PARTNER SERWISU
krksykfs
Betikes

Betikes

Ostatnie 10 wpisów
bldn napisał(a):
na biezaco postaram sie pisac czym sie kieruje w wybieraniu spolek

Czekam z niecierpliwością na ten element Angel

A wyniki na spółkach rzeczywiście miłe dla oka (i kieszeni).
Życzę powodzenia w dalszych bojach na rynku salute

PS. przydałaby się jeszcze informacja o tym, jak długo daną spółkę trzymałeś

franekka napisał(a):
Czy Getin i Noble po fuzji będą notowane na giełdzie jako jeden bank......Think

Jeśli przez fuzję rozumiemy całkowite połączenie banków bez pozostawiania resztek (via Pekao i BPH) to zdecydowanie notowany będzie jeden bank.

plynacyzrynkiem napisał(a):
cos mam wrazenie, ze po prostu lubisz kupowac tanie spolki, kupowac ponizej kosztu ksiegowego, z nadzieje na poprawe kondycji spolki - czyz nie? ;)

Całkiem możliwe :) ale tak jak wcześniej już pisałem nie mam jeszcze ugruntowanej strategii.

Taurus80 napisał(a):
Betikes swoja droga jak ci poszlo w ostatnie 2 dni ??

Przepraszam, że odpowiadam z takim opóźnieniem, ale dopiero teraz zauważyłem to pytanie Whistle
Ale wracając do pytania, początek września jak wyglądał, każdy wie. :)
Przykro było patrzeć, ale nie wykonałem żadnej transakcji. W związku z tym dalej siedzę z NBL i ZRE w portfelu chudszym obecnie o 8% Think

Dapi napisał(a):
Biuro to dla mnie jest tylko wtedy gdy ma dwie aplikacje do notowań. Główną i zapasową.
Gdy tak nie jest to to nie jest biuro i płacenie im za cokolwiek jest nieporozumieniem

No cóż. W zasadzie to ING ma Sidome 7 i Sidome 8, czy to spełnia kryteria? ;-)

jakiego rodzaju wskaznikach? i czy historycznych czy prognozowanych?

Przykładowo C/WK.

ostatniego akapitu nie rozumiem, jakie to ma znaczenie czy 100 akcji po 10 zl czy 10 akcji po 100zl? rozumiem, ze bankow po 250zl/akcja nie kupujesz ;) ale setkami w Polsce akcji nie trzeba kupowac

W zasadzie nie ma to większego znaczenia, ale lepiej się czuje jak mam przynajmniej te kilkadziesiąt akcji ;-) no tak mam i nic na to nie poradzę :)

Dapi napisał(a):
Wszystkie bura oferują to samo, róznica tylko polega na tym ile za to sobie życzą.

Z tym zgodzić się nie mogę. Miałem styczność z DM BRE. Obsługa była słaba, system się zawieszał, wywalał, a działał tylko i wyłącznie w przeglądarce IE (tej jedynie słusznej), co dla mnie nie wiele miało wspólnego z wygodą i bezpieczeństwem. A prowizje mieli bardzo podobne do tych z ING.

pop napisał(a):
No ale co z tego-kupiłem kilka spółek po rewelacyjnych raportach-i tak samo w plecy...A w cholerę z tą giełdą,tylko wykańcza psychicznie...!

Może i wykańcza psychicznie, ale daje też zarobić na terapeutę ;

Cytat:
Mnie najbardziej nieco wyprowadził z rownowagi raport,bo jak mają zarobic w ciągu roku te 4-5mln,jesli mają tylko część tego po półroczu...?

Prawdę mówiąc mnie taka sytuacja nie dziwi w ogóle. Przecież wielokrotnie jest tak, że spółka ma 1-2 dobre wyniki kwartalne, które robią cały wynik roczny. Sytuacja taka występuje z różnych powodów, choćby kwestia księgowania (wiadomo, jak trzeba to dział księgowości staje się bardziej kreatywny niż dział marketingu), lub po prostu wynika ze specyfiki produkcji lub terminów zakończenia realizacji portfela zleceń.

Myślę, że dużo światła na ta spółkę rzuciłby jakiś konkretny komentarz zarządu i tego mi brakuje.

Betikes, nie napisales jeszcze jak wybierasz spolki i jak planujesz transakcje

Rzeczywiście. Mój błąd. d'oh!

W doborze spółek próbuję w tej chwili rożnych pomysłów, a to opieram się na wskaźnikach, a to informacje płynące wprost ze spółek (jakiś duży kontrakt, itp), sporadycznie spoglądam też na rekomendacje, ale do tychże nie mam wielkiego zaufania. Ponadto komentarze, analizy czerpane z rożnych źródeł. Próbuję też analizy technicznej, ale w tym temacie jestem w gruncie rzeczy jeszcze baaardzo zielony, ale AT zainteresowała mnie więc z pewnością poświęcę jej trochę uwagi :) Ogólnie rzecz ujmując jestem na etapie eksperymentowania.

Do tej pory starałem się mieć 2-3 spółki w portfelu, ale z dyskusji wynika, że przy moim kapitale jest to zły pomysł, więc jak już pisałem, albo zwiększę kapitał, albo ograniczę portfel do 1 spółki. Regułą w moim przypadku jest też dość wczesne wychodzenie z zajętych pozycji. W zasadzie 20-30% zysku skłania mnie do opuszczenia spółki. A do tego w zanadrzu zawsze staram się mieć 3-4 spółki, którym mniej lub bardziej szczegółowo się przyglądam i do których gotów jestem wejść.

EDIT: zapomniałbym o jeszcze jednej kwestii, z uwagi na mały kapitał wybieram spółki tanie, tak aby móc kupić conajmniej kilkadziesiąt, a najlepiej kilkaset akcji (wyjątek tutaj stanowił Lotos)

nocnygracz napisał(a):
Zmień biuro maklerskie na takie, które ma niższą prowizję minimalną.

6 zł. to przy skali Twoich inwestycji czasami 2 %! Plus drugie tyle przy sprzedaży!

Niewyobrażalne kwoty.

Korzystam z ING Securities i mimo wysokich prowizji jestem bardzo zadowolony z tego biura, dlatego nie zamierzam go zmieniać. Raczej w najbliższej przyszłości zwiększę kapitał.

Pozdrawiam

Dziękuję za sugestie. Są z pewnością warte zastanowienia, a dla mnie również bardzo cenne.

Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
1. Czy dywersyfikowac, ile trzymac spolek: zalezy od prowizji jak napisali przedpiszcy i od tego jaka czescia Twojego majatku jest ten tysiac zl. Jesli mozesz go stracic (albo zaksiegowales go sobie mentalnie jako koszt nauki) to nie przejmuj sie dywersyfikacja.

Zdecydowanie są koszta nauki i przez dłuższy czas tak właśnie zamierzam to traktować.

Pozdrawiam

irfy napisał(a):
Betikes napisał(a):
[quote=irfy][quote=pop]
A czy popełnię gafę jeśli zapytam po ile brałeś akcje tej spółki? :)

Średnio to 1.18 z niewielkim hakiem, bo na lokalnych (wydawało mi się) dołkach dobierałem i, owładnięty rządzą zysku, zamiast puszczać po 1,23-4, jak pan bóg przykazał, z gównianym zyskiem wprawdzie, ale nie zamrażając kapitału, to ugrzęzłem tu, licząc na lekkie odbicie po info o wynikach. Podobnie jak paru przedmówców, trochę się krzywiłem na to sypanie zeszłotygodniowe, mając przed oczami analogię choćby z Asbisu, gdzie przed oczekiwanym "pozytywnym" wynikiem rozpędzało się już sporo wcześniej. A tu taka wtopa :) Bywałem już bardziej w plecy. Najwyżej zeżrę żabę, zrobię SL i gdzie indziej odbiję:)

baaa, to i tak jesteś w lepszej sytuacji niż ja, ja brałem ZREMB w dwóch transzach za 1.20 i za 1.21 d'oh!

irfy napisał(a):
pop napisał(a):

Odpowiedź znajdziesz na wykresie-tam straszy na wykresie liniowym głowa z ramionami...Lepiej,żeby ZREMB nie zamknął się na 1,16...

Głowa straszyła już w czerwcu i lipcu na WIG20 i szerokim rynku. A co z tego wyszło, wiadomo. Nie, żebym był aż tak optymistyczny w również przypadku tej spółki, ale dzisiejsza zwała wygląda raczej na efekt paniki ogólnej, niż szczególnej tutaj akurat. Więc moim zdaniem, to może polecieć tak to 1.10, może kawałek niżej, w przypadku ogólnej korekty, potem przyjdzie jakieś dobre info, bo zazwyczaj tak jest - a spółka wszak nie pada, parę dni euforii (podczas których się wysypię stąd, jak znam życie) a potem to już - niech się dzieje wola nieba angel4

A czy popełnię gafę jeśli zapytam po ile brałeś akcje tej spółki? :)

irfy napisał(a):
Joker napisał(a):
Po tym raporcie spółka zrobiła się tańsza niż była
Po prostu oczekiwania mieliście inne, jeżeli kogoś interesują historyczne cyferki spółki która przechodzi przemiane to oczywiście powinien z rana PKC

Och, oczekiwania miałem skromne Angel Wystarczyłoby 1,25-26 i mogę oddawać. Moja taktyka giełdowa opiera się raczej na wyrywaniu ochłapów i przenoszeniu się gdzie indziej, niż długoterminowych inwestycjach - ot, taki styl. A tutaj - cóż, z rana byłem faktycznie nieco rozgoryczony, gdyż światły plan miałem taki, że tutaj się zamknę a otworzę na bardziej panicznym walorze, ot - choćby na IDMie. I klops Sick Nic to, przekształcę w kiszonkę blackeye

Preferuje podobny styl, chociaż na ZREMBie w dalszym ciągu liczę, że przekroczy 1.44 :)
Powstaje pytanie czy dzisiejszy zjazd na południe to tylko chwilowa, podyktowana raportem i emocjami krótka przejażdżka, czy może dłuższa wycieczka, powiedzmy tak w okolice kolejnego raportu... angry3

nocnygracz napisał(a):
Obracajac 1 tys. zlotych darowalbym sobie dywersyfikacje. Kiedy gielda nie bedzie jechala pionowo do gory, prowizje Cie zjedza.

Jaka masz minimalna prowizje w swoim biurze maklerskim? 3 zl? Przy kupnie 3 papierow zaplacisz prawie 1 procent prowizji. Abys wyszedl na zero, kurs musi wzrosnac o prawie 2 %.

Na Twoim miejscu na raz posiadalbym jedna spolke, ta, ktora mi sie akurat najbardziej podoba. Zawsze mozesz jeszcze grac wirtualnie i uczyc sie w ten sposob.

Prowizja to 6zł.
Do tej pory rzeczywiście w portfelu miałem zazwyczaj 3 spółki. Ale Twoja rada jest słuszna, więc albo będę wybierał rzeczywiście 1 spółkę, albo zwiększę kapitał o kolejny 1000zł :)

Witam
Giełdą interesuje się od dłuższego czasu, ale inwestuję od nie dawna, a w zasadzie to dopiero uczę się inwestować, dlatego też na dzień dobry obracam mała kwotą (ok. 1000zł) i wraz z nabywaniem wiedzy i doświadczenia zamierzam ją stopniowo zwiększać. Nie ukrywam również, że liczę na Wasze sugestie, odnośnie inwestycji. Przy czym, zaznaczam, że nie oczekuję gotowego przepisu na sukces, to tak, żeby uniknąć nieporozumień ;-)

Poniżej przedstawiam obecny portfel i moje dotychczasowe transakcje.

Transakcje:
26.01.2009 - Bioton, kupno 900szt. po 0,21
07.05.2009 - Lccorp, kupno 300szt. po 1,30
02.06.2009 - Lccorp, sprzedaż 300szt. po 1,45 (zysk 33,00 /po odjęciu prowizji DM)
03.06.2009 - Pgnig, kupno 100szt. po 4,25
03.06.2009 - Polimexms, kupno 105szt. po 3,80
03.06.2009 - Bioton, sprzedaż 900szt. po 0,24 (zysk 15,00 /po odjęciu prowizji DM)
04.06.2009 - Lotos, kupno 9szt. po 21,50
31.07.2009 - Pgnig, sprzedaż 100szt. po 4,60 (zysk 23,00 /po odjęciu prowizji DM)
17.08.2009 - Jupiter, kupno 200szt. po 2,17
25.08.2009 - Jupiter, sprzedaż 200szt. po 2,61 (zysk 76,00 /po odjęciu prowizji DM)
25.08.2009 - Noblebank, kupno 90szt. po 5,67
27.08.2009 - Polimexms, sprzedaż 105szt. po 4,35 (zysk 45,75 /po odjęciu prowizji DM)
27.08.2009 - Zremb, kupno 381szt. po 1,20
28.08.2009 - Lotos, sprzedaż 9szt. po 25,80 (zysk 26,70 /po odjęciu prowizji DM)
29.08.2009 - Zremb, kupno 178szt. po 1,21

Obecnie w portfelu posiadam następujące walory:
Noblebank
90szt. kupione po 5,67 = 510,30
Zremb
381szt. kupione po 1,20 = 457,20
178szt. kupione po 1,21 = 215,38

Portfel ogółem = 1182,88
Dotychczasowy zysk = 219,45

Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 6 lipca 2015 08:52:43
Liczba wpisów: 21
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,617 sek.

escowyvg
upifqszu
yemuvwmr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yymgijpz
mcyuklgb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat