PARTNER SERWISU
jfxzsrvb
2 3 4 5 6
JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 23 marca 2010 20:28:48 przy kursie: 8,55 zł
Moim zdaniem na Energoinstalu trwa cały czas akumulacja. Każdy spadek jest wykorzystywany do zebrania papierka. Chciałbym jeszcze dokupić ale nie wierzę żeby spadł poniżej 8 a byc może juz niedługo i poniżej 9 cięzko będzie kupić. Fajna spółka i do tego jest jeszcze po taniości.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 23 marca 2010 20:37:49 przy kursie: 8,55 zł
Spółka jest grzechu warta, nie zmieniłem zdania.

Zastanawiam się tylko, czy jak jeszcze raz powtórzą - 10 baniek, to dalej optymiści wytrzymają.

No boje się, że jakiś drobnoudziałowy straci cierpliwość i zacznie wyrzucać.

Jak zawsze pożyjemy...

JAG
JAG
0
Wysłane: 23 marca 2010 20:53:11 przy kursie: 8,55 zł
koszyk napisał(a):
Spółka jest grzechu warta, nie zmieniłem zdania.

Zastanawiam się tylko, czy jak jeszcze raz powtórzą - 10 baniek, to dalej optymiści wytrzymają.

No boje się, że jakiś drobnoudziałowy straci cierpliwość i zacznie wyrzucać.

Jak zawsze pożyjemy...

Rozumiem ze SL dzisiaj zadziałał. Jesli stosujesz SL to dobrze, lepiej stracic 5-7% niż pogłębiać spadki. Ja wierzę w Energoinstal ze względu na branżę. Zobacz na kurs Rafako czy Remaku w ostatnim roku.
Edytowany: 23 marca 2010 20:53

optymista82
0
Wpisów: 16
Wysłane: 23 marca 2010 20:59:56 przy kursie: 8,55 zł
witam,
najblizsze sesje pokaza czy silniejszy jest zbierajacy czy strach(wywalanko zawiedzionych wynikami)
...osobiscie jesli kurs zacznie spadac zamierzam dobierac ...spolka na dluzszy okres dosc dobra...taki wlasnie spadek moze okaza sie wysmienita okazja na zbudowanie swojego portfela po nizszych cenach
czy uwazacie , ze prognoza prezesa dotyczaca 4q( ten ma byc dopiero dosc dobry) jest konserwatywna?
-w liscie do akcjonariuszy mam wrazenie , ze jest male klamstwo...centrum laserowe mialo ruszyc na poczatku 2010- a w liscie jest mowa o polowie 2010- czy ktos pamieta te wczesniejsze obietnice?
postaram sie to gdzies wyszukac
pozdrawiam

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 23 marca 2010 21:00:10 przy kursie: 8,55 zł
fakt faktem, tych negatywnych wydarrzen w spolce sporo, spory, naprawy gwarancyjne, wadliwe dostawy, przesuniecia budow, generalnie rozowo to nie jest, czekam na techniczne wykonczenie oczekiwanego przeze mnie ruchu i bede patrzyl z boku na rozwoj wydarzen, tak jak ktos wspolmnial jest jeszcze remak, rafako i ja bardzo lubie tez kopex

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 23 marca 2010 21:07:10 przy kursie: 8,55 zł
również przyglądam się i ZUKowi i ENI, w obu spółkach problem z płynnością, obie są w perspektywicznej długoterminowo branży, co do inwestycji: mało której spółce udaje się domnknąć poważny projekt terminowo, bardziej niepokoić może fakt że z inwestycją weszli w kryzys, to już poważniejszy temat podobnie jak w Stalprodukcie, w który również wszedłem ze względu na ekspozycję w energetyce.

koszyk
0
Wysłane: 23 marca 2010 21:13:17 przy kursie: 8,55 zł
JAG, nie SL, świadoma decyzja po raporcie, stracie i kiepskich krótkoterminowych perspektywach.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 marca 2010 09:08:44 przy kursie: 8,60 zł
Stało się to co miało się stać i co zapowiadał prezes. W IV kwartale miała być strata i taka była. Niewiadomą pozostawał rozmiar, a ten chyba był większy od oczekiwań rynku.
O części stricte finansowej będzie za chwilkę. Na początek parę uwag natury korporacyjnej.

Osobiście nie podoba mi się zdominowanie zarządu oraz rady nadzorczej spółki przez rodzinę Więcków. Spółka, która ma ponad 200 baniek rocznych przychodów nie jest już mała na tyle aby nad wszystkim sprawował pieczę właściciel. Trzeba się podzielić obowiązkami. Moim zdaniem w zarządzie brakuje osoby niezależnej, która mogłaby być głosem z boku. Połączenie układu właścicielskiego z zarządczym przy tej wielkości może być problemem. Na szczęście w radzie nadzorczej są osoby nie skoligacone.
Druga sprawa jaka mi się nie do końca podoba, to brak wydzielenia jednostki, grupy odpowiedzialnej za audyt wewnętrzny. Fajnie, że jest powołana osobna jednostka do prowadzenia księgowości, ale braku mi takiej jeśli chodzi o audyt i kontroling. Wtedy być może nie doszłoby do sytuacji, w któtej spółka nie dostosowuje w pełni danych porównywalnych za rok poprzedni w związku jak to ujęto”wysokie nakłady pracy”. Nie podoba mi się też brak spójności sprawozdania z opinią biegłego rewidenta. W informacjach dodatkowych na stronie 16 sprawozdania widnieje, że biegły miał zastrzeżenia co do kontynuacji działalności ZEC Energoservice. W raporcie biegłego takiego zastrzeżenia nie znalazłem.

ENI jak to jest w przypadku firm budowlano-montażowych raportuje przychody na podstawie umowy o usługę budowlaną, czyli przychody w dużej mierze wynikają z szacunków zarządu spółki, a nie wystawionych i zaakceptowanych faktur.
Zaraportowane przychody w IVQ2009 wyniosły 29 milionów złotych. W roku poprzednim było to 68 milionów. Spadek przychodów jest więc dramatyczny-57%. Taki spadek wynika z zaprzestania wykonywania działalności na rozpoczętych budowach. Nie ma postępu prac nie ma przychodów. Dodatkowo w związku ze sposobem raportowania MSR11 można się pokusić o stwierdzenie, że zaraportowane wcześniej przychody były za duże. Wedle rachunkowości raportuje się jako stan zaawansowania prac na podstawie kosztów plus marża na kontrakcie. Marży z największego kontraktu nie będzie, albo znacznie spadnie i trzeba w dół zrewidować przychody przeszłych okresów sprawozdawczych. Koszty sprzedaży w ostatnim kwartale były większe niżeli przychody i już wynik brutto ze sprzedaży jest jest ujemny na kwotę 5,6 miliona. Należy to jednak odnosić do całego roku. Taka strata wynika nie z działalności tylko w IVQ, ale ze sposobu raportowania. Faktycznie rozkłada się na dłuższy okres.

Warto zwrócić uwagę, że przycięto nieco koszty zarządu. Obecnie koszt ten wynosi 3,9 miliona złociszy, a w tym samym kwartale roku poprzedniego było to 4,5 baniaka. Jest więc jakiś pozytyw. Bardzo nie podoba mi się za to co się dzieje z kosztami sprzedaży. Jeśli podpisywanie nowych kontraktów ma mniejszą dynamikę to koszty sprzedaży powinny maleć, a jest zupełnie odwrotnie. Wzrost jest dwukrotny. Kwoty są raczej symboliczne, ale samo zjawisko już nie.
Pozostała działalność operacyjna wyniosła w przybliżeniu 0. W zeszłym roku był z tego tytułu dodatkowy milion przychodów pochodzący z rozwiązania rezerw.
Aktualne wyniki i wskaźniki są w serwisie:
www.stockwatch.pl/gpw/energoin...

W aktywach trwałych w ciągu ostatnich trzech miesięcy 2009 roku w zasadzie jedynym wartym odnotowania zdarzeniem jest wzrost rzeczowych aktywów trwałych o 2,5 bańki. Poczyniono więc drobne inwestycje.
Kosmetycznie spadły zapasy. Jeśli zmniejsza się produkcję to nie warto się towarować i ponosić z tego tytułu koszty. Ściągnięto 13 baniek, czyli 1/3 należności. Wzrosły o 4 bańki rozliczenia międzyokresowe. W ogóle ta kwota jest dość spora. Stanowi ponad 25% aktywów obrotowych, ale taka specyfika branży. Z kasy ubyło 10 baniek i obecnie stan gotówki wynosi 32 bańki. To niedużo, ale przy takich stanch zapasów oraz braku kredytów zupełnie wystarcza.

Kapitały własne zostały zredukowane o zaraportowaną stratę. Poziom finansowania dłużnego się nie zmienił. Spadły natomiast zobowiązania krótkoterminowe – rozliczono część podwykonawców. Pozycja w bilansie zmniejszyła się o 7 baniek. Już chciałem napisać, że to kolejny dziwoląg, który nie wyodrębnia w bilansie kredytów, ale okazało się, że ich najnormalniej w świecie nie ma. I tu mam uwagę. Spółka ma otwarte linie kredytowe na ponad 50 baniek, ale z nich nie korzysta. Jedna umowa na 7 baniek jest zabezpieczona kaucją w kwocie 700k. To realna strata odsetek. Byłoby na zatrudnienie ½ audytora :)

Wstrzymanie prac i większe koszty niż się spodziewano owocują ujemnymi przepływami z działalności operacyjnej. Uwolniony kapitał z należności poszedł na spłatę zobowiązań handlowych spółki. Przepływy z działalności inwestycyjnej także są ujemne. Wydano na rzeczowe aktywa trwałe ponad 8 baniek. Bilansowa zmiana zsumowana z amortyzacją środków trwałych jest mniejsza. Wynika to z opóźnień pomiędzy dostawą(budową), a płatnością wobec dostawcy.

Ten rok nie był udany dla spółki, a w szczególności jego druga połowa. Pojawiły się kłopoty na największym realizowanym kontrakcie. Spadły zamówienia. Rentowności runęły do ziemi. Nie wykorzystano okresu słabości złotego i możliwych z tego tytułu wysokich marż złotowych. Spółka wini kryzys i po części ma rację. Moim zdaniem popełniono też błąd. Zwiększa się w kosztach udział usług obcych. Eni jako generalny wykonawca ponosi za działania firm zewnętrznych odpowiedzialność finansową i reputacyjną. W związku z gaszeniem działalności spadł kapitał obrotowy. W zeszłym roku grupa poprawiła efektywność działania. Szybciej rotują należności i zobowiązania, nie mówiąc już o zapasach. Cykl konwersji gotówki jest jak na branże bardzo krótki.
Dobrym pomysłem wydaje się zwiększanie produkcji krajowej. W obliczu słabego złotego powinno to pozytywnie wpłynąć na rentowność podpisywanych umów. Oczywiście słabszy złoty to większa konkurencja z zagranicy, ale łatwiej jest konkurować u siebie niż w Niemczech.
Problemem są oczywiście duże opóźnienia inwestycyjne w energetyce. Przetargom nie sprzyja sytuacja gospodarcza, w szczególności na zachodzie Europy. Eni stać jest na przeczekanie. Gotówki wystarczy, nie ma obciążeń kredytowych.
Być może do kasy trafi też ekstra cash z ubezpieczenia, ale na razie to tylko niewielka szansa. Wiadomo jak to jest z dochodzeniem odszkodowań – długo i nie zawsze efektywnie.
Mnie się nie podoba także stosunkowo mały poziom rezerw na gwarancje. Jak pokazał przykład Alstomu, obciążenia z tego tytułu mogą być znaczące

Powyższa treść przez 40 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

wkm3
0
Wysłane: 14 kwietnia 2010 10:17:54 przy kursie: 8,15 zł
łądne dziś wybicie, wróciłem do ENI przy 7.7, jakiś news o kontraktach, coś przeoczyłem?
Edytowany: 14 kwietnia 2010 10:19

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 14 maja 2010 12:49:44 przy kursie: 6,90 zł

kliknij, aby powiększyć

Wygląda na to, że dotarliśmy do dna kanału wzrostowego. Zainteresowanie inwestorów też się nieco zmniejszyło. Jak myślicie, jest szansa na powolną wspinaczkę w górę czy raczej wybicie w dół z tego dziwnego trójkąta, który się utworzył?

I jeszcze mały OT: Po wstawieniu obrazka nie został on ściśnięty a gdzieś tu czytałem, że mechanizm forum zmniejsza obrazki. Co w takiej sytuacji? Skalować do mniejszej rozdzielczości?

[odp admina: wstawiać tagiem imgzoom]
Mój blog: vibender.pl
Edytowany: 14 maja 2010 12:54

del-20120201
0
Wpisów: 82
Wysłane: 17 maja 2010 18:42:29 przy kursie: 6,72 zł
Wyniki nieciekawe ... znowu.
Ciekawe ta strata jest już jest w wycenie akcji?
Patrząc rok do roku to spółka leci w przepaść, mam nadzieję lada chwila się odbiją od dna:)
Jak wrażenie innych posiadaczy ENI?

pozdr

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 18 maja 2010 10:05:31 przy kursie: 6,31 zł
krzysiek76 napisał(a):
Jak wrażenie innych posiadaczy ENI?

Moje wrażenie (a jestem już jakiś czas ze spółką, z przerwami) niestety negatywne. Wyjście z kanału spadkowego dołem przy wolumenie większym od średniej dobrze nie wróży. To co jest pocieszające to wejście RSI w strefę wyprzedania, co może owocować wybiciem w górę, jednak jeszcze nie teraz bo do poziomu - powiedzmy ze stycznia - trochę brakuje.
Mój blog: vibender.pl
Edytowany: 18 maja 2010 10:06

koszyk
0
Wysłane: 18 maja 2010 11:51:39 przy kursie: 6,31 zł
Nie jestem posiadaczem, wyszedłem po poprzednim raporcie, jak widać słusznie.
Nie wiem, czy to już problem strukturalny, czy drugi z rzędu wypadek przy pracy.
Wracam do obserwacji, być może okazyjna cena się trafi.

wkm3
0
Wysłane: 13 lipca 2010 21:14:27 przy kursie: 7,23 zł
obserwuję ZUKa i ENI, niestety z ENI wyszedłem, a spółka wygrywa kontrakty i szykuje do debiutu spółkę zależną, ciekawe jakie będzie jutro otwarcie po dzisiejszym info o nowym kontrakciehello1

wkm3
0
Wysłane: 30 sierpnia 2010 21:54:10 przy kursie: 7,68 zł
i wróciłem przy 7.46, tym razem chyba na dłużej przynajmniej tak planuję...

JAG
JAG
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 11:37:36 przy kursie: 7,92 zł
Ciekawa spółka z perspektywicznej branży. Podpisała ostatnio sporo kontraktów i w najblizszej przyszłości spodziewa się kolejnych. Na wyniki pozytywny wpływ będzie miał wysoki kurs Euro. Drugie półrocze będzie dużo lepsze niz pierwsze co na pewno zostanie odzwierciedlone w kursie spółki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 września 2010 23:39:08 przy kursie: 7,67 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Energoinstal S.A. za pierwsze półrocze 2010r.

Przed przystąpieniem do analizy sprawozdania trzeba zdać sobie sprawę, że spółka powiększyła się o dwa dodatkowe podmioty gospodarcze od początku II kwartału i je konsoliduje, przez co dane są obarczone pewnym błędem poznawczym. To, że coś urośnie nie oznacza, że jest lepiej. Jeden z tych podmiotów, jako jednostka stowarzyszona w pierwszym kwartale był ujmowany metodą praw własności. Zaprezentowano wartość aktywów oraz przychodów. Można przyjąć, że jest bez wpływu na ocenę, bo wartości nie przekraczają 1% grupy odpowiednich pozycji bilansu i wyników.
Spółka nie była omawiana w poprzednim kwartale, więc pozwolę sobie na analizę sprawozdania w ujęciu półrocznym z drobnymi dygresjami do wyników za II kwartał.

RZIS(H1/H1)
Przychody spółki w ujęciu H10/H09 spadły o 46%. Jest natomiast poprawa w ujęciu 2Q10/2Q09, bo spadek wyniósł 16 punktów procentowych mniej. Marża brutto na sprzedaży jest ledwo dodatnia, czemu winny jest pierwszy kwartał gdzie wykazano stratę na sprzedaży. W pierwszym półroczu zeszłego roku marża handlowa wyniosła 21%, natomiast tylko w drugim kwartale 19. W zasadzie do czerwca zeszłego roku przychody były dość stabilne i od tego momentu zaczęło się wszystko walić. W 2Q10 z rentownością sprzedaży także nie jest najlepiej, bo 10% przy małych przychodach i kosztach operacyjnych rzędu 4-5M od razu pachnie stratą operacyjną. Tak faktycznie się dzieje, a strata operacyjna wynosi 7,2M PLN
(w 2Q10 tylko milion). Jak do tego dodać koszty leasingu oraz odsetki zysk brutto wyjdzie ujemny na około 8 milionów. Z zestawienia segmentów działalności widać, że strata jest wynikiem działalności montażowej w Polsce. Tu zachodzi pewna nieścisłość. Nie wiem czemu spółka nie pokazuje segmentu ogólnobudowlanego, a takowy prowadzi jak wynika z zamieszczonego zestawienia realizowanych kontraktów s.45SF Spadek przychodów z eksportu spółka tłumaczy zapaścią na rynku Niemieckim i ograniczeniem inwestycji

CF(H1/H1)
Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne i to na kwotę znacznie przekraczającą stratę nawet bez korekty o amortyzację. Winne są temu rozliczenia międzyokresowe czynne. Przychody z działalności inwestycyjnej są ujemne, co jest efektem przejęcia podmiotów oraz zakupu rzeczowych aktywów trwałych. Działalność finansowa zasiliła konto spółki kwotą prawie 10 milionów złotych. Gotówkę pochłoniętą przez działalność operacyjną oraz inwestycyjną trzeba było pobrać z banków. ENI dostał też dotację z PARPu

Bilans(H1/H1):
Aktywa trwałe zwiększyły się o parę milionów. Jest to wynikiem zwiększenia rzeczowych aktywów trwałych w postaci maszyn oraz urządzeń. Widać także w osobnej pozycji nieruchomości inwestycyjne. Spółka przekwalifikowała posiadane grunty oraz budynku i postanowiła je komuś wydzierżawić.
Wartość firmy nadal stanowi 0, więc nabycie nowych spółek w grupie odbyło się bez premii.
W aktywach obrotowych wzrosły należności(+14M) oraz spadł poziom gotówki(-10M)

Spadł kapitał własny spółki(-6,5M), wzrosły zobowiązania długoterminowe(+6,2M), z czego największą zmianę widać w rozliczeniach międzyokresowych(4,3) oraz kredytach(+2,3).
Zobowiązania krótkoterminowe wzrosły(+6M), za co odpowiedzialne są kredyty (4M), oraz zobowiązania międzyokresowe(+8).

Wyniki spółki nie wpływają istotnie na wyceny: stockwatch.pl/gpw/energoins,wy... W związku ze stratą nie ma wycen dochodowych i porównawczych opartych o zysk netto. Majątkowo przykładana jest mała premia. Spółki nie da się wycenić dochodowo, ale można oszacować ile musiałaby mieć zysków, aby uzasadnić obecną wycenę rynkową. Zakładając obecny koszt kapitału musiałaby zarobić 11 milionów netto. To sporo, więcej o 50% niż historyczne maksimum zysku za 12 miesięcy.

Spółka stara się ratować swoją podstawową działalność segmentem budownictwa ogólnego. Realizuje przez spółki zależne różne projekty zaczynając od kanałów po przebudowę stadionu żużlowego. Odbywa się to kosztem utraty marży handlowej. W raportowanym okresie zwiększono portfel budownictwa ogólnego o 50M PLN, natomiast w pozostałym zakresie, zawierającym wysokorentowne kontrakty energetyczne tylko 1,5M EUR. Nie widać znaczącej poprawy w kontraktacji kontraktów energetycznych. Spółka tłumaczy to trudnościami na rynku niemieckim. Takie tłumaczeni jest mało skorelowane z danymi z niemieckiej gospodarki, która przyśpiesza w dawno nie widocznym tempie.

Spółka nie do końca piszę także prawdę w komentarzach. Podstawową przyczyną (wedle zarządu) ujemnych przepływów operacyjnych jest strata, a to nie prawda. Wykazując zysk w kwocie straty CF i tak byłby ujemny ze względu na czynne rozliczenia międzyokresowe. Dla wyjaśnienia to koszty, które spółka poniosła, ale przez wynik rozliczy je w późniejszych okresach. Bardzo ciekawi mnie budowane za spore pieniądze (>30M) Centrum Innowacyjnych Technik Laserowych. Tego co chcą zrobić jeszcze parę lat temu z pewnością nikt nie robił. Na temat obecnego stanu nie mam wiedzy, ale projekt jest na pewno innowacyjny. Otwarcie planowane jest na II półrocze, więc pewnie pierwsze wyniki w roku 2011.

wkm3
0
Wysłane: 2 września 2010 20:48:20 przy kursie: 7,63 zł
na otwarciu po ogłoszeniu wyników za półrocze wyszedłem, miał racje ktoś kto przestrzegał na tym forum przed brakiem płynności na tej spółcewave powodzenia dla wytrwałych.

JAG
JAG
0
Wysłane: 24 września 2010 10:03:28 przy kursie: 9,60 zł
Co się dzieje na ENI? Taki wystrzał bez info. Na 2 ostatnich sesjach poszły duże pakietówki.

koszyk
0
Wysłane: 24 września 2010 10:15:28 przy kursie: 9,60 zł
Pogłoski o zainteresowaniu inwestorów z dalekiego wschodu, gdzieś mi się obiło " po oczach".

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ENERGOINS

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,276 sek.

inwfkwcc
jlmyhoyx
lxpjsrim
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hdvkgjrs
nmdtdspd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat