PARTNER SERWISU
cckzhfvp
1 2 3

OkiemMaklera.com

OkiemMaklera
0
Wpisów: 51
Wysłane: 13 listopada 2017 11:51:12
26 października 2007 roku w gazecie Parkiet ukazał się artykuł przepowiadający krach. Kilku dni później rozpoczęła się największa bessa ostatnich lat, której skutki do dziś odczuwa wielu inwestorów. Autorem tego artykułu był Wojciech Białek, obecnie główny analityk domu maklerskiego CDM Pekao S.A. oraz autor jednego ze najstarszych blogów giełdowych. Podczas naszej rozmowy omawia aktualną sytuację na rynku amerykańskim, który jest przedmiotem jego szczególnego zainteresowania. Przedstawia również swój warsztat, w którym dużą rolę odgrywa cykl gospodarczy. Jego podstawę stanowi analiza fundamentalna, ale lubi łączyć różne rodzaje analizy. Jak sprawdzały się inne jego prognozy?

okiemmaklera.com/cykl-gospodar...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 20 listopada 2017 00:38:33
Na koniec 2016 roku istniało 865 funduszy inwestycyjnych zamkniętych. Co roku przybywa autorskich funduszy , które funkcjonują pod „banderą” istniejących TFI. Bardzo często zakładane są one przez osoby dotychczas zatrudnione w TFI, którym zależy na wyższej autonomii działania. Przypadek Piotra Żółkiewicza jest nieco inny. Wypłynął jako jeden z ojców sukcesu giełdowej spółki Medicalgorythmics, a w 2015 roku założył własny fundusz – Żółkiewicz&Partners Inwestycji w Wartość FIZ. W pierwszej części wywiadu opowiada jak założyć fundusz inwestycyjny zamknięty, ale również jak doświadczenie biznesowe pomaga w inwestowaniu i jak definiuje sukces. W drugiej części opowiada o swojej filozofii inwestowania w wartość. Ta część, ze względu na rozmiar całego wywiadu, ukaże się za kilka dni.

okiemmaklera.com/jak-zalozyc-f...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 27 listopada 2017 12:18:55
Spółki giełdowe coraz częściej wypłacają dywidendy, a strategie dywidendowe zyskują uznanie wśród inwestorów. Przy selekcji spółek do portfela dywidendowego warto uwzględnić historyczne dywidendy spółek, a także ich politykę dywidendową. Jakie są jej rodzaje? Ile spółek ją określa? Jak wygląda polityka dywidendowa spółek WIG20, mWIG40 i sWIG80?

okiemmaklera.com/polityka-dywi...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 30 listopada 2017 14:39:10
Pytania o dzień dywidendy wciąż do mnie powracają, więc postanowiłem rozwiać wątpliwości osób, które wciąż je mają.

okiemmaklera.com/dzien-dywiden...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 4 grudnia 2017 16:06:53
W zeszły czwartek, po 9 miesiącach spadków, Indeks Nastrojów Giełdowych osiągnął historyczne minimum, co oznacza, że inwestorzy mają wyjątkowo pesymistyczne nastawienie. W tym samym czasie spadał również indeks sWIG80. Czy to oznacza, że mamy „dołek”, a za chwilę czekają nas wzrosty? Jak wygląda INI na tle poszczególnych indeksów?

okiemmaklera.com/sii-ini-indek...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 11 grudnia 2017 10:08:40
Wywiad z Tomaszem Hońdo, starszym analitykiem Quercus TFI i redaktorem naczelnym Qnews.pl, na temat Barometru Nastrojów Giełdowych Qnews.

okiemmaklera.com/barometr-nast...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 18 grudnia 2017 11:06:36
Chyba każdy się zgodzi, że spółka w którą chcemy zainwestować, powinna mieć stabilny akcjonariat. Tylko co to znaczy? Jaka struktura akcjonariatu jest najlepsza? Czy powinien on być skoncentrowany czy rozproszony? Logika podpowiada, że koncentracja powinna gwarantować konsekwencję podejmowanych decyzji. Z drugiej strony, przy większym rozproszeniu i kontroli, łatwiej o uniknięcie błędnej decyzji. Te i inne pytania skłoniły mnie do wykonania analizy akcjonariatu spółek giełdowych (WIG20, mWIG40, SWIG80) pod kątem kilku kryteriów. O komentarz do niej poprosiłem Pana Andrzeja S. Nartowskiego, eksperta corporate governance. Do przejścia na emeryturę był prezesem Polskiego Instytutu Dyrektorów i wydawcą kwartalnika „Przegląd Corporate Governance”. Honorowy Członek Giełdy, Człowiek Corporate Governance 2015. Prowadzi blog AndrzejNartowski.pl, na którym najstarsze wpisy sięgają 2000 roku.

okiemmaklera.com/akcjonariat-a...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 27 grudnia 2017 09:19:53
Statut spółki pełni podobną funkcję, co konstytucja państwa. Andrzej Nartowski niejednokrotnie pisał o plagach, którymi dotknięte są statuty spółek giełdowych. Często nie są one „szyte na miarę” dla spółki, lecz bywają kopiami innych, zawierających luki. Spółki korzystają z gotowych wzorców, niepozbawionych błędów. Statuty zawierają zbędne zapisy, które zostały przepisane z ustawy. Zdarzają się zapisy dziwne, bezprawne lub szkodliwe dla mniejszościowych akcjonariuszy. Statuty nie należą do najbardziej poczytnych lektur wśród inwestorów. Jednak, przez dziury w statutach, mogą wyciekać ich pieniądze. Zebrałem trochę przykładów pokazujących, jakie niespodzianki mogą spotkać inwestora.

okiemmaklera.com/statut-spolki...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 4 stycznia 2018 16:26:05
Kilkanaście lat temu kupowałem swoje pierwsze akcje w IPO. Po dokonaniu zapisu, z ciekawości zajrzałem do prospektu emisyjnego (rychło w czas :)). Zorientowałem się, że cena emisyjna znacząco różni się od wartości nominalnej akcji. Moja pierwsza myśl – zostałem oszukany! Później dowiedziałem się, że to normalne. Założyciele spółki wnoszą do niej jakiś majątek, co ma odzwierciedlenie w wartości nominalnej. Zanim spółka trafi na giełdę, czasem mija wiele lat, w trakcie których spółka się rozwija i nabiera wartości, co ostatecznie znajduje odzwierciedlenie w cenie emisyjnej. Co jeszcze warto wiedzieć o wartości nominalnej akcji?

okiemmaklera.com/wartosc-nomin...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 23 stycznia 2018 13:12:49
Jak inwestować w obligacje korporacyjne? Najprościej skorzystać z funduszu inwestycyjnego. Natomiast, jeśli masz wiedzę i czas, możesz spróbować samodzielnie zbudować portfel obligacji. Podstawowym problemem, który przyjdzie rozwiązać jest dywersyfikacja ryzyka emitenta. Jak ocenić wiarygodność emitenta? Ilu emitentów warto mieć w portfelu? O przedstawienie swojego podejścia do zagadnienia poprosiłem Izabelę Sajdak, zarządzającą funduszem BPS Obligacji Korporacyjnych. Jej fundusz uzyskuje jedne z najlepszych stóp zwrotu w stosunku do podejmowanego ryzyka w swojej grupie.

okiemmaklera.com/dywersyfikacj...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 29 stycznia 2018 13:24:54
W 2017 roku co piąta spółka nie złożyła oświadczenia o zakresie stosowania Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW. Z drugiej strony, wśród inwestorów indywidualnych (a także instytucjonalnych) wspomniane oświadczenia nie należą do zbyt poczytnych lektur. Wobec powyższych rodzi się pytanie dla kogo i po co zostały one stworzone? O ideę dobrych praktyk oraz poziom ich stosowania zapytałem Mariusza Kanickiego, maklera papierów wartościowych, od ćwierć wieku związanego z polskim rynkiem kapitałowym, autora blogu MariuszKanicki.pl.

okiemmaklera.com/dobre-praktyk...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 5 lutego 2018 14:06:17
Fundusze hedgingowe – zysk w każdych warunkach? Wywiad z Emilem Łobodzińskim, odpowiedzialnym za portfele modelowe w ramach usługi doradztwa inwestycyjnego w DM PKO BP, autorem książki „Fundusze hedge w Polsce i na świecie”.

okiemmaklera.com/fundusze-hedg...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 13 lutego 2018 12:43:57
Jak wygląda poziom free float na GPW? Z czego on wynika? Czy lepiej inwestować w spółki o wysokim czy niskim poziomie free float?

http://okiemmaklera.com/free-float/

OkiemMaklera
0
Wysłane: 19 lutego 2018 12:38:39
Jak rozpoznać dobry nadzór korporacyjny? Wywiad z Piotrem Rybickim (NadzorKorporacyjny.pl)

okiemmaklera.com/nadzor-korpor...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 16 kwietnia 2018 12:31:59
Spółki, które uzyskują wysokie stopy zwrotu, charakteryzują się przeważnie wysoką rentownością kapitału własnego. Co stoi za wysokim ROE wśród spółek WIG20, mWIG40, sWIG80?

okiemmaklera.com/analiza-du-po...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 23 kwietnia 2018 12:31:30
Kowenanty - analiza występujących wskaźników może być cenną wskazówką, jakie wartości wskaźników zadłużenia uznawane są za "bezpieczne".

http://okiemmaklera.com/kowenanty/

OkiemMaklera
0
Wysłane: 10 maja 2018 11:40:41
Kłopoty spółki GetBack spowodowały spadki funduszy sekurytyzacyjnych, dla których była ona serwiserem. Czym różni się rola serwiera od inicjatora sekurytyzacji oraz jak funkcjonuje fundusz sekurytyzacyjny – zapraszam do lektury.

okiemmaklera.com/fundusz-sekur...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 21 maja 2018 21:43:26
Wskaźnik zadłużenia kapitału własnego – to jeden z najczęściej spotykanych wskaźników analizy zadłużenia. Jak jest obliczany? Na jakie pułapki trzeba uważać? Jaki jego poziom jest bezpieczny?

okiemmaklera.com/wskaznik-zadl...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 28 maja 2018 10:19:45
Analiza rentowności – jakie wskaźniki warto uwzględniać, jakie ich poziomy można uznać za wysokie, na jakie pułapki trzeba uważać? Wywiad z Michałem Cichoszem, zarządzającym Trigon TFI, odpowiedzialnym za fundusz Trigon Globalni Liderzy Wzrostu FIZ.

okiemmaklera.com/analiza-rento...

OkiemMaklera
0
Wysłane: 4 czerwca 2018 11:43:02
Wskaźnik ROIC – jak znaleźć rentowną spółkę o niskim zadłużeniu?

okiemmaklera.com/wskaznik-roic...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,178 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat