Nie wiem, czy mamy tu jeszcze jakichś fanów eMaklera ale proponuję wszystkim dokładne przeczytanie paragrafu 6 regulaminu świadczenia usługi o niemiłym tytule "opłaty i prowizje".
mBank w swoim stylu zastrzega sobie, że klient ponosi koszty prowadzenia rachunku inwestycyjnego zgodnie z aktualną tabelą opłat i prowizji. Mówi Wam to coś?
Ja tylko przestrzegam. W przyszłości, jak już będziecie mieli na swoim rachunku zgromadzone większe środki, wycofać się z mBanku może wcale nie być łatwo (prowizja za przeniesienie papierów, minimum 50 zł. za każdy walor według aktualnej tabeli opłat - co też może się zmienić). A mBank jest mistrzem w stosowaniu sztuczek i trzeba na niego bardzo uważać. Nawet jeśli w przyszłości nie wprowadzą opłat za eMaklera, nie powinno się w ogóle dawać im szansy na takie działania - lepiej pójść gdzie indziej.
Nie każdy musi znać historię mBankowego wyciągania kasy od klientów zbyt mu ufających w momencie podpisywania umów.
Pamiętacie, że kiedyś nie było podatku Belki? eMax był wtedy (od początku swego istnienia) jedną z najbardziej atrakcyjnych ofert kont oszczędnościowych na rynku. Na fali właśnie wchodzącego podatku Belki mBank (tak jak i wiele innych banków) zaproponował swoim klientom możliwość zamrożenia swoich pieniędzy na wieloletniej lokacie specjalnie skonstruowanej w celu ominięcia nowo wchodzącego podatku. Lokata - czysto subiektywnie - była świetną propozycją, szczególnie, że jej oprocentowanie było uzależnione od oprocentowania eMaxa (tego świetnego rachunku oszczędnościowego). Ludzie wchodzili w to na całego, ale ich radość jakiś czas po wprowadzeniu Belki została przytemperowana. mBank wprowadził nową, doskonałą ofertę - rachunki eMax plus

A stary eMax swoim oprocentowaniem zaczął rywalizować z RORem w PKO.
Dla zobrazowania:
Cytat: Czy mBank może obniżyć oprocentowanie lokaty do 0% ?
Pytanie do mEkipy. Mam lokatę założoną przed wejściem w życie podatku Belki (do 20011r.)
Kiedy ją zakładałem zostałem poinformowany, że częściowa wypłata pieniędzy z tej lokaty w czasie jej trwania nie będzie powodować skutków podatkowych. Warunkiem miało byc pozostawienie min. 1000zł.
Ostatnio mBank obniżył oprocentowanie tej lokaty do 3.5%. Chciałem się dziś częściowo z niej wycofać wg informacji j.w. i dostałem odpowiedź, że zapłacę podatek Belki wstecz do roku 2001!!!
To może obniżyć oprocentowanie tych lokat do 0% a klienci i tak się nie wycofają ze wzgl. na podatek.
To jest kolejna zagrywka mBanku poniżej pasa tak jak z frankiem.
Źródło:
www.mbank.pl/forum/read.html?f...Znacie zapewne historie osób, które podpisywały z mBankiem umowy kredytowe, w których wysokość oprocentowania była uzależniona od decyzji zarządu. Przy zawieraniu umowa ta była dla wielu osób najatrakcyjniejsza na rynku. A taki bank jak mBank musi przecież dbać o dobre imię, prawda?
A słyszeliście o skokowym podwyższeniu oprocentowania limitów kredytowych w rachunku dla osób prowadzących działalność gospodarczą (z 11,7 do 17 %)? Najpierw była wielka akcja przyznawania tych limitów - do 20 tys. zł. bez zabezpieczeń, zaświadczeń itp. Z zerową prowizją za przyznanie i za późniejsze odnowienie. Nikomu nie szkodziło wziąć, to nic nie kosztowało, a oprocentowanie było atrakcyjne. A że ktoś nie doczytał umowy? Wprowadzono opłaty za odnowienie i oprocentowano dodatkowo te środki z linii kredytowej, z których przedsiębiorcy nie korzystają lub - zdaniem banku - korzystają zbyt mało
Jak nie chcą w przyszłości wprowadzić opłaty za samo posiadanie eMaklera, niech wycofają ten punkt z umowy. Inni sobie radzą bez tego. Póki tego mBank nie zrobi, dla higieny proponowałbym nie podpisywać z nimi umowy, a jak już się to zrobiło, podpisać ją też z kim innym i starać się korzystać z drugiego rachunku, aby ewentualne zamknięcie eMaklera w przyszłości było mniej bolesne.