Temat:
DIGATE
wiadomo kiedy zapisy na akcje nowej emisji?
|
|
Temat:
MANYDEV
no to dyskonto jest potężne, nawet jeśli część inwestorów nie wie o co chodzi to dla innych to jest mega okazja:) chyba że o czymś nie wiem i np kurs bardzo spadnie po końcu notowań pda albo nie zatwierdzą emisji ale nie wiem dlaczego tak miałoby się stać.
|
|
Temat:
MANYDEV
Czemu jest taka duża różnica między ceną PDA a akcji, o co chodzi?
|
|
Witam mam następujące pytanie: jak policzyć stratę na giełdzie gdy obliczam dochód na osobę w rodzinie do stypendium, czy ta strata liczy się tak samo jak dochód tzn pomniejsza dochód na osobę? W takim przypadku miałbym mniejszy dochód i większą szansę na stypendium.
|
|
Temat:
ORZLOPONY
witam, wiecie kiedy zostaną rozliczone zapisy dodatkowe i kasa pod nie zablokowana wróci na konto?
|
|
Temat:
BORYSZEW
Witam. Wiecie gdzie można znaleźć emisje z Prawem poboru na 2010rok które są jeszcze przed dniem ustalenia prawa poboru? Te w bieżące informacje/prawa poboru są już po odcięciu a gdzie indziej nie mogę znaleźć.
|
|
Temat:
FONECO
witam kiedy trzeba posiadać akcje żeby dostać prawa poboru?
|
|
Temat:
ORZLOPONY
bibiak73 napisał(a):skrypciu napisał(a):witam, wiecie czy do końca roku są jeszcze jakieś emisje z PP? Bo chciałem zrobić stratę podatkową. czy możesz napisać jak to zrobić Kupujesz akcje z prawem poboru, w dniu odcięcia praw poboru (tzn 3 dni wcześniej niż jest w komunikacie spółki naprawdę) kurs spada i na rachunku są akcje pomniejszone o teoretyczną wartość praw poboru i prawa poboru których jeszcze nie można sprzedać bo są nienotowane, sprzedajesz te akcje ze stratą i masz teoretyczną strate na akcjach i prawa poboru o koszcie nabycia 0 na rachunku, potem możesz sprzedać prawa poboru lub zapisać się na akcje nowej emisji, wartość PP jest równa teoretycznej stracie którą poniosłeś więc nic tracisz, zobacz sobie np wczorajsze notowania Boryszewa, ten spadek kursu jest teoretyczny i wynika z odcięcia PP, nie za bardzo umiem to tłumaczyć. I w ten sposób nie płacisz podatku za bieżący rok, ale "odsuwasz go w czasie" na rok przyszły
|
|
Temat:
ORZLOPONY
witam, wiecie czy do końca roku są jeszcze jakieś emisje z PP? Bo chciałem zrobić stratę podatkową.
|
|
dzięki za odpowiedź
|
|
mam pytanie o PP: zobaczyłem dzisiaj że pojawiły się na moim rachunku, co z nimi zrobić? jak zapisać się na emisję akcji, czy jak sie nie zapisze na emisje to przepadną, czy lepiej je sprzedać? dodam że jestem początkujący na gpw.
|
|
Temat:
RUCH
witam, wiecie może dlaczego cena spada skoro jest wezwanie po 10,7zł bo nie wiem o co chodzi?
|
|
witam, mam takie pytanie: dlaczego w niektórych spółkach w tej tabeli notowanie bez dywidendy jest np. 3 lub 4 dni przed ustaleniem prawa do dywidendy a nie 2 tak jak w reszcie spółek (ostatnia sesja w której można kupić akcje żeby dostać dywidende 3 dni przed ustaleniem prawa)przykłady: kruszwica, fastig, hydrotor, northcoast? Mam nadzieje że napisałem w miare zrozumiale:P
|
|