Temat:
GPRE
siedziba spółki to: Barbara Strozzilaan 201 1083 HN Amsterdam, Holandia. Spółka notowana jest na gpw. Jak rozliczany będzie podatek od dywidendy, jak od spółki polskiej czy jak od spółki zagranicznej?
|
|
Nie da się edytować posta, więc następnie napisałem, że tzn. ten w którym jest wykropkowane miejsce na wpisanie odsetek. To trzeba otworzyć oba wnioski i zobaczyć, w którym jest wykropkowane.
|
|
Tzn. ten w którym jest wykropkowane miejsce na wpisanie odsetek.
|
|
Wniosek jest na stronie syndyka, oto link do strony. W przypadku posiadania tylko obligacji wypełniamy wniosek drugi.
|
|
|
|
Interwencja w SII raczej dotyczy tylko członków.
|
|
A może ten wniosek to taki straszak dla banku. Dla przykładu w dniu 26.06.2015 Członek rady kupował akcje. Czy osoba, która ma dostęp do informacji np. poufnych dla spółki wydałby tyle pieniędzy, żeby je wyrzucić w błoto?
|
|
Temat:
MAKOLAB
|
|
Temat:
PZU
|
|
Temat:
PZU
Moim zdaniem jest to plotka, żeby móc dokupić taniej akcje z rynku. Niedługo decyzja o wypłacie dywidendy, o ile dobrze pamiętam, miała być podana pod koniec kwietnia. Strasznie ciężko mi uwierzyć, że ktoś mógłby wpaść na pomysł, że spółka z całkowicie innej branży mogłaby obejmować udziały w Nowej KW. O ile wierzę, że spółki z sektora energetycznego mogą objąć udziały, w KGHM obejmujący udziały też uwierzyłbym ale w PZU, to trochę dziwne. Całkowicie niezrozumiałe.
|
|
Ja także jeszcze na szczęście nie wtopiłem. To dlatego, że głównie w skład mojego portfela wchodzą obligacje banków spółdzielczych oraz getin noble banku. Wydaje mi się, że banki spółdzielcze raczej są uczciwe w swojej działalności. Oprócz tego mam także obligacje dużych spółek jak echo czy ghelamco (co do zakupu Ghelamco, to sugerowałem się tym, że m.in. Legg Mason ma te obligacje w swoim portfolio, a mam duże zaufanie co do tego TFI. Oprócz tego Ot Logistics - spółka także wydaje mi się uczciwa, wystarczy spojrzeć na notowania ich akcji, trzymają poziom, a spółka pokazuje solidne raporty. Oprócz tego Best. Jedynie obligacje PCZ po ostatnich zawirowaniach są znakiem zapytania, jednak spółka mi się podoba, teraz trochę się atomosfera zepsuła, jednak wierzę, że się podniesie. Akurat ja dywersyfikuję portfel głównie dywidendowy obligacjami.
|
|
|
|
Bank Spółdzielczy w CiechanowieZałożyłem wątek, ponieważ chciałem zapytać czy inni posiadacze obligacji już otrzymali wypłatę odsetek od kuponu BSC0927. Dzień wypłaty przypada na dzisiaj (11.03.2015) natomiast ja (DM Alior Bank) odsetek nie otrzymałem.
|
|
Temat:
VOTUM
W najnowszym echu rynku SII wypowiedź z panem Andrzejem Dadełło m.in. pojawia się wątek dotyczący VOTUM S.A.
|
|
Ktoś wie, kiedy obligacje zostaną wprowadzone do obrotu?
|
|
To skoro niektórzy pododawali więcej propozycji, to ja od siebie dodam jeszcze 1) Ambra 2) Votum S.A. 3) Hydrotor 4) Orbis S.A. 5) Kofola 6) Puławy
|
|
Może niech autor też poda swoje TOP 5 :)
|
|
To było moje TOP 5 spółek, o których mógłbym zapomnieć na 20 lat. Moim zdaniem asseco pol jest taka spółka i to ze c/wk moze być lekko zafałszowany, nie przeszkadza mi i tak jest na niskim poziomie. Podoba mi się to ze w przyszłości moze dojść do połączenia z inna spółka podobnej wielkości i możliwie wypłaty dywidendy co kwartał w ciągu 10 lat. Czyli moze być to pierwsza spółka nagle z kwartalnadywidenda. Podoba mi sie rozwój globalny i wiele innych spraw dlatego jest to moje top5.
|
|
Nie jest on nieomylny, co widać na przykład po inwestycji w Tesco. Choć przyznaje się, ze dla mnie jest kimś, kogo bardzo cenie. To jednak w koncu moje TOP 5 :)
|
|
Nie przeraża mnie nic a nic :) Szkoda, że tylko 5 spółek ;)
|
|
1) PZU 2) Asseco Poland 3) Dębica 4) Pani Teresa Medica 5) Śnieżka
|
|
voyager napisał(a):Rokicie można pogratulować dobrej strategii budowania zaufania u inwestorów.
Aż dziwne, że inni emitenci nie idą w jej ślady, a przecież to nie są to jakieś wyszukane zadania. -rzetelna polityka informcyjna -porządny prospekt ( od pierwszej oferty ) -podsyłanie inwestorom zwyklą pocztą raportów finansowych (dawniej jesZcze było winko, czekolada), jakieś życzenia noworoczne.
-obligacje ze stałym oprocentowaniem nie są wcześniej wykupowane ( a mogli by) tyle, że wtedy to już trudno mówić o stałym oprocentowaniu.
-niewielkie chciażby przywileje dla "starszych inwestorów" jak brak redukcji przy rolowaniu poprzednich serii - zorganizowanie raz do roku spotkania, aby mogli zobaczyć na co poszły pieniądze i co jeszcze planują. - od samego początku brak min kwoty zapisu ( 100pln) i poważne traktowanie każdego najmniejszego nawet inwestora.
- niekombinowanie z terminami zapisów i biurami maklerskimi
Teraz już Rokita zaczyna to dyskontować mogąc sobie pozwollić na oferowanie niskiego kuponu Przydała by się tu konkurencja... Poważnie? Są przysyłane pocztą zwykłą - tradycyjną raporty finansowe? Jak to wygląda? W formie wydruku kartki papieru czy w formie publikacji tak jak np. książka? To chyba tylko dla tych, którzy zapisywali się na obligacje, bo posiadacze obligacji nabytych na rynku giełdowym - wtórnym nie otrzymują czegoś takiego.
|
|
Dzięki za odpowiedź (swoją drogą GNB0618 ma piękne oprocentowanie ;)
|
|
Czy ktoś wie dlaczego prawie wszystkie obligacje GNB mają skrót GNB...., a jedna seria ma skrót GNF....? Co to za różnica? czym one się różnią?
|
|
Temat:
PROLOG
Czy my mamy aż tyle pytań aby prosić aż samego reprezentanta spółki?
|
|
Temat:
PROLOG
Witam, Ja pisałem maila do spółki z zapytaniem do kiedy spółka ma podpisane umowy na wynajem hal magazynowych. W odpowiedzi dostałem informację, że do 2018-2019 roku. Na pytanie czy spółka ma w planach budowę/nabycie własnych hal/terenów pod budowę hal, w odpowiedzi otrzymałem, że nie, nie planuje. Na e-maila odpisał osobiście pan D. Jarmiński, co ciekawe odpowiedź uzyskałem praktycznie w ciągu godziny, więc można napisać zapytanie. Myślę, że na odpowiedź nie będzie trzeba czekać długo. TVN CNBC PRO-LOG S.ATu padają odpowiedzi na pytanie, dlaczego spółka weszła na new connect. Wypowiedź ogólnaMoim zdaniem akcje sprzedaje autoryzowany doradca EBC Solicitors. To wcześniejsza sprzedaż akcjiTeraz np. mogli się wystraszyć, że nastąpił widoczny spadek przychodów, wzrost kosztów, a cena rynkowa jest atrakcyjna, więc mogą dalej próbować sprzedawać (np. w obawie, że kurs mógłby się osunąć w dół po wypłacie dywidendy).
|
|
Temat:
PROLOG
2019
|
|
Temat:
PROLOG
A czy my w ogóle wiemy na jaki okres PRO-LOG wynajął obie hale magazynowe od MLP?
|
|
Temat:
PROLOG
Praktycznie cały wolny czas przez ostatnie 2 dni poświęciłem na czytanie sprawozdania finansowego, innych dokumentów, stronę www i tak się zastanawiałem gdzie chociaż 1 metr kwadratowy czegokolwiek. Nie ma nic. Kod:mod: usunięto informację o własnych transakcjach i decyzjach inwestycyjnych Widać, że właściciele muszą mieć dobre relacje biznesowe z MLP, ponieważ działają w jednym, niezmiennym miejscu przed długi okres. W lutym 2012 spółka otworzyła drugi magazyn. Teoretycznie nikt nie powinien wymagać na siłę posiadania swojej hali magazynowej, jeśli ktoś nie akceptuje formy działalności spółki, nie musi w nią inwestować. Dla przykładu ALMA także nie posiada swoich lokalów handlowych w Starym Browarze w Poznaniu, w Galerii Jurajskiej w Częstochowie czy w innych miejscach, jednak tak sobie myślę, że może jednak spółka powinna pójść w jeszcze bardziej zaawansowany rozwój. Jest pomysł, jest miejsce, są stali klienci (ponad 90% przychodów od jednego klienta). Może to jest ten moment gdy spółka zamiast wypłacać wypracowany zysk, powinna wypłacać go mniej i przez kilka (np. 3-5 lat) powinna zakupić swoją ziemię, wybudować swoją halę (obecne może dalej wynajmować i dalej prowadzić działalność). To byłoby budowanie jakiegoś bezpieczeństwa, budowanie dodatkowej wartości dla akcjonariuszy. Oczywiście, że kary są wysokie.
|
|
Temat:
PROLOG
Czy ta spółka w ogóle posiada jakąkolwiek nieruchomość na własność? Jakikolwiek magazyn? Biuro? Czy wszystko istnieje w miejscu wynajmowanym od Millennium Logistic Park? Przyjmując czarny scenariusz, co stałoby się ze spółką w momencie wypowiedzenia najmu hal magazynowych (bo po zapoznaniu się z informacjami o spółce wnioskuję, że nie posiada żadnych tego typu nieruchomości)?
|
|
Moim zdaniem ktoś nie jest zadowolony z obecnej informacji o prognozowanej dywidendzie (52 gr przy rok wcześniej 2,5 zł to duża różnica) i dlatego na siłę pozbywa się akcji. Czekamy na oficjalne info z WZ o dywiwidendzie i będzie wiadomo na czym się stoi. Wskaźnik C/WK nie jest wcale aż tak wysoki, gdyż wynosi ok 1,5. Myślę, że kurs wróci na wyższe poziomy :)
|
|
Temat:
PGNIG
Moim zdaniem kurs nie tylko dyskontuje, to co się dzieje na Ukrainie ale także będzie jeszcze dyskontował, to jak Rosja będzie podchodziła do Polski i w aspekcie politycznym, i w aspekcie handlowo-gospodarczym) za jakiś czas, gdy sytuacja na Ukrainie jeszcze bardziej się zaostrzy. No i po tym gdy wszystko się zakończy. Polska bardzo się angażuje, stara się mobilizować swoją dyplomację (np. poprzez wniosek o szczyt NATO), to wszystko będzie miało odzwierciedlenie za jakiś czas, inwestorzy mają prawo obawiać się tego, jak do obecnej ceny gazu będzie podchodziła strona Rosyjska (np. poprzez spółki jak Gazprom).
|
|
Temat:
CIGAMES
LoF wygląda ciekawie :) czekamy na więcej info z niecierpliwością :)
Szkoda, że firma tak mało zajmuje się promocją swoich gier. Dla przykładu od momentu wydania Alien Rage tylko 2-3 razy w sklepie steam (czyli główym miejscu dystrybucji) gra pojawiła się na stronie tytułowej w sklepie w zakładce oferty specjalne. Przykre to jest, gdyż ludzie nie mają nawet jak poznać gry (tacy, którzy nie czytają i nie oglądają prasy specjalistycznej o grach, a wiedzę na temat nowości lub możliwości zakupu gry czerpią ze strony tytułowej w steam store - tak tak, są tacy gracze). Gra się nie sprzedawała i to widać, natomiast spodobał mi się ruch CI Games do polskich graczy, gdyż wersję pudełkową Alien Rage można nabyć w empikach za 39 zł. (on-line za 34,99). I jest tryb multi dla graczy online. Gdyby ktoś szukał osób do wspólnego grania, to proszę o wiadomość na priv. Szkoda, że przez ostatni tydzień w multiplayerze widziałem tylko 2 graczy :( to chyba najsłabszy możliwy wynik z rożnych gier z opcją multiplayer online ze wszystkich, w jakie grałem.
|
|
WBS0521 GNB0218
|
|
Temat:
CIGAMES
To dobrze, zawsze może być on pomocny przy urealnianiu gry. Zatem czekamy na więcej liczb, gdyż to jednak jest najważniejsze dla akcjonariuszy (pomimo, że są także graczami).
Jeszcze jedno kolejne pytanie. Moglibyście Państwo dogadać się z waszymi kolegami z jednego parkietu (CD Projekt RED) tak aby wprowadzić do oferty sklepu cdp.pl wasze gry (wszystkie, nie tylko Snipera). Dla przykładu kupiony tam Euro truck Simulator bez problemu jest aktywowany na steamie i pojawia się i w bibliotece gier cdp.pl i w bibiliotece STEAM. CDP.pl zdobywa coraz więcej klientów, gog.com także. No chyba, że według umowy handlowej ze Steamem poprostu jesteście zobowiązani do trzymania się kluczowo sprzedaży online głównie przez ich sklep.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
CIGAMES
Panie Marku,
Posiadam Snipera Ghost Warriora 2 (ok 69 zł) DLC World Hunter Pack (3,99 Euro) DLC Siberian Strike (2,49 euro w promocji na steamie). Dziś na steamie można kupić Snipera 2 za ok 8 euro. Jak widać ceny są różne w zależności od promocji. Czy jest pan w stanie podać średnią cenę sprzedaży podstawki (SGW2), DLC Siberian Strike i DLC WHPack. Czy jest Pan w stanie wskazać liczbę sprzedanych DLC? Jak wygląda sprzedaż Alien Rage? Czy przy Sniper Ghost Warriorze 3 myślał Pan aby wprowadzić coś na wzór Battleloga? Bardzo lubię grać w Snipera 2 i nawet spędzam na nim wiele czasu) jednak nie mam jak nawiązać dłuższej znajomości z innymi graczami, nie mam możliwości wybrania ulubionych serwerów. gdy am do wyboru granie ze znajomymi, wybieram Battlefielda. Czasami gram w niego tylko po to aby wspólnie ze znajomymi spędzić czas w jakiejś grze. W Sniperze nie mam jak, gdyż nawet nie da się stworzyć listy znajomych. takie coś jak battlelog sprawiłoby, że rozgrywka byłaby fajniejsza i dłuższa na pewno. Żywotność gry także zyskałaby.
|
|
Temat:
DANKS
Dokładnie tak. Stabilny biznes generujący stabilny przychód i płacący bardzo dobrą dywidendę. To duży plus spółki jednak minusem jest fakt, że spółka bardzo lekceważy akcjonariuszy mniejszościowych. Chodzi mi o to, że ostatnia emisja została skierowana tylko dla akcjonariuszy większościowych, a np. moje środki z zapisu na nowe akcje zostały mi zwrócone. Nie podoba mi się takie traktowanie. Następnie nie podoba mi się to, że spółka zdecydowała się na wypłatę dywidendy, a jednocześnie przeprowadziła nową emisję. Gdyby spółka miała jasną politykę rozwoju, to nie rozwadniałaby kapitału, tylko część wypracowanego zysku pozostawiałaby w spółce aby z tego przeprowadzać rozwój. Moim zdaniem po prostu spółka stwierdziła (Pan Truchel), że skoro spółka wypracowuje stabilny zysk, to po co się nim dzielić z innymi akcjonariuszami i dlatego aby przyszłościowo zachować więcej kapitału dla siebie, jeszcze bardziej rozwodniła akcje.
|
|
Temat:
CIGAMES
gameplay z Alien Rage w wykonaniu RockaDla tych, którzy chcieliby posłuchać o grze w języku polskim polecam zapoznać się z gameplayem Rocka (Remigiusza Maciaszka). Lubię jego recenzje, wydaje mi się, że robi je rzetelnie. Muszę się przyznać, że gra mi przypadła do gustu. Mam nadzieję, że sprzeda się lepiej niż Sniper. Swoją drogą nie wiecie czy CI Games publikuje gdzieś liczbę sprzedanych gier Sniper Ghost Warrior 2 oraz pozostałych DLC?
|
|
Temat:
KERNEL
Ukraina blisko Unii - link tvncnbcGdyby Ukraina przystąpiła do strefy wolnego handlu, a nie byłaby państwem stowarzyszonym to rzeczywiście nie wyglądałoby już tak to obiecująco (pod względem dopłat). To moratorium, można się spodziewać, że zapewne mogłoby zostać przedłużone, tak aby państwo jednak zachowało swój majątek (i na przykład politycznie aby nie drażnić tych wyborców, którzy prezentują poglądy nacjonalistyczne lub antyeuropejskie). Ale (hipotetycznie) wychodząc z założenia, że Ukraina jednak wstąpiłaby do UE jako państwo stowarzyszone, to wydaje mi się, że dzierżawca mógłby pobierać dopłaty (o ile właściciel wyraziłby zgodę). Na przykład mój znajomy dzierżawi grunty rolne na których uprawia zboże, wszystkie dotacje on samodzielnie otrzymuje, a nie właściciel. Natomiast on płaci właścicielowi umówioną wcześniej kwotę raz do roku. Ten link z pb.pl to tak tylko dodatkowo wrzuciłem jako ciekawostkę.
|
|
Temat:
ZYWIEC
Grupa żywiec wypłaci zaliczkę na poczet dywidendy za 2012 rok w kwocie 5 zł na akcję. Dzień dywidendy 21 listopada, a dzień wypłaty to 28 listopada 2013.
|
|
Temat:
KERNEL
Tak się zastanawiam nad wstąpieniem Ukrainy do Unii Europejskiej a inwestycją długoterminową w akcje Kernela. Po wstąpieniu grunty rolne (i ogólnie ziemia) powinna wzrosnąć, Unia na pewno będzie chciała nadal wspierać (dotować) produkcję rolną (zatem Kernel, który posiada ogromne zasoby ziemi) będzie zbierał dużo dopłat. Spółka będzie się szybciej modernizować, a do jej produktów będą dopłaty (i do posiadanej ziemi) więc wartość spółki wzrośnie, dotacje sprawią, że zysk także będzie wyższy. Co sądzicie o inwestycji w akcje pod tym właśnie względem? Chiny kupiły 5% Ukrainy.
|
|
Czy waszym zdaniem obligacje Meritum Bank są obligacjami bezpiecznymi? Moim zdaniem tak ale chciałbym wiedzieć co myślą inni.
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie wydaje mi się abym pomylił portale. Nie wiem dlaczego nie miałbym napisać swojej opinii na temat gry, dlc lub swoich odczuć na temat jakiejś formy grania. Ta gra to produkt, mam prawo go ocenić jako akcjonariusz spółki. Moim zdaniem rozmowa na temat produktu wcale nie jest gorsza od rozmowy na temat wyników finansowych, bo te wyniki się buduje na produkcie. W tym przypadku na grach.
|
|
Temat:
CIGAMES
Na Steam jest już możliwość zakupu w preorderze Alien Rage-Unlimited. Cena gry wynosi w promocji 15,99 euro (20% zniżki). Natomiast cena normalna wynosi 19,99 euro. Alien Rage - Steam Na steam jest informacja, że w grze jest multiplayer. Ciekawe jak będzie wyglądał. Ja się ostatnio wkręciłem w multiplayer w Sniperze 2, nawet zakupiłem DLC World Hunter Pack. Chyba DLC się jakoś super nie sprzedało, gdyż jest w nim mało graczy. Ogólnie nie wiele osób gra w multiplayer, a muszę się przyznać, że ja się w niego wkręciłem i gram od ponad miesiąca tylko w Snipera 2 multi i jestem zachwycony (pomimo wcześniejszej negatywnej oceny). Właściwie to dopiero teraz gra mi się zaczęła podobać.
|
|
Temat:
RAFAKO
skarb dla Chińczyków :P ;) Właśnie dlatego co napisałeś. Uważam dokładnie tak jak Ty. Jest mi bardzo przykro, że ta spółka trafiła do PBG. PBG "dyma" ją od początku jak się da (Np. to przejęcie Energomontażu Południe - dramat). Myślę, że jednak przez pewien czas to, że firma będzie szerzej działała na rynku chińskim jest pozytywną przesłanką (np. aby kurs podskoczył i aby można było z niej uciec).
|
|
Temat:
RAFAKO
Wspólne otwarcie zakładu w Chinach z Chińczykami. No Ciekawie się zapowiada ;) Słabe wyniki, to chociaż to na osłodę. Choć szkoda, Chińczycy jak znam życie przejmą know-how szybciej niż się da. No ale trzeba patrzeć pozytywnie, potężny rynek, dużo zasobów węgla (w tym tani węgiel wydobywany przez Chińczyków w Wietnamie i transportowany do Chin), taki partner jak RAFAKO to skarb.
|
|
Temat:
CIGAMES
Dziś w serwisie PAP pojawił się fragment wywiadu z prezesem, w którym powiedział w skrócie, że sprzedano ponad 1,3 mln kopii Snipera 2. Pan Tymiński powiedział, że Enemy front będzie gra skierowaną do szerszego grona odbiorców niż Sniper, a gracze oczekują tytułu opartego na II WŚ, gdyż od ponad 5 lat nie pojawił się tytuł oparty na tym. Natomiast p. Tymiński zapewnił, że nie będzie przesunięcia Alien Rage i 24 września będzie już wydany. No ale oczywiście tylko w wersji cyfrowej. Swoją drogą, zauważyliście, że np. w serwisie cdp.pl nie da się nabyć żadnej gry wydanej przez CI Games? ;)
|
|
Temat:
PZU
Cytat:2. Zaliczka na poczet dywidendy W dniu 26 sierpnia 2013 roku Zarząd PZU SA podjął uchwałę w sprawie wypłaty zaliczki na poczet dywidendy przewidywanej na koniec roku obrotowego 2013. Zgodnie z postanowieniami tej uchwały: (i) Spółka wypłaci zaliczkę na poczet dywidendy w łącznej kwocie 1.727.046.000 zł (jeden miliard siedemset dwadzieścia siedem milionów czterdzieści sześć tysięcy złotych), (ii) w wypłacie zaliczki na poczet dywidendy uczestniczyć będzie 86.352.300 (osiemdziesiąt sześć milionów trzysta pięćdziesiąt dwa tysiące trzysta) akcji PZU SA, (iii) dywidenda na jedną akcję wyniesie 20,00 zł (dwadzieścia złotych), (iv) do zaliczki na poczet dywidendy będą uprawnieni akcjonariusze posiadający akcje Spółki w dniu 12 listopada 2013 roku, (v) dzień wypłaty zaliczki na poczet dywidendy ustalono na 19 listopada 2013 roku, (vi) wypłata zaliczki na poczet dywidendy nastąpi pod warunkiem wyrażenia zgody na wypłatę zaliczki na poczet dywidendy przez Radę Nadzorczą PZU SA, (vii) Zarząd PZU SA postanowił o wystąpieniu do Rady Nadzorczej PZU SA z wnioskiem o wyrażenie zgody na wypłatę zaliczki na poczet dywidendy. W dniu 26 sierpnia 2013 roku, po zapoznaniu się z wnioskiem Zarządu PZU SA, Rada Nadzorcza wyraziła zgodę na wypłatę zaliczki na poczet dywidendy przewidywanej na koniec roku obrotowego 2013 zgodnie z wnioskiem Zarządu PZU SA, w kwocie i na zasadach określonych w powołanej powyżej uchwale Zarządu PZU SA. Wysokość zaliczki na poczet dywidendy została ustalona przez organy Spółki z uwzględnieniem wymogów i ograniczeń wynikających z odpowiednich przepisów prawa, w szczególności przepisów Kodeksu spółek handlowych, a także zgodnie z Polityką kapitałową i dywidendową. Taka informacja się pojawiła właśnie w serwisie PAP.
|
|
Temat:
CIGAMES
"ot taka, nie "od taka" :)
|
|
Temat:
CIGAMES
Może CI Games pomyślało, że skoro wszyscy wielcy w chwili obecnej odchodzą od tematyki II Wojny Światowej, to jest to dobry moment aby pokazać swoją produkcję. Nie będzie miało świeżych konkurentów w dziedzinie II Wojny Światowej. Albo mogli stwierdzić, że ludzie będą szukali odskoczni od nowych tematów i właśnie pomyślą "o, a może poszukać czegoś z II WŚ i pograć?". Jeśli gra cenowo będzie na poziomie Snipera 2, to kto wie. Od taka gra aby kupić, przejść i zapomnieć. A potem powrócić do grania w hity typu Battlefield 4.
|
|
Temat:
CIGAMES
@Scarry
To bardzo szkoda. No cóż, to czekamy na jakiś gameplay.
|
|
Temat:
CIGAMES
Dokładnie. Choć i ten rynek jest ciężki. Skupiając się tylko na wersjach gier "digital" mamy m.in. goga, cdp.pl, muve.pl, origina i największego gracza czyli steam. Oprócz tego sklep gram.pl czyli portal, który już ma swoich potencjalnych klientów. Pamiętam jeszcze z czasów Playstation (PSX) i Nintendo 64 (N64) gdy czytało się czasopismo Neo Plus czy PSX Extreme wtedy także sklepy oferujące "tradycyjne wersje pudełkowe gier" rosły jak grzyby po deszczu, natomiast dzisiaj przetrwały tylko te z najmocniejszą pozycją typu Robson.pl, Ultima. Wiele upadło.
|
|
Temat:
CIGAMES
Co do tych polubień na facebooku to jedno polubienie SNipera 2 i następne na facebooku Alien rage jest moje ;) Nie opłacone ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
Aż tak bardzo nie krytykowałbym Alien Rage dopóki w niego nie zagramy. Dla przykładu taki Deus Ex, tez niby temat oklepany, a jednak gra dość dobrze się sprzedała i ma wielu fanów. Choć szczerze mówiąc mnie do siebie nie przyciągnęła specjalnie. No ale jeszcze za wcześnie aby ją skreślać.
Co do tego Lords of Fallen to myślę, że może być to "koń pociągowy" spółki na najbliższe 2 lata. Gra prezentuje się ciekawie, fabuła także. Jeśli specjaliści z CI nie zawalą tak jak przy Sniperze 2 np. poprzez ciągłe przekładanie premiery, to kto wie. Tylko o dobry marketing będzie trzeba zadbać.
Liczę, że Lords Of Fallen będzie tym koniem pociągowym, gdyż ostatnio zakupiłem Snipera 2 i w grę grało mi się fajnie ale także jakoś specjalnie nie porwała. Jak się wezmę w garść, to postaram się przejść ją kolejny raz, tylko niestety zawsze wybieram Battlefielda 3 (gdyż ma świetnie rozbudowaną formę multiplayera on-line) i wolę tego typu rozgrywkę. Może dlatego ten Sniper tak mnie nie pociąga. Jak na Steamie DLC Siberian Strike będzie w promocji za 1-3 euro, to się skuszę i kupię. Drożej, nie odczuwam potrzeby wydania na tą grę pieniędzy. gra zbyt krótka, bardzo liniowa. Może gdyby ten SIberian Strike nie był DLC, a np. integralną częścią dwójki, to byłoby lepiej. Jest tam więcej nie-liniowości. Ponoć fani jedynki właśnie oczekiwali tej liniowości ale trudno, mnie to nie ujęło. Może za bardzo klimat Battlefielda, medal of Honor i innych tego typu produkcji mnie wciągnął. Ale ogólnie cieszę się ze Snipera 2, gdyż jedynki nie byłem w stanie zdzierżyć. Bardzo szybko zrezygnowałem z gry. Dobrze, że dostałem ją gratis do 2, gdyż bardzo żałowałbym wydanych pieniędzy na tą grę. Natomiast nie żałuję zakupu Snipera 2 licząc, że panowie z CI ciągle się rozwijają. My jako Polacy ciągle się uczymy "tego businessu" i kiedyś będą to polskie produkcje na poziomie gier kupowanych przez miliony.
Ciężko porównywać Snipera do CoDa lub Battlefielda. Gdybyśmy ją porównywali do gier tego samego typu (czyli sniperka do innej sniperki) np. do Sniper Elite v2, to moim zdaniem Sniper Ghost Warrior 2 wygląda dużo lepiej, piękniej, ciekawiej, bardziej wciągająco. Jak za cenę ok 69zł to gra bardzo wporządku.
Zatem czekamy i zobaczymy co tam kolejne produkcje przyniosą.
|
|
Temat:
CIGAMES
Tak trochę off-topic ale jeśli ktoś chciałby zagrać w grę Sniper 2 za małe pieniądze, to na platformie Steam (tylko trzeba zainstalować aplikację do Steama) jeszcze przez 20 godzin 50 minut (do jutra ok 17 - 12.07.2013) można kupić grę za 4,5 euro. Natomiast w sklepie muve.pl można kupić za 69,99 zł wersję pudełkową Snipera 2 (+ gratis Sniper 1 i 0 kosztów przesyłki).
Mój post nie ma być reklamą dla żadnych z serwisów :P Po prostu sam zapragnąłem przetestować ich produkcję, aby sprawdzić czy produkt produkowany przez firmę CI jest dobry czy nie.
|
|
Temat:
DEBICA
Moim zdaniem po prostu ktoś sprzedał akcje po 61 zł i zaniżył chwilowo kurs, zaraz ktoś sprzeda po 63 i będzie już wyżej.
|
|
Temat:
TAURONPE
KGHM nie zamierza wychodzić z Tauronu. Nie będzie sprzedawał akcji. Źródło: tvncnbc
|
|
Temat:
DANKS
A to ciekawe, ja już na moje PP się zapisałem. To znaczyłoby, że środki zostałyby zwrócone. Nie podoba mi się taka zmiana zasad gry podczas "meczu".
|
|
Temat:
NOVITA
Cytat:[06-05-2013 14:06] Akcjonariusz Novity chce 3,3 zł dywidendy na akcję za 2012 rok
06.05. Warszawa (PAP) - Finveco, akcjonariusz Novity, zgłosił projekty uchwał na walne giełdowej spółki, w których proponuje, aby Novita wypłaciła za 2012 rok 3,3 zł dywidendy na akcję - wynika z komunikatu Novity. Finveco chce, aby Novita przeznaczyła na dywidendę 5,9 mln zł zysku za 2012 rok oraz 2,2 mln zł z rezerwowego funduszu dywidendowego spółki. Akcjonariusz chce, aby dniem ustalenia prawa do dywidendy był 31 lipca, a sama wypłata była dokonana w dwóch ratach. Dniem wypłaty pierwszej raty w wysokości 1,8 zł ma być 14 sierpnia, a drugiej, w wysokości 1,5 zł, 18 grudnia. Zarząd Novity rekomendował wcześniej przeznaczenie na dywidendę za 2012 rok 4,5 mln zł, co dawało 1,83 zł na akcję. Rada nadzorcza w opinii do tej rekomendacji oceniła, że spółka mogłaby wypłacić dywidendę wyższą od proponowanej przez zarząd. Prezesem Finveco Sp. z o.o. jest Janusz Piczak, który posiada 29,34 proc. głosów na walnym zgromadzeniu Novity. Walne zgromadzenie Novity, które zdecyduje m.in. o podziale zysku za 2012 rok odbędzie się 11 czerwca. Proponowanym przez zarząd dniem ustalenia prawa do dywidendy jest 31 lipca, a dniem jej wypłaty 20 sierpnia. (PAP)
|
|
I w związku z tym pojawił się także list od sprzedających List Cytat:Zdecydowaliśmy się podjąć decyzję o sprzedaży akcji teraz. Nie tylko ze względu na własne potrzeby finansowe, ale też z uwagi, iż w naszej ocenie, taka transakcja, w tym momencie rozwoju spółki nie spowoduje zachwiania się wiary innych inwestorów w spółkę. CD PROJEKT S.A. jest w niespotykanie korzystnej sytuacji. Premiery dwóch gier zbliżają się wielkimi krokami. I każda z nich ma szansę wielokrotnie przebić dotychczasowe sukcesy firmy. Wiele lat pracy nad budową marki, oraz reputacji firmy przynosi teraz owoce. Produkcje CD PROJEKT są oczekiwane z zapartym tchem na całym świecie i są częścią największych światowych wydarzeń branżowych. Spółka też dynamicznie i stabilnie rozwija się w pozostałych obszarach działalności. Jeśli ktokolwiek spytałby się mnie dziś jak oceniam perspektywy spółki, mogę tylko odpowiedzieć, że oceniam je bardzo dobrze i liczę na dalszy stabilny wzrost wartości posiadanych przeze mnie akcji. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
|
|
Temat:
JSW
Dziękuję. Nie wygląda to ciekawie. Jeśli negatywne tendencje na rynku węgla koksowego rzeczywiście się utrzymają, do tego "węgiel nadal (a nic nie wskazuje aby się to zmieniło) będzie miał zły PR" i pracownicy będą woleli gotówkę na koncie zamiast akcji, to po 8-smym lipca będzie się ciekawie działo na spółce.
|
|
Temat:
JSW
Dziś DM BZWBK (tj. 22.05) ponoć wydał bardzo negatywną rekomendację dla spółki. Jest może ktoś kto ma dostęp do niej i mógłby się nią podzielić?
Na stronie JSW jest napisane, że ustawowy zakaz zbywania akcji serii A, C, D mija 7 lipca 2013 roku. Więc w zasadzie możnaby powiedzieć, że ktoś większy mógłby teraz sprzedawać aby potem taniej odkupić z rynku, bo niby czasu jeszcze trochę jest ale z dnia na dzień jest on coraz krótszy. Ciekawe czy podaż akcji przebiegnie tak jak w Bogdance, czyli dość spokojnie, nie zbijając kursu.
|
|
Temat:
PHN
Jak myślicie, będzie dywidenda w tym roku?
|
|
Temat:
PGE
|
|
Temat:
PGE
Od pewnego czasu także zastanawiałem się nie tyle nad sensem ocieplenia klimatu ale nie do końca widzę w tym sens, są zwolennicy i są przeciwnicy, jak jest w rzeczywistości - mi ciężko powiedzieć. Chyba nawet nie jestem w stanie zająć poważnego stanowiska, gdyż się nie znam na tej dziedzinie. Jednak jak widać polityka prowadzona przez Unię Europejską w tym kierunku jest bardzo widoczna i nieugięta. Także jestem dużym zwolennikiem budowy elektrowni atomowej przez PGE i Tauron (już jakiś czas temu było info w serwisie PAP o chęci udziału w konsorcjum Taurona z PGE, a może i więcej chętnych byłoby). Na przykład taki CEZ posiada 2 elektrownie atomowe (i było info o ich rozbudowie) a my nie mamy jeszcze żadnej. Po informacji o odpisie na Dolną Odrę (już drugi odpis na tą elektrownię) zastanawiałem się nad tym czy istnieje możliwość kolejnych odpisów w przyszłych latach, kto wie, niby 2 lata temu tez miał być tylko raz, a tu jednak, no i na co mogą być kolejne odpisy i pytanie jak będzie się kształtowała przyszła polityka dywidendy. Lubię spółki dywidendowe, dlatego trzymam i PGE i taurona i zastanawiałem się nad wyjściem całkowitym z tych spółek, a w ich miejsce zakup EDF na Euronext, który to płaci co roku dywidendę na podobnym poziomie, a oprócz tego jeśli ktoś trzyma ich akcje ponad 2 lata, to jego stopa dywidendy zostanie powiększona o 10%. U nas o takim "programie motywacyjno-dywidendowym" nie słyszałem, a nawet trzeba się martwić czy dywidenda na niektórych spółkach w ogóle będzie. Jednak to akurat jest spowodowane tym, że jesteśmy w innym punkcie rozwoju energetyki. Powracając do EDF'a, jedyna wada - podatek od zysków kapitałowych we Francji - 25% (trzeba by się potem jakoś z ich fiskusem kontaktować, aby zwrócił nadpłatę zrobioną we Francji, według umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania u nich powinno zostać pobrane 15% podatku, a u nas dopłata 4%). W związku z tym także liczę na budowę elektrowni atomowej, nie jednej a co najmniej 2-3. No ale nawet 1 będzie dobra na początek ;)
|
|
Temat:
PULAWY
Moim zdaniem nie jest to błąd. Pan Jerzy Marciniak w TVNCNBC (niestety nie mam możliwości odnalezienia tego wideo w historii) wyraźnie podkreślił, że będą starali się zmienić to, aby rok obrotowy nie zaczynał się w podanym przez Ciebie okresie. Więc ja traktuje to jako standardową wypłatę za 2012. Choć rzeczywiście należy uwzględnić, że według obecnie przyjętych standardów rachunkowości (okresu roku obrotowego) w Puławach wypłata dotyczyła okresu podanego przez Ciebie.
|
|
Temat:
PULAWY
15.01.2013 została wypłacona dywidenda za rok 2012.
|
|
Temat:
PULAWY
Dziś było info w serwisie PAP odnośnie zmniejszenia zaangażowania ING OFE. To fragment: Cytat:Na dzień 22 stycznia 2013r. ING OFE nie posiada akcji ZA Puławy.
|
|
Temat:
PULAWY
14.01.2013 IPOPEMA wydała rekomendację "kupuj" z ceną docelową 166 zł za akcję. Czyli z akcjami został Pan Jakubas (5,16%) i pewnie drobni, którzy też mają łącznie ok 5%.
|
|
Temat:
PULAWY
Też się nie zapisałem na wymianę akcji ;) ale trzeba przyznać, że trochę spadały i jednak informacja o ponownym wykupie akcji trochę podbiła kurs. Odnośnie tego, to w artykule 417 i 418 Kodeksu Spółek Handlowych jest o tym mowa: Link do Kodeksu Spółek Handlowych art.417: Cytat:§ 1. Wykupu akcji dokonuje się po cenie notowanej na rynku regulowanym, we-dług przeciętnego kursu z ostatnich trzech miesięcy przed powzięciem uchwały albo też, gdy akcje nie są notowane na rynku regulowanym, po cenie ustalonej przez biegłego wybranego przez walne zgromadzenie. Jeżeli akcjonariusze nie wybiorą biegłego na tym samym walnym zgromadzeniu, zarząd zwróci się w terminie tygodnia od dnia walnego zgromadzenia do sądu rejestrowego o wy-znaczenie biegłego celem wyceny akcji będących przedmiotem wykupu. Prze-pisy art. 312 § 5, 6 i § 8 stosuje się odpowiednio. Wykupu akcji dokonuje się za pośrednictwem zarządu. § 2. Osoby, które zamierzają wykupić akcje powinny wpłacić należność równą ce-nie wszystkich nabywanych akcji (cena wykupu) na rachunek bankowy spółki w terminie trzech tygodni od dnia ogłoszenia ceny wykupu przez zarząd. Cena wykupu może zostać ogłoszona również na walnym zgromadzeniu. § 3. Zarząd powinien dokonać wykupu akcji na rachunek akcjonariuszy pozostają-cych w spółce w terminie miesiąca od upływu terminu złożenia akcji, o którym mowa w art. 416 § 4, jednakże nie wcześniej niż po wpłaceniu ceny wykupu. § 4. Statut może przewidywać zmianę przedmiotu działalności spółki bez wykupu, jeżeli uchwała powzięta będzie większością dwóch trzecich głosów w obecno-ści osób reprezentujących co najmniej połowę kapitału zakładowego. Art. 418 Cytat:§ 1. Walne zgromadzenie może powziąć uchwałę o przymusowym wykupie akcji akcjonariuszy reprezentujących nie więcej niż 5% kapitału zakładowego (ak-cjonariusze mniejszościowi) przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiada-jących łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, z których każdy posia-da nie mniej niż 5% kapitału zakładowego. Uchwała wymaga większości 95% głosów oddanych. Statut może przewidywać surowsze warunki powzięcia uchwały. Przepisy art. 416 § 2 i 3 stosuje się odpowiednio.
|
|
Temat:
PULAWY
Co do wyższej dywidendy (nie 5,4 a ponad 9 zł) to też mi się wydaje, że była wyższa celem wyrównania wartości wymiany akcji. No własnie ciekawe pytanie, co się stanie z Puławami po transakcji. Jeśli chodzi o drenowanie spółki córki, to może tak jak to robi EnviaM w stosunku do EC Będzin, czyli stale rok do roku pobiera z niej dywidendy, więc dla tych, którzy akcje zatrzymaliby, nie byłoby to złe (np. w stosunku do kogoś takiego jak ja, który akcje spółki kupił m.in. w tym celu). Co do tej dywidendy, to ostatnio gdzieś mi się rzuciło w oczy, że Zakłady Azotowe Tarnów planują prowadzić stałą politykę dywidendową na poziomie 20-60% zysku netto. Jeśli ZAT przejełyby ponad 90% akcji to ciekawe czy chcieliby przeprowadzić delisting Puław. Wątpię raczej w to. Jakie macie przemyślenia co do tego co będzie ze spółką po całym procesie wymiany akcji.
PS: ja nie stosuję AT, ponieważ się na niej nie znam ;-)
|
|
Temat:
PULAWY
Wypowiedź pana Jakubasa Potem w tvncnbc wypowiadał się pan Domański z Noble TFI, który twierdził, że obecny parytet wymiany akcji jest w jego ocenie odpowiedni. A pan Jakubas nie weźmie udziału, ponieważ twierdzi, że według niego odpowiedni parytet wymiany akcji powinien wynosić 1:3. Ciekawe jak postąpi ING OFE. Biorąc pod uwagę dzisiejszą wycenę akcji tarnowa 53,7 i Puław 138,4 + 9,4 zł dywidendy (147,8) to wymiana akcji nawet w parytecie 1:2,5 jest na korzyść akcjonariuszy Puław.
|
|
Temat:
PULAWY
Dzisiaj po godzinie 16 pan Jakubas będzie w tvncnbc.
|
|
Temat:
PULAWY
Cytat:[22-12-2012 08:41] Zapisy na akcje ZA Tarnów 7-10 I '13, zgoda KE na koncentrację do 18 I '13
22.12. Warszawa (PAP) - Zapisy na akcje serii D Azotów Tarnów skierowanych do akcjonariuszy ZA Puławy odbędą się od 7 do 10 stycznia 2013 roku. Azoty Tarnów spodziewają się do 18 stycznia 2013 roku zgody Komisji Europejskiej na koncentrację - poinformowała spółka w komunikacie. Azoty Tarnów zaoferują akcjonariuszom ZA Puławy nie więcej niż 42.867.293 akcji serii D. Oferta ma charakter aportowy, jedna akcja ZA Puławy uprawniać będzie do objęcia 2,5 nowych akcji Azotów Tarnów. Celem oferty jest nabycie nie mniej niż 9.500.917 i nie więcej niż 17.146.917 akcji ZA Puławy i w konsekwencji zwiększenie łącznego udziału w kapitale zakładowym tej spółki do nie mniej niż 60 proc. Obecnie udział ten wynosi 10,3 proc. i są to akcje nabyte w wyniku wezwania ogłoszonego w lipcu. Azoty Tarnów spodziewają się, że do 18 stycznia 2013 roku dostaną zgodę Komisji Europejskiej na koncentrację. "Z naszej strony zrobiliśmy wszystko, aby transakcja doszła do skutku, czego dowodem są poparcie naszej strategii przez akcjonariuszy Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach, umowa o konsolidacji z ZA Puławy oraz zatwierdzenie prospektu przez KNF. Zakończenie tego trudnego projektu zależy teraz od akcjonariuszy Puław oraz Komisji Europejskiej" - powiedział cytowany w komunikacie Jerzy Marciniak, prezes Azotów Tarnów. W piątek KNF zatwierdziła prospekt emisyjny Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach w związku z ofertą akcji serii D. Oferującymi są DM PKO BP oraz UniCredit CAIB Poland. Poniżej przewidywany harmonogram oferty: - 4 stycznia 2013 r. - ustalenie i opublikowanie informacji o cenie emisyjnej; - 7-10 stycznia 2013 r. - przyjmowanie zapisów na akcje oferowane; - 11 stycznia 2013 r. - podjęcie decyzji o ewentualnej redukcji liczby akcji serii D oferowanych w ofercie oraz opublikowanie informacji o ostatecznej liczbie akcji oferowanych; - 16 stycznia 2013 r. - przydział akcji oferowanych; - 18 stycznia 2013 r. - wypłata na rzecz akcjonariuszy ZA Puławy dodatkowej płatności; - 21 stycznia 2013 r. - zapisanie praw do akcji na rachunkach papierów wartościowych inwestorów. (PAP)
Zapisujecie się? Trochę ostatnio zaspałem w temacie Puław ale póki co to mi się nie wydaje atrakcyjniejsza ta zamiana. Puławy nabyłem ponieważ są spółką dywidendową, a Azoty dywidendy do tego czasu nie płaciły (poza 2009 r.).
|
|
|
|
Witam, 1) W tabeli opłat i prowizji mamy: German Stock Exchange, Paris Stock Exchange (stawka prowizji) akcje: 1% + 100,00 EUR. Czy oznacza to, że minimalna kwota zakupu wynosi 100 EUR a prowizja od niej wynosi 1%, czy wynosi 100 EUR i jeszcze do tego 1% od wartości całego zlecenia. 2) Jaka jest prowizja (nie znalazłem w TOiP) za prowadzenie rachunku dla rynków zagranicznych (jeśli jest). 3) Czy oferujecie Państwo możliwość śledzenia jakoś notowań na rynkach zagranicznych w czasie rzeczywistym.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
TATRY
Odnośnie tego podatku od dywidendy to niestety nie do końca tak jest, że jest "przemielany" przez KDPW i BM samo go pobierze. O tym pisałem także w wątku poświęconemu ETF na WIG20. Napisałem kiedyś zapytania do biur maklerskich, w których mam rachunki i dostałem odpowiedzi różne z każdego z nich. Z Aliora dostałem informację, że BM samo pobierze podatek. Z mBanku natomiast, że mBank w przypadku ETF(czyli funduszu, który posiada siedzibę także w państwie UE- czyli Luksemburgu) podatku nie pobiera ale nie jest on (Ich DI) upoważnione do decydowania czy rzeczywiście taki podatek muszą pobrać, więc jeśli według ustawodawstwa taki podatek w Polsce należy uiścić, to powinniśmy zrobić to samemu. Otrzymując podatek np. z Cezu musimy zrobić dopłatę do należnego podatku (ok 4 albo 5% nie pamiętam dokładnie, musiałbym poszukać).
|
|
Temat:
TATRY
Bardzo mi się podoba ta spółka, kiedyś w tvncnbc oglądałem wypowiedź o ile dobrze pamiętam dyrektora zarządzającego i wtedy mówił o tym, że spółka zamierza wypłacać dywidendy. Poza tym fajnie prezentuje się klub akcjonariuszy, dla tych, którzy lubią wypoczywać w górach Link - Klub akcjonariuszy. Jedyne co mnie niepokoi to fakt, że spółka nie ma siedziby w Polsce, więc znów pojawia się problem z rozliczeniem przychodu z dywidendy do US. Znalazłem interpretację dyrektora izby skarbowej w Warszawie w tej sprawie jeśli kogoś by to interesowało. Link - interpretacja rok 2011
|
|
Temat:
RAFAKO
Nerwowo pod biurowcem RAFAKODzieje się w spółce... Cytat:W poniedziałek Jerzy i Małgorzata Wiśniewscy, właściciele kontrolnego pakietu akcji Rafako i PBG w upadłości układowej, spotkają się z pracownikami spółki i wyjaśnią, co dalej z raciborskim producentem kotłów. Dziś od 14.00 przebywali z prawnikami amerykańskiej kancelarii w siedzibie Rafako. Nie wiadomo, po co przyjechali. Przywrócony przez gliwicki sąd zarząd z prezesem Różackim na czele został wczoraj przez radę nadzorczą zawieszony. Dziś wieczorem o wizycie Wiśniewskich dowiedzieli się pracownicy. Zaczęli do siebie wydzwaniać. Około 200 osób zjechało pod siedzibę zarządu. Było bardzo nerwowo. Ludzie zrobili dyżury. Pilnują biurowca.
|
|
Temat:
BOS
DM BOŚ uruchomił nową platformę funduszy inwestycyjnych Widać, że ma ona być czymś w rodzaju mBankowego supermarketu funduszy inwestycyjnych i multifundu. Swoją drogą szkoda, że multifund nie jest notowany na np. new connect, wtedy można by sprawdzić jakie taka platforma potrafi generować przychody.
|
|
Witam, ostatnio zainteresowałem się ETF'ami, już miałem sobie kupić kilka jednostek na próbę. Jednak się wstrzymuję, gdyż cały czas nie zgadza mi się fakt, iż w Polsce nie trzeba zapłacić podatku od zysku (w tym przypadku od dywidendy). Kiedyś zastanawiałem się nad funduszami (dostępnymi kanałami poza giełdowymi, tzw. fundusze typu off-shore np. HSBC, WIOF i inne) i nadal mi się nic nie klei. To znaczy, rozumiem, że przypadek dywidend może się różnić od przypadku rozliczenia zysku/straty na funduszu (w/w typu). W przypadku zysku/straty sami sobie wyliczamy, a tu zysk/strata zostanie rozliczona przez biuro maklerskie. Jednak nadal będę drążył wątek zapłacenia podatku w kwocie 19% od zysku z dywidendy. Spójrzcie: Fundusz ETF W20L: Siedziba poza Polską (Luksemburg) Stawka podatkowa (Luksemburg rezygnuje z podatku czyli 0%) Fundusz jest notowany na rynku polskim (GPW) Otrzymujemy dywidendę w kwocie X, na rachunku mamy identyczną kwotę X. Biuro maklerskie nie pobrało należności na podatek. W takim razie dlaczego w przypadku spółki np. czeskiej (na przykład CEZ): Siedziba spółki poza Polską (Czechy) Stawka podatkowa (chyba o ile się nie mylę było to 14-15%) Spółka jest notowana na rynku polskim (GPW) Dlaczego do Urzędu Skarbowego w tym przypadku musimy dopłacić 19% - stawka czeska (14 lub 15%)= 4 lub 5%? Wykaz Tekstów i Umów o unikaniu podwójnego opodatkowania (MIN. Finansów) Umowy wcale nie różnią się jakoś specjalnie, tak aby wywnioskować, że różnica należna polskiemu fiskusowi za dywidendę od CEZ'u różni się czymś od tej uzyskanej z ETF'a. Co o tym sądzicie?
|
|
Panie Marcinie,
Przesłałem na wspomniany adres e-mailowy print screeny wspomnianego problemu. Mam nadzieję, że coś pomogą. Przy oglądaniu proszę o powiększenie zdjęc aby było widać wszelkie informacje wyraźnie.
Dziękuję za odp. na pozostałe pytania.
Pozdrawiam
|
|
Witam
Mój problem dotyczy nowego serwisu DM Alior Banku broker.aliorbank.pl. Po zalogowaniu się do pełnej części serwisu, a następnie wybraniu zakładki Narzędzia, następnie profil spółki wpisuję np. "Budimex" wyświetla nam się strona poświęcona spółce: Budimex SA (BDX), mamy tu ogólnie informacje, analizę fundamentalną. Gdy klikam na zakładkę "wycena" wyświetla mi się na przykład: "Zestawienie wycen akcji spółki różnymi metodami
Podsumowanie: Wartość jednej akcji spółki mieści się w przedziale od 63,24 zł do 105,39 zł. Aktualna cena jednej akcji wynosząca 85,50 zł wskazuje na optymalną wycenę rynkową.
Potencjał zmiany kursu:-1% ". Gdy chcę wpisać nazwię innej spółki, np. PGE wyskakuje mi ponownie wszystko: Ogólne informacje, analiza fundamentalna lecz dane przy analizie są identyczne jak spółki wcześniej sprawdzanej, a nie takie jakie powinny być dla tej spółki. Gdy wybiorę kolejną inną spółkę, to znowu Informacje ogólne będą dla wybranej spółki ale analiza fundamentalna ciągle pozostaje dla Budimexu. Dopiero np. za 5-tym razem te dane się zmienią dla nowo wybranej spółki. Problem występuje w Google Chrome, Opera, internet explorer 9 32 i 64 bit. Problem występuja także gdy wybiorę "Skaner fundamentalny", dane ciągle pozostają dla pierwszej sprawdzanej spółki i nie chcą się odświeżyć. Czy znają Państwo sposób na rozwiązanie tego problemu?
Poza tym czy DM Alior Banku rozważa wprowadzenie do oferty rynki zagraniczne i tak, jak jest to w Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych mBanku, fundusze inwestycyjne bez opłat za prowizję dystrybucyjną. Tak aby z zainwestowanego 1000 zł pracowało 1000zł, a nie np. 950. Chętnie skupiłbym swoje środki w jednym miejscu, a nie w kilku, jak do tej pory.
|
|
Temat:
RAFAKO
Nie ukrywam, że także liczyłem na dywidendę z Rafako, jednak Pan Wiśniewski w parkiecie (w wywiadzie) powiedział, że nie planuje wypłaty dywidend z żadnych spółek z grupy PBG. Choć czeka jeszcze na decyzje pozostałych akcjonariuszy.
|
|
Temat:
RAFAKO
PBG ma ponad 5% akcji RafakoOstatnio miałem możliwość rozmawiać z pracownikiem biurowym z Rafako, który twierdził, że wśród wielu pracowników pojawia się coraz większy strach, ponieważ nie są oni zadowoleni z zakupu akcji przez PBG. Najbardziej boją się tego, że PBG będzie chciało połączyć RAFAKO z PBG, a następnie przeniesie centrale z Raciborza do Poznania. Czyli wielu pracowników mogłoby stracić pracę. Jednak mi się nie wydaje aby PBG coś takiego chciało w przyszłości zrobić.
|
|
Cytat:Tylko z tym do umorzenia biegałem do US Addison, bardzo mnie zaciekawiło to, co napisałeś. Możesz powiedzieć dlaczego biegałeś do US? Czy były jakieś błędy z tego tytułu w picie z domu maklerskiego?
|
|
|
|
Temat:
BORYSZEW
Cytat:Wadern: Negocjacje dotyczące rewitalizacji umowy z firmą Saargummi zerwano.
Rada zakładowa Saargummi i związek zawodowy IGBCE zerwali negocjacje dotyczące rewitalizacji umowy z oferentem chińskim CQLT. Według informacji CQLT nie jest gotowy utrzymać gwarancji zatrudnienia w lokalizacji Buschfeld.
Tłumaczenie własne ;)
|
|
amalgamat Czy mógłbyś potem umieścić tutaj odpowiedź KNF na Twoje zapytanie?
|
|
Temat:
MILKPOL
moje niedopatrzenie. już wszystko rozumiem :) Rzeczywiście na stooq to wygląda dokładniej.
|
|
Temat:
MILKPOL
Wtedy cena za jedną akcję wynosiła ok 25 zł. Myślę, że ta informacja została już wliczona do obecnej wyceny, w końcu minęło już 7 miesięcy od tego momentu.
|
|
Temat:
MILKPOL
W lutym 2010 jedna akcja kosztowała 28,80, w kwietniu nawet 55zł. Potem praktycznie ciągły spadek aż do 3,28 za akcje. Co sądzicie o tej spółce? Patrząc na tak ogromną przecenę, wydaje mi się dość interesująca. ok 9% w akcjonariacie ma IPOPEMA TFI. Od 2006 roku spółka rok do roku przynosi zysk, nie była nigdy na minusie. Obroty dość małe (3.0 tys zł - notowanie z 28.01.2011)
Bonzai
|
|
Temat:
VRG
Jest taki nowy serial "Prosto w serce". Aktorki ubrane są w ubrania Deni Cler, czyli brand ze stajni Vistula Group. Często widać także, że (podczas serialu) postaci z serialu robią zakupy w ich butikach. Myślę, że to jedna z całkiem dobrych form promocji.
|
|
Temat:
PGE
Ja nadal trzymam i wierzę w PGE :)
|
|
Temat:
BANKBPH
Czy ktoś wie, dlaczego cena akcji tak bardzo spadła? Jakiego banku lepiej akcje zakupić waszym zdaniem BPH czy Citi Handlowego?
|
|
Temat:
PGE
Ja co prawda nie dokupiłem, ale trzymam akcje tej spółki jako moją inwestycję długoterminową. Na razie się nie poddaję, nie sprzedaję. Myślę, że po 19 marca spółka skieruje na siebie większe zainteresowanie. Co do informacji o spółce, aby nie było nudno :) www.pgesa.pl/pl/PGE/CentrumPra...Wierzę w lepsze czasy dla PGE
|
|
Temat:
PGE
|
|
Temat:
VRG
W zasadzie nie mam nic przeciwko jeśli Vistula zmieniła by się w firmę w stylu ZARY, jednocześnie rozwijającą linię produktów przeznaczoną dla upper class. Dobrze by się uzupełniała z Wólczanką. Bardzo lubię Zarę i jej ubrania, więc wcale nie obraził bym się gdybym znalazł podobne ubrania w Vistuli. Tylko tutaj pojawia się pytanie, czy w taki sposób Vistula nie straciła by swoich klientów z "wyższej półki".
|
|
Temat:
VRG
Wykorzystując funkcję, znajdź spółkę lub dowolny tekst nie znalazło nic o rage age. Więc, oto link do strony http://www.rageage.pl. Jest to strona byłego projektanta Vistuli. Cytat: Niestety jesienią 2008 po dużych zmianach w firmie doszedłem do wniosku, że moja misja dobiegła końca a z nową, egalitarną Vistulą jest mi "nie po drodze". Przez ostatnie lata udało nam się stworzyć markę która powoli stawała się realnie opiniotwórcza. Nowi zarządzający postanowili zawrócić tuż przed finiszem i powrócić do masowego klienta, odcinając kupony od wcześniejszych osiągnięć. Doszedłem do wniosku, że trzeba samodzielnie kontynuować to co budowałem tworząc 14 kolekcji Vistuli. Podjąłem to ryzyko. Wsparli mnie Ci dla których również zabrakło miejsca w nowej rzeczywistości.
|
|
Dziękuję WD za szybką odpowiedź :)
|
|