PARTNER SERWISU
djhwajog
Diglo

Diglo

Ostatnie 10 wpisów
Do v3nom

Rzuciłem okiem na wykres w szerszej perspektywie i bardzo zainteresował mnie okres 4.2009 - 10.2009 :)
Jeśli się to pokryje i powtórzy to nawet optymistyczne założenia "prawdziwe wyliczenia" 2,90 okażą się niewystarczające.... :) myślę ze pociąg lada dzięń ruszy a ja już mam bilet:)

Cytat:
Zasięg z trójkąta powinien być większy, wyznaczony na podstawie wysokości mierzonej bliżej lewej strony (zasięg 3,00).

mi maximum wuszło na poziomie 2,79 :) ale ko kwestia dokładności pomiaru :) ale masz racje jak tylko udas się przebić 2,50 to 25% zysku jest kuszącą ofertą :)

powiedz proszę w którym programie rysowałeś AT... dość dobrze widać świeczki :)

Cześć

Jeśli chodzi o HAWE to w moim przypadku tylko krótkoterminowa technika, która jak na razie wygląda dosyć dobrzde

kliknij, aby powiększyć

natomiast przy tak mało stabilnych zachowaniach stoploss jest moim największym przyjacielem.
również zastanawia mnie tak wielki obrót ale zakładam że "ktoś coś wie" a my dowiemy się za kilka , kilkanaście dni. warto poczekać z palcem na "sprzedaj" :)

http://www.attrader.pl równiez dobry :) w sumie to wszystkie 3 podobne .... różnią się szatą graficzną :)

Ja osobiście proponuje :

http://www.atcharts.pl
http://stooq.pl

javascript:insertsmiley('hello1 ','/forum/images/emoticons/hello2.gif') Brawo brawo brawo....
Myślę że to idealne uzupełnienie SW :)
na chwile obecną jeszcze się przegryzam przez ogrom informacji ale już widze ze znajde tu więcej niż potrzebuje :)

Gratuluje pomysłu i ciężkiej pracy

Witam

Czy można za pomoca Waszego systemu składać zlecenie "kroczący stop loss"? jeśli źle nazwałem, to w skrócie chodzi mi o możliwość ustawienia % różnicy między aktualnym kursem a zleceniem sprzedarzy, które to zlecenie automatycznie przesówało by się w górę gdy kurs znajduję się w trendzie wzrostowym.

Pozdrawiam

Wy tu wszyscy o abonamencie....

W obecnych czasach jak pisze WD jest problrm ze słowem pisanym ale super ruchem jest sama cena książki. 30zł za ABC giełdy + sam portal SW to już jest atrakcja i super posunięcie z tą publikacją. może właśnie zrodziła sie książka która wielu ludziom otworzy oczy na zagadnienia związane z giełdą a pewien odsetek zostanie inwestorami :)

A co do abonamentu. Ja osobiście nie dysponuje taką wiedzą by wpełni z niego kożystać i zakładam że nie tylko ja. Kupiłem raz abonament w promocji:) i zwariowałem z ogromu informacji które są dostępne. Dlatego myślę ze jak ktoś okazjonalnie kupi abonament i się przekona jak wiele SW oferuje to zanim wchłonie odpowiednią ilość informacji zeby móc z niego w pełni kożystać to już mu 90dni przeleci. może warto dodać info w książce zeby abonament aktywować dopeiro jak skończą czytać.

WD

A może warto zrobić zapisy na SW (przedpłata na konto) i hurtem dać polecenie wysyłki.... chyba że wolisz byśmy biegali po mieście i szukali książki ....

Celowo wybrałeś październik na datę wydanie ... wtedy odbicie na całym rynku będzie :P :)
liczysz na to że wszyscy bedziemy stać w kolejkach przed księgarniami a Ty spokojnie perełki z rynku skupisz :)

Pozdrawiam i gratuluje wysiłku. Chętenie zapoznam się z pozycją

@ Scarry

Dzięki :)

Ok dzięki :)

Spotkalem się ostatnio z stwierdzeniem iż w spółki z wyższą kapitalizacją częściej inwestuje zagranica niż polski Kowalski natomiast w spółki o niskiej lub średniej kapitalizacji inwestuje głównie Polska. W wyniku czego tempo i potencialny zasięg wzrostu spółek o dużej kapitalizacji po wejściu zagranicy jesz wyższy. natomiast te o niższej kapitalizacji rosną wolniej.
Masz może jakieś doświadczenie w tym temacie ??

FROG'u jeśli mozna mam pytanie :)

Mógłbyś jak dla laika wyjaśnić znaczenie kapitalizacji spółki w procesie podejmowania decyzji inwestycyjnych.
Ogólną definicję znam jednakże zastanawiam się jak wykożystać info o niskiej lub wysokiej kapitalizacji.
Z góry dziękuję.

Moim zdaniem posunięcie dość obiecujące. tylko niewiadomą stanowi finansowanie tyvh wszystkich stacji.

Albo Malec przeliczył się na swojej obecnej strategii albo trafiła mu się "dobra" opcja z tymi polo marketami.

jednakże optymizm zostawił bym na boku i poczekał aż ruszy kolejna stacja.... swoją drogła przydało by się wiedzieć jak tam postępy w tej sprawie... może ktoś przypadkiem bywa w okolicy i moze coś powiedzieć :)

oby tylko i tym razem Prezes dotrzymał słowa.

czy kotoś mogłby hasłowo podpowiezieć jak liczyć zasięg korekty...
Jakich medot używacie

z góry dziękuje

niestety obecnie momo jest firmą, w którą nie zainwestuje duży gracz. jeszcze troche potrwa zani momo pokaże co jest warta. do końca roku zostanie to tylko dla spekóły. może jak się momo rozrośnie i zacznie być w miare pewną firmą to i poważny, długoterminowy kapitał się pojawi :)

Cytat:
Niemoge sie zgodzic z tym ze akcje beda dostepne w kazdym biurze maklerskim.
Taka emisja bylaby zbyt droga, spodziewalbym sie poprostu kolejnej emisji z Dom Maklerski Capital Partners S.A.

Ja posiadam konto w Alior więc o ile zjk ma racje to tam ich nie nabęde. na giełdzie jestem dość któtko więc jeśli ktoś zechciał by udzielić wskazówek jak kupić/ zapisać się na te akcje w Capital Partners. są jakieś terminy, formularze itp???

a co do momo to osobiście jestem tu od samego początku :) i nogdy ten papier nie budził większego zainteresowania u inwestorów. "ruch" zawsze podobny a to dość dziwe. lecz z drugiej strony momo to inwestycja w obietnice o długim terminie realizacji:). Drugim aspektem nikłego zainteresowania może być fakt posiadanie zbyt dużej ilości akcji prze P. Malca, mógłby troche ich w rynek wpuścić to może by ożywienie nastało.

do techników :)

Jeśli ktoś zechciał by nakierować mnie jaka literatura lub inne zródła wiedzy moga pomóc mi w zrozumieniu prognozowania kursu (np liczenie najbliższego oporu )

Tak ładnie rośnie od kilku dni a tu taka cisza :)
Czyżby każdy po cichu zyski liczył :P

Czy nógłby ktoś przypomnieć o dywidendzie ? na jaki dzień trzeba mieć akcje.

jest najświeższa uchwała w sprawie emisji D
www.newconnect.pl/?page=get_eb...

po czym m49 pisze o emisji E której nigdzie nie znalazłem :) :

Cytat:
30 gr to cena emisyjna akcji serii E , dla dotychczasowych akcjonariuszy która będzie miała miejsce do 31 grudnia 2011 r. Jeżeli ktoś obejmie akcje serii D (czyli najbliższa emisja w cenie 50 gr akcja) , będzie miał prawo do objęcia akcji po cenie 30 gr

coś przegapiłem :)

Posiadam w proftelu akcje momo w takim razie jak mogę kupić akcje z emisji E skoro D nie są dla nas
AKT NOTARIALNY par 5 pkt. 1 "W interesie Spółki wyłącza się w całości prawo obecnych akcjonariuszy spółki do poboru akcji serii D " Trzeba się na nie zapisać ... wiecie może jakie biuro będzie prowadzić sprzedarz.
pozdrawiam

A czy ktoś z forumowiczów posiada jakieś konkretniejsze info o sytuacji huty. W którą stronę podążą, co planuje itd

a wie ktoś może po ile będa dostępne nowe pakiety :) ?

Nie wie na jakim etapie jest finansowanie inwestycji, natomiast z info przedstawianych przez firmę wiemy, że mają już umowę dzierżawy gruntu, jest firma, która dostarczy dystrybutoru i ta co ma budować a ostatnio pojawiły się zbiorniki na paliwo:) tak mi się wydaje ze te 2 - 3 miesiące można zacząć liczyć od teraz

Cytat:
Prosze o zgłoszenie błędów na prv jeżeli możesz. U mnie wszystko "się da" z tych rzeczy które opisałeś. W szczególności przegladarka mnie interesuje.

Mój brak doświadczenie w pracy z aplikacją wyszedł. :)

Po wnikliwej próbie udało sie :)

kliknij, aby powiększyć

Ponawiam tez moją prośbe o osąd teori
Cytat:
przebicie pod koniec marca jest wymowne czy to tylko zwykły błąd przy wyznaczaniu trendu bo na wyrkresie widać przebicie ale widać również ze przebicie dotyczyło krótkotrwałego trendu o większym impecie ale nie przebiło głównego trendu spadkowego.

Tak czy siak jeśli dobrze wytyczamy to i w jednym i w drugim przypadku trend jest spadkowy

kliknij, aby powiększyć

zastanawia mnie tylko fakt czy przy tak wyznaczonym trendzie - na moim pierwszym wykresie - przebicie pod koniec marca jest wymowne czy to tylko zwykły błąd przy wyznaczaniu trendu bo na wyrkresie :

kliknij, aby powiększyć

widać przebicie ale widać również ze przebicie dotyczyło krótkotrwałego trendu o większym impecie ale nie przebiło głównego trendu spadkowego.

Cytat:
Jak już rysujesz po knotach to dlaczego pierwszego pominąłeś?

Powód błachy :) nie dało sie wybrać 17 z pola daty a po dacie z wykresu wychodziły bzdury :)

a jak ma znaczenie i na co się przekłada czy rysuje po close czy High poza doznaniami wzrokowymi :)

Mam pytanie do doświadczonych w AT - zastrzegam że to moja druga praca z wykresem :) - czy na wykresie :

kliknij, aby powiększyć

prawidłowo wyznaczyłem trend, orory i wsparcie ?

Wiem że na forum znajduje się zakładka specjalna o AT lecz zdecydowałem się na umieszczenie go w tym wątku gdyż tyczy się dokładie tej spółki i może być przydatny bardzo początkującym gracza zdecydowanym na inwestycje w tę walor.

Dziękuje za odpowiedz :)

Czyli mamy kolejny dowód na to że Prezes wywiązuje się z obietnic i robi wszystko by dotrzymać terminów :)

Zastanawia mnie jedna kwestia : dlaczego mimo rzetelnych informacji - wg mnie dobrych dla inwestorów - realizacji planów i bużetów na zeszły rok kurs nie potrafi się wybić. Czy informacja o planowanej emisji może być głównym chamulcowym kursu ? Ciekwa jestem opini doświadczonych graczy.

Dobre pytanie :) obiło mi się tylko tyle o uszy że stacj mają być otwarte do końca 2011. a co do benzyny tonigdzie nie ma tego typu informacji.

nafta.wnp.pl/momo-ma-grunty-po...

prawdopodobieństwo wywiązania się z obietnic 3 stacji do końca 2011 rośnie. 1 już jest a grunty pod 2 kolejne są już w posiadaniu spółki

jeszcze nie ma co ocenać dajmy temu jeszcze 2 - 3 sesje :)

z AT to dopiero raczkuję lecz jesli dobrze "świeczkę" wypatrzyłem to na wykresie
www.atcharts.pl/SYNTHOS,analiz... w dniu 3.XII widać wisielca. Wiem że jesdna śiweczka to za mało lecz prosż bardziej doświadczonych o info czy spostrzeżenie jest trafne :) jeśli tak to zobaczymy jak kurs bedzie się miał do rekomendacji.

Snake napisał(a):

...Zanim określisz kierunek trendu, powinieneś najpierw określić jego siłę, czyli czy trend w ogóle jest. Proponuję do tego celu ADX (jest to część większego wskaźnika: DMI). Wskaźniki i systemy oparte na średnich (czyli m.in. MACD) będą dawały mylne sygnały w sytuacji braku trendu. Literatura podaje, że trend horyzontalny (brak trendu) to ADX poniżej dwadzieścia - według mnie jednak poniżej piętnastu. Ważny też jest kierunek ADX - jeśli rośnie, to trend niemal na pewno jest. Jeśli rośnie powyżej 15, to jest na 99%.

Co do ADX...

kliknij, aby powiększyć

Jeśli dobrze zinterpetowałem Twoje słowa Snake to trend wystepuje na 99% gdyż ADX jest na poziomie 44,77. Czy to dobra interpretacja ?

Mam pytanko co do ADX. Co oznacza ADX(14) i jak liczona jest warość - w tym przypadku 44,77 gdyż niejest to średnia z DI+ i DI-.

Pozdrawiam

Dzieki za wpisy. Miło, że mimo kolejny początkujący pisze to samo co reszta potraficie odnaleśc w sobie tyle cierpliwości i od nowa wałkowac te same temay :)
to na pewno sprzyja popularności formu i chęci udzielania sie a tym samym w przyszłości pomaganiu forumowiczom, którzy znajdą się w sytuacji analogicznej do mojej.
Tyle tytułem wstępu :)

Snake... :)

Mimo iż język Twojej wypowiedzi jest bardzo przystępny nasuwają mi się pytania co do zawartych wskazówek :)Piszesz...

Snake napisał(a):

...Musisz do sprawy podejść od strony praktycznej...

Trzymać akcje dłużej oznacza nie kupowanie spółek w sytuacji ryzykownej fundamentalnie. I od tego właśnie powinieneś zacząć.

Czy pisząc "ryzykownej fundamentalnie" masz na myśli, że jakieś kwestjie (wskasniki itp) AF nie sa spełnione.. ? Jeśli tak to prosił bym Ciebie lub innych:) o podanie miejsca z którego mogę czeprać wiedze o AT i o ewentualne zawęrzenie tamatyki do kwestji najpotrzebniejszych. Przede wszystkim zalezy mi na podstawowych wskaźnikach AF, któr pomogą mi w doborze i ocenie potencjalnych spółek w które zechce zainwestować. Musze przyznać iż "przygodę" z giełdą rozpoczołem niedawno i skoncentrowałem się na zaznajomieniem się bardziej z AT niz AF. obecnie "przerabiam"

1) John J. Murphy - Analiza techniczna rynkow finansowych
2) Elder-zawod inwestor gieldowy

Obie pozycję dotyczą AT więc stąd może wynikać mój sposób gry na EMA :).
Prośba o źródła informacji odnośnie AF ...
co myślicie o : www.analizy-akcji.pl/spolki/an... ??

Obecnie, ze względu na mały portfel koncentruje się na spółkach z wyceną do 1,5zł/akcje
Chodz nie ukrywam że na EEX i Synthosie równiez udało się zarobić lecz to bardziej przypadek niż zamierzone działanie :)

Na chwile obecną mam mam kilka kwestji - wynikających z Waszych odpowiedzi- w które będe musiał się wgłębić i pojąc o co w tym chodzi i mam nadzieję, że nie zapomnicie o moim wątku i w miare możliwośc bedziecie odpowiadac na pytania początkującego gracza.

Mam także prośbe do innych poczatkujących, aby tan wątek traktowali jako miejsce do zadawania swoich pytań gdyż takim zachowaniem pomożemy uporzątkować forum i usustematyzować wiedze :)

Brak chętnych do podzielenia się wiedza a może pytania zbyt banalne... :) Chyba że post nie w tym dziale co trzeba.

Witam.

Dla wielu pytania mogą wydawać się banalne, lecz znajda się i tacy, dla których, Wasze odpowiedzi okażą się przydatne. Dlatego tez postanawiam zacząć - bodajże 3 na tym forum - temat pt „pytania początkujących graczy”

1) Zasadniczą kwestią, którą chciałem poruszyć to sprawa kupna i sprzedaży akcji na podstawie EMA3 (4, 9, 18) i MACD. (chyba, że dla amatorów możecie polecić coś innego ) Zauważyłem ze sygnały kupna nie pokrywają się ze sobą, lecz występują w niewielkich odstępach czasowy, co jak zakładam wynika ze sposobów licznie wskaźników.
Na skale moich inwestycji (portfel poniżej 1000zł) metoda się sprawdza chodź jest bardzo kosztowna , gdyż częstotliwość występowania sygnałów jest duże i w krótkich okresach czasu, co zapewne cieszy mój DM . Pytanie, zatem jest takie: •„W jaki sposób przesortować sygnały i wyodrębnić te najbardziej wartościowe, czy sygnały MACD uznawać za potwierdzenie dla EMA3” – jakie jest wasze doświadczenie w tym temacie.

PS: Ostatnio zetknąłem się z tematyka oscylatorów jednakże na chwile obecna jest to dla mnie temat całkowicie obcy, wydaje mi się, że może mieć on duży wpływ na interpretacje sygnałów.

2) Kolejną kwestią, którą chciałbym poruszyć to sprawa zależności pomiędzy emisją akcji z PP a kursem akcji. Do niedawna cieszyłem się z faktu posiadania pakietu Boryszewa, w szczególności, gdy ostatnie dni były zielone aż tu nagle – po emisji akcji z PP - kurs zaczął spadać. Kilka dni wstecz dla profilu Boryszewa widniał tylko profil „Akcje ciągłe” (te posiadam) a bodajże wczoraj pojawił się także profil „PP i PAD” – i jest on o wiele wyżej notowany. Jeśli mógłbym prosić bardziej doświadczonych graczy o proste wytłumaczenie, dlaczego tak się dzieje i czy jest to zasadą czy przypadkiem, że po pojawieniu się akcji PP kurs akcji ciągłych spada.

3) Ostatnią kwestią w tym poście jest sprawa wyznaczania linii trendu . Od strony podręcznikowej przygotowałem się do tego dość dobrze. Rozumiem jak i na jakiej podstawie się go rysuje, ale problem pojawia się z praktyką. Wyznaczenie trendu na wykresie obejmującym kilka miesięcy nie stanowi dla mnie problemu gdyż „mam” widoczne górki i dołki i wytycznie linii jest proste. Natomiast, jeśli chciałbym wyznaczyć trend na podstawie max 1 miesiąca sprawa zaczyna się komplikować. Brak jakichkolwiek „znaczących” górek czy dołków, wahania kursu niewielkie. Zatem pytanie brzmi: „ Czy da się – i ma sens – kreślić trend dla „średnio ruchliwego kursu” w okresie 1 miesiąca? Jak również, jaki rodzaj wykresów z waszego doświadczenie lepiej nadaje się do dokładnego rysowania trendu.

PS: Jestem świadom, że nie zawsze trend występuje blackeye

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 10 grudnia 2011 08:33:38
Liczba wpisów: 38
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,555 sek.

ocllakks
qtqcxfdf
chtqpwsr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
quaitwbl
qtqcyarl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat