PARTNER SERWISU
fizpkodt
1 2 3 4 5
addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 14 października 2009 21:09:50 przy kursie: 1,84 zł
Czyżby odwrócenie trendu w krótkim terminie?:

kliknij, aby powiększyć

kurs spółki wyszedł górą z krótkoterminowego kanału spadkowego na sporym wolumenie.

aloalo2001
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 października 2009 23:01:38 przy kursie: 2,04 zł
jaki wpływ na wyniki z raportu będzie miała sprzedaż oraz udzielenie licencji na znaki towartowe?
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 17 / 2009
Data sporządzenia: 2009-09-03
Skrócona nazwa emitenta
EUROMARK POLSKA S.A.
Temat
Przeszacowanie wartości umów sprzedaży oraz udzielenia licencji na znaki towarowe w związku z dokonaniem wyceny znaków towarowych Euromark Polska S.A.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
W Informacji dodatkowej do raportu okresowego za pierwszy kwartał roku obrotowego 2009/10 Zarząd Euromark Polska S.A. stwierdził co następuje:

"Zarząd Euromark Polska S.A. uważa, że własność, zarządzanie i wycena marek i znaków towarowych używanych w Grupie Kapitałowej powinna zostać zracjonalizowana i ujednolicona. Sprawa ta staje się coraz ważniejsza, jako że produkty różnych marek sprzedawane są w coraz większej ilości krajów za pośrednictwem internetowych stron firmy i innych kanałów eksportu oraz dzięki licznym inicjatywom rozwijającym marki należące do Grupy.
W obecnej chwili część znaków towarowych jest własnością spółki dominującej, a cześć – spółek zależnych. W zależności od spółki i jej kraju pochodzenia, są one wycenione niejednolicie, zależnie od tego, czy były rozwijane przez Spółkę, czy nabyte od trzecich stron, i zarządza się nimi raczej w zależności od lokalnych potrzeb rynku, niż biorąc pod uwagę szersze międzynarodowe środowisko gospodarcze."
W konsekwencji powołana została przez Emitenta Spółka OUTDOOR BRAND MANAGEMENT LIMITED w celu zarządzania i ujednolicenia praw własności intelektualnej (Marek) należących do Grupy Kapitałowej Euromark. Spółka ta działa na terenie Wielkiej Brytanii. Euromark Polska S.A. jest właścicielem 100% udziałów.

Realizując dalej opisane założenia w dniu 22 maja 2009 r. Zarząd Euromark Polska S.A. (Emitent, Sprzedający, Licencjonobiorca) zawarł dwie umowy z OUTDOOR BRAND MANAGEMENT LIMITED (dalej jako: "OBM", "Nabywca", "Licencjonodwca"), których przedmiotem była sprzedaż przez Emitenta na Nabywcę (Umowa Sprzedaży) oraz przyjęcie przez Emitenta do korzystania, na bazie udzielonej przez Nabywcę na rzecz Emitenta licencji (Umowa Licencyjna), znaków towarowych, domen oraz własności intelektualnej związanej z markami "CAMPUS" oraz "PLANET OUTDOOR". Wstępna wartość Umowy Sprzedaży wyniosła 100.000 zł (I rata), a w umowie zawarta została klauzula zobowiązująca strony do zlecenia dokonania przez niezależnego rzeczoznawcę wyceny znaków towarowych, domen oraz własności intelektualnej związanej z ww. markami, będącej podstawą przeszacowania wartości Umowy Sprzedaży. Zgodnie z przeprowadzoną wyceną ww. marki (ich łączna wartość netto) warte są 11,2 mln zł.
W dniu 3 września 2009 r. wycena została zaakceptowana przez obie strony umowy, w związku z czym doszło do przeszacowania wartości Umowy Sprzedaży oraz ustalenia ostatecznej ceny sprzedaży ww. marek.

Obowiązująca na dzień zatwierdzenia wyceny ostateczna cena sprzedaży może zostać w przyszłości zmieniona w następujących okolicznościach:
- w przypadku zbycia przez Nabywcę Marek na wolnym rynku w okresie 5 lat od zawarcia Umowy Sprzedaży uzyskana cena sprzedaży (bez względu na to, czy niższa, czy wyższa) zastąpi kwotę wskazaną w wycenie;
- w przypadku jeśli roczna sprzedaż produktów pod danym Markami będzie niższa niż 48 mln zł, w którymkolwiek z rocznych okresów kończących się od 31 maja 2010r. do 31 maja 2014r., cena zostanie zrekalkulowana o % spadek obrotów poniżej 48 mln jeśli spadek wynosi poniżej 30%, a o 1,5 razy % spadek obrotów - jeśli spadek będzie większy niż 30%.

Jednocześnie w dniu 22 maja pomiędzy Emitentem a Spółką zawarta został Umowa Licencyjna, na mocy której Spółka OBM (Licencjodawca) udzieliła Emitentowi na okres 5 lat licencji na korzystanie z Marek na całym świecie. Z tego tytułu Emitent zobowiązany będzie do uiszczania na rzecz Spółki comiesięcznych tantiem w wysokości równej 1,5% miesięcznych obrotów hurtowych Markami we wszystkich kanałach dystrybucji. Zgodnie z szacunkiem Emitenta wartość tantiem z tytułu Umowy Licencyjnej w okresie najbliższych 12 m-cy wyniesie ok. 900 tys. zł.

Wpływ tych umów na skonsolidowane wyniki Grupy Kapitałowej będzie neutralny, jako że są to transakcje pomiędzy spółką dominującą i w spółką zależną, w której Emitent posiada 100% udziałów, jednakże na skutek w/w transakcji Euromark Polska S.A. wykaże przychód w wysokości 11.2 mln zł.

Czy z tego nie wynika, ze sprzedaz licencji na znaki towarowe do nowego podmiotu zrównoważy strate powstaą, ze sprzedaży eurotechu?
Obserwuje dość długo euromark, od co najmniej dwóch miesięcy, są dośc duże wahania intaday, kurs startuje nisko, bardzo nisko i nadrabia straty w ciągu dnia. Czy to nie tgz. "zbieranie paprieka" jak to nazywacie.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 października 2009 15:13:10 przy kursie: 1,96 zł
Na stronie spółki zostały wczoraj zaktualizowane dane finansowe i przeliczone wskaźniki.
www.stockwatch.pl/gpw/euromark...

Dla Euromarku z dniem 31 sierpnia zakończyło się półrocze obrachunkowe. Plus jest taki, że przekazany właśnie raport jest zaudytowany, zaś minus że trudniej się analizuje takie poprzesuwane okresy, bo nie pasują do tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni.
Audytor nie ma żadnych uwag do sprawozdania, ale zwracam uwagę, wspomniane wyżej przeszacowanie wartości marek i umowa ich sprzedaży została zawarta już po zamknięciu ksiąg. Ta operacja nie wpływa więc na zaraportowane wyniki, toteż się nią nie będę zajmował i wrócę - bo to arcyciekawa kwestia - za kwartał. Na razie utworzyli do tego dedykowaną spółkę.

Sytuacja Euromarku jest dość przejrzysta. Spółka sporo zainwestowała w okresach poprzedzających kryzys, bazując na strategii rozwoju sprzedaży swoich marek wysokocenowych. Obecnie jest ściskana z dwóch stron: ludzie w kryzysie oszczędzają i odkładają zakupy na później albo szukają tańszych zamienników, a jednocześnie silnie rozwijają się markety sportowe, w których pełno jest taniochy pod marką własną i innymi "pierwszocenowymi" markami. Warto poszukać analiz opisujących co się dzieje na rynku, bo żadna firma, tak i Euromark nie działa w próżni.
Zacząć można tutaj: www.detaldzisiaj.com.pl/defaul...

Sprzedaż Eurotechu jest już przeszłością, zdarzenie jednorazowe, wykazana strata i nie wracamy do tego. W mojej ocenie Euromark będzie miał w dłuższym terminie trudności z obroną pozycji rynkowej i marży. Jak pisze zarząd w swoim sprawozdaniu, od początku roku widoczny jest spadek sprzedaży, gdyż nie poddano się presji na obniżki i promocje, chroniąc marżę. Taka polityka daje krótkotrwały efekt, ale należy ją stosować z wyczuciem, gdyż w ten sposób traci się rynek. Jeśli popyt przesuwa się w segment niskocenowy, trzeba tam pójść, nie obniżając ceny tylko wypuszczając produkt firewall'owy, na przykład Alpinus Light, Easy Campus albo coś w tym rodzaju, co poszerzy target w dół. Ustalenie strategii dalszego działania to najważniejsze zadanie dla zarządu - przy czym wcale niekoniecznie powinna to być decyzja "wzrost za wszelką cenę". Ze sprzedaży rzędu 100 mln zł rocznie też się da żyć i wyciągać parę mln zł netto.

Niestety, póki co, jak okiem sięgnąć, spółka przynosi straty. Przez ostatnie 12 kwartałów było to netto -11 mln zł. O tyle też spadła w tym czasie wartość księgowa. Jeśli więc planują płacić dywidendę to jest kłopot, bo nie ma z czego. Struktura bilansu z zadłużeniem 48% też nie zostawia wiele miejsca na tego rodzaju ruchy obniżające kapitał własny. Na tym tle wycena marek i przeniesienie ich do nowej spółki można ocenić jako zabieg powodujący zwiększenie majątku z wyceny. Wielka pokusa żeby przepuścić ten zysk przez rachunek zysków i strat, bo wtedy pojawi się wreszcie zysk - legitymujący wypłatę dywidendy. Rynek też na pewno zareaguje euforią i jakoś skoryguje kurs w górę, nie wnikając skąd się wzięły te kwoty. Ja oczywiście nie podważam tego rodzaju transakcji, tyle że niekoniecznie między sobą - bo wycena wyceną, ale nie mamy pojęcia czy te marki byłyby naprawdę zbywalne i za jaką kwotę.
Edytowany: 31 października 2009 15:16

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 2 grudnia 2009 16:21:28 przy kursie: 1,96 zł
Coś cichutko na wątku. Żadnego wpisu od miesiąca - sam tu zostałem? Anxious . Raport za XI chyba nie będzie dobry (LPP spadek o 18%) ale kurs spółki chyba to już zawiera, zresztą niedługo się okaże. Trzeba być cierpliwym i mieć nadzieję że prawdziwa zima w końcu przyjdzie.

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 2 grudnia 2009 17:06:10 przy kursie: 1,96 zł
Noise nie jestes sam oczywisci, wciaz jedziemy na tym samym wozku.
Fundamentalnie nie jest super, ale nie ma tragedii. Pozbyli sie wreszcie gniota i moze zaczna powoli wychodzic na prosta. Spory wplyw na wyniki mial wzrost kosztow zwiazanych z inwestycjami, mam nadzieje, ze moze juz w raporcie rocznym bedzie widac z tego tytulu jakies profity, jako ze ten cykl troche trwa.
Sprzedaz utrzymuje sie na przyzwoitym poziomie jak na taki okres. Sezon jesien-zima powinien wypasc lepiej mam nadzieje.

A technicznie, zapowiada sie na wyjscie z trojkata (koniec tygodnia, oczatek nastepnego), 190 uklepane dosyc mocno i dlugo, wyglada na solidny przyczulek. Zasieg wybicia bylby chyba w okolice 2,8-3zl. Tam upatrywalbym celu na najblizszy okres. A potem znowu troche konsoli.

Jakby nie patrzec nie ma zagrozenia bankructwem, sprzedaz przyzwoita, restrukturyzacja jakas sie dokonuje. Jestem optimysta jak chodzi o EMK. Mysle ze c/wk = c/wk Vistuli sie nalezy thumbright

Aha jeszcze to pytanie o sprzedaz marki do wydzielonej spolki. W raporcie skonsolidowanym wplyw bedzie 0 z tego co kojarze.
Edytowany: 2 grudnia 2009 17:21

jurek5610
0
Wpisów: 1
Wysłane: 2 grudnia 2009 19:07:31 przy kursie: 1,96 zł
Według mojej oceny wyniki sprzedaży za listopad będą fatalne.Pracuje w branży detalicznej obuwniczej i tak złych obrotów w listopadzie moja firma nie miała.Zjazd 30%.Jest po prostu za ciepło.To samo mówia znajomi handlujący odzieżą.

abeurmartin
0
Wpisów: 5
Wysłane: 2 grudnia 2009 23:32:16 przy kursie: 1,96 zł
jurek5610 napisał(a):
Według mojej oceny wyniki sprzedaży za listopad będą fatalne.Pracuje w branży detalicznej obuwniczej i tak złych obrotów w listopadzie moja firma nie miała.Zjazd 30%.Jest po prostu za ciepło.To samo mówia znajomi handlujący odzieżą.

ja również zauważam spadek wyników w odzieżówce w zeszłym miesiącu - w firmie, z którą jestem związany listopadowy spadek wynosi 12% r/r. zmiana asortymentu w detalu była zbyt wczesna, a znaczącej zmiany pogody nie ma. ja również pozostaje w posiadaniu EMK i nadziei na śnieg

wivi
0
Wpisów: 28
Wysłane: 3 grudnia 2009 13:32:48 przy kursie: 2,00 zł
abeurmartin napisał(a):
jurek5610 napisał(a):

ja również zauważam spadek wyników w odzieżówce w zeszłym miesiącu - w firmie, z którą jestem związany listopadowy spadek wynosi 12% r/r. zmiana asortymentu w detalu była zbyt wczesna, a znaczącej zmiany pogody nie ma. ja również pozostaje w posiadaniu EMK i nadziei na śnieg

Temperatura ostro ma w dół poleceieć w połowie miesiąca, gorzej ze śniegiem - tak wróżą w IMGiW. W związku z tymi prognozami ja dzisiaj zacząłem powoli ubierać się w akcje. Może coś z tego trójkącika będzie. Ostatnio na TFO sprawdził się pięknie... zobaczymy. Pozdr

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 3 grudnia 2009 15:46:42 przy kursie: 2,00 zł
wivi napisał(a):

Temperatura ostro ma w dół poleceieć w połowie miesiąca, gorzej ze śniegiem - tak wróżą w IMGiW. W związku z tymi prognozami ja dzisiaj zacząłem powoli ubierać się w akcje. Może coś z tego trójkącika będzie. Ostatnio na TFO sprawdził się pięknie... zobaczymy. Pozdr

Nie wiem jak w butach, ale w odzieży musiałaby przyjść zima stulecia by odrobić straty d'oh!
Nawet jak od 10 będzie chłodniej, spadnie trochę śniegu to za póżno. Do wyprzedaży coraz bliżej i ludziska poczekają z zakupami do stycznia. Czyli marże nie zostaną zrealizowane. W butach może bedzie ciut lepiej Dancing

wivi
0
Wysłane: 9 grudnia 2009 18:17:03 przy kursie: 1,85 zł
ciekawa rzecz... zawsze po dłuższej konsolidacji na tym papierku wzrosty są poprzedzane sygnałem kupna na STS. 22.05, 28.07, 13.10 - każdy z tych sygnałów zaowocował co najmniej 50% wzrostami, które rozpoczynały się w ciągu kilku dni po jego wygenerowaniu.
W tej chwili brakuje nam max 3-5 sesji zakończonych w przedziale 1,83 - 1,9, aby się pojawił.
Tutaj dodatkowo mamy wcześniej wspomniany trójkąt, gdzie zbliżamy się do dolnego ramienia, które leży obecnie w okolicach 1,8.
I na koniec zapowiadana za kilka dni zima, która wg aktualnych prognoz powinna trochę potrwać.
Może to wszystko razem akurat tutaj zaowocuje "zielonymi" świętami thumbright
Jakieś inne opinie ?
Pozdr

wivi
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 13:16:15 przy kursie: 1,85 zł

kliknij, aby powiększyć

zobaczymy czy tu historia lubi się powtarzać ...

noise
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 00:04:35 przy kursie: 1,84 zł
No pięknie się robi...

EUROMARK POLSKA S.A. - Wyniki sprzedaży osiągnięte w grudniu 2009 ( 2 / 2010 )

Treść raportu:
Zarząd "Euromark Polska" S.A. (Emitent) w nawiązaniu do polityki rozpoczętej i opisanej w raporcie bieżącym nr 3/2009 z dnia 08 kwietnia 2009 roku informuje, że skonsolidowane wyniki sprzedaży netto Grupy Kapitałowej w grudniu 2009 roku wyniosły 12.272 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w grudniu roku ubiegłego o 50,5%. W okresie marzec-grudzień 2009 roku, skonsolidowane wyniki sprzedaży wyniosły 90.176 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego o 8,3%. Jednostkowe wyniki sprzedaży „Euromark Polska” S.A. w grudniu 2009 roku wyniosły 11.358 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w grudniu roku ubiegłego o 60,5%. W okresie marzec-grudzień 2009 roku jednostkowe wyniki sprzedaży wyniosły 67.741 tysięcy złotych i były wyższe od osiągniętych w analogicznym okresie roku ubiegłego o 5,5%.

Gorbashow
6
Wysłane: 7 stycznia 2010 01:08:53 przy kursie: 1,84 zł
No ladnie, bardzo ladnie, zaskoczyli mnie totalnie, tak w listopadzie, ze tak maly spdek i teraz w grudniu ze az tak wysoki wzrost sprzedazy.
Najlepszy okres wlasnie przerabiamy, noise myslisz, ze jest szansa na chocby male zyski w rocznym?
To by musialo pchnac spolke przynajmniej na wk, skoro wrocilaby rentownosc.

noise
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 01:44:50 przy kursie: 1,84 zł
Gorbashow napisał(a):
No ladnie, bardzo ladnie, zaskoczyli mnie totalnie, tak w listopadzie, ze tak maly spdek i teraz w grudniu ze az tak wysoki wzrost sprzedazy.
Najlepszy okres wlasnie przerabiamy, noise myslisz, ze jest szansa na chocby male zyski w rocznym?
To by musialo pchnac spolke przynajmniej na wk, skoro wrocilaby rentownosc.

Gorbashow chyba przeceniasz moje umiejętności analizy. To wszystko to wróżenie z fusów.
Napewno zarząd jest zdeterminowany do uzyskania rentowności po kilku latach strat, ale jest wiele ale...
- pogoda (wiadomo)
- kurs euro (czynsze)
- kurs dolara (zakup kolekcji)
- jak bardzo tną koszty stałe - pewne oszczędności widać gołym okiem innych nie. Te które widać to np. nie ogłoszona nigdzie zmiana siedziby zarządu (we wrześniu) z drogiego NORWAY HOUSE na własne pomieszczenia na ul.Modlińskiej. Myślę że samo to może dać ok. 0,5 mln oszczędności rocznie.

Jeżeli wszystko ułoży się optymistycznie to myślę że jest szansa operacyjnie około zera w raporcie rocznym. A w przyszłym roku obrotowym to już tylko Campus i Alpinus bez dziwnych eksperymentów (wynnster, khyam, stir crazy, karrimor) pod szyldem eurotechu i euromarku. Dla przypomnienia w 2005 roku na samym Campusie mieli 6 mln zysku netto.

Gorbashow
6
Wysłane: 7 stycznia 2010 11:23:52 przy kursie: 2,35 zł
Dzieki noise, wiem ze to wrozenie z fusow, ale warto wiedziec, co sadza wspolakcjonariusze. O zmianie siedziby nie wiedzialem, pozytywnie.

No i do tego sie zaczal ruch w kramiku...pakiet 100k po 1,88, potem 30k po 1,91 bodajze. Obroty dzis kosmiczne wrecz. Czysta spekulacja?
Cholercia, najwazniejsze ze sie cos dzieje :)

Do bankruta nam daleko, wrecz przeciwnie, wrocil chyba wlasnie cien szansy na od dawna oczekiwany rok bez strat (lub z minimalna) i wyjscie na prosta. Ciekaw jestem raportu rocznego.
Edytowany: 7 stycznia 2010 11:24

wivi
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 11:29:44 przy kursie: 2,35 zł
wyjście z krótkoterminowego trendu spadkowego jest faktem, teraz pozostaje zabawa w trójkąciku. Do tego te obroty (głównie w pakietach po >20k i 100k akcj) przy niewielkim wahnięciu kursu (normalnie przy obrocie prawie 300k byłoby + 20-30%) sugerują zmianę sterującego. Wczorajsze wyniki (jak również niewielki ich spadek w stosunku do konkurencji w listopadzie) pokazują bardzo znaczącą poprawę, która narazie nie znajduje odzwierciedlenia w kursie. Więc....thumbright

Gorbashow
6
Wysłane: 7 stycznia 2010 15:33:06 przy kursie: 2,35 zł
Wyniki sprzedazy za grudzien miales. Wzrost 50% r/r i wzrost 5,5% za caly okres w porownaniu do zeszlego roku. Najlepszy okres wciaz trwa, jak sie dynamika utrzyma moze byc interesujaco.

Co do wzrostu, to wlasnie ten vol. Gdyby to bylo 100-200k to bym zakwalifikowal to jako spekule i powtorke z rozrywki, ale historyczny? 15% FF przemielone na jednej sesji?
Nie wiem o co tutaj chodzi, ale ciesze sie ze rosnie king

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 stycznia 2010 13:55:10 przy kursie: 2,68 zł
Zaktualizowane wyniki i wskaźniki pojawią się w serwisie dzisiaj po godzinie 20, na stronie:
www.stockwatch.pl/gpw/euromark...

Poniżej omówienie sprawozdania kwartalnego spółki za okres od 1 września do 30 listopada 2009 r.

Sam w sobie kwartał, porównany krocząco, narastająco czy rok do roku, nie wygląda szczególnie. Choć przy spadających przychodach spółka wykazała bardzo ostrożny zysk, cały czas są to kwoty bardzo bliskie zera, toteż nie powodują w spółce przełomu i wyrwania się z "klątwy 100 milionów". Doradcy biznesowi mówią, że spółka o około stu milionach przychodu rocznego jest już wystarczająco duża aby pojawiały się w niej problemy zarządcze dużych firm, ale ciągle za mała, żeby ją było stać na profesjonalne zarządzanie tymi problemami. Zobaczmy jaki pomysł ma Euromark na wyjście z impasu i czy już widać jakieś pierwsze poczynione kroki.

Spółka przesuwa działalność z handlu hurtowego w detaliczny. To najważniejszy cel strategiczny, który ma zaowocować dwojako: dać wyższe marże (charakterystyczne dla detalu specjalistycznego) oraz szybszy obrót gotówki (wpłata w kasie przy zapłacie, zamiast czekania na odroczony przelew ze sklepu). Pierwsze efekty już widać: mimo spadających przychodów, spółka wyrobiła większą marżę (poziom 50% - to bardzo dużo, bo oznacza że narzut na produkcję to 100%) i zamknęła kwartał zyskiem. Milion złotych to dla niej bardzo dużo. Drugi element też już jest widoczny: cykl rotacji zapasów spadł do 57 dni, wobec 83 dni rok wcześniej. Tutaj wskaźnik będzie powoli się obniżał, gdyż jest liczony z wartości średniorocznych, aby wykluczyć gwałtowne wahnięcia. Za to znacznie wydłużył się cykl rotacji zobowiązań, co dla spółki jest krótkoterminowo korzystne, choć całościowo efekt skrócenia cyklu konwersji gotówki o około połowę przez ostatni rok (!) nie jest widoczny na zwiększonych przepływach operacyjnych. Oto dlaczego.
Problemem spółki pozostają duże zapasy. Obroty spadają, a na magazynie cały czas jest ponad 40 mln zł w cenach zakupu, co wystarcza na ponad 250 dni handlu. To stanowczo zbyt dużo by mówić o efektywności: wiąże kapitał. Zarząd tłumaczy to sezonowością, zakupami wielkowolumenowymi i tym, że gromadzi zapas przed sezonem żeby utrzymywać dostępność - ale kosztem jest właśnie uwiązanie kapitału. Co więcej, wcale nie widać, aby poziom zapasów wahał się między kwartałami, co lekko podważa tę argumentację. Efektywność operacyjna mogłaby i powinna być dużo lepsza: to główne zadanie restrukturyzacji, częściowo będzie załatwione "samo" przejściem w detal, ale wymaga też pracy.

Zadłużenie ogólne utrzymuje się na poziomie 50%. To sporo zważywszy na jakość aktywów, w których 26 mln zł stanowią wartości niematerialne i prawne. Tutaj uzasadnione, gdyż źródłem marży handlowej jest właśnie premia cenowa płacona za markę, jednak takie aktywa zadłuża się niezbyt efektywnie i raczej drogo. To też widać: spółka płaci co kwartał kilkaset tysięcy złotych odsetek, przy średnim zadłużeniu kredytowym kilkunastu milionów złotych. To zadłużenie ostatnio zredukowała, ale jednocześnie pozbyła się też gotówki. Tutaj ujawnia się problem: bardzo małe pole manewru inwestycyjnego, co w sytuacji budowy sieci detalicznej mocno utrudnia możliwości działania.

Inwestycje dopiero się zaczęły i obciążają wynik. Zobaczmy na stronę 4 Informacji dodatkowej, gdzie widać sprawozdawczość po segmentach: przychody z hurtu spadają, ale rentowność operacyjna to 18%, podczas gdy przchody z detalu rosną, ale rentowność to tylko 11%. Zarząd nie chce alokować kosztów ogólnych na segmenty, ciekawe co by było gdyby to zrobił - pewnie detal wyszedłby jeszcze gorzej. To jednak okres transformacji i inwestycji, po którym koszty uruchomienia spadną i rentowność wzrośnie - o ile uda się zdobyć i utrzymać udział w rynku zapewniający trwałą sprzedaż. Tutaj właśnie widzę główne ryzyko, a mianowicie powodzenie zmiany struktury działalności. Handel handlowi nie równy, a dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że firma która robi jednocześnie hurt i detal, konkuruje z własnymi odbiorcami. Wskutek tego nie raz zdarza się, że dystrybutorzy na promocjach kupują towar taniej niż by go mieli hurtowo, a następnie robią zwrot po cenie swojego zakupu, czyli wyższej. Tak więc stan przejściowy nie utrzyma się długo, a pytanie jest tylko jedno: czy klienci przejdą z dotychczasowych sklepów do nowych.

Jeszcze słowo o dalszym finansowaniu. Wprawdzie to mglista perspektywa, ale nie zdziwiłbym się gdyby zdecydowano o emisji akcji. Gotówki potrzeba tak bardzo, że spółka idzie na niekorzystne umowy kredytowe, w których pożycza na krótko, z wielowarstwowym zabezpieczeniem i jak pokazuje dotychczasowa praktyka, zbyt drogo.

Wskaźniki spółki nie zmieniły się istotnie, pojawiły się jednak korzystne trendy. Rozwój wymaga jednak sfinansowania, czyli kapitału obrotowego, którego brak jest jednym z bardziej istotnych hamulców wzrostu.
Pytanie do dociekliwych: dlaczego w sprawozdaniu jednostkowym, w kolumnie "Kwartał 1, 2, 3" podana jest inna liczba akcji niż występuje we wszystkich innych kolumnach?.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

noise
0
Wysłane: 1 lutego 2010 10:22:53 przy kursie: 3,37 zł
W jednym z ostatnich postów "wyznaczyłem" zadania przed kursem EMK na najbliższy czas:
-przxebić opór na 2,50
-trwale usadowić się powyżej 3 zł
Jako że zadania zostały wykonane dość szybko czas wyznaczyć nowe.
Przed nami niebawem raport za styczeń (napewno dobry - jedyne pytanie to czy lepszy od grudniowego hello1 ),raport za luty (na razie wyglada że bedzie dobrze)no i raport za IV kwartał.
Nowe zadanie jakie mi przychodzi do głowy to c/wk = 1 czyli ok. 4,14. W wariancie pesymistycznym obstawiam ten kurs po raporcie za IVq,optymistycznie może nawet wcześniej...salute

Gorbashow
6
Wysłane: 1 lutego 2010 15:12:50 przy kursie: 3,37 zł
To i ja sie melduje na posterunkusalute
Pikne wybicie, pikna korekta, pikna konsolidacja. Na moje, raporty za styczen i luty musza nas wyniesc na wk co najmniej. Po cichu licze ze i marzec nie bedzie zly jednak i moze i cos wiecej niz 4,14 sie pojawi na rozkladzie.thumbright
Jezeli w mimo wszystko slabym IIIQ zrobili 1,3mln zysku operacyjnego i ponad 0,9mln netto, to po cichu licze na co najmniej 2 razy tyle za IVQ.
Jezeli im sie to uda, to w zasadzie, ten slabo zaczety rok mozemy skonczyc (nie liczac odpisu) na prawie plusie, a przeciez:

- kolejne salony otwarte i cykl ich zwrotu powinien w tym roku byc skonczony i widoczny w raportach
- zapowiada sie, ze Polska gospodarka bedzie miala w "tylku" reszte Europy i porosnie sobie do Euro 2012 co najmniej duzo szybciej niz to bylo w planach analitykow(Liar ) jeszcze pare miesiecy temu

Jestem optymista, szczegolnie obserwujac codziennie ukryte kupno, ktore bardzo aktywnie towarzyszy nam od wybicia z poziomu 1,80 hello1
Edytowany: 1 lutego 2010 15:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,303 sek.

czthechd
tccvjvuh
cykviezn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bupviesn
ioiqrxxz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat