRM Professional Risk Managers' Pożyjemy zobaczymy Think

Pozwolę sobie wrócić do kwestii różnorodności certyfikatów i samego PRM/FRM. Pamiętam jak gdzieś (być może był to wątek o CFA na jednym z portali o karierze zawodowej) natknąłem się na ciekawą odpowiedź na pytanie "Jaki certyfikat warto zrobić?". Mianowicie ktoś napisał by postarać się zdać certyfikat najrzadszy na rynku ;)

Oczywiście gdy wybieramy w którym kierunku chcemy podążać w karierze i jesteśmy tego pewni, to wybierzemy certyfikat zgodny z zainteresowaniami, ale jednak fakt faktem jest, że jeśli chodzi o osoby posiadające cert. z zarządzania ryzykiem PRM/FRM jest ich relatywnie mało. Specyfika CFA a PRM również jest na tyle odmienna, że należy się poważnie zastanowić w co człowiek chce się pakować.

Jako ciekawostkę przytoczę słowa wykładowcy z Inżynierii Finansowej, który powiedział mniej więcej że jeśli ktoś naprawdę byłby ekspertem w operowaniu programami typu OxMetrics (modelowanie rynków) i będzie posiadał umiejętności z zarządzania ryzykiem, to warunki $$$ na tego typu stanowiskach dla niego zaczynaja się od 20k love4

Oczywiście to tylko taka ciekawostka, ale z pewnością ekspertów w zarządzania ryzykiem i to że warto starać się o certyfikat typu PRM/FRM w nawiązaniu do tego co dzieje się na rynkach, jest niepodważalne i warto w to zainwestować.

Panowie (a raczej pytanie do Abnera)... Czy jeśli nie zdam pierwszego podejścia do któregokolwiek poziomu, to podchodząc w kolejnym terminie znów należy zapłacić 1000$?

Rozumiem, że gdy sie noga powinie (tfu, tfu...), to nie ma przebacz i trzeba sianko mieć w zapasie? Think

SteV napisał(a):
Chciałbym poradzić się Was w jaki sposób w proporcjach można by mądrze zainwestować pieniądze w fundusze nieakcyjne do czasu poprawienia globalnej sytuacji gospodarczej?

W związku z tym, że sam ostatnio myślałem by wejść w fundy "obligacyjno-podobne" na czas przeczekania zawieruchy, pozwolę sobie na jedno przemyślenie w temacie. Zastanawiałem się nad funduszem zagranicznym, który inwestuje globalnie.

Przede wszystkim sprawdziłem jak się ma sytuacja ze stopami procentowymi na świecie, bo jak wiadomo wzrost stóp powoduje spadek rentowności obligacji. Na stronce http://www.worldinterestrates.info/widzimy stopy wraz z ostatnimi zmianami. Stany i jeszcze 8 innych krajów mają bardzo niskie stopy (<=1%) z czego USA być może nie podniesie swoich do 2012/2013 zgodnie z komunikatami. Reszta krajów ma z czego schodzić, kiedy już sytuacja ekonomiczna się poprawi (inflacja?), a wraz z obniżaniem stóp obligacje będą bardziej w cenie. Tak więc ten okres może być dobry na wejście skoro większość stóp jest "wysoko", inflacja już sie dała gdzieniegdzie we znaki i polityka monetarna zainterweniowała, co przyczyni się w średnim okresie do zmniejszenia wzrostu cen. Pytanie tylko, czy ostatnie zwyżki stóp faktycznie już tą inflację pokonają.

(W końcu bodajże w zeszłym tygodniu USA zostało zaskoczone inflacją u siebie, więc nie wiadomo co FED postanowi).

To są teoretyczne przemyślenia, więc chętnie przeczytam czyjąś opinię na ten temat, czy w ogóle jest sens analizować tego typu dane, przy chęci wejścia w instr. oparte o obligacje rządowe.

Sory za odgrzanie, ale może komuś się przyda info, że właśnie taki kroczące SL ma bodaj DMPKO. Sam przez to zastanawiam się nad przeniesieniem konta z eMaklera do PKO, aczkolwiek z tego co pamiętam jedną z opłat tam jest opłata za prowadzenie rachunku (60zł/rok?), a eMakler cały czas za free. Ale coś za coś.

Witam wszystkich w związku z tym, że to mój pierwszy post na forum.

I przy okazji wywiad z prezesem z wczoraj.

Cytat:
Dlaczego zwlekaliście z premierą Sniper: Ghost Warrior na PS3?

Marek Tymiński: Po pierwsze zaczęliśmy pracować nad tym po kilku miesiącach od zakończenia prac nad wersją na Xboxa 360, bo dopiero wtedy mieliśmy komplet formalności spełnionych z Sony. Po drugie, tej pracy okazało się więcej, niż się spodziewaliśmy. To pierwsza nasza gra na PS3 i wydawało nam się, że pójdzie nam szybciej i prościej. Wreszcie po trzecie, samo Sony postawiło poprzeczkę bardzo wysoko.

Kod:
mod: regulamin obowiązuje od pierwszego posta. link należy opatrzeć cytatem ze źródła

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 15 lutego 2013 14:13:40
Liczba wpisów: 17
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,464 sek.

kxijsvox
icvhagzt
ajqtxblr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
isolcnvn
uvsplpru
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat