Pozwalam sobie zacytować guru: Cytat:Uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo zapaści na wielu rynkach finansowych. Pieniądze nadal są w rękach ignorantów, których jedynym atutem jest faktyczna władza. Dla nas jest to ogromny problem. Na rynkach instrumentów pochodnych nadal obraca się nominałami o sumie większej od bogactwa całego świata. To te rynki są najbardziej zagrożone zapaścią.
W dłuższej perspektywie spodziewam się też krachu na euro i dolarze. Ludzie wezmą się wtedy za szukanie winnego. Będą obwiniać traderów i spekulantów. Kryzys to jednak także możliwości – dzięki właściwej edukacji można w kryzysie rozkwitnąć. Van Tharp - wywiad
|
|
Z dzisiejszej perspektywy można by już nawet zaryzykować stwierdzenie: prorocze słowa. ;) Grecja przestanie spłacać zadłużenie, zachwieje to albo może nawet wykolei parę instytucji finansowych (przed rokiem to ponoć francuskie banki miały greckiego śmiecia najwięcej; nie wiem, jak jest teraz), a potem już z górki... Miast jednak rozpaczać, warto się zastanowić, gdzie tu teraz uciekać z kasą? Jakiejś spokojnej przystani na horyzoncie nie widać. Może umiejętne przeskakiwanie z między pękającymi balonikami (można domniemywać, że zachowają pewną kolejność przy pękaniu)?...
|
|
Temat:
MIESZKO
Może się mylę, ale ustalona cena (relatywnie wysoka) wydaje się dość optymistyczną informacją dla aktualnych akcjonariuszy i sugeruje wiarę w perspektywy. Bo chyba nikt nie ma wątpliwości, że Litwini nie zadowolą się odsetkami od obligacji, a zamiany na akcje nie dokonywaliby raczej powyżej ceny rynkowej...
|
|
Temat:
CORMAY
Pioneer Pekao Investment Management zrealizował część zysków: Cytat:Działając na podstawie art. 70 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. 2009, Nr 185, poz. 1439) Zarząd PZ CORMAY S.A. (Spółka) z siedzibą w Łomiankach informuje, że w dniu 04 lutego 2011 r. do siedziby Spółki wpłynęło zawiadomienie od akcjonariusza Pioneer Pekao Investment Management S.A. o następującej treści: "Pioneer Pekao Investment Management S.A. (PPIM), działając zgodnie z art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. b ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych [Dz. U. z 2005 r. Nr 184, poz. 1539 z późn. zm.], zawiadamia o spadku łącznego zaangażowania do poziomu 4,97 % całkowitej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu spółki: PZ CORMAY S.A. w zakresie instrumentów finansowych wchodzących w skład portfeli zarządzanych w ramach wykonywania przez PPIM usługi zarządzania portfelem instrumentów finansowych." Zgodnie z wyżej opisanym zawiadomieniem, zdarzeniem powodującym zmiany w stanie posiadania akcji była sprzedaż akcji dokonana dnia 31 stycznia 2011 r. Przed zmianą stanu posiadania, akcjonariusz posiadał 1.299.896 akcji, stanowiących 5,23% w kapitale zakładowym Spółki, co dawało prawo do 1.299.896 głosów na WZA, stanowiących 5,23% w ogólnej liczbie głosów. Po zmianie stanu posiadania, akcjonariusz posiada 1.236.557 akcji, stanowiących 4,97% w kapitale zakładowym Spółki, co daje prawo do 1.236.557 głosów na WZA, stanowiących 4,97% w ogólnej liczbie głosów. ( link)
|
|
Nie wiem, czy AT to najlepsze narzędzie do badań nad zachowaniem kursu TPE  Dzieją się tu cuda-niewidy i nie nam maluczkim przewidywać przyszłość. Najpierw wsparcie pękło z hukiem i zdawało się, że żywego ducha nie ma po stronie K. Potem jednak się kupcy znaleźli i nawet fixing wyszedł na solidnie zielono. Dziś sporo przewalania, ale nie widać jakoś byczych nastrojów... Obawiam się, że to entuzjastyczne odbicie mogło być spowodowane tylko kombinacją pracy reżysera z dużym portfelem oraz pieniędzy drobnych graczy, czekających na dołek. Teraz wracamy do osuwania...
|
|
Temat:
TAURONPE
Zamknięcie na 6,20. Teraz trwa czerwona sesja w USA. Jak wschodnie giełdy podłapią minorowe nastroje, to w poniedziałek i u nas otwarcie poniżej poziomu 6,20, fajerwerki ze stop-lossów i testowanie kolejnych wsparć na 6,00 i 5,80... Jedyna nadzieja w tym, że wszyscy już tu chyba stracili nadzieję, a jak już wszyscy na giełdzie zaczynają myśleć jednakowo... ;)
|
|
Temat:
TAURONPE
paczosnek napisał(a):Scenariusz trójkątowy definitywnie zdechł, mam nadzieje że przynajmniej moja alternatywna koncepcja w postaci trendu bocznego w granicach 6,85 - 6,20 się zrealizuje, bo jak nie to wariant PZU Trzeba obserwować walkę na 6,20. Powiem Wam, że determinacja wywalającego jest naprawdę imponująca. Kurs pikuje w kierunku 6,20 z takim impetem, że chyba nie będę się spieszył z zakupami. Obawiam się, że nie zdziwiłoby mnie już chyba zejście poniżej 6zł - tym bardziej, że nikt nie rozważa nawet takiego scenariusza... To już wyścigi - im więcej wywalą teraz w rynek, tym więcej i taniej odkupią potem od SP...
|
|
Stało się - 9,99. Ale chyba się nie skuszę na tę promocję
|
|
Temat:
TAURONPE
Jest jeszcze jedno możliwe wyjaśnienie - instytucjonalni oczekują sprzedaży pakietu przez Skarb Państwa i samo to powoduje, że: a) kurs nisko, bo wszyscy się boją podaży; b) kurs nisko, bo warto go nisko trzymać, żeby tanio odkupić od SP; c) kurs nisko, bo po co skupować i go zawyżać, skoro można będzie tanio objąć pakiet SP. Do czasu sprzedaży pakietu SP nie liczyłbym na spektakularne wzrosty, choć, oczywiście, na giełdzie niespodzianki to codzienność...
|
|
Temat:
BORYSZEW
Nie rozeznaję się w fundamentach i perspektywach tej spółki (te zresztą dość niepewne, bo duże znaczenie ma sytuacja makro, a ta dość krucha), ale mam wrażenie, że na razie kursem rządzą tu całe tłumy akcjonariuszy tylko czekających na lekkie podbicie, żeby pozbyć się akcji (a tych, po emisjach, mają aż nadto). Jeśli ktoś chciałby się doważyć, to może skupować i skupować na tych poziomach cenowych jeszcze bardzo długo. Mam wrażenie, że arkusz zleceń jest tu po prostu za ciężki na spektakularne wzrosty...
|
|
Temat:
GTC
Zasysania jakoś nie widziałem (chyba, że miało miejsce pod koniec sesji, której, dzięki zmienionemu harmonogramowi nie jest mi dane podziwiać  ), ale niewielki cień dzisiejszej (iście koszmarnej) świecy zdaje się wskazywać, że zabawa dopiero się zaczyna. Fani spadających noży, którzy szukają nowego Bomi - zapraszamy!
|
|
Temat:
LUBAWA
Uwagę przyciąga bezruch, jaki tu panuje. Niby wiszą duże zlecenia sprzedaży, niby pojawiają się "straszaki", a jakoś nie widać, żeby ktokolwiek tu coś wyprzedawał. Nie jestem fanem giełdowych teorii spiskowych, ale to mi wygląda na trzymanie kursu i skubanie zrezygnowanych. O samych zakupach się nie wypowiadam, ale zachowanie kursu przypomina trochę scenariusz z Mieszka - ostry wzrost i korekta po wielomiesięcznej konsolidacji, potem wyjaśnienie fenomenu przez zapowiedź dużego przejęcia, co do którego pojawiają się wątpliwości, konsolidacja w połowie drogi od szczytu, dłuższe granie na nerwach spekulantów, a kiedy tylko rozejdą się zrezygnowani (pozbywszy się uprzednio akcji, rzecz jasna) - jazda do góry jeszcze przed Walnym i przyklepaniem transakcji.
|
|
Temat:
IDMSA
Oto i piękna ilustracja starej prawdy, że nic tak nie dynamizuje wzrostów, jak kompletne zaskoczenie inwestorów. Wszyscy chyba patrzyli w dół, wypatrując jakiegoś sensownego wsparcia (po tym, jak pękło parę poprzednich), a tu taki odjazd... Prawdę mówiąc, informacje o rozruchu PBP i prognozy zysków odbierałem raczej jako coś, co tylko ułatwi sypanie akcjami...
|
|
Temat:
HELIO
Frog napisał(a):A komentując dzisiejsze spadki, to zakładając że więszkość podaży pochodzi od Bogdana Bankowego, czeka nas jeszcze 25 podobnych sesji, aż wystrzelają się do ostatniej akcji To nie może być fundusz. Ktoś, kto ma do upłynnienia ćwierć miliona akcji nie zaczyna ewakuacji ani nawet nie redukuje pozycji w taki sposób, chyba, że dyskontuje jutrzejszy koniec świata.
|
|
Temat:
PGNIG
jtb napisał(a):Panowie, proponuję za bardzo nie myśleć o tej spółce. To nie kgh, pko, peo czy pkn. Ja traktuję tą inwestycję jak lokatę, z bardzo prawdopodobną premią za 'cierpliwość'. Ja tam traktuję jak lokatę, tylko z częstszą kapitalizacją zysków
|
|
Temat:
PGNIG
Może za mało im tu biznesu, a za dużo polityki? Sposób, w jaki kurs "odbija się" od wsparcia, zdaje się sugerować, że będzie jeszcze gorzej. Jeśli nie dokopią się na dniach do jakichś fantastycznych złóż...
|
|
Może rzuć te szczegóły publicznie; wielu z nas pracuje na Linuxie... :) Są w ogóle jakieś narzędzia pisane dla Linuxa? Kojarzę JStock (międzyplatformowy) - próbowałem lobbować u jego autorów za wsparciem naszego parkietu, ale przeszkodą jest chyba brak naszych notowań w bazach Yahoo Finance, którymi się zasilają...
|
|
Temat:
COLIAN
Nieźle ktoś właśnie wciąga te "batony"  Dawno tu chyba nie było takiego ruchu. Przy okazji: Parkiet napisał(a):Na drożejące surowce narzekają też producenci słodyczy. Ceny ziarna kakaowego biły w tym roku historyczne rekordy, a cukier od początku roku zdrożał o ponad 40 proc. Co ciekawe, nie widać tego w wynikach spółek. – Ceny cukru i ziarna kakaowca rosną już od dłuższego czasu, a producenci słodyczy poprawiają wyniki. To znaczy, że spółki dostosowały się do sytuacji rynkowej i poczyniły oszczędności gdzie indziej, aby utrzymać marże – komentuje Monika Kalwasińska z DM PKO BP. Z drożejącego cukru cieszy się Astarta, największy producent tego surowca na Ukrainie. W tym roku szczególnie dużo działo się na rynku kakao. Charakteryzuje się on bardzo silną koncentracją podaży. Trzy kraje – Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja – odpowiadają za ponad 65 proc. światowej produkcji. – Wystarczy, aby w jednym regionie upraw zmienił się poziom produkcji, nastąpiły problemy logistyczne lub uległa zmianie polityka handlowa, by nastąpiły gwałtowne ruchy cen – podkreśla analityk z BGŻ. Co ciekawe, w ostatnich miesiącach znaczny wpływ na rynek kakao miały działania spekulacyjne. W lipcu brytyjski fundusz hedgingowy wykupił cały europejski zapas surowca. Była to największa od 14 lat transakcja na tym rynku. ( link)
|
|
Temat:
PGNIG
Kurs wrócił na dolną bandę, a nawet - zdaje się - ją naruszył. Jeśli dzisiejsza dystrybucja nie miała jakichś prozaicznych, tymczasowych przyczyn typu podatki (ostatni dzień na zamknięcie pozycji w 2010 roku), to niebawem może zaboleć...
|
|
Temat:
TAURONPE
adam1226 napisał(a):W swieta bylo troche inforamcje o tym, ze glownie na Pomorzu zostaly pozrywane linie energetyczne; Z tego co mi sie udalo dowiedziec to na terenie tych awari glownie operuje Energa. A czy to (skutki gorszej pogody, pomijając jakieś klęski żywiołowe i kataklizmy) ma w ogóle jakiś wpływ na kondycję spółki i jej wycenę rynkową?? Jeśli już, to raczej tego typu rzeczy: Cytat:KGHM Polska Miedź i Tauron Polska Energia rozważają wspólne stworzenie podmiotu, który wybudowałby elektrownię atomową, poinformowali prezesi obu spółek. Nie podali jednak szczegółów tych planów. ( link)
|
|
Temat:
SYGNITY
...a kurs, w reakcji na te doniesienia, -3%. "Sprzedają fakty"?
|
|
Wygląda na to, że "drogo" to jednak pojęcie bardzo względne, bo IPO niby poszło drogo, a to nadal rośnie, i rośnie, i rośnie...
|
|
Temat:
POLNORD
Cytat:TRANSAKCJE PAKIETOWE 31 POLNORD PLPOLND00019 33,00 6900 455,40 ... Pakietami po 33zł poszło dziś prawie 2 miliony akcji (8,6% spółki)...
|
|
Temat:
PGNIG
PGNiG rozpoczął na Pomorzu wiercenia w poszukiwaniu gazu łupkowego ( link). Wyniki badań poznamy pewnie już za parę lat Z kolei - ciekawostka - we wróżbach SaxoBanku jednym z szalonych, ale wcale prawdopodobnych scenariuszy na 2011 jest coś takiego: Cytat:Cena gazu ziemnego rośnie o 50%U progu 2011 r. na rynku gazu ziemnego występuje nadpodaż będąca rezultatem tego, że w trakcie globalnego spowolnienia gospodarczego podaż przez dwa lata przekraczała popyt, a inwestorzy mogli odnotować na tym paliwie dwucyfrowe straty. Lecz zwiększony popyt przemysłowy, rekordowo niskie ceny w porównaniu z ropą i węglem, spłaszczanie krzywej kontraktów forward, a także działania związane z propozycjami skierowania większej części rezerw gazu ziemnego Stanów Zjednoczonych na eksport sprawiają, że pasywne inwestycje w gaz mogą okazać się bardziej zyskowne. Na dodatek atak zimy prowadzi do szybkiego opróżniania magazynów – to właśnie dlatego na 2011 r. przewidujemy przypadający raz na ćwierć wieku wzrost ceny gazu ziemnego o 50%. ( link) Na PGNiG trwa tymczasem przewalanie kosmicznych pakietów w rejonie linii trendu. Cena nie spada pod kreskę, więc duże, 100-tysięczne zlecenia S traktuję póki co jako straszaki i próbę trzymania kursu (jakaś krótka pozycja do zamknięcia?).
|
|
Temat:
TAURONPE
Ależ tu buja! Najpierw szybka jazda na rekordy, a teraz takie wywalanie! Wygląda na to, że część grubasów zrealizowała strategię "obkupić się na górce - wyprzedać na dołku" ;) Chyba, że ci, co kupowali, i ci, co wyprzedają, to różne "grubasy", o różnym horyzoncie inwestycyjnym. Tak czy siak - taka podaż trochę jednak dziwi...
|
|
Temat:
PGNIG
...i kurs uderzył w dno.  Jeśli 3,57 nie pęknie, to teraz powinno odbić w górę. Czy ta obniżka taryfy ma naprawdę aż tak duży wpływ na wynik spółki? Tym bardziej, że: Cytat:Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo sprzeda w tym roku więcej gazu niż rok wcześniej. Wolumen sprzedaży może wynieść 13,8-14 mld m sześc. - powiedział PAP Tomasz Karaś, dyrektor departamentu do spraw strategii PGNiG. "Zeszłoroczna zima była ciężka. W tym roku również pogoda nas nie rozpieszcza. Mieliśmy mroźny koniec listopada, grudzień. To pozwoliło nam zwiększyć sprzedaż" - dodał. ( link)
|
|
Temat:
MIESZKO
To właśnie o zagranicznych graczy mi chodzi. Mam wrażenie, że z wizerunkową ofensywą zagranicy cały polski sektor radzi sobie średnio. Genialnie zresztą podsumował zagrożenia Dolarman w wątku Jutrzenki; pozwolę sobie zacytować: Cytat:Obawiam się jednak akcja "Wedel" odbije się jeszcze jedną "czkawką" . Otóż, póki Kraft miał w swoim portfolio Wedla, nie zależało mu na dublowaniu produktów i wstawiania nowych indeksów będących konkurencją dla własnych marek. Jednak w momencie zbycia spółki na półkach marketów automatycznie pojawiły się produkty typu "Delicje Milki" - przecież znając doskonale wyniki sprzedażowe poszczególnych brandów Wedla łatwo wprowadzić produkty z dobrym logo( w porównywalnej cenie) mogących ugryźć część tortu z zyskownej półki. Na dzień dzisiejszy Kraft od momentu pozbycia się Wedla wprowadził już przynajmniej kilkanaście nowych produktów, będących bezpośrednią konkurencją dla produktów tej właśnie spółki, co oczywiście rykoszetem uderza w całą słodką branżę. Co więcej mając ich budżet, zdecydowanie łatwiej wejść do sieci i kupić indeks dla nowości niż np JTZ czy Mieszko. A półki nie są z gumy i żeby egzystować mógł ktoś - ktoś egzystencję zakończyć musi. A poza tym, sieci nie rezygnują z marek własnych a wręcz przeciwnie, mocno w nie inwestują bo są wysoko marżowe. Miejsca więc jeszcze mniej.
Tak więc wniosek jest jeden - w sieciach walka na całego, a wygrywają Ci którzy lepiej się rozpychają i więcej płacą. Ot takie proste, aczkolwiek bolesne prawa rynku. Teoretycznie łatwiej jest w detalu, jednak ostatnie półtora roku to tragedia dla tego kanału, zwłaszcza w miastach. Praktycznie wszyscy duzi dystrybutorzy ) nie mający sieci własnych ) notują spadek obrotów w kanale detalicznym, a lepiej raczej już nie będzie, bo co i rusz słychać o ambitnych planach Tesco, Biedronek, Lidlów i innych wynalazków. W grudniu Mieszko promuje się tym: A od przyszłego roku, mam nadzieję, wizualną stroną produktów Mieszka zajmą się litewscy fachowcy. Ich produkty prezentują się kapitalnie:
|
|
Temat:
IDMSA
Wsparcie na 2,80 może zadziałać tak samo, jak przystanek na 3,00 (lekkie odbicie i powrót do spadków). Przed nami, zdaje się, kiepski raport. Teraz dyskontują go co bardziej przewidujący, potem (po publikacji) wysypią się jeszcze ci, których on zaskoczy i pewnie gdzieś wtedy przyjdzie dobry czas, żeby polować na odwrócenie trendu. Z jednym zastrzeżeniem: trzeba wierzyć w tę spółkę. Ja jakoś ciągle się waham - karkołomne plany i nieprzeciętne możliwości... BTW: Ładny nowy design: IDMSA.
|
|
Temat:
IDMSA
Widzi mi się przez lupę (choć nie ręczę, że odpowiednio starannie kreślę kreski), że pękło tu wsparcie z dwuletniego trendu wzrostowego. Obroty i determinacja, żeby wypychać duże pakiety w takiej promocji, mogą wskazywać, że prawdziwe spadki to tu dopiero będą. Zabieram cofany od jakiegoś czasu pod naporem podaży koszyczek i czekam na rozwój wypadków...
|
|
Temat:
TAURONPE
Pink_Floyd napisał(a):Szeroki psuje nam robotę. Ciekawie będzie na fixingu. Panowie, jakie macie plany? Trzymacie dalej w nadziei, że ostra zima pomoże spółce, czy może korzystacie z podbitki i inkasujecie zysk? W dłuższej perspektywie podejrzewałbym TPE o jeszcze spory potencjał wzrostu. W krótkiej - być może niegłupim pomysłem było oddanie na dzisiejszym fixingu. Jeśli dobrze zerkałem, w dogrywce zawisła spora ilość akcji po prawej stronie i nie wiem, czy w poniedziałek ktoś nimi nie sypnie na lewo.
|
|
Temat:
MIESZKO
Cytat:Zmysłowe królestwo nadzienia w telewizjiW grudniu wystartuje telewizyjna kampania reklamowa firmy Mieszko. Motywem przewodnim kampanii będzie pełen emocji i elegancji spot reklamowy pod hasłem "Mieszko. Królestwo Nadzienia". Kampania prowadzona w okresie świąteczno - noworocznym jest kolejnym etapem budowania znajomości marki Mieszko jako brandu parasolowego produktów czekoladowych oraz wzmacniania znajomości brandów indywidualnych segmentu produktów upominkowych, takich jak: Chocoladorro, Cherrissimo oraz Amoretta. ( link) Myślicie, że Mieszko jest w stanie skutecznie konkurować z silnymi markami większych graczy?
|
|
Temat:
TAURONPE
Choina89 napisał(a):Dużo już zostało powiedziane na temat najbliższego piątku, ale nie uważacie jednak, że 17.12 cena rzeczywiście poszybuje w górę? Skoro trzeba będzie wymienić bioton na tauronpe, no to chyba logicznym będzie ten ogromny popyt, a co za tym idzie wzrost ceny, czyż nie? Żeby cena rosła, popyt musi być większy niż podaż. Obecności popytu można być pewnym (choć nie wiem, czy nie mogli się niektórzy doważać już wcześniej); skąd pewność, że nie będzie równoważącej go podaży?? Być może rzeczywiście będzie skok w górę, nie neguję tego, ale nie rozumiem skąd przypuszczenie, że ktoś tej - od dawna spodziewanej - presji popytu nie wykorzysta, żeby wypchnąć swój pakiet kupiony np. po 5,50? Jak zauważył, w nieco innej sprawie, Frog - "na giełdzie nie ma nic pewnego". Gdyby można było robić łatwe pieniądze na zmianach składu indeksów, wszyscy bylibyśmy już "na plaży na Karaibach" (jak z kolei marzy John Rambofeler) ;) PS. Fajny pakiet dziś przeszedł z rąk do rąk - 60.500 akcji po 3,95 (sic!).
|
|
Temat:
GPW
Cytat:GPW W WARSZAWIE SA zakończenie okresu opcji stabilizacyjnej 14.12. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 14/2010 Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. ("GPW", "Spółka") informuje, że w dniu 9 grudnia 2010 r. zakończył się okres opcji stabilizacyjnej w związku z pierwszą ofertą publiczną akcji GPW ("Oferta") (...) Okres opcji stabilizacyjnej był okresem 30 dni od dnia pierwszego notowania akcji Spółki na GPW, podczas którego Menedżerowie Stabilizujący mogli nabywać na GPW akcje Spółki w liczbie stanowiącej do 10% ostatecznej liczby akcji Spółki oferowanych w ramach Oferty w celu stabilizacji ich kursu giełdowego na poziomie wyższym niż poziom, który ustaliłby się w innych okolicznościach, gdyby takie działania nie były podejmowane. (...) I byłoby to może nawet niepokojące, gdyby nie to, że: Cytat:(...) W okresie opcji stabilizacyjnej nie zostały podjęte przez Menedżerów Stabilizujących żadne działania stabilizacyjne w celu stabilizacji kursu notowań akcji Spółki. (...) Nawiasem: ktoś z bywalców trzyma jeszcze ten papier?
|
|
Temat:
HAWE
Rynek chyba naprawdę wierzył w ten sukces (i go dyskontował), bo po rozczarowaniu wsparcie pękło bez większej walki (chyba, że to mi się tylko wydawało, że tam jakieś wsparcie jest). Ciekawe na jakim poziomie uderzy o dno...
|
|
Temat:
MIESZKO
AmerBrokers? Pierwszy raz obniżyli z "kupuj" do "trzymaj", gdy cena osiągnęła ich docelowe 1,65. Potem też przeszli na "neutralnie", a Mieszko w międzyczasie podwoił wartość rynkową... Cena może jeszcze spadać - widać sporą determinację wywalającego, który jednym sypnięciem spycha kurs o 10gr, a potem pozwala mu powoli wrócić wyżej. Zabawa powtarza się od dłuższego czasu. Póki co - z całym szacunkiem - moja rekomendacja dla AmerBrokers: "olej"
|
|
Temat:
MIESZKO
Korekta: 14,7 mln złotych zysku, oczywiście
|
|
Temat:
MIESZKO
Cytat:W uzupełnieniu raportu bieżącego nr 34/2010 z dnia 30 listopada 2010 roku Spółka informuje dodatkowo, iż warunkowa umowa nabycia udziałów UAB TB Investicija została podpisana w oparciu o sporządzone przez niezależnych doradców szczegółowe wyceny wartości nabywanych udziałów . Ponadto przeprowadzono badanie due diligence zarówno finansowe, podatkowe jak i prawne. Zdaniem Zarządu Spółki wartość transakcji jest godziwa dla ogółu akcjonariuszy ZPC Mieszko SA. Jednocześnie spółka informuje, iż za 2009 rok skonsolidowany zysk netto nabywanego podmiotu wyniósł 12,7 mln Litów. W 2010r. spodziewana jest dalsza poprawa wyników finansowych grupy. MIESZKO: Zawarcie umowy znaczącej - uzupełnienie informacji11 mln złotych zysku, w 2/3 albo 3/4 wypracowanego na litewskim rynku. Dla porównania - Mieszko zarobił w 2009 niespełna 9 mln.
|
|
Temat:
CORMAY
1zł to wartość nominalna. Emisja pójdzie po 5,50. Przy odrobinie szczęścia - można było ostatnio dostać za tyle pakiet na parkiecie
|
|
Temat:
WAWEL
Co post, to 100 zł wyżej  Pieniądze to jednak lubią cieszę... Pytanie tylko, czy to już nie koniec. Wydaje mi się, że ostatnio widywałem jakieś komunikaty o wyprzedawaniu się różnych udziałowców. Czy ktoś jest w stanie ocenić jak obecna wycena rynkowa ma się do wartości i perspektyw tej spółki?
|
|
Temat:
MIESZKO
Nie powiem, żeby mnie ta argumentacja przekonywała. Brak informacji zawsze uderza w drobnych inwestorów, bo każdy duży gracz ma jednak ludzi, którzy mają czas i umiejętności, żeby zrobić solidny research, prześwietlić kondycję przejmowanej spółki, nakreślić scenariusze tej operacji i samodzielnie dotrzeć do informacji, do których ja nigdy nie będę miał dostępu. Można ufać zarządowi, ale, naprawdę, nie rozumiem, dlaczego miałby nie podawać szczegółów - szczególnie, jeśli byłoby się czym chwalić...
|
|
Tygrsek322 napisał(a):25.11. Warszawa (PAP) - Analitycy DM BOŚ w raporcie z 18 listopada rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla Tauronu od zalecenia "kupuj" i wyznaczenia ceny docelowej na 8,11 zł. (...)  To kiedy odbijamy A w którą stronę? Znalazłem chwilę, żeby przewertować tę rekomendację i mam wrażenie, że przede wszystkim odpowiada ona na pytanie dlaczego Tauron jest niedowartościowany. Wyznaczając bardzo wysoką (względem obecnego kursu) cenę docelową analitycy przeszli jakby do porządku dziennego nad ryzykami, które w najbliższych latach mogą naprawdę mocno uderzać w TPE. Myślę, że to właśnie kombinacja paru istotnych zagrożeń trzyma kurs tak nisko. Rynek dyskontuje to, co będzie jutro, a więc m.in.: * politykę energetyczną UE, która już niebawem mocno da w kość polskim koncernom energetycznym, w ogromnej mierze bazujących na węglu, który jest nie-eko i passe; nawet obecne regulacje (limity emisji) są restrykcyjne, a obawiam się, że w przyszłości może być tylko gorzej; * ogromne nakłady inwestycyjne konieczne do poniesienia w najbliższych latach, które trzeba będzie finansować albo długiem, albo emisjami; * możliwą wyprzedaż akcji przez Skarb Państwa, który - kiedy stanie pod ścianą (a stoi już na krawędzi spirali zadłużenia) - może zachowywać się irracjonalnie; * ryzyko jakichś kopalnianych afer, strajków itp., które mogą być wywołane polityką oszczędnościową rządu, a które mogą uderzać w firmę... Myślę, że TPE jeszcze zdrożeje, ale jakoś nie jestem przekonany, czy sięgnie docelowych poziomów wskazywanych przez rekomendacje...
|
|
Temat:
MIESZKO
Jako że komunikat był dość lakoniczny, zanurkowałem nieco w Sieci. Litewski to bardzo trudny język, ale cały ten Vilniaus Pergale mógłby wyglądać nawet ciekawie - spory udział w rynku, trochę eksportu, długie tradycje (możliwy efekt Wedla), nawet wyroby ładnie pakują  Tyle tylko że: a) ta transakcja opiewa na kwotę zbliżoną do wartości całego Mieszka; b) nie znamy wartości VP, więc trudno powiedzieć, skąd właściwie w/w kwota; b) nie do końca wiadomo, skąd wezmą się pieniądze (obligacje - ale ile, za ile, na ile...); c) powiązania własnościowe między spółkami rodzą wątpliwości, czy to przejęcie jest motywowane wyłącznie biznesowo; chodzą już teorie o drenażu Mieszka... Dopóki nie pojawią się jakieś odpowiedzi, te pytania mogą spychać albo przynajmniej trzymać kurs w miejscu...
|
|
Temat:
MIESZKO
Reakcja rynku na kupno Vilniaus Pergale przez Mieszka jest bardzo, hm, wyważona. Rzekłbym - konsternacja. Wygląda na potężne przejęcie i spore wyzwanie organizacyjne. Jak myślicie - będą z tego pieniądze? Po kursie widać, że wielu inwestorów wolało Mieszka jako zdrowo, organicznie i spokojnie rosnącą spółkę...
|
|
mathu napisał(a):Każdy instrument oparty o W20 będzie musiał na sesji 17. grudnia sprzedać Bioton i kupić Tauron. Obawiam się, że tak nie jest. Widziałem jakiś czas temu wywiad z babką odpowiedzialną za wdrażanie ETF WIG20 Lyxora i - z tego, co pamiętam - zaśmiała się na sugestię, jakoby skład ich portfela miał idealnie odzwierciedlać indeks. To, co kryje się pod tymi instrumentami, określiła bodajże mianem "skomplikowanej inżynierii finansowej". Wywiad powinien ciągle wisieć w witrynie TVN CNBC. Poza tym, dla tych, którzy chcieliby grać pod wydarzenia, które są oczywiste dla całego rynku od dawna, ku przestrodze: Cytat:(...) Kiedy polska spółka wchodzi do statystyk MSCI, analitycy spodziewają się wzmożonego popytu na jej akcje i w efekcie wzrostu notowań. Jak jednak pokazał przy kład Tauronu (w MSCI od 14 lipca 2010 r.), nie zawsze można na to liczyć. Akcje Tauronu drożały sporo wcześniej, a potem ich cena spadała. Wyraźnego wzrostu nie było również w wypadku PGE. Wczoraj akcje Enei zrożały, mimo spadków na rynku, o 0,63 proc., do 23,95 zł za sztukę. (...) Enea: Czy inwestorzy nasilą zakupy?
|
|
Temat:
PGNIG
No i potężne zlecenia sprzedaży na fixingu przebiły się przez dno Jutro pewnie będzie odbicie (popyt już ustawia się w kolejkach po akcje w obecnych cenach), ale jednak wygląda to niepokojąco...
|
|
Temat:
HELIO
Co do AT, to nie jestem przekonany, czy na Helio da się w ogóle coś rysować. Płynność bardzo kiepska. Optymistycznie w "Parkiecie": Cytat:Idzie czas żniw Z kolei średni C/Z dla giełdowych firm handlujących bakaliami wynosi nieco ponad 13. Najniższy jest dla Atlanty (11,9). a najwyższy dla Bakallandu (13,7). Jednak zdaniem analityków największy potencjał poprawy wyników ma Helio, które właśnie finiszuje z budową zakładu. Ma on blisko trzykrotnie zwiększyć moce produkcyjne firmy. Helio i Atlanta stawiają przede wszystkim na rozwój organiczny, a Bakalland rozważa przejęcia.
Część spożywczych spółek będzie drożeć
|
|
Temat:
GPW
A dziś naruszone zostało naturalne wsparcie na 50,00. Prawdę mówiąc, widząc czwórkę z przodu i biorąc pod uwagę dzisiejszy sentyment inwestorów, spodziewałem się, że kurs bardziej zdecydowanie obierze kierunek na następne teoretyczne wsparcie na 46,00...
|
|
Temat:
COLIAN
praktykant napisał(a):A gdzie ty niby słyszałeś o DIE Erste? Sorry, może faktycznie - wyrwane z kontekstu - zdanie brzmi trochę niejasno. W końcu da facto skupuje Jutrzenka, więc jak ktoś nie czytuje tych komunikatów, przekaz może być mylący. Dzięki za wyjaśnienie, dolarman. Co do samego kursu - pojęcia nie mam, co tu się właściwie dzieje. Nie bardzo zgadzają mi się fundamenty (nie rozumiem sypania akcjami spółki, która teoretycznie wpadki ma już za sobą, a przed sobą perspektywę branżowych żniw), a z linijką od AT to nawet nie wiem z której strony podejść...
|
|
Temat:
PGNIG
To prawda. Dzisiejsze nurkowanie złotego przyćmiło inne czynniki. Do wsparcia zostało parę groszy - jeśli taka sytuacja na rynkach utrzyma się przez kilka kolejnych sesji, to nie ma mowy o jego obronie...
|
|
Temat:
IMPEXMET
Dzisiejsze transakcje pakietowe: Cytat:Nazwa /cena /wolumen /Wartość obrotu (tys. zł) IMPEXMET 2,70 580.000 3.132 IMPEXMET 2,70 590.000 3.186
|
|
Temat:
PGNIG
Wczoraj definitywne przerwanie wsparcia, a teraz jeszcze takie wieści: Cytat:Branża chemiczna szuka własnego żródła importu gazu
26.11. Warszawa (PAP/media) - Dość narzekań na drogi gaz i oczekiwanie na liberalizację rynku. Chemia sama poszuka tańszego gazu - ujawnia "Puls Biznesu".
Polska Izba Przemysłu Chemicznego, skupiająca największe firmy w tej branży, chce się uniezależnić od dostaw z PGNiG. Ma temu posłużyć gazociąg łączący Polskę z Niemcami. Źródło: Bankier.pl
|
|
Czy ja dobrze rozumiem, że uchwalili program akcji pracowniczych, prowadząc jednocześnie skup akcji w celu umorzenia? A tak poza tym: Cytat:Akcjonariusze Bakallandu zdecydowali o przeznaczeniu na wypłatę dywidendy 3,8 mln zł z zysku za rok 2009/2010. Dywidenda przypadająca na jedną akcję wyniesie 0,19 zł - poinformowała spółka w komunikacie. WZA zdecydowało, że dniem dywidendy będzie 9 grudnia 2010 roku. Wypłata dywidendy nastąpi 5 stycznia 2011 roku. Dywidenda dość umiarkowana - tyle to z uwagi na niską płynność wynosi spread na ich akcjach
|
|
Temat:
COLIAN
DI Erste poinformował, że nabył wczoraj 43k akcji. Gdzie byłby kurs bez tego? Biorąc pod uwagę, że średni wolumen z ostatnich 5 sesji to około 200k, wygląda to naprawdę kiepsko...
|
|
Temat:
TAURONPE
blelump napisał(a):Bardzo nerwowo reagujecie na każdą zmianę na papierze. Jak powszechnie wiadomo, to cena zamknięcia jest najbardziej istotną z punktu widzenia inwestora, a ewentualne zbyt mocne spadki kasuje SL. Easy. 1. Nerwowo - i to bardzo - zachowują się nie tyle bywalcy tego forum, co ten kurs akcji TPE. Wahania, jakie mają tu miejsce, są dość osobliwe dla spółki tej wielkości i przy tej relacji wyceny rynkowej do wartości. 2. Nie jestem przekonany, czy "najważniejszość" kursu zamknięcia jest taką oczywistością - dzisiejszy fixing TPE jest najlepszym zaprzeczeniem Twojej tezy. Rzutem na taśmę wyśrubowano cenę do niebotycznego poziomu, a potem wisiało po prawej 700 tysięcy papierów, których nikt nie chciał po tej cenie nawet tknąć - tak to ona odzwierciedlała aktualną wycenę rynkową...
|
|
Temat:
COLIAN
enforces napisał(a):kurp napisał(a):Papier od bardzo dawna nie schodził poniżej pewnej granicy. To normalne, że po jej naruszeniu wystrzeliły skumulowane w wąskim przedziale zlecenia stop-loss. W pewnej chwili kurs "wisiał na widłach". Bardziej niepokoiłby mnie fakt, że wyzbierano akcje tylko do pewnego poziomu... widły 3,31 nie było takiej ceny. No chyba ze rano przed 9 Nie było transakcji po tej cenie, ale notowania zawisły na chwilę - potem wpadły zlecenia kupna i transakcje ruszyły od 3,46 w górę. Godzina 9:23, jeśli dobrze pamiętam. Możesz sobie zerknąć na Onet - na wykresie dziennym widać przerwę i TKO=3,31.
|
|
Temat:
TAURONPE
Cuda na kiju się tu dzieją. Domknęło lukę i wystrzeliło w kosmos... 6,58?! A jutro będzie znowu zjazd...
|
|
Temat:
COLIAN
Papier od bardzo dawna nie schodził poniżej pewnej granicy. To normalne, że po jej naruszeniu wystrzeliły skumulowane w wąskim przedziale zlecenia stop-loss. W pewnej chwili kurs "wisiał na widłach". Bardziej niepokoiłby mnie fakt, że wyzbierano akcje tylko do pewnego poziomu...
|
|
Temat:
PGNIG
Dzisiejsza dzielna obrona wsparcia napawa optymizmem. Ogromna podaż przez długi czas lądowała w portfelu właściciela ukrytych zleceń na 3,75 i 3,74. Fajny widok - niby nie ma chętnych do kupna, a akcje znikają dziesiątkami tysięcy przy stabilnej cenie  Tylko tego fixingu szkoda... Z korektą o dywidendę masz absolutną rację. Często korzystam ze Stooq właśnie z tej przyczyny - takiego np. Boryszewa nie da się w ogóle inaczej analizować.
|
|
Temat:
TAURONPE
A już się zastanawiałem, czy nie kupić trochę na dołku, żeby potem sprzedać na fixingu, podczas którego ktoś tu często zbierał. To bym się zdziwił, bo fixing wypadł jeszcze metr pod dołkiem Będzie 6,23. Jak nic.
|
|
Temat:
PGNIG
Giełdowa korekta jakoś nie sprowadza kursu z powrotem do kanału. Czyżby - zamiast 3,55 - miał być kolejny atak na 4zł?  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
Onesano
Ostrzegałem  Forum Parkietu to straszny śmietnik, niestety Te zlecenia wystawiane są dla sportu. To chyba taki, no, lans...
|
|
Temat:
WASKO
Jeśli by ta korekta miała zamknąć lukę, to, niestety, jeszcze jej trochę przestrzeni zostało. Oczekującym powrotu do 3zł polecam zerknięcie na wykres EFH - jeśli wziąć po uwagę entuzjazm, nadzieje i siłę wybicia, trochę chyba podobny przypadek...
Warto też pamiętać, że trochę inaczej się rośnie po wielomiesięcznej konsolidacji, a trochę inaczej, gdy popyt napotyka zasieki z licznych zleceń sprzedaży wystawionych przez "ubranych na górce"...
|
|
Temat:
TAURONPE
Poluję od pewnego czasu na akcje Tauronu w promocji i obserwuję notowania. Może to tylko moje, nie do końca precyzyjne obserwacje, ale mam wrażenie, że zlecenia sprzedaży są wyraźnie większe od zleceń kupna. Fakt, ktoś duży się czasem "budzi" i szybko zbiera (jak np. piątkowy fixing - 10gr w górę), ale przez większość dnia wiszą lub lecą z prawej duże pakiety rozbierane po kawałku przez mniejszych graczy (zastrzegam: to wyłącznie niepoparte statystyką i dogłębną analizą wrażenie obserwatora). Fundamentalnie spółka jest niby niedoszacowana (przynajmniej dopóki nie okaże się, że trzeba przepompować jakąś ogromną kasę w sypiącą się infrastrukturę), ale to jednak nie jedyny czynnik decydujący o cenie (gdyby tak było, nie byłoby lipcowej i sierpniowej promocji ani paru konsolidacji po drodze). W krótkiej perspektywie może się sprawdzić scenariusz kokospl - przy kiepskiej koniunkturze na rynku duże pakiety chodzące poniżej ceny rynkowej będą ją jednak ciągnęły w dół...
|
|
Temat:
Onesano
romanek napisał(a):Po stronie kupujących ktoś wystawił cenę 1,60, przy cenie 2,86 za akcję. Po stronie K zamówienie PKC na 100k. Dziwne? Bawią się panowie inwestorzy. Zerknij sobie pod hasło Skotan na forum Parkietu (jeśli, oczywiście, jesteś w stanie czytać forum tak inne od tego, na którym się znajdujemy, a ostrzegam, że nie jest to łatwe...).
|
|
Temat:
ASSETUS
Nie chce się wierzyć po prostu. Dziś C/WK = 43,72  , a to już i tak ledwie ułamek tego, co było parę dni temu... Kto to kupuje po takich cenach?? Często zadaję sobie to pytanie widząc wystrzały na głównym parkiecie, ale to jest jakaś inna zupełnie jakość. Szok...
|
|
Temat:
BOMI
iktorn napisał(a):A to czasem nie będzie miało wpływu na WK? Cytat:Zarząd informuje, że w wyniku prowadzonych działań związanych z wprowadzeniem struktury holdingowej, powołana zostanie centralna spółka holdingowa. W wyniku tej transakcji, w ramach sprawozdania jednostkowego BOMI S.A., rozpoznany zostanie jednorazowy zysk związany z ujawnieniem znaku towarowego BOMI w wysokości około 120 mln PLN. To się cenią! Bo tutaj z kolei piszą, że marka Bomi warta raptem 45,5 mln. Szefostwo, naprawdę, przechodzi samo siebie. Ciekaw jestem gdzie kurs złapie dno po takiej serii manewrów i "perspektywach".
|
|
Temat:
GPW
vieri napisał(a):Może 2 fala kryzysu to nie ale Irlandia może na tydzień lub dwa zamieszać i skorekcić rynek :) Sam niewiem co robić z GPW bo nie wiem jak bardzo przydusi rynki ta Irlandia. Gdyby była to kalka sytuacji z Grecją to opłacałoby się pozbyć i za tydzień, dwa odkupić Możesz nie zdążyć  Mówiło się, że kurs GPW będzie bardzo wrażliwy na ogólną sytuację na rynkach. Obecne zachowanie kursu tego nie potwierdza. Mimo solidnych spadków, papier trzyma się bardzo dzielnie Zastanawiam się tylko, czy: a) przedłużająca się korekta nie spowoduje naruszenia wsparcia na magicznym progu 50,00; b) ewentualne przerwanie 50,00 nie spowoduje reakcji lawinowej; jeśli dobrze kojarzę, media donosiły, że ledwie piąta część inwestorów indywidualnych pozbyła się już akcji - jak zareagowałoby pozostałe 4/5, gdyby licznik pokazał czwórkę na początku, media doniosły o nawrocie kryzysu, a papierowe zyski zaczęły topnieć?...
|
|
Temat:
IDMSA
HertyK napisał(a):Nie bez znaczenia jest sytuacja na rynku, jeżeli globalnie nastroje się nie poprawią i jutro kurs przebije 3.1 to nie wiem czy na 3zł się zatrzyma. W takim wypadku widzę 2.80 przed wybiciem. Jak się nastroje makro nie poprawią, to i 2,90 może go nie zatrzymać. W ogóle strasznie ostry przebieg ma korekta na tym akurat papierze. Kiepsko to chyba wróży...
|
|
Temat:
TAURONPE
davio7 napisał(a):Czy pojawiło się jakieś info które tak zbija notowania papieru? Tak - giełdowy koniec świata A poważniej - nie upatrywałbym w tym, co się ostatnio dzieje, jakichkolwiek wskazówek co do kondycji samego Tauronu. Rynek dostał lekkiej głupawki i trwa wywalanie wszystkiego, co popadnie. Sprzedawane są spółki lepsze i gorsze, przewartościowane i niedoszacowane. TPE jest dużą, płynną, indeksową spółką. To normalne, że leci na łeb razem z rynkiem. Jeśli ktoś wierzy w rychłe giełdowe odbicie - nic, tylko dokupować.
|
|
Temat:
IDMSA
Hm, a jak sobie jeszcze wczoraj koncypowałem zakupy po 3,20 albo i 3zł, to uznałem, że to się chyba udać nie ma prawa. A tu proszę - zanosi się...
|
|
Temat:
COLIAN
dolarman napisał(a):co sądzicie? Ktoś nieźle spuścił kurs na dno Dno jest niżej. I - jeśli brać pod uwagę jak tu sobie podaż poczynała jeszcze parę sesji temu - na razie się chyba Jutrzence na to dno nie spieszy
|
|
Temat:
PGNIG
kronos napisał(a):jtb masz racje rośniemy i jeśli giełdy na świecie nie zepsują nam tego to przekroczymy 4 zł jeszcze przed 20 XI :) Te światowe giełdy musiałyby nie tylko nie zepsuć, ale i mocno dopomóc, bo - patrząc na wykres z ostatnich 3 lat - cena ma szanse po raz kolejny rozbić się o odwieczny opór w okolicy 3,95. Aktualnie jesteśmy pod tą kreską. Chętnie kupię, ale dopiero nad nią. Względnie - nawet chętniej - mogę kupić nad kreską wsparcia jakieś 40 groszy niżej...
|
|
Temat:
COLIAN
Obroty rosną. Pytanie, komu pierwszemu skończy się amunicja... Ja już zdążyłem nabrać respektu do bezdennego wora, z którego sypie Pani Podaż. Czmycham. Wzrostów życzę!
|
|
Temat:
GPW
leonik napisał(a):Dlaczego uwazasz ze zderzenie z rzeczywistoscia bedzie bolesne? Ja uwazam ze GPW da jeszcze niezle zarobic. Raczej chodzi mi o to, że emocje wyraźnie biorą górę i warto zachować ostrożność. Może to równie irracjonalne jak entuzjazm, ale gdy widzę artykuły w prasie o 100zł za akcję, o początku nowej, napędzanej FEDem hossy, o giełdzie jako sposobie na szybkie pieniądze... Uczyli mnie, że w takiej atmosferze należy spieprzać z parkietu w podskokach. Dzielę się obawami - to wszystko.
|
|
Temat:
GPW
Jak tak patrzę na te euforyczne nastroje i napływ świeżej krwi (i pieniędzy), to zaczynam podejrzewać, że niedługo czeka nas bolesne zderzenie z rzeczywistością... Przy tym tempie i emocjach paliwo dopali się lada dzień.
|
|
Temat:
POLICE
ARP zaakceptowała program restrukturyzacji ZCh PolicePAP Biznes napisał(a):ARP zaakceptowała program restrukturyzacji ZCh Police 5 Lis 2010, 17:32
Zarząd Agencji Rozwoju Przemysłu (ARP) zaakceptował plan restrukturyzacji Zakładów Chemicznych Police SA i zadeklarował gotowość do udzielenia spółce długoterminowej pomocy publicznej - poinformowały w piątek w ARP i ZCh Police. Pomoc publiczna dla znajdujących się finansowych kłopotach Polic, ma polegać na przekształceniu 150 mln zł krótkoterminowej pożyczki na ratowanie przedsiębiorstwa w 5-letni kredyt na lata 2011 - 2015.
Jednym z warunków przekształcenia pożyczki było opracowanie i przedłożenie przez Police pożyczkodawcy programu restrukturyzacyjnego. Kolejnymi warunkami są: zgoda Komisji Europejskiej na udzielnie publicznej, nie wystąpienie w spółce okoliczności w istotny sposób zmieniających jej sytuację ekonomiczno-prawną oraz ustanowienie zabezpieczeń na poziomie od 150 proc. do 250 proc. kwoty pomocy publicznej.
Wniosek o pomoc publiczną dla ZCh Police zostanie przesłany do KE za pośrednictwem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wraz z opinią tej instytucji. Ma to nastąpić do 25 listopada. Kurs konsoliduje się. Wrócę za jakiś czas
|
|
Temat:
COLIAN
Cały dzień podbierania i nic. Choć Pan Opornik zaspał dziś na chwilę i było nam dane zajrzeć powyżej 3,65 (albo raczej - ów Ktoś ustąpił nieco pola, by ustawić się ze sprzedażą o grosz wyżej), to jednak Jutrzenka szybko wróciła w stare koleiny... W poniedziałek raport  Jeśli jego lektura nie rozrusza trochę popytu i nie uda się rozerbać tego oporu, to, niestety, otworzy się droga w innym, mniej pożądanym kierunku...
|
|
Temat:
COLIAN
Jutrzenka się po drodze potknęła na nieudanych przejęciach. Nie jestem w stanie ocenić na ile zaciążyło to na fundamentach i perspektywach spółki, a to przyszłość, zdaje się, decyduje o cenie akcji...
|
|
Temat:
COLIAN
jarod_e napisał(a):Od dłuższego czasu ktoś codziennie rano ustawia baton na sprzedaży po 3,65 a z lewej ciągle stoją zlecenia na 3,59-3,61 często ukryte. Ten ktoś ładnie zbiera od niecierpliwych. Do wyników już nie wiele czasu zostało. Cierpliwości Teoria trudna do obronienia, jeśli wziąć pod uwagę, że - wg moich skromnych obserwacji - większość transakcji dochodzi jednak do skutku bliżej oporu niż wsparcia. Akcji zbieranych po 3,60 nie wystarczyłoby na permanentnie podkopywaną zaporę ustawioną o 5 groszy wyżej... Poza tym nie bardzo rozumiem, dlaczego ktoś, kto chciałby tanio zebrać, nie miałby zrobić takiej sztuczki, jaka miała miejsce dziś na Dudzie. Szybko, tanio i skutecznie. Info o wcześniejszej publikacji wydaje się mieć jednoznacznie pozytywną wymowę - trochę dziwi całkowity brak reakcji rynku...
|
|
Temat:
GOBARTO
Dokupić na dołku raczej się nie dało. Cała akcja trwała sekundy i myślę, że niejeden dopiero po pewnym czasie zorientował się, że już nie jest akcjonariuszem tej zacnej spółki. Niech mi będzie wybaczony autoplagiat: Cytat:W ciągu trzech sekund kurs zjechał o 10% i notowania zostały zawieszone, aby po kilkunastu sekundach ruszyć na nowo i w dość ekspresowym tempie powrócić do poziomu sprzed całej akcji (szybki homo sapiens albo bystry automat zebrał akcje w błyskawicznej promocji). Day-trader, który wyszedłby na siusiu, mógłby po powrocie nie zauważyć nawet, że cokolwiek się wydarzyło. Poza jednym drobiazgiem - w portfelu nie ma już akcji. (...)
|
|
|
|
Temat:
COLIAN
Obserwuję już od dłuższego czasu i coraz trudniej mi uwierzyć w przebicie oporu. Z drugiej strony - wybicie lubi następować tuż po tym, jak tracę nadzieję...
|
|
42,50 Na miejscu tzw. grubasów (a tylko oni są w stanie zgarnąć pierwsze uderzenie indywidualnej podaży) zaczekałbym chwilę ze zbieraniem, podcinając nieco optymizm indywidualnych i czyniąc ich tym samym bardziej skłonnymi do oddawania akcji... Tylko ten dylemat więźnia...
|
|
Temat:
COLIAN
Jak tak dalej pójdzie, to będzie można sobie odpuścić całe te notowania i po prostu nakleić cenę 3,65
|
|
Temat:
IDMSA
Nie miejsce to pewnie na taką dyskusję (niech mi więc będzie ta wypowiedź wybaczona), ale masz rację w przypadku kogoś, kto siedzi na giełdzie od pewnego czasu i miał szansę obkupić się w promocji. Natomiast dla kogoś, kto wchodzi na rynek dziś - wchodzić i czmychać wydaje się rozsądną polisą na dekoniunkturę i korekty...
|
|
Temat:
IDMSA
To wstrzymanie notowań po informacji tylko podgrzało atmosferę, a potem na mocnym wybiciu ktoś zasypał rynek akcjami. Piękny scenariusz ktoś napisał i zrealizował. Pogratulować. Dlatego właśnie warto przemyśleć strategię irfy'ego i czmychać, gdy po temu pora
|
|
Temat:
Onesano
A ktoś się może orientuje, co znaczą te liczące po 100k akcji zlecenia sprzedaży PKC  , które ktoś wystawia na zamknięciu, a potem wycofuje? To jakiś rekin próbuje płoszyć płotki manipulując TKO, czy ki diabeł?
|
|
Temat:
MIESZKO
Ano pięknie. Po przełamaniu oporu na 3,10 trudno w ogóle zgadywać, gdzie następny przystanek...
|
|
Temat:
CORMAY
Może tu się kupuje jeszcze dalszą przyszłość (a ta wszak świetlana)? Z drugiej strony - ja to bym się jednak trochę obawiał siedzenia na tej spółce w dłuższej perspektywie. Kurs dyskontuje tu chyba ciąg dalszy pasma sukcesów do 2013 włącznie. Jeśli się nad tym zastanowić, to jedyne możliwe niespodzianki, to te in minus...
|
|
Temat:
IMPEXMET
Papier mocno skorelowany z WIG. Wystrzeli z tej konsolidacji, kiedy ruszy cała giełda. Pytanie tylko, w którym kierunku...
|
|
Temat:
COLIAN
Martwię się tylko, czy to sypanie akcjami nie odbywa się właśnie z okazji zbliżającego się raportu...
|
|
Temat:
COLIAN
Mimo rekomendacji, wygląda to kiepsko. Co ktoś zdemontuje część muru na 3,65, to ktoś inny dorzuca tam cegieł. Poza tym można odnieść wrażenie, że skupująca Jutrzenka jest tu chyba najaktywniejszym inwestorem. Póki co - opór trwa nienaruszyny...
|
|
Temat:
TAURONPE
Dzisiejsza akcja demontażu oporu w rejonie 6,13-6,15 robiła wrażenie  Pytanie tylko, ile jeszcze zostało przestrzeni do podobnych wzrostów?...
|
|
Temat:
EFH
Może to moje uprzedzenia  (a wydawać by się mogło, że nie wzięcie udziału w ostatnich wzrostach powinno mnie czegoś nauczyć;), ale ta korekta - biorąc pod uwagę siłę wcześniejszego wybicia, wydaje się nadzwyczaj długotrwała i głęboka. Biorąc pod uwagę zainteresowanie emisją, które dowodzi chyba wiarygodności spółki, spadków nie należy się raczej spodziewać. Bardziej martwiłbym się, że kto miał w ten biznes wejść - już wszedł (w emisji albo podczas szaleńczego zbierania pod koniec września), a bez nowych dużych graczy powtórzenie poprzednich wzrostów nie ma prawa się powieść... Tyle z perspektywy spekulanta. Jeśli myśleć długoterminowo - cóż lepszego niż spółka po przejściach, która zaczyna wychodzić na prostą?
|
|
Temat:
Onesano
A nie, że to nic nowego? Po prostu terminowa realizacja projektu, o którym wiadomo było już wcześniej...
|
|
Temat:
COLIAN
Technicznie rzecz biorąc: robi się ciasno. Albo ta zapora zaraz padnie, albo nici ze wzrostów...
|
|
Temat:
PEPEES
Vox napisał(a):osobiście nie polecam nikomu tej spółki, dziwne machinacje są na porządku dziennym. ale kto wie, a nóż widelec spekuła da wam zarobić. Być może nawet już jutro? Wszak: Cytat:Zarząd Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego "PEPEES" S.A. z siedzibą w Łomży, informuje o otrzymaniu w dniu 21 października 2010r. od osoby obowiązanej zawiadomienia o transakcjach na akcjach Emitenta. W dniu 18 października 2010r. Pan Wojciech Faszczewski – Prezes Zarządu PEPEES S.A. nabył 200 000 szt. akcji Spółki PEPEES S.A. w transakcjach na sesji zwykłej na GPW w Warszawie, według następującego wolumenu i cen: 100 000 szt. akcji w cenie 0,48 PLN oraz 100 000 szt. akcji w cenie 0,47 PLN. Raport sporządzono na podstawie art. 160 ust. 4 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi (Dz.U. Dz 2005r., Nr 183, poz. 1583, ze zm.) w zw. z art. 56 ust.1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.
|
|
Temat:
GPW
Arkuos napisał(a):Mówicie, że nie będzie popytu. Ja czytałem, że berlińska giełda chętnie kupiła by GPW. Giełda to łakomy kąsek. To wazna część gospodarki danego kraju. Ja patriotycznie wchodzę ;-) Niejedna instytucja chciałaby dokonać przejęcia. Sęk w tym, że akurat Skarb Państwa oddaje udziały, a nie kontrolę nad spółką, więc tego rodzaju inwestorzy zostają z góry odprawieni z kwitkiem. Co do oferty - w sedno trafia Heyahpanama. Niby nie idzie na samym debiucie stracić, tylko co z tego, skoro i nie bardzo da się zarobić... :)
|
|
Temat:
GOBARTO
Mądre słowa. W imieniu kapitału spekulacyjnego, wypłoszonego wczorajszym zduszonym wybiciem i spadającymi gwiazdkami na wykresie - przyznaję rację.
|
|
Temat:
WASKO
Sytuacja zrobiła się mocno patowa. Przez cały dzień liczba wiszących zleceń rosła i na zamknięciu czekały zlecenia kupna PKC na 505 tysięcy akcji i sprzedaży PKC na 73k. Mam wrażenie, że uwolnienie notowań teraz jest dużo bardziej niebezpieczne niż było wcześniej  Gdyby nie blokowano handlu tak ostro w pierwszych godzinach szaleństwa, to już byśmy może kreślili korektę i wracali do jakichś rozsądnych poziomów. Teraz to, prawdę mówiąc, nie ma chyba sensownego sposobu, jak ten supełek rozwiązać...
|
|