Temat:
INNOgene
Informacja trochę jak z Bankiera :P - podasz źródło? Ale chyba coś jednak jest na rzeczy, bo się zaczęli bawić kursem :)
|
|
Nowy raport roczny wyszedł, można prosić o analizę? Biorąc po uwagę problemy firmy w przeszłości, jestem ciekawy czy obecny raport jest już wiarygodny :)
|
|
No właśnie ciekawe... Czyli wypracowali taki zysk tylko z testów PCR i innych (bez LAMP). No i mapa?
|
|
W porównaniu do wyników z przeszłości, to i tak ogromna poprawa ;). Wydaje mi się, że program zrobiony jest pod genomiczną mapę polski, która jest już pewna - przez co mają gwarancję, że program będzie spełniony (zysk). Póki co nie mają nic podpisanego w sprawie koronowirusa, więc może nie brali tego pod uwagę przy przygotowaniu programu. Kto wie, to tylko moje przemyślenia :).
|
|
Fixing był raz w tygodniu, w środy. Ale fakt, ja wyszło info o testach, to wtedy się raz nie "wyważyło". Dopiero jak zmienili tryb notowań ustaliło cenę :).
|
|
Gwoli ścisłości, to IGN było w innym trybie notowań dlatego "wisiało". Dopiero jak wrócili na ciągłe, to kurs ruszył.
|
|
Temat:
BRASTER
Co teraz? Jazda pod info o Chinach? W sumie taki produkt jak Braster tam może zrobić furorę, oni są mocno nastawieni na nowe techonologie. Ciekawe co dalej? :)
|
|
Temat:
BRASTER
Czy można poprosić o analizę techniczną? Mamy obecnie dość mocne odreagowanie, mimo wciąż nieciekawej sytuacji w spółce. Za to wolumen całkiem spory.
|
|
Temat:
KREZUS
@Krewa, można prosić o ponowne spojrzenie na wykres? :)
W między czasie pojawiło się kilka ciekawych informacji, a dziś kurs wybija górą powyżej tej "spekulacyjnej górki". Obroty jednak dużo mniejsze niż ostatnio, jak to wygląda technicznie?
|
|
Ja tak tylko napiszę z perspektywy zwykłego gracza - na początku 2013, po wypuszczeniu trailer'a, hype wskoczył na wyjątkowo wysoki poziom. Minęło prawie 5 lat od tego momentu i nie widać NIC, żeby cokolwiek było robione w stronę stworzenia tej gry (prócz kilka art'ów i teraz te plotki). Sory, czekanie prawie dekadę (!) na grę to lekka przesada i nawet CDR nie zasługuje na taki duży kredyt "oczekiwania". Czuję się mocno oszukany, bo kto normalny reklamuje grę w momencie kiedy najwyraźniej nie było na nią nawet pomysłu? Możliwe, że będzie jak z Duke Nukem Forever i to Polska gra będzie miała rekord "najdłużej robionej gry". Ja dziękuję, mój hype jest już na poziomie zerowym. Inni gracze niedługo pewnie o tym zapomną, bo się zestarzeją zanim będą mieli okazję w cokolwiek zagrać  .
|
|
aircanada15 napisał(a):Zauważ, że minął już ponad rok od premiery W3, a spółka od tamtego czasu wypuściła 2 dodatki, wkrótce całą wersję Game of the Year, no i już jesienią ruszy Gwint. Jesienią to ruszy dopiero zamknięta beta, do wydania gry jeszcze kawałek. Fajnie jakby wyszło na Święta tego roku, co w zasadzie chyba jest do zrobienia. aircanada15 napisał(a): Bossa szacuje zysk brutto z samego Gwinta na 56 mln zł w 2017 i 97 mln w 2018. Przy założeniach przychodów w wysokości 1/9 tych generowanych przez Hearthstone.
Ok, bez przesady. Jasne, bardzo chciałbym żeby Gwint mogł sie stać "takim drugim Hearthstone'em", ale to nie takie proste. Blizzard ma za sobą dekady promowania marki Warcraft (a samego WoW'a 15 lat!). To jest jednak trochę inna skala. Obym się mylił i Gwint jednak osiągnie sukces choć trochę jak HS, ale takie przewidywania wg. mnie są zbyt optymistyczne.
|
|
Witam. Czy można prosić o analizę raportu rocznego za 2015? Wyniki były zadowalające na pierwszy rzut oka, jestem ciekawy jak to wygląda przy głębszej analizie? :) Z góry dziękuję!
|
|
Temat:
TOPMEDICA
Czy ktos monitoruje spolke? Dzis rekordowy wolumen, pewnie duza zmiania w akcjonariacie...?
|
|
baks napisał(a): Chciałbym Ci przypomnieć, że wynik jest liczony w stosunku rocznym a W2 sprzedał się w 3mln szt przez 3 lata !!! W1 także nie poszedł lepiej a konsol PS3 i X360 było wtedy więcej niż teraz PS4 i XOne ! Całkowicie oderwane od rzeczywistości jest chore założenie, że wszyscy posiadacze konsol kupią tą grę. Na świecie jest 12mln PS4 i 6mln XOne. Razem 18mln nie daję szans na to aby sprzedała się więcej jak w 5mln szt przez najbliższe 2 lata - byłby to rewelacyjny wynik bo W2 w ciągu 2 lat sprzedał się niewiele ponad 2mln mimo, że konsol wtedy było 2-3 razy więcej niż teraz tych nowych.
Chyba zapomniales, ze W1 nigdy nie wyszedl na konsole, a W2 wyszedl tylko na X360 i to z rocznym opoznieniem... Osiagniecie takich poziom sprzedazy dla nowego IP (i sequela) to i tak bardzo dobry wynik. Biorac pod uwage poziom piractwa na PC, odniesienie sukcesu finansowego wyniknelo glownie z jednego powodu: gry sa po prostu dobre i ludzie chcieli w nie grac! Owszem, troche szkoda, ze W3 nie wyjdzie dodatkowo na PS3 i X360, ale zakladam ze musialy by to byc troche okrojone wersje (sprzet juz wiekowy) - wiec moze to i nawet lepiej. W3 rowniez zapowiada sie conajmniej "dobrze", a tym razem premiera ma byc rownolegla rowniez na konsole (gdzie wiekszosc gier sie sprzedaje). Najwieksza bolaczka, jaka moglbys wytknac, to fakt ze W1 i W2 nie byly wydane od razu na konsolach (a podejrzewam, ze wtedy liczba sprzedanych kopii byla by duzo wieksza). A na marginesie, z Twoich postow wylewa sie taki hejt, ze az sie odechciewa traktowac je powaznie... Ja rozumiem konkretne argumenty, ale tych u Ciebie powoli zaczyna brakowac :P. Jasne, kupowanie akcji po aktualnej cenie jest bardzo ryzykowne, ale to nie znaczy ze sytuacja firmy jest zla i wszystko co robia spali na panewce.
|
|
Fajnie, że dyskusja ponownie ożyła po dość długim okresie ciszy, ale niektórych postów to się czytać nie da (ja bym banował za takie głupoty  ). Nic takiego dla firmy się nie zmieniło, nie rozumiem tego nagłego lamentu o przewartościowaniu spółki. Tak, była napompowana ale to nie wina firmy, tylko tych co kupowali akcje. NIJAK ma się do tego co spółka robi teraz i co będzie się działo w perspektywie kilku lat! Korekta się przyda, bo przy 20 zł za akcję to była lekka przesada. Owszem, może nie ma w tym momencie powodów do kupienia akcji, ale to ze względu na wysoką cenę a nie fundamenty spółki - ok, może akcje realnie są warte 5 zł, ale nie róbcie z tego powodu bankruta z dobrze prosperującej firmy! A nawet samo przełożenie premiery nie zmienia faktu, że CDP jest bardzo komfortowej sytuacji - mają już wyrobioną markę, są już znani na zachodzie, mają kapitał - a co najważniejsze: mają szacunek i zaufanie graczy. Hejterzy są wszedzie, ale mało który deweloper ma tak duże poważanie wsród graczy - ze względu na swoje podejscie do tworzenia gier. I to uważam za największy atut tej firmy. CDP to nie moloch, tworzący gry jak na taśmie produkcyjnej, byle by tylko na nich zarobić. Stawiają jakość na pierwszym miejscu i to ich wyróżnia pośród dużych międzynarodowych deweloperów. Według mnie, w tym tkwi ich sukces i wyjątkowość - gdyby wzięli się za produkowanie gier "regualarnie", żeby zaspokoić rządze akcjonariuszy na stałe przychody, to wtedy będzie problem - CDP będzie kolejnym "szarym" deweloperem, a nie tym czym jest teraz.
|
|
Trzy miesiące była cisza na forum, a teraz nagle po negatywnym info pojawiają się "wieszcze" i biadolenie jaka to spółka NAGLE jest słaba i napompowana. Jak rosło, to jakoś nikt płakał. Odnoszę wrażenie, że to forum robi się coraz bardziej jak forum bankiera. Kurs ostro spadł, bo info nieciekawe - ale bez przesady, świat się nie skończył. Giganci branży przekładają premiery cały czas, CDP też to robił (o ile mnie pamięć nie myli) przy okazji W2. Korekta się przyda, a przyszłość spółki według mnie i tak wygląda bardzo ciekawie - tyle że wszystko odwleka się w czasie.
|
|
@sgor O widzisz, to jestem do tyłu z informacją ;), jeszcze nie miałem okazji czytać.
|
|
Nie do konca rozumiem z czym waclaw sie niezgadzasz, albo co probujesz przekazac w swoich wypowiedziach. Nie podoba Ci sie kurs CDP? Za drogo, akcje przewartosciowane? Ok, Twoje zdanie - ale nie probuj kolorowac rzeczywistosci, zeby podpasowac pod swoja opinie. CDP ma bardzo duzy potencjal (jako calosc, nie tylko produkcja gier) i pewnie dlatego kurs systematycznie rosnie. Rynek wycenia przyszlosc, a ta moze byc naprawde ciekawa.
Stwierdzenie, ze maja tylko jedna gre jest smieszne, bo juz od dluzszego czasu wiadomo co innego (aktualnie w planach sa bodajze cztery i na szczescie wychodza poza ramy jednej marki). Ostatnio Sapkowski wydal nowa ksiazke w uniwersum Wiedzmina, tym razem juz bez Geralta. Jak sie sprawdzi, to kto wie - wiedzminski swiat moze przestac krecic sie wokol jednej postaci. Witcher MMO, MOBA? Za kilka lat, czemu nie?
Nikt nie mowi, ze nowe gry beda hitami na 100% - jasne, nikt tego nie wie. Ale patrzac w przeszlosc, mozna spokojnie zalozyc ze jednak bedzie dobrze - CDP budowalo swoja marke przez dlugi czas. Nie porownuj CDP do CI, ktorzy zawsze robili budzetowki i jedna nagle wyszla powyzej przecietnej. Od poczatku obie firmy mialy inny model dzialania i target. Zreszta dzis dobrze widac roznice miedzy CDP a CI - CDP stale trzyma poziom i ciagle idzie do przodu, CI sie to niestety za bardzo nie udalo.
Sam jestem juz bez akcji, bo te poziomy cenowe juz mnie troche martwia, ale coz - z rynkiem sie nie dyskutuje...
|
|
Szczyt pokonany, obroty duże.  Co prawda sesja się jeszcze nie skończyła, ale obecna sytuacja wygląda raczej pozytywnie. Pytanie tylko, co dalej? Nie spodziewałem się takiego ruchu teraz, a raczej po wakacjach [chociaż w sumie to już połowa minęła...].
|
|
piotrch napisał(a):Wydaje mi się, że obecna cena dyskontuje umiarkowany sukces W3. To zaskakujące, jeśli się weźmie pod uwagę ile czasu do premiery pozostało. Pytanie co dalej. Dla ułatwienia można tu odrzucić wpływ cyberpunka. Jak dla mnie scanariusze mogą być dwa. Albo ustabilizowanie się kursu na obecnych poziomach i meczący trend boczny do czasu premiery W3 albo korekta, znosząca sporą część ostatnich wzrostów i kolejny trend wzrostowy, już "właściwy" dla gry pod W3. Tylko wtedy się pojawia pytanie pod co CDR rośnie w obecnej chwili. "Historia się powtarza" - uważam, że ta zasada będzie miała miejsce na akcjach CDP w nadchodzących miesiącach. Przed wydaniem Wiedźmina 2 akcje dały sporo zarobić, logicznym wydaje się być iż w przypadku Wiedźmina 3 będzie podobnie [zakładając, że gra odniesie sukces]. Dodając do tego Cyberpunk 2077: gra oparta na marce rozpoznawalnej już nie tylko w PL, ale na świecie- przyszłość wygląda całkiem nieźle  . I co jak co, ale CDP udowodniło, że potrafi robić świetne gry. Gorzej ze sprzedażą, ale tym razem gry wyjdą również na konsole - a to może znacząco zwiększyć przychody i samą sprzedaż. Jednak nawet patrząc tak optymistycznie drugi scenariusz podany przez Ciebie wydaje się najbardziej prawdopodobny - ale kurs rośnie już dziś. W 2011 kurs urósł najmocniej niedługo przed premierą W2, jednak wzrosty zaczęły się już rok przed premierą. Może właśnie teraz jest ten okres "kupowania marzeń"? Dwa potencjalnie ogromne hity w drodze, które mogą [ale nie muszą] wynieść CDP na nowe, dziś wręcz nierealne poziomy cenowe? Dodając do tego brak konkretnej alternatywy z tej branży na giełdzie: CITY trochę zawiodło, Snajper 2 jest "mocno średni", 11BIT ma potencjał ale Anomaly 2 niestety jest dość niszowe [ale udane], NICO szkoda gadać, a TECHLANDu nie ma na giełdzie...
|
|
Taka ciekawostka - Szefowie CDRED otrzymali odznaczenia od Prezydenta Komorowskiego za "zasługi w działalności na rzecz rozwoju polskiej przedsiębiorczości". Nie wiem czy to taki precedens, ale mnie to trochę zaskoczyło [pozytywnie]. Może w końcu w naszym kraju zacznie się tą gałąź przemysłu traktować poważnie. http://www.cdaction.pl/news-32302/
|
|
Scarry napisał(a):@tgolik
heh, widze jak zwykle zapatrzony w CDRED. Na metacritic średnia ocena to 89 (nasz Witcher 2 ma niższą tak przy okazji) i pokazuje jak doskonale Blizzard wstrzelił się w oczekiwania przeciętnego gracza. To jest doskonała ocena a że zdarzają się hejterzy i niezadowoleni hardcorowi gracze... cóż - Bliizzard to mistrzowie robienia kasy, oni grupki zbytnich fanatyków, choćby nie wiem jak głośnych, zawsze mieli w nosie. Kod:/MOD: Usunięto wycieczkę osobistą/ . Witcher 2 ma średnią 88 na metacritic, więc różnica żadna (zresztą nie ma co porównywać, to inne gry). Szczerze, po tym jakie były oczekiwania co do D3, to średnia poniżej 90 pokazuje, że jednak D3 nie jest jednak AŻ takie wspaniałe (a szkoda :/ ). Scarry napisał(a): Gra na świecie sprzedaje się wyśmienicie i cieszy ogromną popularnością (myślisz że serwery nie wyrabiają bo mało ludzi gra??). A CDRED od tego są specjalistami żeby potrafili ocenić czy gra będzie przebojem czy nie - SAMI to ocenić. Jeśli nie potrafią niech spadają z dystrybucji czegoś na czym się, jak widac, nie znają.
Jak można w ogóle takie coś napisać?! CDP jest na rynku prawie 20 lat (!!!), a teraz jest to czołowy polski dystrybutor gier i nie tylko. Ale jak widzę Ty takich argumentów nie przyjmujesz do wiadomości... A "hejterem" CDP to jesteś Ty, nie rozumiem dlaczego Twoje posty nie są kasowane - nic nie wnoszą do dyskusji, a jedynie wprowadzają zamieszanie. A logiki czy konkretnych argumentów w nich zero. Kod:/mod: AT: Posty Scarego nie są kasowane, bo w mojej ocenie zawierają rzeczowe argumenty./
|
|
Scarry napisał(a):@Buziek piszesz naprzemiennie w trybie życzeniowym i momentami zaprzeczasz sobie najpierw twierdzisz że Cytat: ale tu rośnie nam nowy potentat cyfrowej dystrybucji jeżeli rośnie potentat czyli władca rynku, to przecież z definicji tym rynkiem rządzi, ale nie, potentat dopiero Cytat: będzie mógł próbować walki ze Steam'em za jakiś czas. - aha czyli nasz rządzący rynkiem potentat dopiero wtedy podskoczy Steamowi... to czym on rządzi ? No ale zmiecie Steam bez problemu bo ten sprzedaje "tanie popierdułki". Więc w sumie już wygrał. C/WK spokojnie koło 50 tutaj już można sobie liczyć... Właśnie od takiego życzeniowego, oderwanego od realnego świata finansów firmy myślenia, biorą się straty inwestorów. Brawo - łapanie za pojedyncze słówka + sarkazm. Dlaczego takie posty nie są kasowane? Przecież to nic wnosi do dyskusji, a jedynie podchodzi po flame... Scarry, sprawdź proszę w słowniku znaczenie słowa potentat, a później mnie atakuj (w skrócie: "człowiek, firma, kraj itp., mający bardzo silną pozycję, wielkie znaczenie w jakiejś dziedzinie", a nie jakiś "władca rynku", jedyny jaki jest...). Ale co tam, ważniejsze kogoś obrazić...
|
|
@Scarry
Zdajesz sobie sprawę, że umieszczenie CDRED w tym zestawieniu jest niejako "z przymusu", bo nie było by gdzie indziej tego wrzucić? "Informatyka" to szerokie pojęcie i działalność CDRED raczej do tego nie pasuje, a jedyna spółka na GPW, do której można CDP porównać to City Interactive - wskaźniki są zbliżone.
Co do fundamentów, to przecież dopiero była premiera wersji na X-sa, oczekujesz że od razu będą robić kolejny szum medialny na nowy produkt i jednocześnie "zagłuszać" wersje X-360?! To by było nierozsądne...
Wiedźmin 3 jest tylko kwestią czasu, pewnie w ciągu kilku miesięcy pojawi się więcej informacji na ten temat. Zapowiadali również nowy produkt, więc robią coś więcej niż tylko "jeden tytuł". Firma ma się dobrze, ma dobre zaplecze do tworzenia gier, więc przyszłość wydaje się być spokojna. Nie zapominaj o gog.com. Dużo osób to lekceważy, ale tu rośnie nam nowy potentat cyfrowej dystrybucji, który według mnie będzie mógł próbować walki ze Steam'em za jakiś czas. Wprowadzają również nowe gry do oferty w ciekawych promocjach. Steam to teraz w dużej mierze sprzedawanie "tanich" po-pierdółek. Kilka gier można znaleźć tu i tu, a oferta GOGa jest atrakcyjniejsza.
CDRED dopiero niedawno wszedł na rynek międzynarodowy i ma się dobrze. Może nie ma rewelacji, ale przy obecnej konkurencji w tej branży ważniejsze jest to, że się przebili i zostali zauważeni na świecie. Teraz tyko muszą to dobrze wykorzystać.
|
|
Po pierwszym tygodniu sprzedazy - Wiedzmin 2 najlepiej sprzedajacym sie tytulem w USA, wedlug VGC. Nie ma jeszcze danych globalnych. Nie jest to moze zbyt imponujaca liczba, zobaczymy jak bedzie dalej.
|
|
Huhu, cisza w wątku od dawna. Ktoś z forumowiczów interesuje się jeszcze "próchnem"? Spółka przy historycznych minimach (prawie), szorujemy po dnie... Pierwszy raz udało mi się kupić spółkę tak "tanio" :). Garnitury ogólnie robią niezłe (i drogie), a sklepów już też mają bardzo dużo. Uważacie, że w tym roku ma to szanse przełożyć się na solidne zyski? Chociaż prezes już dwa lata naprawia spółkę i coś mu średnio idzie.
|
|
Temat:
11BIT
Jestem ciekawy w jaki sposób można "nie uczestniczyć" w rankingu Steam? Przechodząc pierwszą misję od razu pokazywana jest nasza pozycja w rankingu, nie wiedziałem nigdzie opcji "nie chce brać udziału w rankingu". Sprzedaż AWE według mnie nie znajduje się w żadnym wypadku w pobliżu wspomnianych parę postów wstecz 100k sztuk, jednak PC i MAC nie było głównym targetem dla tej gry.
Według mnie dopiero na iOS gra pokaże pazury, bo jest tworzona z myślą o dotykowym ekranie - mnie np. to w wersji PC trochę irytowało, że trzeba w kółko biegać dowódcą, zamiast po prostu klikać w odpowiednie miejsca na ekranie.
|
|
Temat:
11BIT
Z tego co się orientuję, to wersje pudełkowe zawierają klucz do aktywacji gry na Steam'ie - Podejrzewałbym, że ich ranking graczy zawiera również osoby, które kupiły wersję pudełkową.
|
|
Jestem ciekawy jednej rzeczy: czy jeżeli okaże się, że pozew Namco jest bezpodstawny, albo CDP wygra sprawę, to mogą ubiegać się o jakiekolwiek odszkodowanie z tytułu teoretycznych strat związanych z ograniczeniami sądu - m. in. z przesunięciem premiery?
Sytuacja wydaje się groteskowa - jednej firmie nie pasowały warunki współpracy to wnoszą pozew do sądu, a ten tak sobie blokuje wydanie produktu innej firmy do czasu wyjaśnienia sprawy... Nie znam oczywiście szczegółów czy Namco ma podstawy do walczenia "o swoje" (według prezesa CDP - nie ma), ale czekanie 2 miesiące, aż sąd łaskawie sprawdzi czy tak jest jest moim zdaniem komiczne... Chyba, że Namco jednak ma lepszych prawników i coś jest na rzeczy :/
|
|
Temat:
11BIT
piotrch napisał(a):A czy problem nie jest tu natury hardwaru? Mianowicie AWE to gra wbrew pozorom... dość wymagajaca sprzętowo. i o ile Iphone i Ipad to sprzęty dość mocne, to na niektórych sprzętach z androidem nawet angry birds się przycina. Myślę, że przyjęta strategia jest ok, bo ten czas "żeby zobaczyć jak sobie iOs radzi" to nie tylko czas na obserwację, ale też czas na rozwój technologiczny smartphonów. No z androidem jest różnie, ale to działa w dwie strony - są również smartphony z androidem dużo mocniejsze niż iPhone :), a takich będzie coraz więcej. Frog napisał(a): Szczerze mówiąc gra wydaje się fajniejsza z punktu widzenia posiadacza Ipad'a niż PC, ale to moja subiektywna opinia. Nie ma dowódcy, więc łatwiej jest wszystkim sterować.
Grałem na PC w demo i szczerze mówiąc nie kojarzę takich układów. Czyżby scenariusz i poszczególne misje były inne niż w wersji na platformy stacjonarne?
Według mnie obsługa gry "palcem" będzie dużo ciekawszą opcją, gra na pewno sporo dzięki temu zyska. Cała zabawa będzie bardziej dynamiczna i intuicyjna. W demie nie było wszystkich misji, tej możliwe że nie było (sam nie pamiętam), chyba że to rzeczywiście coś nowego.
|
|
Temat:
11BIT
Pytanie do team'u 11bit: Jaka jest szansa, że Anomaly wyjdzie na Androida? Niestety nie każdy poddaje się trendowi Apple'a, a też chciałbym pograć na swoim telefonie :).
|
|
KanonBol napisał(a): Teraz niestety CDP musi zapłacić za to, żeby np przygotować nowe assety specjalnie pod konsole. To moim zdaniem jest błąd bo W2 i W2 na Xboxa to jedna gra, a nie dwie. Robienie gry na każdą platformę osobno zwyczajnie się nie opłaca. Dłuższy czas i co za tym idzie większy koszt developmentu, przy kolejnych platformach wejście na rynek ma się już słabsze, gra się mimo wszystko starzeje i jeszcze trzeba wydać po raz kolejny kasę na promocję.
Historia pokazuje, że jest inaczej vide Sniper na PS3 od CIA. Sprzedaż nie jest jakaś super wysoka, ale na pewno na przyzwoitym poziomie, a zysk z tego będzie. W przypadku Wiedźmina może być podobnie, a to że wydają poszczególne wersje osobno ma swoje plusy i minusy, niesie również pewne ryzyko. Nie zakładaj, że negatywny scenariusz jest "jedyny słuszny", bo nie jesteś w stanie tego przewidzieć. KanonBol napisał(a): Co zaś do konkurencji. Jasne, że fan CoD raczej po W2 nie sięgnie. Z drugiej strony, przeciętny gracz z ograniczoną kasą wybierze raczej tytuły innych grubych marek, za którymi stoi wielka machina marketingowa.
Jakie konkretnie "grube marki" masz namyśli i ile ich jest, tak z ciekawości? Bezpośrednią konkurencją aktualnie jest jedynie Dragon Age 2, o którym niewielu się już mówi oraz Skyrim, który jeszcze nie wyszedł. Scarry napisał(a): W tym roku gracze szukający klimatów RPG dostają: - The Elder Scrols V - Skyrim - trailer, o którym wspominaliśmy wczesniej - Diablo III - ja wiem że to nie rasowy RPG, ale najprawdopodobniej odbierze część graczy W2 - Torchlight 2 - to samo co DIII, niby nie rasowy RPG, ale gracze szukający gry fantasy, mimo że bardziej hack'n'slash, przylgną do niego masowo - Mass Effect 3 - potężny tytuł RPG, który ma zagwarantowany sukces i olbrzymie zainteresowanie (trailer ME3) - Guild Wars 2, rasowy rpg MMO, może również odciągnąć sporo graczy bo zapowiada się na przebój, bo wieloletnim sukcesie GW 1 (trailer GW2) - Star Wars the Old Republic, znowu rpg MMO, wszystko wskazuje na ogromny sukces po premierze
Tylko Skyrim jest bezpośrednią konkurencją dla Wiedźmina. Mass Effect to zupełnie inne klimaty. Hack'n Slash to inny typ gier, z RPG mający już niewiele wspólnego, jest to bardziej gra zręcznościowa, fabuła jest jako dodatek. MMO RPG, to już w ogóle inna bajka - idąc tym tropem mógłbyś dodać WoW'a, przecież to jest dopiero gigant. Nie mówię, że Wiedźmin nie ma konkurencji, uważam jednak że może ona mieć niewielki wpływ na sprzedaż (przynajmniej ta aktualna). Są inne gatunki gier, gdzie jest dużo gorzej. Aktualnie w temacie RPG jest w miarę "luźno" na rynku, a to plus dla Wieśka :)
|
|
carlito napisał(a): A co do samej spólki to jest mi obojetna-choc teraz modna i na czasie. Jednakze osobiscie nie lubie spółek typu Petrolinvest,KCI,Optimus,Jupiter czy spólki Patrowicza . Gdzie wiodący akcjonariusz produkuje akcje z wyłączeniem PP dla siebie, a z krzywdą dla innych uczestników rynku. Czy mozna nazwac rzecz po imieniu czyli złodziejstwem? Według litery prawa i KNF z pewnoscia nie. Jednakze wymowa tego typu działan jest jednoznaczna . Oczywiscie zawsze jest to okraszone frazesami i robione w ,, interesie spólki i wszystkich akcjonariuszy" W mysl przysłowia-,,zdrowie Wasze w gardło nasze"
O czym Ty w ogóle piszesz? Pierwsze zdanie - spółka Ci obojętna. Drugie zdanie - nie lubisz tej spółki (OPTIMUS). Zastanów się dwa razy jakie jest Twoje zdanie, zanim coś napiszesz. Nie podoba Ci się spółka? To podaj konkrety CO i CZEMU według Ciebie jest nie w porządku, a nie rzucaj jakieś dziwne hasła... Dla Twojej wiadomość teraz OPTIMUS (czyli CDP) nie ma nic wspólnego z "poprzednim" Optimusem, została tylko nazwa, która zostanie niedługo zmieniona i stary budynek... Nie ma żadnego drukowania akcji, nie zaśmiecaj wątku.
|
|
@up
Nie 1 miliard, tylko 950 milionów - to różnica :P. Ja wiem, że się fajnie zaokrągla, ale 50 baniek to jednak spora kwota, nie?
|
|
@up Wydaje mi się, że każda negatywna wiadomość może teraz powodować wahania w dół. Problemów z aktywacją nikt się nie spodziewał, pewnie cześć osób zwątpiła w powodzenie W2 skoro "na starcie" są problemy. Moim zdaniem na dłuższą metę nie będzie to miało wpływu na ogólny odbiór gry. Był news, ludzie popsioczyli, a teraz grają ile wlezie - co zresztą było widać po ilości komentarzy na stronie CDP i Wiedźmina - nagle zrobiła się cisza jak makiem zasiał :D. Gracze mają to do siebie, że potrafią głośno skamleć jak coś ich zaboli, ale jak tylko dostaną możliwość grania (i np. rekompensatę jaką CDP zapowiedziało) to od razu cisza, wszystko cacy i "jedziemy z koksem"  . Wiem coś o tym ;)
|
|
Gorbashow napisał(a):Scarry napisał(a): - fatalna optymalizacja grafiki, w ultra mimo mocnego konfigu (i7 950@4,2 GHz + GF460 + 16 GB ram) gra chodzi fatalnie klatkując ostro... są ładniejsze gry chodzące dużo płynniej. W High + AA gra robi 50 fps z dropami do 20, - poziom trudności walk - jest potwornie wysoki! Normal frustruje a hard jest jakimś koszmarem (gram w gry ponad 30 lat ;) ), tak wysoko postawionych poziomów trudności sie nie spodziewałem,
Do pierwszego, wylacz bedac na ultra ubersampling (czy tez uberprobkowanie), bo to zarzyna kompa a nie daje nic w zasadzie Co do drugiego, zawsze mozna wlaczyc easy...no ale po 30 latach grania, to jednak bylby wstyd chyba...nie ma latwo, trza trzaskac Moja EK juz do mnie jedzie. Numer 087, moze jutro dostane. U mnie na high śmiga miło, a na ultra nie da się grać. Różnica w grafice niewielka, więc high spokojnie starczy. A co do poziomu trudności to padałem na normal'u już na początku  (Kamienny Geralt patrzy na mnie z pod monitora z pogardą). Ale to raczej kwestia nieznajomości sterowania i zasad walki. Gra wygląda ślicznie, gra się świetnie, ale rzeczywiście parę rzeczy można by poprawić. Polskie dialogi są naprawdę miodne, klimat pierwsza klasa. Ogólnie 9,5 jak najbardziej zasłużona ocena
|
|
Wersja kolekcjonerska gry jest po prostu PRZEPIĘKNA!  Warta każdej złotówki! Wszystko wykonane jest z dobrej jakości materiałów, wygląda naprawdę profesjonalnie, od razu czuć wiedźmińskie klimaty :). Kości do gry są świetne, szkoda że tylko jedna "para". Temerski oren ładniejszy niż nasze poczciwe złotówki :P. Ale największe wrażenie zrobiła na mnie rzeźba Geralta. Wygląda świetnie i to nie jest jakiś tam byle gips, tylko kawał kamienia, wagę czuć znacznie. Artbook jest duży, czytelny zawierający masę grafik, szkiców, artów i informacji o świecie wiedźmińskim. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, widać że CDP przykłada ogromną dbałość o jakość swojego produktu oraz zadowolenie fanów. Jeżeli ktoś jeszcze waha się przed zakupem EK, to mówię: bierz, nie pożałujesz! Brawo CDP
|
|
Ja po południu idę odebrać swoją kolekcjonerską :). Możesz opisać wrażenia, jak to wygląda?
|
|
Jutro ma się pojawić nowy numer CDA, a nim ponoć pierwsza na świecie recenzja Wiedźmina 2. Ja po cichu liczę na 10/10 ;), choć w CDA to naprawdę rzadkość, ale zobaczymy jak będzie :).
|
|
mankomaniak napisał(a):Różnica jest istotna, bo CIA ma ambicje tworzyć gry wysokiej jakości, ale nie kosztem zysku (tj. kosztem zbyt wysokich kosztów). To zysk ma być maksymalny, a nie jakość gry. Sam sobie zaprzeczasz. CIA ma ambicje tworzyć gry możliwie tanie, więc jakość ma tu znaczenie drugorzędne. Co najwyżej można powiedzieć, że chcą tworzyć gry o "możliwie wysokiej jakości", a w tej branży jak się tnie koszty (lub je "optymalizuje") to niestety jakość wychodzi średnia (vide Sniper). Żeby zrobić porządną grę, trochę jednak wydać trzeba... CDP stawia na jakość i "wielkie" produkcje, które w pewien sposób zapiszą się w historii gier komputerowych. CIA stawia na jak największy zysk i większą liczbę tytułów, które nie muszą za bardzo się wyróżniać spośród tłumu, ważne żeby się sprzedawały. Oba sposoby na biznes są dobre, który będzie lepszy - czas pokaże. Może już starczy porównań tych dwóch spółek? Jest osobny wątek o grach, tutaj skupmy się na CDP :)
|
|
SteV napisał(a):Mam pytanie. Czy ktoś zakupił pre-order na Steamie? (czy wszyscy solidarnie na gogu  )Jeżeli tak to chciałem zapytać te osobe czy przy pre-orderze podana jest ilość użytkowników w rankingu tak jak jest to przy wersjach po premierze? Nie na gog-u, a na gram.pl :). Kolekcjonerka już potwierdzona, odbiór za kilka dni :D. A odnośnie konwersji W2 na konsole, to rzeczywiście na PS3 gry się robi inaczej, jednak CDP zapewniało, że gra robiona jest od podstaw również z myślą o konsolach, więc zakładam że nie powinno być trudności z przeniesieniem gry na X360 i PS3, a więcej info powinni podać po premierze na PC.
|
|
Temat:
CIGAMES
volky napisał(a):Dorzucam jeszcze ....odnośnie drugiego tematu Snajper poluje na wiedźmina, czyli City Interactive i CD Projekt na wojennej ścieżce!Media lubią wyolbrzymiać.Według mnie tutaj tylko chodzi o to że OPT przegina z tym swoim naganianiem. Inaczej niż naganianie ostatnie newsy nie można nazwać... konferencja ... dziewczyna do playboya (to jest akurat śmieszne) ... "lider"... ogólnoświatowy producent... Słusznie że CIA zwróciło uwagę co do faktu pozycji lidera. Cytat: celem grupy CD Projekt, której właścicielem jest Optimus, jest „stać się pierwszą, prawdziwie globalną polską firmą, której produkty i usługi będą znane przez klientów na całym świecie”.
Firma City Interactive docenia wysiłki PR’owe CD Projektu. Śpieszymy jednak donieść, że miejsce „pierwszej, prawdziwie globalnej polskiej firmy” w segmencie gier video jest już niestety od dawna zajęte.
Przeczytajcie to jeszcze raz i zwróćcie uwagę na cudzysłowie. Jedna wypowiedź ma się nijak do drugiej. Pierwsza jest ogólna - jako firma, nie ma słowa o branży gier, natomiast druga cytuje tylko część wypowiedzi CDP, a dodatkowo zaznacza "w segmencie gier video". To tak odnośnie czepiania się słówek ze strony CIA i robienie z tego wydarzenia medialnego... A dziewczyna do Playboya jest świetnym pomysłem, widać że nie jesteś graczem, jeżeli Cię takie coś śmieszy. Gracze w większości są facetami i mają dość specyficzne podejście do wirtualnych bohaterek, więc celowanie w promocję w typowo "męskie" artykuły jest raczej oczywiste i jak najbardziej dobrym pomysłem. volky napisał(a): Gdyby nie CIA to Optyk być może byłby aktualnie po 1,70 zł. OPT zawdzięcza wzrosty i magię zarobku dzięki Sniperowi CIA. Tylko że sytuacja wygląda inaczej. Na CIA były wzrosty po premierze a na OPT są przed. Po premierze pozostaną już tylko spadki. Kto odkupi od tego całego tłumu te wszystkie miliony akcji? ...skoro już nie będzie perspektywy na OPT.
Twoje zdanie, według mnie trochę komiczne, ale nie mi oceniać. Czy masz rację się okaże już niedługo. Weź pod uwagę, że na Wiedźmina 2 oczekuje masa ludzi i jest o nim głośno nie tylko w Polce. A to przyciąga graczy na parkiet, samo jechanie na renomie "bo urośnie jak CITY" nie spowodowało by tak stabilnego i mocnego wzrostu na OPT. Jednak CIA na pewno przetarło szlaki na GPW.  Weź również pod uwagę, że City też rosło przed premierą Snipera, a po premierze kurs utrzymywał się wysoko.
|
|
Temat:
CIGAMES
Lukasz_Mach_City napisał(a):Jeśli chodzi o tak zwany "przeciek" to nie mamy w zwyczaju się odnosić do anonimowych wypowiedzi ludzi, którzy coś sobie wymyślili. Bo pisanie przez kogoś, że zadzwonił sobie do biura prasowego Sony i tam dostał informacje na temat poufnych szczegółów współpracy City Interactive i Sony jest, lekko mówiąc niepoważne.
Wypowiedź anonimowa nie była i wcale nie wymyślona, bo informacja była prawdziwa. Ta osoba musiała skądś tą informację mieć. A wasze podejeście na zasadzie "nic się nie stało" jest co najmniej dziwne. No tak, ważne tylko żeby kurs szedł do góry, nie?
|
|
W KOŃCU! Firma będzie się nazywała tak jak powinna. Co prawda już się przyzwyczaiłem do Optimusa, ta marka ma za sobą długą historię, ale raczej kojarzy się z bankrutującą firmą... CD Projekt jest bardziej rozpoznawalny w branży, może przyciągnie więcej inwestorów z zagranicy? ;)
|
|
Temat:
11BIT
@ up Fajnie, że tylko to wychwyciłeś z mojego posta, mimo iż nic takiego nie napisałem...  Na piratebay po prostu sprawdziłem jak to wygląda - bo niestety, szybkie pojawienie się działającej pirackiej kopii może mieć negatywny wpływ na sprzedaż. I nie chodzi o marne 9€, tylko głupi przelicznik 1$ = 1€, Ameryka ma lepiej niż EU, a niestety przez taką politykę najwięcej "tracą" gracze z Europy. A tak apropo, to powinni wypuścić demo gry przed premierą, albo jednocześnie - a tak się niestety nie stało. Część osób woli sprawdzić jak się w coś gra, przed dokonaniem zakupu. Skoro nie ma dema, a jest "pełne demo" na stronach z torrentami, to właśnie w ten sposób mogą "sprawdzić" jak gra wygląda - tyle że mając ściągniętego pirata, nie każdemu się będzie chciało później kupować oryginalny produkt. Jedyny plus, że mimo to (bo to też w pewnym sensie "promowanie" gry) część osób jednak tą grę kupi, bo docenią twórców i uznają że gra jest tego warta.
|
|
Temat:
11BIT
Wypowiadają się technicy, spece od kursu może pora na opinię gracza? :) Nie wiem ilu z was kupiło A:WE, natomiast na piratebay gra dostępna była prawie równo z premiera... Instalacja pirata jest bezproblemowa - nie jestem programistą, ale ciekawi mnie jak to jest, że zabezpieczona gra łamana jest w kilka godzin... To jaki jest sens zabezpieczeń? :/ Gra ogólnie bardzo fajna, gra się przyjemnie, ale jest niestety stosunkowo krótka. Jest oczywiście możliwość "masterowania" każdego poziomu, żeby osiągnąć jak najlepszy wynik - hardcory się ucieszą ;). Niestety po moich oczekiwaniach, gra mnie troszkę zawiodła - jest dobra, fajna, ładna, ale... spodziewałem się czegoś więcej :/. Pomysł jest świetny, ale można by go bardziej rozwinąć - więcej jednostek, plansz itp. Ogólnie gra jest warta tych 10$, ale konieczność płacenia w euro większej kwoty (10$ /= 9€), np. mnie skutecznie odrzuca od kupowania gier na Steam'ie. Nie jest to co prawda wina 11bit, ale innego kanału dystrybucji na PC praktycznie nie ma... Podejrzewam, że wersja na iPhnone'a odniesie większy sukces, jakoś ta cała koncepcja tego typu grania bardziej mi pasuje do gier na telefony. Nie chce narzekać, ale A:WE może wcale nie okazać się takim hitem, jak wszyscy zakładali. Gra jest innowatorska, lecz niestety takie gry mają tendencję do słabej sprzedaży - gracze często wolą utarte schematy i "odwrócony" tower defence nie każdemu może przypaść do gustu. Mam jednak nadzieje, że w tym roku polskie gry zawojują Świat, w tym również Anomaly, bo gra jest naprawdę wyjątkowa :). Dziwi mnie trochę spadek kursu - "kupuj plotki, sprzedawaj fakty"?  Chociaż ostatnio kurs sporo wzrósł... Dobra korekta na wejście w rynek? BTW: jak ktoś grał, to zwróćcie uwagę, że nasz "heros" chodzi "po" samochodach, które stoją na ulicach
|
|
Temat:
CIGAMES
@ up
czwartek ;)
Po prostu ktoś nie doczytał, że premiera Snipera na PS3 jest przesunięta...
|
|
Temat:
CIGAMES
@ up Cytat:W związku z powyższym, Zarząd Emitenta informuje, iż premiera wydania gry "Sniper Ghost Warrior" na platformę Sony PlayStation®3 nastąpi 28 kwietnia 2011 roku na terytorium Europy i Azji (z wyłączeniem terytorium Wielkiej Brytanii gdzie gra zostanie wydana 5 maja 2011 roku).
Data premiery wydania gry "Sniper Ghost Warrior" na platformę Sony PlayStation®3 na terytorium Japonii - ze względu na zaistnienie okolicznosci niezależnych od Emitenta - zostanie podana najpóźniej niż do dnia 30 kwietnia 2011 roku. Ciekawa sprawa z przesunięciem premiery S2. W sumie nie ma się co dziwić - gra miała wyjść za jakieś pół roku, a nie wiadomo było o niej praktycznie nic. Dziwne, że nie było wcześniej info ze spółki - na pewno wiedzieli o tym, że przesuną premierę - takiej decyzji nie podejmuje się od tak (czyżby "najlepszy" engine jednak taki łatwy do opanowania nie jest?), a mimo to prezes się ładnie uśmiechał w TV, hype się narobił, wszystko cacy - a tu teraz taki klops. Większa korekta się przyda :P
|
|
Ale mi constant podniosłeś ciśnienie... Nie trawie takich bredni.  Jestem wierzący, ale jak myślę o tym, że ktoś może mnie "szufladkować" razem z tego typu ignorantami to mnie krew zalewa... Plus tego taki, że akcjonariat OPT się trochę "oczyści"...
|
|
"Pięć tygodni po ustanowieniu przeszło trzyletniego maksimum notowań Optimus po raz kolejny pobił ten rekord. Poprzeczka z 18 lutego wisiała na poziomie 7,78 zł." "(...) kurs wspiął się na 7,9 zł. To najwyższy poziom od 12 lipca 2007 r" Wtopa parkietu, czy może artykuł pod naganianie na kupno? Parkiet chyba tak bezczelnie by się nie pomylił?
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a): Plusy dla Optimusa Optimus to większa spółka z większym doświadczeniem i znana już na świecie lecz mająca tylko jeden produkt odgrzewany co kilka lat. Znany tytuł Minusy Optimusa 100 mln akcji wartość spółki blisko 800 mln wysoka cena gry 40$ - 40E jeden produkt
Plusy 11bit mała ilość akcji 2 mln (przez 3 tygodnie po debiucie tylko 500tyś akcji w obrocie) Oczekiwana nowa ciekawa fabuła gry planowana na wszystkie platformy planowane na ten rok kolejne gry stosunkowo niższa cena ok 9,99$ Minusy 11 bit Nowa spółka Brak większych przychodów przed debiutem
Cena W2 nie daje szans na zbyt duży przyrost nawet jeśli będzie hitem. Natomiast Anomaly przy poziomie cen poniżej 10$ jest znacznie bardzie akceptowalna i jeśli będzie hitem to wolumen sprzedaży może znacznie łatwiej wzrosnąć - czy ktoś uważa, że nie mam racji?
Tak, nie masz racji. Czyli kompletnie pomijasz to jakiego rodzaju jest dana gra i opierasz swoje "prognozy" na zasadzie "ta gra tańsza, więc się więcej sztuk sprzeda". No bez jaj... Porównywanie wysoko budżetowej produkcji typu W2 do Anomaly jest co najmniej niepoważne. To gry z zupełnie "innego świata", inny target, inne oczekiwania, inny rodzaj zabawy. Zgodnie z taką logiką równie dobrze można powiedzieć "Wiedźmin 2 jest 4 razy droższy, więc 4 razy więcej zarobi". Poza tym w ogóle wiesz czym się grupa Optimus zajmuje? Bo np. gog'a, i działalności CDP w ogóle nie bierzesz pod uwagę. No i rzeczywiście tego Wiedźmina już TYLE razy odgrzewali, że już się znudził... I ponawiam prośbę - podaj dokładną datę premiery A:WE na konsole i Androida, skoro już to uwzględniasz w ocenie. Nie wiem, skąd masz takie informacje, bo z tego co mi wiadomo to jeszcze nigdzie tego nie potwierdzili.
|
|
7,50 w końcu pękło, nice  Ciekawe czy to początek sporej zwyżki, czy tylko takie "widzimisie" rynku? ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
volky napisał(a): A czemu S:GW 2 miałoby nie wypalić ? Kilka platform ... znany tytuł ...najlepszy silnik ... przetarty szlak po jedynce. Mają znacznie łatwiej niż przy jedynce. Przy takich warunkach trzeba się postarać żeby to zepsuć.
Oj nawet nie masz pojęcia jak łatwo "zepsuć" sequel gry właśnie "przy takich warunkach". S2 musi być dużo lepszy od jedynki, inaczej będzie tylko kolejnym "średniawym" FPS'em, a chyba nie o to CI chodzi?
|
|
Temat:
11BIT
constant napisał(a):Buziek napisał(a):Nawiasem mówiąc nienawidzę tego, że wszystkie fajne gry na smartphone'y wychodzą przeważnie tylko na jeb  iPhone!! Bez dziecinady, i bez takich ...  Prosze. Ja na przyklad Appla z wielu powodow nie lubie, iPhone nie jest moim telefonem, a mimo to mam 2 w domu, czasem sie bawie, i uwazam ze jest iOS fantastyczna platforma do gier. I jak sam stwierdzasz, niezwykle popularna. Jako aukcjonariusz jedynego na GPW producenta gier na ta platforme, powinnienes sie z tego faktu tylko cieszyc. Po pierwsze to aktualnie nie jestem akcjonariuszem 11bit, nie wiem skąd to wziąłeś?! Po drugie, chodziło mi o sam fakt, że inne systemy (np. Android) są często pomijane przez producentów "większych" gier na smartphone'y, mimo iż oferują one takie same możliwości (jak nie lepsze) co iOS, a to czy lubię Apple i iPhone'y czy nie, nie ma tu znaczenia. Nie pierwszy raz czepiasz się (części) mojej wypowiedzi z byle powodu...
|
|
Pojawiły się trzy nowe filmiki z gameplay'em na stronie GameTrailers: www.gametrailers.com/game/the-... Tomasz GOP pokazuje jak wygląda wykonanie questa, trochę waliki i mini gry. Walka mu trochę nie idzie, ale co tam ;). Jak dla mnie bomba, już się nie mogę doczekać premiery A tu kolejny ciekawy artykuł na stronie PS3Site, tym razem ogólnie o oczekiwanych polskich grach na 2011 rok: www.ps3site.pl/ps3site-ranker-... Strona jest ogólnie poświęcona konsolom, a co ciekawe Wiedźmin 2 znajduje się w rankingu i to na ...pierwszym miejscu :D. Polacy potrafią robić gry na poziomie Światowej czołówki, piękne czasy  - zapowiada się naprawdę ciekawy rok dla branży!
|
|
Temat:
CIGAMES
volky napisał(a):Dopiero informacja o tym że Sniper sprzedał się w 1 mln sztuk przypadkowo skojarzyłem z wielkim sukcesem "Two worlds II". Tu 7 miesięcy na początku listy przebojów z pierwszymi miejscami,a tam tak w 3 tygodnie 1 mln (tak to może Starcraft się sprzedawać to rozumiem a nie coś tak mało znanego  ). Wybacz ze tak zdawkowo odpowiem co myślę komentując .... Sinuhe napisał(a): Niestety w Polsce Two Worlds II nie było hitem, jakim mogłoby być, bo wydawca zawalił sprawę z polskim dubbingiem (i nie, nie był do CDP tylko niemiecki Zuxxez, CDP jest w Polsce jedynie dystrybutorem).
= więc lipa Sinuhe napisał(a): Co do ilości egzemplarzy sprzedanych w Polsce i zysku, jaki na tym osiągnął CDP nie będę się wypowiadał, bo dysponuję jedynie swoimi subiektywnymi szacunkami, jednak mogę zapewnić, że nie będzie to "pseudo zysk".
bo jak źle zrobione to i widać jak się w empiku sprzedaje.... i jaki zysk z tego będzie Nie mogę uwierzyć jak Ty jesteś ślepo zapatrzony w jedną grę, którą uważasz chyba za największy hit zeszłego roku. Zazdrościsz sukcesu innym? Gra się nie sprzedaje w Polsce, w empiku(!) to znaczy, że jest zła i słaba? No bożesztymój... Fantomas już pisał, że TW2 trafiło w dobry okres. A jak myślisz czemu Sniper, który też jest średnią grą (ocena według IGN: TW2 - 6.0, S:GW - 5.0) się tak dobrze sprzedał? Też trafił w dobry (dla siebie) okres - wakacje, kiedy nie ma w co grać, nie ma żadnych hitów. A że był w czołówce sprzedaży, a sprzedał się gorzej od TW2? Bo sprzedaż w wakacje jest mała w porównaniu do tej z końca roku i okresu świątecznego. Serio, weź więcej dystansu. Nie samym snajperem żyje świat elektronicznej rozrywki. A tak BTW, Starcraft 2 robi 1 mln w 24h od premiery :P.
|
|
Temat:
11BIT
Ja troszkę nie w temacie, ale gra zapowiada się świetnie :). Szkoda, że taka mała płynność na papierze. 2 pytania: kiedy premiera? i czy gra wyjdzie również na androida i inne systemy? Ja iPhone'a nie mam, a z chęcią bym w A:WE pograł :D. Nawiasem mówiąc nienawidzę tego, że wszystkie fajne gry na smartphone'y wychodzą przeważnie tylko na jeb  iPhone!!
|
|
Kolejny rekord obrotów będzie na bank :). Jak obstawiacie dziś zamknięcie?
BTW jakby jakiś DT kupił dziś w dołku i sprzedał na górce to by zarobił prawie 30% :). Zmienność kursu niesamowita...
|
|
Temat:
CIGAMES
@Cityinsider Nic takiego nie napisałem i wcale nie uważam, że tak będzie. Chodziło o to, że ciężko się wypowiadać na temat strony wizualnej gry, o której jeszcze tak mało wiadomo... Poza tym widziałem przypadki crap'owych gier na świetnych silnikach - wszystko jest możliwe, nie do końca wiem czego się spodziewać :). Niestety rozmach gry często ocenia się po ...budżecie (bo póki co, nie ma po czym innym). Z tego co czytałem Sniper 2 jednak zahacza trochę o budżetówkę, stąd moje obawy. No i z tym "najlepszym" zespołem w Polsce to chyba troszkę przesada :P. Ale na pewno jesteście największym producentem gier w Polsce (pod względem ilości  ). BTW, w jakim stopniu Sniper 2 jest gotowy? Kiedy jakieś screeny pokażecie? :)
|
|
Temat:
CIGAMES
Gorzej niż Wiedźmin? Widziałeś w ogóle screeny/gameplay z obu gier, że się tak pewnie wypowiadasz? Wiedźmin 2 zapowiada się ślicznie, a gry City generalnie do najpiękniejszych nie należą. S:GW był tu co prawda wyjątkiem, jednak to, że używają dobrego engine'u nie oznacza, że wykorzystają w pełni jego możliwości, a S2 będzie wyglądał jak Crysis 2...
|
|
Z forum bankiera, nowe screeny W2: www.neogaf.com/forum/showthrea...Mówcie co chcecie, ale jak to ma tak wyglądać to mi w zupełności wystarczy wersja na PC... Napaliłem się strasznie
|
|
To się wątki pomieszały, w wątku CIA jest gadka o Optimusie, a tutaj o CIA. Moderator się coś obija ;) [proszę traktować ten post z dystansem, NIE jest to atak na moderatora] <= to tak, żeby nie było, bo ostatnio na tym forum nie można się wypowiedzieć z przymrużeniem oka... A co do OPT, fajny artykuł znalazłem: www.vg247.com/2011/02/15/broom...Polecam screen na dole z Geraltem i Triss w jeziorku :D
|
|
Temat:
CIGAMES
cityinsider napisał(a): W zeszłym roku premierę miało wiele gier z gatunku FPS i Sniper się przebił. W tym roku gra jakościowo będzie w innej lidze oraz ma znaną markę - stąd przebić się jej nie będzie trudno a i sprzedaż powinna mieć znacznie lepszą. W2 ma też kilku bardzo mocnych konkurentów w postaci gier RPG, które media stawiają wyżej, ale pownie poradzi sobie na rynku. Z jednej strony grupa odbiorców takich gier jest ograniczona, z drugiej kupują większość dobrych gier z gatunku.
Sniper trafił w niszę - nie było wcześniej takiej gry (tzn. była kilka lat temu, ale gniot straszny - nikt tego nie pamięta) oraz był wydany w czasie "sezonu ogórkowego" branży, w tym samym czasie żaden hit nie miał premiery, wszyscy siedzieli na bahamach na wakacjach ;). Wszyscy czekając na nowe CoD pocinali w Snipera. Dwójka też się pewnie dobrze sprzeda, ale nie spodziewam się spektakularnego sukcesu. Liczę za to, że będzie lepsza niż jedynka, z chęcią w nią zagram (jedynki nie przeszedłem, bo była trochę irytująca :P) cityinsider napisał(a): Przyznaję rację co do 3 lat różnicy - faktycznie - 3 lata temu rynek PC miał się lepiej niż ma się obecnie. Ale to tylko może spotęgować przewagę na rzecz Snipera 2.
Optimus bardzo mocno profiluje swoją grę w stronę PC i stąd tak duży sukces W1 na tą platformę. Ale druga strona medalu to fakt, iż zainwestował parę lat temu wiele milionów złotych w konwersję W1 na Xbox 360, która się nie udała. Bo przerobienie takiej gry na konsole jest ogromnym projektem a ostateczny efekt może odbiegać znacząco od tego co gracze dostali na PC (konsole są o wiele mniej doskonałe technicznie niż najnowsze komputery PC).
Konwersja się nieudała, bo firma zewnętrzna spier...dzieliła sprawę. W1 był zrobiony na dość starym i mocno zmodyfikowanym silniku Aurora, więc konwersja na next-geny była trudna. W2 jest już tworzony od zera z myślą o konsolach (podobnie jak Sniper 1 i 2), więc takiego problemu nie będzie. cityinsider napisał(a): Branża pisze również o Sniperze, obecnie na PS3 - na całym świecie. W Niemczech ostatnio był na pierwszej stronie okładki największego pisma o PS3 (wkleiłem poniżej). I faktycznie - o Sniperze na X360 i PC pisano nie wiele ale się sprzedał już w ponad 1 mln sztuk. O Sniperze 2 będzie dużo głośniej ale City nie chce zaczynać promocji dwójki przed premierą wersji PS3.
No to czekam na premierę S:GW na PS3 i promocję S:GW 2 :P
|
|
Temat:
ERNE
Tak z ciekawości, jak się toczy historia polskiego super auta? Kiedyś myślałem, żeby kupić trochę akcji VENO, na całe szczęście tego nie zrobiłem. Spółka jeszcze funkcjonuje? Auto dalej w fazie planowania?
|
|
Spore wzrosty, a w wątku coś cicho. Nie wiem czy to dobry znak, czy wszyscy już OPT na wzrostach sprzedali? Może jakiś technik coś by napisał, kiedy można się spodziewać większej korekty? :)
|
|
Temat:
CIGAMES
cityinsider napisał(a):Marketing to jedno a sprzedaż drugie. O grach typowo hardcorowych, jakimi są RPG, prasa growa bardzo lubi pisać a taką jest Wiedźmin. Podoba się ona prasie, szczególnie z regionu Europy Środkowo-wchodniej. A FPSy to nie są gry "typowo hardcorowe"?! Przecież to są NAJbardziej hardcorowe gry! Konkurencji jest mnóstwo - Bulletstorm, Killzone 3, Resistance 3, DNF, FEAR 3, Crysis 2, Rage, Brink, GoW3 <- nie FPS, ale w ten deseń... I jeszcze parę innych. Trochę tego w tym roku będzie. Jak Sniper 2 ma się przez te wszystkie tytuły przebić? cityinsider napisał(a): Niemniej jednak tylko kwestią czasu jest by S:GW 1 sprzedał się lepiej niż Wiedźmin 1, Sniper 2 najprawdopodobniej również przebije Wiedźmina 2 pod względem sprzedaży. A zysk przyniesie o wiele większy! S: GW 2 będzie miał koszt produkcji o wiele niższy a o marżę ze sztuki można się nie martwić bo CIA sama po przez swoje biura wydaje i sprzedaje gry na świecie.
No ładnie, ładnie, niemniej jednak to porównanie jest trochę bez sensu - są to gry wydane w zupełnie innym czasie (3 lata różnicy), Sniper wyszedł na 2 platformy, a jeszcze ma wyjść na 3 (porównaj samą sprzedaż S:GW na PC z Wiedźminem). Sniper 2 przebije Wiedźmina 2?!  Mocne słowa, rozumiem że cała branża pisze o W2, ale tak naprawdę wszyscy po cichu czekają na S2... Jak się czyta ten wasz hurraoptymizm to się w głowie miesza  . 1500% w niecały rok, a mówią, że spółka jeszcze jest niedowartościowana... Ech, życzę powodzenia :P
|
|
Spotkałem się z opinią, że jak na pb.pl pojawi się artykuł o tym, że aktualnie coś ładnie rośnie na rynku to oznacza to, że ubierają leszcza. Po dzisiejszej sesji i artykule na pb www.pb.pl/2/a/2011/02/10/City_... zaczynam wierzyć we wszystkie teorie spiskowe...
|
|
Ten artykuł jest trochę bez sensu... Jak można porównywać grę z przed 3 lat, na jedną platformę, z zupełnie innego gatunku? To, że Bulletstorm będzie hitem to bardzo fajnie, bo to kolejna świetna gra zrobiona przez naszych rodaków, ale co ma piernik do zeszłorocznego śniegu? :P
|
|
Taa, Jakubas "dobry gracz". A jak wtopił kasę na opcjach to był pierwszy do płakania o ich unieważnienie  . We wrześniu wywalał po 2 zł z hakiem, później odkupywał (chyba nawet drożej), a zobacz po ile teraz jest kurs? Sorry, ale dla mnie koleś chyba na OPT więcej stracił, niż zarobił (zwłaszcza, że siedział tu od dość dawna jak kurs był dużo wyżej). Oczywiście mogę się mylić  , ale średnio mnie to interesuje  .
|
|
Odnośnie dystrybucji, trochę dziwi mnie fakt, że większość ignoruje gog.com jako kanał sprzedaży. Przy okazji W2 gog staje się bardziej znany, a niedawno serwis przeszedł pewną przemianę. Może rzeczywiście nie każdy będzie rejestrował się w nowym serwisie, żeby kupić tylko jedną grę, lecz na pewno takie osoby się znajdą. A jak już ktoś tam konto założy to jest szansa, że zacznie tam kupować inne gry ;). Gog oferuje pewne bonusy, które z punktu widzenia gracza są dość atrakcyjne (artbook, gra za free i store credit na inne gry). Cena jest taka jak na Steam'ie, ale dostajesz więcej. Ja np. wybrałbym gog'a :), aczkolwiek preferuję wersje pudełkowe, a W2 to się nawet szarpnę na edycję kolekcjonerską  .
|
|
www.bankier.pl/forum/temat_wyj...Szkoda, że P. Iwiński wrzuca takie info na bankiera, zamiast na jakieś porządne forum (np. tutaj  ). Wiarygodność takiego posta na tamtym forum nie jest zbyt duża, ale lepsze to niż nic...
|
|
Kurde żartowałem, że OPTI to nowe CI, a tu jeszcze się okaże, że jednak tak będzie ;) Miło by było jakby ktoś biegły w AT się wypowiedział. Jak daleko może sięgnąć ten wzrost? Na bankierze ktoś podał linka do swojego bloga, gdzie prognozował zasięg >6zł, ale bankier to bankier :P.
|
|
thecount napisał(a):Ktoś ma pomysł, albo wiedzę, skąd taki skok na OPT? Mnie bardziej ciekawi co dalej, skoczyło - OK, ale czy przypadkiem zaraz nie zjedzie z powrotem w dół? Dzisiejsza świeczka trochę mnie martwi...
|
|
Temat:
CIGAMES
Fantomas napisał(a):3k kupionych przez członka zarządu akcji spowodowało euforię - jestem pod wrażeniem. Tymczasem S:GW spadł dość daleko na listach bestsellerów i np. na amerykańskim amazonie w kategorii PC Games-Action znajduje się za..... naszymi "Wiedźminem" i "Call of Juarez:Bound in Blood". Chyba potencjał przychodów z tego źródła się wyczerpał. Snajper został wydany podczas sezonu "ogórkowego" w branży, czyli wtedy gdzie nie wychodzą praktycznie żadne hity, nie ma za bardzo w co grać, a gracze (i developerzy) jadą na wakacje. City trafiło w dobry moment - nie było fajnych gier, to ludzie kupowali Snipera :). Teraz idzie gorący okres w branży, Święta, długie zimne wieczory kiedy można pograć, wysyp hitów powoli się zaczyna. Podejrzewam, że o Sniperze ludzie zapomną tak szybko jak o nim usłyszeli...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
WatchDog napisał(a):Fantomas napisał(a):CDP wprowadza sprzedaż elektrowniczą W2 co oznacza, że praktycznie cały przychód [poza kosztami transakcyjnymi] idzie do kieszeni CDP. Bazę klientów i zaplecze sprzętowe już mają w postaci gog.com. W tym momencie ten kanał sprzedaży przebija wszystko - zyskowność powinna być większa niż miał CIA [bo ten ceną Snipera musiał się dzielić z detalistą]. Czy uważasz, że GOG (Good Old Games), który przyciąga Klientów w price point'ach od 6$ do 10$, jest dobrym miejscem na sprzedaż premierowego tytułu AAA w full price? A czemu nie?  Nie byłby to jedyne miejsce gdzie W2 będzie sprzedawany online. Skoro koszta z wprowadzeniem go na gogu nie powinny być wysokie, mogą uzyskają dodatkową bazę klientów i "dodatkowy" przychód. A nawet jak się będzie słabo sprzedawał na gogu to tragedii nie będzie :).
|
|
anty_teresa napisał(a):Buziek napisał(a): 10-12 "eurasów" to nie 10 dolarów ;) Trochę dziwnie rzucasz tymi cenami, przeważnie w Empiku nowe gry na konsole wychodzą po 220-230 zł. -VAT to już 180-190 zł, a nie 160zł. Nie ma jednak sensu wdawać się w takie "wyliczanki".
To była odpowiedz na pytanie innego użytkownika o procentowy udział w cenie z półki i wydaje się, że nie czytasz tego co piszę... Średnia cena to zupełnie coś innego. Raz, że na każdym rynku jest inna marża. Dwa, że cena i marża spada wraz z upływem czasu. To, że taką średnią cenę założono w tekście nie oznacza, że taka będzie. Może być mniejsza, albo większa. Najważniejsze jednak, aby założenie było obiektywne i takie nadal wydaje się być. Z założeniem można lub nie się zgodzić. To miał być taki mały "żarcik" w nawiązaniu do "wyliczanki" z cenami. Myślałem, że wiesz co oznacza emotikonka ";)"... Kilka uwag do artykułu. Nie bierzesz pod uwagę że sprzedaż gier wydanych tylko na PC w porównaniu do gier multiplatformowych może się znacznie różnić. Na zachodzie sprzedaje się więcej gier na konsole, mimo że są one droższe od wersji PC (generują więcej $$). W związku z tym Wiedźmin II może się sprzedać w dużo większej ilości niż jedynka (bo według mnie na 99% wyjdzie na konsole  ). Dodatkowo traktujesz CDP jako producenta jednej gry, kompletniej pomijając fakt, że firma doszła tam gdzie jest jako wydawca gier - nie powinno się bazować przychodów grupy CDP tylko na podstawie jednej tworzonej przez nich gry. Z kolei o City Interactive piszesz, że w ofercie mają sporo innych tytułów, ale to że były to w większości gry budżetowy, sprzedawane w marketach po 10-20 zł już nie. Snajper to ich pierwszy hit i można rzec, że był to "strzał w dziesiątkę" :). Ogólnie rozczarowałem się tym, że w artykule o "polskich grach" w większości jest mowa o zagranicznych firmach z branży :/. Liczyłem też na wzmiankę o Techlandzie (chociaż nie jest na GPW). Ale ok, rozumiem że nie miała to być gruntowna analiza (a taką chciałbym przeczytać :)). Ogólnie to fajnie, że ktoś w końcu opisał polską branże gier. Mam nadzieję, że w przyszłości Polacy odkryją potencjał drzemiący w tym segmencie rynku i powstanie więcej firm jak CDP, City, Techland (również na GPW :D).
|
|
anty_teresa napisał(a):Wszystko zależy od łańcuszka jak napisał WD. Weźmy nawet polski rynek. Idziesz do Empiku po II. Kosztuje 200 PLN. Od tego do skarbu państwa 40 PLN. Zostaje 160. Empik ma marżę około 50-60%, czyli jakieś 7-8 dych zostaje do podziału między wydawcę i producenta. Jak od tego masz 50% jako producent to dostaniesz 20-25% max ceny z półki w Empiku czyli... góra 10-12 Eurasów 10-12 "eurasów" to nie 10 dolarów ;) Trochę dziwnie rzucasz tymi cenami, przeważnie w Empiku nowe gry na konsole wychodzą po 220-230 zł. -VAT to już 180-190 zł, a nie 160zł. Nie ma jednak sensu wdawać się w takie "wyliczanki". Pisałeś, że CDP wydaje "tylko jeden" tytuł. Popatrz na City - jedna gra (mocno średnia), a kurs poszybował w kosmos, zysk dla firmy niemały. WII powinien sprzedać się dużo lepiej niż jedynka i niż Sniper - zapowiada się naprawdę porządna produkcja. Zbaczając trochę z tematu, oświeci mnie ktoś czemu CDP zamiast samodzielnie wejść na GPW czepił się Optimusa?
|
|
Temat:
CIGAMES
Odnoszę wrażenie, że ten Pan nie bardzo ma pojęcie o grach komputerowych. Porównanie Wiedźmina do SC II jest co najmniej nie na miejscu. Tak samo "Duke Nukem Forever" - legenda branży, "dobry przykład" czyli najbardziej skrajny z możliwych? Bo tak to wygląda... Tak właśnie wygląda podejście Polaków do tematu gier komputerowych. Póki co nikt nie traktuje tego poważnie :/. Myślałem, że sukces City jakoś to zmieni, czas pokaże  .
|
|
Temat:
CIGAMES
volky napisał(a): Wielu ludzi kupiło w okolicach powyżej 30 zł sprzedało niżej zapewne, a City straciło w oczach wiarygodnej firmy.
Buziek a wracając do zysku ... jeżeli spółka jest dochodowa ... godna zaufania to mogę trzymać ją cały czas. Póki nie będą mi potrzebne pieniądze np na zakup mieszkania, samochodu , prezent dla żony czy coś tam ... to mogę trzymać jej akcje bardzo długo. A tutaj pozostaje tylko to że spółka jest dochodowa ale nie godna zaufania i dłuższej inwestycji.
Poziom >30 zł był naprawdę zawyżony, przynajmniej na dzień dzisiejszy. Gdybym miał akcję od 2-4 zł to bym sprzedawał od razu. Nie mówię, że City nigdy nie będzie tyle warte w rzeczywistości, bo uważam że spółka ma świetne perspektywy na najbliższe 2 lata. Jednak w chwili obecnej kurs był mocno napompowany. Jeżeli traktujesz City jako inwestycję długo terminową to wcale nie musiałeś sprzedawać... Ale właśnie o to chodzi, kurs wzrósł na spekulacji i tak należało teraz traktować City. A prezes komu miał sprzedać poza rynkiem? Kto by to kupił po takiej cenie?
|
|
Temat:
CIGAMES
Volky co Ty pier... za przeproszeniem? Miałeś ponad 1000% zysku i mówisz, ze się zawiodłeś? Pazerność ludzka nie zna granic! Oczekiwałeś, że będzie rosło w nieskończoność? Trzeba wiedzieć kiedy zamknąć pozycje, a skoro szybko rosło, to jeszcze szybciej może spadać.
To, że Ty zarabiasz jest w porządku, ale nagle jak Prezes korzysta z okazji, bo kurs jest na poziomie z kosmosu to nagle wszystko jest złe, a drobni gracze są dymani? Żebyś Ty swoje zarobił, ktoś musi być "dawcą kapitału" i musi stracić. Jak ktoś kupuje po takich cenach, musi liczyć się z dużym ryzykiem.
Porządna korekta na City była potrzebna i powinna być dużo głębsza. Czas pokaże jak to się dalej potoczy. Bańka pękła.
|
|
Dziś o 14 naszego czasu start nowego gog.com. Zobaczymy jak to zostanie przyjęte przez obecnych klientów. Społeczność graczy ma to do siebie, że na forach potrafi ostro wyrażać swoje niezadowolenie, bluzgać, zapewniać że już nic tam nie kupią, ale po kilku dniach i tak wracają. Gry to jednak dla niektórych uzależnienie :). Wiem z doświadczenia, że nie ważne jak, ważny jest efekt końcowy. Jeżeli ten będzie zadowalający, to dzięki temu dziwnemu zagraniu marketingowemu gog.com tylko zyska na popularności.
|
|
Temat:
CIGAMES
witas napisał(a):bardziej chodzi mi o zasady, sprzedał w piątek to niech da komunikat w piątek po sesji a nie piętnaście min pzed zamknięciem w ponidziałek, ja nikomu nie zaglądam do portfela niech zarabiają. Nie jestem ekspertem, ale przeważnie widziałem jak takie informacje publikowane były na 3-4 dni po takiej transakcji. Jeden dzień po to i tak nieźle :)
|
|
Temat:
CIGAMES
witas napisał(a):ten z zarządu to pewnie Leszczyński, miał ponad 400tys akcji i chyba już wszystkie sprzedał. pewnie IDMowi albo IDEI. Ale komunikat działa negatywnie, City nie powinna mieć takich w radzie nadzorczej!!! Ktoś z zarządu spółki też chciał zarobić na tych wzrostach? Normalnie na stos go! Tylko wy, normalni inwestorzy powinni zarabiać na CITY, nikt inny! /sarkazm Właśnie tego typu nastawienie pokazuje jak bardzo pazerny jest akcjonariat City. Urosło 1500%? Mało! Powinno rosnąć w nieskończoność! Zamiast się cieszyć, że zarobiliście niemałe pieniądze to wam dalej mało...
|
|
Temat:
CIGAMES
<pop>!! Czyżby bańka pękła? :)
|
|
Temat:
CIGAMES
Mnie tylko ciekawi kto normalny kupuje City po obecnej cenie. Cena akcji urosła ponad 1500% w ciągu pół roku, jest na historycznych szczytach, WK jest mniejsza niż podczas debiutu na giełdzie, za to cena 3x większa, rośnie praktycznie bez żadnej znaczącej korekty (no jedna była), a wartość rynkowa to już po prostu abstrakcja (ponad 300kk), a członek zarządu wywala akcje. Mimo to, gratuluje wszystkim, którzy wytrzymali tę jazdę  , ja wyszedłem za wcześnie. A pamiętam jeszcze jak na początku roku na bankierze krzyczeli ze to bankrut :). Ale naprawdę teraz to strach to kupować. City z perełki zrobił się balon. Ciekawe kiedy pęknie? :P
|
|
Temat:
CIGAMES
Gerda napisał(a):Informacje odnośnie niedużego nakładu finansowego potrzebnego do zamiany platofrmy z PC na PS3 czerpie z wczorajszego wywiadu prezesa w TVN CNBC o 17.
A co do kursu to z miła chęcią chciałbym to wiedzieć ale patrząc na wskaźniki obecnie i prognozując zysk do końca roku w wysokości 30 mln na pewno jeszcze mu trochę brakuje W takim razie prezes nie ma pojęcia o czym gada i nagania na kupno akcji. Architektura systemu PS3 jest na tyle skomplikowana, że do tej pory żadnemu deweloperowi nie udało się wykorzystać pełnej mocy PS3 (nawet tym, którzy tworzyli gry wyłącznie na tę konsole i znają już jej architekturę), a wiele gier tworzonych wyłącznie z myślą o konsolach (pomijając PC) na PS3 wygląda gorzej, lub ma problemy z optymalizacją właśnie z powodu "trudności" pracy przy PS3. City z budżetówek rzuciło się na wielką wodę. Snajper pokazał, że potrafią coś więcej i życzę im powodzenia na rynku międzynarodowym, ale do czołówki jeszcze dużo im brakuje.
|
|
Temat:
CIGAMES
deseczka napisał(a):zjk napisał(a):Nie jednak pewnosci ze tytul Sniper 2 zapewnie takie same przychody, w tej branzy czesto kolejne wersje nie sa juz tak dobre jak wczesniejsze... choc zawsze zdazaja sie perelki.
Od zawsze kolejne części wielkich tytułów przyciągały większe rzesze graczy w porównaniu do poprzedników. Od kiedy Snajper jest "wielkim tytułem"? Owszem, jak na możliwości City to jest zupełnie nowa jakość, ale w porównaniu do konkurencji Snajper jest jedynie "średni". Grałem, naprawdę są dużo lepsze "wielkie" gry... Poza tym to, że sequel przyciąga więcej osób nie jest wcale regułą, wielu deweloperów gier się właśnie na tym przejechało, bo robili "dwójkę" na szybko żeby zarobić na marce "jedynki".
|
|
Temat:
06MAGNA
Ktoś obserwuje tę spółkę? Dziś to ciekawie wygląda. Zastanawiam się tylko jak się zachowa kurs po opublikowaniu wyników. Rewelacji raczej nie będzie.
|
|