PARTNER SERWISU
cjxsrrxq
1 2

TETA [TET]

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 21 kwietnia 2009 19:14:50 przy kursie: 7,60 zł
Po ostatnich wzrostach wielu spółek postanowiłem zrobić mały research i poszukać spółek, na które inwestorzy nie zwrócili do tej pory uwagi. W grupie kilku spółek, które niewiele wzrosły a jednocześnie mają solidne podstawy i wykazują się stałą dynamiką wzrostów przychodów i zysków mój wybór padł na TETE.

TETA jest jednym z największych i najbardziej doświadczonych dostawców oprogramowania biznesowego w Polsce. Firma działa na rynku od 21 lat. TETA posiada mocną pozycję na rynku rozwiązań ERP, HR, CRM i Business Intelligence. Produkty TETY zostały wdrożone w ponad 2 000 średnich i dużych przedsiębiorstw.

W IV kwartale roku obrotowego 2008, Spółka TETA SA osiągnęła jednostkowe przychody ze sprzedaży w wysokości 26 394 tys. zł, tj. o 33% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego (19 825 tys. zł), zysk operacyjny wyniósł 8 281 tys. zł, tj. o 52% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego (5 540 tys. zł), zaś jednostkowy wynik netto wyniósł 5 417 tys. zł. tj. o 48% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (3 726 tys. zł). Na poziom zysku netto miał wpływ koszt obsługi zadłużenia z tytułu kredytu inwestycyjnego zaciągniętego na zakup udziałów w VT-Soft Kft. z siedzibą w Budapeszcie.

Narastająco Spółka osiągnęła przychody w wysokości 65 760 tys. zł oraz zysk netto na poziomie 10 758 tys. zł to jest odpowiednio o 24% i 40% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (53 157 tys. zł oraz 7 702 tys. zł).

Na poziomie skonsolidowanym narastająco przychody wyniosły 93 198 tys. zł, tj. o 47% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego (63 368 tys. zł) , zaś zysk netto 13 505 tys. zł, tj. o 44% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego (9 390 tys. zł)

Poniżej link do wykresu TETY
mojeinwestycje.interia.pl/gie/...

Zapraszam do dyskusji, jeśli ktoś wie coś więcej o tej spółce jak również tych którzy, dodadzą coś od strony fundamentów i AT

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 22 kwietnia 2009 09:27:57 przy kursie: 7,56 zł
Też zainwestowałem trochę w tą firmę.

Szukał spółek z potencjałem do wzrostu ceny akcji 3-4 krotnego w przeciągu 2-3 lat.

TETA ma wysoki zwrot z inwestycji stosunkowo niską P/BV i P/E. W 2007 była notowana na poziomie około 30 zl i myślę że w średnim terminie jest w stanie powrócić do tego poziomu.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 22 kwietnia 2009 10:29:50 przy kursie: 7,56 zł
Obejrzałem raport za 2008.

W zasadzie nie ma się do czego przyczepić. No może z wyjątkiem należności. Aż 10 mln jest nieregularnych a to około 20% wszystkich.

Trochę mieszają też z kredytami. Kredyt niby długoterminowy ale większość ma być spłacona juz w tym roku. W sprawozdaniu z przepływów pieniężnych też troszkę chyba namieszane bo w raporcie piszą że spłacili już część kredytu na akwizycje a w przepływach pokazują tylko zaciągnięcie kredytu (chyba że to kwota netto).

Większość akcjonariuszy to fundusze więc sytuacja jest raczej stabilna.

JAG
JAG
0
Wysłane: 28 kwietnia 2009 11:10:14 przy kursie: 7,80 zł
Podoba mi się ta spółka. Ma bardzo niskie wskaźniki C/Z - 6,3 a C/WK - 0,92.

Osiągneła już dno i czeka na wybicie.
Dodatkowo struktura akcjonariatu jest również ciekawa:

Nazwa Udział w akcjonariacie

Commercial Union OFE BPH CU WBK 5,71%
Aviva Investors Poland SA 5,96%
PKO TFI SA, Warszawa 10,00%
Pioneer Pekao Investment Management SA 11,57%
Millennium TFI SA, Warszawa 14,18%
AIG OFE 15,49%

JAG
JAG
0
Wysłane: 30 kwietnia 2009 09:49:40 przy kursie: 8,14 zł
Ładne wybicie przy sporych obrotach. Kurs do tej pory niezle sie kisił, duzi zbierali wszystko z rynku.

Spólka jest bardzo niedoszacowana.

JAG
JAG
0
Wysłane: 4 maja 2009 09:14:45 przy kursie: 8,66 zł
Warto bliżej przyjrzeć się tej spółce. Bardzo dobry management świetnie zarządza tą firmą.
Kryzys ich wogóle nie dotyczy o czym swiadczą bardzo dobre wyniki za 1Q 2009.

Sprzedaż wzrosła w stosunku do 1Q 2008 o 52% a zysk netto o 15%.

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 22 maja 2009 12:59:18 przy kursie: 7,70 zł
Faktycznie bardzo ciekawa spolka. Wyniki za Q1 piekne, wskazniki budza wielki szacunek. Ogolnie chyba warto sie nia zainteresowac.

trist
0
Wpisów: 9
Wysłane: 22 maja 2009 15:26:12 przy kursie: 7,70 zł
No wlasnie ja juz jakis czas tem zaczalem obserowac te spolke, sa raczej umiarkowane obroty, ma naprawde dobry wykres jeszcze nie nastapilo wlasciwe dla innych spolek odrabianie strat po spadkach. Jednak cos tam jest nie tak bo kurs zamist isc w gore siedzi w miejscu lub spada. Prosba o analize dla tej spolki (tu zwracam sie do Pana WatchDoga).

Pozdrawiam,
Trist

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 maja 2009 15:29:13 przy kursie: 7,70 zł
Proszę bez Panów Speak to the hand Obadam king

trist
0
Wysłane: 22 maja 2009 15:35:21 przy kursie: 7,70 zł
Dziekuje bardzo:-) i juz sie poprawiam.
Pozdrawiam,
Trist

JAG
JAG
0
Wysłane: 23 maja 2009 10:39:28 przy kursie: 7,70 zł
Coś mi nie gra z tą spółką. Nie odczuwają kryzysu (przynajmniej na razie), nie wtopili na opcjach, zarabiają przyzwoitą kasę a kurs stoi w miejscu. Nie siedzę w branży IT ale sentyment na rynku jest generalnie negatywny. Na razie stoje z boku i mam ta spółkę na podglądzie. Sygnałem kupna będzie wybicie i wzrost obrotów bo na razie są one na niskim poziomie.

trist
0
Wysłane: 23 maja 2009 13:40:43 przy kursie: 7,70 zł
Dokladnie mam takie same odczucia jak sobie robilem analze wykresow prawie wszystkich spolek to biorac pod uwage dodatkowe dane typu sprzedaz, zysk, kondycja firmy, odbicie od ostatniego tapniecia, to wrzecz az sie chce w spolke wejsc.

Branza wdrozen systemowych jest raczej ciezka, a w obecnych czasach wogole sie dziwie ze maja klientow. A tu prosze pelen portfel zamowien.

Mam nadzieje ze WatchDog przetrawi ta spolke i moze jakies wnioski sie nasuna:-)

Pozdrawiam,
Trist

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 23 maja 2009 14:14:41 przy kursie: 7,70 zł
Spółka jest stabilna, dobrze zarządzana o ciekawym akcjonariacie (TFI zaangażowane dwucyfrowo co ja odbieram jako pozytywny sygnał) z tym, że to przede wszystkim musi być inwestycja długoterminowa, ewentualnie średnio bowiem krótkoterminowo tutaj spektakularnych rajdów się nie spodziewam, ale stabilny systematyczny zysk jak najbardziej Angel

trist
0
Wysłane: 23 maja 2009 16:18:30 przy kursie: 7,70 zł
Tak ja nie mialem tez na mysli zyskow spekulacyjnych tylko spokojne odlozenie gotowki (w takim sensie pisze o tej spolce), w takim razie na jaki wzrost mozna liczyc w perspektywie np do konca wakacji, a potem do konca roku?

Pozdrawiam,
Trist

JAG
JAG
0
Wysłane: 23 maja 2009 18:58:59 przy kursie: 7,70 zł
Troche poszukałem info na temat branży wdrażania rozwiązan IT i zastanawiam się ze byc moze oni teraz zarabiają głównie na serwisie tego co juz wdrozyli a rynek oczekuje spadku przychodów i zysków ze względu na brak nowych kontraktów i klientów. Ze swojego doświadczenia wiem ze rynek zazwyczaj ma racje i w tym przypoadku juz dyskontuje negatywny scenariusz.

Jesli są tutaj specjaliści od wdrazania CRM i tego segmentu rynku IT to prosze o wypowiedz. Ja znam sie tylko troche na analizie fundamentalnej spółek binky

andypaton
0
Wysłane: 24 maja 2009 00:55:26 przy kursie: 7,70 zł
Czyli rynek obecnie dyskontuje negatywny scenariusz, ktorego odbiciem jest stanie kursu w miejscu. Mysle, ze nie jest zle. Wiele spolek majac pozytywny scenariusz leci w dol Anxious

JAG
JAG
0
Wysłane: 24 maja 2009 10:28:19 przy kursie: 7,70 zł
Powiem szczerze ze nie wiem dlaczego kurs tej spółki stoi w miejscu a nawet lekko spada. Wszedlem w to jakis czas temu ale ze wzgledu na brak ruchu w gore opusciłem. Nie wykluczam ze jak sie bardziej skorekci to ustawię koszyczek, moze po wynikach za 2Q.

Zgodnie z zasadą Buffeta powinnismy kupować spółki na których się znamy. Osobiście nie mam zadnych informacji nt tej spółki ani pozytywnych ani negatywnych poza tymi które są w sprawozdaniach.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 maja 2009 11:34:00 przy kursie: 7,70 zł
TETA jest dostawcą swojego własnego systemu ERP, i stawia jakieś tam kroki we wspieraniu pokrewnych dziedzin: CRM, HR, BI. W skrócie chodzi o to, że ma system do zarządzania przedsiębiorstwem, który pozwala kontrolować zakupy, zapasy, sprzedaż, koszty, należności i zobowiązania, pozwala raportować i dzięki temu trzyma się firmę w ryzach i zna się jej wyniki, czego w żaden inny sposób osiągnąć się dzisiaj nie da. Rozwija ten system od kilkunastu lat i wdrożyła go w bodaj dwóch tysiącach firm.
Produkt (w dwóch wersjach) jest adresowany do firm małych i średnich, czyli takich od około 100 mln do kilkuset mln zł rocznych przychodów. Przewaga konkurencyjna polega na tym, że dostarcza własny produkt wraz z wdrożeniem i serwisem, co wychodzi sprawniej i taniej niż w wypadku konkurencyjnych produktów. Rozwiązania klasy SAP są dużo droższe, natomiast tańsze np. Microsoftu trzeba kupować od pośrednika, podobnie wdrożenie i obsługę. Tutaj wszystko jest na miejscu i ciężar oraz odpowiedzialność przesunięte są na TETĘ. Ja bym poważnie rozważał takiego dostawcę, bo mając nie za wielki budżet na informatykę, nie chciałbym sam koordynować np. aktualizacji czy upgrade'u Dynamicsa, do którego przez parę lat różne firmy dopisały mi różne nakładki i wszyscy się boją dotknąć żeby się nie rozsypało.

Co do przyszłości, uważam że TETA wiele więcej nie zdziała w ERP, natomiast ma szansę w CRM. To najtrudniejsze wdrożenia, których 90% po prostu się nie udaje, a pozostałe kosztują wielokrotnie więcej i trwają wielokrotnie dłużej niż zakładano (przykład: Błękitna Linia TPSA). Póki co temat raczkuje, ale jeśli go będą w stanie opanować i ujednolicić tak jak zrobili z ERP, znajdą więcej odbiorców. Ale nie będzie łatwo, bo każda firma robi to inaczej i o ile dobry ERP bazuje na jednolitych przepisach księgowych i bardzo ustandaryzowanych przez lata typowych procesach firm, o tyle zagadnienie obsługi klienta szybko się zmienia i dla każdej firmy jest unikatowe. Co więcej, CRM nie ma zmienić metod obsługi klienta przez wdrożenie jakichś "lepszych" procesów, tylko wesprzeć te, które istnieją i działają. Przy tym temacie jest dużo więcej doradztwa i analizy biznesowej niż wdrożenia IT.

Przechodząc do finansów, I kwartał pokazuje, że wszystko jest dobrze oprócz gotówki, z której braku spółka się po prostu dusi. Powiększyła zadłużenie odsetkowe do 37 mln zł i nie ma zbytnio szans dalszego zwiększenia zdolności kredytowej. Mam nadzieję, że kończy się etap inwestycji i zaczną się pojawiać ich efekty, czyli rosnące przychody i zyski. W spółce siedzi sześć funduszy, co o niej dobrze świadczy, natomiast gdyby na dłużej powinęła się noga z wynikami, to stają się one ogromnym źródłem sypania akcjami. Generalnie, informatyka jest okej i TETA albo sama się będzie rozwijać, albo będzie przejęta przez któregoś z gigantów, który nie obsługuje akurat tego segmentu, w którym jest mocna. To wciąż tylko gdybanie, a ja będę sobie patrzył uważnie na przepływy operacyjne.

trist
0
Wysłane: 24 maja 2009 14:58:13 przy kursie: 7,70 zł
Dziekuje bardzo za szczeglowy opis/analize firmy. Czyli generalnie jest to dobra firma ale jednak bez plynnosci finansowej z duzymi otwartymi inwestycjami. To nie jest w takim razie taka spolka, ktorej szukam na dluzej, a ktora powinna dawac wieksza pewnosc utzymania dobrego kursu, choc jak napisales wiele moze wskazywac na plusy, jak chocby cena produktow i zakres usulug, oraz mozliwosc bycia wchlonietym przez kogos z segmentu duzych firm tej branzy.

No i to rosnace zadluzenie, to mi wyglada na taki dobrze wygladajacy balonik ktory sie swietnie prezentuje z zewnatrzale w srodku jest juz nieco gorzej, choc nie mowie ze nic tam nie ma, ale moze spolka przeszacowala te inwestycje i teraz mam nadzieje ze to sie na niej nie zemsci.

Kiedys loklizowalismy w starej firmie jakis ERP chyba dla Bahna albo innego duzego gracza i byly kolosalne problemy z platnosciami:-(

BTW Obslugiwalem kilka systemow mniejszych, wiekszych, kilka systemow lokalizowalismy na PL i musze powiedziec ze SAP jest "still" numerem jeden.

Pozdrawiam i przechodze do cichej obserwacji tej spolki.

Trist

andypaton
0
Wysłane: 26 maja 2009 00:00:20 przy kursie: 7,55 zł
Ciekaw jestem, czy pojawiajace sie gdzieniegdzie pogloski jakoby Teta zalega z wyplatami swoim pracownikom to brudne gierki konkurencji, czy tez cos jest na rzeczy. Swoja droga skubnalem troche akcji tej spoleczki i przykro by mi bylo slyszec, ze ze swoimi pracownikami nie pogrywa fair. Moze ktos wiec cos na ten temat?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,133 sek.

hjcbeijx
uidtivvi
mjzqlxso
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aenrmpld
ogqtttro
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat