Witam,
Z uwagi, iż miałem mały dylemat jaką odpowiedź zaznaczyć w ankiecie
v3noma dotyczącej stażu giełdowego - (nie było tam doprecyzowane czy mowa jest o stażu jako o dacie pierwszej inwestycji czy też stażu jako sumie poszczególnych wejść i wyjść z giełdy), to stworzyłem powyższą ankietę, w której podajemy rok (a właściwie przedział czasowy) w którym dokonaliśmy pierwszej transakcji na GPW.
Nie pamiętam dokładnie kiedy ja dokonałem pierwszej transakcji, ale był to 1992 lub 1993 rok. To były czasy kiedy normą była sytuacja, gdy praktycznie wszystkie spółki indeksu zgodnie szły w górę po 10%, czasy redukcji kupna (RK) na sesji, ofert kupna (OK) czyli braku transakcji w danym dniu z powodu znaczącej przewagi popytu - oczywiście działało to w dwie strony - były też RS, OS (pamiętam panikę na giełdzie po tym jak okazało się, że w wyborach parlamentarnych w 1993 do władzy doszło SLD). No ale wtedy nie było jeszcze notowań ciągłych - więc była to całkiem inna specyfika inwestowania.
"Daytraderzy" nie mieli wtedy żadnego zajęcia :-)
Potem jakoś wyszedłem z giełdy, miałem długą przerwę... no ale nie będę tu pisał powieści, bo to nie ten dział:-)
OK, sentymenty na bok.
Zapraszam do udziału w ankiecie - czas jej trwania to 3 tygodnie.
P.S. Jeśli ktoś ma ochotę dodatkowo napisać parę słów o swoim "pierwszym razie" na GPW to będzie to jak najbardziej mile widziane.