PARTNER SERWISU
tmoillyj
kazekc

kazekc

Ostatnie 10 wpisów
Najlepsza "analiza" jaką czytałem:
biznes.interia.pl/wiadomosci/n...blackeye

Jestem w "pewien sposób związany" z tą firmą, mam też akcje kupione na GPW. Akcji się pozbędę i myślę zmienić w perspektywie "związek" z tą firmą, bo jest wygaszana. Jak najdalej od firm byłych oligarchów III PRL.

A dzisiejsza nowość:

Drenowanie spółek z grupy ZEPAK przez inne spółki z grupy kapitałowej "Polsatu". Załoga zna pewne posunięcia związane z przepływami kapitału i stąd posunięcia związków zawodowych.

www.lm.pl/aktualnosci/informac...

W czwartek jedna pani emerytka z branży spotkana na pewnym zebraniu mówi mi, że elektrownia w Gosławicach sprzedana, ja jej że niemożliwe bo bym wiedział - w końcu pracuję w jednej ze spółek. Może i rzeczywiście coś jest na rzeczy?

grum napisał(a):
Spadek cen węgla i innych kopalin prędzej czy później znajdzie swoje odzwierciedlenie w rachunku zysków i strat.

Co człowieku masz na myśli?

7 czy 9 czy 5 to i tak jej wartość jest nadmuchana :) czy może ja czegoś nie rozumiem?

Nurtuje mnie od dawna wartość księgowa spółki: 1717284000 PLN inaczej mówiąc 1 miliard 717 milionów 284 tysiące złotych polskich ;) Ile jest polskich spółek o takim kapitale?

Komunikatów ze spółki nie znalazłem, skąd wzrosty 0 25%?

Witam, Trigon w imieniu ZEPAK zaczyna skupować akcje pracownicze spółki zależnej PAK KWB Konin i Adamów, wartość nominalna akcji 10pln wartość oferowana w skupie 5,20pln? Może ktoś da więcej? Dużo akcji do odkupienia, a może i zarobek :) Ktoś może wytłumaczyć jak wyznacza się cenę skupu akcji od pracowników, czy to jest łaska?

Co tak słabo z tym papierem, wyniki są, zysk jest, dywidenda będzie, czy inwestorzy nie lubią papieru Zygmunta? Czy może o czymś nie wiem? ;)

Witam, też mam wątpliwości: czy nie jest to szukanie frajerów bo kiepsko z kasą, ze względu na sprawy ukraińskie?

Firma której oberwie się przez aneksję Krymu. Jak pisze PAP: "Elektrobudowa zamierza przenieść swoją spółkę zależną Elektrobudowa Ukraina z Sewastopola na terytorium pozostające pod kontrolą rządu z Kijowa - poinformował Jacek Faltynowicz, prezes Elektrobudowy..."

link

Kurs boryszewa nieźle się trzyma jak na firmę zaangażowaną w nowe inwestycje w Rosji.

Dziś poszły niezłe pakiety - kto sprzedawał, fundusze czy rząd?

Proste pytanko czy napisano gdzieś dlaczego Vattenfall wyzbywa się Enei? Skarb państwa już komunikował, że nie planuje sprzedaży części posiadanego pakietu.

-10% Shame on you

Oczywista oczywistość, że będzie zmierzał w kierunku 0.
Imponująca jest wartość wyemitowanych akcji - 1,7 mld pln.
Chyba niewiele polskich firm ma aż taki kapitał zakładowy.

Patrząc na punkty 19.3 i 19.4 prospektu emisyjnego spółka daje dobrze zarobić rodzinie właściciela tzn "akcjonariuszom", a może nowym też da zarobić? ;) ... - jakieś małe zainteresowanie na forum po debiucie energi.

Ciekawe zatrudnienie (oczywiste że się czepiam)
Pracownicy fizyczni 0
Kadra inżynieryjna 4
Administracja 26
Zarząd i najwyższe kierownictwo 4

Kilka faktów o debiucie:

"Okazuje się jednak, że podczas debiutanckiej sesji gdańskiej spółki zaskakująco aktywni byli zagraniczni brokerzy. Jak wynika z danych, które giełda udostępnia maklerom, w dniu debiutu Energi na przykład JP Morgan miał blisko 7 proc. udziałów w obrotach akcjami i PDA, UBS – ponad 4 proc., Merrill Lynch – 3 proc., HSBC – 2,5 proc.Niewiele? Nie, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak bardzo są aktywni ci członkowie giełdy zazwyczaj. Udział JP Morgana w obrotach akcjami za ostatnie 12 miesięcy to 2,6 proc., UBS – 2,7 proc., Merrill Lyncha 1,2 proc., a HSBC – 1,2 proc.

Widać więc, że w środę 11 grudnia zagraniczni brokerzy zrealizowali znacznie wyższy obrót niż zazwyczaj. Jednocześnie tego dnia ponad 44 proc. wartości całego obrotu akcjami na GPW zrealizowano papierami Energi. Wniosek nasuwa się sam. Po samych statystykach sesji nie da się tego jednoznacznie stwierdzić, prawdopodobnie jednak zagraniczne instytucje handlowały akcjami Energi, i to prawdopodobnie sprzedawały.

Dlaczego? Eksperci mają dwie hipotezy. – Mogły realizować strategię gry pod spadek kursu. Składać duże zlecenia sprzedaży, żeby zbić cenę, jednocześnie sprzedać jak najszybciej i jak najdrożej. Następnie odkupić możliwie jak najtaniej i liczyć nawet na lekkie odbicie kursu. W ten sposób w ciągu dnia zrealizowałyby zysk – mówi jeden z analityków. Przyznaje, że nie sposób udowodnić takiej wersji wydarzeń.

Dlatego na rynku przeważa inna opinia. – Rzeczywiście zagranica może stać za spadkami. Świadczą o tym pierwsze minuty notowań, kiedy kurs zanurkował o 10 proc., tak się nie zachowuje tego typu papier na debiucie – widać, że posiadacze dużych pakietów akcji zaczęli je „wywalać" – mówi zarządzający funduszem akcji. – Moim zdaniem mogło być tak, że te instytucje kupiły akcje Energi na własny rachunek. Od momentu zakończenia budowy księgi popytu do debiutu WIG20 stracił ponad 2 proc. Instytucje mogły więc chcieć jak najszybciej sprzedać akcje, żeby ograniczyć potencjalną stratę."

zródło:
www.parkiet.com/artykul/9,1351...

A co admin na powyższe posty o inwestycjach forumowiczów?

Kod:
mod: akcje nie są jeszcze w obrocie, więc posty nie wpływają na kurs. po debiucie wątek zostanie przeczyszczony ze zdezaktualizowanych treści

PGE informowało że nie wchodzi w Energę, bo była by to inwestycja kapitałowa a nie przejęcie czy konsolidacja.

coś nowego:

"Sąd Rejonowy Katowice Wschód – Wydział X Gospodarczy w Katowicach wydał postanowienie
z dnia 4 września 2013 roku w którym:
1. Ogłosił upadłość dłużnika Ideon S.A. z możliwością zawarcia układu,
2. Zatwierdził układ przyjęty na Wstępnym Zgromadzeniu Wierzycieli w dniu 8 sierpnia 2013 roku wraz z przedstawionymi propozycjami układowymi Dłużnika"

link na info

Właśnie Korczak jest w tvncnbc.

Masz rację @jtb niestety. Mam sentyment do KOV ale pozbywam się złudzeń składając do kupy informacje z forum i nowegoekranu. Firmy Kulczyka nie są "przejrzyste" i lepiej trzymać się z dala. Szybki zarobek tak - dłuższa inwestycja nie.

A może ktoś potrafi odpowiedzieć jak się ma wyliczony majątek ZE PAK po uwzględnieniu w nim przejętych kopalni: PAK KWB Konin i PAK KWB Adamów?

A może to optymalizacja podatkowa :)

Koledzy dla kolegi nawet zmienili prawo by "żyło nam się lepiej". Cała działalność spółek pana K. to sposób na życie, lepsze życie.

Możliwe jest że wyjdzie coś z inwestycji w Czarnogórze w Kombinat Aluminium z Podgoricy (KAP). Karkosik czuje tam interes i jeszcze trwają badania - analizy KAP.

Czy ktoś wie jak działa ta spółka? Gdzie uciekają z niej pieniądze? Wiem, że taki ZEPAK na handlu energią potrafi nieżle zarabić (dorobić), a IDEON nieustające straty i w perspektywie bankructwo. Czy wielki mistyfikator Ireneusz Król (nagrodzony jakiś czas temu przez wice premiera Pawlka) - zakończy to szydercze i żenujące przedstawienie czy może znajdzie się jakiś cypryjski inwestor?

Zainteresowała mnie kwestia gdzie IDEON kupuje energię elektryczną? Czy jednym z głównych dostawców jest ZE PAK?

A może szykuje się jakaś emisja na kopalnie w indonezji.

A ja bym chciał żeby MWtrade był komus sprzedany podobnie jak TUEuropa. Jest to możliwe?

25 X ogłoszenie wyroku w sprawie o odszkodowanie i chyba ostatecznie zwycięstwo Ideonu w sporze z urzędem kontroli skarbowej link. Tymczasem lektura dla zaintersowanych hitorią polskiego kapitalizmu w IIIRP - powiązania kryminalne centrozapu.
link:

Może ktoś wyjasnić skąd dziś 25% wzrost?

witam, jedna z dwóch przejętych kopalni jest dosyć zadłużona, a druga niedoinwestowana bez perspektyw. PAK czekają inwestycje i restrukturyzacje. Zrobi to pani Muszkat po pozbyciu się udziałowca - skarbu państwa, który nie mógł pozwolić ze względów społecznych na zbyt daleko idące i bolesne zmiany. W krótkiej perspektywie można założyć niewielki zysk po debiucie, szczególnie przy niskiej cenie, a w perspektywie dłuższej, kiedy PAK zostanie sprzedany np Kulczykowi - można założyć zarobek większy - ale to trochę potrwa. Dokładając do tego możliwości jakie ma "król spekulacji" i historie elektrimu może być ciekawie. Solorz napewno na tym nie straci i skarb państwa też zyska, po stracie przy sprzedaży kopalń. Solorz potrzebuje pieniędzy i w końcu je wyciśnie z PAK-u.

Jeżeli coś należy do firmy "Elektrim" - to trzeba spojrzeć na historie i zachować ostrożność!

No i ciekawostka z "prasy" - pan Król odchodzi z Centrozapu.

www.wnp.pl/wiadomosci/166489.h...

Cytat:
Ireneusz Król, wieloletni prezes Centrozapu, w połowie br. odejdzie ze spółki. Razem z nim z zarządu spółki odejdzie Mariusz Jabłoński, wiceprezes i dyrektor ds. strategii i rozwoju. Obaj skupią się na działalności w zarządzie spółki Pronox.
- Obecnie jestem równocześnie prezesem Centrozapu i Pronoxu, to nie jest łatwa rola. Centrozap został już zrestrukturyzowany, teraz przesuwamy wszystkie działania restrukturyzacyjne do Pronoxu. Będę budował nowy Pronox. Jestem restrukturyzatorem i nadal na tym chciałbym się koncentrować – mówi dla wnp.pl Ireneusz Król.

Czy jest to ewakuacja przed rabunkiem?

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków

kuarek napisał(a):
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć brak reakcji na zmiany w akcjonariacie i to przy sprzedaży akcji po cenie prawie siedmiokrotnie przewyższającej aktualną cenę giełdową? Eh?
link np. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

To są łańcuszki przekrętów prezesa Króla, ich głównymi bohaterami są: Centrozap - (pan Król), Centrozap Finanse (też pan Król), Canuela Holdings Limited (i nie inaczej - też pan Król):

link1:
demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...

link2:

No i kolejne info podcinające skrzydełka Ryśkowi - audytor zauważył - cytat: "170 mln zł wykazywanych aktywów nie ma pokrycia w dokumentach".

www.parkiet.com/artykul/7,1216...

Dzisiejszy wzrost KOV może mieć coś wspólnego z krótką sprzedarzą na KOV?

Czy można mieć jeszcze złudzenia? Po przeczytaniu tego "news'a" chyba nie:

www.parkiet.com/artykul/9,1200...

a tu cytat: "...Bertrand Le Guern, prezes Petrolinvestu, informuje, że zdecydowano się na nabycie kolejnych udziałów, gdyż jest to ostatni moment na konsolidowanie koncesji łupkowych. Jego zdaniem 13 pozwoleń należących do firmy jest dziś wartych 0,5 mld USD. Wcześniej kazachską koncesję OTG wycenił na 3 mld USD. Biorąc pod uwagę te dane, inwestorzy nie są w stanie zrozumieć, jak Petrolinvest może oddawać prawie połowę swoich udziałów Masashi w zamian za cztery koncesje łupkowe w Polsce. Transakcje z cypryjską firmą budzą też innego rodzaju kontrowersje.

– Petrolinvest kolejny raz skorzystał z nieprzejrzystego modelu emisji opartego m.in. na potrąceniu wierzytelności. Należy negatywnie ocenić tego typu rozliczenie, zwłaszcza kiedy brak jest szczegółów – mówi Piotr Cieślak, wiceprezes Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Jego zdaniem trudno w ogóle o rzetelną ocenę transakcji nabycia Eco Energy 2010 bez odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące tej spółki. – Chodzi m.in. o to, czy Petrolinvest przeprowadził badanie due diligence tej firmy oraz kto, w jaki sposób i na jaką kwotę ją wycenił oraz czy wycenę weryfikował biegły, a także o szczegóły dotyczące wierzytelności będących przedmiotem potrącenia umownego..."

Wszystko pięknie tylko dlaczego rezygnują zarządzający?

pulsinwestora.pb.pl/2560521,73...

Szukam info skąd dziś te wzrosty na Skotanie i nic nie znalazłem. Może mi ktoś powie co się stało?

Promocja czy pomyłka? Zamiast 0,74 - 0,47 ciekawe kto może popełnić taki błąd?

Kolejne info jest o wsparciu przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju projektu naukowo – badawczego SKOTAN S.A. w przedmiocie badania nad produkcją białka w płynie. Skotan otrzymał dofinansowanie NCBiR. Łączna kwota dofinansowania projektu wynosi 2,45 mln stanowiąc ok. 73% wartości kosztów kwalifikowanych projektu.

Ale obroty na biotku prawie jak na KGHM :)
Biotek do WIG20 :)?
Zaraz braknie akcji.

Kolejne mistrzostwo świata dla Centrozapu i powinna być kolejna nagroda od ministra Pawlaka dla pana Króla za tworzenie łańcuszków i wyprowadzania pięniędzy ze spółki. Kupili Pronox po 0,85pln a sprzedali po 0,29pln.

Po prostu świąteczna "promocja" w akcjach dla bliskich:
cytat z sieci.:

"...Finansowanie zapewnia Kulczyk Investments S.A. („KI”), główny akcjonariusz KOV, oraz Radwan Investments GmBH (“Radwan”). KI to międzynarodowa spółka inwestycyjna, której większość udziałów faktycznie należy bądź znajduje się pod bezpośrednią lub pośrednią kontrolą dr. Jana Kulczyka, Przewodniczącego Rady Dyrektorów KOV. Jedynym udziałowcem spółki Radwan jest Radwan Privatstiftung, prywatna fundacja prawa austriackiego, wśród beneficjentów której są dzieci przedstawiciela kierownictwa KI, mające prawo korzystania z majątku fundacji..."

Jakie są rokowania dla biotonu? Ja swoje papiery wystawiłem żeby zapomnieć i mniej zapłacić Rostowskiemu, ciekawe czy ktoś weżmie i jakie odbicie w 2012?
bandhead

Znowu działania pana Króla o wątku kryminalnym (ale nie w kraju PO),
Centrozap nabywa przez spółkę zależną akcje Pronoxu po cenie 8,5x większej od ceny giełdowej.

Dawny HAK (Huta Aluminium Konin) jest w rękach impexmetalu od ładnych paru lat. Mówiło się ostatnio (pisało), że ma być nowa spora inwestycja Impexmetalu w Koninie ale kryzys ją zablokował.
Dziwne jest, że przeprowadza się kolejny przegląd etatów (strzyżenie pracownków) - coś słabo z kasą w firmie (u Karkosika).

witam doncarlosa i innych

interesuje mnie również impex - w tym kiepskim roku dał trochę zarobić i zacząłem na nowo w niego wchodzić, tylko obawiam się że za szybko.
Co z tym wsparciem 3,25 coś licho?
P.S. Słyszałem że w hucie w Koninie ma być przegląd etatów, czyż by było tak licho że trzeba wycisnąć "soki z ludzi".

Tak czy inaczej to krótka sprzedaż Romana.

1. Pan Leszek Czarnecki sprzedał TU Europa.
2. MW Trade szuka pieniędzy na rynku z emisji obligacji, a nie jak dotychczas od Getinu.
3. Getin Holding uszczupla gamę spółek (gdzieś przeczytane).

Czy MW Trade może być w niedługim czasie na sprzedaż?

Do końca roku miał skończyć się etap testowy linii technologicznej produkcji drożdźy, które słabo namnazały się. Jeżeli fabryka ruszy pełną parą to powinna być winda.

Zamiast mielić jęzorem po próżnicy zajrzyjcie:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

Jakub_AK77 napisał(a):
Jak KI dba i zależy im na reklamie swoich poczynań niech będzie fakt , że na stronie KI w centrum prasowym dotąd nie ukazała się informacja o finalizacji Nigerii.

www.kulczykinvestments.com/cen...

Pzdr

Ale ukazała się na stronie KOV

http://www.kulczykoil.pl/

Spółka leci poleci na łeb ... jak dalej będzie mieć wrogą pozycję i arogancje dla swoich klientów. Spółka nie przyjmuje zwrotów, ma uruchomioną infolinię d/s reklamacji, sprawy reklamacji i napraw ciągną się - chcecie coś kupić to lepiej dokładnie poznajcie warunki zakupu sprzętu agd "Amici".
Nie dziwię się spadkom wartości akcji przy takiej polityce spółki i lipnej jakości sprzętu, coraz częściej z Chin.

Udział krótkiej sprzedaży w obrocie na KGHM wynosił wczoraj 20%, a dzisiaj 8%. Potencjał spadkowy jakby wyhamowywał.

Powiem wam na pociechę że na GPW nikt KOV-u na tą chwilę nie sprzedaje na krótko. :)

http://www.gpw.pl/krotka_sprzedaz

Ciekawy artykół podrzuciłeś "Bushido". Można by pomyśleć, że skoro pan Kulczyk ma dobre układy na wschodzie, to może być elementem ekspansji "przyjaciół ze wschodu" po wycofaniu Shella. Gwarantowałoby to sukces inwestycji KOV w Nigerii.

link Bushido:
www.wykop.pl/ramka/550729/konc...

Skąd dziś te wzrosty na PZU - nie widziałem nigdzie żadnych komunikatów ze spółki?
Może to znów skup własnych akcji? :)

Co z odszkodowaniem? Kiedy następna rozprawa?

i ciekawostka nagroda dla Króla od Pawlaka

link:
centrozap.eu/aktualnosci/tresc...

Likwidacja spółki usługowej "Hutnik" z Konina to pozbywanie się złych długów do których sam boryszew (impexmetal) doprowadził. Korzystał z jej usług, spółki powstałej przy prywatyzacji huty aliuminium Konin, wyssał soki a teraz nastąpi jej przejęcie i restrukturyzacja - można by powiedzieć - mistrzostwo świata.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 1 lutego 2017 15:47:08
Liczba wpisów: 76
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,638 sek.

laypaqra
oakbodww
etuixllq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
apzfkaus
xteugloy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat